HIVATALOS: Ebben a fordulóban nem lesz Titans-Steelers mérkőzés!

Tulsa Golden Hurricane [TULS]

Alapítás
1895
Konferencia
American
Divízió
Nyugati csoport
Város
Tulsa (Oklahoma)
Stadion
H. A. Chapman Stadium (30,000)

Weboldal
http://www.tulsahurricane.com

Az NCAA első osztályának legkisebb egyeteme az oklahomai University of Tulsa. Alapvetően egyházi iskola, a presbiteriánusok fennhatósága alá tartozik az átlagosan 3000 BSc-s diákkal üzemelő intézmény. A Presbiteriánus Lányneveldét Muskogee-ben, indián területen alapították, 1894-ben keresztelték át és bővítették Kendall College-ra. 1907-ben költöztették mai helyére, ahol aztán egybeolvadt a tervezett Mc Farlin College-al, 1920-tól működve Tulsai Egyetemként. Kőolajmérnök képzés tekintetében a világ szűk elitjének tagja, ezen túl még jogi diplomája különösen elismert. Tulsát a Föld olajfővárosának tartják (Houston mellett), 1921-ben durva faji zavargások törtek ki itt, melyben harci repülőket is bevetettek.

Történelem
A Kendall indiánokkal telitűzdelt csapata 1895-ben csapott össze egy barátságos futballmeccs keretében a Bacone Indiántanodával. A "szakmai" tudást lelkesedéssel pótolták Norman Leard-ék. Kendallites, Presbyterians, Tigers, Orange and Black és Tulsans néven is szerepeltek, 1915-ben megpróbálták forradalmasítani a játékot az ún. "Tower play"-jel (az épp kijelölt elkapót kapta fel csapattársa a vállára), de Walter Camp közbenjárására a trükköt betiltották. 1919-ben Francis Schmidt fiai óriási fegyvertényt végrehajtva 63-7-re győztek az edző későbbi kenyéradója, az Arkansas ellen. Szóba került 1922-ben a Yellow Jackets elnevezés, viszont ezt a Georgia Tech már lefoglalta, majd a Golden Tornadoes, végül egy másik meteorológiai fogalomnál maradva a Golden Huricane, az Arany Hurrikán lett a befutó, az akkor használatos arany-fekete szerelés (mostanra arany-királykék-vörös) okán. 1925-ben a USC-től csábították el Gus Henderson HC-t, aki 70-25-5-ös mérleget ért el, '35-ben elősegítve a Missouri Valley Conference-hez való csatlakozást. 1930-ig a 90 yardos McNulty Park volt az otthonuk, ahol sajátos szabályok éltek: egy TD-hez kétszer kellett bevinni a célzónába a labdát, az "első" touchdown után plusz 10 yardot újra megtéve... (amennyiben senki nem tartózkodott a pontszerző közelében, a bírók elsőre is TD-t ítélhettek, persze nem egy verekedést kirobbantva). 1941-től Henry Frnka öt idény alatt öt – január 1-jei - Bowlra vezette el a Tulsát, ebből kettőt megnyertek (a '42-es Sun és '45-ös Orange Bowlt), hármat elvesztettek (a '43 és '44-es Sugar Bowlt, illetve a "46-os Oil Bowlt), az eredményt némileg csorbítja a II. világháború idején felborult erőviszonyok ténye.

Frnka a Tulane-hez távozott, Buddy Brothers követte. Nevével ellentétben nem testvérpárról van szó (Brothers az 1952-es Gator Bowl-vereséggel búcsúzott), ők 1955-ben léptek a színre, 1960-ig Bobby Dobbs, '68-ig Glenn Dobbs trenírozta a gárdát. Teljesítményük visszaesett, és a Tulsa már közel sem számított akkora tényezőnek, mint a második világégéskor. Bár az MVC-ben sikert sikerre halmoztak 1980-tól John Cooperrel, az Arizona State és az Ohio State majdani kiváló mesterével, a konferencia jelentéktelenségéből kakadóan az 1982-es 10-1 sem váltott ki különösebb reakciót. A csoport ráadásul 1985-ben futball szinten feloszlott, a hurrikánok függetlenné váltak. Azonban nem szabadultak el, David Raderrel 1999-ig tartott a szenvedés. Raderhez hasonlóan Keith Burns a WAC-ban is leégett, de 2003-ban Steve Kragthorpe orvosolta a problémákat. A '03-as szezonban Humanitarian Bowl (igaz 52-10-es zakó a Georgia Tech-től), 2005-ben már a Conference USA-ben konf- és Liberty Bowl-diadal (31-24, vs. Fresno State), 2006-ban Armed Force Bowl-részvétel. Kragthorpe elment a Louisville-hez, ennek dacára Todd Grahammel csak fejlődött a Tulsa. 2007-ben – a keretben egy 5000 yardos QB-val, három (!) 1000 yardos WR-rel és egy 1000 yardos RB-vel - és 2008-ban támadóyardokban listavezetők az első osztályban, javarészt az OC Gus Malzahnnak is köszönhetően. Noha ezen két évben és 2010-ben is elbukták a konfdöntőt, kétszer a GMAC, egyszer a Hawaii Bowl behúzásával vigasztalódhattak. A 2011-ben a Pittsburgh-höz szerződő Graham utóda a WR coach Bill Blankenship lett. Blankenship második idényében már Conference USA fináléig jutott el tanítványaival és a Central Florida ellen meg is nyerték azt. 2013-ban viszont, mielőtt átmentek volna a The American konferenciába, régi állomáshelyükön égtek le csúnyán, 3-9-cel búcsúzva a C-USA-tól. Mivel 2014-ben az Americanben még ennél is lejjebb süllyedtek (2-10), Blankenship helyére jött a Baylor offenzív koordinátora, Philip Montgomery.

Érdekességek
A Tulsának "vérre menő" rivalizálása nincs, a szurkolók a Houston elleni találkozóknak tulajdonítanak kiemelt jelentőséget. Lenne is mit törleszteni, a Cougars 1968-ban 100-6-ra verte a Hurricane-t, de a 2008-as 70-30 arányú kudarc is hatalmas szégyenfolt.

A csapat a pár éve felújított, hangulatos "Skelly Field at H. A. Chapman Stadium"-ban játszik, teltház esetén 30 ezer néző előtt, a legendás 66-os út tőszomszédságában. Kabalájuk Cane kapitány, 2009-ben komoly ráncfelvarráson esett át, mert korábbi mivoltját az ország 2. legnevetségesebb mascotjának választották meg. Nem érdemtelenül, úgy nézett ki, mintha valakinek nagy sebességgel egy 30 kilós vajkockát vágtak volna az arcába, és még egyenletesen el is kenegették azt. A kedves, de bugyuta hurrikánemberből Mr. Izomembert varázsoltak.

A leghíresebb tulsai focista a jelenleg képviselőként tevékenykedő Steve Largent, a Seahawks elkapója. Hétszeres NFL pro-bowler, visszavonulásakor számtalan rekord tartója, az NFL Hall Of Famer (ahogy a QB/menedzser Jim Finks és az OT Bob St. Clair is). Egyetlen ex-Cane-t draftoltak az első körben, Steve August-ot szintén a Seattle vállalta be. A közelmúltból két név lehet ismerős, a Patriots-nál is megfordult HB Garreth Mills és az irányító Gus Frerotte. Erős sportprogramjuk a női golf és a férfi kosárlabda, neves végzős többek között Lovie Smith, a Chicago Bears főedzője és Dr. Phil, tv-s személyiség.