TCU Horned Frogs [TCU]

Alapítás
1896
Konferencia
Big 12
Divízió
Város
Fort Worth (Texas)
Stadion
Amon G. Carter Stadium (45,000)

Weboldal
http://gofrogs.com

A Texas Christian University a Texas állambeli Forth Worth-ben található. 1873-ban alapították, még AddRan Christian College néven. Privát iskola, amely ugyan a Protestáns Egyház kötelékébe tartozik, azonban ez a kötődés csak viszonylagos, az iskola nagyfokú önállóságot élvez. Vallásos kapcsolataiból adódóan az etikus és felelősségteljes életre való nevelés áll első helyen az egyetem programjában. Az iskola jelképe és egyben kabalafigurája a Horned Frog, a Texas államban előforduló tüskés békagyík, színük pedig a lila és a fehér. A TCU 2012-ben ment át az MWC-ből a Big XII konferenciába. A futballcsapat hazai mérkőzéseit a közelmúltban felújított, 45,000 fő befogadására alkalmas Amon G. Carter Stadiumban rendezi, mely 1930 óta otthonuk.

tcu

A csapat 1896-ban jelent meg a futballtérképén. Eredetileg független volt, 1923-ig nem is tettek igazán nagy lépést ennek megszüntetésére, hacsak nem vesszük figyelembe az 1914-től 1920-ig tartó időszakot, amikor a Texas Intercollegiate Athletic Association (TIAA) tagja volt. Ekkor jött össze a TCU első konfgyőzelme, 9 győzelemmel és 1 vereséggel ráadásul meghívást kaptak a Fort Worth Classic-ra, ami az első Bowl mérkőzésüket jelentette (bár az örömbe üröm is vegyült, 63-7-es vereségbe szaladtak bele a Centre College ellen). 1923-ban a TCU a Southwest Conference tagja lett, és itt is szerepeltek a következő 72 évben, egészen a konferencia megszűnéséig. A Southern Methodist University (SMU) már első évtől kezdve a legnagyobb riválisok közé tartozott, de a párharc igazán 1929-től lépett át a klasszikus rangadó státuszba, amikor is mindkét gárda fénykorát élte. A következő 10 évben ettől a párharctól volt hangos a konferencia. 1929 egyúttal az az év is volt, amikor megérkezett a csapathoz Francis Schmidt főedző, és vele együtt az első Southwest Conference (SWC) elsőség. Schmidt 5 idénye alatt mindössze 5 mérkőzést veszített el a Horned Frogs, de csak ezek után jöttek a legnagyobb sikerek. Sokan elvitatják tőle, de ő tette le egy dinasztia alapjait.

Schmidtet Dutch Meyer váltotta 1934-ben, második évében a csapat máris bajnoki címet ünnepelhetett. Ekkor a TCU és az SMU nemcsak azért találkozott egymással, hogy a SWC elsőségről döntsenek, hanem azért is, hogy eldöntsék, melyikük jut be a Rose Bowlra, és melyiknek marad a Sugar Bowl. Az SMU rögtön 2 TD-nyi előnyt szerzett, amit a TCU még le tudott küzdeni, elsősorban a később NFL-ben is legendává váló QB-jának, Sammy Baughnak köszönhetően, de végül az SMU nyert 20-14-re. A Sugar Bowlon aztán a TCU legyőzte az LSU Tigerst 3-2-re. Mivel csak egy év múlva hozták létre az AP rangsorát, és az SMU kikapott a Rose Bowlon a Stanfordtól, nem volt olyan egyértelmű, ki is a bajnok. Több önálló szervezet létezett, amely rangsorokat készített, és elég sokan a TCU-t jelölték meg végső győztesnek, így lehet az, hogy a TCU-nál ezt az évet is bajnoki szezonként könyvlik el. 1938-ban már nem volt ekkora gond megítélni ki is a legjobb. A TCU veretlenül végzett, Heisman győztes QB-ja, Davey O’Brien vezetésével. Utolsó mérkőzésén, a Sugar Bowlon 15-7-re győzedelmeskedett a Carnegie Tech Tartans ellen. Dutch Meyer egészen 1952-ig maradt a csapat főedzője, 18 éve alatt 3 SWC elsőséget szerzett, és 2 National Championshippel gazdagította gyűjteményét. Meyert segédedzője, Abe Martin váltotta. ő 1966-ig töltötte be a főedzői pozíciót, ezalatt ő is 3 SWC elsőséget ért el. A Bowlokon már nem volt annyira sikeres, hiszen a Texas Christian vele csak egy Bowl győzelmet jegyzett, igaz az nem volt akármilyen. Az 1957-es Cotton Bowlon a csapat nem kisebb bravúrt hajtott végre, minthogy legyőzte a Jim Brown (RB-FB, későbbi NFL Hall of Famer) vezette Syracuse-t. 28-27-re. Ennek a korszaknak volt a legnagyobb egyénisége Jim Swink (RB), aki 1955-ben második lett a Heisman szavazáson. Az 1959-es konferenciagyőzelem után ínséges idők következtek, de még messze voltak a mélyponttól. 1961-ben a szezon legnagyobb meglepetését jegyezték, amikor 6-0-ra legyűrte a mérkőzés előtt 1. helyen rangsorolt Texas Longhorns-t. Aztán lesüllyedtek a kicsik szintjére, 1974 és 1983 között például egyetlen szezonban sem jegyzett többet két győzelemnél. 1984-ben éledeztek Csipkerózsika-álmukból, 19 év után hívták meg őket Bowl mérkőzést játszani pozitív mérlegüknek köszönhetően. A siker fő letéteményese Kenneth Davis volt. 1986-ban azonban nem további felemelkedés, hanem rövid kisiklás következett. Mint kiderült, hat játékosnak illegális ajándékokat adtak, sőt volt köztük aki fizetést kapott az intézménytől. Mielőtt ez a nagyközönségnek kiszivárgott volna, az egyetem maga jelentette inkább a szabálysértést, ezzel megúszta a súlyosabb büntetést, de így is eltiltották egy évre a Bowloktól, megfosztották a televíziós közvetítések bevételeitől, illetve szabályozták a kiadható ösztöndíjak számát.

A következő nagy siker csak 1994-ben jött, amikor Pat Sullivan alatt a csapat ismét megnyerte az SWC-t, 35 év után. Az Independence Bowlon azonban 10 pontos vereséget szenvedett a TCU a Virginia Cavaliers-től. Az SWC felbomlását követően a Frogs átlépett a Western Athletic Conference-be (WAC). Pat Sullivan számára az 1997-es 1-10-es szezon jelentette a véget, a programnak pedig az ő távozása egy új kezdetet. Az új főedző, Dennis Franchione belépője is már sokat sejtető volt. A tragikus szezon után Sun Bowlig jutottak, és meg is nyerték a mérkőzést a USC Trojans ellen. Franchione 3 éves WAC-beli edzősködése alatt kettőből kettő Bowl győzelmet és két WAC elsőséget szerzett. Igaz, nem volt "annyira" nehéz dolga, a csapat RB-jét ekkoriban úgy hívták, hogy LaDainian Tomlinson. Franchione azonban nem tudott ellenállni az Alabama Crimson Tide hívásának. Távozásával egy időben a TCU átlépett a Conference USA-be (C-USA). Itt már a jelenlegi vezetőedző, Gary Patterson irányította a garnitúrát. 2004-ben, egy C-USA elsőség után újabb konfváltás következett, Mountain West Conference (MWC) került a képbe és a sikersorozat tovább folytatódott. 1998 óta mindössze egy esztendőben nem kvalifikálta magát Bowlra a Horned Frogs. A két bajnoki cím és a tizennégy konferenciaelsőség mellett kilenc Bowl győzelem gazdagítja a TCU dicsőséglistáját.

A csapatnak elsősorban még a Southwest Conferenceből származnak főbb riválisai, hiszen 72 évig abban a konferenciában szerepeltek. Közülük a legfőbb a Southern Methodist University, amellyel való párharcukat The Battle for the Iron Skillet névvel is illetik. A győztes viheti haza minden évben az Iron skillet-et (vasserpenyőt). A két kampusz mindössze 40 mérföldre található egymástól. Mióta az SMU létezik (1915) összesen hat alkalommal nem találkoztak, 1919-ben, 1920-ban, 1925-ben, 1987-ben, 1988-ban és 2006-ban. Az összesített mérleg 45 TCU győzelem, 40 SMU siker, és 7 döntetlen. A TCU Baylor University-vel tartó rivalizálása még az AddRan-os évekre vezethető vissza. A két egyetem székhelye ugyanis azonos volt ekkor, a Texas állambeli Waco. 51 TCU győzelem, 50 Baylor siker és 7 döntetlen a mérlege a sorozatnak. Kettő volt TCU játékos került be a Pro Football Hall of Fame-be, Sammy Baugh (QB/K) és Bob Lilly. Baugh, Tomlinson és a Heisman-győztes Davey O’Brien mezszáma van csak visszavonultatva.