New Mexico State Aggies [NMST]

Alapítás
1894
Konferencia
Független
Divízió
Város
Las Cruces (New Mexico)
Stadion
Aggie Memorial Stadium (30,343)

Weboldal
http://nmstatesports.com

nmsu

Az új-mexikói Las Cruces-ben található New Mexico State University-n körülbelül 20 ezer hallgató tanul, ez a szám a város összlakosságának 10%-át teszi ki, tehát tipikus "college town". Las Cruses amúgy magyarul kereszteket (keresztutakat) jelent. A sportprogramok névválasztása a szokásos történeten alapul. Mivel mezőgazdasági iskoláról van szó, így kézenfekvő volt az Aggies [mezőgazdászok] név, ennek ellenére 2000-ig a női sportokban Roadrunners-ként álltak ki a NMSU hölgyei. Az 1950-es években megszületett logót Frank Eaton párbajhős karikatúrája, Pistol Pete inspirálta, aki az NM State-n kívül a Wyomingot és az Oklahoma State-t is megihlette. (A csapatnevek különbözősége miatt a ’90-es években kreáltak egy NM State zászlós alternatív logót is, sokáig nem használták). 2005-ben döntötték el, hogy Pistol Pete helyett egy egyedibb kabala kell, és fegyverét lasszóra, nevét pedig Larry-re változtatták. Volt is ebből felháborodás az egyetemi kampuszon, elterjedtek a pólók, amelyre azt írták, hogy „ki visz egy pisztolypárbajra lasszót?” 2007-ben visszarakták a hatlövetűt az újra Pistol Pete-nek keresztelt mascot kezébe, általános megelégedésre.

A futballprogram az 1894-es esztendő első napján startolt el, mikor megvívták legelső találkozójukat az állami rivális New Mexico csapata ellen. Viszonylag nagynevű edzőre Jerry Hines személyében 1929-ben leltek, aki a még New Mexico A&M-ként futó iskolában a focistákat és a kosarasokat egyaránt dirigálta. Legsikeresebb korszakuk 1934 és 1938 közé esik, 1936-ban az akkor igen jó formában levő Hardin-Simmons ellen a Sun Bowlon szerepelhettek, és játszottak 14-14-es döntetlent. Ez idő tájt az újonnan létrehozott Border, vagyis „Határ” konferenciában edződtek Hines fiai, jó sorozatukat a II. világháború szakította csak meg. Sikeredző legközelebb 1958-ban lépett be az öltöző ajtaján. A későbbi college football Hall of Famer, Warren B. Woodson a már említett Hardin-Simmons és az Arkansas State (mai Central Arkansas) kispadján is komoly eredményeket ért el, és itt is igazolta tudását. Második szezonjában Sun Bowl győzelemig vitte a csapatát, egy évvel később pedig 11-0-ás, veretlen alapszakaszt hozott össze az Aggies, az eddigi egyetlent történetükben. 1960-ban is a Sun Bowl várt rájuk, ahol 20-13-ra verték a Utah State-t. Az irányító Charley Johnson-t mindkét évben a Sun Bowl MVP-jének választották. Johnson 15 évet húzott le az NFL-ben, egyszer a Pro Bowlt is megjárta, sőt még aktív pályafutása alatt ledoktorált, ezzel természetesen nagyon kevés focista büszkélkedhet (napjainkban az egyetem vegyészprofesszora).

Egészen 1967-ig minden ment a maga kerékvágásában a gárda környékén, a pozitív mutató nem számított meglepetésnek (1961-ben mondjuk a liga súlyosan megbüntette bizonyos kihágásokért az NMSU-t), de a vezetőségnek több vitája is akadt a 65. életévébe lépett Woodsonnal, és az állami nyugdíjkorhatárra hivatkozva eltávolították az Aggies éléről. A mester még maradt volna, hiszen épp egy 7-2-1-es szezonon és egy 54-7 arányú New Mexico elleni diadalon voltak túl, ez sem hatotta meg azonban a feletteseket. A szurkolók innentől eredeztetik a „Woodson-átkot.” A következő 40 évben ugyanis 36 negatív mérleg jött, összesen 2 konferencia elsőség (1976 és 1978), 1990 novemberében egy 27 meccses vereségszériát sikerült megszakítani a Cal State Fullerton 43-9-es legyőzésével, az ellenfél másfél év múlva fel is oszlatta futballcsapatát... Ezen időszak állócsillaga Denvis Manns volt, aki 1995 és 1998 között négyszer is elérte az 1000 futott yardos határt, Manns-t megelőzően ez csak Tony Dorsettnek (PITT) és Amos Lawrence-nek (UNC) sikerült. 1999. szeptember 18-án került némi fény az éjszakába, a 22. helyen kiemelt Arizona State otthonába látogatva, hatalmas szenzációt okozva nyertek 35-7-re. DeWayne Walker a UCLA védelmét irányította 2009-es kinevezése előtt, és bár energetikusnak tűnt, közvetlen elődjéhez, Hal Mumme-hoz és a többiekhez hasonlóan ő sem tudta helyes irányba terelni az NM State szekerét. 2012 januárjában váratlanul - de nem meglepő módon - inkább az NFL-t választotta, a Jacksonville-hez távozó szakembert az addigi OC, Doug Martin követte. 2017-ben ő vezette az NMSU-t az álmok mezejére, az Arizona Bowlra való meghívó 6-6-os mérleggel az új-mexikóiak első utószezoni meccsét hozta el 1960 (!) óta.

Rivalizálások:
The Battle of I-10 - Az „Interstate 10"-es sztráda köti össze Las Cruces-t El Paso-val, ahol a UTEP Miners székel. A földrajzi közelség mellett az is indukálta a párharc létrehozását, hogy a Miners az első focimeccsét épp az Aggies ellen vívta. 96 éves közös históriájuk során eleddig a UTEP áll jobban, 57-37-2-re vezetve. Két vándortrófea is jár a győztesnek. 1955 óta a „Silver Spade” ezüstlapát, ami az Organ-hegyi bányászok szerszámának pontos mása, a másik tét a „Brass Spittoon”, tehát bronz köpőcsésze, 1982 óta.

Rio Grande Rivalry - A New Mexico ellen a 2007/08-as szezonban találták ki, pontrendszert iktatnak be annak lemérésére, hogy ki a jobb. Minden sportban másfél pontot ér a győzelem, kivéve a baseball és a softball, ahol 0.75-öt, míg a futballnak fokozott értéke van, ott 3 pontot ér. A tanév végén összesítenek, a győztes a következő évben a rivális elleni egyik hazai meccsen veheti át a trófeát. A derbi másik neve a „Battle of I-25”, amely szintén a két várost (ez esetben Las Cruces-t Albuquerque-vel) összekötő országútra utal.