New Mexico Lobos [UNM]

Alapítás
1892
Konferencia
MWC
Divízió
Mountain csoport
Város
Albuquerque (New Mexico)
Stadion
Dreamstyle Stadium (39,224)

Weboldal
http://www.golobos.com

A University of New Mexico-t 1889-ben keltették életre az állam legnagyobb városában, a varázslatos nevű Albuquerque-ben. Főleg műszaki és orvosi kara erős, ezek mellett még főleg jogtudományokban emelkednek ki különösen nebulói. Utóbbi kettőt összekötve így nem is véletlen, hogy az érdeklődőknek elsődlegesen az orvosi jog szaka ajánlott, onnan szinte kikövezett az út a nagy karrier felé. A környék kietlensége nem igazán vonzó, ám sportélete ehhez képest kimondottan élénk, kosárlabdában a University Arena (a "The Pit") már-már szentélynek számít. A New Mexico Lobos 1999 óta a Mountain West Conference tagja. Az iskola a Lobo - a farkas spanyol megfelelője - becenevet az 1920-as években vette fel. A jelenleg használt kabalafigurák közül Louie Lobo a 60-as években született meg, míg párjára, Lucy-re egészen a 80-as évekig kellett várni. Az egyetem hivatalos színei kezdetben a fekete és az arany voltak, később ezt meggyvörösre és az ezüstre megváltoztatták, mert a vezetőség szerint előbbi nem illett New Mexico-hoz.

unm

A Lobo-k az MWC előtt 3 másik csoportnak (Border Intercollegiate Athletic Association 1931–1951, Mountain States Conference 1952–61 és a jelenleg is aktív Western Athletic Conference 1962–98) is tagjai voltak, 1892 és 1930 között független státuszban játszottak. Történetük során eleddig a farkasok négyszeres konferenciabajnoknak mondhatják magukat, és két különböző konferenciában is sikerült a csúcsra érniük. 1938-ban a BIAA-t nyerték meg 8-3-as győzelem/vereség mutatóval Ted Shipkey vezetésével. Az újabb sikerhez majdnem 30 évet kellett várniuk a szurkolóknak, de ekkor rögvest háromszor egymás után ünnepelhették csapatuk győzelmét, 1962, 1963 és 1964-ben is a WAC trónjára kerültek Bill Weeks vezetésével. A '64 óta eltelt majd' 50 évben azonban nem sikerült ezeket a sikereket megismételni, ehhez legközelebb 1997-ben jártak, ám 13-41-es vereséget szenvedtek a Colorado State csapatától a WAC utolsó fordulójában.

A csapat története során 11 bowl szereplést tud felmutatni, ezeken pedig a nem éppen imponáló 3-7-1-es mérleget. Érdekesség, hogy első két meccsükön még csak pontot sem értek el. Viszont harmadik Sun Bowl szereplésüket már siker koronázta, hiszen 34-24-es győzelmet arattak a Denveri Egyetem ellen 1946-ban. Következő évben a Harbor Bowl 1947-es első kiírásakor 13-13-as döntetlent játszottak a Montana State csapatával. Következő szereplésükig egészen 1961-ig kellett várni, ekkor az Aviation Bowl-t nyerték meg 28-12-re a Western Michigannel szemben. Ezután viszont ínséges idők jöttek egészen Rocky Long főedző érkezéséig. Long 1998-ban vette át az irányítást, az első két gyengébb idény után folyamatosan javuló tendenciát mutatott vele a Lobos. 2002-től 2007-ig bezárólag hatból csak egyszer nem tudták fiai az utószezonba kvalifikálni magukat, más kérdés, hogy fennállása harmadik és máig utolsó bowl diadalát 2007-ben aratta az UNM, 23-0-ra móresre tanítván a Nevada csapatát a New Mexico Bowlon. 2008-ban 4-8-as mutatóval esély sem lehetett az ismétlésre, ezután Rocky Long - bár igen marasztalták - a távozás mellett döntött, és a San Diego State-hez igazolt, mint védekező koordinátor. Utódjának Mike Locksley-t, az Illinois OC-jét és toborzóspecialistáját nevezték ki, ami katasztrofális lépésnek bizonyult, az NCAA boxzsákja és közröhej tárgya lett a Lobos. A helyzeten 2012-től Bob Davie próbált meg javítani.

Érdekességek
Hazai mérkőzéseiket a 2001-ben felújított Dreamstyle Stadium-ban rendezik. A rekonstrukció után a szurkolók egy korábbi hagyományt élesztettek újjá, a Cleveland Browns "Dog Pound" szekciójának mintájára megalkották a Lobos törzsdrukkeri csoportját, a "The Red Menace"-t (A Vörös Veszélyt). Ez a bázis különösen jó hangulatot teremt a stadionban, győztes mérkőzések után pedig a játékosok a "Lobo Leap"-el, a 2004-ben DeAndre Wright (CB) által bevezetett ünnepléssel köszönik meg a biztatást.

Az egyetem fő riválisa a New Mexico State University, amit egy évvel az NMU előtt alapítottak. Rivalizálás a Rio Grande Rivalry (a Rio Grande egy folyó, mely észak-dél irányban tulajdonképpen kettészeli Új-Mexikó államot). A két iskola csapatai az egymás elleni megmérettetéseik során pontokat gyűjtenek - több sportágban - és a pontverseny végső győztese egy évre megnyeri a vándor trófeát. Futballban a "Battle of I-25" néven vált ismertté, mely a 25-ös számú országútra utal. 1894-ig vezethető vissza kettejük közös története. A nagy derbit megelőző csütörtök estén az NM fanok egy Aggies képmást gyújtanak fel egy nagy máglyán és táncolják körbe, ez az úgynevezett Red Rally.

Az egyetem jó pár ismert játékost adott az NFL-nek: Hank Baskett, Robin Cole, Ryan Cook, Terance Mathis, Terrance Pennington, Don Perkins, David Sloan, Marcus Smith, Paul Smith, Robert Turner, Brian Urlacher, Stoney Case. Rajtuk kívül még egy játékos van, aki mindenképpen említést érdemel, ő Katherine Anne Hnida. A hölgy az első nő, aki elmondhatja magáról, hogy az egyetemi liga legmagasabb osztályában pontot szerzett, illetve bowl-meccsen is pályára léphetett. Igaz pár héttel korábban, a 2002-es UCLA ellen 13-27–re elvesztett meccsen extra pont-kísérletét még blokkolták.