NFL beharangozó 2013

Szerkesztői kerekasztal és a nyitómeccs előzetese.

NFL beharangozó 2013

Melyik két csapat játssza idén a döntőt, és melyik emelheti végül magasba a Lombardi-trófeát?

Herczeg Ádám (Höri): Nem fogok meglepetést okozni, Denver - San Francisco párosítást tippelek. Az egyébként is jó erőkből álló keretet egész holtszezonban igyekeztek tovább erősíteni mindkét klub vezetői, egyértelmű, hogy mindkét félnél csalódás lenne, ha nem jutnának el a csúcsra. Lassú kezdésre számítok a szezonban a Denvertől, de a végén most ők lesznek a legfittebbek, egy hosszabbításos győzelemre épp elég lehet.

Papp Gábor (empty taxi): Nem mondok ellent a power rankingemben felállított sorrendnek, a Seattle és a Denver csapatát várom a döntőbe, ahol a Seattle-i védelem lelassítja az addig zakatoló Broncos-expresszt.

Rajnai Gergely (Rajna): A tippem egy Green Bay-Houston finálé, a sajtfejűek sikerével. Szerintem az NFC West két nagyágyújának támadósorát a rájátszásra kiismerik az ellenfelek, rajtuk kívül pedig a legerősebb csapattal a Packers rendelkezik. A Texans pedig végre komolyabb sérülés nélkül csinálja végig a szezont, és az egyre komolyabb rutin a playoffban is sikert hozhat.

Kocsis Gábor (gabokocka): Falcons-Broncos döntőt tippelnék, atlantai sikerrel. Tavaly mindkét csapat megmutatta, hogy milyen erős keretük van, azóta véleményem szerint még előrébb tudtak lépni, már csak annyi kell, hogy ne kövessenek el olyan súlyos egyéni hibákat az edzők és játékosaik, amilyeneket legutóbb a playoffban. Ennyi bizalmat megszavazok nekik, de azért mérget nem vennék rá, hogy nem cáfolnak rám.

Vass Ádám (vassadi): Papírforma (?) Super Bowl párosítást várok, véleményem szerint a Denver és a San Francisco jut döntőbe, a 49ers pedig megszerzi története hatodik Lombardi-trófeáját.

Zandler Gábor (gabtsi): Patriots vs Packers. A legjobb irányítók csapatait tippelem a döntőbe, mert még mindig ez a legfontosabb faktor a győzelmet illetően. Rodgerst egy megújuló futójáték és egy tartalmas védelmi front, Bradyt egy teljesen megújult elkapósor segítheti a nagy menetelésben. Egyik formáció sincs kész jelenleg, de egyik csapatnak sem fog gondot okozni az alapszakasz, a playoffra viszont éppen összeérhet minden, és akkor meneküljön mindenki.

Somoskövi Gergely (somoskovig): Denver Broncos - Green Bay Packers döntőt tippelek. Elképzelhető, hogy Peyton Manning utolsó szezonja következik az NFL-ben, és a csapat az idei holtszezonban mindent meg is tett annak érdekében, hogy megfelelő társakkal körülvéve futhasson neki egy Super Bowl menetelésnek. A Green Bay évek óta ott van a tűz közelében, náluk főként a sérülések tettek keresztbe a nagy álmoknak az elmúlt szezonokban, de teljes keretet nézve az egyik legtöbbre hivatott játékosállománnyal rendelkeznek. A döntőt viszont igazi amerikai könnyes sztorit produkálva egy utolsó negyedes fordítással a Broncos nyeri, Manning lesz az MVP és a trófeával a kezében jelenti be visszavonulását.

Király Szabolcs (Habi): Az AFC-ből a Denvert várom egyértelműen, míg az NFC-ből a San Francisco a favoritom. A döntőben rengeteg pontot és Denver győzelmet várok.

Kiss Ferenc (Fucu): Egyetértek szerkesztőtársam többségével, mivel szerintem is Denver BroncosSan Francisco 49ers Super Bowl lesz február elején. Peyton Manning egy utolsó nagy rohamot indít második gyűrűjéért. A 49ers gyakorlatilag változatlanul (igaz sérülésektől némiképp gyengülve) maradt a 2013-as szezonra és ez elegendő lesz az újabb döntőbeli szereplésre. A végkimenetelt megtippelni nagyon nehéz, de azt hiszem Kaliforniában fognak örülni a Super Bowl győzelemnek.

Mely csapat zár a leggyengébb mérleggel a szezon végén?

Höri: Itt is azt mondom, amit a többség fog várhatóan: Oakland. Káosz az egész, képtelenség ott érdemi munkát végezni. A Raiders drukkerek abban viszont bízhatnak, hogy tavaly ilyenkor a Miamit jósoltam 1/1-nek és annyira nem jött be.

empty taxi: Oakland Raiders a tippem, az egyébként is gyenge keretet a sérülések sem kerülték el, sajnos akár a 0-16 is benne van most náluk.

Rajna: A Jacksonville. Nagyon valószínű, hogy az AFC-ből kerül ki a jövő évi draft első helyén húzó csapat, a Jets és a Raiders is komoly esélyes. A Jaguars már évek óta rossz irányba halad, talán a Jets maradékai és a Raiders kísérletezgetései több sikerrel járnak, mint a kilátástalan floridai kaland.

gabokocka: Az Oakland Raiders. Adva van a liga egyik legrosszabb kerete, amiből még ki is esik a legjobb játékos, nem hiszem, hogy élményekben gazdag szezon vár a Raiders szurkolóira. Némi reményt az adhatna a csapatnak, ha Flynn vagy Pryor olyan teljesítményt tudna nyújtani, amivel az irányító poszt problémái megoldódnának, azonban erre sem látok sok esélyt.

vassadi: Oaklandben minden körülmény adott ahhoz, hogy a Raiders választásával induljon a 2014-es NFL draft.

gabtsi: New York Jets. Akkora őskáosz van a klubnál, hogy nehéz nem katasztrófát vizionálni a szezonra. A DL az egyetlen csapatrész, amely igazán minőséginek tűnik, ezen kívül olyan egységet nem tudnék megnevezni amely az elégségest megközelíteni. A kezdő irányító kiválasztása körüli bohózat csak tovább mélyítheti a problémát az öltözőben, így nehéz elképzelni, hogy miként jön össze a sikeres szereplés.

somoskovig: Detroit Lions - biztosan kapni fogok a tippért, de véleményem szerint az előző szezon csalódásához képest nem erősödött a keret igazán, az egész támadósor szenvedett a holtszezonban, a védelem hátsó része igen lyukasnak tűnik, és vannak gondok az edzői stáb fegyelmezési képességeivel is. Minden összerakva a brutális divízióval és az NFC East - AFC North párossal a menetrendben nem tűnik túl ígéretesnek.

Habi: Az Oakland. Sérülések is sújtják a nem éppen rettegett erősségű keretet, míg a csoportban mindenki erősödött. Clowney? Bridgewater? Boyd?

Fucu: Oakland Raiders. Nem tudom pozitív dolgokkal megnyugtatni a szurkolókat, sajnos ez az idény is vereségekkel teli lesz.

Mely játékos lesz...

A legértékesebb?

Höri: Andrew Luck. Nincs mire várni, második évében csúcsközeli számokat várok a tavalyi 1. választottól, akinek ugyan nem olyan erős első ránézésre a kiszolgáló személyzete, játék közben teljesen más képet ad a csapat, mint papíron. Még DHB is hasznos tagja lesz a csapatnak!

empty taxi: Peyton Manning, idén már a mély passzai is jók lehetnek, a csapata bajnokesélyes, a futás ráadásul talán kevésbé lesz fontos a Broncosnál, mint tavaly.

Rajna: Peyton Manning. A Broncos bivalyerős csapat, de minden futójukkal van valami gond. Annál jobb az irányítójuk és az elkapósoruk, ha ehhez hozzátesszük, mennyire szeret PM mindent magára vállalni, nem nehéz feltételezni, hogy ő lesz a legjobb a posztján. Márpedig más posztról manapság lehetetlen az MVP cím közelébe kerülni.

gabokocka: Drew Brees. Adrian Peterson nem fogja tudni megismételni tavalyi teljesítményét, raja kívül pedig nem látni olyan játékost az irányítókon kívül, aki esélyes lenne a díjra. A QB-k közül azért esett Breesre a választásom, mert idén végigdolgozta a csapattal a felkészülést, Sean Payton visszatérése rá is nyugtatóan hathat, úgyhogy újabb passzrekordok kerülhetnek veszélybe.

vassadi: A még jobb supporting castnak is köszönhetően Peyton Manning hasonló számokat tesz le, mint az előző szezonban, ellentétben Adrian Petersonnal, így a Broncos irányítója begyűjti karrierje ötödik MVP-címét.

gabtsi: Tom Brady, ha ugyanazokat az űrszámokat tudja hozni mint eddig, és ugyanabban a tempóban vezeti a csapatát, mint a korábbi években a rutintalan kisegítő személyzettel, akkor nem lehet kérdés, hogy begyűjti a harmadik MVP címét is.

somoskovig: C.J. Spiller - bár a Bills nem fog rájátszásba jutni, és ez erőteljesen rontani fogja Spiller esélyeit, de az egykori Clemson futó az elmúlt szezonban már megmutatta, hogy mire is képes, ha megkapja a lehetőséget, 6,0 yardos futóátlaga és közel 500 elkapott yardja ígéretes. A Bills új vezetőedzője, Doug Marrone pedig kijelentette, hogy a lehető legtöbbet akarja használni Spiller képességeit, amiben akár egy 2200-2400 totál yardos szezon is benne lehet.

Habi: Peyton Manning. 3 igazán remek képességekkel megáldott elkapóval kiemelkedő számokat lehet produkálni. Főleg, hogy nincs igazán jó futó a csapatban, bőven lesz lehetősége Manningnek egy rekorddöntögető szezonhoz.

Fucu: Peyton Manning. Idén nem valószínű, hogy Peterson még egy olyan teljesítménnyel előrukkol, mint 2012-ben. Viszont Manningnek jött Welker, akivel meglehet az ötödik MVP címe.

Az év védője?

Höri: Erre Von Millert írnám, ha nem tiltották volna el, így marad viszont Luke Kuechly, aki a legtöbb szerelést tuti összegyűjti majd magának, így maximum akkor előzik be, ha embertelen mennyiségű sacket vagy labdát szerez valaki. Nyilván az se ártana ha feljavulna a komplett Carolina védelem, de én ezzel is kalkulálok természetesen.

empty taxi: JJ Watt teljesítménye továbbra is utánozhatatlan lesz és címet véd.

Rajna: JJ Watt. Nem leszek kreatív, nem látom be, mitől esne vissza. A csapat körülötte hasonlóan erős, a szisztémaváltás elvileg még jobbá teheti, a kor nem éri egyelőre utol, így pedig reprodukálhatja tavalyi gigászi szezonját. Mivel pedig arra komoly téttel mernék fogadni, hogy az év védője idén is sackekkel vívja ki magának a tiszteletet, az a produktum bőven elégnek ígérkezik a címvédésre.

gabokocka: Geno Atkins. A liga egyik legdominánsabb védőfalemberévé nőtte ki magát, évről évre fejlődik, megkapta álmai szerződését, minden adva van ahhoz, hogy a tavalyinál is jobb szezont produkáljon. Az pedig szerintem garantálná a díjat…

vassadi: Jelen pillanatban nincs jobb védőjátékos a ligában, mint J.J. Watt, aki - kis túlzással - ha csak fele olyan jól játszik, mint az előző idényben, akkor is eséllyel pályáhat erre a díjra. Nem hiszem, hogy bárki meg tudja majd akadályozni a címvédést ebben a kategóriában.

gabtsi: Geno Atkins. Foghatatlan lesz idén is. Sokan „csak” pass rushersként gondolnak rá, de a legdominánsabb DT a futójáték ellen is. Játékának nincs gyenge pontja, és minden bizonnyal ez a statisztikai lapján is meg fog mutatkozni, ami kulcskérdés a díj elnyeréséhez.

somoskovig: Itt nem nagyon tudok elképzelni meglepetést, Geno Atkins, indoklás a kollégáknál.

Habi: Terrell Suggs. Ray Lewis távoztával bekövetkezett lélektani űrt neki kell leginkább betöltenie az NFL egyik legjobb védelmében. Sokat segíthet neki, hogy a túlsó oldalra is egy igazán produktív játékos, Elvis Dumervil érkezett. Ezen okok miatt pedig túlszárnyalja még 2011-es önmagát is és megelőzi a Watt-Atkins duót.

Fucu: Geno Atkins. A domináns DT idén elnyeri az őt megillető díjat, miután megkapta megérdemelt szerződését.

Az év újonc támadója?

Höri: Eddie Lacy új dimenziót jelent majd a Green Bay játékában, lesznek meccsek mikor Rodgers csökkentett módban is elálldogálhat, a rookie futó megnyeri a találkozót a földön.

empty taxi: Giovani Bernard, a Bengals támadófala a maga ligájában körülbelül hasonló szintet képvisel, mint a UNC-é az NCAA-ben, Bernard dinamikája és látványos játéka számos összefoglalóban elő fog jönni és Andy Daltonnal a kormánybotnál szükség is van egy domináns futójátékra.

Rajna: DeAndre Hopkins. Le’Veon Bellt írtam volna, ha nem lennének egészségügyi gondjai. Így viszont marad Hopkins, mert az újonc irányítók nehéz helyzetben vannak, Hopkins viszont a liga egyik legjobbjának túloldalán, sok gyenge passzvédelem ellen brillírozhat majd, ehhez pedig minden adottsága megvan.

gabokocka: Geno Smith. Ezt a választásomat jelenleg elég nehéz volna objektív indokokkal alátámasztani, egyszerűen csak az az érzésem, hogy a Jets irányítója rácáfol a kétkedőkre és feledteti a szurkolókkal a Mark Sanchez érát. Ez pedig már bőven elég lesz a díj bezsebeléséhez, hiszen idén nem lesz olyan éles versenyhelyzet, mint tavaly.

vassadi: Giovani Bernard és a Bengals támadóegysége kiváló párosítás, a North Carolina egykori running backjének esetében az 1000 yardos szezont nem célnak, hanem kiindulási alapnak tartom.

gabtsi: Nehéz a kérdés, mert nem látszik jelenleg az az ifjú támadójátékos, aki robbanásszerűen söpörhet végig a ligán. Ami valószínűsíthető, hogy az általában jobb eséllyel induló irányítók közül, egyik sem lesz befutásra esélyes, így véleményem szerint egy sebességből élő, nagy visszhangot kiváltó játékokat bemutatni képes fiatalember, Tavon Austin vagy Giovani Bernard pályázhat nagy eséllyel a kitüntető címre.

somoskovig: E.J. Manuel - Bár sérüléssel küzd, de az előszezonban már voltak ígéretes meccsei, és az irányító poszt amúgy is általában felülreprezentált az ilyen jellegű szavazásokon.

Habi: DeAndre Hopkins. Pontosan Ő kellett a Texansba. Rengeteget profitálhat abból, hogy Andre Johnsonra mindig ketten fognak figyelni, míg Foster miatt a boxban kell lennie több embernek, tehát Hopkinst már nem lehet duplázni.

Fucu: Tavon Austin. Nem véletlenül cseréltek felfele Fisherék, hogy megszerezzék a „Percy Harvin klónt”. Több passzjáték több lehetőséget jelent az újonc elkapónak, amivel élni is fog.

Az év újonc védője?

Höri: Alec Ogletree hatalmas playmakerré nőheti ki magát, a Broncos elleni előszezon meccsen már kaptunk belőle ízelítőt, hogy ihletett napjain mire képes. Mivel sok erős csapat kerül a Rams útjába, komoly képernyőidő is juthat a volt bulldognak.

empty taxi: Mivel Pittsburghben nem szokás egy újoncot a kezdőbe állítani, így a St. Louis Rams linebackerét, Alec Ogletree-t mondanám, egyetlen egy komolyabb játékbeli problémája van az újoncnak, a blokkokról történő leválás, de az egy Rams-szintű védőfal mögött kevésszer fog előjönni, ellentétben a playmaker képességeivel.

Rajna: Kiko Alonsónak számtalan alkalma lesz szereléseket csinálni, így ha hibázgat is, jó számai lesznek a végén. Valószínűleg nem ő lesz a legjobban játszó újonc, de a statisztikái miatt neki fogják ítélni ezt a díjat.

gabokocka: Star Lotulelei. Picit hazahúz a szívem, de azért nem volna akkora meglepetés. Idén szerintem nincs olyan LB, aki Kuechly tavalyi példáját követve rengeteg szereléssel maga mellé állítja a szavazókat, a passrusherektől sem várható azonnal kiemelkedő teljesítmény (talán Jarvis Jonestól, de a Steelersben egyelőre nem lesz állandóan a pályán, ez meg azért jelentősen csökkenti az esélyeit), így Lotulelei egy stabil jó teljesítménnyel, amire az előszezon után minden esélye megvan, egy kimondottan erős védőfal tagjaként begyűjtheti az elismerést.

vassadi: A Bills nagyszerű védőfalának támogatásával Kiko Alonso megfelelő statisztikákat tud majd produkálni ahhoz, hogy bezsebelje ezt a címet.

gabtsi: A Baltimore Ravens második körös választottja, Arthur Brown minden tekintetben az egyik legjobb védőjátékos volt az idei drafton, mindössze a testfelépítése miatt csúszott a második körbe. Ezen hátránya a pályán semmit nem jelentett ezidáig, és arra számítok, hogy már az első szezonjában megvillantja azokat a képességeket, amelyet egy korszakos LB-től várunk.

somoskovig: Star Lotulelei - az újonc DT sok lehetőséget fog kapni, ráadásul a Charles Johnson - Greg Hardy DE páros a figyelem egy részét is elterelheti róla. Persze DT poszton nehéz nagyon impresszív statisztikákkal elkápráztatni a szavazókat, de pont Geno Atkins mutatta meg, hogy egy domináns DT-teljesítmény mekkora előnyt is jelenthet egy csapatnál.

Habi: Kiko Alonso. Agilis védőjátékos, aki a remek védőfal mögött fogja halmozni a szereléseket, amihez könnyen hozzájöhet még pár sack is, ami a többi újonc védő felé emelheti.

Fucu: Jonathan Bostic. Egy ikon távozását kell feledtetnie és igaz, hogy ott van még D.J. Williams is, de a veterán LB sérüléseit kihasználva átveszi a vezér szerepét.

Melyik csapattól vársz pozitív, illetve negatív meglepetést a jelenlegi elvárásokhoz képest?

Höri: Negatív a Houston, akik rövidke uralmukat hamar elveszítik az AFC South trónján, és a wild card helyért is erőlködniük kell majd. Pozitív lehet a Chicago, hiszen az edzőváltás után inkább sötét lovaknak számítanak a tuti playoff-résztvevő helyett, de egy feljavuló passzjátékkal elképzelhetetlen, hogy ne jussanak tovább.

empty taxi: Negatív a Colts, a tavalyi rengeteg sikerrel bemutatkozó újoncról már elegendő videó készült ahhoz, hogy feltérképezzék a gyengeségeiket, így tőlük egy 50% körüli teljesítményre számítok. Kifejezetten tetszik ugyanakkor a Chicago építkezése a Trestman-érában, ha a védelemben nem lesz extra nagy visszaesés a tavalyi teljesítményhez képest, akkor a medvék akár sajtot is lakmározhatnak.

Rajna: A Seattle szerintem valamelyest vissza fog esni a tudatos építkezés ellenére. Russell Wilson hiányosságai elő fognak jönni, és bár a védelem nehézkesen beviheti őket a rájátszásba, a várt sikerek még váratnak magukra. Az Eagles pedig a vártnál jobb lesz, mert Chip Kelly-re nem készült még fel az NFL, így a Sasok megnyerik a divíziót.

gabokocka: Pozitív meglepetést a Ramstől várok. Jeff Fischer nagyon tudatosan építi csapatát, ennek ellenére nem igazán kerülnek reflektorfénybe a csoport két nagycsapata miatt. Bradford megvédése érdekében megerősítették a támadófalat, a front seven igen jól néz ki, az egész keret nagyon fiatal, nem lepne meg, ha megtréfálnák az élcsapatokat és beosonnának a playoffba. A Minnesota Vikings produkciója nem fogja megközelíteni a tavalyit, ha Peterson nem lesz képes hozni tavalyi számait, nem hiszem, hogy Ponder képes lesz a hátán cipelni a csapatot. És bármilyen remek futó is legyen AP, szerintem egymás után kétszer még ő sem lesz képes MVP formában teljesíteni.

vassadi: A Chiefstől azt várom, hogy 1/1-esből egy év alatt playoffért harcoló csapattá lépnek elő, köszönhetően Andy Reid érkezésének és annak, hogy a minden fronton tehetséges keret mellé ebben a szezonban már épkézláb irányító is társul.
Negatív meglepetést a Coltstól várok: támadó oldalon az alapanyag adott az eredményességhez, de nem vagyok meggyőződve arról, hogy az új koordinátor, Pep Hamilton filozófiája összhangban van a rendelkezésére álló játékosállománnyal, a védőknél pedig épp ellenkezőleg; bizonyított szakemberek felelnek az egység felkészítéséért, a játékosanyagot viszont nem érzem kellően erősnek. A pozitív mérleg talán meglehet, de a rájátszásról szerintem lemaradnak.

gabtsi: Szép csendben, a nagyhangú csoportriválisok árnyékában egy igen ütős, nemkülönben gyors együttest rakott össze Jeff Fischer St. Louisban. Amennyiben Bradford képes lesz élni a felkínált lehetőségekkel, messzire eljuthat a Rams. A DL borzasztó erős, talán a legerősebb az egész ligában, amelyhez most a támadóoldalon megfelelő sebesség társult. Ha képesek nyomást helyezni az ellenfélre, és sok pontot feltenni a táblára, akkor a védelem hozni fogja a meccseket.
Nem gondolom, hogy még egyszer meg tudja ismételni Peterson azt a teljesítményt, amit láttunk tőle tavaly, ha igen, akkor biztos, hogy földönkívüliről van szó. Ez a játék, kiemelkedő passzjáték nélkül, nehezen vihető sikerre, és ehhez a passzjátékhoz egyetlen kiemelkedő elemet sem látok Minnesotában. Ha csak AP-re kell figyelni, őt is jóval könnyebb megállítani, és a nehéz csoportban, ahol rakétakezű fiúk állnak a center mögött, ez nagyon kevés lehet.

somoskovig: Kansas City Chiefs - a tavalyi 1/1-es az egyik legerősebb keret volt, ami valaha 1/1-es draftpozícióban landolt, igazából egy normális irányítóra voltak egy rájátszást érő kerettől. Alex Smith az elmúlt 1-2 szezon alapján képes lehet arra, hogy a rengeteg tehetséget elvezesse komolyabb hiba nélkül, és ez akár playoff-ot is érhet.
Miami Dolphins - tavaly már egész biztatóan alakult a Dolphins szezonja, idén viszont sok kérdőjelet érzek velük kapcsolatban. Távozott a legeredményesebb futó, a kezdő bal oldali tackle, lecserélték a komplett LB-sort és az egyik kezdő CB-t, sérülések hátráltatják a támadófalat, így szerintem hiába a masszív költés a szabadügynök-piacon, idén sem lesznek a rájátszás közelében.

Habi: Úgy érzem a Browns szurkolói idén okkal bizakodhatnak. Sikerült jól megerősíteni a keretet, és nem lepődnék meg, ha szezon végén akár 8 győzelem is összejönne, ami mindenképpen előrelépés lenne. Csoporton belül is megtréfálhatják a papíron erősebb hármast. Nem várok viszont jó szezont a Chargerstől. Nincs kimondott első számú elkapó, a támadófal is kérdőjelekkel teli, és valahogy Riversben sem látom a régi énét. A védelem javíthat a támadók teljesítményén, de a mezőny 5 leggyengébb mérlegű csapata közé várom a San Diegot.

Fucu: A War Room hatodik adásában már említettem, hogy remek szezont várok a St. Louis Ramstől, így őket tenném a pozitív meglepetés kategóriába. Ezt még mindig tartom. Jól építkeznek Jeff Fisherék és idén Bradford fel fog nőni a feladathoz és rájátszásba vezeti a Kosokat.
A negatív meglepetés szerintem a Miami Dolphins lesz. Kérdéses a vak oldali tackle teljesítménye és hiába Mike Wallace, rajta kívül nincs más kiemelkedő elkapó, és Ő nem Megatron, hogy egyedül vigye a hátán a passzjátékot.

Melyik vezetőedző veszti el az állását először?

Höri: Öt nevet simán tudnék mondani, aki év végére munka nélküli lesz, de hogy elsőre kinek úszik el a lehetősége, az fogós kérdés. Ha az alapján dől el, hogy ki eliminálódik először a rájátszásért folyó versenyfutásból, akkor Jim Schwartz, neki egyébként is sok van a rovásán.

empty taxi: Nehéz kérdés, én Rex Ryanre fogadnék, több olyan edző is van, aki alatt inog a kispad (Ron Rivera, Dennis Allen, Jim Schwartz…), azért választom a Jets vezetőedzőjét, mert mindegyikőjük közül tán felé éreztem legkevésbé a bizalmat a vezetők részéről.

Rajna: Ez elég kiszámíthatatlan dolog, de szerintem Jason Garrett kerül elsőként lapátra. Jerry Jones elég kiszámíthatatlan tud lenni, a Cowboys-ban pedig simán benne van egy gyenge kezdés. Garrett két 8-8-as szezon után nem engedhet meg magának egy újabb playoff nélküli évet, márpedig én nem látom a csapatban az átütő erőt.

gabokocka: Sok csapat van, ahol inog a kispad a vezetőedző alatt, ezek közül szerintem a Raidersnél unják meg legkorábban Dennis Allen munkáját és döntenek a váltás mellett. Nem mintha Allen tehetne arról, ahol most a Raiders tart, de mindenkit mégsem lehet kirúgni, egyszerűbb elsőként az edzőt…

vassadi: A Lions idén sem lesz playoff-közelben, az alapszakasz végén pedig már nem Jim Schwartz fogja irányítani a detroiti csapatot.

gabtsi: Véleményem szerint nem lesz edzőváltás a szezon során. A legbiztosabb távozó azonban Rex Ryan, akinek viszont valamely csapat nagyon fog örülni jövőre, mint védelmi koordinátor.

somoskovig: Ron Rivera. Már a szezon után sem volt biztos, hogy Rivera a helyén maradhat, aztán megkapta a bizalmat egy újabb szezonra. Most viszont már nem lesz mentség, hiába a javuló védelem, ha továbbra sem sikerül konzisztensen jó támadójátékot felmutatni és meccseket nyerni, akkor nem biztos, hogy megéli a szezon végét.

Habi: Rex Ryan. Nem valami rózsás a Jets irányítóhelyzete, ami azért kritikus pont a mai világban, főleg akkor, amikor domináns futójátékod sincs. A védelemben is sok a kérdés és a vezetők bizalma is megcsappant már Ryanben. Ennyi ellenérv pedig sosem sejtet túl sok jót.

Fucu: Rex Ryan. Már az meglepő volt, hogy nem váltották le januárban, de ez az év az utolsó esélye és ha Geno Smith (vagy Mark Sanchez) nem teljesít kiemelkedően és legalább a 8-8-as mérleget nem érik el, távoznia kell.

Mi az téma, amelynek külön figyelmet szentelsz a szezon során?

Höri: Komolyan lehet-e venni a Jacksonville ígéreteit a csapatépítést illetően, vagy ez az év is ugyanolyan parasztvakítás és kincstári optimizmussal teli lesz, mint az előző három.

empty taxi: A Super Bowl runra készülő csapatok (pl. Atlanta, Denver) veteránigazolásai mennyiben segítettek az adott csapaton, mennyire érte meg a jelen oltárán feláldozniuk jövőjük egy kis részét.

Rajna: A futók és az elkapók között folyó harcra a statisztikákban. Hány ezer yard fölött teljesítő játékos lesz, hány yard és touchdown kell majd a ligaelsőséghez, vajon elkapó vagy futó szerzi-e a legtöbb első kísérletet, és még sok egyéb kérdés is válaszra vár. Pár éve egy ilyen párharcban a futók vitték a prímet, de manapság ez már sokkal kiegyenlítettebb, ezen tendenciák alakulását figyelni fogom idén is.

gabokocka: Mennyire sikerül fenntartani a read option sikerességét. Szkeptikus vagyok a témával kapcsolatban, én azt várom, hogy a védelmeket irányító szakemberek egy egész offseason felkészüléssel a hátuk mögött képesek lesznek limitálni az így működő támadógépezeteket, de ettől még könnyen előfordulhat, hogy továbbra is megoldhatatlan feladat lesz a védelmek számára a read option semlegesítése.

vassadi: Tavaly Luck és RGIII párharcát mondtam, most kiegészítem a sort Russell Wilsonnal - érdeklődve várom, hogy az újoncként kiemelkedő szezont produkáló irányítók közül ki lép a legmagasabb szintre második profi évében. Utóbbi két játékos (csapatának) eredményességével összefüggésbe hozható a read-option kérdésköre is, amire szintén igyekszem majd kiemelt figyelmet fordítani az idény során.

gabtsi: Meddig tart a támadófutball dominanciája, és továbbra is az lesz-e a kérdés, hogy melyik csapat tud több pontot írni a táblára, vagy lesz valami válasza a védelmi agytrösztöknek a legújabb trendekre. A támadó- és védőfalemberek minősége közötti különbség (utóbbiak javára) mennyiben befolyásolja majd az elképzelt stratégiát. Hová tart az NFL stratégiai oldala?

somoskovig: Az egyre nagyobb teret hódító egzotikus védőfal-felállások, melyeket a védekezésért felelős koordinátorok pakolnak fel a pályára, hogy minél hatékonyabban hozhassák zavarba az ellenfelek támadófalait és irányítóit. Nincsenek már kőbe vésett posztok számos csapatnál, DT és DE játékosok szituációtól függően cserélgetnek helyet egymással számos csapatnál, és nagyon érdekes figyelemmel követni, hogy hova is fejlődik ez a folyamat.

Habi: Mennyire marad hatékony a read-option játék? Hogyan fog teljesíteni a Vikings 3 első körös fiatalja? Brady mire megy a gyakorlatilag teljesen új elkapógárdájával? Ezen témákat fogom kiemelten figyelni a szezon folyamán.

Fucu: Természetesen engem is érdekel, hogy a read option mekkora szerepet kapnak majd ebben a szezonban és a „futkorászós” irányítók milyen teljesítményt nyújtanak. A védelmek válaszára is kíváncsi vagyok a read option ellen sikerességének a megállításánál.

 

Denver Broncos - Baltimore Ravens, magyar idő szerint péntek hajnali 2:30, Sports Authority Field @ Mile High (TV: Sport 1)

Végre kezdődik! Ez a gondolat járja át az összes NFL-szurkoló fejét ezen a héten. Az idény szokás szerint a címvédő mérkőzésével kezdődik, azonban a megszokottól eltérően az előző évi bajnok nem otthon kezd: a Ravens stadionja, az M&T Bank Stadium és a Baltimore Orioles MLB csapatának pályája, az Oriole Park at Camden Yards közös parkolóval rendelkezik, így a két létesítményt nem lehet egyszerre használni, és az Orioles mérkőzése már korábban le volt kötve, mint az idei NFL-idény kezdőmérkőzése.
Rátérve magára a csapatokra, mint az ismeretes, tavaly az AFC-elődöntőben végül kétszeri hosszabbítás után győzte le a Baltimore a Denvert, a Broncosnak most itt a lehetőség a revansra. A vadlovak támadósorát Peyton Manning vezeti, innentől kezdve már senki ellen sem esélytelen a hazai gárda. Ha ehhez hozzávesszük, hogy John Elwayék kitűnő kiegészítő személyzetet építettek Manning köré, még inkább illik a Denvert komolyan venni. A támadósorba a legfontosabb új szerzemény a New Englandtől érkezett slot elkapó, Wes Welker, a pálya szélén továbbra is Demaryius Thomas és Eric Decker áll, mindkét fiatal elkapó még fejlődésben van, de már most is jobbak az átlag NFL-kezdőknél. Az összekötőknél (tight end) érdemes lesz a harmadéves Julius Thomasra is figyelni. Thomas mostanra fejlődött annyit blokkolásban, hogy nyugodtan pályán lehessen tartani, a kezeivel korábban sem volt probléma. A tavaly használt összekötők közül Joel Dreessen nem játszhat térdsérülés miatt, Jacob Tamme viszont játékra kész. A támadófalban 2 új arc van tavalyhoz képest, az egyik a San Diegoból érkezett Louis Vasquez, aki jobb oldali guardként fog kezdeni, illetve a sorozatos sérülések miatt az eredendően csere-guardnak szánt Manny Ramirez lesz a kezdő center, aki utoljára tétmeccsen a középiskolában játszott ezen a poszton! A Manning-féle uptempo offense elengedhetetlen kelléke egy gyors észjárású és jó állóképességű center, meglátjuk, hogy Ramirez alkalmas-e erre. Érdekes a denveri futószekció, kíváncsian várjuk, hogy a Ronnie Hillman – Montee Ball – Knowshon Moreno hármas között hogyan fognak megoszlani a labdacipelések. Sok új érkező volt a Ravens védelmében, a legfontosabb közülük Elvis Dumervil, aki pont Denverből érkezett, Terrell Suggs-szal kiegészülve félelmetes kettőst alkothat és megkeserítheti Manning életét a „Doom” becenevű pass rusher. Szintén új arc a védelemben az ex-jaguár Daryl Smith, aki (addig, amíg Arthur Brown bele nem szokik a ligába) Ray Lewist hívatott pótolni, az előszezonban kifejezetten jól mozgott a rutinos Smith, meglátjuk, hogy élesben mit tud. A Ravens védelem másik nagy távozója Ed Reed, a helyére érkezett Oaklandből Michael Huff (és az újonc Matt Elam), aki a Raiders-szel nem egyszer vizitált már egy mérföld magasan, azaz nem lesz neki ismeretlen a denveri közönség. A Ravens védelméből hiányozni fog Arthur Jones, így a védőfal a Marcus Spears – Haloti Ngata – Chris Canty hármassal kezdhet; rutinos, posztjukon átlag feletti játékos mindegyikőjük.
A labda túloldalán a legnagyobb kérdés, hogy Anquan Boldin távozása és Dennis Pitta súlyos csípősérülése után maradt-e elég célpontja Joe Flacconak egy hatékony passzjátékhoz. Torrey Smith ugye adott, a szélsebes elkapó mellett valószínűleg az inkább visszahordásban jeleskedő Jacoby Jones fog kezdeni, a slot elkapó pedig Manning egy régi ismerőse, Brandon Stokley lesz, egy másik, Dallas Clark pedig Ed Dicksonnal karöltve Dennis Pitta snapjein osztozhat. A Ravens elsőszámú támadófegyvere Ray Rice lehet, a passzokkal is kereshető running back évek óta elit szinten teljesít, a másodéves Bernard Pierce személyében egy őt kiválóan kiegészítő helyettese is van. A Ravens számára a siker receptje lehet a sokfutásos támadójáték (addig sincs Manning a pályán) és ebből a play action passzok a mélységi célpontoknak (itt kell megjegyezni, hogy Champ Bailey sem léphet pályára egy lábfej-sérülés miatt). Tegyük hozzá, hogy a Denver Terrance Knighton leigazolásával és Sylvester Williams draftolásával komoly lépéseket tett annak érdekében, hogy futás ellen stabil legyen a gárda. Nagy könnyebbség a Baltimore támadófalának, hogy Von Miller ezen a meccsen kezdi meg az eltiltását, így Jack Del Rio defensive coordinatornak nélküle kell megoldania a pass rusht.
A mérkőzés végeredményét igen nehéz jósolni, talán a Denver tűnik esélyesebbnek, az ő keretük kevesebbet változott, és a támadósor erősödött tavalyhoz képest, míg a Ravens támadósora a nevek alapján egyértelműen gyengébb, mint tavaly, a védelemben pedig korszakos egyéneket kellene pótolni, persze a bajnok ellen fogadni mindig nagy bátorságra vall.

Papp Gábor (empty taxi)


Hozzászólások

több mint 10 éve
peti_12 Atlanta Falcons 11
Nagyon tetszett a cikk, több érdekes vélemény is van benne, de pont ezért is lett ilyen jó. 😊
több mint 10 éve
Fredo 8
Tavaly volt hasonló? érdekes lenne talán linkelni
több mint 10 éve
vassadi Pittsburgh Steelers Alabama Crimson Tide 46
Tavaly volt hasonló? érdekes lenne talán linkelniFredo
https://bowl.hu/images/cache/uploads/968ae27122a3b22dd9f538a306af3c02.jpg
Kerekasztal - A szezon előtt | Bowl.hu
Hét szerkesztőnk ült össze, hogy az eljövendő idény legalapvetőbb kérdéseire választ találjon.
több mint 10 éve
Fredo 8
Köszi, gyors volt.
Az NFL-re jellemző kiszámíthatatlanság persze utólag mosolyogtató jóslatokat hoz, ezért voltam kíváncsi a tavalyi cikkre.
pl Kansast várták sokan pozitív meglepetésként: 2-14 és 1/1 lett a vége...