Szerkesztői kerekasztal - NFL 2015

2015. szeptember 12., 19:11

Hét szerkesztő véleménye hat égető kérdésről az előttünk álló NFL-szezonnal kapcsolatban.

Szerkesztői kerekasztal - NFL 2015

1. Ki lesz az idény meglepetéscsapata?
2. Melyik csapattól várható nagy visszaesés?
3. Melyik játékos lesz az idei év nagy visszatérője?
4. Kik lesznek az év támadó- és védőújoncai?
5. Kik játsszák a Super Bowlt?
5+1. Kié lesz a 2016-os 1/1-es draftválasztás?

 

  1. Mely csapat fogja túlszárnyalni az idény előtti várakozásokat, ki lesz véleményed szerint az idény meglepetéscsapata?

Empty taxi (Papp Gábor): Pozitív irányban én a Minnesota Vikingstől várok nagy javulást. A támadósor Adrian Peterson személyében egy óriási aduászt kapott, Bridgewaternek így második évében könnyebb dolga lesz, az egyedüli kérdés a sorozatos sérülések okán a támadófalban lehet, de AP már többször bizonyított nem éppen elit pufifánkok mögött. Egy olyan csapatban, ahol Mike Zimmer tagjai az edzői stábnak gyaníthatóan a védelemmel sem lesz gond, pláne úgy, hogy Trae Waynes és Eric Kendricks személyében az idei class talán legtehetségesebb játékosai érkeztek a meglévő hiányposztokra.

Gabokocka (Kocsis Gábor): Buffalo Bills. Tavaly a bivalyerős védelem és a kiemelkedő futójáték mellé egy megbízható irányítóra lett volna szüksége a Billsnek. Szerintem idén meg is talált Tyrod Taylor személyében, aki nem az a klasszikus game manager zsebirányító, de ha okosan használják akkor nagyon hasznos játékot produkálhat és azt se feledjük Rex Ryan egy hasonló karakterű Jets-cel két alkalommal is igen messzire jutott.

Gabtsi (Zandler Gábor): Minnesota Vikings. Bár a támadófal nem túl veretes, és sérülések is mélyítik a problémát, de Teddy Bridgewater Adrian Petersonnal kiegészülve halálos páros lehet. Nem feltétlenül a bajnoki gyűrűt kell előre odaadni Mike Zimmer csapatának, de nem lepne meg, ha komolyan borsot törnének a Packers orra alá és a rájátszásban is keltenének némi zajt.

Höri (Herczeg Ádám): A Chargers. Ha a mammutokból álló OL elkapja a fonalat, egy bizonytalankodó védelmet két perc alatt ki tudnak végezni. Nagyon izgatott vagyok, hogy lássam őket akcióban, főleg mert az előszezonban ebből nem sokat mutattak, de ebben az egységben nem megy egyik percről a másikra az összehangolódás. Stevie Johnsont újra köszönthetjük majd a sztárjátékosok között. Én nem lepődnék meg a Denver beelőzésén év végén.

Kristof (Varga Kristóf): Detroit Lions. Már tavaly is meglátszott Jim Caldwell keze munkája a csapaton és hiába van talán a liga legerősebb csoportjában a Lions, 1991 után ismét szerezhetnek egy (vagy több) győzelmet az utószezonban. Nyilván egy Suh szintű játékost nem könnyű pótolni, de a holtszezont is jól zárták, támadó oldalon elit számokat hozhatnak mind futás, mind passzok terén.

Vassadi (Vass Ádám): Minnesota Vikings. Úgy tűnik, Teddy Bridgewater személyében megbízható kezdő irányítóra leltek, visszatér Adrian Peterson, a védelem pedig a szokásos Mike Zimmer-féle minőséget képviselheti, sőt, ha Eric Kendricks azonnal all-down linebackerré tud válni és a pocsék előszezont produkáló Trae Waynes is felveszi az NFL ritmusát, akkor akár a liga egyik legjobbja is lehet az egység. Játékerőben még mindig a Packers és a Lions mögött vannak a vikingek, de ennek ellenére szerintem harcban lesznek a playoffba jutásért.

Wester (Demján Adalbert): Minnesota Vikings. Adrian Peterson visszatérésével - a támadófal gyengeségének ellenére - elég veszélyes offense lehet a vikingeké és mivel Bridgewatert már nem lehet úgy elhanyagolni, mint az előtte kezdő irányítókat, így az ellenfél védelmei már meg kell majd osztaniuk a figyelmüket és nem koncentrálhatnak majd csak a remek futóra. Mike Zimmer személye számomra garantálja, hogy a védelem is felnő majd a feladathoz és idén az egyik wild card helyet megcsípve, visszatér a rájátszásba az együttes.         

  1. Melyik csapattól vársz nagy visszaesést, vagy úgy gondolod, hogy nem lesz képes a szezon előtti elvárásoknak megfelelő eredményt produkálni?

Empty taxi: A Pittsburgh Steelers csapatát tartom kissé túlértékeltnek jelenleg. A védelemben a secondary nagyon homálynak tűnik és azt sem látni túlságosan, hogy miként fog nyomást generálni az ellenfél irányítójára a Steelers. A támadósor kifejezetten illusztrisnak tűnik ugyanakkor, de ne felejtsük, hogy Le’Veon Bell és Martavis Bryant eltiltás miatt nem lesz az első 4 mérkőzésen, így ott is leginkább csak a Ben Roethlisberger - Antonio Brown show marad mint ütőkártya a szezon elején. Nem mellesleg előzetesen övék a legnehezebb sorsolás.

Gabokocka: Cincinnati Bengals. A Houston Texans pár évvel ezelőtti példája mutatja, hogy úgy nem képes sikeresen működni egy franchise, ha a playoffban hosszú időn keresztül nem tudja átlépni saját árnyékát. Véleményem szerint a Bengals eljutott oda, ahonnan nincs tovább, jönni fog a törvényszerű visszaesés, ami a Lewis/Dalton éra végét is jelentheti.

Gabtsi: A Texans. Tavaly véleményem szerint csodával határos volt az a 9 győzelem, ami végül összejött. Hiába a brutális védőfal, az a csapat, ahol Brian Hoyer a legjobb opció irányítóposzton, ne reméljen semmit.

Höri: A Texans. Semmi nem változott, még mindig egy jó QB-ra vannak a playofftól, de javulás helyett gyengébb az idei felhozataluk, Foster sérült, Johnson pedig eligazolt. A Colts szorongatása helyett harmadikok lesznek a csoportban, de legalább így olcsóbb lehet a felcsere a 2016-os drafton.

Kristof: Carolina Panthers. Benjamin kiesése óriási veszteség, még vele is csak egy közepes WR állomány állna Cam rendelkezésére, hát még így. A támadófalat csak nevekben sikerült felfrissíteni, nem fognak tudni kellően dominálni a futások segítéséhez, ráadásul megfelelő pass-rush támogatás nélkül a secondary-t is zavarba lehet hozni.

Vassadi: Buffalo Bills. Bárhogy is próbálják szépíteni a dolgot, az a csapat, ahol Tyrod Taylor nyeri meg a kezdő QB posztért folytatott versenyt, az sok jóra szerintem nem számíthat. A buffalói védelem feltörése idén is komoly kihívás lesz az ellenfelek számára, a hatékony futójátékhoz is megvannak az alapok, de főként az irányító-helyzet miatt a Bills szerintem nem tudja majd megközelíteni tavalyi 9-7-es mérlegét.

Wester: Cincinnati Bengals. Idén sem erősödtek annyit, hogy képesek legyenek átlépni az eddigi PO-blamákon és ha egy csapat sokáig ezen a szinten marad, törvényszerű, hogy előbb-utóbb a többiek elhaladnak majd mellette. Ebben a szezonban ráadásul a 2. legnehezebb sorsolással indulnak neki a szezonnak, ami ugyancsak nem javít a helyzetükön. Véleményem szerint emiatt nemhogy a rájátszás, hanem még a 8-8-as mérleg sem lesz meg nekik és Marvin Lewis az év végén repül majd.

 

  1. Melyik játékos lesz az idei év nagy visszatérője?

Empty taxi: Eric Berry. Az USA-ban szeretik a Cinderella-történeteket, ha Berry a kemoterápiás kezelések után újra a régi fényében tündökölne szerintem nem kérdés, hogy övé lesz a díj.

Gabokocka: Greg Hardy. Nagy szükséges volt a dallasi védelemnek DeMarcus Ware távozása után, és Hardy személyében egy igazi klasszisra sikerült szert tenni. Az más kérdés, hogy a mai NFL-ben mekkora esélye van díjat kapni egy Hardy stílusú embernek, de a teljesítménye fel fogja jogosítani arra, hogy szóba kerüljön a neve a választásnál.

Gabtsi: Sam Bradford. Az előszezonban úgy tűnt, hogy Chip Kelly keze alatt az a játékos lehet belőle, akinek oly sokan gondolták a draft előtt (kivéve persze azokat, akik Jimmy Clausent tartották a legjobbnak). Ha ez így lesz, és ami Bradforddal kapcsolatban a legfontosabb: ha egészséges tud maradni végig a szezonban, nagy esélye van a díjra, nemkülönben, hogy hatalmas hype veszi majd körül a média és a Kelly-szekta részéről.

Höri: Navorro Bowman. Ha lehoz 14 meccset legalább, garantált neki a 110+ szerelés, és playmakeri mivolta sem kopott meg a hosszú kihagyás után elvileg. Mivel ligaszerte sajnálkoztak a játékosok a balszerencséjén, és a frisco-i állapotokat is ismerjük, egy alaposan követett sztori lesz az övé, aminek a vége nem lehet más, csak ez a díj. Sok más miatt amúgy sem lehet majd lelkesedni a 49ers körül.

Kristof: Adrian Peterson. 30 évesen feltehetőleg még mindig az egyik legjobb futó a ligában, ráadásul már a passzjáték is veszélyes mellette, így minden védelemnek nehéz dolga lesz a Vikings ellen. Egy újabb 2000 yard körüli szezon szerintem még bőven benne van AP-ben, ha még a rájátszás is összejönne, nehezen tudok más győztest elképzelni, hisz ismerjük mennyire kétszínű lehet a médiafelhajtás, szurkolói hozzáállás.

Vassadi: Adrian Peterson. 30 évesen is maradt még annyi a tankban (főleg miután egy teljes évet pihent), hogy ismét a Vikings támadógépezetének alfája és omegája legyen a nagyszerű running back. Erre pedig nem is feltétlenül lesz szükség, mivel ebben a szezonban jóval kompetensebbnek ígérkezik a Vikings passzjátéka, mint az utóbbi években, ami Peterson dolgát is nagyban megkönnyítheti.

Wester: Adrian Peterson. Már most is ő számít a legnagyobb esélyesnek, ráadásul frissen, egy szezont pihenve játszik idén, így retteghetnek az ellenfél védelmei, ha vele kerülnek majd szembe. Ahogy fentebb írtam a védelmek már nem tehetik meg, hogy csak rá figyeljenek, így AP-nek kinézhet egy újabb kiemelkedő szezon, és bár a 2000 yardot nem hiszem, hogy újra eléri, de simán vezetni fogja a ligát a futások terén.

  1. Kik lesznek az év támadó- és védőújoncai?

Empty taxi: Melvin Gordon és Marcus Peters. Mindkét játékos ideális környezetbe került: Gordon egy nagyon jó passzjátékkal felvértezett csapatban játszik, ahol a támadófal megerősítése prioritás volt a holtszezonban, Peters előtt pedig a liga talán legjobb front7-je dolgozik, így könnyebben hibázhatnak az ellenfél irányítói, amikből a balhés cornerback nagy játékokra lehet képes.

Gabokocka: Dorial Green-Beckham és Stephone Anthony. Green-Beckham egy szürke támadósorba lesz képes igazi színt vinni és hamar Mariota kedvenc célpontjává válhat. Anthony pedig a romokban heverő Saints védelem kellős közepén találja magát, ahol minden adott lesz ahhoz, hogy bőven 100 szerelés feletti idényt produkáljon.

Gabtsi: Amari Cooper annyira kiemelkedik a csapatából, hogy ha az újoncok göröngyös útján át is megy végig az alapszakaszon, elképesztő mutatványokat és jó számokat fogunk látni tőle. Már az elejétől rá fognak építeni, ami nagyban hozzásegítheti a díjhoz. A két top QB lehet ellenfele, de egyik sincs kész annyira az NFL-re, mint Cooper. Nem teljesen vethető össze Danny Shelton és Aaron Donald játéka, de véleményem szerint előbbi lesz olyan domináns már újonc évében, mint Donald volt tavaly. Shelton egészen döbbenetes szörny, akiről hetente fogunk highlight videókat nézni, amint épp aktuális ellenfelét teszi a földdel egyenlővé.

Höri: Nem hiszem, hogy Jameis Winston kezéből ki lehet majd csavarni ezt a trófeát. Eleve előnyből indul azzal, hogy elméletileg neki van a legnehezebb dolga 1/1-es csapat élére állva, és szerintem ha 4-5 extra győzelmet hoz majd a csapatával, automatikusan övé a díj. Nyilván jól is kell játszani hozzá, de a Bucs offense a vereségek alkalmával is jól nézhet ki, szerintem a számokkal nem lesz gond. A védőknél a játékidő miatt vagyok gondban. Vic Beasley tuti kezdő helye miatt ő a favorit, de ha tudnám, hogy jelentős szerepet kap az idényben Leonard Williams vagy Shane Ray akkor őket hamarabb mondanám. Nem mintha Beasley-nél rossz helyre kerülne az elismerés, de az baljós ha újoncként te vagy a legjobb pass rusher a csapatban, mert több figyelem jut így rád, mint ellenlábas kortársaid nagy részére.

Kristof: Melvin Gordon és Vic Beasley. Gordon talán az összes újonc támadó közül a legkényelmesebb helyzetben van, hisz top játékosként azonnal kezdő lesz egy erős csapatnál, egy Rivers szintű irányító dobál majd mellette, ráadásul egy remekül blokkoló falat raktak elé, ez olyan számokhoz vezethet ami bőven elég egy ORoY címhez. A másik oldalon már nagyobb bajban vagyok, hisz vannak jobb játékosok Beasly-nél, ez egészen nyilvánvaló, azonban a környezete miatt őt mondanám, Quinn irányítása alatt már az első évében kétszámjegyű sacket érhet el.

Vassadi: Amari Cooper és Danny Shelton. Ha a college-ban nyújtott játéka nem lett volna elegendő, Cooper az előszezonban is adott már ízelítőt abból, hogy mi várható tőle az NFL-ben; nem hiszem, hogy sokáig tart majd, mire a liga legjobb elkapói közé verekszi magát. A Raiders újdonsült első számú receiverének ügyét segítheti, hogy más minőségi célpont nem áll Derek Carr rendelkezésére. Korántsem biztos, hogy a statisztikák is tükrözni fogják ezt, de Sheltontól az első naptól kezdve domináns teljesítményt várok. Az ő draftolása már önmagában drasztikus javulást hozhat a Browns futás elleni védekezésében, és a szamoai óriás pass rush terén is jóval nagyobb potenciállal bír, mint egy átlagos nose tackle.

Wester: Jameis Winston és Leonard Williams. Winston majdnem ideális helyzetben van, hiszen nem a legerősebb ellenfelekkel fog találkozni idén a Bucs és bár a támadófala borzalma, olyan célpontjai vannak, mint Mike Evans vagy Vincent Jackson, akik azért elég nagy segítségek lesznek majd az újonc irányítónak. Williams választásánál felteszem azt, hogy Sheldon Richardson a rendőrségi ügye miatt idén már nem játszik, így kezdőként számolnak majd az idei draft legjobb játékosával, aki kedvére pusztíthat majd a Jets védőfalában.

 

  1. Kik játsszák a Super Bowlt?

Empty taxi: A Green Bay Packers és a Denver Broncos. Green Bayben volt talán az élcsapatok közül a legcsendesebb a holtszezon, ami véleményem szerint egy jó előjel, Denverben pedig Wade Phillips megszerzése a védelem élére nagyon sok pluszt jelenthet a rájátszásban.

Gabokocka: Baltimore Ravens és Green Bay Packers. Legutóbb se sokon múlt, hogy ez a párosítás jöjjön össze, ezúttal azonban már létrejön a szezon végén ez a párharc. A Ravens rendelkezik talán a legsokoldalúbb kerettel és az egyik legjobb edzővel, a Packers pedig a legjobb irányítóval, így nem okozna meglepetést, ha ez a két csapat jutna el a legtovább ebben az idényben.

Gabtsi: Green Bay Packers és Denver Broncos. A két legjobb irányító a ligában, jóllehet az idősebb Manning már nem ugyanaz a kávéház, mint néhány évvel ezelőtt. Rodgers is elvesztette a kedvenc célpontját, és hatalmas a konkurencia a legjobb csapatok között az NFC-ben, de amíg A-Rod két lába és két karja megvan, én nem fogadnék ellene. A Denver pedig inkább a védelem oldalán tehet sokat azért, hogy Peyton méltóképpen zárhassa le karrierjét. A minőségi csere az oldalvonal mentén zajlott, a Jack del Rio-t váltó Wade Phillips szaktudása kompenzálhatja a támadók esetleges és talán nem is jelentős visszaesését.

Höri: A Philadelphia Eagles és az Indianapolis Colts. Chip Kelly megnyert magának ebben a holtszezonban, és fittyet hányva az előző 10-20-100 év trendjének, amely szerint normális irányító nélkül nem lehet playoffba menni, náluk azt látom, hogy nem érdekes ki áll a center mögé, jönni fognak a pontok. Tavaly a védők ügyetlenkedése miatt nem lett még playoff se, de Alonso vagy Maxwell-szintű erősítésekkel már ez se kéne, hogy gond legyen. A másik részről nyilván hazabeszélek, de mindenki tudja, hogy elodázhatatlan, hogy Luck bajnok legyen, csupán az időpont a kérdés.

Kristof: Baltimore Ravens és Philadelphia Eagles. Nem egy szexi választás, de a holtszezon mindkét gárda számára remekül sikerült, radar alatti, de stabil, meghatározó csapatok lesznek a főcsoportjukban, a rájátszásban meg úgyis új bajnokság kezdődik.

Vassadi: New England Patriots és Green Bay Packers. Nincs olyan csapat az AFC mezőnyében, amely egyértelműen jobbnak tűnik a címvédőnél (sőt...), Brady-ék szerintem ismét a fináléig menetelnek, ami pedig az NFC-t illeti, Nelson sérülése ellenére is arra számítok, hogy a Packers idén már képes lesz megtenni az utolsó lépést, ami tavaly a döntőbe jutáshoz hiányzott. Az 50. Super Bowlban a Green Bay győzelmét várom.

Wester: Indianapolis Colts és Green Bay Packers. A rájátszásba jutás egyik csapatnak sem okoz majd gondot, ott pedig a Colts végre elkerüli a Patriots-t, míg Rodgers-ék a tavalyi leolvadást meglovagolva jutnak majd a döntőbe, ahol a liga legjobb támadósorainak csatáját láthatjuk majd.

+1. Kié lesz a 2016-os 1/1-es draftválasztás?

Empty taxi: A Washington Redskinsé. Ha egy csapat már a szezon előtt egy széthullott társaság benyomását kelti, az sok jóval nem kecsegtet a jövőre nézve. Nem lennék meglepve ha Jay Gruden vezetőedzőnek még a szezon közben megköszönnék a munkáját.

Gabokocka: Cleveland Browns. Josh McCown tavaly 1/1-es cetlihez segített egy csapatot, idén is lesz erre lehetősége. Nagyon erős sorsolás, komoly, playoff-aspiráns riválisok a csoportban, ahol tavaly elég volt a tisztességes szerepléshez az erős futójáték és a jó védelem, azonban idén szerintem ez kevés lesz.

Gabtsi: Washington Redskins. Van olyan része a csapatnak, beleértve a tulajdonost, a vezetőedzőt és az egyes csapatrészeket is, ami megfelelően működik? A szezon előtti komédia gyakorlatilag kódolja a bukást, és a csoportban sem kicsi a konkurencia. Gruden sokak szerint az első edző lehet, aki távozik 2015-ben, és ha Cousins nem tesz csodát (hogyan tenne?), akkor ez még október előtt be is következhet. Így legalább Scot McCloughan jó pozícióba kerül, hogy megtalálja a csapat következő irányítóját.

Höri: A Rams-é. Az előző évek trendje szerint nem feltétlen a legkevesebb tehetséget felvonultató gárdák szoktak utolsók lenni, hanem ahol sok a fiatal, sok az alulteljesítő és kapkod az edzői stáb. Ezek mind illenek a Rams-re, akik ugyan az NFC-ből kedvenceim, de most nagy botladozásra számítok. Ugyanezen minta mentén a Browns szintén potenciális kihívó.

Kristof: Washington Redskins. Nem akarok erős szavakat használni, de katasztrófa amit eddig műveltek, egy még el sem kezdődött szezonban és sajnos még innen is van lejjebb. Jay Gruden számára egyelőre nagy kihívás a HC poszt és a stábja sem nagy segítség, így már szezon közben repülhetnek, de a februártól talán egy még nagyobb takarítás sem ártana…

Vassadi: Washington Redskins. Közkedvelt jelölt erre a nem túl dicsőséges címre a Redskins, és én is mellettük teszem le a voksomat, mivel nem látom, ki vagy mi tudná megfordítani azt a lejtmenetet, melyen a fővárosiak már a szezon rajtja előtt elindultak.

Wester: San Francisco 49ers. Rég nem láttunk olyan borzasztó offseasont, mint idén a 49ersé volt, HC kereséstől kezdve a visszavonulásokig, szinte semmi sem jött össze nekik. Az egyik legerősebb csoportban és 3. legerősebb sorsolással az egyik legnagyobb esélyesek a jövő évi 1/1-re, bár azért a Redskins is nagy erőkkel próbálkozik.


Hozzászólások

több mint 6 éve
Sheldon Richardson egész évre el lett tiltva? Én ilyet sehol nem olvastam, és ami fontosabb, hogy sehol nem is találtam. Valaki linkelne nekem erről, hogy biztosra vegyem, hogy ez nem egy elírás?
több mint 6 éve
Petikievak01 Philadelphia Eagles 9 — Its OK to be gay.
Hmmmm , a Seahawksot senki sem tippelte Superbowlra? Meglepő számomra.

több mint 6 éve
Wester New York Jets Middle Tennessee Blue Raiders 8 — Jó ötletnek tűnt!
Csak felteszem, még nem döntöttek erről, de szerintem nagy esély van rá

Lesz ez még így se!
több mint 6 éve
kapitnono New Orleans Saints Ohio State Buckeyes 5 — WHO DAT!!!!
csak az első négy meccsről van eltiltva richardson
On July 2, 2015 Richardson was suspended for the first four games due to failing the league's substance abuse policy related to marijuana.


több mint 6 éve
sapka Washington Football Team 15
'Van olyan része a csapatnak, beleértve a tulajdonost, a vezetőedzőt és az egyes csapatrészeket is, ami megfelelően működik?'
Van, kihúzhatnád a fejed az AFCNorth rejtekéből egy-egy meccs erejéig 😉

Attribution No Derivatives (CC-BY-ND-3.0) Nevezd meg!-Ne változtasd!
több mint 6 éve
Wester New York Jets Middle Tennessee Blue Raiders 8 — Jó ötletnek tűnt!
Igen 4 meccsre van eltiltva a bukott drogteszt miatt, de ezen kívül még van folyamatban egy rendőrségi ügye, ami miatt elég valószínű, hogy még ezt hosszabítják

Lesz ez még így se!
több mint 6 éve
4dam Philadelphia Eagles 2
Hardy mint az év visszatérője elég vicces. A nő verés nem éppen stílus kérdése.


Fly Eagles Fly!
több mint 6 éve
Fucu Arizona Cardinals Stanford Cardinal 13 — #BeRedSeeRed
A gyerek verés sem Peterson esetében, de abba nem köt bele senki.