Offseason csapatértékelők - 28. Oakland Raiders

Írta: empty taxi — 2014. február 10., 12:35

Egy hosszú terv első szakasza volt ez a szezon?

Offseason csapatértékelők - 28. Oakland Raiders

28. OAKLAND RAIDERS

Mérleg: 4-12

 

Ez történt 2013-ban:

Valami ilyesmi szezonvégi mérleget jósolt mindenki az Oaklandnek. A hatalmas dead money miatt a keret erősítése meglehetősen nehézkes volt, a korábbi években pedig az előző vezetés számos draftcetlit elherdált, így a keretben meglévő tehetségszint is eléggé alacsony volt. A szezont aztán meglehetősen jól kezdték (ez elsősorban a Jason Tarver által koordinált agresszív védelemnek volt köszönhető) Indianapolisban csupán 4 ponttal kaptak ki, majd utána megverték a Jacksonville-t. Ezután két sima vereség következett (@ Broncos, vs. Redskins). majd következett a szezon csúcspontjának számító győzelem a San Diego ellen otthon. A következő héten Kansas Cityben újabb csoportmeccs következett, azonban az ereje teljében lévő Chiefs rendesen elpáholta őket. A 7.heti bye week alatt az edzői stáb elég jó munkát végzett, ezt jelzi a Steelers elleni győzelem, utána a 9. héten sikerült a drukkerekben fellobbanó lelkesedést végleg kioltani: a szezon legsúlyosabb vereségét szenvedték az Eagles ellen, ráadásul hazai pályán. A novembert négy szoros találkozóval zárták, pechjükre ezekből csak a Texans ellen jött össze a győzelem. Decemberre viszont teljesen szétesett a gárda, 4 sima vereséggel zárták a szezont. Ez annak köszönhető, hogy mind a Tarver-féle blitzsémákat, mind a draftolatlan újonc QB-t, Matt McGloint addigra már eléggé kiismerték az ellenfelek, a szezon végén vissza is nyúltak az egyszer már megbukott Terrelle Pryorhoz. Pozitívum, hogy több szabadügynök-igazolás (Pat Sims, Nick Roach, Tracy Porter, Charles Woodson, Rashad Jennings, Tony Pashos) is jó vételnek minősült, továbbá számos újonc (Mychal Rivera, Sio Moore, D.J. Hayden, Menelik Watson) jó teljesítményt mutatott be, annak ellenére, hogy szinte mindegyikőjük sérüléssel küzdött.

Edzőváltások: Nem voltak.

Draftjogok: az 5. körük a Seahawksnál van a Matt Flynn-trade keretében, a Cardinals 7. köröse pedig náluk van a Carson Palmer-trade miatt.

Mozgástér (cap space): kb. 63,6 millió $

Lejáró szerződésű játékosok*(UFA): Jared Veldheer (T), Lamarr Houston (DE), Charles Woodson (FS), Khalif Barnes (T/G), Tony Pashos (T), Tracy Porter (CB), Jason Hunter (DE), Vance Walker (DT/DE), Darren McFadden (RB), Rashad Jennings (RB), Mike Jenkins (CB), Usama Young (FS), Andre Gurode (C/G), Jeron Mastrud (TE), Phillip Adams (CB), Daniel Muir (DT), Jacoby Ford (WR)

Korlátozott jogú szabadügynökök: Chimdi Chekwa (CB, RFA), Jeremy Stewart (RB, RFA), Jamize Olawale (FB, ERFA), Brandian Ross (SS, ERFA), Matt McCants (OT, ERFA), Lamar Mady (G/C, ERFA), Kaelin Burnett (OLB, ERFA)

*félkövérrel az alapember

Hiányposztok: QB, RB (?), WR, T (?), G, DE, DT, CB (?), FS (?)

Várható tervek a holtszezonra:

Mint látható rengeteg embernek lejár a szerződése. Reggie McKenzie general managernek erre az évre rengeteg helye van a fizetési sapka alatt. Kérdés viszont, hogy a nagy nevű szabadügynökök közül ki hajlandó korrekt pénzért egy évek óta vergődő franchise-hoz aláírni. Dennis Allennek ez a harmadik éve lesz az Oakland vezetőedzőjeként, manapság az NFL-ben pedig általános igazság, hogy ha egy vezetőedző három év alatt nem viszi rájátszásba a csapatát, akkor utána megköszönik a munkáját.

Mindenek előtt a Raidersnek kellene egy franchise QB, viszont kérdéses, hogy az 1/5-ös választási jogukig ki marad a prospectek közül, a szabadügynök piacon pedig nem látni tartós megoldást.

A futóknál Darren McFadden valószínűleg távozni fog, egyre több pletykát hallani arról, hogy az egykori Raiders főedző Hue Jackson, aki a Bengals újdonsült támadókoordinátora nagyon szeretné, ha Run DMC Cincinnatibe tenné át a székhelyét. Rashad Jennings a szezon végére ki is szorította McFaddent, az ő visszaigazolása ésszerű lépés lenne, viszont kellene mellé még egy használható futó, az idei szezont sérültlistán töltő újonc Latavius Murray akár jó is lehet erre a szerepre.

Az elkapóknál több használható célpont is van Rod Streater, Denraius Moore, illetve Andre Holmes személyében, viszont igazi első számú WR nincs a keretben.

A támadófalban Jared Veldheer visszaigazolása az első számú prioritás. A kiváló bal oldali tackle tán az egész franchise legjobb játékosa, a túloldalra tavaly draftolták Menelik Watsont, ha a fiatal brit játékost még nem érzik késznek adekvát megoldás lehet Barnes/Pashos visszahozatala. A fal belsejében a jobb oldali guard Mike Brisiel valószínűleg jövőre is kezdő lesz, Stefen Wisniewski pedig annak függvényében játszhat LG/C-t, hogy hova erősítenek a vezetők. Megjegyzendő, hogy Barnes visszaigazolása rövid távon a bal oldali guard needet is megoldhatná.

A védőfalból hiányzik egy igazi gyilkos pass rusher. Pat Sims személyében egy nagyon jó kis 4-3 NT-t igazoltak tavaly, mellette a 3-tech posztra elfogadható megoldás lenne Vance Walker visszahozatala, de elképzelhető, hogy nála minőségibb alternatívát szeretne Dennis Allen. A bal oldali defensive end pozícióba ideális játékos lehet Lamarr Houston, persze ha az ügynöke meg tud egyezni vezetőséggel.

A linebacker-sor alapvetően rendben van. Nick Roachból korrekt opció lett középső linebackerként, Sio Moore szintén jónak tűnik az erős oldalra, esetleg a veterán WLB Kevin Burnett lecserélése van benne a pakliban egy coverben erősebb játékosra.

Cornerbackeknál az újonc D.J. Hayden felemás képet mutatott, a másik két kezdő kaliberű játékos (Tracy Porter, Mike Jenkins) szerződése pedig lejárt. Muszáj lesz ide invesztálni. A söprögetőknél ha Charles Woodson vállal még egy évet, akkor Tyvon Branch-csel ők egy jó párost alkothatnak, ha visszahozzák Usama Youngot is, akkor egy nagyon jó cserejátékos is lesz a keretben.

Előretekintés:

Nagyon nehéz jósolni a Raiders-szel kapcsolatban, hiszen nagyon sok új meghatározó ember érkezhet hozzájuk ebben az offszezonban. Nem segíti őket az sem, hogy az utóbbi évekkel ellentétben az AFC Nyugati csoportja most már kifejezetten erősnek látszik. A következő idényre a legfontosabb feladat az lehet, hogy több poszton is megfelelő alapkövek kerüljenek Oaklandbe, ha látszik a markáns fejlődés a gárdán, akkor egy esetleges rájátszás-mentes év ellenére is folytatódhat az Allen-éra.

Papp Gábor (empty taxi)


Hozzászólások

több mint 9 éve
🤘 gaben 🤘 Chicago Bears Texas Longhorns 99 — Deion Sanders for president too! 😀
Egy hosszú terv első szakasza volt ez a szezon
Remélhetőleg így lesz!


" Szeretem a jeget, hagyjál békén. "
több mint 9 éve
Rolni Las Vegas Raiders 10 — Raiders fan
Nagyon jó, korrekt írás taxi!
Köszi

WIN LOSE OR TIE...RAIDER FAN 'TIL I DIE!!