USC Trojans [USC]

Alapítás
1888
Konferencia
Pac-12
Divízió
Conference
Város
Los Angeles (California)
Stadion
Los Angeles Memorial Coliseum (93,607)

Weboldal
http://usctrojans.com

A University of Southern California az Egyesült Államok legtöbbre taksált és legismertebb egyetemei közé tartozik. Los Angeles szívétől nem messze, a West Adams kerületben foglal helyet a kampusza, a szintén sokat emlegetett UCLA-től pár mérföldre. Az 1880-ban alapított iskola privát – nem állami - tulajdonba tartozik, ennek megfelelően a tandíjai jóval magasabbak az átlagnál, de az oktatás minősége is ehhez igazodik (sőt BSc-snél több posztgraduáns tanul itt). Számos filmben, sorozatban tűnt már fel, és a magyarok is előszeretettel kezdik meg vagy folytatják a USC-n külföldi tanulmányaikat. A hivatalos színek, a élénklvörös és arany kiötlője a néhai elnök, George W. White volt, aki nevével ellentétben jobban szerette a piros és a sárga egyes árnyalatait. A sportcsapatokat 1912 előtt Metodistáknak, néha Wesleyánusoknak hívták, majd Owen R. Bird, a Los Angeles Times újságírójának javaslatára a Trojans [Trójaiak] elnevezés ragadt meg. Gyakori mottó a végzősök körében a "Trojan for Life", azaz a "trójai egy életre" szlogen, utalva a USC-s alumnik összetartására. Szokatlan módon az egyetem három kabalával bír; az arábiai ló, Traveler 1961-ben jelent meg először, lovasa Tommy Trojan. A szurkolók kedvencének, a már elpusztult George Tirebiter kutyának Tommy-val együtt egy szobor is emléket állít.

usc


Történelem
Az amerikaifutball 1888 óta képezi a Southern California szerves részét. Arthur Carroll irányító toborozta a játékosokat, és szabászati képességeit hasznosítva még a felszerelést is maga varrta az elsőként Henry H. Goddard, a később pszichológiai tanulmányairól (A Kallikak-család, stb.) elhíresült orvos edzette keretnek. Legközelebb 1897-ben vállalta Lewis R. Freeman Goddard és társa, Frank Suffel feladatát, az 5-1-es mérleg mellett neki köszönhető a "USC" logó megjelenése a mezeken. A Cal Tech-el (akkor Throop Polytechnic), és az Occidental, Chaffey, Pomona College-okkal játszottak gyakran, 1905-ben az első fizetett edzővel, Harvey Holmes-al merészkedtek Dél-Kalifornia határain túlra, hogy megmérkőzzenek a Standforddal. 1911-ben a Stanford és a California példáját másolva az uniós rögbire váltottak, hasonlóan katasztrofális kicsengéssel, úgyhogy 1914-től újra a futball amerikai változatát favorizálták. Az MLB-ben is bemutatkozott főedző, Ralph Gaze rögvest keményebb ellenfelek – Oregon State, Cal, Oregon, Arizona - lekötésével nyomatékosította a közakaratot. Gus Henderson 1919-ben érkezett LA-be, vele léptek be a Pac-12 elődjébe, a Pacific Coast Conference-be az 1921-es 10-1 után. A nagy nyugati stadionépítési hullámból a Trojans sem maradt ki, és a Bovard Field-et búcsúztatva, saját pályájuk felköszöntését megelőzően a Rose Bowlban rendezett első Rose Bowlon is szerepeltek, ahol 14-3-ra verték a Penn State-t. "Gloomy Gus" 1924 karácsonyán a Los Angeles Christmas Festival-on egy 20-7-es Missouri-verést rakott még a fa alá, hogy aztán a Tulsa szimpatizánsait boldogítsa tovább.

Howard Jones követte, aki a Yale-n töltött 3+1 idénye (1909-ben edzőként tért vissza az ex-Bulldog) során egyszer sem ízlelte meg a kudarc savanyúságát, négy bajnoki címet gyűjtött be, csak 1913-as újabb próbálkozása sült el némileg balul. Négy évig családi vállalkozásával foglalatoskodott, tett egy kitérőt az Ohio State-nél, 1916-tól feltöltődve az Iowával aratott babérokat. A USC-hez a Duke (Trinity College) érintésével jött, hogy az északkeleten szerzett tapasztalataival a Csendes-óceán partjainál sikert sikerre halmozzon. 1925-től '40-ig a Trójaiak első négy nemzeti bajnokságát szerezte meg (1928, 1931, 1932, 1939), öt Rose Bowlra juttatta el csapatát, és mind az ötöt be is söpörte fiaival. Az egyetem sporttörténésze, Al Wesson elmondása alapján Howard együtt élt és lélegzett a focival, a gyakorlatokat ő szemléltette, nem hagyta másra. 1941 júniusában szívrohamban hunyt el. A Rose Bowl-hagyományokat Jeff Cravath és Jess Hill egyaránt folytatta (Cravath mérlege a "Rózsák kupáján" 2-2, Hillé 1-1), azonban az NCAA trónjához ez nem bizonyult elegendőnek. Don Clark csak szégyent hozott a fejekre, a negatív mérlegek és a Bowltól való eltiltás poklában az offenzív koordinátor, John McKay személye jelentette a megváltást.

McKay nagyon gyengén debütált, az 1960-as 4-6 és a '61-es 4-5-1 miatt Norman Topping elnök hosszas tanakodás után döntött úgy, hogy ad a HC-nek egy utolsó esélyt. A mester ezt stílusosan hálálta meg, 11-0-ás hibátlan szezonnal, Rose Bowl-győzelemmel (42-37, vs. Wisconsin) és bajnoki trófeával. 1963 és '66 között átmeneti bukdácsolás (7-3, 7-3, 7-2-1, de 1966-ban a 7-3 és a Notre Dame-től elszenvedett 51-0-ás pofon dacára újfent Rose Bowl), majd 1967-ben hiába tréfálta meg McKay-éket 3-0-al az Oregon State, az egyik "Game of the Century"-n [az Évszázad mérkőzésén], a UCLA két vállra fektetésével utazhattak Pasadénába, ott járva pedig az Indiana ellen 14-3 arányban nyertek, és koronázták meg a USC-t hatodszorra a college football királyának. 1968-ban a Rose Bowl-zakóval (hatalmas meccs, 16-27 vs. Ohio State), '69-ben a Notre Dame elleni döntetlennel úszott el duplázás/triplázás, két évet átaludva 1972-ben, az egyre szélesebb körben elterjedő I-formációval értek célba megint. Ekkor már ütötték a Buckeyes-t a Rose Bowlon, '73-ban ugyanitt nem, '74-ben viszont az OSU feletti diadal nyolcadik országos címüket eredményezte. John McKay számára az utolsót, az éppen megalakuló NFL-es Tampa Bay-hez távozott. John Robinson is az Oregonon játszott és tanulta meg a szakma alapjait, mint elődje, és az 1978-as bajnoki elsőséggel - 17-10-es siker a Michigan ellenében a Rose Bowlon - is lekopírozta mentorát. A fanok bánatára a profi karriernek sem tudott nemet mondani, bár Robinson 1993-tól '97-ig újra a USC alkalmazásában állt. Összesen négy Rose és egy Cotton Bowllal dicsekedhet, igaz a '82-es Fiesta Bowlt elbukta a Penn State-tel szemben. Két regnálása közé ékelődik Ted Tollner és Larry Smith, Tollner a '85-ös (20-17, vs. Ohio State), Smith a '89-es (17-10, vs. Michigan) Rose Bowl behúzásával írta be magát a históriáskönyvekbe. Robinson kezéből 1996-ban csúszott ki a gyeplő, Paul Hackett meg egyszerűen nem kapott elég időt az építkezéshez, 2000-ben bocsátották el. 18 napnyi keresést követően jelölték ki a Patriots-tól elküldött Pete Carroll-t, aki hamar csoportja egyeduralkodójává varázsolta a gárdát. Munkája gyümölcse két bajnoki cím (2003 és 2004), 6 Rose, 1 Orange és 1 Fiesta-részvétel, ebből a nyolcból mindössze egyet vesztettek el, noha a 2006 januári, Texas elleni Rose Bowl-fiaskó különösen fájó pont. Carroll 2010-ben ment el a Seattle Seahawks-hoz, óriás zűrzavart – és büntetéseket (pl. a 2005-ös teljes szezonjukat eltörölték) - hagyva a háta mögött, és ezt a vezetőség még srófolta a Tennessee-től viharos módon távozó Lane Kiffin kinevezésével. 2012-ben az elit irányító, Matt Barkley egy "be nem fejezett üzlet" (értsd nagydöntő) miatt maradt végzős évére is a USC-n, de Marqise Lee és Roberts Woods elkapók teljesítményének ellenére terve csúfosan megbukott, a 7-5-ös mérleg után sokan Kiffin fejét követelték

A futballprogram tehát hihetetlenül sikeres, az NCAA-ben kevesen büszkélkedhetnek olyan hosszú dicsőséglistával, mint a Southern California. Azonban a csodálatos eredmények ismeretében sem szabad elmenni a nem rövid bűnlajstrom mellett, ami természetesen rendszeres vita tárgyát képezi. Igaz 1919 óta tizennégy edzőből csupán három (+ Kiffin) nem járt a Rose Bowlon, ellenben szinte mindegyik bajnok HC-nek meggyűlt a baja a ligával. 1924-ben függesztették fel őket először, 1959-ben a PCC konferencia miattuk oszlott fel, 1957-ben, '59-ben, '82-ben, '86-ban, 2001-ben és 2010-ben is komoly szankciókkal sújtották őket. A 11 bajnoki címet, hét (Mike Garrett, O.J. Simpson, Charles White, Marcus Allen, Carson Palmer, Matt Leinart) mínusz egy (Reggie Bush) Heisman-díjast, 11 NFL, 32 College Hall of Famert és megannyi profi sztárt elhomályosítani persze sem O.J. és Bush ügyei, sem a játékosoknak nyújtott pénzügyi támogatások felderítése (volt mikor közvetlenül a jegybevételekből részesedtek a focisták...) nem képes, és ez így van rendjén.

Riválisok, tradíciók, érdekességek
A USC két nagy ellenlábasa a Notre Dame és a UCLA. Utóbbi gyökere és miértje könnyen felkutatható, a Bruins-szal Los Angeles helytartói jogáért vívnak meg évről évre. Az írek elleni párharc kialakulása csavarosabb történet, a legenda szerint az ND legkiválóbb főedzőjének, Knute Rocke feleségének hatására kötöttek le az indianaiak a "hideg, havas" Nebraska helyett a kaliforniaiakkal oda- visszavágós szériát. Első találkozásuk 1926-ban volt, 1927-ben a chicagoi Soldier Fielden 120 ezren (!) foglaltak helyet a lelátókon és azóta csak 1943-ban és '45-ben nem csaptak össze (a Fighting Irish vezet 43-34-5-re). A Trojans szurkolók "tökéletes nap"-ja az, mikor a USC győzelmével egy napon a UCLA és a Notre Dame egyszerre szenved vereséget, a "Perfect Day" kifejezés Peter Arbogast rádiós kommentátortól indult el.

A trójaiak "főhadiszállása", otthona az 1923-ban átadott Los Angeles Memorial Coliseum, az 1932-es és '84-es nyári Olimpia (és láng) fogadó létesítménye. Az említett John McKay halálakor hamvait a pályán szórták el. A csapaton túl a stadionban a különleges cheerleaderekre, a bájos The Song Girls-ökre, és a zenekarra, a The Spirit of Troy-ra is jelentős figyelem hárul. Az "éneklő (főleg táncoló) lányok" az összes nézőt leveszik a lábukról, a plusz hangulatról "az univerzum legnagyszerűbb rezesbandája" gondoskodik, például a harci induló, a Fight On! előadásával. Ha már Olimpia: 1904 óta a USC növendékek több mint 100 aranyérmet gyűjtöttek a nyári játékokon, az erős atlétikai és úszó szakosztályok a világ minden tájáról vonzzák a sportolókat, hazánkat jelenleg a vízilabdázó Bolonyai Flóra képviseli, de megfordult itt a szintén vízilabdás Pelle Anikó, az úszó Hosszú Katinka és Povázsay Zoltán, a pillangóúszásban világrekorder - kolozsvári származású - Rebecca Soni, és két neves kalapácsvetőnk, Orbán Éva és Kiss Balázs is.

Pár dolog még, amit érdemes tudni az amerikai futballról: a Southern Cal ismert beceneve a "Tailback U", annyi zseniális futó hordta már a USC mezét. Az 55-ös szám a védelem vezérének, a no.1. LB-nek a jutalma, Junior Seau-tól Keith Rivers-ig nem sokan részesültek ebben a megtiszteltetésben. Örökös tisztelet övezi viszont az 1998-ban jobblétre szenderült "Superfan"-t, Giles Pellerin-t, aki 1925-től '98-as haláláig 797 meccsre látogatott ki, megszakítás nélkül... Két filmsztár, John Wayne és Ward Bond is focizott anno vörös-arany színekben. "A herceg", Wayne vesztét egy szörfözéskor elszenvedett sérülés okozta, melyet nem mert elárulni Howard Jones mesternek. A filmekhez kapcsolódik a Los Angeles-i magyar dokumentum- és rövidfilmfesztivál a USC-n, és a '70-es évektől az egyetemen tanít Oláh György Nobel-díjas kémikusunk.