NFL mérkőzés beharangozók - 16. hét

Az NFL alapszakaszának utolsó előtti fordulója következik, számos sorsdöntő mérkőzést játszanak vasárnap.

NFL mérkőzés beharangozók - 16. hét

Vasárnapi program (kattints egy meccsre az adott előzetesre való ugráshoz):

 

19:00

Buffalo Bills - Miami Dolphins

Cincinnati Bengals - Minnesota Vikings

Kansas City Chiefs - Indianapolis Colts

St. Louis Rams - Tampa Bay Buccaneers

New York Jets - Cleveland Browns

Washington Redskins - Dallas Cowboys

Carolina Panthers - New Orleans Saints

Jacksonville Jaguars - Tennessee Titans

Houston Texans - Denver Broncos

 

22:05

Detroit Lions - New York Giants

Seattle Seahawks - Arizona Cardinals

 

22:25

Green Bay Packers - Pittsburgh Steelers

San Diego Chargers - Oakland Raiders

Baltimore Ravens - New England Patriots

 

Hétfő, 02:30

Philadelphia Eagles - Chicago Bears

 


 

Buffalo Bills - Miami Dolphins, Ralph Wilson Stadium

 Nagy lépésekkel halad a Dolphins a playoff elérése felé. A hármas győzelmi szériában lévő alakulatnak most azt a Buffalót kéne felülmúlni, amely az odavágón 23-21 arányban jobbnak bizonyult. Most viszont a legjobb elkapója és az irányítója nélkül veszi majd fel a versenyt a hazai csapat. Ha a Miami mindkét hátralévő csoportmeccsét megnyeri, akkor 2008 után újra rájátszásban láthatjuk őket. Nem lenne kis hőstett ez az Incognito-botrány miatt híressé váló szezon végén. Ha nyernek és kikap a Bengals valamint a Ravens is, akkor már ma meglehet a továbbjutás.
Egy hete a New Englandet sikerült két vállra fektetni, és Ryan Tannehill mellett Mike Wallace is vezérhez méltón játszott. A védelem szintén feljavult az idény közepi botladozás óta, legutóbbi 7 meccsükön 18.4 pontot kapnak csak átlagosan, és hiába ment előre Tom Brady 364 yardot, a meccs végén Michael Thoms interceptionje zárta le az eseményeket.
Nem a védelemmel volt gond a Bills ellen sem Floridában. 268 yardon tartották a bölényeket, de sokkal a delfinek sem voltak jobbak. Tannehill 3 TD-n kívül két interceptiont is dobott, az elsőből Nickell Robey rögtön touchdownig rohant vissza a mérkőzés elején. A Buffalo 4 pontos 3. negyed végi hátrányból fordított, a volt-Miami rúgó, Dan Carpenter az utolsó percben döntött új csapata javára.
EJ Manuel újra győzelemnek örülhetett csapata élén a Jacksonville ellen, de jobb térde alkalmatlan a mai játékra. Helyette Thaddeus Lewis készül 4. kezdő meccsére, és a Miami ellen ez már a második lesz neki. Akkor négyszer sackelték a beugrót, aki 202 yard mellett nem dobott TD passzt, csak egy interceptiont. Ahhoz, hogy ma ismét nyerjenek, Spillernek és Jacksonnak legalább olyan teljesítmény kell mint múlt héten (198 kombinált yard) és Robert Woods jó formája is ki kell, hogy tartson. Stevie Johnsonnak édesanyja halála után 1 elkapása volt azon a meccsen, de ma családja mellett szurkol a csapatának és nem lesz jelen. A Bills védelme képes labdát szerezni, a Jaguars négyszer, a Dolphins háromszor ajándékozta meg őket, és ma is valami hasonlóban bíznak. A vendégek futó duója, Lamar Miller és Daniel Thomas 103 yardra volt jó az odavágón, ennél azért több kell ma, hogy ne legyen izgulnivaló. Thomast ráadásul bokasérülés lassítja, nem tudni mennyire lesz hasznára a csapatának. A Bills-nél a 3. hiányzó Aaron Williams, aki bordasérülése miatt nem tud pályára lépni.
A hírek szerint buffalói mértékkel nézve nem lesz durva hideg, egyébként is bizonyította a Dolphins már pittsburghi sikere alaklmával, hogy tud alkalmazkodni a szokatlan körülményekhez is.
A párosítás esélyese tehát a Miami Dolphins, akik nem csak 8-6-os mérlegük miatt, hanem jó formájuknak is köszönhetik, hogy favoritként érkeznek az Orchard Parkba. Ha Tannehillék a megszokott játékukat játszák, kevés hibával, akkor nem kéne, hogy gondot okozzon számukra több pontot szerezni, mint amennyit Lewisék írnak a táblára. A Bills-nél szeretnék, hogy intenzív pass rush támadja az irányítókat, de ez nincs így, márpedig a Dolphins ellen ez a legegyszerűbb mód a gárda összezavarására. A Buffalo meccsein mindig benne van a pakliban, hogy CJ Spiller egy-két váratlan megiramodással új irányba tereli a mérkőzés menetét, de ha mindkét csapat a szokásos arcát mutatja, akkor a Dolphins drukkerek bizakodhatnak.

Herczeg Ádám (Höri)

Cincinnati Bengals - Minnesota Vikings, Paul Brown Stadium

Az egyik legszebb része az NFL-nek, hogy amikor az utolsó előtti fordulóban találkozik két teljesen ellentétes előjellel álló és teljesen más terveket szövögető együttes, akkor sem mondhatjuk, hogy előre lefutott lenne a mérkőzés. Ugyan a Vikings egyedüliként a csoportjában már matematikailag eséllyel sem bír a rájátszásra, a Bengals két győzelemmel biztosan ott van, mégis egy kiegyenlített és nyílt összecsapásra van kilátás a Paul Brown Stadiumban. A legfontosabb hír, hogy az elmúlt héthez képest mindkét csapat relatíve egészséges állapotban várja a vasárnap kora délutánt, ami a vendégeknél azt jelenti, hogy Adrian Peterson játékára minden jel szerint számítani lehet, ahogy váltótársára, Toby Gerhardéra is. A hazaiaknál egyedül Terrence Newman hiánya biztos, valamennyi maródi játékos egyébként játékra alkalmas állapotban van, bár a Bengals három kezdőjátékosát is agyrázkódás gyanúval jegelték néhány eheti edzésen, ami legalábbis biztosra sosem enged következtetni az elérhetőségüket illetően. A Vikings még nem nyert idén idegenben, a Bengals még nem szenvedett vereséget hazai pályán, így első blikkre országos egyesnek is vehetnénk a találkozót, de sose mehetünk biztosra. A futójáték természetesen kulcs lesz ezúttal is. A Cincinnati akkor volt igazán sikeres az elmúlt időszakban, ha képes volt jó hatékonysággal futtatni a labdát, és a földön stabilan haladva megszerezni a szükséges yardokat. A Minnesota ezzel szemben szinte csak a futójátékra tud alapozni, jóllehet mind Matt Cassel (és a mindenkori éppen kezdő irányító) legjobb meccsét hozta az elmúlt héten, ahogy Greg Jennings is elővett valamit a régiből. Kérdés, hogy egy késői virágzást, vagy 3 napos csodát láttunk a Philadelphia elleni meglepetés győzelem alkalmával. A Bengals védelem várhatóaz azért nagyobb kihívást jelent Casselnek és Petersonnak is, még akkor is, ha ez a védelem (elsősorban a frontvonalon) nem tudja ugyanazt a színvonalat hozni, amit a szezon első felében, és főleg nem azt amit a tavalyi év második felében tudott. Az elsőszámú cél mindkét oldalon a futójáték megállítása, ha ez hazai oldalon sikerül, akkor nagy lépést tehetnek a győzelem felé, a Vikingsnak ellenben lesz dolga a Bernard/Green-Ellis duó megállításán kívül is. Petersonnál viszont sosem lehet tudni, komplex játékával képes egymaga találkozókat eldönteni, és ha korán hátrányba kerülnek a hazaiak, akkor hosszú délutánjuk lehet. Az irányítók megvédése legalább ennyire kulcskérdés. A legérdekesebb matchup a Bengals LT Anthony Collins és az Vikings AllPro passz siettetője Jared Allen között bontakozhat ki. Mind a két fiatalember szabadügynök lesz a szezon végeztével, és elsősorban az előbbi számára komoly ajánlólevél lehet egy várva várt nagy szerződéshez egy Allen elleni jó teljesítmény. Leginkább azért, mert Collins legfontosabb hiányossága az erő, a bull rush megállítása, amely (többek között) Allen egyik legnagyobb erőssége.
Sok jó játékos van mindkét együttesben, és ha nem is feltétlenül a legjobb formájukat hozzák, élvezetes jó mérkőzésre van kilátás, a Bengals számára pedig komoly tét is van. Leslie Frazier számára személyesen szintúgy, hiszen egyrészt az állásáért küzd, másfelől Marvin Lewis első védő-koordinátora volt Cincinnatiben, és nem éppen dicső körülmények között távozott. Ritkán találkoznak a csapatok, általában a hazai együttes nyer, most is ez a valószínűbb, de szoros meccsre van kilátás.

Zandler Gábor (gabtsi)

 

Kansas City Chiefs - Indianapolis Colts, Arrowhead Stadium

Nagyon érdekes hangulatban készülhettek a felek erre az összecsapásra. A Colts csoportgyőztesként várja a playoffot, a Chiefs pedig az egymás elleni mérleg miatt aligha tudja beelőzni a Denvert, így minden bizonnyal övék lesz a magasabb wild card pozíció. Ez annyit jelentene, hogy 2 hét múlva a Kansas City Indianapolis-ba utazna az egyenes kieséses harc kezdeteként. Ráadásul egy Kansas győzelem ma még tovább erősítené ennek a leosztásnak a valószínűségét. Mondani se kell, hogy nem nagyon szeretné egyik edző sem ilyen kevéssel a rájátszás előtt felfedni kártyáit és bőséges elemeznivalót szolgáltatni leendő ellenfelének. A probléma az, hogy egyik csapat sem teheti meg, hogy feladja a mai mérkőzést, hiszen még van esélyük rá, hogy előrébb lépnek a tabellán és ideális esetben elkerülik egymást. A Colts szempontjából az AFC Northra érdemes figyelni, hiszen a Bengals beelőzhető, és a 3. kiemelésről jóval egyszerűbb ellenfelet lehetne kapni, mint a Chiefs, akárki is jut be végül a 6. helyen. A Chiefs ugyanis 11-3-mal áll, és nem csak beelőzheti a Denvert ha Manningék elkezdenek botladozni (erre a tökutolsó Texans ellen azért nincs nagy sansz), hanem egyúttal az AFC 1. helyét is összekaparhatják még matematikailag. Az sem elképzelhetetlen, hogy a Colts kiharcolja a szabadnapot a wild card héten! Ehhez annyit kell tenni, hogy nyernek ma és a Jaguars ellen valamint a Ravens is nyer kettőt - a Pats és a Bengals ellen. Ebből a 4 kritériumból viszont a Kansas legyőzése tűnik a legnagyobb falatnak, és időrendben az elsőnek.
Ahhoz, hogy ma a vendégek diadalmaskodjanak, sokkal megbízhatóbb forma kell, mint amit az elmúlt hetekben mutattak. A Houston elleni 25-3-as győzelem legutóbb elég magabiztos volt, de sima vereségek és nyögvenyelős győzelmek követik egymást a Colts szezonjának 2. felében. A Chiefs eközben az elmúlt 2 hét legmarkánsabb csapata volt, 101 pontot ráírva ellenfeleire idegenben. Jamaal Charlestól még egy 5 touchdownos meccset azért ne várjunk, de ha megőrzi a 195 elkapott yardos formáját, akkor ez a meccs el is dőlt. Charles 1181 futott yarddal az AFC éllovasa, valamint a gárda legtöbb elkapását jegyző embere is. Mivel a Colts ezen a héten tette sérültlistára a belső linebackert, Pat Angerert, így nehezített körülmények között debütál az új rotáció. Tavaly december 23-án a running back 226 yardot ment előre 22 labdacipelésből az Indianapolis ellen, de a labdavesztések csapata vesztét okozták és egy Luck-Wayne összjáték a csikók sikerét eredményezte. Ahhoz, hogy újra győztesen távozzanak az Arrowheadből, ki kell használni a védelem gyengeségeit, ez pedig újabban a nagy játékok engedélyezése. Fájdalom, a Colts nem sok playmakert tud felmutatni, és TY Hilton elég csendes az elmúlt hetekben. A Chiefs védelem ezzel együtt is megbízható, hiszen 7 labdát szereztek egy hete az Oaklandtől és +21-es turnover mutatójuk is a legjobb a ligában. Labdaeladásokban a Coltsra se lehet panasz, 14 van nekik összesen, ami aktuális ellenfelükkel holtversenyben ligaelső.
Visszatér a kezdőcsapatba a nyaksérülés miatt a Houston ellen alig játszó Donald Brown, a térdével bajlódó FB, Stanley Havili és a könyöksérülés után lévő Samson Satele is. Ugyanakkor a lehetséges guard felhozatalból Reitz, Thornton és Linkenbach sem bevethető, így az undrafted Xavier Nixonra második nagy feladata vár rövid karrierje alatt mikor a fal közepén Poéval kell megküzdenie. A másik oldalon Justin Houston 3, Branden Albert 2 hete inaktív, róluk a mai napon döntenek, hogy alkalmasak-e a játékra.
A 19 órás idősáv tán legnagyobb rangadója ez a párosítás, de ez nem jelenti azt, hogy kimondottan szinvonalas meccsre kell számítani, a Colts már megégett párszor ebben a szezonban, és az AFC South meccseket leszámítva csak 4-5 a mérlegük.

Herczeg Ádám (Höri)

 

St. Louis Rams - Tampa Bay Buccaneers, Edward Jones Dome

A rájátszás szempontjából már sok jelentőséggel nem bír a Rams és Buccaneers mérkőzése, azonban még így is számos érdekességet kínál számunkra ez az összecsapás.
Egyfelől fontos a Bucs fiatal játékosai számára – gondolunk itt elsősorban Mike Glennonra – hogy minden egyes meccsen minél több tapasztalatot gyűjtsenek, illetve bizonyítsák, hogy megállják a helyüket az NFL világában. Ehhez azonban Greg Schianónak is változtatnia kell valamelyest a hozzáállásán, mert olyannyira óvja kezdő irányítóját az utóbbi meccseken a hibáktól, hogy nem nagyon derül ki Glennonról, mire lenne képes, ha szabadjára engednék. A meglehetősen konzervatív játékhívés következtében az újonc irányító nem követ el túl sok hibát, azonban nem is tudja feszegetni a határait, aminek pályafutás későbbi szakaszában egészen biztosan hasznát venné. Pedig most egy remek alkalom nyílik arra, hogy megmutassa Glennon, mennyi vér van a pucájában, hiszen egy olyan védelemmel néz majd szembe, amelyik legutóbb az NFL egyik legjobb irányítóját, Drew Breest kergette őrületbe. A Rams félelmetes passrushát nem lesz egyszerű megfékezni a Bucs támadófalának, így nagyon fontos volna, hogy egy másik fiatal játékos, Bobby Rainey jó teljesítményt nyújtson. A sérülések miatt reflektorfénybe került futó több meccsen is remekelt már a szezonban, a hazaiak védelme pedig párszor már bizonyította, hogy képesek összeomlani futás ellen. Persze Rainey teljesítményétől függetlenül a legfontosabb az lesz a Bucs támadósora szempontjából, hogy miként tudják semlegesíteni Robert Quinnt – feltehetően a mérkőzés nagy részében a LT-re Donald Pennre vár majd ez a nem túl hálás feladat - akinek két meccse maradt arra, hogy bebizonyítsa, reális esélye van elnyerni az év védője díjat. Ha sikerült elég időt adni Glennonnak, akkor azért a Rams hátsó alakzatának lehet gondja Vincent Jackson féken tartásával, persze a fő kérdés azon van, lesz-e elég ideje Glennonnak.
A hazaiak támadójátéka Bradford kiesése óta eléggé futásorientálttá vált, Kellen Clemensre a game manager irányító szerepét szabta Jeff Fischer, aminek a tapasztalt csere QB a legtöbb esetben meg is tud felelni. Ha jól működik a Zac Stacy által képviselt futójáték, valamint Tavon Austin képes egy-egy nagy játékra akkor az esetek többségében jó eséllyel száll harcba a Rams, ellenkező esetben komoly problémáik szoktak adódni. Pechjükre, a Bucs védelme elég stabilnak mondható futás ellen, bár azért lebonthatatlannak nem nevezhető a Tampa front seven. A hazaiaknak komoly szüksége volna nagy játékokra, azonban ezeknek az első számú letéteményese, az újonc Tavon Austin bokasérüléssel bajlódik, így kérdéses a játéka, csakúgy, mint a második számú futónak, Daryl Richardsonnak. Így ténylegesen Zac Stacy lesz az, akinek a vállára kell vennie a hazaiak támadójátékát, ha nem szeretnének túl nagy terhet pakolni a védelemre. A futójátékon túl ilyen esetekben egy megbízható TE segítheti ki az irányítót, Jared Cook nem is játszik rosszul idén, noha nem hiszem, hogy ne vártak volna tőle jobb teljesítményt, amikor igen jelentős összegért szerződtették az offseasonban.
Könnyen előfordulhat, hogy nem lesz túl sok pont a mérkőzésen, ebben az esetben a fentebb említett nagy játékok, illetve - mint minden meccsen- a labdavesztések lehetnek döntőek az összecsapás végkimenetele szempontjából. A Rams védelmében játszó klasszisok villanásai sokat lendíthetnek a csapat szekerén – mint történt legutóbb a Saints ellen is – valamint a hazai pálya is Jeff Fischer fiai mellett szól, azonban van annyira inkonzisztens csapat a St. Louis, hogy sok pénzt azért ne tegyünk a győzelmükre, még a Tampa Bay ellenében sem.

Kocsis Gábor (gabokocka)

 

New York Jets - Cleveland Browns, MetLife Stadium

Tét nélküli meccs ez mindkét fél számára, maximum az egyéni motivációkban lévő különbség dönthet egyik vagy másik irányba az adott formán kívül. A Jets 6-8-as mérleggel áll és ez lesz a 3. év, hogy nélkülük kezdik a playoffot. Rex Ryan jövője erősen kérdéses, de egy mai vereség alighanem megkönnyítené a vezetőség dolgát. A Cleveland eközben 5 vereséget gyűjtött be az elmúlt 5 meccséből, a játékosok hangulatának feltétlen jól jönne egy újabb siker.
Ryan mellett Geno Smith pozíciója sem stabil, neki ugyanúgy minden részsikerre szüksége van mint a főedzőnek. Az újonc QB kezd visszakapszkodni egy elfogadható szintre, az elmúlt két hétben 470 totál yardot termelt, több touchdownt szerzett mint ahány labdát elvesztett és pontossága is 58% fölé került. Ez azért lényeges mert az előtte lévő 5 meccsen borzalmas 30.6-os passer ratinggel munkálkodott, ami tolerálhatatlan még egy 2. körös rookietól is. A Cleveland védelme hétről-hére veszít a fényéből, és a levegőben rendre verhetőnek találtatnak.
Rex Ryan megtartása mellett leginkább a védelembe fektetett munkája szól. A futás ellen 3. helyen vannak a ligában, és várhatóan nem a Browns fog ezen a statisztikán rontani. Emellett van 38 sackje a csapatnak, ami a tavalyi 30 után jelentős előrelépés.
A vendégcsapat néhány kulcsembere nélkül érkezik. Joe Hadennek a csípője fáj, Jordan Cameronnak pedig agyrázkódása volt. A tight end a gárda leggyakrabban használt célpontja, jelen körülmények között óriási visszaesést okozhat a hiánya. Jason Campbell a Bears elleni 31-38-as bukta során 1 TD mellett 2 interceptionnel is megajándékozta az ellenfelet. Visszatér ugyanakkor a keretbe Willis McGahee, a térdsérüléssel és agyrázkódással bajlódó veterán. Edwin Baker nem debütált rosszul, így talán életképesebb lesz a futójáték, mint szokott (85 yard meccsenként). Davone Bess családi okok miatt nem biztos, hogy vállalja a játékot, a slot receiver helyére így Josh Cooper kerülhet be, de Greg Littletől is várható 1-2 play a pálya közepéről indulva. Cameron posztján MarQueis Gray lehet kezdő, akiben mindig benne van néhány nagy játék lehetősége. New Yorkban ezzel szemben mindenki egészséges, még questionable állapotot se osztottak ki senkire.
A mérkőzésre laza esőzést várnak, szóval a hótól megmenekülnek a játékosok, de nem biztos, hogy sokkal jobban járnak és jelentős széllel is kalkulálni kell.
A Jets számára tehát fontosabb is ez a meccs, jobb is a mérlegük, egészségesebbek is, szóval ha nem váltanák be a hazai pálya előnyét egy győzelemre, az hatalmas blamának számítana. Ezzel együtt nem akkora a szakadék a két klub között, hogy meglepetést jelentsen a Browns esetleges sikere, főleg mert Josh Gordon személyében a legjobb játékos a pályán az ő mezüket viseli majd. A másodéves elkapó 18 elkapott yarddal előzi meg a vonatkozó rangsorban Calvin Johnsont, így neki biztosan van extra motivációja.

Herczeg Ádám (Höri)

 

Washington Redskins - Dallas Cowboys, FedEx Field

Nem feltétlenül az NFC keleti csoportjának legjobb és legrosszabb csapata küzd meg ezen a vasárnapon, de az tény, hogy a Redskins inkább már a csereirányítója felértékelésére fekteti a hangsúlyt, míg a Cowboys két (különböző okból) szívszorító vereség után is saját kezében tartja a rájátszásba jutás esélyét.
Kirk Cousins egy hajszálnyira volt a Falcons ellen egy utolsó perces fordítástól, azonban a biztos hosszabbítás helyett rögtön a győzelmet próbálták megszerezni egy két pontos kísérlettel, nem sikerült. Ettől függetlenül végre láttunk valami kis fényt az alagút végén, 476 támadó yardot termeltek, ebből az irányító 381-et passzolt 9 különböző elkapónak, ez ezzel a kerettel már-már bravúrnak is tűnhet. Persze a szokásos balszerencse is velük volt, a hét(!) eladott labda egyszerűen elfogadhatatlan, amennyiben győzni szeretnének, a turnovereket ezen a héten minimálisra kell csökkenteni. Jordan Reed (TE) befejezte az idényt agyrázkódása miatt, más változás azonban nem lesz a játékosállományban, az apróbb sérülésekkel küszködők is nagy eséllyel vállalni tudják a játékot. A dallasi védelemben ellenben, ha lehet a szokásosnál is nagyobb káosz uralkodik, a védőfalat a gyengélkedőből a linebacker sort pedig egyenesen az utcáról kell összerakni, de legalább Brandon Carr (CB) betegsége nem olyan komoly, az előzetes várakozások alapján pályára léphet. Persze annyira jó vele sem volt a Cowboys védősora, a meccsenként engedélyezett 427 yard a liga legrosszabb mutatója, ráadásul ebből majd 300-at a levegőben tettek meg a riválisok.
Tony Romo fiatal kollégájához hasonlóan szintén keserű szájízzel készülhetett a héten, ugyan nem rajta múlt a Packers elleni blama, az utolsó driveban alatt eladott labdája miatt mégis őt kezdte ki a média/az ellenfél szurkolótábora. A támadófal és a backfield személyzete nem változik a megszokotthoz képest ezen a meccsen sem, most is DeMarco Murray kaphatja a legfontosabb feladatokat a földön, mióta teljesen egészséges él is a bizalommal. Elkapóknál Terrance Williams játéka kérdéses térdín sérülés miatt (nem ő az egyedüli ezzel a problémával csapaton belül), de Dwayne Harris hiánya is fájó lehet, leginkább a visszahordások során. A Redskins védelme sok kérdést vet fel az egész idény során, hiába engednek a vártnál talán kevesebb yardot a levegőben, a futás sok gondot okoz, ráadásul a labdaszerzésekben sem tündökölnek, így sok pontot is engednek. EJ Biggers (CB) térdsérülése ellenére játszhat, más hiányzó pedig ezúttal sem lesz a hazaiak D# oldalán.
Alapvetően jóval esélyesebbnek gondolhatnánk a Cowboyst, a fogadóirodák azonban nem véletlenül kezelik óvatosan ezt a meccset (3 pontos favorit a Dallas), hisz láttuk mennyi meglepetésre képes idén az NFC East. Kirk Cousins biztosan motivált lesz, ha jövőre valahol kezdő helyért szeretne harcolni és a vendégek is versenyben vannak még a rájátszásért, de a sérülések (és az edzői stáb) őket is erősen hátráltathatja, így két gyenge védelem meccsén leginkább a turnoverek dönthetnek.

Varga Kristóf (kristof)

 

Carolina Panthers - New Orleans Saints, Bank of America Stadium

Alig telt el két hét az előző találkozójuk óta, máris érkezik a folytatás, ami a szurkolók legnagyobb örömére sokkal nagyobb téttel fog bírni, mint a korábbi. Annak köszönhetően, hogy a Rams meglepte a New Orleanst újra nyitottá vált a Nemzeti főcsoport 2. kiemeléséért folytatott küzdelem, amiről minden bizonnyal ez a mérkőzés fog dönteni, akárcsak a divízió idei bajnokáról. Egy győzelem itt mindenképpen rájátszást jelent az adott csapatnak, de az esetleges vesztes is kiváló esélyekkel mehet majd harcba az utolsó játékhéten. Az előző felvonást a Szentek szanaszét dominálták hazai pályán, Drew Brees bámulatos játékkal égette fel a Panthers védelmét, míg a liga egyik legalulértékeltebb védője, Keenan Lewis által vezetett louisianai másodvonal teljesen ellehetetlenítette Cam Newton játékát.
Brees ismét az egyik legproduktívabb támadósort vezeti hétről-hétre videojátékba illő teljesítménnyel, egy olyan védelemmel megtámogatva, akik ugyan nem kiugróak semmiben, de pont eleget tesznek ahhoz, hogy Breesnek ne kelljen folyton az eredmény után loholnia. A Panthersnél idén Mike Shula egy borzalmasan szórakoztató offense-t kalapált össze, és olybá tűnik Cam Newton is végre megtalálta a helyét az NFL-ben. Ugyan a Superdome-ban befagyott a rendszer – offense és defense terén egyaránt – a Panthers továbbra is az egyik legkevesebb pontot engedő csapat az egész ligában. Hazai pályán eddig csak a Seattle-től kaptak ki az első héten, akkor is csak 5 ponttal. Azt is tudjuk, hogy a New Orleans játéka rengeteget változik, amikor kimásznak a fedett csarnokból, így teljesen más mérkőzésre számíthatunk, mint amilyen a két héttel ezelőtti volt.
Brees 42 passzból 30-at teljesített az odavágón, megfejelve ezt 313 yarddal és 4 TD-vel. Jimmy Graham kétszer is eljutott a végzónába, Marques Colston a szezon legjobb meccsét produkálta és Sean Payton felfedte a carolinai secondary összes gyengeségét. Ettől függetlenül a Panthers védelme továbbra is elit, és most volt két hetük finomhangolni a szerkezetet. Brees egyébként nagyon szenvedett a Rams ellen múlt vasárnap, szinte semmi ideje nem volt a Rams elképesztő nyomásától, gyakorlatilag a snap pillanatában a nyakában volt három védő. A Panthers védőitől (főleg úgy, hogy élete első NFL meccsén pályára lépő Terron Armstead lesz a vakoldali védője) is hasonlóra számíthat, de az is igaz, hogy már múlt hét óta inkább erre a meccsre készültek New Orleansban, így a Rams győzelmét illik a helyén kezelni.
Feljebb írtam, hogy Newtont leszedték a pályáról két hete. Igazából nem játszott rosszul, de az elég sokat elmond a Saints védelméről, hogy 31-6-os állásnál Newton 89 passzolt yarddal állt úgy, hogy teljesített addigra már 15 passzt. Ami meglepőbb volt számomra az az, hogy a Szentek védőfala nézett ki úgy, mint a Panthersé. Camet ötször is sackelni tudták, és ez a szám sokkal magasabb lehetett volna, ha nem Cam Newtonnak hívják a célpontot: amikor menekülésre volt kényszerítve, akkor átlagosan 8 yardot tudott előrerohanni. A Panthers jó lehet ma este a földön is a védelem ellen, akik franchise futót csináltak St. Louis-ban Zac Stacy-ből, Jonathan Stewart és DeAngelo Williams masszívan támadni fogják a lyukakat. Érdekes lesz, hogy melyik csapat hogyan fog tudni alkalmazkodni a teljesen ellentétes körülményekhez. A Carolina nyilván sokkal kényelmesebb helyzetben van most, ennek a nyugodtságnak meg kell látszódnia a játékukon is. A Saints defense idegenben nem fogja még egyszer ennyire szétbarmolni a Panthers sémáit, mindenképpen csodálkoznánk, ha ennyire limitálni tudnának újból mindenkit az ellenfelek közül.
Ez egy „statement game” lesz a New Orleansnak. Egész héten arról beszélt mindenki, hogy mennyire nem tudnak Dome-on kívül játszani. Mindenképpen azon lesznek, hogy bebizonyítsák ennek ellenkezőjét. Chicagóban nyerni tudtak, és Foxboróból is majdnem győzelemmel jöttek el, ha Tom Brady ember volna. Ugyanitt, a Saints Sean Paytonnal a fedélzeten még nem igen vesztett el két meccset egymás után. A kinti szakértők többsége Panthers győzelmet vár, a szurkolók javarésze is. Sportokban hatványozottan igaz az, hogy ha valamire nagyon sok ember számít, akkor annak pont az ellenkezője fog történni. Az összes beharangozóban megy a „Saints rossz a szabadban”, de akkor hogy lehet az, hogy a Carolina így is csak 3 pontos favorit?

Parrag Zsombor (shawnka)

 

Jacksonville Jaguars - Tennessee Titans, EverBank Field

Az AFC Déli csoportja idén lefelé lóg ki az NFL-ből, ráadásul már megvan a győztes kiléte, így a csoportrangadók csak drafthelyek sorsáról és presztízskérdésekről dönthetnek. Nem lesz ez másképp ezen a mérkőzésen sem, ahol a divízió második helye lehet a tét.
A Jaguars kiváló passzban van: mióta megszerezték első győzelmüket éppen a Titans ellen, 0-8-ról 4-10-re javították a mérlegüket. Múlt héten támadósoruk is remekelt a Buffalo ellen, és ezt most sem tervezik másképp. Chad Henne biztos pont, nem hibázik annyit, mint az a hosszú gyenge széria alatt jellemző volt a Jaguárok irányítóira, ezzel nem rontja el a többiek erőfeszítéseit. Pedig Justin Blackmon eltiltása után most Cecil Shorts sérülésével mindkét sztárelkapó kidőlt, Marcedes Lewis tight end az egyedüli használható célpont. Így a futójátékra kell koncentrálni, ami Maurice Jones-Drew nélkül is jól működött múlt héten, így ha a veterán sztárfutó újabb meccset kell kihagyjon, nem kell aggódni a Jacksonville szurkolóinak. Jordan Todman egyetemi önmagát idézte múlt héten, és a Titánok gyengélkedő futásvédelme ellen megismételheti ezt a produktumot, ha ismét neki szavaznak bizalmat az edzői stáb részéről. A házigazdák támadófala immár középszerű teljesítményre képes, ami komoly előrelépés a csapatnál, különösen, ha figyelembe vesszük a részleget ért kulcssérüléseket. Nehéz feladat elé állíthatja őket Jurrell Casey, aki a vendégek védelmének legjobbja idén, de ha vele elbírnak, Henne és a futók könnyű estének nézhetnek elébe.
A túloldalon folyamatosan gyűlnek a problémák, néhány hete nem gondolták volna, hogy a Jacksonville-el kell versenyt futniuk a csoportban. Elmúlt hat meccsükből csupán egyet tudtak megnyerni, és ebben komoly szerepe van Jake Locker sérülésének. Ryan Fitzpatrick bár időnként megmutatja, hogy képes bravúrokra is (pl. múlt héten csodálatos játékkal harcolta ki csapatának a hosszabbítást), de ugyanakkora blamák is benne vannak a játékában (a hosszabbításban eladta a labdát). Stabilitás nélkül pedig nincs esélye még gyengébb gárdák ellen sem a Titánoknak. Fitzpatrick célpontjai (különösen a múlt hét másik hőse, Kendall Wright és az eltiltását letöltő Justin Hunter) remek helyzetbe hozzák a veterán csereirányítót, ez a Jaguars ellen is minden bizonnyal így lesz, kérdés, mennyi hiba lesz Fitz játékában. A Chris Johnson-vezette futójáték, ha lehet, még megbízhatatlanabb, nem valószínű, hogy a folyamatosan összeálló hazai védelem ellen támadna fel. Elméletileg a Tennessee támadósorának simán el kéne érnie legalább húsz pontot ezen a meccsen, de a rengeteg kockázat miatt erre sem érdemes nagy összegben fogadni.
Miután a mérkőzés szinte tét nélküli, az dönthet, hogy melyik gárda talál magában több motivációt. A Jaguárok hétről hétre bizonyítják, hogy bíznak edzőjükben és a gyenge mérleg ellenére küzdenek minden egyes yardért. A Titans esetében viszont néminemű káosz uralkodik, Mike Munchak láthatóan nagyon félti edzői székét, de a játékosok nem igazán harcolnak érte. Így hiába rendelkezik egyértelműen erősebb játékosállománnyal a vendégcsapat, a találkozó esélyese a Jacksonville. Az összecsapás megtekintése mindenesetre csak keményvonalas szurkolóknak ajánlott, jóval nagyobb téttel rendelkező, színvonalasabb meccseket rendeznek a hétvégén ennél.

Rajnai Gergely (Rajna)

 

Houston Texans - Denver Broncos, Reliant Stadium

Az AFC legjobb és legrosszabb mérlegű csapata csap össze ma Houstonban, ez sokat elárul az esélyekről.
Peyton Manning és díszes társasága (melyből agyrázkódás miatt megint hiányozni fog Wes Welker) gyaníthatóan képes lesz haladni a Texans ellen, J.J. Watt hiába kiváló játékos, egyedül kevés a győzelemhez, most ráadásul leggyakrabban Louis Vasquezzel fog szembenézni, akinél kevés jobb RG van jelenleg a ligában. A Denver futójátéka is működhet, Knowshon Morenonak csupán 61 yard kell ezen a meccsen ahhoz, hogy karrierje során először átlépje a 1000 yardos álomhatárt.
Szegényt embert az ág is húzza alapon a Texans támadósorában rengeteg a sérült, az irányító Case Keenum (jobb hüvelykujj) és az elkapó DeVier Posey (boka) biztosan kihagyja a találkozót, mellettük kérdéses Garrett Graham tight end és Brad Smelley (hát) fullback játéka is. Újra Matt Schaub fog irányítani, Andre Johnson (neki 1 elkapás élete 5. 100-elkapásos szezonjához) és az újonc DeAndre Hopkins személyében korrekt kezdő elkapópárossal rendelkeznek, viszont az egyetlen egészséges összekötőjük az újonc Ryan Griffin. A múlt héten a San Diego bemutatta, hogy a Denver ellen a legjobb módszer a győzelemre a sokfutásos, hosszú drive-okra alapuló offense, erre mind Ben Tate mind az ex-Bronco Chris Myers vezette támadófal alkalmas lehetett volna, ráadásul a Denver futás elleni védekezésének egyik legfontosabb láncszeme Derek Wolfe betegség miatt hiányozni fog, mellette a 3. körös újonc Kayvon Webster is kihagyja a találkozót hüvelykujj-sérülés miatt. Tate azonban ment a héten a sérültlistára Foster mellé és Dennis Johnsonnak a kezdőben veszi fel a kesztyűt a Texans.
Összességében megállapítható, hogy a sikerrecept szűk keresztmetszete inkább a védelem lehet, de mindenbizonnyal a vadlovak is tanultak a múlt heti hibákból, így elvileg képesek lehetnek esélyeshez méltóan behúzni a mai találkozót.

Papp Gábor (empty taxi)

 

Detroit Lions - New York Giants, Ford Field

Hétfői vereségével elvesztette a csoportja feletti kontrollt a Lions, így ha a maradék két meccsüket meg is nyerik, legalább egy-egy Packers és Bears vereségre is szükségük lesz, hogy az utószezonban is érdekeltek legyenek. Jim Schwartz főedző szeretne a saját meccseire koncentrálni, az első állomás során a nem túl motivált, sérülésekkel küszködő és (Lions szempontból) amúgy is kedvező match-upokkal operáló New York Giantset fogadják.
Matthew Stafford ugyan nem egyedül felelős az elmúlt hetekben összeszedett vereségekért, de az tény, hogy a fiatal irányító jóval többször adta el a labdát a megszokottnál, egyéni hibákat is elkövetett. Elkapói közül Calvin Johnson ezen a héten is limitáltan készült, Brandon Pettigrew (TE) pedig biztosan nem játszik, de célpontból ezúttal sem lesz hiánya. Nagyban köszönhető ez a két futónak is, Reggie Bush és Joique Bell nem csak a földön szállítja a yardokat, de passzokkal is gyakran kereshetőek, a Giants pedig nem szokott sziporkázni az ilyen típusú játékoknál, így ezúttal is nagy napja lehet mindkét játékosnak. Nem könnyíti meg persze Tom Coughlin dolgát, hogy a linebacker sort leszámítva mindenhol komoly hiányzói vannak a védelemnek. Jason Pierre-Paul biztosan nem játszik, Corey Webster IR-re került, gyakorlatilag egy teljesen egészséges (kezdő kaliberű) corner van a csapatban és a védőfal egyik legfontosabb tagját, Cullen Jenkinst (DT) is sérülések hátráltatják.
A támadójog felcserélésével még ennél is több maródit találunk mindkét oldalon, holott a Giantsnek eddig is kijutott a jóból. Victor Cruz térdsérülése mellett agyrázkódást is szenvedett az előző héten, őt valószínűleg már nem látjuk idén pályára lépni, akárcsak Peyton Hillist, akinek szintén a feje sérült meg. David Diehl (jobb oldali guard) ugyancsak nem játszhat így a fal belseje mindössze egy kezdőt tud felmutatni az idény elejéhez képest, de már ő sem az eredeti posztján játszik. Skill szerepkörben még Jerrel Jernigan (WR) játéka kérdéses, azt azonban tőle függetlenül elmondhatjuk, hogy az elmúlt évek egyik, ha nem a leggyengébb személyzete áll Manning rendelkezésére ezen a vasárnapon. Amúgy is rázós estére készülhet az idén pocsékul játszó Eli, a detroiti védőfal gyakorlatilag bármelyik snap során földre viheti, akkora dominancia várható tőlük a scrimmage vonalon. Ezt leszámítva nincs könnyű helyzetben Gunther Cunningham védelmi koordinátor sem, hisz a back-7 négy kezdő játékosa is sérült, DeAndre Levy (OLB), Rashean Mathis (CB), Louis Delmas (S) nem is edzett a héten, játékuk kérdéses.
Elsősorban a sérültek miatt nehéz meccs vár a Lionsra, de ha komolyan gondolják a rájátszást, ez a Giants nem kellene, hogy problémát okozzon az Oroszlánoknak. A győzelemért leginkább egy feljavult támadósor tehetne sokat, amennyiben megőrzik a labdát és sokáig a pályán vannak, eltüntethetik a védelem hiányosságait. A vendégek részéről túl nagy motiváció nem nagyon lesz ezen a meccsen sem, legfeljebb egyéni indíttatások egy jövő évi új szerződésre.

Varga Kristóf (kristof)

 

Seattle Seahawks - Arizona Cardinals, CenturyLink Field

Ha valaki úgy gondolná, hogy nincs tétje az utolsó előtti fordulóban egy 12-2-s és egy 9-5-s mérlegű csapat összecsapásának, akkor ők tévednek. A Seahawks egy győzelemre van, hogy megszerezze az NFC első kiemelését és ezzel végig hazai pályát biztosítva maguknak a rájátszásban (ami 2005-ben is sikerült a csapatnak és akkor Super Bowlba jutottak). A Cardinals győzelem esetén még életben tudja tartani a reményt, hogy szerencsével odaérjenek az utolsó Wild Card helyre.
A Seahawks 2011 decembere óta (14 mérkőzés) nem kapott ki hazai pályán és ezt nem az Arizona ellen szeretnék elkezdeni. Igaz, hogy a futott yardok tekintetében még mindig a liga második legjobbja a Seattle, de Marshawn Lynch négy mérkőzés óta nem érte el a 80 futott yardot. A Cards futás elleni védelme az első az NFL-ben (83 engedett yard átlagban), de a passzok ellen az utóbbi hetekben gyengén muzsikálnak Patrick Petersonék. Pedig Russell Wilson a CenturyLink Fielden nem fogja eladni a labdát, mivel két év alatt csupán hat alkalommal tette ezt meg hazai pályán. A hazaiak ezen a találkozón is inkább a levegőben érhetnek el több yardot ugyanis a vendégek két hét alatt két kezdő free safety-jét veszítette el, így a draftolatlan újonc Tony Jefferson fog kezdeni Bell mellett. A Golden Tate – Patrick Peterson párharc kiemelendő tudván, hogy mind a két játékos szeret fizikálisan játszani. A Cardinals font7-nek a legfontosabb feladata az lesz (Lynch limitálásán kívül), hogy Wilsont a zsebben tartsák, mert már az októberi összecsapásuk alkalmával is láthattuk, hogy kimozogva is képes nagy játékokat bemutatni a másodéves irányító.
A Cardinals támadóinál több sérülés is aggaszthatja a szurkolókat és az edzőket egyaránt. Carson Palmer bokasérüléssel bajlódik csak úgy, mint két első számú elkapója. Michael Floyd boka- és vállsérüléssel játszik hetek óta, míg Larry Fitzgerald a Titans ellen szenvedett kisebb agyrázkódást és emiatt kérdéses a mai játéka. Mondanunk sem kell, hogy bármelyikük hiánya mennyire visszavetné a pintyek passzjátékát. Ráadásul Palmernek a liga legjobb secondary-jével kell szembenéznie. A teljesítmény visszaesésnek még az apró jelei sem fedezhetőek fel, amióta Walter Thurmond és Brandon Browner eltiltás miatt nem játszhatnak. Köszönhetően Byron Maxwell és Jeremy Lane kiemelkedő játékának. Előbbi a Giants ellen két alkalommal is leszedte Eli Manning passzát. Tehát Palmernek oda kell figyelni a passzaira, mivel legutóbb is két labdáját is lehalászták. Az októberi összecsapáson összesen hétszer vitték földre Palmert a Seahawks védői és ezúttal is hasonlóra készülnek. Igaz a sackek számában nem mutatkozik meg mennyire nagy nyomást helyeznek az ellenfél irányítóira, de az átlagban csupán 174 passzolt yard engedése már beszédesebb adat. A vendégeknek ezért a futójátékot kell jobban erőltetniük, ami az első összecsapásuk alkalmával teljesen háttérbe szorult (18 futás 30 yard). Viszont mostanában a Rashard Mendenhall - Andre Ellington páros megfelelő futójátékot biztosít.
Kiélezett, kemény összecsapásra lehet számítani, amint azt egy NFC West csoport rangadónál megszokhattuk.

Kiss Ferenc (Fucu)

 

Green Bay Packers - Pittsburgh Steelers, Lambeau Field

November végén még úgy tűnt, az ötmeccses nyeretlenségi szériában lévő Packers játékosai legfeljebb a tévében követhetik majd figyelemmel a rájátszás mérkőzéseit, a Cowboys ellen aratott heroikus győzelmük, valamint a csoportrivális Lions veresége után azonban már teljesen más a helyzet: a sajtfejűek sorsa abszolút a saját kezükben van; amennyiben megnyerik utolsó két meccsüket, minden más eredménytől függetlenül biztos a csoportelsőségük. Matematikai esélye még a Steelersnek is van a rájátszásra, de már a legutóbbi forduló előtt is szinte nullával volt egyenlő a valószínűsége annak, hogy a kohászok becsúsznak a playoffba az AFC utolsó wild card helyén. Ugyanakkor hiába volt számukra - a presztízst leszámítva - lényegében tét nélküli már az előző mérkőzés is, az acélvárosiak végtelenül simán győzték le azt a Bengalst, amely még az első körös playoff-pihenőért is harcolt.
A Cowboys otthonában aratott diadal és a rájátszás-remények újjáéledése mellett a franchise QB visszatérése is óriási mentális pluszt adhatott volna a Packersnek, a csapat orvosai azonban még most sem adtak zöld utat a kulcscsont-sérülésből lábadozó Aaron Rodgersnek, így a Steelers ellen is Matt Flynn vezeti csatába a wisconsiniak támadóegységét. A Green Bay régi-új irányítójának Rodgers helyetteseként voltak gyengébb periódusai, de a múlt heti fordításhoz négy touchdown passzal járult hozzá a második félidőben. A sajtfejűek szurkolói erre alapozva bíznak abban, hogy az acélvárosiak ellen is megbízható játékkal tud előállni a csere QB, jóllehet az aktuális ellenfél védőegysége nagyságrendekkel jobb, mint az előző fordulóbeli vetélytársé. Flynn tehermentesítésének céljából bizonyára ezúttal is jelentős szerepet kap Eddie Lacy, aki - miután már az 1000 futott yardos határt is átlépte - az év legjobb újonc támadójának járó elismerésre is joggal pályázhat. A Steelers futás elleni védelme ebben a szezonban a szokottnál jóval labilisabb, amit nyilván Mike McCarthy együttese is próbál majd a lehető legnagyobb hatékonysággal kihasználni. A pittsburghi védőegységnek az sem kedvez, hogy a hátralévő két fordulóban már nem számíthatnak LaMarr Woodley-ra, ugyanakkor a kezdő bal oldali linebackert remekül pótolta Jason Worilds, aki futás ellen és pass rush-ban egyaránt váratlanul jó teljesítménnyel örvendeztette meg a kohászok híveit, így vele és az idén berobbanó Cameron Heywarddal (LDE) meggyűlhet a baja a Don Barclay (RT) - T.J. Lang (RG) párosnak. Kedvezőtlen hír a hazaiak számára, hogy a Dick LeBeau koordinálta védelembe visszatér két, az elmúlt hetekben hiányzó kezdő falember, Brett Keisel (RDE) és Steve McLendon (NT) is. A pittsburghi pass rush eredményességét nem csak az egyéni matchupok határozzák meg, hanem az is, hogy Flynn-nek mekkora nehézséget okoz majd a zone blitz. LeBeau sémája számtalan coverage variációval is társul, az viszont pozitívum az irányító és a komplett támadóegység számára, hogy Jordy Nelson, James Jones és a többi wide receiver egy olyan secondary-vel néz szembe, amely idén már nem egy alkalommal került méretes hullámvölgybe. Randall Cobb a héten már újra edzésbe állhatott, az október közepén megsérülő elkapó visszatérése azonban valószínűleg még várat magára.
Green Bay-ben érthető módon az irányítókérdés áll a figyelem középpontjában, a Packers sikere azonban sokkal inkább függ attól, hogy milyen napot fog ki a Dom Capers koordinálta védelem, mely az utóbbi időben a játék egyik elemében sem tud igazán konzisztens teljesítményt nyújtani. A Steelers támadóegységének nem erőssége a földön történő haladás, de a wisconsiniak védősora finoman szólva sem remekel a futójáték megállítása terén, problémáikat pedig tovább súlyosbíthatja, hogy a védőfal egyik alapembere, Johnny Jolly biztosan kihagyja a meccset, de rajta kívül is többen bajlódnak sérüléssel a front tagjai közül. Ennek ellenére a kohászok passzjátékának limitálása az, ami a legnagyobb nehézséget jelentheti a hazaiak számára. A Green Bay passzsiettetői újabban képtelenek megfelelő nyomást helyezni az ellenfél irányítójára, míg ezzel szemben a pittsburghi támadófal, ha kiemelkedő munkát nem is végez pass protectionben, de a csapatrészt sújtó sérülésekhez képest korrektül helytáll az offenzív front (a legutóbbi öt meccsen összesen öt sacket engedtek). Clay Matthewsékkal szemben persze nem lesz egyszerű dolguk, de ha tartani tudják ezt a színvonalat, akkor a sajtfejűek nem sok jóra számíthatnak a remek szezont futó Ben Roethlisberger vezényelte passzjáték ellen. A Packers legjobb (egészséges) cornerbackje, Sam Shields nagyszerű mérkőzést tudhat maga mögött, de a Steelers első számú elkapóját, Antonio Brownt eddig nem igazán lehetett feltartóztatni. Big Ben többi célpontja is megbízhatóan teljesít idén, Tramon Williamséknek tehát fel van adva a lecke - ha ezúttal sem kap megfelelő támogatást a secondary a pass rusherektől, akkor nehéz délután elé néznek a hazaiak defensive backjei.
Igazi téttel már csak a Packers szempontjából bír ez a mérkőzés, de az előző játékhéten a Steelers játékosai is bizonyították, hogy nem áll szándékukban leereszteni az alapszakasz végére, mellesleg a Super Bowl XLV-ben elszenvedett vereségért történő visszavágás is motiválhatja a pittsburghieket. Parázs csata várható a legtöbb bajnoki címet és a legtöbb Super Bowl győzelmet jegyző franchise között.

Vass Ádám (vassadi)

 

San Diego Chargers - Oakland Raiders, Qualcomm Stadium

A kaliforniai rangadó megnyerése elengedhetetlen a Chargers számára ahhoz, hogy életben tartsák halovány playoff-álmaikat, ezta a 4-meccses vereségszériában lévő Raiders próbálja megakadályozni.
A Raiders offense alapvetően a futójátékra épít Rashad Jennings mellett most már Darren McFadden is egészséges, ez kihívás elé állíthatja a szezon során eddig cipelésenként 4.7 yardos átlagot engedő Chargers-védelmet. Az irányító Matt McGloin elsősorban hosszú passzokkal operál, ráadásul Denarius Moore újra egészséges, így Rod Streater és az összekötő Mychal Rivera mellett őt is keresheti a mély labdáival. McGloin legnagyobb hibája, hogy ragaszkodik az elsődleges célpontjához, ha azt sikeresen lévedekezi az egyébként igen rossz Chargers másodvédelem, akkor lehet esélyük, ehhez persze nem árt, ha Corey Liuget vagy Thomas Keiser egyszer-kétszer megismerteti McGloinnal a Qualcomm Stadium gyepszőnyegét.
A labda túloldalán nem igazán látni azt, hogy az Oakland miként tudná megállítani Philip Riverst. A Raiders védelme eddig 103.5-es passer ratinget enged az ellenfél irányítóinak egy ligaszinten közepes pass rush mellett. Idén a Chargers támadófal alapvetően jó munkát végez passzblokkolás terén, ehhez társul a gyors rövidpasszokra épülő légi támadás, ez ilyen szinten borzasztó matchup a fosztógatóknak. Eddie Royal játéka kérdéses a régóta húzódó lábujjsérülése miatt, de Antonio Gates, Danny Woodhead, Keenan Allen és Vincent Brown személyében számos egyéb adekvát célponttal rendelkezik Rivers. A Chargers támadófilozófiának integrált része a futás (meg kell jegyezni, hogy a fullback Le'Ron McClain kérdéses besorolást kapott térdín-sérülés miatt), azonban az idei Raiders legerősebb pontja a futás elleni védelem, Ryan Mathewsnak és a támadófalnak nehéz dolga lesz az ex-Charger Kevin Burnették ellen, még úgy is, hogy Vance Walker DT (agyrázkódás) és Miles Burris LB (boka) játéka kérdéses.
A meccs esélyese a Chargers, fekszik nekik a Raiders játéka, persze ennek ellenére az 5. játékhéten sikerült 27-17-re kikapni Oaklandben. A párharc állása 59-47-2 a fosztogatóknak, ugyanakkor a legutóbbi 20 összecsapásból 16-ot a San Diego nyert. Végezetül ne felejtsük AFC West csoportmeccsről beszélünk, azaz itt bármi és annak a szöges ellentéte is megtörténhet.

Papp Gábor (empty taxi)

 

Baltimore Ravens - New England Patriots, M&T Bank Stadium (TV: Sport 2, élő)

Baltimore-ban idén nem a karácsony, hanem a playoff jött el a vártnál korábban. A Dolphins Patriots elleni diadala lényegében azt jelentette a hollók számára, hogy a rájátszásba jutáshoz alighanem az összes hátralévő meccsüket meg kell nyerniük, mert csak így őrizhetik meg jobb egymás elleni eredményből adódó előnyüket a Miamival szemben; arra nem bazírozhatnak, hogy a Bills-Jets duóból legalább az egyik csapat felülmúlja a delfineket. Ezzel párhuzamosan amolyan dupla vagy semmi helyzet állt elő a marylandieknél: amennyiben a New Englandet és a Cincinnatit is legyőzik, akkor nem csak a playoff-szereplés, hanem egyúttal - a Bengals pittsburghi vereségének következtében - a csoportelsőség is biztos a címvédő számára, de ha csak az egyik találkozót is elbukják John Harbaugh tanítványai, akkor vélhetően még a wild card helyről is lemaradnak. A Patriots az előző fordulóban matematikailag is biztossá tehette volna divíziógyőzelmét, a Miamiban elszenvedett vereség azonban sokkal inkább azért lehet fájó a hazafiak számára, mert így elszalasztották a lehetőséget, hogy a Broncos botlását kihasználva az AFC első kiemelési helyének fő várományosaivá váljanak. Ezek után még a patrióták első körös playoff-pihenője is veszélybe kerülhet, így Bill Belichick fiai sem lazíthatnak az alapszakasz hajrájához érve.
A Ravens sikerrel vette az első de facto rájátszás-mérkőzés jelentette akadályt, a hátralévő két meccsen azonban a támadóegységtől sokkal jobb teljesítményre lesz szükség, mint amit Detroitban produkáltak, elvégre a rúgó Justin Tucker sem fog minden egyes alkalommal rekordokat döntögetni. Baltimore-ban ebben a szezonban már hozzászokhattak a futójáték teljes kilátástalanságához, ennek a trendnek a megtörését azonban elősegítheti, hogy a Jim Caldwell koordinálta offense ezúttal a liga egyik leggyengébb futás elleni védelmével néz szembe. Ray Rice-éknak mindenképpen ki kellene használniuk a kedvező matchupot, egyrészt hogy minél hosszabb ideig a pályán kívül tudják tartani Tom Brady-t, másrészt a passzjáték tehermentesítésének érdekében. Joe Flacco ugyan kisebb térdsérülést szenvedett a hétfő esti rangadón, de egy percig sem lehetett kérdéses, hogy egy ekkora jelentőséggel bíró mérkőzésen ő fogja csatába vezetni a hollók támadósorát. A szezon eleji állapotokhoz képest már egy egészen korrektnek mondható fegyverarzenál áll a legutóbbi Super Bowl MVP-jének rendelkezésére a Torrey Smith, Jacoby Jones, Marlon Brown, valamint a sérülésből visszatérő Dennis Pitta alkotta kvartett révén. A Patriots legjobb cornerbackjei játszanak ugyan, de Aqib Talib, Alfonzo Dennard és Kyle Arrington egyaránt sérüléssel bajlódik, ami a formájukra is szemmel láthatóan kihatással van, és nyilván Flaccóék is igyekeznek majd ebből hasznot húzni, míg a nem túl atletikus New England-i linebackereknek (elsősorban Brandon Spikesnak és Dont’a Hightowernek) Pitta okozhat kellemetlen pillanatokat. Passzjátéknál egyedül a Michael Oher (RT) - Rob Ninkovich (LDE) párharc az, ahol - a papírforma alapján - egyértelműnek tűnik a vendégek fölénye, így a futójáték gyengélkedésén túl már csak emiatt is valószínű, hogy a Ravens támadóegysége nagyobb hangsúlyt fog fektetni a levegőben történő haladásra.
A patriótáknak egy olyan védelem ellen kell hadba vonulniuk, mely a maga nemében hasonló minőséget képvisel, mint a Tom Brady fémjelezte támadószekció. Ritka, hogy egy védőegység olyan szinten tudja limitálni Calvin Johnsont, ahogy azt a hollók tették az előző fordulóban (jóllehet ehhez kellett néhány elejtett labda is a klasszis elkapótól), a Dean Pees koordinálta defense remek produkciója pedig a hazafiak szempontjából különösen amiatt baljós előjel, hogy a Detroittal ellentétben ők egyáltalán nem számíthatnak a pass offense legveszélyesebb fegyverére. A súlyos sérülést szenvedő Rob Gronkowski hiányában Brady múlt héten elsősorban Julian Edelmant és Danny Amendolát kereste a labdával (összesen 33-szor passzolt feléjük; 13, illetve 10 elkapással zárta a meccset a két wide receiver), és alighanem ezúttal is ők lesznek az irányító legfoglalkoztatottabb célpontjai. Megatron ellen ugyan kihozták magukból a maximumot a baltimore-i defensive backek, összességében viszont meglehetősen ingadozó formát mutatnak a szezon folyamán Lardarius Webbék, így egyáltalán nem tűnik sebezhetetlennek a Ravens secondary-je, függetlenül attól, hogy a vendégeknek nélkülözniük kell kiváló tight endjüket. Gronkowski mellett a támadósor egy másik alappillérének esetleges hiányától is tarthattak a Patriotsnál, miután Nade Solder két héten belül másodszor is agyrázkódást szenvedett, de a kezdő bal oldali tackle minden jel szerint ott lehet a pályán, és szükség is lesz rá a Terrell Suggs - Elvis Dumervil páros vezette pass rush különítmény ellen. Solder jelenléte nem csak Brady megvédésének, hanem a futójáték támogatásának tekintetében is alapvető fontosságú, elvégre a Pats running backjeit a liga egyik leghatékonyabb futás elleni védelme próbálja majd feltartóztatni.
A tét tehát egyik fél számára sem kicsi: hacsak a Dolphins nem szalad bele egy váratlan vereségbe, akkor a Ravens playoff-szereplése múlik azon, hogy a hollók le tudják-e győzni sorozatban harmadszor is a hazafiakat, míg a Patriots a rájátszásbeli pihenőhétért küzd, és minimális eséllyel ugyan, de még az AFC első kiemelésére is pályázik Bill Belichick alakulata. Ennek megfelelően igazi playoff-hangulatú mérkőzésre van kilátás Baltimore-ban.

Vass Ádám (vassadi)

 

Philadelphia Eagles - Chicago Bears, Lincoln Financial Field (TV: Sport 2, élő)

Nagy rangadó vár ránk vasárnap este, mindkét résztvevő fél hatalmas harcban áll a rájátszásba jutásért. A hazaiak győzelmükkel és a Dallas vereségével be is biztosíthatnák a playoff részvételüket, a Bearsnek ehhez a saját győzelme mellett a Packers és a Lions veresége is szükségeltetne. Viszont ami biztos, bármelyik csapat szenvedjen is vereséget, biztosan marad esélye az utolsó fordulóra, más kérdés, hogy azok jelentősen csökkennének a nem kívánt eredménnyel.
Az izgalmakon túl feltehetően a pontokban sem lesz hiány, hiszen két, az NFL élmezőnyébe tartozó támadósor találkozik két sebezhetőnek tűnő védelemmel. A hazaiaknál Nick Foles csapatba kerülése óta különösen összeállt a támadógépezet, az, hogy 23 TD passz mellett csak 2 interception szerepel a neve mellett, egészen bámulatos statisztika, még akkor is, ha hála Chip Kelly rendszerének, az elkapások után szerzett yardok nagyon fontos szerepet töltenek be a csapat stratégiájában. A remek passzjáték mellé társul a liga egyik legjobb futójátéka is, LeSean McCoy is kimagasló szezont fut, lesz is lehetősége fickándozni a Bears szenvedő védelme ellen. Még akkor is, ha az utóbbi időszakot sérülés miatt kihagyó Lance Briggs visszatér, nem elvitatva a rutinos linebacker képességeit, de nem ildomos tőle olyan játékot elvárni, amivel egymaga képes lehet életet lehelni a rendkívül gyengén teljesítő csapatrészbe. Mindenesetre annyi pluszt mindenképp jelenthet Briggs játéka a mentális/motivációs többleten felül, hogy egy-egy alkalommal képes lehet egy negatív yardos szerelésre, vagy nagy játék összehozására, és ha ezeket jó pillanatokban csinálja, akár meccsdöntő fontosságúak is lehetnek.
Persze a Bears sikeréhez az is elengedhetetlen, hogy a szintén sérülés után visszatérő Jay Cutler – a múlt héten a Browns ellen már szerepelt a klasszis irányító – gyakorlatilag hibátlan teljesítményt nyújtson. Ebben nagy segítségére lehet két extraklasszis elkapója, Brandon Marshall és Alshon Jeffery, akikre az Eagles nem nagyon lesz ellenszere, hiszen nincs olyan CB a keretben, aki fel tudná venni velük a versenyt a magas labdákért folytatott harcban. A Philly legjobb CB-je, Brandon Boykin inkább nickelbacknek mondható mérete miatt, így érdekes lesz, hogy milyen megoldást próbálnak majd alkalmazni a hazaiak a két fizikális elkapó megfékezésére. Marshallékon kívül még Martellus Bennett is alapvető részese szokott lenni a passzjátéknak, illetve adott esetben Matt Fortétól is várható, hogy screenpasszok után fontos yardokat hozzon a Macik számára. Az Eagles védelme legutóbb terített betlit mutatott be a Vikingek ellen, ez pedig nem túl jó előjel egy sokkal jobb támadósor ellen megvívandó összecsapás előtt.
Nehéz megjósolni, hogy a várható pontzuhatagból ki fog jobban kijönni, sokat számít majd, hogy melyik védelemben lesznek extra teljesítmények, melyik oldal tud majd felmutatni esetleg egy-két labdaszerzést, illetve hogy a mérkőzés végén adott esetben ki, hogyan sáfárkodik az idővel, mert könnyen lehet, hogy az lesz a győztes, aki utoljára vezethet támadást.

Kocsis Gábor (gabokocka)


Hozzászólások

több mint 10 éve
Jakehomer Carolina Panthers Kentucky Wildcats 9 — Panthers fan
A 19 órás idősáv tán legnagyobb rangadója ez a párosításHöri
muhaha

Perception is reality.
több mint 10 éve
Höri Indianapolis Colts West Virginia Mountaineers 185 — bútor
A 19 órás idősáv tán legnagyobb rangadója ez a párosításHöri
muhahaJakehomer
elnézést a Rams és a Bucs drukkerektől! 😓