NCAA beharangozó - 4. játékhét

Ezúttal is tíz olyan mérkőzést emelünk ki, amelyeknek megtekintése ajánlott a college futball elkötelezett hívei, és az egyetemi focival csak most ismerkedő olvasóink számára.

1.    Alabama Crimson Tide (3.)-Arkansas Razorbacks (14.)
Szeptember 24. szombat 21:30 (TV: ESPN America, élő)

Az SEC West egyik legjobban várt mérkőzésére kerül sor Tuscaloosában. A Crimson Tide azzal az Arkansas-szal kerül szembe, amely talán az egész konferencia legjobb passzjátékával rendelkezik. Tyler Wilson QB a várakozásoknak megfelelően termeli a yardmennyiséget, annak ellenére, hogy agyrázkódással is bajlódott már idén. Az elmúlt hetekben a négy kiváló elkapójából (Adams, Wright, Hamilton, Childs) ketten is kiestek, ez azonban nem vetette vissza az offense hatékonyságát. A jelentősebb időt mulasztó Wright és Childs a hétvégén már rendelkezésre áll majd. A futójáték hatékonysága elmarad attól a szinttől, amit az egész idényre kiesett Knile Davis-szel produkálhatott volna a csapat, de Ronnie Wingo Jr. eddig elfogadhatóan pótolja a futót. Az Alabama defense más szintet képvisel, mint amihez eddig Wilson hozzá volt szokva. Sohasem játszott még ilyen jó defense ellen a QB. A Courtney Upshaw, Donta’ Hightower, Mark Barron és Robert Lester nevével fémjelzett Bama D ellen idén mindössze 18 pontot szereztek három mérkőzésen, amivel a csapat a második legjobb az elsőosztályú college fociban engedélyezett pontátlagot (6 pont/mérkőzés) tekintve. Ne lepődjünk meg, ha ez a fantasztikus Tide védelem az egyébként remek Arkansas offenset is megtöri. Azonban fontos megjegyezni, hogy a vendégcsapat számára ez az év egyik legfontosabb mérkőzése, mindent meg fognak tenni a győzelemért. Ehhez a védelemnek is fel kell nőnie a feladathoz, amely a Troy ellen nem volt éppen acélos. Már ezen a mérkőzésen is hiányzott a pályáról a Razorbacks védelmének legnagyobb sztárja, a DE Jake Bequette, akinek hiányát nagyon megérezhetik ezúttal is. A fő feladat az Arkansas számára a futás megállítása lesz, hiszen a másik oldalon egy elég erőteljes fal segíti a sztárrá emelkedő RB-t, Trent Richardsont, és új társát, Eddie Lacyt. Kevésbé kell félnie a csapatnak a QB játéktól, ahol AJ McCarron még csak a kiforrás szakaszában tart, kisebb-nagyobb hibák elkövetésére még hajlamos.

Akikre érdemes figyelni
Alabama – Trent Richardson (RB), Courtney Upshaw (LB), Dont’a Hightower (LB), Mark Barron (SS), Barrett Jones (OT/OG), William Vlachos (C), Dre Kirkpatrick (CB), DJ Fluker (OT), Marquis Maze (WR), Robert Lester (FS)
Arkansas – Joe Adams (WR), Tyler Wilson (QB), Jerry Franklin (LB), Jarius Wright (WR), Cobi Hamilton (WR), Tramain Thomas (FS), Alvin Bailey (OG), Greg Childs (WR), Travis Swanson (C)

2.    Texas A&M Aggies (8.)-Oklahoma State Cowboys (7.)
Szeptember 24. szombat 21:30 (TV: ESPN America, felvételről, vasárnap 08:00)

A nagy izgalommal várt összecsapásnak nem akármilyen tétje van. A győztes válik a jelenleg első helyen rangsorolt Oklahoma egyetem elsőszámú kihívójává a Big12 konferenciáért való versenyben. Mind a két csapat nagyon hatékony offense-szel rendelkezik, az Oklahoma State-éről egyenesen elmondhatjuk, hogy az egyik legproduktívabb az idei szezonban. A mérkőzésen láthatunk két kiváló QB-t (Tannehill és Weeden), két alulértékelt futót (Gray és Randle), valamint az idei szezon egyik legnagyobb elkapósztárját a Cowboys oldalán, Justin Blackmon személyében. Blackmon mögött nem sokkal marad le az Aggies játékosa, Jeff Fuller sem, akinek a játékát eddig húzódás nehezítette, de erre a fontos mérkőzésre már egészségesen futhat ki. Kulcskérdés lesz az, hogy a védelmek hogyan produkálnak az oly sokszor megállíthatatlannak tűnő támadósorok ellenében. Jobb az Aggies idei védelme, különösen az irányítók siettetése kapcsán tudnak felmutatni nagy sikereket. Ezzel szemben az Oklahoma Statenek még a kevésbé neves csapatok ellen is meggyűlt a baja a futás és passz elleni védekezéssel is. Kiélezett csata várható a két fél között, amelyen akár az utolsó percek is dönthetnek a végső győztes kilétéről a tavalyi évhez hasonlóan (akkor a Cowboys nyert 38-35-re egy utolsó másodperces FG-lal).

Akikre érdemes figyelni
Texas A&M – Jeff Fuller (WR), Cyrus Gray (RB), Ryan Tannehill (QB), Ryan Swope (WR), Christine Michael (RB), Garrick Williams (LB), Patrick Lewis (C), Damontre Moore (LB), Tony Jerod-Eddie (DE), Coryell Judie (CB)
Oklahoma State – Justin Blackmon (WR), Joseph Randle (RB), Brandon Weeden (QB), Levy Adcock (OT), Markell Martin (S), Grant Garner (C), Lane Taylor (OG), Tracy Moore (WR), Quinn Sharp (K, P), Richetti Jones (DE)

3.    West Virginia Mountaineers (16.)-LSU Tigers (2.)
Szeptember 25. vasárnap 02:00 (TV: ESPN America, élő és ismétlés)

Játszhat rangadókat a West Virginia idén is a Marshall-lal, a Pittsburgh-gel, akkor is az idény top mérkőzése a szurkolók számára az LSU morgantowni vendégszereplése lesz. Az idei Tigers nem a látványos játékáról híres. Támadóoldalon nem kockáztatnak sokat, jóval több futást hívnak, mint passzt, és nagyon vigyáznak a labdára. Ezután pedig a védelem kezébe helyezik magukat, amely gyorsaságával, nagy ütközéseivel a félelem érzetét kelti az ellenfelekben. Idény előtt túlértékeltnek éreztem ezt a csapatot, de nem azok. A látványosság hiányát hihetetlen precizitással, hatékonysággal ellensúlyozzák. Ez a játékstílus pedig nem sok egyetemi csapatnak fekszik, így a WVU-nak sem. A Mountaineers megpróbálja majd új támadójátékával kizökkenteni a mérkőzés elején az LSU-t, de ha a védelem az eddigi szinten játszik, akkor valószínűleg az idén remekül működő WVU offense és az eddig kissé maga alatt teljesítő defense kevés lesz arra, hogy a hazaiak örüljenek. A mérkőzésen az LSU-ban először játszik majd idén az eltiltásából visszatérő Russell Shepard, a csapat WR-e, akit szívesen alkalmaznak wildcatben és slot WR-ként is. Ő az a játékos, aki a támadóoldalon egy kicsit színesítheti az eddigi szürkébb játékot.

Akikre érdemes figyelni
West Virginia – Keith Tandy (CB), Geno Smith (QB), Bruce Irvin (DE), Tavon Austin (WR), Stedman Bailey (WR), Julian Miller (DT), Terence Garvin (S), Don Barclay (LT), Joe Madsen (C), Eain Smith (S)
LSU – Morris Claiborne (CB), Reuben Randle (WR), Spencer Ware (RB), Russell Shepard (WR), Ryan Baker (LB), DeAngelo Peterson (TE), Alex Hurst (OT), Tyrann Mathieu (CB), Craig Loston (FS), Sam Montgomery (DE)

4.    Clemson Tigers (21.)-Florida State Seminoles (11.)
Szeptember 24. szombat 21:30

Miközben az FSU-t az ACC legnagyobb esélyesei között tartották számon az idény kezdetétől, a Clemson elkerülte a médianyilvánosságot. Hogy ez Da’Quan Bowers és Jarvis Jenkins NFL-be távozásával összefügg-e, vagy sem, annak nehéz a megítélése. A Tigrisek szépen lassan meneteltek az elmúlt hetekben, és a számukra talán legfontosabb csoportmérkőzésre remek formában érkeznek. A múlt héten az Auburn legyőzése miatt már a sajtó is felkapta őket, hiszen mégiscsak egy 17 mérkőzéses győzelemsorozatot szakítottak meg. Tajh Boyd, a csapat irányítója eddig remekel 2011-ben, és az offense is rendszeresen termeli a yardokat. Még az RB, Andre Ellington múlt mérkőzésen összeszedett sérülése után is olyan gyorsan meggyógyult, hogy már a héten pályára léphet. Sőt, egy potenciális elsőéves sztár is bontogatja a csapatnál szárnyait, a WR Sammy Watkins személyében. Ezzel szemben az Oklahoma Sooners elleni múlt heti derbi alaposan leamortizálta az FSU-t. Az offenseből akár négy, elmúlt mérkőzésen fontos szerepet játszó játékos is hiányozhat majd. EJ Manuel, a kezdő QB vállsérülés miatt hagyta ott idő előtt a pályát, helyettese az újonc Clint Trickett lehet, aki mutatott szép dolgokat az Oklahoma ellen. Jarred Haggins (WR) eltörte a kezét, Kenny Shawt (WR) pedig úgy kiütötték, hogy hordágyon kellett levinni a pályáról. A WR állomány szempontjából azért fontos a két játékos, mert a kezdők közül Bert Reed nem tud edzeni bokasérülése, Willie Haulstedt pedig még mindig bevethetetlen agyrázkódásai miatt. Elképzelhető az, hogy bár jobb csapat a Florida State, az elmúlt mérkőzés kudarca és veszteségei miatt nem tudnak majd képességeiknek megfelelő teljesítményt nyújtani. A Clemsonnak ebben az esetben mindenképpen élnie kell a lehetőséggel, amivel lépéselőnybe kerülnének az ACC Atlantic divíziójáért való versenyfutásban. Ehhez azonban a Seminoles rettegett védelmének lesz még pár szava.

Akikre érdemes figyelni
Clemson – Andre Ellington (RB), Sammy Watkins (WR), Brandon Thompson (DT), Rashard Hall (S), Dwayne Allen (TE), Tajh Boyd (QB), Andre Branch (DE), DeAndre Hopkins (WR), Landon Walker (OT), Xavier Brewer (CB)
Florida State – Greg Reid (CB), Brandon Jenkins (DE), Xavier Rhodes (CB), Andrew Datko (OT), Zebrie Sanders (OT), EJ Manuel (QB), Nigel Bandham (LB), Lonnie Pryor (FB), Lamarcus Joyner (S), Shawn Powell (P), Clint Trickett (QB)

5.    Michigan Wolverines (22.)-San Diego State Aztecs
Szeptember 24. szombat 18:00

A Michigan egyetem nagy hírnévnek örvend Magyarországon is, nem kis részben köszönhető ez annak, hogy Meskó Zoltán ide járt. Ezzel szemben a San Diego State-et talán csak a rendszeres nézők ismerik, és még sokan közülük sem tudják játékerőben besorolni ezt a csapatot. Kiváló együttesről van pedig szó, amelynek két igazán neves támadóoldali sztárja van. Az irányító, Ryan Lindley talán még az NFL-ben is eljuthat egyszer a kezdő csapatig, de az egészen biztos, hogy draftolni fogják. Az elmúlt hetekben bebizonyította, hogy teljesen mindegy számára, hogy kik a célpontok, képes remek játékot nyújtani, ez pedig a Michigan sokat hibázó védelme ellen már garancia lehet a pontszerzésekre. A passzjátékot a Ronnie Hillman vezette futójáték egészíti ki nagyszerűen. Az RB idén már 8 TD futásnál jár. A másik oldalt sem kell félteni, ha a támadójátékról van szó, a Michigan lehengerlő futójátékkal rendelkezik, elsősorban a QB, Denard Robinson jeleskedik ebben (is). Azonban az lesz a fő kérdés a találkozón, hogy a védelmek hogyan tudják megfékezni a támadósorokat. Ezen a téren a San Diego State van kisebb előnyben, azonban elképesztően nehéz feladat Robinson megállítása. A mérkőzés érdekessége, hogy a Michigan jelenlegi edzőjét, Brady Hoke-ot éppen az SDSU-tól csábították el a tavalyi idényt követően.

Akikre érdemes figyelni
Michigan – Denard Robinson (QB), David Molk (C), Kevin Koger (TE), Roy Roundtree (WR), Jordan Kovacs (S), Mike Martin (DT), Ryan Van Bergen (DE/DT), Craig Roh (DE), Taylor Lewan (OT), Fitzgerald Trouissant (RB)
San Diego State – Ryan Lindley (QB), Ronnie Hillman (RB), Miles Burris (LB), Brian Stankovich (P), Gavin Escobar (TE), Leon McFadden (CB), Logan Ketchup (LB), Colin Lockett (WR), Dylan Denso (WR), Jerome Long (DT)

6.    Arizona State Sun Devils- USC Trojans (23.)
Szeptember 25. vasárnap 04:15 (TV: ESPN America, élő és ismétlés)

Két közel azonos játékerőt megtestesítő csapat csatája lehet a USC tempe-i vendégjátéka. A mérkőzésen egy újabb fejezet következik a Vontaze Burfict vs. USC szappanoperában. Ehhez tudni kell, hogy az Arizona State kiemelkedő védője annak idején egy olyan középiskolába járt, amelynek legnagyobb riválisa a híres Mater Dei középiskola volt. Matt Barkley, a USC QB-je a Mater Dei irányítójaként tevékenykedett ekkoriban. Pletykák szerint középiskolás pályafutása során nem egyszer követett el Burfict late hitet Barkleyn. Mindketten a USC egyetemre tartottak, de végül Burfict meglepetésre a Sun Devils mellett voksolt. A rivalizálás az egyetemen is folytatódott, és a fegyelmezetlenségeiről elhíresült Burfict a USC ellen mindig a szokásosnál is hevesebben veti bele magát a küzdelembe. Ez a mérkőzés után rendszeresen panaszáradatot vált ki. Azonban hogy ne csupán személyes rivalizálásról beszéljünk, adott két jó támadójáték, két remek QB, és két olyan védelem, amelyeknek elsősorban a passz ellen kell fejlődnie. A mérkőzésnek fontos szerepe lehet a Pac-12 South végkimenetelére vonatkozóan.

Akikre érdemes figyelni
Arizona State – Vontaze Burfict (LB), Garth Gerhart (C), Gerell Robinson (WR), Cameron Marshall (RB), Jamarr Jarrett (DE), Andrew Sampson (OG), Brock Osweiler (QB), Kyle Middlebrooks (RB), Aaron Pflugrad (WR), Mike Willie (WR)
USC – Robert Woods (WR), Matt Barkley (QB), Matt Kalil (OT), Khaled Holmes (C), TJ McDonald (S), Rhett Ellison (TE), Wes Horton (DE), Devon Kennard (DE/LB), Nickell Robey (CB), Chris Galippo (LB)

7.    Oklahoma Sooners (1.)-Missouri Tigers
Szeptember 25. vasárnap 02:00

Az Oklahoma múlt vasárnap bizonyította, hogy képes megnyerni a szokásosnál nehezebb mérkőzéseket is. Játékuk nem volt lehengerlő, de ennek ellenére hozták a győzelmet a Florida State ellen. Landry Jonesék ezen a mérkőzésen is favoritként szerepelnek majd, de egészen biztos, hogy vannak bennük rossz érzések az előző szezonnal kapcsolatban. A Sooners tavaly, amikor a Tigers otthonába látogatott, szintén az AP lista élén állt. A mérkőzésen azonban a Blain Gabbert vezette Missouri játszott jobban és 36-27-re legyőzte az Oklahomát. Szerencséjükre az idei Tigers nem jelent akkora kihívást, mint a tavalyi, de nem szabad lebecsülniük egy olyan csapatot, amely már egyszer le tudta győzni a 2011-es Sooners magját.

Akikre érdemes figyelni
Oklahoma – Ryan Broyles (WR), Landry Jones (QB), Jamell Fleming (CB), Demontre Hurst (CB), Kenny Stills (WR), James Hanna (TE), Donald Stephenson (OT), Ben Habern (C), Frank Alexander (DE), Dominique Whaley (RB)
Missouri – Michael Egnew (TE), Dominique Hamilton (DT), TJ Moe (WR), Zaviar Gooden (LB), Elvis Fisher (OT), Brad Madison (DE), James Franklin (QB), Grant Ressel (K), Henry Josey (RB)

8.    Arizona Wildcats-Oregon Ducks (10.)
Szeptember 25. vasárnap 04:15

A Wildcats folytatja nagy sorozatát, amit két hete kezdett el. Az első mérkőzés láblógatása után előbb jött az Oklahoma State, majd a Stanford. A harmadik ellenfelük sorozatban is egy top 10-es csapat lesz, mégpedig az Oregon. LaMichael Jamesék annak ellenére, hogy kikaptak a szezonnyitón az LSU ellen, ismételten a tavalyi szinten játszanak, és győzelem várható tőlük a Nick Foles vezette Arizona ellenében. Azonban előbb-utóbb lesz egy olyan remek ellenfél, amit a Foles-csapat képes lesz megszorítani, hiszen annál jobbak, hogy több mint 20 ponttal kapjanak ki top 10-es csapatoktól. Talán épp az Oregon ellen sikerülhet ezt a tettet véghezvinni... Az Oregon esélyeit növeli az, hogy visszatérhet az LSU ellen megsérülő backup RB, Kenjon Barner.

Akikre érdemes figyelni
Arizona – Juron Criner (WR), Nick Foles (QB), Trevin Wade (CB), Keola Antolin (RB), David Douglas (WR), Dan Buckner (WR), Paul Vassallo (LB), Justin Washington (DT), Derek Earls (LB), Robert Golden (CB)
Oregon – LaMichael James (RB), Darron Thomas (QB), John Boyett (S), Carson York (OG), David Paulson (TE), Mark Asper (OT), Terrell Turner (DE), Josh Kaddu (LB), Eddie Pleasant (S), Kenjon Barner (RB)

9.    Georgia Tech Yellow Jackets (25.)-North Carolina Tar Heels
Szeptember 24. szombat 18:00 (TV: ESPN America, felvételről hétfő 01:00)

Hinné-e valaki, hogy az FBS leghatékonyabb támadójátékát jelenleg a Georgia Tech mutatja be? Természetesen ehhez elengedhetetlen volt, hogy gyengébb együttesek ellen játsszon a csapat, de az kiderült, hogy egyszerűen nem tudják az ellenfelek megfékezni a sokfejű triple optiont. A múlt héten a GT 604 futott yarddal zárt a Kansas ellen, és átlagban 428 yardot futnak a labdával az idei szezonban mérkőzésenként. Elképesztő számok ezek. Ezúttal a levegőben is kicsit pontosabbak, mint az elmúlt években, Tevin Washington jelenléte nagy fegyver egy főleg futásokra épülő támadójátékban. A kimagasló teljesítmény miatt kerültek be az AP listára is. Lehet azonban, hogy a nagyszerű szezonkezdet csak a UNC elleni első ACC-beli mérkőzésig tart majd, itt akár az is eldőlhet, hogy valóban kell-e számolni a Yellow Jackets-szel, vagy csupán az ellenfeleknek volt köszönhető az eddigi remek teljesítmény. A Tar Heels még mindig a nagy NCAA botrányából próbál visszarázódni, de szépen csendben 3-0-ás mérlegre tettek szert Bryn Renner és a védelem vezetésével. Ha nem szórtak volna el sok labdát feleslegesen, akkor simább győzelmeket is arathattak volna. A védelemben különösen érdemes kiemelni a védőfalat, amely idén is tele van leendő NFL játékosokkal.

Akikre érdemes figyelni
Georgia Tech – Isaiah Johnson (S), Orwin Smith (RB), Roddy Jones (RB), Tevin Washington (QB), Stephen Hill (WR), Izaan Cross (DE), Jason Peters (DE), Julian Burnett (LB), Omoregie Uzzi (OG), Rod Sweeting (CB)
North Carolina – Quinton Coples (DE), Dwight Jones (WR), Erik Highsmith (WR), Giovanni Bernard (RB), Bryn Renner (QB), Donte Paige-Moss (DE), Tydreke Powell (DT), Jheranie Boyd (WR), Ryan Houston (RB), Charles Brown (CB)

10.    Ohio State Buckeyes-Colorado Buffaloes
Szeptember 24. szombat 21:30

Az Ohio State az elmúlt héten nagyon kikapott Miamiban. Ennek következményeként 2004 óta először nem tagjai a top 25-ös listának. Illetve fontos változás az  is, hogy Braxton Miller megkapta a lehetőséget, és ő lesz a kezdő QB a Buffaloes elleni mérkőzésen. A Colorado az idei évben eddig jól szerepel támadóoldalon, különösen a passzjátékban, ahol Tyler Hansen megtalálta új kedvenc célpontját, Paul Richardsont. Mellette természetesen Rodney Stewartot is tömik labdákkal, még ha ennek oka az is, hogy a futás nem megy kellően jól egyelőre. Érdekesség, hogy Stewart idén már 500 yarddal vette ki a részét a csapat támadójátékából, de TD-t még nem szerzett. Itt a lehetőség, hogy Stewarték a több sebből vérző Buckeyest felülmúlják. Ha tudnak a lehetőséggel élni, nagy siker lesz ez a közelmúlt eredménytelensége után, hiszen az OSU-t bárkinek, bármikor legyőzni nagy tett, még akkor is, ha eltiltások sújtják őket az NCAA botránysorozatuk miatt.

Akikre érdemes figyelni
Ohio State – Mike Brewster (C), John Simon (DT), Etienne Sabino (LB), Travis Howard (CB), Jake Stoneburner (TE), Orhian Johnson (S), Johnathan Hankins (DT), Braxton Miller (QB), JB Shugarts (OT), Andrew Sweat (LB)
Colorado – Rodney Stewart (RB), Ryan Miller (OG), Tyler Hansen (QB), Paul Richardson (WR), Will Pericak (DT), Ray Polk (S), Jon Major (LB), Ryan Deehan (TE), Josh Hartigan (DE), Toney Clemons (WR)

Egyéb ajánlott mérkőzések
Pittsburgh-Notre Dame (TV: ESPN America), Oregon State-UCLA, Washington-California

Egyéb Magyarországon elérhető TV csatornák által közvetített mérkőzések
Eurosport 2: Illinois-Western Michigan, Minnesota-North Dakota State
Digisport Plus:Cincinnati-North Carolina State, BYU-UCF

Gaál Sándor (gsn)