Rice Owls [RICE]

Alapítás
1912
Konferencia
C-USA
Divízió
Nyugati csoport
Város
Houston (Texas)
Stadion
Rice Stadium (47,000)

Weboldal
http://www.riceowls.com

A houstoni Rice University az NCAA első divíziójának második legkisebb hallgatói létszámával rendelkező egyeteme, csak a Tulsára járnak kevesebben. 1912-ben alapították, a névadó William Marsh Rice, massachusettsi üzletember. Címerén három athéni bagoly található, melyek a „Letters, Science, Art“ [betűk, tudomány, művészet] háromságot szimbolizálják, és közülük az egyik lett az egyetem kabalája, aki a Sammy névre hallgat. Az indulástól koedukált intézményben - nagy szó volt ez akkoriban - 77-en kezdtek neki a tanulásnak, jelenleg 3000-3500 diák folytat itt Bsc-s tanulmányokat. Hogy a mennyiség mennyire nem egyenlő a minőséggel, jól mutatja a Rice prominens státusza és nagyszerű reputációja, sok szakmai, tudományos összevetésben is az élmezőnybe tartoznak az USA több ezer egyeteme között. Az első elnök, Edgar Odell Lovett választotta ki a mai napig használatos kék-szürke színkombinációt, a jenki mélykéket és a konföderációsok szürkéjét elegyítve, utalva ezzel a polgárháború idején Mr. Rice mindkét féllel elfogulatlanul kereskedő ügynökeire. A Rice-on a legnépszerűbb sport a baseball (2003 bajnokai), erős még a golf és olyan női sportágak, mint pl. a röplabda vagy a soccer. A tudományos és üzleti karrierhez sem rossz ajánlólevél egy RU-s diploma, és adott már az egyetem főügyészt és rengeteg űrhajóst – sőt Howard Hughes ismert aviátort is - a nemzetnek (Houston a NASA központja).

rice

A Rice-on 1919 óta fociznak hivatalosan, és a startot követő első négy évtizedben meghatározó volt az országban az Owls futballprogramja. Első 4 Bowl meccsüket sikerrel abszolválták is - három Cotton Bowl (1938, 1950, 1954) és egy Orange Bowl (1947) -, de aztán domináns szerepük elsikkadt, a college football másodvirágzásával a pénzügyi támogatás tekintetében már nem tudták felvenni a versenyt a tízszer, hússzor nagyobb egyetemekkel. Majd' fél évszázadig csupán négy újabb Bowlon vettek rész (igaz volt egy 45 éves bowl nélküli ínséges időszak is), ráadásul mindet el is vesztették, csak 2008-ban sikerült ezt a csorbát kiköszörülni a Texas Bowlon a Western Michigan legyőzésével. A Rice a Conference USA csoport tagja, és bár eddigi ismereteink szerint a bagoly nem vándormadár, de megjárták a Southwest és a WAC konferenciákat is. Stadionjuk a 70 ezer férőhelyes, a nyolcadik Super Bowlnak helyszínül szolgáló Rice Stadium. Eredetileg is igen túlméretezték az Owls-hoz képest, ha az egyetem összes (élő és halott!) végzősét beültetnénk, akkor sem telne meg a létesítmény. Mivel az átlagnézőszám az eredményekkel együtt borzasztóan visszaesett, esztétikai okokból a két kapu mögötti szektort lefedték, így papíron pillanatnyilag 47 ezer néző befogadására alkalmas a stadion. Itt tartotta híres beszédét Kennedy elnök, melyben szavát adta, hogy még az évtized vége előtt embert küld a Holdra, és bár ő személyesen ezt már nem érhette meg, az utódok betartották ígéretét.

Két komoly riválisra tettek szert fennállásuk során, az egyik a Houston Cougars, a másik az SMU Mustangs. A Houston kampusza pár mérföldre található csak a Rice-tól, a helyi ellentétek heves érzelmeket váltanak ki sokszor a szurkolókból. Mostanság minden évben meccselnek egymással, ez a Bayou Bucket Classic, melynek összesítését tekintve 10-27-el szégyenkezhetnek a Baglyok. A Cougars fanok kedvenc rigmusa a "Ruck Fice!". A dallasi és szintén csoportellenfél SMU-val 1916-ban találkoztak első ízben, a Battle for the Major's Cup-ot 1998-ban írták ki, az összmérleg 48-41-1 a Mustangs javára. A Rice hozzávetőleg 100 játékost delegált az NFL-be, többek között King Hill-t, az egyetlen 1/1-t, akinek későbbi tevékenykedéséhez köthető az első CBA is. Megemlíthetjük még Tommy Kramer Pro Bowler irányítót, O.J. Brigance linebackert (egyaránt CFL és NFL bajnok, az egyetlen, aki ezt ugyanabban a városban - Baltimore - érte el), Courtney Hall falembert vagy a háromszoros SB-győztes Larry Izzo-t. Utoljára első körösük 1980-ban volt, Earl Cooper személyében. Az elmúlt években mindössze két bagoly került a profik közé, 2009-ben James Casey tight end és Jarett Dillard elkapó (Chase Clement irányítóval számos NCAA-rekordot megdöntött), 2011-ben jó esélyekkel pályázik erre Cheta Ozougwu DE, de Rice alumni az olimpiai bajnok rúdugró Fred Hansen vagy Ricky Pierce sokszoros NBA-All Star.

Az egyetem híres zenekara a Marching Owl Band, amelynek érdekessége, hogy nem hagyományos rezesbanda hagyományos hangszerekkel, hanem elektromos gitáron, basszusgitáron, elektromos zongorán, brácsán, hegedűn és csellón játszanak (amiről Woody Allen óta köztudott, hogy nem az a kimondott menetelő zenekarba való hangszer, így a MOB tagjai meg se kísérlik ezt, hanem szépen nyugodtan, helyet foglalva szórakoztatják a közönséget és adnak elő mókás jeleneteket). Öltözékük sem konvencionális, sokszor például Blues Brothers-esre veszik a figurát, de néha géppisztolyok is kellékül szolgálhatnak a muzsikáláshoz, és humoros, csipkelődő, szatirikus dalaikhoz. Igazi performanszokat prezentálnak, melyeknek „áldozata“ sokszor a rivális focicsapat. Indulójuk a Rice Fight: „Harc a Rice-ért, hős fiúk, első a hűség, S ha felnézünk, visszanéz a szürke, s kék ég, Harc, harc, harc, Kitartás és jókedv, Sammy száll elöl, Harc a kék-szürkékért, s az ellen összetör.“