HIVATALOS: Ebben a fordulóban nem lesz Titans-Steelers mérkőzés!

Middle Tennessee Blue Raiders [MTSU]

Alapítás
1913
Konferencia
C-USA
Divízió
Keleti csoport
Város
Murfreesboro (Tennessee)
Stadion
Johnny Red Floyd Stadium (30,788)

Weboldal
http://www.goblueraiders.com

A Middle Tennessee State University 1911-ben alakult meg Murfreesboro-ban (melyet az Államok egyik legélhetőbb városának tartanak), nevéhez hűen Tennessee közepén. 2012-ben közel 25 ezer regisztrált diák járt az egyetemre, ezzel az állam második legnagyobb hallgatói létszámmal bíró intézménye. Tanárképző iskolának szánták (Tennessee tanárainak majdnem 30 százaléka innen is kerül ki, kiemelten fontos még a kardiológus-képzés), ezért a korábbi nem hivatalos becenevük Normalites, Teachers, majd Pedagogues volt. 1934-ben választották meg a Charles Sarver, akkori focista által preferált Blue Raiders elnevezést a Daily News Journal című újság pályázatán. Sarver ezzel 5 dollárt zsebelt be, de később bevallotta, hogy a Colgate Egyetemtől merítette az ötletet, akik már akkoriban is Raiders-ként futottak. A stadiont az első futballedzőről, Johnny "Red" Floydról nevezték el, 1979-ig Horace Jones Fieldnek nevezték. 1933-ban nyitották meg, az utolsó bővítést 1998-ban fejezték be. A gárda színei a királykék és a fehér, a zenekar neve Band of Blue. A kabalafigura első ízben Nathan Bedford Forrest volt, a Konföderációs hadseregek korábbi ismert tábornoka, de mivel a történészek kiderítették, hogy szimpatizált a Ku Klux Klánnal, a '70-es években megváltoztatták. Egy kék színű kutya, Ole Blue lett az új mascot, 1998-tól pedig Lightning, a szárnyas kék ló. Elnevezése utalás az egyetem sportszakosztályainak hirtelen fejlődésére. Egy évvel később, 1999-ben csatlakoztak az első osztályhoz, mégpedig a Sun Belt konferencia tagjaként. 2014-ben a Conference USA-re váltanak.

mtsu

Az egyetem futballprogramja 12 csoportgyőzelemmel büszkélkedhet, a legutóbbi 2006-ban volt, amivel bezsebelték a program első FBS konferenciaelsőségét. Ezzel egyben meghívást kaptak a Detroitban megrendezett Motor City Bowlra, a Central Michigan azonban 31-14-re legyőzte a MTSU-t. 1960-ban és '61-ben a Capital One Bowl elődjének számító Tangerine Bowl-ban szerepeltek. Az elsőn 21-12 arányban megverték a Presbyterian College gárdáját, majd egy évvel később 21-14-es vereséget szenvedtek a Lamar University-től. 2009-ben a Blue Raiders a New Orleans Bowl keretein belül meccselt a Southern Miss együttesével. A találkozót a tennessee-ek nyerték 42-32-re, megszerezvén az iskola történetének második Bowl győzelmét. A MTSU futballistáit összesen 13 vezetőedző trenírozta. Az első Alfred B. Miles volt, Miles kezei alatt játszott két évig Johnny Floyd, aki 1917-ben egy idény erejéig mesterét helyettesítette. A “Red” becenevű Floyd a futball mellett a kosárlabdát is űzte, mikor 1935-ben visszatért alma materéhez, négy évig mind a két sportággal foglalatoskodott. Ő az egyetem legsikeresebb edzője a győzelmi százalékot tekintve, 23-8-1-es mutatóval. Említést érdemel még Charles Murphy is, aki 1956-59-ig irányította a gárdát, mind a négy szezonjában az Ohio Valley konferencia bajnoki címéig kormányozva az együttest.

Miután 2004-ben a Troy csatlakozott a Sun Belthez, az MTSU-val egy hagyományos rangadósorozatban állapodtak meg, minden évben a győztes hazaviheti a Palladium trófeát. A Troy mellett a Western Kentucky a Raiders legfőbb ellenfele, futballban és kosárlabdában egyaránt. Egyetlen mezszámot vonultattak vissza eddig hivatalosan, 1965-ös lediplomázásakor Teddy Morris részesült ebben a megtiszteltetésben, a #14-est azóta se viselte senki. Jelenleg Rick Stockstill a főedző, mondhatni közmegelégedésre. A rendkívül látványos és nyílt játékfelfogásának köszönhetően csapata az utóbbi években rendszeresen feltűnik az országos tv-k képernyőjén is, erre korábban mindössze kétszer akadt példa, mindemellett tanítványai tanulmányi átlagára is kellőképp koncentrál. 2011-ben csúnyán lebőgtek, Stockstill azonban egy évre rá komoly pálfordulást bemutatva 2-10-ről 8-4-re javította a mérleget.

Érdekességek:
- A szurkolók előszeretettel alkalmazzák a Lighting-Strikes és a Blue-White felelgetéseket. Előbbit a kickoffoknál, utóbbit a TD-k után. A mérkőzéseket megelőzően a Raider Walk segít fokozni a hangulatot. Az úgynevezett “B-közép”, a hallgatók szektora a Rowdy Raiders, gyakran hozzájuk csatlakozik az arrafelé jól ismert “Dancing Man”
- A Johnny "Red" Floyd Stadium befogadóképessége 31000 fő, a nézőrekord 30502, a Georgia Tech ellen 2011-ben gyűltek össze ennyien
- Az MTSU újkori históriájának egyik legfényesebb győzelme 2008-ban történt, mikor az ESPN kamerái előtt a jóval esélyesebbnek tartott FAU-t sikerült egy utolsó másodperces Hail Mary passzal hazaküldeni. Egy másik nagy diadal szintén a GT-hez kapcsolódik, 2012-ben idegenben verték meg 49-28-ra neves ellenfelüket