HIVATALOS: Ebben a fordulóban nem lesz Titans-Steelers mérkőzés!

Tulane Green Wave [TUL]

Alapítás
1893
Konferencia
American
Divízió
Nyugati csoport
Város
New Orleans (Louisiana)
Stadion
Yulman Stadium (30,000)

Weboldal
http://www.tulanegreenwave.com

University of Tulane Louisiana állam székhelyén, New Orleansban található. 1834-ben alapították Medical College of Louisiana néven. Az idő előrehaladtával egyetemmé nőtte ki magát, ez a rang névváltoztatást is hozott 1847-ben (The University of Louisiana). Olyan eszközöket találtak fel itt ekkortájt, mint a fordított mikroszkóp. A polgárháború azonban az iskolát sem kerülte el, a harcok miatt három évig szünetelt az oktatás. A viharfelhők elvonultával újra megnyitottak, de pénzügyi problémák adódtak. Nagy szerencsére ekkor lépett elő a későbbi névadó Paul Tulane, a gazdag ruhagyáros és ingatlan-kereskedő. Tulane telkeket és ingatlanokat adományozott a városnak és megalapította a Tulane-i Oktatási Alapot (TEF). Sikerült elérnie, hogy a döntéshozók egy új egyetem létrehozása helyett inkább a University of Louisianát támogassák. A város vezetői hálájuk jeléül - és a háborús veterán tábornok, Randall Lee Gibson nyomására - az intézmény kezelését át is adták a TEF-nek. Ennek a lépésnek köszönhetően az első és máig az egyetlen olyan egyetem a Tulane az USA-ban, mely államiból privát irányításúvá vált (fordított esetre számos példa akad). Az alapítás körülményeiből és a későbbi névadó személyéből talán következtetni is lehet arra, hogy az iskola inkább az oktatásra helyezi a fő hangsúlyt, ennek ellenére a sportélete sem elhanyagolható. A New Orleans-t szinte romba döntő Katrina hurrikánig 16 sportágban volt csapatuk az NCAA legmagasabb osztályában. Az újjáépítési program keretein belül 8 sportágat ideiglenesen szüneteltetni kellett, de 2011-re mindet sikerült rehabilitálni.

tulane

A csapat beceneve Green Wave, azaz Zöld Hullám. 1920-ban jelent meg egy „The Rolling Green Wave” című dal az iskolaújságban, ami annyira megtetszett a vezetőségnek, hogy hivatalosan is a Green Wave mellett tették le voksukat. Ez a nem túl fantáziadús „Olive and Blue”-t váltotta, de a diákok egymás közt csak a „The Greenies” vagy a „The Greenbacks” volt használatos. 1998-ban teljes arculatváltás történt, ami a kabalát is érintette. A sokat megélt „mérges” hullám logó lecserélték, a Gumby névre hallgató zöld hullámot nyugdíjba küldték. Megjelent a ma is használt, enyhén döntött T betű a felette átcsapó habzó víztömeggel, míg Gumby-t egy pelikán váltotta. Ennek a legfőbb oka, hogy a század elején gyakran használtak pelikán figurát kabalának, és így akartak tisztelegni a hagyomány előtt. Azonban nem ment ilyen könnyen a dolog. A hallgatóság szavazásán elsöprő fölénnyel nyert Poseidon, ám ezt elutasították, mert Poseidont fehér férfinak kellett volna ábrázolni. A névadás sem ment könnyen, egy másik szavazáson a Pecker név nyert, végül diktatorikus módon mégis a Riptide lett a befutó... A Tulane alapító tagja volt a Southeastern konferenciának (SEC), melyben 1966-ig szerepelt. 1995-ig futballban függetlenként szerepeltek, majd a beléptek a Conference USA-be. 2014-ben minden szakosztályuk az AAC-be vándorolt.

Az amerikai futballt 1893 óta űzik a kampuszon. 1900-ban veretlen szezont zártak 5-0-s mérleggel, 1912-ben a Southwestern Louisiana elleni mérkőzésen máig érvényben lévő NCAA rekordot állítottak fel 15 futva elért touchdownnal és 95 szerzett ponttal. 1925-ben ismét veretlenek maradtak, csupán egy Missouri ellen elért döntetlen csúfította a mérleget. A szezon végén a vezetőség visszautasította a Rose Bowlba való meghívást, annak érdekében, hogy a tanulókat az előadásokon tartsák. 1929-ben és 1931-ben újra veretlenül zártak, utóbbi során már nem tudtak nemet mondani Rose Bowl szervezőinek. 1939-ben ötödször is veretlenek maradtak, ám az idény végén megtartott Sugar Bowlon 14-13 arányban kikaptak a Texas A&M alakulatától. A program komoly hanyatlásnak indult, évtizedekig csak elvétve jött össze egy-egy relatíve jó eredmény. 1973-ban egy 25 meccses nyeretlenségi szériát szakítottak meg állami rivális LSU legyőzésével, de ezt a teljesítményt 1982 óta nem is tudták megismételni. Az 1980-as és '90-es évek java része csakugyan a könnyen felejthető kategóriába tartozik. Ez alól kivétel 1987, mikor a Mack Brown (a Texas jelenlegi vezetőedzője) vezette Wave 6-6-os mutatóval az Independence Bowlon szerepelhetett. A támadások sikerességéért ekkortájt a Terrence Jones-Marc Zeno irányító-elkapó kettős volt felelős. Brown az év végén elhagyta New Orleans-t és a North Carolina kedvéért, utódát „házon belül” találták meg, az addigi offenzív koordinátor Greg Davis személyében. Ám Davis nem tudta megismételni a diadalmenetet, és 1991-ben búcsút vettek tőle egy 1-10-es szezon után. Tűzoltó munkára a Darthmouth HC Buddy Teevens-t kérték fel, azonban ő 5 év alatt sem volt képes meglelni a tartós siker receptjét.

1997-ben a győzelemre éhes szurkolók megkapták, amire már évtizedek óta vártak. Tommy Bowden frissen kinevezett főedző irányításával a csapat 7-4-es szezont futott, bár a Bowl-meghívó elmaradt. 2008-ban valószínűleg a legoptimistább Tulane rajongó sem gondolta, hogy részese lehet az egyetem történetének hatodik veretlen szezonjában. A Shaun King irányító vezette Zöld Hullám végigsöpört a C-USA konferencián és 12-0-ával abszolválta az évet. Üröm az örömben, hogy bár a gárda hetedik helyen rangsorolt volt az NCAA-ben, nem invitálták meg őket BCS-bowlra. A Liberty Bowlon 41-27-re intézték el a BYU-t, Shaun King college football rekordot állított fel, 183.3-as QB-mutatóval. Mindezt úgy, hogy a harmadik mérkőzésen eltörte a dobócsuklóját... Bowden távozott, és meglepetésre nem az OC Rich Rodriguez vette át megüresedett posztját, hanem a georgiai másodedző Chris Scelfo. Ez kemény baklövésnek bizonyult, miközben RichRod a liga egyik elit támadógurujává nőtte ki magát a West Virginia HC-jaként, a 2006-ig tartó Scelfo-érával kapcsolatban tulajdonképpen semmi pozitív nem jegyezhető meg. A Scelfo-t követő Bob Toledo aztán szó szerint semmi pozitívra nem volt képes, legalábbis a mérleg tekintetében. A 2012-ben debütáló Curtis Johnson is borzalmasan kezdett, ám második évében 7-5-tel New Orleans Bowlra vezette legényeit. 2014-ben az új helyükön 3-9-es mérleggel nyitottak.

A gárda 1974-től 2013-ig a New Orleans Saintsnek is otthont adó Louisiana Superdome-ban játszotta mérkőzéseit. Korábban a 80,985 férőhelyes történelmi Tulane Stadium volt az otthonuk, de nemcsak nekik, hanem a Saints-nek és a Sugar Bowlnak egyaránt. A régi pályán 3 Super Bowlt is rendeztek, a IV.-et, a VI.-at és a XI.-et, 1980-ban bontották le. Az új Tulane stadion 2014-re készült el, a Yulman Stadium névre keresztelt létesítmény immár a kampusz területén helyezkedik el, 30000 fő befogadására képes. Tradíció, hogy a mérkőzések kezdete előtt, a himnusz utolsó sora (home of the brave) helyett az összes szurkoló „home of the Wave”-t énekel. A 2003-as TCU elleni meccsen egy Stevart McCloskey nevű hallgató zöld kesztyűket biztosított az összes néző számára, és a közönség mindig integetett az ellenfél támadóinak, amikor azok elhagyták a pályát. Ezt is Green Wave-nek hívják. Híresebb volt hallgató Matt Forte (NFL RB, Bears), Josh Bobbit (MLB), Mike Tannenbaum (NFL GM), Jerry Springer (eléggé „népszerű” az USA-ban showműsora miatt), David Filo (a Yahoo társalapítója).