NFL meccsbeharangozók - 7. hét

Írta: empty taxi — 2016. október 23., 17:41

Délután fél négytől hajnali hatig lehet ma NFL-t nézni, csak bírjuk ki végig.

NFL meccsbeharangozók - 7. hét

 

Los Angeles Rams - New York Giants
2016. október 23. 15:30, Twickenham Stadium, London

Két ötven százalékos mérleggel rendelkező csapat mérő össze erejét Londonban a hétvége első mérkőzésén. A Giants a múlt héten létfontosságú győzelmet aratott a Baltimore ellen, a Rams pedig a Lions otthonában maradt alul egy klasszikus pisztolypárbajban. Nehéz megjósolni, hogy milyen mérkőzésre van kilátás, hiszen a Rams és a Giants is képes sokpontos ütközetbe bonyolódni, de láthattuk már olyan meccseiket is, amikor valósággal sírt a labda és minden pontszerzéssel véget ért akció hatalmas ünneplést ért.

A papíron hazai pályán játszó Kosoknál elsősorban a futójátékot kellene megtalálni, Todd Gurley egyelőre idén elmarad a várakozástól, ami nem feltétlenül az ő – vagy csak az ő hibája, a támadófalnak is fel kellene nőnie a feladathoz. Az sem feltétlenül hátrány, hogy Case Keenum a legutóbbi meccsen három TD passzt is kiosztott, így az ellenfeleknek előbb-utóbb el kell kezdeniük félni a passzjátékot is, nem tehetik meg, hogy 8-9 emberrel a boxban csak a futás megfogására koncentráljanak. Ha Gurley eddigi teljesítményét a csalódás jelzővel illettük, akkor ugyanezt megtehetjük a teljes Giants offense-zel is, hiszen McAdoo kinevezésekor mindenki abban bízott, hogy itt bizony egy potens támadósor fog kialakulni, Beckhammel és Cruzzal, ehhez képest igencsak döcögős a gépezet, sok hiba jellemzi az Óriások támadásait. Alapvetően ma délután sem számíthatnak könnyű összecsapásra, hiszen a Rams védelme hemzseg a tehetségektől, azonban egyelőre ők sem tudnak konzisztensek maradni, hol lenullázzák az ellenfelet, hol pedig halomszámra kapják a pontokat. Ami pozitív velük kapcsolatban, hogy Robert Quinn sérülése talán rendbe jött annyira, hogy pályára tudjon lépni, azonban Michael Brockers és Trumaine Johnson sem lesz bevethető, így továbbra is messze a száz százalékos állapottól Jeff Fischer védelme. A Giantsnél a secondaryban akadnak gondok, Darian Thompson és Nat Berhe sincs játékra kész állapotban, úgyhogy adott esetben, ha Keenum jobbik énjét tudja mutatni, akár komoly gondot is okozhat.

Amint korábban írtam, nehezen megtippelhető összecsapás, még abban a tekintetben is, hogy sok vagy kevés pont várható-e, így a győztes kilétére sem érdemes sok pénzben fogadni, mert két Janus arcú csapat összecsapásán tényleg bármi megtörténhet.

 

Jacksonville Jaguars - Oakland Raiders
2016. október 23. 19:00, EverBank Field, Jacksonville

Érdekes módon talán több kedvezőbb előjellel várhatja a 2-3-mal álló Jaguars a mai találkozót, mint a 4-2-es mérlegű Raiders. Kezdve azzal, hogy ők győztek a múlt héten, idegenben verték a Chicagot egy 4. negyedbeli feltámadással, az Oaklandet pedig hazai pályán agyabugyálta el a Chiefs meglepően simán.

Az sem mellékes szempont, hogy a hazaiak kerete az egészségesebb, csupán Kelvin Beachum (LT, térd), Jared Odrick (DE, csípő), Neal Sterling (TE, lábfej) és Julius Thomas (TE, boka) kapott kérdéses besorolást, de egyikőjük esetében sem kizárt, hogy tudja ma vállalni a játékot. A túloldalt Vadal Alexander (G/T, boka) valószínűleg kihagyja a mai találkozót, a Jaguars négyeséhez hasonló állapotban van a túloldalt Jon Feliciano (G/C, vádli), Rodney Hudson (C, térd), Gabe Jackson (G, térd), Taiwan Jones (RB, térd), Latavius Murray (RB, lábujj), Brynden Trawick (S, váll) és Menelik Watson (T, vádli).

Látszik, hogy nem 100%-os a vendégek interior O-Line-ja, ami azért lehet gond, mert a jaguárok védelmének egyik legerősebb posztja a defensive tackle Malik Jackson, Roy Miller és Sen'Derrick Marks révén. A Jacksonville védelme egyébként is előrelépett erre az évre, futás ellen már egész jól tart és passz ellen is már a liga középmezőnyéhez tartozik. Ezúttal komoly tesztnek lesznek alávetve, Derek Carr fejlődése töretlen, az Amari Cooper - Michael Crabtree duó kihívást jelent bármelyik CB-egységnek, Latavius Murray visszatérésével pedig az erőfutás is visszakerülhet a Raiders eszköztárába, ez DeAndre Washingtonnal annyira nem volt sikeres, ő inkább a szélső futásoknál hasznos. Az Oakland védelme idén rettenetesen rossz, Blake Bortlesnek itt az alkalom, hogy az Allen Robinson - Allen Hurns - Marqise Lee trióval felidézze a 2015-ben látott passzjátékot, erre még inkább lehetőség nyílik ha Julius Thomas is hadra fogható lesz ma. A Raiders futás ellen is borzalmas, itt a lehetőség az eddig gyengén muzsikáló T.J. Yeldonnak a javításra, már amennyiben a támadófal lehetővé teszi.

Sokpontos találkozóra van kilátás, a Raiders jobb csapatnak tűnik, de egy keleti partra történő utazás sokat kivehet belőlük, így összességében izgalmas, szoros meccsre lehet számítani.

 

Cincinnati Bengals - Cleveland Browns
2016 október 23. 19:00, Paul Brown Stadium, Cincinnati

Nem lehet azt állítani, hogy a két csapat halmozza a győzelmeket idén, hiszen a Bengals eddig mindösszesen kettőt, a Browns pedig még egyet sem tudott gyűjteni. Ennek ellenére nem kell feltétlenül temetni a két csapatot, hiszen más-más okokból, de van miért bizakodni mindkét alakulatnál. A vendégeknél a 0-6-os mérleg kétségkívül csúnya, azonban a mutatott játék véleményem szerint bőven jobb, mint amit várni lehetett, és könnyedén tarthatna két-három győzelemnél Hue Jackson alakulata, ha kicsivel nagyobb szerencsével és kevesebb sérülttel lenne megáldva. A Bengals hosszú évek után először kezdett ilyen gyengén, azonban most jönnek azok a meccsek, ahol elkezdhetnek sorakozni a W-k a csapat neve mellett, így pedig végre valahára talán úgy mennének be a rájátszásba, hogy javuló tendenciát mutat a csapat a szezonon belül.

Persze, ahhoz hogy rájátszásról beszélhessünk tényleg el kell kezdeni nyerni, és félretéve minden udvariaskodást, erre nincs jobb lehetőség, mint a mezőny egyetlen nyeretlen tagját hazai pályán fogadni. A bökkenő csupán annyi, hogy olyan edző áll a Barnák élén, aki talán a legjobban tudja, mit kell tenni ahhoz, hogy kikapcsolja a Bengals fő fegyvereit, hiszen Hue Jackson tavaly még Andy Daltonéknak dirigált. Persze ez önmagában kevés a sikerhez, ehhez többeknek is emberfelettit kell nyújtani, hiszen Pryoron kívül komolyan vehető célpontja nincs Kesslernek, a támadófalban komoly gondok vannak, amit mi sem jelez jobban, mint a heti szinten kieső irányítók, és a védelem sincs a helyzet magaslatán, hogy finoman fogalmazzunk. A hazaiaknál talán visszatérhet Tyler Eifert, akire hatalmas szükség volna a vörös zónában, nélküle eddig Andy Dalton mindösszesen hat passzolt TD-ig jutott. Eifert jelenlétével talán a futójáték is jobban összeáll, eleddig igen harmatos átlaggal tudott csak haladni a Hill Bernard kettős, ha az ellenfél védelmének a figyelme jobban megoszlik, talán a futók is többet hozzá tudnak majd tenni a játékhoz, persze ha a támadófal fel (az élen Bodine-nal) nem javul fel, akkor nincs az a figyelemelterelés, ami feljavítaná Hillék átlagát.

Mindent egybevetve a papírforma hazai győzelmet ígér, azonban ha létezik úgynevezett „trap game” akkor minden bizonnyal ez lenne az iskolapéldája.

 

 

Detroit Lions - Washington Redskins
2016. október 23. 19:00, Ford Field, Detroit

Érdekes mérkőzésre van kilátás a Ford Fielden, ugyanis két jó formában lévő csapat randevúját figyelheti meg a nagyérdemű. A Lions zsinórban harmadik hazai mérkőzésére készül, a legutóbbi kettőn szoros meccsen nyertek az Eagles és a Rams vendéglátójaként. A Redskins a 0-2-es kezdést követően egy 4-0-ás rohanásban van, legutóbb nagyszerű teljesítménnyel győzték le a rivális Eaglest. Egészségügyileg a vendégek állnak messze jobban, csupán a TE Jordan Reed fog hiányozni agyrázkódás miatt, míg kérdéses besorolást DeShaun Jackson kapott egyedül, neki a válla fáj. Redskinssel kapcsolatos hír még, hogy a héten IR-re tették idei 1. körös elkapójukat Josh Doctsont. A Lions listája hosszabb: a Haloti Ngata (DT, váll), DeAndre Levy (LB, kvadricepsz), Eric Ebron (TE, boka), Theo Riddick (RB, boka), Corey Robinson (backup T, boka) ötös biztosan nem játszik, kérdéses besorolást kapott Ziggy Ansah (DE, boka), Tahir Whitehead (LB, has), Larry Warford (G, ágyék) és Dwayne Washington (RB, boka), mindannyian csak limitált edzésmunkát végeztek.

Minden bizonnyal látványos mérkőzésre kerül majd sor, hiszen mindkét együttes igencsak remek passzjátékkal rendelkezik. A Redskinsnél Kirk Cousins lassacskán kezd tavalyi önmagára emlékeztetni, ám a kiváló TE Jordan Reed hiánya komoly probléma lehet, főleg annak tudatában, hogy a Lions szenzációsan gyöngén védekezik a tight endek ellen. A veterán Vernon Davis veszi majd át Reed helyét, az ő képességeit sem kell feltétlenül bemutatni, még akkor is, ha pályafutása legjobb éveit már maga mögött tudhatja. A Lions védelme ellen dobálnak az irányítók a legjobb QB ratinggel, ráadásul a Redskins mindössze 8 sacket engedélyezett az eddigi 6 mérkőzésen. Az Eagles ellen a Matt Jones vezette futójáték nagyon elemében volt, s mindezt a Detroit foghíjas védelme ellen akár folytatni is lehet. Persze a Lions támadóit sem kell félteni. Matt Stafford a Bears elleni gyenge teljesítményt leszámítva elég impresszíven játszik, múlt héten az addig csalódást keltő Golden Tate is tündökölt, s ez a Jones-Tate-Boldin hármas elég jól néz ki a pályán. Azonban sem Eric Ebron, sem pedig Theo Riddick elkapó teljesítményének pótlására nincs igazi alternatívája a Lionsnak. Talán Justin Forsettet sikerült annyira integrálni a rendszerbe, hogy Riddick-féle elkapásokból hasznára tudjon válni a támadóknak. A Redskins kezdő szélső cornebackjei azért komoly ellenállást jelenthetnek, viszont nickel poszton már nem ennyire rózsás a helyzet. Valószínűleg Golden Tate fog sokat a számokon belülről indulni ezzel megpróbálva őt jobb helyzetbe hozni, mint inkább Josh Normennel szembe állítani. A Redskins futás elleni védelme a liga hátsó szekciójának oszlopos tagja, a fővárosiak szerencséje, hogy ebben a műfajban a Lions támadói szintén nem tartoznak a liga krémjéhez. Összességében egy pontgazdag mérkőzésre van kilátás, ahol a mathcupok picit tán a Redskins felé billentik a mérleg nyelvét. Ami biztos, hogy a playoff szempontjából fontos mérkőzésre kerül sor, hiszen a Lions egy vereséggel komoly hátrányba kerülne a Wild Card helyekért vívott harcban, a Redskins pedig a Dallassal szemben kerülhet még nagyobb hátrányba, ha nem kerül ki győztesen a mai csörtéből.

 

Kansas City Chiefs - New Orleans Saints
2016. október 23. 19:00, Arrowhead Stadium, Kansas City

Nagyon érdekes összecsapásnak ígérkezik a Szentek vendégjátéka az Arrowhead Stadionban, hiszen Drew Breesszel a liga egyik legjobb passzjátékát tudjál felvonultatni, miközben Andy Reid csapata tündököl a passz elleni védekezés tekintetében. Pedig Justin Houston hiányában attól lehetett tartani, hogy visszaesik a védelem, és bár a sackek nem is érkeznek olyan számban, mint korábban, azért az ellenfél irányítóinak nincsen könnyű dolguk a Chiefs passz-védekezése ellen. Már pedig Sean Payton csapatának el kell kezdeni bravúrokat bemutatni, ha fel akar zárkózni, hiszen a 0-3-as kezdés nem volt túl felemelő, az azóta szerzett két győzelem adhat talán némi reményt, hogy nem úszott el teljesen ez a szezon. Persze ehhez a védelemnek is NFL szinten kellene teljesíteni, és ezzel sokszor szokott probléma adódni. Nem segíti a vendége dolgát a sok sérült, a secondaryben egymásnak adják a kilincset a játékosok az orvosi szoba előtt, ma Delvin Breaux és Sterling Moore sem szerepelhet. A támadófalban is vannak gondok, Terron Armstead játéka erősen kérdéses, ráadásul a potenciális helyettese, Andrus Peat biztosan nem játszhat.

Alex Smith game manager játékához elengedhetetlen a jó futójáték, azonban Jamaal Charles múlt heti visszatérését követően ismét problémák adódtak a fájós térdével, így az ő játéka is kérdéses. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy Spencer Ware bármikor beugársra kész eddig is tökéletesen pótolta Charlest, ha ismét meg kell mutatni magát, Andy Reid bátra számíthat rá (pláne a Saints védelme ellenében). A hazaiaknál még Phillip Gaines esetében merül fel kérdés a bevethetőségével kapcsolatban, mindenki másra számíthatnak a Törzsfőnökök. Összességében meglepetés lenne, ha a New Orleans gondot okozna a Kansas City Chiefsnek, pláne a Chiefs múlt héten bemutatott játékát követően, azonban a Saints egy nagyon veszélyes csapat, képesek bárkit megverni és bárkitől ki is tudnak kapni. Így aztán nem lehet félvállról venni ezt az összecsapást, különben kellemetlen meglepetésben lehet részük, erről a Chargers tudna számukra mesélni.

 

 

Miami Dolphins - Buffalo Bills
2016. október 23. 19:00, Hard Rock Stadium, Florida

Fölényes győzelemmel hangolt erre a csoportmeccsre mindkét gárda, a Bills a San Franciscot, a Dolphins a Pittsburghöt küldte haza egy csúnya veréssel.

Biztosan kihagyja mai találkozót a Billsből Seantrel Henderson (OT, hát), továbbá Robert Woods (WR, lábfej) és Marcell Dareus (DT, térdhajlító) esetében sem valószínű, hogy be tud öltözni. Kérdéses besorolást kapott LeSean McCoy (RB, térdhajlító), Jerome Felton (FB, hát), Kyle Williams (DT, nyak), Cordy Glenn (OT, boka), Charles Clay (TE, boka), Kevon Seymour (CB, váll) és Patrick Lewis (C, térd). A túloldalt Jordan Cameron (TE, agyrázkódás), Xavien Howard (CB, térd) és Dion Sims (TE, agyrázkódás) az, aki biztos nem játszik ma, mellettük kérdéses Spencer Paysinger (LB, térdhajlító/vádli), Arian Foster (RB, térdhajlító), Jelani Jenkins (LB, ágyék) és Tony Lippett (CB, térdhajlító) játéka is.

Sok fog múlni azon, hogy a kérdéses besorolású játékosok közül ki tud ma játszani, elég sok a sérült játékos a Phins back7-ben, amit idei formája alapján Tyrod Taylor képes kihasználni, csak ugye neki sincs nagyon egészséges célpontja. LeSean McCoy kiváló idényt fut, ha ma nem is tudna játszani, akkor a helyettese az ex-Phins futó Mike Gillislee lehet, aki eddig kiválóan élt a limitált lehetőségeivel. A Miami védelme egyébként is futás ellen gyengébb. A túloldalt bíznak benne, hogy Jay Ajayi át tudja menteni a múlt heti formáját, persze Zach Brown és barátai ellen azért nehezebb dolga lesz a nigériai gyökerekkel rendelkező futónak. Ryan Tannehillnek sem lesz ma egyszerű dolga, az előtte álló, passzblokkban igen gyenge támadófal próbálja megfogni az eddig 20 sacket (2. legtöbb a ligában) jegyző Bills védelmet. Tannehillt egyébként sem lehetetlen labdaeladásba kergetni, most találkozik a liga 2. legtöbb labdáját szerző védelmével. Az egykori Texas A&M QB-nak mondjuk legalább vannak elkapói, Jarvis Landry, DeVante Parker vagy Kenny Stills személyében.

Összességében a Billsnek áll a zászló, de ha Ndamukong Suhék rendszeresen átérnek a backfieldre, akkor lehet ebből egy kevés pontos iszapbirkózás, amiből akár a hazaiak is kijöhetnek győztesen. A mai lesz egyébként a két csapat 105. összecsapása, az örökmérleg 58-45-1 a Phinsnek.

 

New York Jets - Baltimore Ravens
2016. október 23. 19:00, MetLife Stadium, East Rutherford

Két pocsék formában lévő csapat találkozik a mai napon, a Jets a tavalyi kiváló szezon után komoly mélységekbe süllyedt, s totálisan reménytelen vereségeket szenvedett, legutóbb MNF keretében a Cards múlta felül Todd Bowles együttesét 28-3-ra. A Ravens a szezon elején nyerte a szoros meccseket, a legutóbbi három alkalommal bukta, így 3-3-mal áll, pedig komoly sansz állt a hollók előtt, hiszen a csoport másik két erős együttese sem remekel.

A hazaiaknál nem játszik Darron Lee (LB, boka), s pár kiegészítő játékos, míg kérdéses besorolást kapott Muhammad Wilkerson (DE, boka), Nick Mangold (C, boka) és Ryan Clady (T, váll). A vendégeknél még több a probléma: biztosan nem játszik CJ Mosley (LB, derék) és Elvis Dumervil (OLB, lábfej), kevés az esély Marshal Yanda (G, váll), Steve Smith (WR, boka), Terrell Suggs (OLB, bicepsz), Kendrick Lewis (S, derék) és Shareece Wright (CB, hát) játékára is. Emellett többen kaptak kérdéses besorolást, többek között Joe Flacco irányító is, aki a jelek szerint tudja vállalni a játékot.

A Jets PO reményei elszálltak, s elég kilátástalan csapat benyomását keltik. Ryan Fitzpatrick katasztrofális teljesítményét megunták, Geno Smith kapja meg a kormánybotot, kérdés vele potensebbnek tűnik-e Jets offense, amely a legkevesebb pontot átlagolja a ligában. A védelem meg az egyik legtöbbet kapja. Bár futás ellen még aránylag jól teljesítenek, passz ellen azonban totál homály a védelem, a Revis Islandre már nyaralni járnak az elkapók. A Ravens háza táján sincs minden rendben, ugye támadókoordinátort is váltottak, hátha attól kicsit felélénkül az eddig gyengén szereplő egység. A Ravens védelme ezer sebből vérzik, meghatározó játékosok kénytelen kívülről nézni majd a mai összecsapást, holott eddig nem nyújtottak rossz teljesítményt. Nagyon nehéz megtippelni a mai összecsapás végkimenetelét, ha Geno Smith tud hozni egy kis pluszt, de leginkább tüzet a Jetsbe, akkor a hazaiaknak jó esélyük van újra győzelemmel lezárni egy találkozót. A Ravens számára még reális cél lehet akár az AFC North behúzása is, ezért hiába a sok hiányzó, ilyen csapattal is csak a győzelem lebeghet a Harbaugh csapat előtt.

 

Philadelphia Eagles - MInnesota Vikings
2016. október 23. 19:00, Lincoln Financial Field, Philadelphia (TV: Sport2, ÉLŐ)

Az magyar idő szerint este hétkor kezdődő mérkőzések kétségkívül legérdekesebb párosítására kerül sor Philadelphiában, nem véletlen, hogy a Sport televízió ezt a mérkőzést tűzte műsorára. Az Eagles kiválóan 3 győzelemmel startolt Doug Pederson főedzővel, azóta viszont becsúszott két idegenbeli vereség a Lions és a Redskins otthonában. A Vikings jelenleg a liga egyetlen olyan csapata, amely veretlen, a 6. héten szabadnapját töltötte a gárda, előtte pedig hétfő esti mérkőzésen simán legyőzték a Gianstet. A sasok viszonylag egészséges kerettel várhatják a találkozót, mindössze Bennie Logan védőfalember játékára van kevesebb esély, ő a héten edzeni sem tudott ágyéksérülése miatt. Rajta kívül Leodis McKelvin (CB, combhajlító), Ron Brooks (CB, vádli), Mychal Kendricks (LB, borda) kaptak kérdéses besorolást, de vélhetően mindegyikük harcra kész. A túloldalon már komolyabb gondokat kell megoldania az edzői gárdának: Shariff Floyd DT továbbra is maródi kisebb térdműtétjét követően, biztos nem játszik a csere TE MyCole Pruitt sem (szintén térd). Három elkapót tüntettek fel a sérültek között a vikingek, ebből Jairus Wright játékára nincs túl sok esély bokasérülése miatt, de tán sokkal jobb hír, hogy Stefon Diggs minden bizonnyal visszatérhet a csapatba ágyéksérülését követően. A Vikes idei első körösének Laquon Treadwellnek a pedig lábujjával akadnak problémák, játéka kérdéses.

Az Eagles a jó kezdést követően megtorpanni látszik, s ez igaz Carson Wentzre is, aki a Redskins ellen eddigi leggyengébb mérkőzését zárta a múlt héten. Most a liga legjobb védelme ellen kellene visszatalálnia a helyes útra. A mérkőzés kulcskérdése, hogy a Vikings brutális passrushát miként tudják feltartóztatni az Eagles támadófalemberei: Jason Peters már nem az a játékos, mint aki egykoron volt, s Everson Griffen ellen meggyűlhet a baja, ám sokkal komolyabb probléma az Eaglesnek, hogy Lane Johnson eltiltása miatt akár Allen Barbre, akár az idei 5. körös újonc Halapoulivaati Vaitai játszik a támadófal jobb oldalán nem ígérkezik kedvező matchupnak a Brian Robison-Danielle Hunter páros. Ha az edge-ről érkezik számottevő nyomás Carson Wentzre, akkor nehéz elképzelni, hogy az ipari mennyiségű labdát szerző Vikings védelem ne folytassa további szárnyalását. Nem mellesleg a vendégek védelme futás ellen is a liga elitjéhez tartozik. Ha átpillantunk a másik oldalak párharcára, ott találhatjuk tán az Eagles esetleges sikerének kulcsát. Jim Schwartz alaposan gatyába rázta ezt a védelmet, s bár nem annyira dominánsak, mint a vikingek, de a liga jobb egységei közé tartoznak. Ma extra teljesítmény kellene tőlük, ha mérkőzést szeretnének nyerni. Múlt héten a Redskins alaposan szétzilálta a földön a sasokat, azonban AP nélkül a Vikings futójátéka a liga aljára süllyedt. Ezért persze nem csak a leendő HoF játékos hiánya a felelős, a támadófal sérülései legalább, ha nem nagyobb problémát jelentenek. Andre Smith IR-re távozott két hete, a Vikes pedig leigazolta a szebb napokat is látott, de az elmúlt években pályára is alig lépő Jake Longot. Ettől függetlenül minden bizonnyal a támadófal bal oldalán TJ Clemmings, a jobbon pedig Jeremiah Sirles játszik, s egyikük sem mondható a szakma elismert képviselőjének. A recept tehát adott a sasoknak, lenullázni a Vikings futójátékát, dominálni a két tapasztalatlan tacklet, belekergetni a hibába az eddig kiválóan játszó Sam Bradfordot, támadóoldalon pedig vigyázni a labdára. Egyszerűen hangzik, nemde? A valóság azonban az, hogy ez viszont eddig senkineksem sikerült, s a mai napon is arra van a nagyobb esély, hogy a Vikings védelme felülkerekedik az Eagles támadóin, Sam Bradfordék pedig hozzák a kötelezőt, így egy alacsony pontszámú mérkőzésen megszerezve a lilák idei 6. győzelmét.

 

Tennessee Titans - Indianapolis Colts
2016. október 23. 19:00, Nissan Stadium, Nashville

Túlzás lenne azt állítani, hogy a forduló rangadóját rendezik ma Nashvilleben, mindenesetre egy csoportderbi az mindig csoportderbi. Főleg úgy, hogy ezúttal a Titans kezdi a mérkőzést jobb mérleggel. Mike Mularkey együttese a Dolphins és a Browns leigázásával két meccses győzelmi szériában van, s már most nyertek annyi meccset, mint tavaly. A Colts a múlt héten nyert helyzetből kapott ki a Texans vendégeként, ezzel nagy esélyt elszalasztva, hogy összetömörítsék az amúgy szokásosan mérsékelt színvonalú AFC Southot. Ha rápillantunk a sérültekre azt látjuk, hogy a Titansnél senki sem kapott besorolást, 6 mérkőzés után ez egy nagyobb fajta csodával ér fel. Bezzeg a Coltsnál nem ennyire jó a helyzet: a támadósorból hiányzik majd két elkapó, Donte Moncrief (váll) és Philipp Dorsett (lábfej), a tight end Dwayne Allen pedig a bokájával nyüglődik, ráadásul TY Hilton játéka kérdéses csipő sérülése miatt. A parádésan rossz támadófalból pedig Jack Mewhort guard nem áll rendelkezésre, ő a tricepszével bajlódik. A védőknél Henry Anderson és Zach Kerr személyében a védőfalból hiányzik majd két játékos, ráadásként pedig a kevés NFL kezdő potenciállal rendelkező játékosok közül még Darius Butler cornerback is vádlisérülés miatt kérdéses besorolást kapott.

A Tennessee remek támadófala csap össze a Colts gyengécske front sevenjével. A Titans futójátéka DeMarco Murray nevével fémjelezve a liga legjobbjai közé avanzsált, s ha figyelembe vesszük, hogy a Colts minden szempontból gyenge védelme van a túloldalon, minden adott ahhoz, hogy a Titans offense úgy alakítsa a mérkőzést, ahogy szeretné: stabil futójátékkal megalapozva, az eddig kissé csalódást keltően játszó Marcus Mariotával a passzjátékot, kontrollálva az órát. A Colts támadósorát sújtó sérülések miatt a csikók továbbra is Andrew Luck csodájában bízhatnak, s ha van játékos a ligában, aki a semmiből meccsben tudja tartani a csapatát, az Andrew Luck. Kulcskérdés lesz a Coltsnak, hogy az elején ne kerüljön hátrányba, ezáltal ne kelljen a gyenge támadófallal és a hiányos elkapó személyzettel ismét csak Lucktól várni a megváltást. A Titans védelme egyébként a legendás Dick LeBeau vezetésével bár semmiben nem kiemelkedő, de egy erős közepes egység, ami ha ránézünk a nevekre nem lenne feltétlenül indokolt. Összességében a Titans számít a mérkőzés favoritjának, megvannak azok a kedvező matchupok a hazaiaknál, amivel Andrew Luckot pályán kívül tarthatják, s megalapozhatják, hogy régóta nem tapasztalt módon átélhessék milyen is jó pár mérkőzés után pozitív mérleggel állni. Nem mellesleg a Titans legutóbb 2011 októberében győzte le a Coltsot, mikor a csikók támadósorát Curtis Painter irányította. Ha a Colts tankoló évét nem számítjuk, akkor legutóbb szintre napra pontosan 8 éve győztek a titánok.

 

Atlanta Falcons - San Diego Chargers
2016. október 23. 22:05, Georgia Dome, Atlanta

Érdekes módon a 2-4-es mérlegű Chargers hangolt győzelemmel a mai találkozóra, hazai pályán gyűrték le a Denver Broncost, véget vetve egy csúnya negatív szériának, ami a csoportmeccseken jellemezte őket. A 4-2-vel álló Falcons igazából csak a 3. negyedben játszott jól a Seattle Seahawks ellen, ez pedig kevés volt.

A hazaiak ma nem számíthatnak Taylor Gabrielre (WR, agyrázkódás) és Charaun Goodwinre (CB, térdhajlító), a vendégcsapatból hiányozni fog Jeremiah Attaochu (LB, boka), Jahleel Addae (S, kulcscsont) és Brandon Flowers (CB, agyrázkódás), Travis Benjamin (WR, térd) játéka pedig kérdéses.

A liga legtöbb és a 3. legtöbb pontját átlagoló két támadósora csap ma össze, ez azt hiszem mindent elmond arról, hogy mi várható. Ha ehhez hozzávesszük, hogy kapott pontok átlagában pedig hátulról a 7. ill. a 10. a két védelem még inkább kirajzolódik előttünk egy kiadós ponteső. Matt Ryan továbbra is MVP formát hoz, Julio Jones és Mohamed Sanu remek párost alkot, Tevin Coleman kitűnő checkdown célpont, a futásoknál pedig Devonta Freeman mutat ellenállhatatlan formát. A Chargers védelme futás ellen elég stabil, inkább passzal lehet őket zavarba hozni, de ott sem reménytelen az egység. A Falcons passzvédekezése még a Chargersénél is jóval gyengébb, nincs elég nyomás az irányítón és a secondary sem végez túl jó munkát, ez sokba kerülhet Philip Rivers ellen, pláne ha Travis Benjamin is játszhat ma Tyrell Williams és Hunter Henry mellett. A San Diego futójátéka a red zone-on kívül nem sok babér terem, Melvin Gordon ma egy közepes futás elleni védelem ellen mutathatja meg magát.

Összességében sokoldalúbb támadósor a Falconsé, viszont a Chargers védelmében több a tehetség. A két csapat eddigi 9 találkozójából mindössze 1-et tudott megnyerni a San Diego még 1988-ban, azóta 6 meccset húzott be ellenük zsinórban a Falcons.

 

San Francisco 49ers - Tampa Bay Buccaneers
2016. október 23. 22:25, Levi's Stadium, Santa Clara

Nehéz volna élcsapatok találkozójának titulálni az összecsapást, éppen ezért viszont érdekes meccs kerekedhet belőle, ha két gyengébb képességű csapat felszívja magát és a hasonló kaliberű ellenfél ellen kettőzött erővel küzd a győzelemért. A 49ers-ben hazai pályán idén most fog debütálni Colin Kaepernick, kérdéses, hogy milyen teljesítménnyel fog tudni kirukkolni. Buffalóban az első félidőben biztatóan mozgott, azonban a második félidőre teljesen szétesett a játéka. Ugyanez elmondható az egész csapatról, hiszen bár a nagyszünetig látótávolságon belül tudtak maradni, utána úgy szaladt át rajtuk Rex Ryan csapata, ahogy nem szégyellte. Ha csupán ebből indulunk ki, akkor a Tampa futójátékának ideális matchup lehet a szedett-vedett 49ers védelem elleni ütközet, kár, hogy Doug Martin továbbra sem bevethető. A védőfalban is vannak gondok, nem sokat segített a pihenőhét, Robert Ayers és Clinton McDonald egészen biztosan nem játszhat, de Gerald McCoy sem száz százalékos. A hazaiak sérültlistája valamivel rövidebb, a kezdő futó itt sem játszhat, Carlos Hyde válla rakoncátlankodik, rajta kívül Glenn Dorseyt és Torrey Smitht kell megemlíteni, mint kulcsjátékosokat, akiknek a sorsa közvetlenül a meccs előtt dől el.

Nem nagyon tud mit írni az ember azzal kapcsolatban, hogy mit is várjon ettől a meccstől, egészen széles skálán mozog az összecsapás potenciális végkimenetele, benne van a pakliban minden a fölényes 49ers és Bucs győzelem, valamint egy kiélezett találkozó is. Az dönthet, ki lesz összeszedettebb, Winston mennyire tud vigyázni a labdára, a 49ers védelme meddig tart ki, valamint Kaepernick összezuhan-e az első félidőt követően, mint tett azt egy hete. Az valószínű, hogy nem a playoffhelyekről dönt ez az összecsapás, viszont szinte mindenki a jövő évi állásáért játszik, így nem lehet azt mondani, hogy lötyögni fognak a játékosok a pályán.

 

Pittsburgh Steelers - New England Patriots
2016. október 23. 22:25, Heinz Field, Pittsburgh (TV: Sport2, ÉLŐ)

Félelmetesen nagy derbinek ígérkezett ez az összecsapás, e sorok írójának szubjektív véleménye szerint az AFC két legerősebb csapata csaphatott volna össze ma este, ha Ben Roethlisberger nem sérült volna meg a Miami Dolphins ellen. Így Mike Tomlinéknak Landry Jones-szal a center mögött kell felvenniük a küzdelmet az immáron Tom Brady által irányított New England Patriots ellen. Nem szükséges részletezni, mennyire átrendezi az erőviszonyokat egy ilyen sérülés, így pedig egyértelmű, hogy a vendégek az esélyesei az összecsapásnak. Azonban ha van olyan csapat, amelyiket egy ilyen sérülés összeránt, amelyik ilyenkor a tudása sokszorosát képes a pályára vinni, az a Pittsburgh Steelers. Hányszor láttuk már az elmúlt években, hogy kulcsemberek kiesése után is képesek az acélváros játékosai emberfelettit nyújtani és olyan meccseket behúzni, amelyeken senki egy lyukas garast nem adna a sikerükre. Ezúttal is ez a helyzet, annyira minden a Patriots sikerét vetíti előre, hogy a Steelers gyakorlatilag csak nyerhet ez a meccsen. Ha kikapnak, akár több TD-nyi különbséggel, akkor beigazolódott a papírforma, ellenben ha már csak azt sikerül elérni, hogy szoros legyen a meccs, már akkor erkölcsi győzelmet arattak. És erre kell figyelni a vendégeknek, nem szabad a Steelers játékosaival elhitetniük, hogy van esélyük. Ha a meccs elejétől kezdve precízen teszik a dolgukat, akkor nagy különbséggel fognak tudni nyerni. Azonban ha elkezdenek hibázgatni, akkor arra könnyen ráfázhatnak. Persze Bill Belichick és Tom Brady személy garancia arra, hogy erről itt szó sem lesz, azonban a futball istenei kiszámíthatatlanok, könnyen lehet, hogy a felpattanó labdák, a miliméterek ezúttal a hazaiakkal lesznek.

Mike Tomlinnak egyébként nem csak Big Ben sérülésével kell megküzdenie, hiszen az irányítón kívül nem léphet pályára Markus Wheaton, Cam Heyward, DeAngelo Williams, Cody Wallace, Shamarko Thomas és Marcus Gilbert sem, legalább az inaktív játékosok kiválasztásánál nem lesz nehéz dolga a vezetőedzőnek. A Patriotsnál a sérültlista a szokásos, szerepel rajta a fél keret, de valószínűleg mindenki bevethető lesz az összecsapáson. A fentebb részletezett okok miatt komolyabb elemzésbe ezúttal nem érdemes belemenni, elvileg simán nyernie kellene a vendégeknek, azonban igencsak meglepődnék ha ez tényleg így is történne. Egy biztos, aki este leül a TV elé és ezt az összecsapást választja programjául, nem fog csalódni, vagy így, vagy úgy, de nagyszerű találkozó fog kerekedni ebből a párosításból.

 

Arizona Cardinals - Seattle Seahawks
2016. október 24. 02:30, University of Phoenix Stadium, Glendale

Csoportrangadó zárja a mai futballdömpinget az NFC Nyugati divíziójából. Mindkét csapat győzelemmel hangolt a mai meccsere, a Cards hazai pályán páholta el a New York Jets csapatát, a Seahawks pedig az Atlanta Falconst verte egy emlékezetes mérkőzésen.

Az Arizona ma Ed Stinson (DT, lábujj) nélkül fog kiállni, de John Brown (WR, térdhajlító) és Gabe Martin (LB, térd) játékára sincs sok esély, mellettük még Jaron Brown (WR, térd) és Carson Palmer (QB, térdhajlító) kapott kérdéses besorolást. A Seahawks nem számíthat ma Thomas Rawlsra (RB, szárkapocscsont), Luke Willsonra (TE, térd), Quinton Jeffersonra (DT, hüvelykujj) és Kevin Pierre-Louisra (LB, boka). Sőt Kam Chancellor (S, ágyék) játékára is igen csekély esély mutatkozik.

A Seattle védelme mind passz mind futás ellen a liga legjobbjai között van, persze azért nem minden héten futnak össze David Johnson-szintű tehetséggel. A másodéves futó ha tudja tartani a jelenlegi formáját, akkor 2200+ scrimmage yardot hozhat az alapszakaszban. Fontos lenne ma Palmer játéka is, mert Drew Stanton sokkal gyengébben játszott Palmer helyén, mint az egykori Bengals QB. A Seahawks secondarynek Johnsonon kívül figyelni kell még Larry Fitzgeraldra, Michael Floydra és ha tudja vállalni a játékot, akkor Jaron Brownra is. A hazaiak védelme passz ellen talán még jobb is, mint a Seattle-é, viszont futás ellen csak a liga középmezőnyéhez tartoznak, így elsősorban Christine Michael villoghat ma, nem a Russell Wilson - Doug Baldwin - Jimmy Graham trió.

Ha nyer ma Seahawks, azzal szinte be is biztosítja a csoportgyőzelmet, de egy vereség esetén újra nyílttá válna az NFC West. A két csapat párharca jelenleg 17-17-es döntetlenre áll, több esély van ma arra, hogy a Seahawks irányába billenjen a mérleg, de ha James Bettcher védőkoordinátor tudja limitálni Michaelt, akkor nem kizárt egy hazai győzelem sem.

 

bye week: Dallas Cowboys, Carolina Panthers


Hozzászólások

több mint 7 éve
iktriad Jacksonville Jaguars 90 — GoT Survivor, GM Game 2018, NBA Fantasy 2020 winner
A mai Jaguars - Raiders elmarad vagy mi? 😊
több mint 7 éve
empty taxi Atlanta Falcons Georgia Bulldogs 45 — Scream and scout
Ott van az.


Madden hates me.
Trust, it f*cking hates me...
több mint 7 éve
iktriad Jacksonville Jaguars 90 — GoT Survivor, GM Game 2018, NBA Fantasy 2020 winner
És tényleg.
több mint 7 éve
KoporShow Kansas City Chiefs Auburn Tigers 1 — Forum Reader
Jax-Oak sima hazai így szóra sem érdemes 😉"Nem kell hogy valódi legyen...Elég ha annak tűnik"

PC still means Personal Computer for me!

A rat born in stable is not a horse.

,, Nem az internet tetté beteggé az embereket, az internet csak rávilágított, mennyi beteg ember van. "