Senior Bowl összefoglaló - 1. nap

Nézzük, hogyan teljesítettek az első edzésnapon, a draftra készülő legjobb végzős college játékosok.

A mérlegelés után, az első déli edzés a szokásos helyszínen, a Fairhope Fielden került megrendezésre. Néhány esőfelhő is riogatta a népet, de az edzés kezdetére ezeket elfújta a szél. A közönség kisebb, mint tavaly volt, de hát most nincs itt Tim Tebow, szóval ez nem nagy meglepetés.
Az első tréning vállvédős, és rövidnadrágos móka volt, egyelőre nem „full-kontakt”, az majd holnaptól indul. Azért így is kerültek fel dolgok a jegyzetfüzetbe szép számmal.

A falemberek közül a Baylor játékosa, Danny Watkins megcsillantotta az erejét, technikáját és a lábmunkáját is. A passzoknál szépen pattogtak le róla az emberek, és a futásnál is megtette a magáét. Nem egy villámléptű figura, de okos játékos, akinek a türelme is megvan hozzá, hogy jó döntést hozzon.  Ritkán hibázik, szóval akár karrierje kezdetén is lehetne vele számolni kezdőként.

Derek Sherrod (Mississippi State) lesz jelen állás szerint a déli csapat kezdő LT-je, ami önmagában elég nagy felelősség. Felemás napja volt neki, mert az edzők meg vannak elégedve a tömegével és lábának gyorsaságával is, de „túl magasan” játszik. Brooks Reed (Arizona) például egy remek spin move-val meg is verte a pass rush drillnél. Érdekes lesz megnézni, hogy mit hoz ki Sherrodból a Buffalo Bills edzői stáb egy hét alatt.

A védőknél Jarvis Jenkins (Clemson) villogott a futás ellen. Gyakran előfordult, hogy még a backfielden járt a támadás, amikor ő már ott volt akcióközelben. A pass rush viszont neki nem pálya, szinte momentuma se volt, így egyelőre egydimenziós run stuffer DT-nek tűnik. Cedric Thornton ugyancsak gyakori vendég volt a backfielden, és ugyancsak impresszív nyitányt tudhat magáénak, ami nem is árt neki, hiszen a Central Arkansas játékosaként minimális rivaldafényt kaphatott csak eddig. Nagy tűzzel játszik, és a sípszóig nem áll le, eddig ígéretes.

A linebackersorban Colin McCarthy (Miami) olvassa tán legjobban a játékot, jó ösztöneivel képes felmérni merre is fog menni a futás. Von Miller is itt gyakorolt, a 237 font, amivel mérlegelt, egyértelművé teszi, hogy semmi köze a falemberekhez, és az OLB poszt is inkább 4-3-ban testhezálló. A zónázó feladat kifejezetten jól ment neki, és egy felpattanó labdát is le is szedett a levegőből.

Áttérve a támadókra, Andy Daltonnal kell kezdeni.  A szél egyáltalán nem segítette az irányítók helyzetét, de a TCU játékosa így is elkapható labdákat dobált, és átlag feletti volt a pontossága, ezzel a déli hármasból ő tűnt elsőre a legmagabiztosabbnak.

Charles Clay (Tulsa) remek kezű fullback, aki leginkább west coast offense-be illik, ahol sok labdát kaphat el. Ehhez a magassága is adott.
A futógyakorlatoknál Bilal Powell (Louisville) megmutatta a sebességét, és, hogy meccset eldöntő megoldásai lehetnek azzal, hogy képes kikerülni a forgalmat és berobbanni az üres területre. Egykori csapattársa, Anthony Allen (Georgia Tech) hatalmasakat tud lépni, és ő inkább elkapásban tündökölt, amit a GT rendszerében eddig keveset tehetett meg. A legtöbb hosszú játékot Derrick Locke (Kentucky) mutatta be. Futásnál a fürgeségére épített, és a passzoknál is megbízható célpont volt, frusztrálta is a linebackereket. Az egyik leglátványosabb jelenetet az ő és KJ Wright (Miss State LB) párharca szolgáltatta.

Leonard Hankerson (Miami) azok után, hogy összement (a csapata által megadott 6’3-as magasság helyett csak 6’1 volt a mérlegelésen), ugyanolyan eredményes maradt, mint azt tőle megszokhattuk és egy profi elkapó eleganciájával tudta le az edzést. Rajta kívül az utolsó pillanatban érkező Courtney Smith érdemel még említést a receiverek közt. A South Alabama első Senior Bowlra meghívott vendége biztoskezű játékos, aki elkapás után keményen fut, így több nagy játékot is bemutatott. Képes magát tisztára játszani, és a méreteibe se lehet belekötni, így ha a mért ideje nem lesz rossz, akkor nagy léptekkel haladhat felfelé a posztrangsorokban.
Luke Stocker is kitett magáért. Nem egyszer kapott el igen gyengén megdobott labdát, és a blokkolásával is meg voltak elégedve a megfigyelők a 255 fontot nyomó Tennessee tight endnek, aki a legkomplettebb délinek tűnik a maga posztján.

 

Az északi csapat a Ladd-Peebles pályán gyakorolt, őket a Cincinnati Bengals stábja készíti fel, akárcsak tavaly.

Kezdjük a sort az egész rendezvény legtöbbre tartott tagjával, Jake Lockerrel. A Washington Huskies irányítója nagyon gyors volt, összehangolt a mozgása, és a társaival is nagyon kedélyes volt, viszont a pontossága bőven elmaradt az elvárt szinttől. Ha osztályozni kellene 1 nap alapján, akkor B- vagy C+ ez a teljesítmény.
Riválisai közül Ricky Stanzi (Iowa) semelyik irányba se lógott ki a mezőnyből. Olykor felületes volt a lábmunkája, és a hosszú labdái is túl sokáig vannak a levegőben, ami interception veszélyes.
A legkevésbé impresszív egyértelműen Colin Kaepernick volt. Nagyon kényelmetlenül érezte magát a zsebben a nevadában megszokott Pistol offense után, és nagyon csúnya dobásai, valamint méretes célpont rontásai is voltak.

DeMarco Murray (Oklahoma) nagyon gyors lábú futó, és lát is a pályán, ezt bemutatta a 12vs12 gyakorlatnál. Nála is jobb volt Roy Helu Jr. (Nebraska), aki szabályosan lázba hozta a RB edzőt miután elugrott a védő elől és meg sem állt a vonalig. Owen Marecic-nek volt egy fumble-je handoffnál. A Stanfordban linebackert is játszó Orange Bowl győztestől meg is kérdezték, hogy itt mi lesz a posztja. „Ha nagyon akarják, a védelembe is beállok” – válaszolta, szóval elsősorban a fullback posztot preferálja.

Az edzés egy hosszú Titus Young touchdown elkapással indult, ahol Joe Lefegedet (Rutgers) verte meg. Hatalmas sebessége van és képes elszakadni emberétől, ezt végig bizonyította. A 7-7 elleni játékban viszont több elejtett labdája is volt, amiből az egyik interception is lett. Összességében nem volt rossz, és Boise State-beli társa, Austin Pettis is hozta magát. Utóbbi volt a holder is a special teamben, ahogy azt már megszokhattuk tőle a Broncos-ban is.
Niles Paul (Nebraska) majdnem minden felé menő passzt elkapott. Jó route-futó és kellően fizikális, jól edzhető játékos benyomását keltette.
Vincent Brown (San Diego State) még a rosszul dobott labdákat elkapta, amit neki szántak, és végig koncentrált volt. Már az elején bemutatott egy vetődéses elkapást az oldalvonalnál 1-1-ben, ami önmagában lenyűgöző volt. Tudja használni a karját és szívós. Fizikálisan nem kiemelkedő, de játékban az.
Akárcsak Brownról, Dwayne Harris-ről is tegnap derült ki, hogy részt vesz az eseményen. Eleinte küszködött az egyéni gyakorlatokban és a blokkolásnál, de ha eljut hozzá a labda, akkor nagyon veszélyes, például reverse-nél is.

A tight endeknél Lee Smith (Marshall) csak közepes elkapó, de zseniális blokkoló. A 7-7 elleni játékban Cameron Jordant és Jeremy Bealt is földre küldte egy palacsintával. Lance Kendricks-nek (Wisconsin) az elkapás is megy, az alacsonyan dobott labdák sem fogtak ki rajta és volt egy remek testcsele, amivel elküldte Lawrence Wilsont gyufáért. Mike McNeill (Nebraska) ellenben gyengébb volt az átlagnál. A blokkolásnál a futás és a passz sem ment neki túlságosan.

A támadófalban James Brewernek (Indiana) volt egy false start-ja, de ezen kívül nem hibázott. Neki már a mérete is elég ahhoz, hogy időt biztosítson a QB-nak, mert nem könnyű kikerülni. John Moffitt (Wisconsin) nagyon igyekszik, gyakran beszél az edzőkkel, hogy mit csinál rosszul, vagy min kéne javítani. A másik borz, Gabe Carimi kiváló volt ezen a napon. Kellemetlen ellene játszani, ezt leginkább Sione Fua és Jeremy Beal tapasztalhatta meg, utóbbi többször is. Remekül használja ki Carimi a fizikai fölényét.
Anthony Castonzo (Boston College) kiválóan képzett, jól helyezkedő játékos, aki képes kizárni a védőket és mindig elvégzi a feladatát. Kipróbálták eredeti posztján kívül OG-ként is.
Aki gyenge volt, az Nate Solder. Furcsa volt látni, hogy a colorado-it próbálják megtanítani az ideális technikára, miközben négy évet lehúzott a Big12-ben. Alapvető gond, hogy nincs elég ereje, és a 6’8-as magassága miatt túl magasan van a súlypontja. Nem tud elég mélyre menni a futásnál, és a kisebb pass rusherek, így Ryan Kerrigan és Pierre Allen is megverték.

Kerrigan (Purdue) nem csak Solder, hanem Jason Pinkston (Pittsburgh) ellen is villogott a 12vs12 játékban. Bealt (Oklahoma) viszont tejesen kiradírozták, így egyre valószínűbb, hogy neki az OLB poszt lesz a jövője, nem a DE. 
A védelem egyik sztárja Cameron Jordan (Cal) volt, akinek az egykori all-Pro NFL játékos apja, Steve is helyet foglalt a nézők között. Jordan bőséges pass rush repertoárját mutatta meg ma, és a backfieldre is odaért jópárszor.
Adrian Clayborn távollétében Christian Ballard képviselte az Iowa védőfalát, de a másodhegedűs se Breweren, se Castonzón, se Steve Schillingen (Michigan) nem tudott átmenni. Sione Fua (Stanford) küzdött ugyan, de ez egyelőre kevés, mert nem tudott szinte semmit se alkotni. Ellenben Stephen Paea (Oregon State) hatalmas ereje előjött és egy sackben csúcsosodott ki.

Mason Foster (Washington) kiváló edzésen van túl. Az egyéni feladatok során rászóltak az edzők, hogy túl magasan akar szerelni, de aztán megtáltosodott. A 7-7 elleni játékos során végig dícsérték az LB edzők ugyanis (talán egy kivétellel) le tudta rázni a blokkokat és végig labdaközelben maradt. Az egyik passznál simán átjutott a blokkoló RB-n, Da’Rel Scotton (Maryland) ezzel a labda elhajítására késztetve az irányítót. 
Lawrence Wilson (UConn) viszont nem nagyon jutott át egy blokkon se, és eleve kicsinek tűnt a többiek között. Azért egy szép elütött passza így is volt. Greg Jones (Michigan State) nem nagyon hibázott, a passz ellen pedig otthonosan mozgott. Két TE elől is ütött el passzt, pedig van magasságbeli hátránya. Ross Homan (Ohio State) szenvedett, mert a sebessége ide kevés volt, így csak kis területet tudott levédeni.
Casey Matthews (Oregon) felemás napot tud maga mögött. Gyors és mobilis, de Kendricks így is csinált mellette egy nagy elkapást, amit egy jó blitz-cel tudott javítani. Neki nem nagyon fekszenek ezek az edzések, a meccsre sokkal jobban felszívja magát valószínűleg.

Curtis Marsh (Utah State) combhajlító izma megsérült még érkezése előtt, így helyette majd behívnak valakit utólag. Interjúzni ettől függetlenül marad Mobile-ban a CB.
Rashad Carmichaelt (Virginia Tech) Brown és Paul is többször megetette, de aztán fogott két interceptiont, így továbbra sem lehet leírni. Eric Hagg (Nebraska) viszont végig össze-vissza mozgott. Miután Pettis megverte az 7-7 elleni gyakorlás során, a következő playben illegal contact miatt zászlót dobtak rá.
Joe Lefegedre (Rutgers) rá is kiabáltak az edzők, amiért nem koncentrál eléggé. Utána elment mellette Titus Young, majd ismét ráüvöltöttek, amiért nem fejezte be a játékot egy Harris elkapás után. Ha nincs az edzés végi interception-je, akkor szinte semmi pozitívumot se lehetett volna elmondani.
Jaiquawn Jarrettről (Temple) sok mindent nem lehet leírni. Az mindenképpen jó, hogy a MAC után egy magasabb szinten sem vallott szégyent eddig semmiben.
Ami kellemes meglepetés, hogy Jalil Brownnak (Colorado) nagyon jó keze van. Olykor nem olvassa rendesen a route-ot, de végig követi az elkapókat és fizikális, kemény játékot játszik. Gyors, de nem kéne hagynia, hogy megtörténjen az elkapás. Egykezes elkapása élményszámba ment. Nem volt kiemelkedő, de eddig jó, amit csinál összességében.
A UNC eltiltásból visszatérő párosa is jól ügyködött. Da’Norris Searcy-re többször rászóltak a play előtt, hogy rosszul helyezkedik, de nem nagyon változtatott rajta. Kendric Burney jól jammel, képes közel maradni és a váltással sincs gondja.

A visszahordásokat Searcy, Paul, Harris és Young gyakorolták.
Kai Forbath (UCLA) az összes mezőnygólját bevágta, de messziről nem próbálkozott. A legtöbb lövés szép volt, és 50-en túlról is bement volna. Alex Henery (Nebraska) is lehet rúgó lesz az NFL-ben, ide viszont puntolni hozták. Volt pár gyenge rúgása, és a hang time sem volt bíztató így első ránézésre.

Ennyi volt tehát az első nap. Holnaptól már remélhetőleg a déli csapatról is hasonlóan bőséges összeállítással jelentkezünk.

Matt Bitonti (draftdaddy.com) és Scott Wrgiht (draftcountdown.com) beszámolói alapján fordította Herczeg Ádám (Höri)