NFL eredménykövetés NFL eredménykövetés - 1 aktív topik

NFL mérkőzés beharangozók - 2. hét - MNF

Írta: vassadi — 2013. szeptember 16., 13:39

Hétfő este a Bengals és a Steelers vív egymással csoportrangadót.

NFL mérkőzés beharangozók - 2. hét - MNF

Cincinnati Bengals - Pittsburgh Steelers, magyar idő szerint kedd 02:30, Paul Brown Stadium (TV: Sport 1, élő)

Mindkét csapat vesztes meccsel indította a 2013-as szezont, de míg Cincinnatiben a szoros vereség után is abszolút bizakodóak lehetnek az edzők, játékosok és szurkolók egyaránt, addig az acélvárosiaknak súlyos problémákkal kell szembenézniük.
Pittsburgh-ben a legfőbb gond, hogy a támadósor látszólag semmit sem fejlődött tavalyhoz képest. A kritikus pont változatlanul a futójáték - igaz, hogy a kezdő running back, Le’Veon Bell sérülés miatt nem állhatott a csapat rendelkezésére a nyitó fordulóban (a Bengals otthonában sem léphet még pályára), valamint rögtön a mérkőzés elején térdszalag-szakadást szenvedett a kohászok kezdő centere, Maurkice Pouncey, de még ez sem magyarázat arra, hogy miért volt képes az offense mindössze 31 yardot elérni a földön a nem túl veretes Titans védelem ellen. Hétfő este még nagyobb kihívás vár Todd Haley egységére, elvégre az egész NFL talán legjobb védőfala állja majd útját a Steelers futóinak. Bell mellett LaRod Stephens-Howling is hiányozni fog, akire ebben az idényben már nem számíthatnak az acélvárosiak, így az első mérkőzésen két fumble-t vétő Isaac Redman, az első körös bust Felix Jones, valamint az utolsó keretszűkítéskor elküldött, majd nemrégiben visszaigazolt Jonathan Dwyer alkotja a pittsburghi futószekciót. Pouncey helyét a múlt héten szerződtetett Fernando Velasco veszi át, aki tavaly 16 mérkőzésen kezdett a Tennessee színeiben. A csapattársak szerint nagyon gyorsan tanulja a playbookot, ezért is dobják be rögtön a mélyvízbe, de nyilván nincs könnyű helyzetben, főként ha figyelembe vesszük, hogy a Geno Atkins vezette Bengals defensive line ellen kell bemutatkoznia. A Steelers inkonzisztens támadófalának vélhetően újfent meggyűlik a baja a liga legjobb defensive tackle-je által fémjelzett pass rush-sal, így ha a futójáték kilátástalansága nem lett volna elég a kohászok számára, Cincinnatiben a passzokkal történő haladás is hasonlóan nehézkesnek ígérkezik. Mike Zimmer egységéből külön ki kell emelni James Harrisont: a korábban még a liga legrettegettebb passzsiettetői közé tartozó játékos először lép pályára Bengals-mezben volt csapata ellen, melynek játékosaként többek között két Super Bowl gyűrűt és egy Év Védője címet is begyűjtött.
Ellentétes labdabirtoklásnál a Jay Gruden koordinálta támadósor egy elit védelem ellen próbálhatja meg bizonyítani, hogy nem épp elit irányítóval is lehet Super Bowl kaliberű offense-t üzemeltetni. Ehhez látszólag minden fegyver adott, bár a futójátékot még nem sikerült kellően beizzítani (a Bears ellen kerek 3 yardos átlaggal haladtak csak a földön), és nem valószínű, hogy épp Dick LeBeau védőegységével szemben következne be áttörés ezen a téren. Passzjáték szempontjából viszont határozottan jók a Bengals kilátásai: adott egyrészt A.J. Green, a többi receiverrel úgy kellene felvennie a versenyt a vendégek secondary-jének, hogy az egyik kezdő cornerback, Cortez Allen sérülés miatt nem léphet pályára, a Gresham-Eifert tight end páros már a Soldier Fielden is letette névjegyét (ketten együtt 10 elkapással zártak), továbbá Cincinnatiben működik az egyik legjobb passzblokkoló fal. A nyitómeccset kihagyó kezdő bal oldali tackle, Andrew Whitworth játéka ugyan ezúttal is kérdéses, az őt helyettesítő Anthony Collins azonban meggyőző teljesítményt nyújtott Julius Peppers-szel szemben, ilyen kaliberű pass rusherrel pedig most nem találkozhat, így az LT-kérdés miatt nem kell komolyabban aggódniuk a Cincy híveinek. A Titans ellen még Jason Worilds kezdett a Steelers linebacker-sorának jobb oldalán, Jarvis Jones azonban hamar átvette tőle a stafétát, a héten már végig az első csapattal gyakorolt, így függetlenül attól, hogy „papíron” kezdő lesz-e az újonc, minden bizonnyal hétfő este is ő kap több lehetőséget. Két másik rutintalan játékosra is fontos szerep hárul, a bicepsz-szakadást szenvedő Larry Foote helyett ugyanis Kion Wilson lesz Lawrence Timmons társa kezdő ILB-ként, valamint Allen hiányában a rookie Shamarko Thomas is gyakran kerülhet pályára, amikor extra defensive backre lesz szükség.
A Steelersnél most leginkább egy közhelybe kapaszkodhatnak, mely szerint egy (csoport)rangadón bármi megtörténhet, míg a Bengals egy „statement win”-nel bizonyíthatná, hogy Cincinnatiben bajnoki címre esélyes csapat állt össze.

Vass Ádám (vassadi)