TNF beharangozó - 10/15

Írták: r.baggio, shawnka — 2015. október 15., 15:28

Csoportrangadó, csoportrangadó mindenhol!

TNF beharangozó - 10/15

New Orleans-Atlanta
Kentucky-Auburn és Stanford-UCLA (NCAA)

 

New Orleans Saints - Atlanta Falcons
2015. október 16., 02:25 (Mercedes-Benz Superdome, New Orleans) - tv: sport2


New Orleans Saints

- Mi történt múlt héten: nehéz megmondani, hogy a Philadelphia kezdett el magára találni vagy csak a Saints volt bődületesen indiszponált, de simán kikaptak 17-39-re, ami több, mint árulkodó a csapat összeszedettségéről.

- Hiányzók: Marques Colston válla miatt erősen kétséges a bevethetősége.

- Kire kell figyelni, amikor náluk van a labda: Drew Brees a legbiztosabb pontja az egész csapatnak, így továbbra is hihetünk abban, amíg ő áll a center mögött, bármire képes ez a New Orleans-i offense. Noha most már tényleg a stadion személyzetének meg a vizesfiúnak kell passzolnia.

 

Atlanta Falcons
- Mi történt múlt héten: elkezdett lelassulni a szekér, a sima hazaira vett Washington ellenit csak hosszabbításban sikerült legyűrni. A veretlenség ugyan megmaradt, de ennél több pozitívumot nehéz kiemelni vasárnapról.

- Hiányzók: Justin Durant linebacker és Mike Person center nem lesznek, utóbbi hiánya a nagyobb veszteség. Person cseréje, James Stone snapjei kriminálisak voltak.

- Kire kell figyelni, amikor náluk van a labda: Devonta Freeman folytatja parádés kampányát, a Redskins elleni második félidőben gyakorlatilag egymaga cipelte csapatát a gólvonalig. Az elmúlt 3 meccsen 8 TD-t szerzett, a 2005-ös Shaun Alexander óta nem láttunk ilyet.


Érdekességek:

- 92-szer találkoztak eddig egymással, 49-43-ra vezet a Falcons, eddig háromszor futottak össze csütörtökön, ebből kettőt a Saints nyert.
- Brees mérlege otthon a Falcons ellen 7-2.
- Az Atlanta az első csapat az NFL történetében, mely úgy kezdett 5-0-lal, hogy négy meccsen is hátrányban voltak a negyedik negyedben.
- Julio Jones után a legjobb elkapó az NFC South-ban a Pro Football Focus statisztikái alapján: Willie Snead (New Orleans).

Legutóbbi találkozásuk:
Tavaly a Falcons oda-vissza verte ősi riválisát, szeptemberben hosszabbítás után, decemberben viszonylag simán 30-14-re.


Mi történhet most?

A jelenlegi formák alapján könnyen lehetne azt mondani, hogy ez lehet a Falcons meccse, ahol a Redskins előtti arcukat mutatják, ami az esetek többségében meg is állná a helyét. Azonban hiába van bármilyen helyzetben a két csapat, igazából bármire képesek egymással szemben. Matt Ryan és Drew Brees is valószínűleg letudta 2015-re a rossz meccsét az előző fordulóban, de mindenképpen utóbbi van szorultabb helyzetben és nem csak a játékosállomány miatt. Jelenleg úgy néz ki, hogy a 2016-ra készülésen kívül idén nem fog sok babér teremni számára, ám a jövőre tekintettel egy-két nagyobb skalp berántása a fiatal játékosok önbizalma miatt is fontos lehet. A Falcons most ilyen csapat, ők viszont biztos nem a nagy rivális ellen szeretnék elveszteni a veretlenséget, mint 2012-ben. A pályán a Julio Jones - Delvin Breaux, illetve a Willie Snead - Desmond Trufant párharcokat lesz érdemes szemmel tartani, elvégre két passzorientált csapatról beszélünk. A Saints egyébként egész jól mozgatja földön a labdát Mark Ingrammel, viszont a Falcons múlt vasárnap 35 yardon tudta tartani a Matt Jones-Alfred Morris duót, így meglepődnénk, ha a Brees nem jutna el legalább 40-45 passzkísérletig. Mondjuk ha CJ Spiller dinamikusságát valamikor ki lehetne használni, az pont a Falcons ellen lenne, de hajnalban megnézzük mit találtak ki Sean Paytonék. A hazai pálya mindenképpen őket segíti, a fiúk lenyilatkozták a héten, hogy ők soha nem adják fel a szezont, ráadásul most borsot törhetnek a gyűlölt opponens ellen, ennél több kezdő lendületre meg aligha van szükség a hatodik játékhét elindulása előtt.

 


 

01:00 Auburn Tigers @ Kentucky Wildcats – tv: ESPN

Mi a helyzet a Tigers-nél? Nem sok pozitívumot lehet találni az október közepéig összehozott 3-2-ben (közte egy OT-ben megnyert FCS-es gárda elleni ütközettel), főleg hogy egy QB-váltás is megtörtént, Jeremy Johnson helyére Sean White került. A menetrend nehezebb része ráadásul csak most jön.

Mi a helyzet a Wildcats-nél? 4-1-es mérleg az SEC-ben jónak tűnik, főleg a Kentucky (közel)múltjának ismeretében, de kicsit jobban megvizsgálva az eddig tartó utat már közel sem olyan rózsás a szituáció. A veretlen Floridától ki lehet ugyan kapni, viszont a másodosztályú Eastern Kentucky ellen nekik is hosszabbításig fajult az adok-kapok, jelezvén, hogy a UK még igen messze áll a tökéletestől.

Kiemelt párharc: Jonathan Ford, S vs Boom Williams, RB – A Kentucky futója a vakoldali tackle Jordan Swindle-hez hasonlóan kihagyta az előző mérkőzést, így az Auburn ellen futballra még éhesebben térhetnek vissza, és legjobban rajtuk is fog múlni, hogy a Wildcats mennyire tud előrehaladni majd a labdával. A Tigers védelme eddig szenvedett, de papíron jó nevekből áll és előbb-utóbb ennek a pályán is tükröződnie kell, legalábbis a védőkoordinátor Will Muschamp neve erre garancia.

Miért nézzem? Ritka csütörtöki SEC-s derbi két olyan csapattal, melynek égető szüksége van a sikerre. Az Auburn számára végleg elúszhat és csúfos végjátákba torkollhat az idény, a Kentucky-nál pedig egy komoly ellenfél levadászása egy kiemelt rangadón olyan fegyvertény lenne, amire programot lehet építeni.


04:30 UCLA Bruins (#18) @ Stanford Cardinal (#15) – tv: ESPN

Mi a helyzet a Bruins-nál? Számolatlanul gyűlnek a sérülések, nem múlik el hét súlyos veszteség nélkül a három potenciális első körösét (DL Eddie Vanderdoes, LB Myles Jack, CB Fabian Moreau) már elvesztő Los Angeles-ieknél. Bár ez sem magyarázat a remek 4-0-ás kezdést követő Arizona State elleni botlásra, innentől azonban végképp nem fér bele több ilyen, amennyiben LA-ben még a rájátszással kalkulálnak.

Mi a helyzet a Cardinalnál? Ha valamikor ki „szabad” kapni, az az idény eleje, és bár nyilván nem így tervezték a Palo Alto-iak, az első fordulós Northwestern elleni zakó egyre inkább a múlt ködébe vész a Utah melleti egyetlen hibátlan Pac12-es mutatónak hála.

Kiemelt párharc: Kenny Clark, NT vs Joshua Garnett, OG – Garnett draftázsiója talán nincs olyan magasan, mint az az elit stanfordi falembereknél korábban lenni szokott (csapattársa, az OT Kyle Murphy más cipőben jár), de ez ellen tehet például az éjszaka a sok más UCLA-ssel együtt az első körbe jósolt Clark megfogásával.

Miért nézzem? Pac-12 csúcsmérkőzés két olyan együttessel, akiknél még a playoff is reális cél, egészen egy újabb vereségig, tehát azt borítékolhatjuk, hogy egyik fél sem fogja könnyen feladni a harcot. Mindemellett rengeteg tehetséget figyelhetünk meg a labda mindkét oldalán, elég ha csak az irányítókra, Josh Rosenre (UCLA) és Kevin Hoganre (Stanford) gondolunk, de futókkal (Paul Perkins vs Christian McCaffrey) és falemberekkel is jól el vannak látva a csapatok.