NFL mérkőzés beharangozók - 13. hét - Hálaadás

Előzetes a szokásos hálaadásnapi NFL-maratonhoz.

NFL mérkőzés beharangozók - 13. hét - Hálaadás

Detroit Lions - Green Bay Packers, magyar idő szerint csütörtök 18:30, Ford Field (TV: Sport 2, élő)

 Az NFC északi csoportjának végkimenetelét döntően befolyásoló mérkőzést rendeznek a hálaadás csütörtöki programjának első felvonásaként a Ford Fielden. A Detroit Linos fogadja a Green Bay Packers csapatát, és a győztes jelentős lépést tehet a csoport megnyerése felé, míg a vesztes már nem a saját kezében lesz a sorsa az utolsó négy forduló során.
Különösen igaz ez a vendégekre, hiszen egy vereséggel kétmérkőzésnyi hátrányba kerülnének, így hiába Aaron Rodgers esetleges jövő heti visszatérése, a rájátszáshoz a riválisok sorozatos kudarcai is szükségesek lennének. Ezért tehát nem nagyon van más választása a Sajtfejűeknek, Matt Flynn irányítása mellett meg kell verniük Megatronékat a saját oroszlánbarlangjukban. És ez most nem is tűnik olyan lehetetlen vállalkozásnak, mint két héttel ezelőtt. Egyfelől a Packers újraigazolta a korábban említett Matt Flynnt, akivel a Vikings ellen 14 pontot hátrányból felállva sikerült legalább egy döntetlent kiharcolni, másfelől a Lions sincs félelmetes formában, utolsó két meccsén vereséget szenvedett az egyaránt negatív mérleggel rendelkező Steelerstől, valamint a Buccaneerstől.
A mérkőzés nagy kérdése az lehet, hogy Flynn és a Packers offense képes lesz-e tartani a tempót Staffordékkal. Ebben sokat segíthet, hogy az amúgy sem elit Lions secondaryből hiányozni fog az első számú CB Chris Houston, így Jordy Nelsonéknak könnyebb dolguk lehet, és nagyobb esély kínálkozik egy pontzuhatagos mérkőzésre. Persze eddig sem a hátsó alakzata miatt tartottak az ellenfelek a Lions védelmétől, hanem sokkal inkább a védőfal az, ami rettegésre adhat okot. Suh, Fairley valamint a múlt héten visszatérő Ziggy Ansah komoly fejtörést fog okozni a Packers támadóinak és valószínű, hogy az idén Eddy Lacy által feltámasztott futójáték sem lesz elegendő arra, hogy futásokkal komoly károkat okozzanak Mike McCarthyék a hazaiak védelmében. Itt bizony Flynn lesz az, akinek meg kell nyernie a meccset, illetve a védelemnek, hiszen Clay Matthewséknak meg kell találni a módját, hogy lelassítsák a Detroit támadógépezetét. 
Azt a támadógépezetet, amelyben Calvin Johnson és Reggie Bush Matthew Stafford legfőbb fegyverei, rajtuk kívül nem nagyon van más alternatíva. Így egyszerűnek tűnhet, mire kell felkészülnie a Packers védelemnek, azonban tudni, hogy mit kell csinálni és azt megvalósítani nem ugyanaz. Megatron elképesztő formában van, nem nagyon van olyan CB a ligában, aki tudna vele mit kezdeni, sokszor két-három emberrel a nyakán is megcsinálja az elkapást. Ráadásul idén az sem feltétlen jó megoldás, hogy majd a passrush megoldja, hogy Stafford ne passzolhassa el a labdát, mert a felturbózott detroiti fal a liga egyik legjobbjává nőtte ki magát ebben az esztendőben. Illetve ha túl komoly erőket mozgat meg a védelem az irányító siettetésére, Reggie Bush egyszerű checkdown passzokból is bolondot tud csinálni komplett védelmekből.
Nehéz tehát egyértelmű esélyesről beszélni a mérkőzés kapcsán, a hazai pálya és a valamivel egészségesebb keret talán a Detroit felé billenti mérleg nyelvét, de az sem számítana meglepetésnek, ha az ilyen éles, playoffszerű harcokhoz jobban szokott Packers még Rodgers nélkül is győzelemmel távozna a Ford Fieldről.

Kocsis Gábor (gabokocka)

 

Dallas Cowboys - Oakland Raiders, magyar idő szerint csütörtök 22:30, AT&T Stadium (TV: Sport 2, élő)

A Dallas Cowboys a Detroit Lions mellett a másik csapat, amely hagyományosan pályára lép Hálaadás Napján, ez most sincs másképp, az Oakland Raiders csapatát fogadják. Eltérő hangulatban készülhetett a két csapat ezen a rövid héten, hiszen a Dallas kulcsfontosságú csoportderbin verte a Giantset, míg a Raidersnek a Titans elleni vereséggel gyaníthatóan elúszott a rájátszás. 

A hazaiak támadójátéka elsősorban passzra épül, ami kevésbé kedvez az Oakland védelmének, akik inkább futás ellen jeleskednek. Tendencia, hogy ha Lamarr Houstonék nem érnek oda az írányítóhoz, akkor a secondary nem elég az ellenfél célpontjainak tartós lefedezésére. Ráadásul Tony Romot idén jól megvédi a támadófal és igen kiterjedt fegyverarzenálja van: a Dez Bryant – Terrance Williams – Cole Beasley hármas mellett most már Miles Austin is rendelkezésre áll, ha ez még nem lenne elég ott van a legendás összekötő (TE) Jason Witten és a liga legjobb kezű futója DeMarco Murray. Nem növeli a Raiders esélyeit, hogy számos fontos játékosuk kihagyja ezt a találkozót: hiányozni fog Jason Hunter LDE (láb), a helyén Jack Crawford kezdhet, továbbra is maródi Tyvon Branch SS (boka), a helyén továbbra is Brandian Ross játszik, a legnagyobb gond mégis a linebacker-sorban van, az ex-Cowboy Kevin Burnett biztos kihagyja a találkozót, mellette pedig kérdéses Sio Moore és Kaluka Maiava játéka is. Ha egyikük sem tudná vállalni a játékot akkor Nick Roach mellett a szezont PUP-listán kezdő Miles Burris és Kevin öccse, Kaelin Burnett kaphat jelentősebb játékidőt. Egyébként Burnett hiányában is lesz ex-Cowboy a vendégek védelmében Mike Jenkins öt Dallasban töltött idény után költözött Oaklandbe a nyáron, szükség is lehet a tapasztalatára Dez Bryanttel szemben.

A labda túloldalán is elmondható, hogy a védelemben elsősorban a linebacker-sort sújtják a sérülések: Sean Lee, Justin Durant és DeVonte Holloman is kihagyja a találkozót, így a nem éppen fergeteges Ernie Sims – Kyle Wilber – Bruce Carter hármassal állhat fel a Cowboys, továbbá Morris Claiborne személyében az egyik kezdő cornerback is maródi. A Raiders futójátéka idén ligaszinten is kiemelkedő számokat hoz (4. legtöbb yard a legjobb cipelésenkénti átlaggal), ami a Dallas penetránsan rossz futás elleni védelmét és a tartalékos LB-sort figyelembe véve komoly nyerési pont lehet a fosztogatóknak. Rashad Jennings marad a kezdőfutó Oaklandben, annak ellenére, hogy van esély arra, hogy a térdín-sérüléssel bajlódó Darren McFadden beöltözzön erre a meccsre. Greg Olson támadókoordinátornak már csak azért is érdemes sokfutásos gameplant összeraknia, mert így lent tarthatják a pályáról Romot. Passzjátéknál gondban lehet Matt McGloin, ugyanis Denarius Moore vállsérülés miatt kihagyja a találkozót és az újonc tight end Mychal Rivera játéka is kérdéses hála egy agyrázkódásnak, amit egy Michael Griffinnel történő ütközés okozott a múlt héten. Hiányukban Rod Streaterre a Cowboys nyugodtan ráállítatja Brandon Carrt, mellette Rashad Jenningsre passzoknál is érdemes figyelni a hazai védőknek. McGloin nyomás alatt hajlamos pontatlanná válni, a Jason Hatcher vezette védőfalnak komoly szerepe lehet a Raiders-offense limitálásában.

Érdekes mérkőzésre van kilátás, mindkét támadósor képes lehet haladni a sérülésektől sújtott védelmek ellen, az ilyen mérkőzéseken különösen értékes lehet egy-egy labdaszerzés a védők részéről.

Papp Gábor (empty taxi)

 

Baltimore Ravens - Pittsburgh Steelers, magyar idő szerint péntek 02:30, M&T Bank Stadium (TV: Sport 2, élő)

Az NFL legádázabb rivalizálásának egy újabb fejezetét izgulhatjuk végig péntek hajnalban, amikor a hálaadásnapi főműsoridős mérkőzés keretein belül az egyaránt playoff-szereplésre aspiráló Ravens és Steelers vív meg egymással Baltimore-ban.

Mindkét csapat könnyed győzelemmel hangolt a derbire, elsősorban a védelmek nagyszerű teljesítményének köszönhetően: a hollók összesen három pontot kaptak a Jetstől, és a garbage time beállta előtt a kohászok is csak egy mezőnygólt engedtek a Brownsnak. Ezúttal sem épp ligaelit támadósorok állnak majd szemben a két védőegységgel, így gyaníthatóan most is inkább a védelmekről fog szólni a mérkőzés, ahogy azt a Ravens-Steelers rangadók esetében már megszokhattuk. Ennek fényében érdekes, hogy az acélvárosiak futójátéka épp a nagy rivális ellen üzemelt eddig a leghatékonyabban; Le’Veon Bellék szezoncsúcsnak számító 141 yardot tettek meg a földön a Heinz Fielden rendezett találkozó alkalmával. Az offensive line-nak akkor sikerült extrát nyújtania a baltimore-i front sevennel szemben, de a kohászok támadófal-emberei - a Pro Bowl formában játszó David DeCastro kivételével - nem sok fejlődést mutatnak futásblokkolásban, így nehéz lesz megismételni ezt a produkciót a run defense terén egyébként jól teljesítő Ravens védősor ellen. A papírforma alapján passzjátéknál is egyértelmű a Terrell Suggs vezette egység fölénye a Steelers blokkolóival szemben, jóllehet Kelvin Beachum és társai az első összecsapáson is megfelelő védelmet tudtak biztosítani a november hónap legjobb AFC-s támadójának megválasztott Ben Roethlisberger számára, valamint pass protection szempontjából az utóbbi hetekben biztató jeleket láthattunk az offenzív fronttól. Támadó oldalon a pittsburghiek legnagyobb fegyvere változatlanul a Ben Roethlisberger - Antonio Brown kapcsolat: a csapat első számú wide receivere továbbra is vezeti a ligát elkapások számában, yardok tekintetében egyedül Calvin Johnson áll előtte, és számos franchise rekord megdöntésére pályázik reális eséllyel. Brown őrzésének feladata mindenekelőtt az egyre jobb formába lendülő Lardarius Webbre hárul majd, de a Ravens többi defensive backjének is résen kell lennie, mert az acélvárosiaknál remek szezont fut Jerricho Cotchery, Emmanuel Sanders is viszonylag megbízható elkapónak számít, valamint a tight end Heath Millerről sem feledkezhetnek meg a marylandiek. A Todd Haley dirigálta támadósor az előző két mérkőzésen eredményesen alkalmazta a no-huddle offense-t, Dean Pees védőkoordinátornak erre is fel kell készítenie játékosait.

Jim Caldwell támadóegységének eddig csak kisebb-nagyobb fellángolásai voltak, konzisztensen jó teljesítménnyel azonban még nem sikerült megörvendeztetnie a baltimore-i offense-nek a csapat híveit. Chicagóban, a liga - statisztikailag - leggyengébb futás elleni védelmével szemben remek számokat hozott Ray Rice, az összes többi mérkőzésen azonban szenvedett a Ravens futójátéka. Most is leginkább abban bízhatnak a marylandiek, hogy a rövid pihenő és felkészülés kihatással lesz a Steelers védőire, akik ezáltal több szerelést hibáznak, több mentális hibát vétenek, ahogy ez a szezon folyamán már számos csapattal előfordult a csütörtöki meccseken. A hazaiak számára az sem épp kedvező, hogy a legutóbbi két mérkőzésről hiányzó Brett Keisel minden valószínűség szerint ismét pályára léphet, az viszont némi megkönnyebbülést jelenthet Joe Flacco számára, hogy LaMarr Woodley szinte biztosan kihagyja a rangadót. Jason Worilds remekül helyettesítette a kezdő bal oldali linebackert, de Woodley visszatérése már csak azért is jól jött volna a vendégek számára, mert így a passzblokkolás terén kiváló munkát végző Eugene Monroe-val nem egyedül Jarvis Jonesnak kellett volna küzdenie, akit legutóbb Joe Thomas leradírozott a pályáról. Szintén nem túl örömteli hír a kohászok számára, hogy a Clevelandben bokasérülést szenvedő kezdő nose tackle, Steve McLendon nem állhat Dick LeBeau rendelkezésére. Al Woods pótolhatja őt, aki az előszezonban nagyszerűen teljesített, és a rotáció révén éles meccseken is játéklehetőséghez jutott, még ha nem is túl gyakran. A pittsburghi összecsapáson LeBeau folyamatosan hat defensive backes formációkat alkalmazott a Ravens támadószekciója ellen, és amennyiben a Steelers védőkoordinátora ezúttal is hasonló taktikával készül, akkor különösen jól jöhet a nickel/dime backként használt Shamarko Thomas felépülése. A hollóknál a legfőbb légiveszélyt továbbra is Torrey Smith jelenti, akit az októberi mérkőzésen semlegesíteni tudott Ike Taylor, a kohászok első számú cornerbackje azonban mostanság nem örvend túlzottan jó formának: az előző két fordulóban Calvin Johnson és Josh Gordon együtt 416 elkapott yardot hozott össze az acélvárosiak ellen, melynek nagy része Taylor lelkén száradt. Smith azonban egyedül kevés; más legitim célpont (Dennis Pitta visszatérésére vélhetően még legalább egy hetet várni kell), stabil protection és konzisztens QB-teljesítmény hiányában a pass offense éppúgy szenved, mint a futójáték (a támadóegység összességében a liga második legrosszabb yard/play mutatójával „büszkélkedhet”). Az idei Steelers védelemben látszólag - a jobb offense-ek ellen - bármikor benne van egy gyengébb produkció, Flaccóéktól azonban drasztikus fejlődés szükségeltetik ahhoz, hogy eredményesek legyenek legnagyobb riválisuk védőegységével szemben.

A Ravens és a Steelers mellett további négy olyan csapat található az AFC-ben, amely 5-6-os mérleggel áll, és az utolsó wild card helyre pályázik, így a presztízsen túl is óriási téttel bír a rangadó mind John Harbaugh, mind Mike Tomlin együttese számára. Az utóbbi hetekben a kohászok mutattak jobb formát, utolsó három meccsük mindegyikét megnyerték, de - ahogy az örökérvényű közhely is tartja - egy ilyen derbi esetében ez egyáltalán nem számít; a Ravens-Steelers párharcoktól már megszokott szoros, végsőkig kiélezett csatára van kilátás ezúttal is. Nyugodtan kijelenthető, hogy mindkét csapat számára ez az idei alapszakasz legfontosabb mérkőzése.

Vass Ádám (vassadi)


Hozzászólások

több mint 10 éve
🤘 gaben 🤘 Chicago Bears Texas Longhorns 99 — Deion Sanders for president!
Ilyenkor kell otthon elverni az elbizakodott tehenészeket. Fosszuk ki Dallas-t. :[]

" Szeretem a jeget, hagyjál békén. "
több mint 10 éve
zseniális a cover kép! 😊

Burrow > Luck valaha is
több mint 10 éve
slowmotion Dallas Cowboys 57 — Cowboys fan
Bosworth nem fog kezdeni, Wilber-Sims-Carter lesz a linebacker sor, és Carter fogja hívni a játékot.
több mint 10 éve
empty taxi Atlanta Falcons Georgia Bulldogs 45 — tracker ember
Bosworth nem fog kezdeni, Wilber-Sims-Carter lesz a linebacker sor, és Carter fogja hívni a játékot.slowmotion
Kyle mind2, ráadásul Wilberre is gondoltam nem tom h sikerült Bosworthöt írni. Késő volt már tegnap nekem nagyon 😊 Egyébként köszi az észrevételt, javítottam.


Madden hates me.
Trust, it f*cking hates me...
több mint 10 éve
slowmotion Dallas Cowboys 57 — Cowboys fan
Bosworth nem fog kezdeni, Wilber-Sims-Carter lesz a linebacker sor, és Carter fogja hívni a játékot.slowmotion
Kyle mind2, ráadásul Wilberre is gondoltam nem tom h sikerült Bosworthöt írni. Késő volt már tegnap nekem nagyon 😊 Egyébként köszi az észrevételt, javítottam.empty taxi
kérlek. társaságunk örömmel áll az Ön szolgálatára 😊