NC State Wolfpack [NCST]

Alapítás
1892
Konferencia
ACC
Divízió
Atlantic csoport
Város
Raleigh (North Carolina)
Stadion
Carter-Finley Stadium (57,583)

Weboldal
http://gopack.com

A North Carolina State University az ACC konferencia egyik alapító tagja. 24 sportágban indít csapatokat az NCAA keretein belül, melyek közül főleg úszásban, férfi kosárlabdában illetve amerikai futballban értek el eddig szép sikereket. Becenevük a Wolfpack, azaz farkasfalka (érdekesség, hogy a Nevadai Egyetem is így keresztelte el atlétáit, de ők Wolf Pack-nek írják a nevüket), a ma is használatban levő „S-N-C”-s logójukat 1890-ben tervezték. A futball 1892 óta része az egyetem sportéletében, azokban az időkben az intézmény elnevezése North Carolina State helyett még North Carolina A&M College (Agrár és Műszaki Főiskola) volt. Első meccsüket a helyi Raleigh Férfi Akadémia ellen játszották, a kampuszon napjainkban is megtalálható Pullen Parkban. Az edzők természetesen a professzorok voltak, akik segítségével az A&M 12-6 arányban győzedelmeskedett. Az akkori lila-kék színösszeállítás is megváltozott, már a vörös és a fehér dominál. A siker hatására más iskolákkal karöltve megalakították a Southern Conference-t, mely az NCAA egyik legerősebb csoportjává vált az évek során. 1927-ben aratták első komolyabb sikerüket a konf besöprésével, a legendás futó, Jack McDowall vezérletével.

ncsu

A tőzsdekrach és a II. Világháború hatása az egyetemre is kihatott, ennek végeztével azonban a futball iránti szeretet ugyanúgy megmaradt. Bár az NC Statenél mindig is a legnépszerűbb sport volt a futball, Earle Edwards érkezéséig számottevő eredményeket nem sikerült elérni. A Penn State hajdani technikusa, aki a Michigan State-nél vált először edzővé, átírta a történelmet. Az 1957 és 1968 között megnyert 5 ACC-bajnoki címet csak egy ember, George Welsh tudta megismétleni a Virginia Cavaliers-nél. Edwards segítségével új stadionba költözhetett a csapat, az ütött-kopott Riddick Stadiumból a 60 ezer férőhelyes Carter Stadiumba. 1966-ban adták át a North Carolina Fairgrounds-on megépült monumentumot, és itt épült meg 30 évvel később az RBC Center, a kosárcsapat otthona is.

Nem mindig Wolfpackként volt ismert az NC State. Hívták őket „Farmerek és Mûszerészek”-nek, „Földmûvesek”-nek, „Technikusok”-nak és még „Vörös rémület”-nek is. Ezt megelégelve 1922-ben egy csalódott szurkoló azt írta a suliújságba, hogy „Ezek [mármint a játékosok] úgy viselkednek, mint a farkasfalka. Soha nem fognak nyerni”. Majdnem egy negyed század kellett mire a név elterjedt, de végül 1947-ben ténylegesen is hivatalossá vált. Az iskola egy a Tobacco Road négy intézménye közül (a másik három: North Carolina, Duke, Wake Forest), legnagyobb rivális az egyetemtől pár mérföldnyire található UNC Tar Heels. Egymás elleni foci- és kosármeccseik előtt számos módon készülnek megtréfálni a nagy ellenfelet. A legismertebb ezek közül, mikor a Tar Heels fanok kékre mázolják a State szabadon kifesthető graffitifalát, az NCSU drukkerek pedig Chapel Hillbe mennek elénekelni a harci indulójukat, miközben piros festéktablettákat dobálnak az ottani szökőkutakba. Új Wolfpack tradíció az NC csínyek megakadályozása, ami „The Ram Roast” néven ismert.

A futballisták edzője a Northern Illinois-tól érkezett Dave Doeren, legutóbb bowlon 2014-ben jártak (St. Petersburg Bowl a UCF ellen, 34-27). Ismertebb itt diplomázott játékosok: Russell WilsonJerricho Cotchery, Markus Kuhn, Torry Holt, Philip Rivers, Mario Williams, Adrian Wilson, Dennis Byrd, Nate Irving és a Steelers-szel edzőként Super Bowlt nyerő Bill Cowher.