HIVATALOS: Ebben a fordulóban nem lesz Titans-Steelers mérkőzés!

Minnesota Golden Gophers [MINN]

Alapítás
1882
Konferencia
Big Ten
Divízió
Nyugati csoport
Város
Minneapolis & Saint Paul (Minnesota)
Stadion
TCF Bank Stadium (52,525)

Weboldal
http://gophersports.com
Szurkolói weboldal
https://vikingscountry.wordpress.com/category/gophers/

A University of Minnesota egyike a legnagyobb felsőoktatási intézményeknek az USA-ban, hallgatói létszámát nézve egészen pontosan az ötödik. 1851-ben alapították és két fizikailag elkülönült kampusz alkotja, melyek Minneapolis-ban, illetve Saint Paul-ban találhatóak (nem véletlen a Twin Cities, azaz "ikervárosok" jelölés, a Mississippi folyó által elválasztva). A „U of M”, ahogy a diákok hívják, eddig összesen hatszor nyerte meg az egyetemek kvíz bajnokságát, a College Bowl-t, és az bizton állítható, hogy az USA legszínvonalasabb állami iskolái közé tartozik. A sportszakosztályok neve Golden Gophers, magyarul "arany" hörcsögök, melyek gyakorlatilag egyidősek magával Minnesota állammal. A névválasztás egy 1857-ben készült karikatúrára eredeztethető vissza, amin kilenc, politikusnak ábrázolt hörcsög egy vonatot húz éppen, annak kifigurázásaként, hogy a helyi törvényhozás 5 millió dolláros vasútfejlesztést ígért Nyugat-Minnesotának. Bár már 1880-tól a gesztenyebarna és az arany a hivatalos színek, az arany, mint jelző csak az 1930-as évektől terjedt el, Halsey Hall-nak, a csodás sportriporternek köszönhetően, aki a Gophers sikerkorszakára utalt ezzel. A kabala a Goldy névre keresztelt jelmezes hörcsög, harci induló több is van, pl. a Minnesota Rouser és a Minnesota March.

minny

Igen patinás történelmük során 6 nemzeti címet és 18 Big Ten konferencia bajnokságot nyertek, fájdalom, hogy 1967, az utolsó Big Ten elsőség óta viszont szinte semmi nem jött össze. Az akkori 8-2 után egészen 1998-ig kellett várni, hogy egy idényben újra nyolc győzelmet arassanak, a 2003-as 10-3 pedig egy 98 éve tartó szériát szakított meg, és az utóbbi esztendők sem éppen a GG diadalaitól voltak hangosak. Bezzeg ha a régmúltba visszatekintünk, bőven találhatunk szép emlékeket. Nyitó mérkőzésüket 1882-ben játszották, még főedző nélkül, és első hibátlan mérlegüket is HC hiányában, 1892-ben produkálták (5-0). A 19. században megfordult itt Walter "Pudge" Heffelfinger is, de a felemelkedés 1900-tól, Henry L. Williams érkeztével következett be. Williams alatt 1919-ig minden szezonban pozitív mutatóval zártak, nem mellesleg azért, mert az előre passz nagy támogatója és innovátora volt (a négy emberes secondary-vel együtt) a mester. Két gyengébb év hatására 1921-ben hagyta abba az edzősködést, és adta át helyét William H. Spaulding-nak, ő azonban 1924-ben távozott is, hogy a Big Ten-ben szerzett tapasztalait a nyugati parton, a UCLA-nél kamatoztassa. Utódai, Clarence Spears és Fritz Crisler sorsa is úgy alakult, hogy számításukat inkább máshol találták meg (Crisler a Michigannel 1947-ben bajnok lett), nem úgy mint az 1932-ben kinevezett Bernie Bierman, "észak ezüstrókája".

Az alma materéhez visszatérő HC az egyszerűségben hitt, elmondása alapján sosem tartott semmilyen emocionális beszédet, nem szerette a trükkös játékokat, a váratlan húzásokat. Ehhez képest 1933-tól tanítványai domináltak, akkor még igaz becsúszott a 4 győzelem mellé 4 döntetlen is, 1934-ban és '35-ben ellenben csak skalpok szegélyezték útjukat, és noha 1936-ban egyszer a Northwestern meglepte a Gophers-t, mindhárom idényben bajnokká koronázták a csapatot, eleddig megismételhetetlen bravúrt végrehajtva. 1940-ben és '41-ben szintén hibátlanul ültek a trónra (utóbbit Bruce Smith halfback Heisman-trófeája koronázta meg), miután Bierman önkéntes szolgálatba lépett a II. VH. borzalmait nyögő haditengerészetnél. 1945-ig George Hauser pótolta, a frontról hazatérve még hat idényt lehúzott, gyengébb eredményekkel. Wes Fesler nem, viszont Murray Warmath újra fel tudott építeni egy dinasztiát, termése két Rose Bowl (1961 januárjában vereség, '62-ben győzelem - a részvétel sem ismétlődött meg azóta) és 1971-ig 87-78-7-es mutató. Az említett 1967 jelentette a fordulatot, néhány részsikertől (Hall of Fame Classic megnyerése 1977-ben, szereplés az 1985-ös Independence, '86-os Liberty, '99-es Sun Bowlon) eltekintve lassú haldoklás. Glen Mason 1997-től javított a program megítélésén, 2006-ban mégis távozni kényszerült a Texas Techtől elszenvedett csúnya (38-7-es vezetést adtak le az Insight Bowl meccsen) vereség okán.

A Minnesota 2009-ben költözhetett be új stadionjába, az 52,525 férőhelyes TCF Bank Stadium-ba. A szurkolók ettől egyértelműen kedvenceik szerencséjének fordulását várják, az 1981-től a Vikings-szal közösen használt H.H.H Metrodome nem bizonyult jó választásnak, feladva a Memorial Stadium-ot (melynek bejáratát eredeti formájában megőrizték). Komoly ellenfelük amúgy a Wisconsin Badgers, a rivalizálás a college football egyik legnagyobb hagyományokra visszatekintő párharca. 1906-ot leszámítva több mint 100 éve minden szezonban megvívnak egymással. Hogy egy-egy győzelmen túl a dicsőség tárgyiasult is lehessen, 1930-ban létrehozták a Slab of Bacon vándortrófeát (rajta az M vagy a W betűvel, nézőpont szerint). A trófea 1945-ben a Gophers ünneplés során eltűnt és máig nem került elő, 1948-ban ezért átvette szerepét a mítikus favágó, Paul Bunyan fejszéje. A párharc örökmérlege 59-57-8 arányban az Arany hörcsögöknek áll, de a fejsze megalkotása óta a Wisconsin 37-24-3-ra vezet, győzve a legutóbbi nyolc találkozón. Emellett az Iowával egy bronzból készült disznóért (Floyd of Rosedale), a Penn State-tel a kormányzó harangjáért (Governor's Victory Bell), a Michigannel egy kis barna kancsóért (Little Brown Jug) viaskodnak.

Az egyetemi Hírességek Csarnokának 18 korábbi játékos a tagja, közülük négyen NFL Hall of Famerek is: Bobby Bell (OT/LB), Carl Eller (OT/DE), Bronko Nagurski (OT/FB/DT) és Leo Nomellini (DT). A - párszor már megcáfolt - legenda szerint Nagurski oly módon szerezte meg ösztöndíját, ahogy Toldi vált ismertté Arany novellájában. Az akkori edző, Spears eltévedt, és találkozván egy félelmetes méretű, földjét ló nélkül felszántó földművessel, megkérdezte tőle, melyik úton juthat legközelebb Minnesotába. Az illető Nagurski volt, felkapva ekéjét mutatta meg a helyes irányt Spears-nek, akinek több sem kellett, azonnal élete lehetőségét ajánlotta fel a fiatalembernek.