NFL beharangozók, 15. hét - Szombati NFL-dupla

Írta: empty taxi — 2017. december 16., 15:26

Két csoportmeccs az idény első szombati játéknapján, négyből három PO-ért küzdő gárdával.

NFL beharangozók, 15. hét - Szombati NFL-dupla

 

22:30 Detroit Lions - Chicago Bears, Ford Field (Detroit)

Elsőre nem tűnik pikáns párosításnak a Lions-Bears, de a tény, hogy a Lions a rájátszást ostromolja, míg a csoportrivális Bears maximum momentumot épít a következő évre, fura megvilágításba helyezi a mérkőzést.

Három hét van hátra az alapszakaszból és lehet John Fox-nak is mint Bears HC, mégse mondhatjuk, hogy a Chicago már csak illemből megy ki a pályára, hiszen az előző fordulóban egész meggyőzően verték meg a Bengals-t. Most egyértelműen Mitchell Trubisky QB önbizalomnövelése és képzése a cél. Az újonc irányító nem feltétlen hoz kiemelkedő statisztikát, de mindenféleképpen van benne potenciál, és a fejlődés is látható, hiszen például zsinórban két meccse nem adta el a labdát, ám mindkétszer szerzett TD-t. Nem elhanyagolandó tény az sem, hogy a Dontrelle Inman, Kendall Wright, Markus Wheaton elkapóhármas nem a legacélosabb osztag a ligában. Éppen ezért a mérkőzés másik két kulcsfigurája Jordan Howard és Tarik Cohen futókettős lesz. Howard nagy szezont fut, míg Cohen nemcsak change-of-pace backként, hanem visszahordásoknál és passzjátékoknál fontos alakjává vált a csapatnak. Emellett, ha minden kötél szakad még Trubisky is tud veszélyes lenni a földön és ha figyelembe vesszük, hogy a Lions run defense a 20. legtöbb yardot és a 2. legtöbb futott TD-t engedi a ligában, mindannyiuknak jó napja lehet. Tahir Whitehead, Jarrad Davis and Jalen Reeves-Maybin linebackerek elsődleges dolga tehát a futás limitálása lesz. Ha ez sikerülne, akkor a Pro Bowl szinten teljesítő Darius Slay CB és Glover Quin FS már meg tud bírkózni a fentebb említett elkapókkal, akik közül egyedül Wrightnak (és Cohennek) van 20-nál több elkapása. Ezen a téren egyértelműen a Lions felé billen a mérleg.

Múlt héten a Detroit a Tampa Bay-t múlta felül és ha Matthew Stafford kezén nincs a kötés senki meg nem mondta volna, hogy az irányító sérült karral játszik, 381 yardot és 2 TD-t szerzett. Az oroszlánok passzjátéka szépen követi a rövid passzrendszert, alkalmankénti nagy játékokkal megfűszerezve. Marvin Jones 5. helyen áll az NFL-ben elkapott TD-k tekintetében (8), valamint Kenny Golladay majdnem 20 yardot átlagol elkapásonként ezzel kiemelkedve az újonc WR-ek közül. A Bears secondary (és úgy alapjában véve a védelem) igen bajban lehet, mivel nem elég, hogy a 3. legkevesebb interceptiont szerzik (eddig összesen hatot) de Leonard Floyd OLB-t biztos nélkülözniük kell majd, így szinte egyedül Akiem Hicks vállára nehezedik a passzsiettetés feladata. A Detroit szombat este már biztos visszaküldheti a pályára Ameer Abdullah RB-t, aki hálaadáskor összeszedett nyaksérüléséből tér vissza. Abdullah-t Theo Riddick helyettesítette, aki a Tampa Bay ellen 2 TD-vel hálálta meg a bizalmat, bár minden bizonnyal a Bears ellen visszakerül eredeti szerepkörébe, azaz főleg az elkapásokért fog felelni. Danny Trevethan jelenléte pluszt adhat a védelemnek, ő kénytelen volt kihagyni az első találkozót a Soldier Field-en, ellenben Eddie Goldman DT kérdéses, hogy beöltözik, pedig szintén futás ellen hasznos tagja tudna lenni a chicagoi front 7-nek.

A Lions eddig jó munkát végzett a náluk gyengébb ellenfelek megverésében (vagy épp a túlélésben) és a Chicago elleni meccs is beleillik ebbe a mintába. Ha a Bears egydimenziós offense-ét sikerül megfogni, hamar eldőlhet a meccs, ellenben ha hagyják Howardot futni, akkor egy egészen érdekes NFC North párharc alakulhat ki.

 

 

02:25 Kansas City Chiefs vs Los Angeles Chargers, Arrowhead Stadium (Kansas City)

Csoportdöntő következik az AFC Westben. Mind a Chargers mind a Chiefs 7-6-os mérleggel áll, aki ma nyer, az valószínűleg a divízió élén fejezi be az alapszakaszt.

A vendégek támadósorának alfája és omegája Philip Rivers. aki idén mindössze a passzkísérleteinek 1.5 %-ában dob interceptiont, ami karrierje legjobbja így 36 évesen 12. kezdőirányítóként lejátszott szezonjában. Ebben persze közrejátszik, hogy nagyon sok célpontja van a leendő Hall of Famer irányítónak: Keenan Allen, Tyrell Williams, Travis Benjamin és Hunter Henry is jelentős szereplője a passzjátéknak. A futójáték leginkább Melvin Gordonra alapul, a támadófal nem igazán jó futásblokkolásban, ez látszik Gordon számain. A főnökök pass rusha 2017-ben meglepően gyenge (ráadásul Tamba Hali mai pályára lépése még kérdéses is), Justin Houston az egyetlen jó szezon futó passzsiettetőjük. Ennek ellenére a secondary nem végez rossz munkát, fel van adva a lecke a vendég WR-eknek. Futás ellen van nagyobb baj a KC védelmében, elég sok yardot is kapnak, de a fő baj, hogy ebben az idényben 14 futott touchdownt engedtek, ami a 2. legtöbb a ligában.

A túloldalt Alex Smith 12 éves NFL-karrierje legjobb idényét futja, a Travis Kelce, Tyreek Hill, Albert Wilson trióval elég veszélyes passzjátékot működtet. Futásoknál az újonc Kareem Hunt kapja a cipelések legjavát, akit nem szabad kizárni az Év Támadóújonca címért folytatott versenyből sem. A Chargersé a liga egyik legjobb passzvédelme, Joey Bosa és Melvin Ingram bármelyik támadófalnak gondot tud okozni (a Chiefséből ráadásul lábfejsérülés miatt hiányozni fog a center Mitch Morse) és a secondary is ligaelit szinten teljesít, meg kell persze jegyezni, hogy hátsó sor legjobb játékosának, Casey Haywardnak kérdéses a pályára lépése vádlisérülés miatt. Ebben az idényben a Bolts legfőbb gyenge pontja a futás elleni védekezés, azaz Kareem Hunt fantasy tulajai akár örömmel is tekinthetnek a mai matchupra.

Mindkét csapatra igaz, hogy ligaszinten is kiemelkedő a turnover mutatója (a Chargersé +11, ami a 3., a Chiefsé +8, ami a 4. legjobb a ligában), valószínűleg ma is az a csapat fog győzni, aki kevesebbszer adja el a labdát. Kareem Hunt révén látni egy komolyabb matchup előnyt a Chiefsnél, ráadásul az Arrowhead az egyik leghangosabb stadion, ugyanakkor a vendégek egy négyes győzelmi szériából érkeznek a mai találkozóra, azaz önbizalom szempontjából talán ők állnak jobban. Az utóbbi időben nem sok babér termett Riverséknek a főnökök ellen, hetes győzelmi szériában vannak ellenük Andy Reid fiai. Utoljára 2013. december 29-én tudott győzni a Chargers (hosszabbításban), minő véletlen, hogy azótan nem voltak a rájátszásban.

 


Hozzászólások

több mint 5 éve
anarfa Detroit Lions 2
A detroiti nevekkel kicsit harcban állt a szerző: Glover Quin, Kenny Golladay. Egyébként jó írás lett 😉
több mint 5 éve
Chargers LT Los Angeles Chargers Florida State Seminoles 91 — Jedi Master
THX Empty a felvezetőt 😊

"Vicces gyerek vagy Sully, ezt díjazom! Téged nyírlak ki utolsónak." 😀
több mint 5 éve
Szesze New York Giants 9 — Giants fan
Rivers azért nálam nem egyértelmű HoF várományos..