Senior Bowl 2010 1.nap

Ahogy ígértük, itt a Senior Bowl első edzésnapjának rövid összefoglalója, kiegészítve Tim Tebow sajtótájékoztatójával.


 

Furcsa eseménnyel indult a Senior Bowl, hiszen minden előzetes várakozás nélkül Tim Tebow tartott egy sajtótájékoztatót.

Az első kérdés rögtön provokatívra sikerült, hiszen rákérdeztek, hogy szerepelni fog-e elkapási gyakorlatokban. Tebow csak annyit mondott, hogy "Azért vagyok itt, hogy NFL irányító legyek".
Saját elmondása szerint korábban spread QB volt, de mostmár zsebirányító.
Nagyon várja az edzéseket, és, hogy dolgozzanak a gyengeségein.
Keményen fog munkálkodni rajta, hogy gyorsítsa a dobómozdulatát.
Azzal akarja lenyűgözni a közönséget, hogy önmaga marad. Nem akar az összes csapat megfigyelőinek tetszeni, elég csupán egynek, ha az bízni fog benne.
Önbizalommal telve érkezik, de a kritikák csak extra erőt adnak neki.
Már korábban is találkozott néhány NFL megfigyelővel és edzővel.
Szobatársáról, Riley Cooperről is kérdezték, akire a "Foxhole Guy" jelzőt használta, amit azokra a játékosokra szoktak használni, akik nem a nagy sztárok, de nélkülük a sztárok nem tudnának nyerni.
Mindig is imádta a focit, Emmitt Smith volt a kedvence, aki szintén Gator volt, míg az irányítók közül Steve Young és Steve McNair voltak a kedvencei.
Elmondta, hogy ő kiáll azért amiben hisz, ami nem sok focistáról mondható el mostanság.
Nem volt kétsége afelől, hogy Urban Meyer visszatér a Floridához.

 

 

Az északi csapat

Kellemes idő fogadta a játékosokat, edzőket és megfigyelőket a Ladd Peebles stadionban a hétfői első edzésnapon. Az első nap edzéseiből lehet általában a legkevesebbet leszűrni, de néhány érdekesség már így is megfigyelhető volt a játékosokkal kapcsolatban.

Mardy Gilyard a special team gyakorlással kezdte meg munkáját. A szél is közrejátszott abban, hogy nem voltak egyszerűen elkapható labdák, de az egykori Cincinnati kedvenc biztos kezűnek látszik. A clemsoni Jacoby Ford is megbízható munkát végzett a visszahordó feladatoknál, de Joique Bellnek (Wayne State) nem ez lesz a legfőbb erőssége, ez már bizonyos. Brett Swenson kicker (Michigan State) láthatóan nem egy kickoff specialista, közepes hang time-mal is alig rúgott el az end zone-ig.

A dudaszó után indultak az új gyakorlatok, ahol például az irányítókat is meg lehetett figyelni. Sean Canfield volt a leginkább csalódást keltő. Karja erőssége sem hoz lázba senkit, ráadásul túl pontatlan ahhoz, hogy a profik között is eredményes maradjon. Az Oregon State irányítója olyan átadásokat is elrontott, amikre senki sem számított, lehet, hogy sokak bizalma már most lanyhult az irányába. Tony Pike-ról szinte ugyanez volt elmondható. A legtöbb labdája bizonytalan volt, és sokat nem is mutatott ahhoz, hogy ezt a véletlenre lehessen fogni. Egyetlen érdemleges jó passza volt, de ez édes kevés ahhoz, hogy NFL szinten is faktornak tűnjön. Hozzá kell tenni, hogy attól, hogy első nap valaki szenved, nem kell temetni, akkor lesz csak gond, ha egész héten ilyen munkát végeznek a QB-k. Dan Lefevour azért megmentette a társai becsületét, a Central Michigan sztárja volt a legjobb a gyakorlatokban, karja is erős volt, igaz 11-11 ellen már nem volt ennyire impresszív.

Ezért is volt meggyőző Gilyard teljesítménye a WR feladatok megoldásánál is. A rosszul megdobott labdákból is sokat tudott kihozni, hála jó kezének és sebességének. Mivel Brandon LaFell is lemondta a részvételt, így Gilyard lett a tábor első számú elkapója. A már említett Ford és Danario Alexander (Missouri) sokkal inkább kiszámíthatatlanok voltak. Ők jelenleg 3. kör környéki játékosnak tűnnek, de ez nem jelenti azt, hogy ne kéne feljavulniuk a látottakhoz képest. Ford sebessége, és atletikussága már azért most is sokat mondó. Taylor Price a negyedik WR, aki az Ohio Bobcats játékosa volt, így őt ismerik legkevésbé. Neki kellene tehát legjobban kitűnni, hogy berobbanjon a neve, de eddig nem sokat tudott felmutatni a 7-7 elleni játékban. Gyenge route futás, nem tudott elszakadni és labdához is alig jutott. Tőle is több kell.

Syd'Quan Thompson egykori Cal CB atletikus képességei elvitathatatlanok, vele kapcsolatban inkább a játékelemek lesznek azok, amiket igazán figyelnünk kell. Poszttársa, Devin McCourty a Camp előtt egy hátsó körös játékosként volt száom tartva, de kiváló ösztönökkel ütögette el a labdát az elkapók elől, és egyértelműen legjobb munkát ő végezte a posztján a mai napon. Kyle Wilson is remek volt, de egész más területen. Ő zónázásban kiváló, azonnal felismeri, hogy hol van a labda, és le is tudja reagálni. A LoS-nél hasznos jam munkát végez, és minden playben dícsérhető. Standard második körös CB lehet, aki nickelben is bevethető és visszahordani is tud. Brandon Ghee sem tett rossz benyomást, a hosszú passzokkal sem lehet megzavarni, hiszen gyors és fordulékony. Érdekes lesz majd látni, hogy mit tud Jacoby Forddal szemben, akinek 4.40-es 40 yardos ideje van. Ha csinálna egy-két nagy play-t a héten, akár az első kör végére is feltornázhatná értékét az egykori Wake Forest corner.

A safety Kurt Coleman próbálkozott 1-1-es emberezéssel, ez az a gyakorlat, amiben a posztján lévőket általában csúnyán megverik az elkapók. Colemannel is így történt, lábmunkája kevés ahhoz, hogy lefedezzen egy elkapót. Ellenben eredeti helyén remekül olvasta és reagálta le a játékokat, szóval ha nem is sokoldalú, de hasznos safety.

A washingtoni Donald Butler lábmunkája borzasztó volt a linebackerek erre vonatkozó gyakorlatában, tanulhatott volna Daryl Washingtontól, aki már a TCU-ban is megmutatta, hogy milyen kifinomult technikai tudással rendelkezik.

A tight endek a blokkoló feladatokat is gyakorolták, egyelőre csak bábuk ellen. Tim Lappano foglalkozik a TE-kkel, Garrett Grahamnek (Wisconsin) a testtartására hívták fel az edzők a figyelmet, míg Ed Dicksonnak (Oregon) a labdára kellene jobban ügyelnie.

LeGarrette Blount izgalmas szezonon van túl, kevesen gondolták volna a Boise State elleni verekedése után, hogy őt még a Senior Bowlon is látni fogjuk. Az oregoni egyelőre nem mutatott sokat, azt tudtuk, hogy nem a sebességéből él, de az erőfutóknak sem mindegy, hogy milyen testtartással futnak. Lehetőleg ne olyannal, mint Blount.

A defensive tackle-ök között Tyson Alualu zárta talán a legjobb edzést Californiából. Több futást is megállított, és 11-11 ellen is végig faktor volt, hála fizikálisságának. A gond vele az, hogy 6'2-es magasságával csak limitált játérendszerbe fér bele.

Az edzés közben egy rendkívül sajnálatos sérülés is bekövetkezett. O'Brien Schofield, a Wsiconsin DE-ből OLB-vé átképzendő védője ACL szakadást szenvedett, így számára véget ért a Senior Bowl. Sorsa azért is borzasztó, mert az East - West Shrine Game edzéseit is végigdolgozta múlt héten, és utólagos beugróként érkezett a táborba. Draftértéke ezzel hatalmasat zuhant, az eddig középső körökbe várt játékost lehet nem si fogják draftolni.

 

 

A Déli csapat

A déli csapat edzését az első napon nem Mobile-ban, hanem a közeli kisváros Fairhope középiskolájának a stadionjában rendezték. A tréninget természetesen Tony Sparano és segítői dirigálták végig.

A legnagyobb figyelem magától értetődően Tim Tebowt kísérte, illetve az ő első próbálkozásait a pro-style játékban.  Mondhatjuk azt, hogy Tebow hozta, amit vártak tőle. Mivel egész egyetemi karrierje során shotgunból játszott, komoly gondjai voltak a sima under center snappek átvételével. Többet is elejtett. A pontossága sem volt az igazi és volt pár csúnyán mellé dobott labdája, a spirálja nem szép. Persze voltak pozitívumok is. Sokkal jobb és szebb a lábmunkája, mint azt előzetesen várták, jól csinálja a dropbackeket és összeszedett volt a mozgása a hosszabb passzoknál. Az már most is jól látszódott, hogy nagyon jól edzhető a 2007-es Heisman győztes és nagyon figyel a tanácsokra. A csapattársai is bíztatták folyamatosan. Kemény napon van túl tehát TT és nagyon komoly projekt lesz belőle profi QB-t faragni, de nem lehetetlen. Szerencséjére a mainál csak jobb lehet

A déli QB-k közül Zac Robinson játszott most a legjobban. Hosszú passzai nem igazán ültek, de a középhosszú és rövid passzai pontosak voltak és szép spirállal szálltak. A WVU irányítója Jarrett Brown hullámzó volt, de kifejezetten jól mozgott a zsebben

Ugyan elvileg WR-ként van nevezve a Senior Bowlra Dexter McCluster, az első napon a running backekkel dolgozott. Hihetetlenül pici, szinte elveszik a támadófal emberei között, de meglepően bátor és kemény. Ezt mutatta az a játéka is, amikor Jamar Chaney megállította egy futásnál, de simán lenyomta a Mississippi State LB-jét és tovább futott. Az RB-k közül csak Anthony Dixont lehet kiemelni. Ő egyszerűen átmegy mindenen, mint egy bulldózer. Iszonyatosan kemény játékos.

Az UAB QB-je Joe Webb, mint elkapó próbálkozik a senior bowlon és igen jó napon van túl. Bár látszik, hogy rettenetesen kiforratlan, az elkapások még nem igazán természetesek és nem is elég robbanékony, de nagyon fizikálisan játszik és kellemetlen ellenfél. Megmutatta, hogy képes legyőzni a jammelő DB-ket, még a legerősebbeket is, mint Nate Allen vagy Taylor Mays, de például az egyik gyakorlatnál földhöz vágta Javier Arenast, egy másiknál meg egyszerűen pofonvágta Taylor Mayst. Később ő mutatta be az edzés legnagyobb játékát, amikor egy hosszú passznál legyőzte Pat Robinsont, amit a nézők hangos ovációval díjaztak.

Shay Hodge, az Ole Missről elejtett egy labdát az edzés elején, de később megmutatta, hogy képes szinte bármit elkapni, még ha az nagyon pontatlan is. 7-7 ellen bemutatott egy igen szemrevaló elkapást is. Riley Coopernek komoly gondjai voltak a jammelés ellen, míg a másodosztályú Citadelről érkező Andre Roberts megmutatta, hogy mennyire jó route runner. A tight endek nem igazán mutattak semmit az edzésen. Colin Peeknek volt a 7-7 elleni játékban egy nagyon csúnya dropja, majd egy gyönyörű elkapása is.

A támadófal játékosokról sem derült ki sok minden. A tréningre ellátogató Nick Saban viszont komolyan fényezte játékosát, Mike Johnsont a sajtó előtt.

Taylor Mays úgy néz ki a többi DB mellett, mint egy férfi a kisfiúk között és a pályán is akkorának tűnik, mint egy linebacker. Sikerült kicsikarnia egy felszisszenést a közönségből, amikor egy hosszú passznál lezúzta Andre Robertset.

Hullámzó napja volt Pat Robinsonnak. Egy-egy elleni párharcokban lehagyták a WR-ek és nagyon csúnyának tűnt a lábmunkája, amit mindenképpen fejleszteni kell, valamint egy könnyű picket is elejtett a 7 fős játékban Tim Tebow ellen. Később aztán bizonyította, hogy a gyorsabb elkapók ellen hatékonyabb, mint a nagydarabokkal szemben, több szép elütött passza is akadt a nap folyamán.

Az LB-k közül Darryl Sharptonnak volt egy szép védekezése, amikor még a LoS mögött fogott meg egy futást, míg Eric Norwood bizonyította mozgékonyságát és nagyszerű ösztöneit

A cornereknél Javier Arenas méretei ellenére is nagyon fizikálisan és bátran játszik, míg Perrish Cox a 11-11 elleni játéknál mutatta meg a képességeit, amikor lekapta Jarrett Brown passzát, amivel végig is futott volna a pályán.

Sokan voltak kiváncsiak Myron Rolle-ra is, hogy mit tud mutatni egy teljesen kihagyott év után. Nem kellett csalódniuk. Már a mérlegelésnél feltűnt, hogy fantasztikusak a fizikai paraméterei és a felépítése és az edzésen is nagyszerűen játszott. Tökéletes a technikája, jól használja a kezeit, képes lenyomni jammelésben a WR-eket. Figyeljünk oda rá, ő lehet a hét meglepetés embere.

A rúgók az edzés végén léptek pályára. Leigh Tiffin kihagyott pár könnyű FG-t, de gyorsan javított, míg az East Carolina puntere, Matt Dodge nem volt túl impresszív. Jó pár rúgása igen alacsonyra sikeredett.

Ahhoz képest, hogy mennyivel többre tartják a szakértők a déli csapat játékosait, nem igazán mutattak semmi olyat az edzésen ami egetrengető lett volna, de még van 3 edzésnapjuk hátra.

 

 

Matt McGuire és Scott Wright beszámolói alapján:
Herczeg Ádám (Höri) és Tálosi Tibor (haromt)