NFL visszaszámlálás - 24-23.

2015. augusztus 18., 18:24

Az oldalfejlesztések közben tovább számolunk visszafelé.

NFL visszaszámlálás - 24-23.

24. NEW YORK GIANTS

Várható kezdőcsapat

QB: Eli Manning – Évek óta a csapat legstabilabban teljesítő tagja, ahogy az el is várható egy franchise irányítótól. Hamarosan ő is megkapja a Big Ben- vagy Rivers-féle szerződéshosszabbítását, de egyébként sem kell aggódni érte, hisz vasból van, a jelenlegi aktív QB-k közül az egyik leghosszabb sorozata van kihagyott meccs nélkül. Két éve ugyan sok eladott labdája volt, de úgy tűnik ez csak egy kisebb hullámvölgy lehetett a karrierjében.
RB: Rashad Jennings – Nagy reményekkel érkezett, hogy végre első számú futóként bizonyítson, de az első idénye nem sikerült valami emlékezetesen New Yorkban. A kezdő posztot ugyan megtarthatja, de a kora és az egészsége ellene dolgozik, mögötte pedig nagy a tülekedés a minél több lehetőségért, így nem lenne meglepő, ha decemberben már nem ő kapná a legtöbb labdát.
WR: Victor Cruz, Rueben Randle, Odell Beckham Jr. – Három elkapó, akikben egyenként is megvan, hogy 1000 yard felett teljesítsenek, OBJ pedig akár a liga legnagyobb sztárja lehet egy teljes szezonban. Manningnek egy szava sem lehet az egységre, fiatal tehetségek és bizonyított veteránok alkotják a mélységet is, McAdoo rendszerében ez rengeteget érhet.
TE: Daniel Fells – A célnak megfelelő megbízható kezdő, aki inkább blokkolásban erős, de mögötte Larry Donnellt labdákkal is lehet tömni, ha nincs is elit játékos a poszton, nem az összekötőkön fog múlni a támadósor sikeressége.
LT: Ereck Flowers – Annál inkább Flowersen, akit idő előtt kell a mélyvízbe dobni, hisz Will Beatty kiesése miatt rögtön a vakoldalon akad dolga. Hogy milyen gyorsan sikerül felvenni a profik tempóját, afelől vannak kétségeink, de jobb opció hiányában legalább tanulóévében is komoly tapasztalatot gyűjthet.
LG: Justin Pugh – A szintén egykor első körös Pugh új poszton fog szerepelni 2015-ben, mivel eddig is csak közepes játékot nyújtott a jobb szélen, meglepő lenne ha egyből beválna guardként.
C: Weston Richburg – Egy év akklimatizálódás RG poszton úgy tűnik elég volt a profik között, hisz JD Waltont elküldték előle, hogy ismét eredeti posztján, centerként bizonyíthasson.
RG: Geoff Schwartz – Papíron a fal legnagyobb erőssége lehetne Schwartz, de folyamatos sérülései miatt eddig nem tűnik túl jó befektetésnek, ha sikerül végigjátszania az évet, ez könnyen változhat.
RT: Marshall Newhouse – Lesz itt még kavarás, hisz nem sokan szeretnék a kezdőben látni, aki látta már játszani, az tudja miért. Óriási kihívója a keretben nem nagyon van, egy esetleges Jake Long igazolással ez változhat, addig John Jerryvel küzdhet a minél több játékidőért.

DT: Cullen Jenkins, Jonathan Hankins – Big Hank személyében nem csak megoldott az NT szerepkör, posztja egyik legjobb játékosává nőtte ki magát az egykori Buckeye. Mellette a 34 éves Cullen Jenkins maradhat a kezdőben, aki bőven túl van már karrierje zenitjén, de Jay Bromley még nincs bevethető állapotban, pedig fontos lenne a fiatalok fejlődése egy ütőképes fal érdekében.
DE: Kerry Wynn, Robert Ayers – JPP tragikomikus balesete Wynn számára nyitott új dimenziókat, a draftolatlan szabadügynökként a Giantshez kerülő DE-re nem lehetett panasz mikor pályára került, idén azonban jóval komolyabb játékidővel kell számolnia. A két korrektnek tűnő kezdőt Owa Odighizuwa és Damontre Moore tehermentesítheti, de Pierre-Paul tapasztalata mindenképp hiányozni fog az ősz elején, hisz egyelőre semmilyen információ nincs arról, hogy mikor térhet vissza a klasszis játékos.
OLB: Devon Kennard, JT Thomas – Kennardról egy korrektül sikerült újonc év után csupa pozitív hír érkezett az edzőtáborból, úgy tűnik hosszú idő után sikerült találni valakit az erős oldalra. Thomas egy indokolatlanul nagy szerződés keretében érkezett Jacksonville-ből, nem igazán látjuk, hogy egy 27 éves játékos hogyan tudna fejlődni még, de az évi 4 millió dolláros szerződése (illetve a nem túl nagy konkurencia) bérelt helyet biztosít neki a kezdőben.
MLB: Jon Beason – Egy fizetéscsökkentés után megkapja az utolsó utáni lehetőséget a remek, ám annál sérülékenyebb linebacker. Ha egészséges tud maradni a front-seven egyik legnagyobb erőssége lehet, ellenkező esetben ismét csak félmegoldásokkal tud operálni a Giants.
CB: Dominique Rodgers-Cromartie, Prince Amukamara, Trumaine McBride – A WR sor után talán a legkomplettebb egység, mindhárom kezdő játékos bőven átlag feletti, de adott játéknapokon akár ettől is több lehet bennük, a bizonytalan pass-rush miatt szükség is van ilyen cornerekre.
S: Landon Collins, Jeromy Miles – Nagy reményekkel draftolták Collinst, hisz az FA piacon nem sikerült ide kezdő kaliberű safetyt találni, így az újoncokban és az összekukázott játékosokban bízhatnak szurkolók. A gyakorlások során a lehető legtöbb variációt kipróbálták Coughlinék, hogy találjanak egy stabil párost, ám mivel rengeteg a sérülés is a poszton, óriási kérdőjelet hagytak a védelemben.
K,P: Josh Brown, Steve Weatherford – Nagyon tapasztalt egység, mindketten a megbízhatóbb fajtából, nincs ok a váltásra.

Az edzői stáb

Főedző: Tom Coughlin. Elképzelhető, hogy a csapatnál is hisznek a számmisztikában, hisz egy 1 éves szerződéshosszabbítással 2015-re is megtartották a veterán, a csapattal már két Super Bowl-t begyűjtő edzőlegendát. A visszavonulásáról szóló pletykák már jó pár éve kerülgetik, egy kiugró szezon (értsd rájátszás) után ez könnyen valósággá is válhat.
Támadókoordinátor: Ben McAdoo. Tavaly az egyik legnagyobb igazolás volt a fiatal OC megszerzése, kicsit döcögősen indult be a szekér, de aztán elkezdett működni az új rendszer, plusz egy év tapasztalattal szinte csak jobbak lehetnek Manningék. Az az egy szinte a támadófalat jelenti, ha ezt a hibát is sikerül kiküszöbölnie McAdoonak és tényleg hoz egy Top10-es támadójátékot, hamarosan komolyabb szerepet is kaphat edzőként.
Védőkoordinátor: Steve Spagnuolo. Coughlin feltehetően utolsó évére visszatért az egykori társa is, Spag a 07-08-as szezonban töltötte be ugyanezt a szerepet a Nagy Alma kékebbik felén, tette mindezt kiemelkedő sikerrel. Hosszú távon nem valószínű, hogy tud majd újat mutatni, de arra tökéletes lehet, hogy összerántsa ezt az identitását kereső védelmet.


Legfontosabb érkező: Marshall Newhouse. Több tíz millió dollárt sikerült elverni a szabadügynökpiacon, anélkül, hogy találtak volna egy átlag feletti kezdőt, ebből a szempontból igen gyenge holtszezon van a csapat háta mögött. Newhouse-t a beugró szerepe miatt választottuk, 26 évesen még kapott egy esélyt, hogy bebizonyítsa, igenis NFL szintű játékos.

Legfontosabb távozó: Antrell Rolle. Nagyon hiányzik egy ilyen veterán, igazi vezér a söprögetők közül, de ő inkább a Szeles Várost választotta. Egyéb érvágás viszont nem érte a csapatot.

Az újonc, akitől a legtöbbet várják: Landon Collins. Nagy rajta a nyomás, hisz újoncként kéne vezérré válnia, a kvalitásai azonban megvannak ehhez, nem véletlenül cseréltek fel érte a drafton. Az első előszezon meccsen összeszedett egy kisebb sérülést, de legkésőbb a harmadik PS meccsen már játszhat, szüksége is lesz rá.

Sötét ló: Jon Beason. Már a kezdőcsapaton végigmenve is említettük, hogy nála fokozottan X-faktor lehet az egészség, hisz amikor a Giantshez került végig 100%-on pörögve új lendületet adott a védelemnek, tavaly azonban sérülten csak árnyéka volt önmagának mikor egyáltalán pályára került. Ha hihetünk a híreknek, idén a jobbik arcát mutathatja, ha valóban így lesz, 2010 után akár újabb Pro Bowl szezont is futhat.

A menetrend erőssége: Az előző év eredményei alapján hasonló, mint a Redskins-é, papíron szintén a 20. legkönnyebb. Több csapat is jóval előttük jár a riválisok közül, de kiugró különbséget egyik meccs esetében sem találhatunk.

Várható mérleg: 6-10. A nagybetűs MATEMATIKA alapján idén ismét Pats-Giants döntő várható, de erre azért ne fogadjunk komoly összeggel. A labda mindkét oldalán van egy komoly lyuk, ezzel pedig nehéz lesz megnyerni a csoportot, a rájátszásra viszont csak így lenne esély, tehát inkább egy újabb szürke, közepes év vár a szurkolókra. Ha az előszezonban eddig mutatott játékon nem sikerül pozitívan változtatni, még ez a 6-10-es jóslat is optimistának bizonyulhat.


 

23. ST. LOUIS RAMS

Várható kezdőcsapat

QB: Nick Foles – A holtszezon egyik legérdekesebb cseréjében érkezett, a Bradford-érának hivatalosan is vége, Folesban pedig annyira bízik a stáb, hogy már egy szerződéshosszabbítást is nyélbe ütöttek vele. 2013-ban sokan még az Eagles megváltóját látták benne, a 27-2-es TD-INT arány Pro Bowl meghívót is ért, tavaly azonban erősen visszaesett a játéka. Sérülés miatt eleve csak a szezon első felében léphetett pályára, de ekkor is jóval több hibával játszott, mint előtte. Nagy kérdés, hogy új állomáshelyén melyik arcát mutatja, az viszont biztos, hogy itt nem lesz előtte elit támadófal és az elkapók sem Maclin szintű klasszisok.
RB: Tre Mason – Az egykori auburni játékos a szezon második felére vált kezdő játékossá, megbízható közepes játékkal. Sokkal többre idén sem lesz szükség tőle, hisz amint Todd Gurley egészsége engedi, átveszi a stafétabotot, Mason pedig visszaszorul kiegészítő embernek, aminek viszont tökéletes lehet.
WR: Kenny Britt, Tavon Austin, Stedman Bailey – Tehetségük alapján mindhárom úriember sokkal komolyabb játékerőt képviselhetne, különböző okok miatt azonban egyikük sem tudta még átlépni saját árnyékát. A szerződésük azonban hamarosan lejár, így egy új irányítóval ezért is teperniük kell, valóban „most vagy soha” év elé néznek. A cserék között hasonló kaliberű játékosokat találni, így egy esetleges sérülés sem okozna komoly gondot.
TE: Jared Cook – Korrekt, bizonyított veterán, Lance Kendricks-szel párban Foles kedvenc célpontjai és megbízható blokkolói lehetnek, a támadósorból talán egyedül itt nincs kérdőjel.
LT: Greg Robinson – Borzalmasan sikerült a rookie éve, egy ötödik körös játékostól is többet várhattak volna, pláne nem egy összességében második választottól. A bizalom azonban töretlen felé, ő fogja őrizni Foles vakoldalát.
LG: Rodger Saffold – Tavaly egy pár napig úgy tűnt a Raidersben folytatja, ám a válla miatt végül nem igazolt Oaklandbe, hanem visszatért a Ramshez. Az egészsége ugyan rendben volt, a játéka inkább a feledhető kategóriába sorolható. 27 évesen messze a legtapasztaltabb játékos a falban, nem ártana, ha ez a pályán is megmutatkozna.
C: Tim Barnes – 3 évig volt Scott Wells cseréje, idén élesben is kiderül, hogy mit tanult ezidő alatt, az eddig epizódszerepei alapján nem fog kilógni a falból, sem lefelé, sem felfelé.
RG: Garrett Reynolds – Karrierje során eddig jobbára tackle-t játszott, most azonban eggyel beljebb kell bizonyítania. 6 év alatt 27 kezdő meccset tud felmutatni, ez azért mutatja a várható színvonalat.
RT: Rob Havenstein – A második körös óriástól várják, hogy megszilárdítsa a jobb oldalt, de elképzelhető, hogy csak találomra próbálkoznak, hisz rajta kívül még négy (!) újonc falemberre áldoztak draft picket az idén.

NT: Aaron Donald, Michael Brockers – Donald szó szerint berobbant a ligába, megérdemelten választották az Év Újonc Védőjének. Mellette Brockers kellően tapasztalt, fiatal játékos, de a holtszezonban sikerült leigazolni Nick Fairleyt is, ezzel a liga egyik legfélelmetesebb hármas rotációját alakíthatják ki középen, Jeff Fisher képes rá.
DE: Chris Long, Robert Quinn – Hogy ne csak az interior O-line legyen bajban, arról a szintén kiváló DE-k gondoskodhatnak, Quinn és Long is remek passzsiettetők, ráadásul a cserék között is találni megbízható veteránt.
OLB: Alec Ogletree, Jo-Lonn Dunbar – Stabil jómunkás emberek, de talán több is lehet bennük, mint amit tavaly mutattak, különösen Ogletree-ben. Tehermentesíteni Akeem Ayers tudja őket, különösebb visszaesést az ő beállása sem okozna.
MLB: James Laurinaitis – Kicsit megkopott már Lau, jóval több hibával játszik, mint annak idején. Igazi vezérként megkérdőjelezhetetlen a helye a kezdőben, de ilyen fal mögött azért illene konzisztensebb játékot nyújtania.
CB: Janoris Jenkins, Trumaine Johnson, Marcus Roberson – EJ Gaines sajnálatos sérülésével újra vékonnyá vált a poszt, szerencsére rengeteg fiatal van a keretben, nem panaszkodhatnak, mindegyikük előtt ott a komoly játékidő lehetősége, már „csak” élni kell vele. Összességében talán csak átlagos az egység, de az elit pass-rush feledtetheti hibáikat.
S: TJ McDonald, Rodney McLeod – Szinte copy-paste az előző az előző sorokból, itt sincs különösebb látnivaló.
K, P: Greg Zuerlein, Johnny Hekker – Fiatal, tehetséges páros, nincs ok a panaszra, kirívó esetben akár mindketten Pro Bowl szezont is futhatnak.

Az edzői stáb

Főedző: Jeff Fisher. Kimondva kimondatlanul az utolsó esélye Fishernek, hogy rájátszásba vezesse a csapatot, különben rövid úton távozhat a veterán szakember. Az elmúlt három évben 20-27-es összesített mérleget tud felmutatni, de a legrosszabb, hogy a PO-nak még közelébe sem értek, az NFC nyugati csoportjában ez idén sem lesz egyszerű.
Támadókoordinátor: Frank Cignetti Jr. Kissé meglepő volt az ő kinevezése, hisz eddig irányító edző volt a csapatnál, azt pedig láthattuk, hogy nem a QB játék volt az erőssége a Ramsnek. Támadókoordinátori tapasztalata bőven van, igaz csak egyetemi szinten: a Fresno State, North Carolina, California, Pittsburgh és a Rutgers csapatainál dolgozott ilyen minősítésben. A nyilatkozatok alapján megvan az összhang Foles-szal, ezt már csak a pályán kell bizonyítani…
Védőkoordinátor: Gregg Williams. Az itthoni szurkolók számára leginkább a Bounty-botrányból lehet ismerős Williams, de ezen kívül is tapasztalt, elismert szakembernek számít. 2012-es eltiltása után tavaly lett ténylegesen a Rams DC-je, számok alapján ugyancsak a középmezőnyben végzett a védelem, idén már komoly javulást várhatunk egységétől.


Legfontosabb érkező: Nick Foles. A Bradford-projekt nem vált be, így Fisherék váltottak, mielőtt őket váltják le. Kissé vakmerő húzásnak tűnhet, különösen a hosszabbítással együtt, de a csapat úgy gondolhatta nincs mire várni, ha Foles-t szeretnék a franchise QB-jának hosszú távon, mindent meg kell adni neki. A mindenből egy megbízható támadófal és elkapósor azért még hiányzik, ha az irányító és a társak nagy része jól tud együtt dolgozni, a mag meglesz egy sikeresebb folytatáshoz.

Legfontosabb távozó: Joe Barksdale. Benne van, hogy Havenstein vagy valamelyik másik újonc is hozza az ő szintjét, de egy újjáépülő falban bőven elfért volna az ő tapasztalata.

Az újonc, akitől a legtöbbet várják: Todd Gurley. Új dimenziókat nyithat az offenseben az idei drafton elsőként kiválasztott futó, fontos azonban, hogy ne erőltessék túl, ha kiújulna a sérülése, csak maguk alatt vágják a fát. Gurley-ben minden megvan, hogy Steven Jackson után ismét hosszú távon klasszis futója legyen a csapatnak, Foles-szal együtt pedig ez a fiatal backfield évekre meghatározhatja a Rams támadósorát.

Sötét ló: Nick Foles. Nincs egyszerű helyzetben új állomáshelyén, hisz amint megtanult Kellynél játszani lesérült és elcserélték, ráadásul itt egyből a 2013-as formáját várják tőle a szurkolók, holott a környezet közel sem ideális ehhez. Ha megtalálja a stabil célpontjait, türelmesen játszik és Gurley is levesz a válláról némi terhet, beválhat, de én idén még nem lennék valami optimista vele kapcsolatban. (Azt már csak zárójelben pedzegetnénk, hogy egy esetleges új rezsimnél milyen helyzetbe kerülhetne.)

A menetrend erőssége: Az NFC West erősen felhúzza a dolgot, így papíron a 6. legnehezebb sorsolás az övék. A csoportrangadókon rendre jól szerepelnek, erre idén fokozottan szükség lesz, hisz mindkét főcsoport északi divíziójával is találkoznak.

Várható mérleg: 5-11. Ha ilyen menetrenddel sikerül rájátszásba jutni akkor minden elismerést megérdemel a csapat, a realitás viszont egy újabb negatív mérleg és egy 3-4. hely lehet a csoportban, mely a jelenlegi vezetés távozásához vezethet.

 

Varga Kristóf (kristof)


Hozzászólások

több mint 8 éve
P@trik Cleveland Browns Texas Longhorns 2 — #HUNGarrettCardCollector #HunBelieveland #Padres
Jók ezek a cikkek!
Viszont érdekes hogy a széthullott Frisco és a QB nélküli Cleveland előrébb lesz mint a Giants. 😊
több mint 8 éve
mustaine Tampa Bay Buccaneers Middle Tennessee Blue Raiders 16 — Chalk Dawk fan
A draftsorrend alapján megy szerintem 😊

több mint 8 éve
P@trik Cleveland Browns Texas Longhorns 2 — #HUNGarrettCardCollector #HunBelieveland #Padres
tényleg jogos!😊
több mint 8 éve
Asbee New York Giants California Golden Bears 14 — OL- és Afrika szakértő
Nem Fells a kezdő, hanem Donnell
több mint 8 éve
Azért én a Giantset jobbnak várom, mint ahogy le van írva. Korábban a védelem volt a csapat erősebbik fele, most szerintem fordult a kocka, és a védelem most sem rossz. Nem mondom, hogy megnyerik a csoportjukat, mert szerintem az a Cowboysé lesz, de okozhatnak meglepetést, és sok fejtörést is.
Ami a Ramset illeti, nekik nagyon nehéz dolguk van a csoportunkban. Bár aggódok, hogy a Cards közel sem lesz olyan jó védelemmel ellátva, mint tavaly, de azért reménykedem, hogy a PO megiint meglessz. Ha Palmer hozza a tavalyi formáját, és egészséges is tud maradni, akkor szerintem nem lesz túl nagy gond.
több mint 8 éve
Szesze New York Giants 9 — Giants fan
Pedig sajnos teljesen reális ami le van írva.. persze ettől még lehet meglepetés, mint bárkinél, de a papírforma ez
több mint 8 éve
Ha Newhouse tényleg a legfontosabb érkező a Giantsnél, akkor isten óvja a királynőt...