Oklahoma Sooners [OU]

Alapítás
1895
Konferencia
Big 12
Divízió
Város
Norman (Oklahoma)
Stadion
Gaylord Family Oklahoma Memorial Stadium (82,112)

Weboldal
http://soonersports.com

A University of Oklahoma futballcsapata, az Oklahoma Sooners az egyetemi futball legsikeresebb gárdája a II. viágháború óta. A legjobb győzelem/vereség mutatóval, a legtöbb bajnoki győzelemmel és a legtöbb szerzett ponttal büszkélkedhetnek az 1945-től eltelt időszakban. Korábbi játékosaik között öt Heisman Trophy győztes (Billy Vessels, Steve Owens, Billy Sims, Jason White, Sam Bradford) és számos NFL sztár található. Legendás edzők is megfordultak szép számmal az együttesnél, elég csak Benny Owen, Barry Switzer vagy Bud Wilkinson nevét említeni. A 20. század klasszikus csapatainak egyike az 1955-ös Oklahoma, mely abban az évben veretlenül, lehengerlően játszva került a trónra (de például az 1956-os keret sem áll messze ettől a címtől). Ezen alkalmakon kívül még 1955-ben, '74-ben, '75-ben, '85-ben és 2000-ben nyertek nemzeti bajnokságot.

uo

Az első, ténylegesen derbinek kiírt összecsapás is a Soonershez köthető, 1904-ben a Bedlam Series keretében mérkőztek meg az állami rivális Oklahoma State-tel, és annak rendje és módja szerint 75-0-ra ki is ütötték az OSU-t. (A legkegyetlenebb mérkézésük talán az úgynevezett Ice Bowl volt, 1985-ben). Az OU ekkor már a jelenleg is aktuális hivatalos színeiben játszott, melyet 1895-ben választott az egyetem egyetlen női hallgatója, May Overstreet. Kabalafigurából viszont több is akadt, az első egy Mex nevű bostoni terrier volt. 1928-ban a kutya elveszett, ez mindenkor hatalmas tragédiának számít egy csapat életében. Később megtalálták, de néhány napra rá Mex elpusztult. Utóda csak jóval később lett, a Little Red névre hallgató indián, aki 1953-ban jelent meg először a futballpálya közelében. Az egyetem hivatalosan soha nem ismerte el, története az őt alakító Randy Palmer draftolásával ért véget 1971-ben, a jelmezt soha nem öltötte magára más. A jelenlegi posztot kabalafigurának erős jóindulattal nevezhető Sooner Schooner tölti be. Schooner egy telepeskocsi, ilyennel érkeztek korábban az első telepesek Oklahomába. Az "őt" hajtó póniknak is van neve, Boomer és Sooner.

Az Oklahoma State mellett még két fő riválisuk van. A Nebraska Cornhuskers elleni meccsek mindig is az elit kategóriába tartoztak, 1971-es találkozásukat a "Évszázad Meccsének" tartják, általában a Hálaadás hetében szokták megrendezni. A Red River Rivalry-ként emlegetett Longhorns-Sooners összecsapás végképp a college football sava-borsának tekinthető, rendkívül intenzív és heves a kapcsolat a két iskola között. 2014-ben volt a 109. találkozásuk, a Texas vezet 60-44-5-re. Külön érdekesség, hogy a Horns stadionjának névadója és zseniális főedzője, Darrell Royal 1946 és '49 között még az OU-nál játszott Bud Wilkinson mester kezei alatt. Wilkinson fiaival az ötvenes évek közepén szinte megdönthetetlen (máig élő) rekordot állított fel, sorozatban 47 győzelemmel, amihez valamennyire közel csak a Toledo járt 1971-ben (35-nél szakad meg a szériájuk). 1963-ban váratlanul visszavonult és politikusnak csapott fel, be is következett az átmeneti visszaesés. Chuck Fairbanks aztán eléggé összerántotta társulatát, hogy 1973-ban átadja a stafétabotot Barry Switzer-nek, a wishbone specialistájának. Switzer egy 11-1-es szezon után vette át a Soonerst, szóval nem a semmiből kellett építkeznie (pláne, hogy segédedzőként már ismerte is a viszonyokat), és ennek lett is foganatja: rögvest három veretlen év, két bajnoki cím. 1985-ben még egyszer felért a csúcsra, mikor '89-ben barátja, Jerry Jones csábítására a Dallas Cowboys-hoz pártolt (és nyert is velük egy Super Bowlt). A QB Charles Thompson kokainbotránya árnyékot vet ugyan egyetemi karrierje végére, de a 157-29-4-es mérlege magáért beszél. Az OU 1999-től Bob Stoops, a jelenlegi HC kinevezésétől lett újfent jelentős tényező az FBS-ben, A 2000-es végső siker mellett 2008-ban múlt egy hajszálon a legértékesebb trófea, akkor a Tim Tebow vezette Florida Gators azonban jobban bizonyult Bradfordéknál.

Hagyományok:
- A harci induló, a Boomer Sooner, a Yale Egyetem "Boola Boola" dalának egyik változata, TD-k után ezt és az OK Oklahoma című slágert játsza el a zenekar
- A Sooner Schooner minden hazai focimeccsen feltűnik, a két krémfehér póni vezetésével. A kocsit telepeseknek beöltözött RUF/NEKS tagok veszik körül, akik módosított shotgunokkal a levegőbe lövöldöznek
- A csapat színeinek sokszor egyszerűen csak a piros és fehéret írják, ez azonban tévedés. Minden helyen külön kiemeli az egyetem, hogy az ő színük a karmazsinvörös és a krémfehér. Az OU jelzés pedig 1967-ben jelent meg először a sisakokon.