San Diego State Aztecs [SDST]

Alapítás
1921
Konferencia
MWC
Divízió
West csoport
Város
San Diego (California)
Stadion
Qualcomm Stadium (70,561)

Weboldal
http://goaztecs.com

A San Diego State University a kalifornai San Diego városában található, a California State egyetemi rendszer tagja. Kampuszát gyakran nevezik "Montezuma Mesa"-nak [Montezuma Tábla], mert az iskola épületei egy a Mission-völgyre néző kiemelkedésen fekszenek, a Montezuma pedig több évtizede az SDSU atlétikai tradícióinak fő jelképe. Indulójukat, az Aztec Fight Song-ot 1936-ban szerezte Frank J. Losey.

sdsu

A futballprogram története 1921-ben kezdődött, mikor a San Diego-i Normal School és Junior College összevonásra került. Az atlétikai csapat központi figurája Charles E. Peterson volt, aki akkor már öt éve fizikai felkészítőként dolgozott, az elnök, Hardy úr meg ebben az évben tért haza a hadseregből. Peterson átvette az összes sportoló irányítását és Hardyval nekiláttak egy országos hírű program felépítésének. A médiában ekkor „Staters"-ként és „Professzorok"-ként voltak ismertek, 1925-ben azonban a hallgatók az Aztecs név mellett döntöttek, melyet Hardy elnök el is fogadott. Az 1960-as évekig sok babér mégsem termett az Aztékoknak, a Leo Callanddal 1936-ban és '37-ben begyűjtött SCIAC-konfgyőzelmeken kívül a másodosztályban sem tudtak fontos tényezővé válni. 1961-ben nevezték ki főedzőnek a USC-nél John McKay segédjeként dolgozó Don Coryell-t, és vele szárnyalni kezdett a csapat. A támadóguru forradalmasította a passzjátékot, sőt igazából azon pionírok egyike volt, aki elsődlegesen a passzra épített. Mindössze kétszer fordult vele elő, hogy egy szezonban két vereségnél többet szenvedtek el, és az sem véletlen, hogy sorra küldte az irányítókat (Don Horn, Dennis Shaw, Brian Snipe) és az elkapókat (Haven Moses, Isaac Curtis, Gary Garrison) a profi ligába. Kezdeményezésére 1969-ben a második vonalból a legmagasabb szintre lépett a San Diego State (érdekesség, hogy ebben az évben a keret tagja volt Carl Weathers, akit később a Rocky filmek Apollo Creed-jeként ismerhetett meg a nagyérdemű).

A fekete-vörös-fehér szerelés is ezekben az időkben lett az SDSU sajátja. Coryell úgy gondolta, hogy az este játszott meccseken a fekete szerelés pozitívan hathat a csapat moráljára, feltüzelheti játékosait és félelmet kelthet az ellenfélben. 1980-ban próbálkoztak vörös mezzel is, de egy csúnya 1-8-as széria után visszaváltottak feketére. Don Coryell 1973-ban az NFL-be távozott, ahol az Air Coryell offense-stratégia véglegesen utat tört magának, ám az Aztecs közvetlen utódával, Claude Gilberttel sem esett vissza, 1977-ben például 41-16-ra verték a Florida State együttesét, kisebbfajta szenzációt szolgáltatva. 1978-ban viszont a WAC-hoz csatlakoztak, míg '80-ban kirúgták a vezetőséggel összetűzésbe keveredő Gilbertet, és innentől egyre kevesebb ok adódott az örömködésre. 1991 és '93 között szerepelt a San Diego-ban Marshall Faulk, a parádés futó 1992-ben a Heisman-szavazás második helyén végzett, de a csapattól karrierje során csupán egy Freedom Bowl-részvételre futotta. 1999-től a Mountain West konferenciában sem alakultak jobban a dolgok, egészen Brady Hoke 2009-es érkezéséig. Hoke két év alatt gatyába rázta az Aztékokat (Poinsettia Bowl-győzelem 2010-ben), és bár a Michigan csábításának nem tudott ellenállni, Rocky Long tökéletesen pótolta. 2012-ben megosztott MWC-siker, 2013-tól már a Big Eastben (!) játszanak tovább.

A San Diego State otthona a San Diego Chargers-szel közösen használt Qualcomm Stadium. Az SDSU a korábban Jack Murphy Stadiumként ismert pálya 1967-es átadásakor azonnal kiköltözött az Aztec Bowlból, noha átlagos nézőszámuk meg sem közelíti a Qualcomm befogadóképességét. A hallgatók és szurkolók számára fontos hely még a Cowles-hegy, az ún. "S Mountain", melyre 1931-ben festettek fel egy hatalmas S-betűt.