HIVATALOS: Ebben a fordulóban nem lesz Titans-Steelers mérkőzés!

Troy Trojans [TROY]

Alapítás
1909
Konferencia
Sun Belt
Divízió
Keleti csoport
Város
Troy (Alabama)
Stadion
Veterans Memorial Stadium (33,000)

Weboldal
http://www.troytrojans.com

Az 1887-ben létrehozott Troy University Alabama állam legmagasabb hallgatói létszámmal bíró egyeteme, ez annak tükrében meglepő lehet, hogy Alabamában található a college football két óriása, az Alabama Crimson Tide és az Auburn Tigers is. Ebben a sportban a 2000-es évekig nem igazán jeleskedtek, nem úgy rodeóban, ahol 2007 bajnokainak mondhatják el magukat. Megalakulásuk óta a bíbor–ezüst–fehér színkombinációban lépnek pályára. A Trojans elnevezést csupán 1971-ben szavazták meg, mert az előtte használt Red Wave [Vörös hullám] szerintük nagyon hasonlított az alabamai Crimson Tide-ra [Bíbor áradat]. A kabalafigura, T-Roy egy ókori harcos, a zenekar az államhatárokon túl is nagy népszerűségnek örvendő Sound of the South.

T-Roy

Történelem
Az első amerikai futball mérkőzést 1909-ben játszották Troy városában, Virgil P. McKinley irányítása alatt. Az 1929-es gazdasági krach hatással volt rájuk is, egy időre fel kellett függeszteni az atlétikai részleget. Az áttörő nagyobb sikerre közel hatvan évet kellett várni, 1968-ban avatták Alabama bajnokának a Troy-t. Az egyetem történelmének második legsikeresebb edzője ült ezekben az években a kispadon, név szerint Billy Atkins, a korábbi AFL All-Star játékos. Az ő nevéhez 44 győzelem, 16 vereség és két döntetlen fűződik. Atkins-t ’72-ben váltotta Tom Jones, majd Byrd Whigham következett, de nem maradhattak sokáig. Charlie Bradshaw hat év alatt 41-27-2-es mutatót produkált és meglendítette az együttes szekerét. Bradshaw helyett azonban Chan Gailey aratta le a babérokat, aki egy évet töltött csak a padon, mégis bajnok lett az akkor harmadosztályú csapattal 1984-ben. Ezt a bravúrt megismételték ’87-ben is Rick Rhodes vezetésével. Három évvel ezt követően, 1990-ben ültették a vezetőedzői székbe Larry Blakeney-t. A HC harmadosztályúból 2001-re első osztályú gárdát kovácsolt, 2004-ben a kis Sun Belt konferenciához csatlakoztak a Trójaiak, melynek jelenleg is tagjai. Az idényben két bravúrgyőzelmet zsebeltek be: megverték a Marshallt, majd diadalmaskodtak az akkor 17. kiemelt Missouri felett is, 24-14-es arányban. Ebben az évben első Bowl-szereplésüket is letudhatták, a NIU ellen játszottak a Silicon Valley Bowl-on. 2006-tól kezdetét vette az aranykorszak, a Sun Belt trónjának meghódításával meghívót kaptak a 2006. december 22-én rendezett a New Orleans Bowl-ra, ahol 41-17-re verték meg a Rice Owls gárdáját. A sikerrel került a Troy története során először nemzeti rivaldafénybe. 2007-ben összejött a duplázás, amit 2008-ban, '09-ben és '10-ben újabb konfgyőzelmek követtek. A csoport élmezőnye aztán az új évezredre beérte a Trojans-t, sőt le is körözte Blakeney-éket, 2011-ben és '12-ben egyaránt negatív mérleggel zártak. Mivel a gyenge időszak folytatódott, Blakeney 2014 végén visszavonult és a Troy a Kentucky offenzív koordinátorával, Neal Brownnal vágott bele egy új érába.

Érdekességek
A másodosztályban eltöltött idő alatt a Jacksonville State-el alakult ki heves rivalizálás, de ennek a szintváltásnál vége szakadt. 2004-ben a Sun Belt-vetélytárs Middle Tennessee State-tel állapodtak meg egy új szériában, melynek keretein belül a Palladium Trophy-ért vívott meg a két fél (2012-ig, mert az MTSU átment a C-USA-ba). A monda alapján a Palladium egy égből leesett fa szobor, amit Athena istennő templomában tartottak, Trójában. A szobrot egy tolvaj ellopta a trójai háború során, és ez vezetett a város bukásához. Stadionjuk a Movie Gallery Stadium nevet viselte, az USA második legnagyobb DVD-kölcsönző hálózata az 1998-as felújítást és bővítést támogatva szerezte meg a névhasználati jogot, mígnem 2010-ben csődbe mentek. A volt főedző Larry Blakeney az Auburnön végzett, Gene McDowell (Central Florida) után a második HC, aki két szintet is lépett csapatával. Az egyetemen végzett híres játékos például Lawrence Tynes, Osi Umenyiora, DeMarcus Ware és Leodis McKelvin. A kosarasok játszották az egyetemi kosárlabda legtöbb pontot hozó mérkőzését, 1992-ben 258-141-re (!) diadalmaskodtak a DeVry University ellen.

A harci induló, a "Trójaiak, Egy és Mind" szövege (nem hivatalos magyar fordításban): "Itt áll az iskola, melyért szívünk dobban, Mi vagyunk a Trójaiak, egyenként és mindannyian. Mindig a győzelemért szurkolunk, és te sosem hagysz minket bajban. HAJRÁ! HAJRÁ! HAJRÁ! Öreg Troy Isten áldjon, Veled vagyunk minden áron, Itt jön az alakulat Mely HARCOL! HARCOL! HARCOL! És nyerni fog ma!"