Oklahoma State Cowboys [OKST]

Alapítás
1901
Konferencia
Big 12
Divízió
Város
Stillwater (Oklahoma)
Stadion
Boone Pickens Stadium (60,218)

Weboldal
http://www.okstate.com

Az Oklahoma State Cowboys az Oklahoma State University sportcsapata, melynek székhelye Stillwater városa. Az egyetem és a csapat eredeti neve Oklahoma A&M Aggies, ezen a néven 1915-1925 között a Southwest Conference, 1925-1958 között a Missouri Valley Conference tagja volt. 1957. május 15-én vette fel mai nevét és lett tagja az újjászervezett Big Eight Conference-nek. 1996-ban aztán innen csatlakozott a megalakult Big XII konferenciához.

osu

A csapat edzője Mike Gundy, aki az LSU mai főedzőjét, Les Miles-t váltotta a HC-székben. Gundy játékos-pályafutása idején az Oklahoma State legsikeresebb irányítójaként írta be magát a történelemkönyvekbe. 1986-1989 között egymás után három 10 győzelmes szezont zárt a Cowboys, míg Gundy 138 sikeres passzt juttatott társai kezébe interception nélkül (a rekord 2008-ig állt fenn, a Baylor QB-je, Robert Griffin döntötte meg a Gundy-edzette Oklahoma State elleni mérkőzésen). Egyébként Gundy segédedzőként maga is megjárta a Baylort, ezt követően a Maryland közbeiktatásával lett Les Miles támadó koordinátora már az OSU-nál 2001-től, illetve 2004-től főedző. Gundy mindig is híres-hírhedt volt szenvedélyességéről és játékosai iránti odaadásáról, a legendás „I’m a man, I'm 40!” hatalmas népszerűséget (?) szerzett neki, több reklámban is felhasználták vagy kifigurázták kirohanását. (A sztori lényege dióhéjban annyi, hogy teljesítménybeli ingadozás után Gundy a fiatal Zac Robinson-t kezdte el favorizálni QB-poszton a tapasztaltabb, NFL karrierre is ácsingozó Bobby Reid helyett. Reid édesanyja és Jenni Carlson újságíró egy cikkben élesen kritizálta a HC-t, aki egy sajtótájékoztatón indulatosan reagált az őt ért vádakra. Bár Reid közvetlenül nem tehetett erről, innentől nem lehetett maradása a keretben, és transzfert kért. Robinson pedig meghálálta a bizalmat, igaz kiugró eredményt nem tudott elérni. 2010-ben a hetedik körben draftolta a New England Patriots.)

Az Oklahoma State másik ikonja a 80-as évek második felének varázslatos RB-je, Barry Sanders. 1988-ban ő futotta meg sokak szerint minden idők legjobb egyetemi futballszezonját: 7,6 yard/kísérlet, 200+ yard /meccs, 3249 totál yard, 234 pont, 39, ebből 37 futott TD. Az alapszakasz után, már a Heisman Trófeával a zsebében a Holiday Bowlban Sanders mindezt még megfejelte 222 yarddal és 5 touchdownnal 3 negyed alatt (!). Ezzel az eredménysorral vitte őt el a Detroit Lions az NFL-be. Sanders és futótársai, Thurman Thomas, Terry Miller, Bob Fenimore és Tatum Bell jelentősen hozzájárultak ahhoz, hogy az OSU-t egy idő után már „Tailback U”-ként emlegették, a tehetséges futójátékosok bölcsőjeként. A sikeres évtized alkonyán viszont szűk esztendők következtek: 1989-ben az NCAA vizsgálata bebizonyította, hogy a középiskolás sztárt, Hart Lee Dykes-t szabálytalanul, egyes emberek megvesztegetésével szerezte meg a gárda. Ez az egyik legsúlyosabb elkövethető vétség, a kőkemény szankciók nem is maradtak el: a négy év próbaidő, a három év Bowl-részvételtől, két év televíziós szerepléstől való eltiltás, és a maximálisan kiadható ösztöndíjak számának 20-ra való csökkentése nagyon durván visszavetette a Cowboyst. Ennek folyományaként 2001-ig mindössze egy pozitív mérlegű szezont értek el (8-4 és Alamo Bowl 1997-ben). 2002-től azonban szinte töretlen a lendület, 2003-ban, 2008-ban és 2009-ben is csak a bowl-siker kellett volna a 10 diadalhoz egy idényben, a játékosok „mentségére” legyen mondva, hogy a'04-es Cotton, és a '08-as Holiday Bowl is klasszikusként marad meg a fanatikusok emlékezetében (pikírten megjegyezhetjük, hogy a '09-es Cotton Bowlt viszont jobb minél előbb elfelejteni...). A lélektani gát 2011-ben szakadt át, az OSU Fiesta Bowl-diadallal és 12-1-es mérleggel zárta fennállása legjobb idényét.

Az atlétikai szakosztály (Cowboys) és kabala, Pistol Pete nevének eredetét kutatva egy hús-vér személyre bukkanhatunk. Frank Eaton olyan figura, akinek az élettörténete a legizgalmasabb kalandregények fordulatait is felülmúlja. Apját a szeme láttára ölték meg, bosszút esküdve tanulta meg a pisztolyforgatás művészetét, és a katonaság elit lövészeit lepipálva érdemelte ki a „Pistol Pete” becenevet. A gyilkosokat egytől egyik felkutatta és a másvilágra küldte, tehenészlegény, indián, sheriff is volt. 1923-ban egy stillwateri parádén tartott lovasbemutatót, az egyetem hallgatóit annyira kábulatva ejtve, hogy azonnal a PP és a Cowboys elnevezés mellett döntöttek. Hivatalosan 1958-ban kerülhetett sor az adoptálásra. A Kovbojok hazai meccseiket a Lewis Fielden, a Boone Pickens Stadiumban játsszák. Hivatalosan 2003 óta viseli a pálya az iskola legnagyobb mentorának és mecénásának nevét. T. Boone Pickens, a texasi olajmágnás napjainkig több mint 165 millió dollárt adományozott alma materének, amiből a sportlétesítmények teljes felújítása és modernizálása valósult meg. Legnagyobb, sőt mondhatni egyetlen gigantikus riválisuk az Oklahoma Sooners. E két egyetemhez köthető a legrégebb óta tartó, két első osztályú egyetem közötti megszakítás nélküli párviadal, Bedlam Series-ként ismert. Az első Bedlam meccset 1904-ben vívta meg az Oklahoma és az Oklahoma State egymás ellen, az amerikai futballon kívül egyéb sportokban (pl. kosárlabdában) is összemérik erejüket a felek.

Érdekességek:
- The Walk: A csapat vadonatúj, de hagyományra igényt tartó szertartása a Séta, melyet Les Miles honosított meg. Ennek keretében majd három órával a meccs előtt a csapat a stadionon kívül egy hotelben gyülekezik és a szurkolókkal együtt utcai parádé keretében masírozik be a stadionba, ezt a fontosabb meccsek előtt idegenben is eljátsszák.

- Sea of Orange: A Narancstenger az Oklahoma State szurkolók szinte kötelező formaruhája és hullámzása a hazai mérközéseken.

- A „Johnny Bright incidens”: Bright a Drake Egyetem irányítója/halfbackje, az 1951-es szezon Heisman-várományosa és az első afroamerikai játékos volt, aki pályára lépett Oklahomában. Az ellene irányuló verbális rasszista támadásokat tett követte, az Oklahoma A&M DT-je, Wilbanks Smith könyökével szándékosan eltörte Bright állkapcsát, akinek később el kellett hagynia a játékteret. Az eset óriási vihart kavart, mert a Missouri Valley Conference és az Aggies vezetői sohasem szankcionálták Smith-t hivatalosan. Végül 2005. szeptember 28-án az OSU hivatalos levélben kért bocsánatot a Drake-től és Bright-tól az elszenvedett sérelemért.