BleedingGreen

Philadelphia Eagles Penn State Nittany Lions

BleedingGreen
Lakhely
Bp.
Utoljára láttuk
1 perce
Regisztrált
több mint 11 éve
Fórum hozzászólások
2 038
Utolsó 10 fórum hozzászólás

22 napja
BleedingGreen Philadelphia Eagles Penn State Nittany Lions 2 038 — Beware the Slim Reaper!
Valaki segítsen, hogy kell normálisan képet beilleszteni 😀
Hulkeinstein
Küldtem üzenetet a képek beillesztéséhez 😉


23 napja
BleedingGreen Philadelphia Eagles Penn State Nittany Lions 2 038 — Beware the Slim Reaper!
Strong olyan mint egy anti-Hurts: nagyon jó karja van, de nagyon kevés mozgékonysága. Elvileg nem okozhat neki gondot, hogy rosterre kerüljön.

A secondary-ban is reális esélyük van az UDFA-knak, hogy az 53-ba kerüljenek. Jobe és Goodrich zóna védekezésben használható lehet, de safety-ként is kipróbálásra kerülhetnek. Blackwell slot cornerként próbálkozhat.
Covey-nek visszahordóként lehet esélye, ott jelenleg nemigen van ember (csak Huntley tud visszahordani normálisan), de elkapóként is mutatnia kellene valamit, hogy bekerülhessen a szűk keretbe.

A két guard-nak lesz a legnehezebb dolga, hacsak nem cserélünk el valakit a meglévő guardok közül. Inkább a gyakorló csapatba pályázhatnak.


23 napja
BleedingGreen Philadelphia Eagles Penn State Nittany Lions 2 038 — Beware the Slim Reaper!
Kyron Johnson valószínűleg azért szállhat harcba majd, hogy Reddick mögött lehessen rush linebacker. Patrick Johnsonnal kell majd versenyeznie. A speciális csapatban is mindketten használhatók lesznek.

Nem tudunk ellenállni a tűzoltóknak: Calcaterra retired from football in 2019 and spent 2020 preparing to become a firefighter before transferring to SMU. 😀 Ő legalább nem az első körben jött.
Gondolom magasan értékelt potenciális UDFA lehetett a listánkon. Nagyot lehet vele nyerni itt, mert a tehetsége nem kétséges. Viszont sajnos jelentős részben a szerencsén fog múlni, hogy milyen hosszú lesz a karrierje. Ameddig megússza a további agyrázkódást, addig rendben lesz, de ezen a poszton azért jelentős az esélye, hogy bekapjon egy nagyobb ütést fejre.

A secondary teljesen kimaradt idén, szóval még lesz mit tenni a szezon kezdetéig. Viszont úgy tűnik idén sem lesz megoldva ennek a csapatrésznek a jövője.
Corner poszton vannak a piacon veterán játékosok, akik megoldják a posztot a tavalyi szinten, ha szükséges. A safety-k esetén szerintem szűkebbek a lehetőségek.

Szerkesztette: BleedingGreen


24 napja
BleedingGreen Philadelphia Eagles Penn State Nittany Lions 2 038 — Beware the Slim Reaper!
Szokásos egészségügyi kockázatos játékos a 3. napon, de sokkal olcsóbb picket reszkírozunk vele, mint amit Sidney Jones-szal vagy Dickersonnal kockáztattunk. Remélhetőleg az orvosi stáb elvégezte a házi feladatát a sérülésekkel kapcsolatban.
Az első körben kihúztuk, aki tisztította Dean előtt az utat, aztán kihúztuk Deant is. Nice. 😀


24 napja
BleedingGreen Philadelphia Eagles Penn State Nittany Lions 2 038 — Beware the Slim Reaper!
Megkaptuk a választ arra, hogy rosteren volt-e eddig Kelce utódja. Most már ott lesz. 😀 Dickerson pedig marad guard.

Persze nem tudtunk ellenállni a falba való választásnak, a támadófalat pedig amúgy is imádjuk. Ideális akkor lenne ez a pick, ha tudtunk volna valamennyit lefelé cserélni, vagy ha Kelce visszavonult volna az előző szezon után. A nem várt sérülés esetét kivéve Jurgens 1 évet padozni fog, de utána örülni fogunk neki, hogy itt van.

A secondary hanyagolása fájhat majd. Brisker és Pitre kiment előttünk, és a cornerek között is több kiszemelt nem volt már elérhető, így azt azért nem lehet mondani, hogy valamilyen tuti DB-t elszalasztottunk.


25 napja
BleedingGreen Philadelphia Eagles Penn State Nittany Lions 2 038 — Beware the Slim Reaper!
Én várok egy elkapni jól tudó TE húzást is mindenképpen. Szerintem ezt a 3. körben kapjuk meg. Likely, Dulcic, Kolar akik közül szerintem érkezik egy.
Shawn84
Lehet, majd meglátjuk ki lesz elérhető a nagyobb needek közül. A secondaryban továbbra is minőség hiány van, főleg safety poszton, de azért corner is elkelne. Meglátjuk, hogy Roseman mennyire lát poteciális erősítést ezeken a posztokon.

A hátra csere megkísérlése sem kizárt, mert a Davis feltrade keretében bővett adott Roseman 3. napos pickeket, most esetleg megpróbál visszaszerezni belőlük.


25 napja
BleedingGreen Philadelphia Eagles Penn State Nittany Lions 2 038 — Beware the Slim Reaper!
Davist nagyon írták már hetek óta, hogy elsődleges célpont, ez a jóslat be is jött. A szokásos Roseman-féle pár helyes felfelé cserével.
Hosszú távon nem volt megoldott a védelemben ez a poszt sem. Méretéhez képes extra atletikus játékos, passrush-ban kell még fejlődnie, de az adottságok megvannak hozzá.
Graham jött anno 1/13-ra, Cox 1/12-re, mindketten felfelé cserélés után. Szóval ezen a tájékon be szokott jönni nekünk a DL-ért való felcserélés 😉

A Brown-féle csere megmutatta, hogy mire értékelték a többi bent lévő játékost. Szerintem Jameson Willams lett volna az utoljára kiment olyan elkapó, akit kihúztak volna a 18-as pickkel. Úgy látszik bármelyik még bent lévő cornert sem becsülték annyira, hogy itt kihagyhatatlan lenne.

Szerencsére a két elcserélt Brown közül mi kaptuk a jobbat. 😀 A szabadügynök piacon is környékeztük a jobb elkapókat, szóval Howie pénzt hajlandó lett volna áldozni, amit most Brown-nak oda is kellett adni. Az AJ Brown - Devonta Smith - Quez Watkins elkapósor jól néz ki, egymást kiegészítő játékosok + ott lesz Goedert is. Hurts számára nem lesz mentség a passzjátékban.

Szerkesztette: BleedingGreen


1 hónapja
BleedingGreen Philadelphia Eagles Penn State Nittany Lions 2 038 — Beware the Slim Reaper!
A védelmet jóval kevésbé látom rendezettnek, mint a támadók oldalát. Ezért inkább a védelembe várok játékosokat a drafton. A posztot lényegében nem is lehet elhibázni, minden poszton ráférne az erősítés a csapatrészre, már „csak” a játékost kell eltalálni.

Egyébként is sémaváltás közben vagyunk. A Schwartz-féle klasszikus 1 gapes agresszív 4 emberes fronthoz képest Gannon egy divatosabb hibrid, multiple frontos védelmet szeretne. Ez a védőfalra nagyobb felelősséget tesz, és több fegyelmezettséget követel tőlük, voltak is gondok az átállással tavaly.

A draft előtt vagy után még a secondarybe várok veterán játékost, mert ez a keret, az esetlegesen draftolt újoncokkal együtt sem tűnik életbiztosításnak.

IDL: Javon Hargrave, Fletcher Cox, Milton Williams, Marlon Tuipulotu, Renell Wren, Marvin Wilson

Látszólag itt megvagyunk, legalábbis idénre, de a dolgok mélyére nézve ide is kelleni fog ember, főleg hosszú távon.

Van most három emberünk, akire lehet számítani. A Cox-szal végzett manőverek azt mutatják, hogy ő már sokáig nem lesz itt. Willams további fejlődésében lehet reménykedni a tavalyi szezon alapján. Ridgeway távozott a rotációból, így egy hely értékelhető játékidővel kiadóvá vált.

A top DT-k iránt eléggé érdeklődünk a draft előtt (Davis, Wyatt). Nem feltétlenül vagyok híve a top10 környékén való DT választásnak, hacsak nem Donald vagy Cox kaliberű játékos lesz belőle, de végülis nálunk már van hagyománya ennek. Ettől függetlenül hátrább is lesznek prospectek, akikben van fejlődési lehetőség, és azonnal be lehetne illeszteni őket a rotációba (pl. Perrion Winfrey, Travis Jones, Phidarian Mathis).

Edge: Brandon Graham, Josh Sweat, Haason Reddick (DE/SAM), Derek Barnett, Tarron Jackson, Cameron Malveaux, Joe Ostman (DE/SAM), Matt Leo

Sackekben tavaly utolsó előtti volt a csapat (29 sack), csak a tökutolsó Falcons szerzett kevesebbet (18), ami nagy visszaesés a Schwartz érához képest, amikor rendszerint az élcsapatok között voltunk. Azért ennyire nem tragikus a helyzet, mert pressure rate-ben legalább ott voltunk a középmezőnyben (24%). Az említett sémaváltás is nyilván közrejátszik a visszaesésben.

Graham achilles sérülésből jön vissza, de benne nem vagyok hajlandó kételkedni. Hosszú távon viszont az ő pótlását is meg kell majd megoldani valamikor. Remélhetőleg Sweat teljesen átveszi a másik kezdő posztot Barnett-től. Utóbbit szívesen lecseréltem volna másra, és kissé meglepő volt, hogy visszahozták, de a szerződése alapján nem is számítanak rá hosszú távon. Ha Jackson el tudna venni tőle játékidőt az remek lenne a jövő szempontjából.

Reddick egy hibrid szerepre érkezett, ami tavaly nem volt igazán megoldott. Ha kell OLB, ha kell 5 emberes falban DE lesz, elsődlegesen mindig inkább passrusher szerepben. Hagyományos DE-k iránt kevésbé érdeklődünk eddig a draft előtt, inkább hasonló hibrid játékosok után nézelődtünk, pl. Ebiketie vagy Jessie Luketa.

Linebacker: TJ Edwards, Kyzir White, Davion Taylor, Patrick Johnson (SAM/DE), Shaun Bradley, JaCoby Stevens, Christian Elliss

Edwards tavaly elég jól bejátszotta magát az MIKE szerepkörbe, de mellé állandó jelleggel nem nagyon tudott felnőni senki. Lényegében Singleton-t lecseréltük White-ra a WILL pozícióban. White az eddigi pályafutása alapján megbízhatóbbnak tűnik. Ha már elhibázott szerelése jóval kevesebb lesz, mint a missed tackle bajnok Singletonnak, akkor White már előrelépés lesz.

Tegye fel a kezét, aki szerint lehetetlen, hogy ezzel Roseman teljesítettnek tekinti a linebacker poszt fejlesztését. 😀 A magas linebacker picket szerintem jó eséllyel elfelejthetjük a Howie által képviselt filozófia alapján.

Viszont továbbra sincs olyan linebacker a csapatban, aki passz elleni védekezésben erős lenne. Végignézve a rosteren lévő neveken, a második napon (a harmadik körben két pickünk is van) vagy a harmadik napon nem kizárt, hogy jön még valaki, akivel passz védekezésben is lehet próbálkozni (pl. Christian Harris, Chad Muma, JoJo Domann, Terrel Bernard).

Cornerback: Darius Slay, Avonte Maddox, Zech McPhearson, Craig James, Josiah Scott, Tay Gowan, Mac McCain, Kary Vincent Jr.

Slay adott, ahogy Maddox is a slot-ban. Viszont Nelson távozásával megüresedett a másik külső corner pozíció. Nelson nem futott valami jó szezont, szóval nem volt ördögtől való, hogy nem marasztaltuk, főleg annyiért amennyit kapott Houstonban.

McPhearson nyilván nem kaphatja meg a kezdő posztot csak úgy. Eléggé egyértelmű, hogy ide draftolni is fogunk, viszont ettől függetlenül vártam volna/várok egy veteránt biztosítékként rövid szerződéssel. Pl. Xavier Rhodes az utóbbi években csak Gannon alatt tudott normális játékot hozni és ő még szabad.

Ha a drafton mondjuk Booth és McDuffie közül kellene választani az első körben, én McDuffie-t vinném. Nem száz százalék az első körös corner draft, mert a Gannon-féle zónavédekezésbe nem feltétlenül kellenek extra atletikus cornerek. A 2-3. körben is lesznek használható emberek és szinte mindegyiket meg lehetne próbálni ebben a rendszerben, ami inkább kedvez a cornereknek (pl. Kyler Gordon, Coby Bryant, Alontae Taylor, Tariq Woolen).

Safety: Anthony Harris, Marcus Epps, K'Von Wallace, Andre Chachere, Jared Mayden

McLeod ment, Harris maradt, de Harris nem volt jobb, mint McLeod, legfeljebb csak sérülés mentesebb. Epps egy korrekt 3. számú safety, de a kezdőt nem bíznám rá. Ezzel a névsorral azért elég meredek lenne nekimenni a szezonnak.

Hasonló a helyzet, mint a cornereknél. Veteránra még mindenképpen szükség lenne. Van még néhány játékos, pl. Collins, Edmunds, Tartt, akik, ha egy kicsit még száradnak, akkor kellően olcsóak lehetnek Howie-nak. 😉

Jó ez a safety osztály a mi szempontunkból, mert Hamiltonon kívül talán nincsen elitnek kikiáltott játékos, viszont több (4-5) olyan játékos is van, aki megér majd egy 2. napos picket, ahol Roseman inkább hajlandó lehet safety-t választani. Egyesek szerint Hamilton lecsúszhat az első kör közepéig, amely esetben Howie érdekes dilemma előtt állna. Eddig Jaquan Brisker és Jalen Pitre volt nálunk viziten, nekem tetszik az irány.

Specialisták: Jake Elliott (K ), Arryn Siposs (P), Rick Lovato (LS)

Siposs jól kezdte a tavalyi szezont, de a vége felé egészen borzasztó produkciói is voltak, így kellene neki egy versenytárs. A másik két poszt teljesen rendben van.

Évek óta küzdünk a visszahordó poszttal is (köszi Reagor). Itt szóba jöhetne pl. Marcus Jones, aki egyben slot cornerként is be tudna segíteni.


1 hónapja
BleedingGreen Philadelphia Eagles Penn State Nittany Lions 2 038 — Beware the Slim Reaper!
Már csak másfél hét van a draftig, érdemes megnézni hol tartunk most, habár nem voltunk túl aktívak a szabadügynök piacon. Nem bánom, hogy nem szórtunk ki nagy pénzeket veteránoknak, nem tartunk még ott a csapatépítésben. Viszont egy-két igazolás még elfért volna, illetve elférne a csapatba.

Jöjjön először az offense.

Quarterback: Jalen Hurts, Gardner Minshew, Reid Sinnett

Úgy tűnik, inkább afelé megyünk, hogy Hurts kap még egy évet, szóval mindenki legyen erős 😀 Viszont senki nem mondhatja majd, hogy nem kapott elég esélyt.

Jelenleg két csere szintű irányítónk van. Szóval, ha ezt nézzük, akkor nyilván kellene upgrade. Más kérdés, hogy nem biztos, hogy ez a draft lesz erre alkalmas. Nagyobb esély lenne rá, hogy egy harmadik csere Qb-t is „sikerülne” beszereznünk. Ettől függetlenül, ha valamelyik Qb-ben látnak kezdő potenciált, akkor megpróbálhatják, de nem szeretném, ha komoly árat adnának, például egy nagyobb felcsere keretében.

Running back: Miles Sanders, Kenneth Gainwell, Boston Scott, Jason Huntley

Ez egy jó társaság, de a tackle-ek közötti erő-ember hiányzik, vele igazán teljes ez az egység. Lehet, hogy majd megint visszahozzuk Howard-ot, de látszik, hogy ő 4-5 meccsnyi terhelésnél nem bír többet (hihetetlen, hogy még csak 27 éves, de mintha már 15 éve a ligában lenne). Ezért a drafton tudnék örülni egy fiatal futónak, aki átvehetné ezt a szerepet. A harmadik napon szinte mindig lehet találni hasonló játékosokat, most is lesznek ilyenek, pl. Brian Robinson, Kevin Harris, Jerome Ford, Hassan Haskins.

Arról se feledkezzünk meg, hogy Sanders szerződése jövőre lejár, és korántsem biztos, hogy hosszabbítunk vele. Így az sem kizárt, hogy az ő pótlására jöjjön valaki, de szerintem ez inkább jövőre fog megtörténni.

IOL: Jason Kelce (C), Landon Dickerson (G/C), Isaac Seumalo (G), Jack Driscoll (G/T), Nate Herbig (G/C), Sua Opeta (G), Brett Toth (G/T/C), Kayode Awosika (G/T), Jack Anderson (C/G)

Az offense (de lehet, hogy az egész csapat) legerősebb része a támadófal, ami egy jó dolog. A támadófal belső része nagyon stabil és mély. Kelce még mindig klasszis. A guard mélység tavaly komolyan le lett tesztelve, amikor a top4 guard lesérült, de jól vizsgáztak a cserék, jelentős visszaesés nem volt a poszton. Nem volt olyan játékosunk a belső támadófalból, aki ne hozott volna legalább átlag feletti teljesítményt (a fentiek közül mindegyik kapott játékidőt), bár a guardok között nincs igazi klasszisunk (Dickerson lehet). Ráadásul szinte mindenki több poszton is hadra fogható, ez Stoutland-nél igen fontos.

Kelce utódlása a kérdés továbbra is, mert úgy tűnik az idei már tényleg az utolsó szezonja lehet. A draft elárulhat valamit arról, hogy már a rosteren lévő játékossal képzelik-e a pótlását (Dickerson, esetleg Seumalo?) vagy draftolunk valakit.

OT: Jordan Mailata, Lane Johnson, Andre Dillard, Le'Raven Clark

Két remek játékos a kezdő. Johnson tavaly túllépett a sérülésbeli és mentális problémáin, így vele kapcsolatban sincs most ok kételkedni. Lennének olyan csapatok, ahol Dillard kezdő lehetne annak alapján, amit tavaly láthattunk. A probléma vele, hogy csak a bal oldalon tud játszani, így cserének nem ideális.

Clark egy tapasztalt veterán, de szerintem szívesen lecserélnék egy fiatalabb, fejlesztendő játékosra. Tudjuk, hogy a falba szeretünk draftolni, így nem lenne meglepő, ha OT érkezne valamikor, de nem a draft elején. Olyan valakire lehet gondolni, akin még kellene fejleszteni, több poszton bevethető lehet, hosszú távon majd a fal jobb oldalán (Rasheed Walker, Thayer Munford?).

TE: Dallas Goedert, Jack Stoll, Richard Rodgers, Tyree Jackson, Noah Togiai

Goedert lehetőségeit még messze nem használtuk ki, főként Hurts miatt, de már így is igen meggyőző volt. Utána viszont nem túl erős az egység, bár minden szerepre megvan az ember. Stoll, mint blokkoló TE, Rodgers a veterán, Jackson a fiatal, fejlesztendő elkapó TE. Nem kizárt, hogy a drafton fel fogjuk zavarni az állóvizet Goedert mögött (pl. Jelani Woods, Jake Ferguson).

WR: DeVonta Smith, Quez Watkins, Jalen Reagor, Greg Ward, Zach Pascal, J.J. Arcega-Whiteside, John Hightower, Deon Cain, Devon Allen

Smith személyében tavaly végre sikerült betalálni a drafton egy elkapóval. Mögüle viszont továbbra is nagyon hiányzik a támogatás. Watkins okés, szépen fejlődött tavaly, de ő inkább egy erős 3. számú elkapó/mélységi célpont szerepre lenne alkalmas jelenleg.

A legnagyobb gondunk Reagor eltávolítása a kezdő csapatból. Talán lehetett volna többet tenni ezért a szabadügynök piacon, de amilyen indokolatlan pénzek repkedtek néha, lehet jobb, hogy mégsem tettük. Pascal érkezett, akit Sirianni kedvel, de ő inkább Ward és JJAW helyét veszélyezteti, Reagort nem biztos, hogy ki tudná szorítani, mivel őt az első körös pick tartja a pályán.

A drafton benne van, hogy a 2000-es évek eleji Lions mintájára egymást követő három évben elkapót húzunk az első körben (ez szerintem nem annyira biztos, mint amennyire sok helyen tényként kezelik). Ha mégsem így teszünk így, akkor van jópár olyan játékos a későbbi körökben is, akiket meg lehet próbálni (pl. Khalil Shakir, Jalen Tolbert, Alec Pierce).

Szerkesztette: BleedingGreen


1 hónapja
BleedingGreen Philadelphia Eagles Penn State Nittany Lions 2 038 — Beware the Slim Reaper!
Inkább a draft alatt vártam, hogy majd elcseréli Roseman az egyik első köröst, de egy jó ajánlatra most sem lehetett nemet mondani. Őt ismerve még nem végeztünk így sem, meglepő lenne, ha mindkét meglévő pickkel azon a helyen húznánk, ahol most állunk. Benne van az is szerintem, hogy akár a most kapott első köröst is elboltolja.

Akinek még volt bármi illúziója első körös linebacker húzások iránt, szerintem végleg számojon le vele. Az irányító húzásra eddig sem volt sok esély szerintem, de ezzel méginkább minimálisra csökkent. A jövő évi draftra gyűjt muníciót Howie.


Legkedveltebb fórum hozzászólások

több mint 7 éve
BleedingGreen Philadelphia Eagles Penn State Nittany Lions 2 038 — Beware the Slim Reaper!
Na, úgy gondoltam, hogy a kedvenc draft pickjeim közül Matthews-szal kezdünk, de nem bírtam ki, úgyhogy mégis Taylor Hart lesz az első. Jó sok gif van benne, úgyhogy várjátok meg türelmesen amíg betölt, de aki nem bír várni, annak odaraktam a külön linket is a képek alá.

Értékelőben is írtam, hogy ideális 2-gapes védőfalember. Képes megtartani az OL-t, nehéz elmozdítani, ami alapképesség kell legyen. Kivételesen jó mozog laterálisan a play olvasása után, még akkor is, ha nem tud tökéletesen lejönni a blokkról. Például a következő playben. 5-ös technikáról indul, zone blocking séma, a play a másik irányba megy, Az indulás jó, az OT-nem tudja megblokkolni a play-oldali vállát, igy el tud indulni a jó irányba. Viszont nem tudja szabaddá tenni egyik karját sem, ennek ellenére gyakorlatilag maga után húzza az OT-t a résbe, és végül abban lyukban kötnek ki ahova a futó ment (figyelem, Hart a backside-ról indult, nem a playside-ról). Ja, és közben persze mozdult el szinte semmit a LOS-ről. A többi DL is nagyon szépen dolgozott mellesleg.

http://www.mediafire.com/convkey/44c5/q56vy4p4gjvcga75g.jpg?size_id=4
File sharing and storage made simple
MediaFire is a simple to use free service that lets you put all your photos, documents, music, and video in a single place so you can access them anywhere and share them everywhere.


A következőben felé megy a játék és nagyon szépen visszanyomja a guardot a LOS mögé. Hasznosak azok a hosszú karok, amikor kinyújtja őket a guard 2 yarddal hátrább találja magát. Érdemes nézni, hogy a futónak hol kell megcsinálni a cutot (- 2-3 yardon), mert Hart elé nyomja az OL-t.

http://www.mediafire.com/convkey/8cab/q4lud82470ik2s55g.jpg?size_id=4
File sharing and storage made simple
MediaFire is a simple to use free service that lets you put all your photos, documents, music, and video in a single place so you can access them anywhere and share them everywhere.


A 4-tech-ről indul, nagyon jó a get-off, az OT még a kezét is nehezen tudja rátenni, nemhogy a play oldali vállát megfogni, a LG-t - aki amúgy sem tudja mit is szeretne igazán - félrerakja az útból. Nagyon jól üldözi megint az ellenoldali játékot, szerel és fumble.

http://www.mediafire.com/convkey/75d0/ccdssyqqxz3z35g5g.jpg?size_id=4
File sharing and storage made simple
MediaFire is a simple to use free service that lets you put all your photos, documents, music, and video in a single place so you can access them anywhere and share them everywhere.


Ugyanez pepitában. Félreteszi az OT-t, végigfut a LOS-en (!), és 1 yardon leviszi az ellenkező irányba induló futást.

http://www.mediafire.com/convkey/816a/3gtn7y1k8g6kzw05g.jpg?size_id=4
File sharing and storage made simple
MediaFire is a simple to use free service that lets you put all your photos, documents, music, and video in a single place so you can access them anywhere and share them everywhere.


A védőfalembereknek, különösen 2-lyukas séma esetén futásnál a következő mozdulatsort kell követni:
1. Hit/shoot (= támadd meg (és állítsd meg) a blokkolót)
2. Extend/separate (= a lökd hátra a blokkolót, két karral, kinyújtott karokkal)
3. Shed (= szabadulj meg a blokkolótól, erre több módszer is van pl. shrug, rip stb, részleteke most ne menjünk)
4. Tackle

Akkor nézzünk egy tökéletes végrehajtást. Hart a RDE 66-os számmal. Érdemes figyelni, hogy hova löki hátra az LG-t amikor elkezdi a leválást a blokkról, ezután az egyik karja már szabad, a másikkal pedig szépen távol tartja a blokkolót, aki a fűbe harap, Hart meg szerel.

 fishduck.com/wp-content/uploads/2014/01/Inside-Out.gif

Majd ismét a Texas ellen, csak most a másik oldalon és most a RG az áldozat. Ismét jó olvasás, jó végrehajtás.

 fishduck.com/wp-content/uploads/2014/01/Outside-In.gif

És újra, most az 5-ös technikáról. Hátratolja a LT-t -3 yardra, leválik és szerel, no gain.

 www.mediafire.com/view/ejx3cjf64a77j1e/hart-penetration2.gif

A következőnél nem tud megszabadulni teljesen a RG-tól, de nem gáz,visszatolja és maga után vonszolja egészen a szerelésig. Érdemes megnézni, milyen pozícióban van ő, és hol van a többi védő, amikor Hart szerel. A többeket mind elmozdítják a LOS-ről, őt nem.

 www.mediafire.com/view/sbk297x3gwph8ij/hart-penetration6.gif

Alapvető feladata egy 3-4-es, 2-gapet játszó védőfalembernek, hogy ne hagyja magát elmozdítani a LOS-ről, foglalja le támadófalembert, és ha nem is tud gyorsan lejönni a blokkról, lehetőleg ő legyen, aki eltolja a blokkolót és ne fordítva. Ha ezt meg tudja tenni, akkor már ebből is hasznos játékok sülhetnek ki. A következő felvételen nem jön le a blokkról, sőt, a blokkoló el is fordítja a futás irányából, azonban Hart betolja a blokkolót a résbe, így a futónak nincsen hol elfutnia.

http://www.mediafire.com/convkey/c8a2/pke6cre5z6f9y6k5g.jpg?size_id=4
File sharing and storage made simple
MediaFire is a simple to use free service that lets you put all your photos, documents, music, and video in a single place so you can access them anywhere and share them everywhere.


Hasonló helyzet, visszatolja a guardot, akinek a fenekében lényegében elbotlik a futó.

http://www.mediafire.com/convkey/8a4c/sobc9fayjmvp7yl5g.jpg?size_id=4
File sharing and storage made simple
MediaFire is a simple to use free service that lets you put all your photos, documents, music, and video in a single place so you can access them anywhere and share them everywhere.


A footballban van néhány hangzatos maxima, az egyik ilyen a védőfalemberek jelszava is lehet: „One man can’t block me, two man can’t move me.” Az első mondatra mát láttunk példákat, de egy 3-4-es falembernél fontos, hogy a kettőzéseket is meg tudja tartani. Hart ehhez is rendelkezik képességekkel. Az első felvételen a C és a LG nem tudja háta tolni. A játékból csak azért lesz valami, mert a másik DE elhasal.

 www.mediafire.com/view/38gomjy3gnmqgqz/hart-twomen.gif

A következőn a LG és a LT blokkján küzdi át magát.

 www.mediafire.com/view/74376qn4841nwh3/hart-twomen3.gif.gif

Ismét a C és a LG próbálkozik. Sikertelenül.

http://www.mediafire.com/convkey/b3e6/q751i3827ui04t45g.jpg?size_id=4
File sharing and storage made simple
MediaFire is a simple to use free service that lets you put all your photos, documents, music, and video in a single place so you can access them anywhere and share them everywhere.


Azt hiszem, hogy az már eddigiekből is kiderült, hogy nagyon jó a szerelési készsége, 3-4-es endhez képest sok szerelést csinált meg. Jól üldözi az ellenfeleket, a következőn például Cookst éri utol hátulról, és viszi le 20 yarddal a LOS mögött.

http://www.mediafire.com/convkey/1723/ln3rt56m3t39u375g.jpg?size_id=4
File sharing and storage made simple
MediaFire is a simple to use free service that lets you put all your photos, documents, music, and video in a single place so you can access them anywhere and share them everywhere.


A következő duplán dicséretes játék. Először teljesen elpusztítja a felé irányuló inside zone próbálkozást azzal, hogy RDE-ként a 3-as technikáról teljesen hátraveti a LG-ot, ezzel a futónak azon az oldalon se a B, se az A-lyuk nem opció, így kénytelen irányt váltani. A futó még kicsúszik négy védő szorításából, de ki az 5., aki végül elkapja?

 fishduck.com/wp-content/uploads/2014/01/Whose-Tackle.gif

Egyik nagy erénye, hogy van esze, olvassa a játékokat és jól reagál. Ennek egyik jó mércéje, hogy milyen jól érzi és reagálja a screeneket. A következőnél a 2-es technikáról indul a LG-dal szemben. Sok játékos ilyenkor ész nélkül rohanna a Qb-ra, és maga mögött üresen hagyná a keresztező TE-et előtte egy blokkoló guarddal. Hart azonban leolvassa, hogy itt valami nem oké, visszalép és gyönyörűen belenyúl a passzba.

 www.mediafire.com/view/jsfw572175wmy34/hart-screen.gif

Ismét jól érzi a screent és akadályozza meg, hogy Cooks nagy játékot csináljon.

 www.mediafire.com/view/6bdyr6pvzcxwkcl/hart-cooks.gif

Használja az eszét a blokkok olvasáskor is, észreveszi és szépen kikerüli a low blockot, és egy lehetséges TD-t akadályozott meg a szereléssel.

 www.mediafire.com/view/84tag2rrrj43qch/hart-stop.gif

Passz siettetésben is vannak jó pillanatai, amikor jól kapja el a snapet veszélyes lehet. Itt 1-gapes passrush szituációban 3. és hosszúnál a 3-as technikáról szépen vág be a résbe és akadályozza meg a passzt.

http://www.mediafire.com/convkey/97a4/zob7z8i0381egjk5g.jpg?size_id=4
File sharing and storage made simple
MediaFire is a simple to use free service that lets you put all your photos, documents, music, and video in a single place so you can access them anywhere and share them everywhere.


Hasonló, jó betörés a 4-es technikáról.

http://www.mediafire.com/convkey/977c/m69mj071phbqpvk5g.jpg?size_id=4
File sharing and storage made simple
MediaFire is a simple to use free service that lets you put all your photos, documents, music, and video in a single place so you can access them anywhere and share them everywhere.


Egyébként inkább erőből próbál odaérni az irányítóhoz, túl sok cselt, mozdulatot nem használ.

http://www.mediafire.com/convkey/4d2c/jm9ja82kl14z8715g.jpg?size_id=4
File sharing and storage made simple
MediaFire is a simple to use free service that lets you put all your photos, documents, music, and video in a single place so you can access them anywhere and share them everywhere.


http://www.mediafire.com/convkey/673d/yig9g98vd1txo795g.jpg?size_id=4
File sharing and storage made simple
MediaFire is a simple to use free service that lets you put all your photos, documents, music, and video in a single place so you can access them anywhere and share them everywhere.


 insidethewarroom.files.wordpress.com/2014/01/hart3.gif?w=640

Sok passzt elüt, ezt nálunk is szeretik. Használja az eszét és a kezét, ha nem tud odaérni a Qb-hez.

http://www.mediafire.com/convkey/d4f2/l1ulq1w2oha27uy5g.jpg
File sharing and storage made simple
MediaFire is a simple to use free service that lets you put all your photos, documents, music, and video in a single place so you can access them anywhere and share them everywhere.


Érdekességként: OLB-ként is előfordult a pályán passrush helyzetekben, változó sikerrel. A profiknál nem hiszem, hogy sokat látnánk itt. Amikor eredményes volt, akkor méretéhez képest jó indulásával és a karjainak erejével tudta megverni az OLB-ket, de az igazi OLB-k robbanékonysága és hajlékonysága nem jellemző rá. Az első esetben a 9-es technikáról indul, és leginkább annak köszönhető a jó passrush, hogy a RT-nem ér ki időben a meredekebb szögre, és Hart szépen távol tartja a karjaival.

http://www.mediafire.com/convkey/2271/vczi055dueec9w55g.jpg?size_id=4
File sharing and storage made simple
MediaFire is a simple to use free service that lets you put all your photos, documents, music, and video in a single place so you can access them anywhere and share them everywhere.


Ebben az esetben a 7-es technikáról támad, a RT ismét határozatlan, szinte alig ér Harthoz, meglepi a sebessége, és Hart ügyesen lesöpri a tackle karjait.

http://www.mediafire.com/convkey/eaf6/a6a5cz3u08oz2e25g.jpg?size_id=4
File sharing and storage made simple
MediaFire is a simple to use free service that lets you put all your photos, documents, music, and video in a single place so you can access them anywhere and share them everywhere.


Azért persze vannak hibái is, most nézzünk ezek közül néhányat. Sok fenti felvételen is egy furcsa 3 ill. 4 pontos állásból indul, ahol a súlypontját inkább a sarkára helyezi és nem előre dőlve a lábfejére. Ez látszólag nem befolyásolta túlságosan az indulását és a robbanékonyságát, de ez lehet, hogy a profiknál már nem így lesz, ahol sokkal képzettebb és atletikusabb támadó falemberekkel is találkozni fog. Nem igazán lehet tudni, mire is jó ez a „béka” (vagy inkább kacsa 😀 ) kezdőállás, talán arra, hogy ebből nem tudnak következtetni a támadófalemberek, hogy merre fog indulni a snap után. (A láb és a kezek pozíciójából és a súlypontból is szoktak olvasni a támadó falemberek). Itt látható a furcsa kezdőállás, érdemes nézni, hogy a másik két falembernek mennyivel magasabban van a feneke és előrébb a súlypontja.


Sok fiatal falemberrel előfordul, hogy magasan játszik, vagy nem figyel a pontos kézhasználatra, ami miatt futás esetén eltolhatják őket, passz esetén meg könnyen megállítják. Ez Harttal is előfordul néha. A következőben az 1-es technikán áll fel, nagyon magasan tudja csak megfogni a centert, aki viszont meg tudja támadni Hartot a hóna alatti résznél, ami az egyik legjobb támadási pont lehet. Meg is kapja a pancake-et.

 www.mediafire.com/view/zvp6b91pc05ccqc/hart-toohigh2.gif

Hasonló eset, ezúttal a LT tolja el a B-lyukból, esélye sincs leválni a blokkról, a guard meg tudja fogni a mezét a mellkasi résznél, és Hart nem tud időben megszabadulni a fogástól.

http://www.mediafire.com/convkey/5beb/7daay2cxecdqgi75g.jpg?size_id=4
File sharing and storage made simple
MediaFire is a simple to use free service that lets you put all your photos, documents, music, and video in a single place so you can access them anywhere and share them everywhere.


Passz siettetésnél, ha a támadó falember fel tudja venni vele a kontaktot, akkor leginkább csak a bullrusht ismeri, hatékony passrush mozdulatokat (rip, club, hump stb.) nem sokat látunk tőle. Előfordul az is, ha elsősre nem sikerül nyomást gyakorolnia, akkor kiveszik a játékból. Nem azt jelenti, hogy leáll, hanem ilyenkor az erőből való rohamozást elhagyva sokszor inkább megpróbálja kikerülni a falembert, de ehhez nem használ jó mozdulatokat, ezért általában eredménytelen marad. Például a következőnél megpróbálja megtámadni az A-lyukat a C és a RG között, nem sikerül beférkőznie, ezért megpróbálja megkerülni a centert, de az könnyen előtte marad, és jó távol tartja a Qb-től. Érdemes összehasonlítani a NT-lel, aki eközben 2 blokkon küzdi át magát.

http://www.mediafire.com/convkey/8b14/yfw7cp0tomg26ix5g.jpg?size_id=4
File sharing and storage made simple
MediaFire is a simple to use free service that lets you put all your photos, documents, music, and video in a single place so you can access them anywhere and share them everywhere.


Hasonló helyzet, csak most OLB-ből. Az első rohamot megállítja a LT, utána Hart furcsa testcselekbe kezd, ami a nem nagyon zavarja a blokkolót. Ha erőből próbálta volna a nyomást, amihez ért, akkor talán a Qb-re tolhatta volna az embert.

 www.mediafire.com/view/sdql7g9i9gz82j8/hart-olb5.gif

Összességében szerintem eléggé alul-draftolt játékos volt 5/1-en, nem lett volna meglepetés nekem, ha a 2. napon elviszi valaki, akár mi is. Mivel nem minden sémában lehet azonosan hasznos, inkább a 2-gapes rendszert játszó védelmeknek lehet igazán értékes a játéka. Remélem olyan jó játékokat mutat majd, mint a legtöbb példában, és akkor meg lehetünk vele elégedve.


több mint 6 éve
BleedingGreen Philadelphia Eagles Penn State Nittany Lions 2 038 — Beware the Slim Reaper!
Itt van Bradford végzete 😀
 philly.blog.hu/2016/04/28/2016_nfl_draft_ismerkedjunk_a_jovo_iranyitojaval#more8670022

Ha Sam Bradford vagy, akkor a megtekintést csak qb edző és szárazdajka felügyelete mellett ajánlom. Rendkívül félelmetes. | gyengébbek kedvéért: irónia |

Szerkesztette: BleedingGreen


több mint 7 éve
BleedingGreen Philadelphia Eagles Penn State Nittany Lions 2 038 — Beware the Slim Reaper!
Jöjjön a már beharangozott Jordan Matthews. Előrebocsátom, hogy a WR-ekkel soha nem foglalkoztam annyit (a front7 meg az OL harca jobban érdekel), de azért megpróbáltam okosságokat összeszedni.

„The critical factor at wide receiver in my mind, is agility and body control, the ability to change your body position, often off the ground, in order to get your hands in position to make the catch, a la Cris Carter of Minnesota. He would be the ideal in that respect. That particular characteristic must be there for the receiver to be considered a Pro Bowl or a Hall of Fame player. You must have that to get to the highest tier of play.” /Bill Walsh/

Az elkapóknál az egyik legfontosabb képesség, amit figyelni szoktak az elkapási hatókör (catch radius), ami több tényezőből áll össze. Egy része természetesen puszta testi adottság (magasság, karhossz stb.), viszont legalább ilyen fontos például az is, hogy a játékos mennyire tudja a testhelyzetét változtatni, különösen a felsőtestét „tekergetni” annak érdekében, hogy megszerezze a passzt akkor is, ha az kevésbé pontos, vagy nem tud igazán elszakadni a CB-től. Nézzünk erre példákat Matthewstól.

Nem sikerül elszakadni a cornertől, ráadásul a keresztező safety is jó ütemben érkezik. Mégis sikerül egy olyan pozíciót fognia közöttük, ahol megszerezheti a Qb-által inkább csak az általános irányába eldobott passzt. Érdemes megnézni, hogy oldalra és hátra ugorva szerzi meg a labdát (az utolsó kameraállásnál megállítottam ott egy pillanatra), ráadásul a safety keze gyakorlatilag a labdán van az elkapáskor.
Hogy valami negatívumot is említsek, a kéztechnika messze van az ideálistól, bár egy ilyen szorongatott helyzetben ezt nem illik felhánytorgatni. Az kell figyelni, hogy a két keze az elkapás előtti pillanatban is milyen messze van egymástól, és lényegében a labdán zárja össze a kezeit, mintha tapsolna. Az ideális technika esetén a kezek az elkapás előtt megtalálják egymást, tehát vagy érintkeznek, vagy közel vannak egymáshoz. Ha a labdán csapja össze a tenyerét az elkapó, akkor növeli az esélyét, hogy kiperdül a labda, vagy elmegy a kezei között.


A következőnél is ő helyezkedik jól. Pedig a cornernek minden lehetősége megvan a közbeavatkozásra, de kicsit túlfut a labdán (Egy cornernek egyébként sem kell lefutnia a WR-t. Emberfogásnál, ha az elkapót a belső vállánál egy hajszálnyit lemaradva követi, általában akkor van a legjobb pozícióban) A corner rosszul méri fel a passz hosszát, így visszafelé fordulva kell megpróbálnia beleütni. Matthews viszont a helyzethez képest a legjobban helyezkedik, és ismét ő van pozícióban az elkapáshoz.


A következő passz sem pontos. Magasan és mögé megy a passz, nem épp ideális egy slant routehoz, de Matthews ugrás közben, két kézzel visszanyúlva leszedi a passzt, minimális ütemvesztés mellett."You want someone that can separate from one-on-one coverage, be where you’re supposed to be when you’re supposed to be there with separation and catch the football," he said. "And that’s the biggest aspect for it. It can come in a lot of different ways. It can be the speed element of it. It can be the power and size element of it. There’s a lot of different ways to cut it." /Chip Kelly/

Az elkapók előbbi témával is összefüggő lényeges tulajdonsága, hogy el tudnak-e szakadni a kellő pillanatban a védőktől, tudnak-e egy olyan teret kreálni, ahova az irányító be tudja juttatni a labdát. Az elszakadáson nem feltétlenül azt kell érteni, hogy a WR tök üresre játssza magát – ez ritkábban fordul elő a profiknál - hanem sokszor egy fél lépés előny is megfelelő elszakadást jelenthet, ahova az irányítónak be kell dobnia a labdát, az elkapónak pedig el kell tudnia kapni. Nem véletlenül szokták mondani, hogy ez az egyik legnagyobb nehézség, amivel a profivá váló irányítók és elkapók szembesülnek.
Az elszakadás nem pusztán a sebességen múlik, abban nagy szerepe van a pontos technikának (release technikák, route futás stb.), a fizikai erőnek (CB kizárása, elnyomása testtel) és persze az apró trükköknek, mint, pl. egy finom és nehezen észrevehető lökés a CB mellkasán, amikor közeledik a labda.

Az első felvételen látszik, hogy miként segít az elszakadásban egy jól futott route. A corner alapvetően arra számít, hogy a pálya közepe felé (post) fog menni Matthews, ez látszik abból, hogy kissé a pálya közepe felé fordulva helyezkedik. Matthews meg is hagyja e hitében egy apró csellel. A dolog akkor dől el, ahol egy pillanatra meg van állítva a felvétel. Matthews szépen ráfut a cornerre, aki továbbra is a pálya közepe felé mozdul, ezzel olyan hátrányba kerül, amit már nem tud behozni, és Matthews kényelmes előnnyel kapja el a labdát. Alapvető cél, hogy az elkapó elérje azt, hogy a corner az ellenkező irányba kezdjen el fordulni, ellenkező irányba nyissa meg a csípőjét, mint amerre a passz útvonal megy, mert így plusz egy ütem előnyre tehet szert.


A következő fade routenál szép a release, egy apró csellel eléri, hogy szabadon jöhessen el a LOS-ről, a corner nem tudja érinteni. Szépen elszakad a védőtől, és ha a labda a legjobb ütemben jött volna, akkor sima elkapás lenne. Viszont a passz egy kicsit késve érkezik, így le kell lassítania az elkapáshoz, a CB pedig beéri. Itt jön egy másik apróság, a jobb karjával szépen távol tartja a CB-t, nehogy jobban zavarja az elkapásban, így megvan a minimális elszakadás az elkapáskor. Elsőre felesleges virtuskodásnak tűnhet az egykezes elkapás, de a második kameraállásból látszik, kellett, hogy a másik karjával akadályozza a CB-t.


Hasonló route és induló csel a Senior Bowlon. A passz itt jó ütemben jön és sima elkapás. Amire még felfigyel az ember, és az előző playnél is látszik, hogy könnyen találja meg a levegőben lévő labdát a hosszú passzoknál. Magabiztosan kapja el ezeket a válla fölött érkező labdákat. Ez alap dolognak tűnik, de mégsem megy minden elkapónak, ráadásul ő nem túl sok ilyen passzt kapott a Vandy offensében.


Természetesen a pontos route futásnak is nagy szerepe van abban, hogy egy elkapó el tudjon szakadni a védőktől. Sok egyetemi elkapóhoz hasonlóan Matthews sem futotta meg rendszeresen a komplett route tree-t, de sok biztatót lehet látni a felvételeken. Esetében eleve az elkapásainak 42%-a screen passzokból jött, a nem-screeneknek csaknem pedig csaknem fele slant/post/corner route volt. A profiknál használt routeok közül ritkábban találkozott az In és Out routeokkal, a comeback routeokkal és a go/fade routeokkal.
Az összes routeon nem megyünk végig, de nézzük először egy olyat, amit Matthews is alkalmazott és az NFL-ben is alapvető. Ez pedig a quick slant, amelyet minden offense alkalmaz valamilyen szinten.

A quick slant vagy short slant alap játék, nem véletlenül szerepel a combine gyakorlatok között is. Matthews tökéletesen hajtotta végre ezt a routeot a combineon. A slant legfontosabb eleme közvetlenül a 45 fokos fordulást megelőző, ún. „stick” amikor az elkapó egy határozott lépéssel kilép az ellenkező irányba, mielőtt elfordulna. Ez teszi lehetővé a hirtelen elfordulást, ami a slant lényege.
Nézzünk Matthewstól egy tökéletes végrehajtást a combineon (a stick lépés kilassítva).


Persze a combine arra való, hogy tökéletesen hajtsák végre a gyakorlatokat, úgyhogy nézzük meg éles meccsen is. Szépen végrehajtott slant ez is, a body-catch rontja le a dolgot kissé, emiatt majdnem odaér a védő.


Nézzünk egy olyan routeot, amellyel kevesebbet találkozott az egyetemen. A 20 yardos dig route szintén szerepelt a combine programján. Az ilyen routeok lényege, hogy a cornerback elhiggye, hogy az elkapó egy hosszabb routot fut. Ezután egy hirtelen 90 fokos fordulóval üresre tudja magát játszani. Ezt speed cutnak szokták nevezni, azaz a cutnak folyamatosnak kell lennie, nem törhet meg a mozgás, nem lehet megállás. Ezt a routeot szépen teljesítette Matthews, a drop már más lapra tartozik, ez a játékának egyik gyengébb pontja.


Csak az összehasonlítás kedvéért nézzük meg, hogyan nem jó a dig route. Martavis Bryant sem sokszor látta közelről ezt a routeot, vagy, hogy úgy mondjam, az egyetemen nem sokat kellett kanyarodnia 😊 A speed cut itt nincs egészen rendben, onnantól, hogy egy pillanatra megállítottam a képet, elég messze a bójától, elkezd beletopogni, és vagy 4 apró lépéssel lassít le, nem folyamatos a fordulója. A rutinos DB-k pedig az ilyen apróságokból is könnyen olvasnak.


Az egyetemről érkező elkapóknak az egyik legnagyobb kihívás, hogy megbirkózzanak a rendszeres press coverage-dzsel. Az egyetemen kevesen találkoznak igazán kemény presszinggel, pedig az NFL védelmek igazán kedvelik ezt a technikát, és nemcsak emberezésnél, hanem zónázásnál is szívesen használják (lásd Seattle). Persze a press ellen megvannak a megfelelő láb és kéz technikák, amelyeket el kell sajátítani, emellett az OC-k is sokat tehetnek azért, hogy megkönnyítsék egyes elkapók dolgát (pl. a snapnél mozgásban lévő, vagy a LOS mögül induló elkapót nehezebb jammelni).
Matthews sem sokszor találkozott kemény jammeléssel, de van néhány példa, amikor jól megoldotta a dolgot.

Itt egy hozzá hasonló termetű cornerrel szemben szépen használja a testét, hogy el tudjon indulni, és a kellő pillanatban a mezhúzással együtt is elszakad tőle, és megint jól találja meg a hátulról érkező labdát.


A következőnél is szép az inside release, beférkőzik a corner mellé, fontos, hogy szépen odateszi a vállát, így esély sincs ellökni őt a védőnek. A kisegítő safetyt pedig sebességből megveri. Megint szép, jó technikával végrehajtott elkapás.


A Senior bowl edzéseken is jól boldogult. Először egy szép comeback route, jól zárja ki a védőt, aki pedig eléggé tapad. Utána egy nagyon szép indulás a LOS-ről, a corner nagyon megeszi az apró mozdulatot kifele, így a bal lábára kerül a súlypontja, esélye sincs zavarni Matthewst.
Sok olyat lehetett hallani a draft előtt, hogy kevés lesz a sebessége. Nem tudhatjuk biztosan, hogy mire lesz elég a sebessége, de az egyetemen jópárszor lefutotta a védelmeket, úgyhogy lehet bizakodni szerintem. Ugyanaz a típus, mint sok magas elkapó: kell terület neki, hogy felgyorsuljon, de ha ez megvan, akkor nehéz utolérni.
Slip screenből elért szép TD, jó blokkot kap, nemigen van esélyük a DB-knek, hogy utolérjék.


Hasonló játék (ezt inkább jailbreak screenek nevezik, amikor a WR a Qb felé mozogva kapja a labdát), de ugyanaz az eredmény, ismét lefutja a védőket.


Csak nem tanulnak a védelmek, úgyhogy újra megcsinálja.


Azt is lehetett hallani, hogy nem elég mozgékony, nem fog sok védőt kicselezni, kevés yardot fog hozni elkapás után. Nyilván, aki DeSean Jackson-féle mozdulatokat vár tőle, az csalódni fog. Szerintem kellően mozgékony az alkatához képest. Nem ez a legerősebb pontja, de nem is gyengéje. A számai is azt mutatják, hogy a YAC nem gyengéje, átlagban 8,82 yardot hozott. Az összehasonlítás kedvéért Sammy Watkins átlagban 9,71 YAC (még több screent kapott, mint Matthews), Mike Evans 8,53 YAC, Allen Robinson 8,54 YAC. A számait azért megdobják a screenek, mert ezek nélkül 5 YAC felett átlagol éppen elkapásonként, ami csak akkor lenne jó, ha ezt az NFL-ben is megtartaná (pl. Jordy Nelson hozott 2013-ban hasonló átlagot). Szerencsére a Kelly-féle offense segíteni fogja ebben.

Ha lendületbe jön, akkor nem egyszerű megállítani, arm tackle-lel nem tudják levinni.


Ismét a már látott slip screen, de most ki kell cseleznie a keresztező védőket.


Egy elrontott screenből is képes TD-t kihozni, úgy, hogy körbefutja a pályát, és leráz, átugrik egy-két szerelni igyekvő védőt.


Aki még mindig nem hiszi el, hogy elég gyors, annak itt van egy fly sweep. Wingback pozícióból indul a támadófal széléről, és ismét lefutja a védelmet.


Berakták reverse playre is (Andy Reid tapsikola), itt is csak kb. egy cipőfűzőnyin múlt a nagy játék.


A futás blokkolás Kellynél is nagyon fontos. Egy nagy embernek könnyen kell, hogy menjen a blokkolás. Talán ezért is lehet, hogy Matthews megteszi, amit kell, de sokkal többet nem. Blokkolása leginkább kielégítőnek mondható, de lehet, hogy nálunk ennél többet fognak kérni tőle.
Nézzünk először jó blokkokat. Alapvető, hogy a blokkoló elkapó minél hamarabb vegye fel a kontaktot, tehát, ha messzebb van a blokkolandó DB, akkor nem várni kell rá, hanem utána kell menni. Például a következő felvételen szépen támadja meg a cornert és ki is veszi a playből (a 87-es ő)


A következő fontos és szép blokk, jól találja meg és tereli el az ellenfelet a résből.


Azért nem mondhatni, hogy megsemmisítő blokkokat oszt ki, lehet, hogy nagyobb intenzitást fognak tőle kérni majd. Csak összehasonlításul, egy igazán jól blokkolótól WR-től ilyen blokkokat is lehet látni néha (szerencsére ő is nálunk fog játszani 😉 ):
Előfordult néha, hogy kissé lazán vette a blokkolást. A következő esetben ennek látványos következménye is lett. Szépen kezdi a játékot, aztán érthetetlen módon elengedi a CB-t, talán azt gondolta, hogy a védő már nem érhet oda. Mindenesetre, a CB köszöni szépen, csinál egy szép szerelést, amiből fumble lesz.


Ha távolabb helyezkedő védőt kell blokkolni, akkor minél hamarabb oda kell érni hozzá és felvenni a kontaktust. Ehhez képest itt eléggé hezitál, és lényegében nem is ér hozzá a blokkolnadó ellenfélhez.


A következő is hasonló, itt is egy kicsit üldözni kéne az ellenfelet, de nem nagyon igyekszik, inkább megtorpan és még egy testcsel-félét is csinál, amire nem tudni mi szükség lehetett.


Egyik legnagyobb gond vele kapcsolatban az indokolatlanul sok elejtett labda. Láthattuk, hogy milyen passzokat képes elkapni, viszont máskor meg érthetetlenül kővé változik a keze. A 10% feletti drop arány nem túl jó.
A következőnél pontatlan passzt ad a QB, ilyenekkel lehet kórházba küldeni a csapattársakat. Viszont elkapható lett volna, nem volt törvényszerű, hogy felpattanjon a kezéből és majdnem int legyen belőle.


Azért csak összejött neki az interception. Ez viszont már sokkal inkább az ő felelőssége, az ilyen passzokat el kell kapni, pláne ha az ember kezében van a labda. Nem lehet igazán jól látni, de talán nem tökéletes a kezek pozíciója, nem csinálja meg rendesen a háromszöget a kezeivel, hanem megint a labdán akarja összezárni a kezeit, így könnyebben kipattan a labda.


Ezt is el lehetett volna kapni. Viszont pozitívum, hogy ment utána, nehogy hátra-passznak legyen minősítve.


Ez se tökéletes passz, pontatlan és az elkapó épségére veszélyes passz egy slantnél, Matthews is inkább magára ügyel az elkapás helyett (egyetemi karrierjének utolsó meccse volt, így valamennyire érthető)


Amit még fel lehet hozni vele kapcsolatban, hogy kevés TD-t kapott el az endzoneban és közvetlen közelében. Pl. a következő esetben egy gyengén futott route-ot lehet látni. Talán hitch route lenne, de nem igazán felismerhető, mert olyan nem igen van, amelyből balra kell kijönni, majd ellenkező irányba fordulni. Minden esetre nagyon határozatlanul fordul vissza, így a védő könnyel leolvassa, ráadásul utána nem visszafelé, a labda irányába mozog, hanem hátrálva az endzoneba, ami tovább könnyíti a védő dolgát. Egy határozottabb route futással talán nem lett volna egyből TD, de legalább közelebb jutott volna a csapat a gólvonalhoz.


1 hónapja
BleedingGreen Philadelphia Eagles Penn State Nittany Lions 2 038 — Beware the Slim Reaper!
Már csak másfél hét van a draftig, érdemes megnézni hol tartunk most, habár nem voltunk túl aktívak a szabadügynök piacon. Nem bánom, hogy nem szórtunk ki nagy pénzeket veteránoknak, nem tartunk még ott a csapatépítésben. Viszont egy-két igazolás még elfért volna, illetve elférne a csapatba.

Jöjjön először az offense.

Quarterback: Jalen Hurts, Gardner Minshew, Reid Sinnett

Úgy tűnik, inkább afelé megyünk, hogy Hurts kap még egy évet, szóval mindenki legyen erős 😀 Viszont senki nem mondhatja majd, hogy nem kapott elég esélyt.

Jelenleg két csere szintű irányítónk van. Szóval, ha ezt nézzük, akkor nyilván kellene upgrade. Más kérdés, hogy nem biztos, hogy ez a draft lesz erre alkalmas. Nagyobb esély lenne rá, hogy egy harmadik csere Qb-t is „sikerülne” beszereznünk. Ettől függetlenül, ha valamelyik Qb-ben látnak kezdő potenciált, akkor megpróbálhatják, de nem szeretném, ha komoly árat adnának, például egy nagyobb felcsere keretében.

Running back: Miles Sanders, Kenneth Gainwell, Boston Scott, Jason Huntley

Ez egy jó társaság, de a tackle-ek közötti erő-ember hiányzik, vele igazán teljes ez az egység. Lehet, hogy majd megint visszahozzuk Howard-ot, de látszik, hogy ő 4-5 meccsnyi terhelésnél nem bír többet (hihetetlen, hogy még csak 27 éves, de mintha már 15 éve a ligában lenne). Ezért a drafton tudnék örülni egy fiatal futónak, aki átvehetné ezt a szerepet. A harmadik napon szinte mindig lehet találni hasonló játékosokat, most is lesznek ilyenek, pl. Brian Robinson, Kevin Harris, Jerome Ford, Hassan Haskins.

Arról se feledkezzünk meg, hogy Sanders szerződése jövőre lejár, és korántsem biztos, hogy hosszabbítunk vele. Így az sem kizárt, hogy az ő pótlására jöjjön valaki, de szerintem ez inkább jövőre fog megtörténni.

IOL: Jason Kelce (C), Landon Dickerson (G/C), Isaac Seumalo (G), Jack Driscoll (G/T), Nate Herbig (G/C), Sua Opeta (G), Brett Toth (G/T/C), Kayode Awosika (G/T), Jack Anderson (C/G)

Az offense (de lehet, hogy az egész csapat) legerősebb része a támadófal, ami egy jó dolog. A támadófal belső része nagyon stabil és mély. Kelce még mindig klasszis. A guard mélység tavaly komolyan le lett tesztelve, amikor a top4 guard lesérült, de jól vizsgáztak a cserék, jelentős visszaesés nem volt a poszton. Nem volt olyan játékosunk a belső támadófalból, aki ne hozott volna legalább átlag feletti teljesítményt (a fentiek közül mindegyik kapott játékidőt), bár a guardok között nincs igazi klasszisunk (Dickerson lehet). Ráadásul szinte mindenki több poszton is hadra fogható, ez Stoutland-nél igen fontos.

Kelce utódlása a kérdés továbbra is, mert úgy tűnik az idei már tényleg az utolsó szezonja lehet. A draft elárulhat valamit arról, hogy már a rosteren lévő játékossal képzelik-e a pótlását (Dickerson, esetleg Seumalo?) vagy draftolunk valakit.

OT: Jordan Mailata, Lane Johnson, Andre Dillard, Le'Raven Clark

Két remek játékos a kezdő. Johnson tavaly túllépett a sérülésbeli és mentális problémáin, így vele kapcsolatban sincs most ok kételkedni. Lennének olyan csapatok, ahol Dillard kezdő lehetne annak alapján, amit tavaly láthattunk. A probléma vele, hogy csak a bal oldalon tud játszani, így cserének nem ideális.

Clark egy tapasztalt veterán, de szerintem szívesen lecserélnék egy fiatalabb, fejlesztendő játékosra. Tudjuk, hogy a falba szeretünk draftolni, így nem lenne meglepő, ha OT érkezne valamikor, de nem a draft elején. Olyan valakire lehet gondolni, akin még kellene fejleszteni, több poszton bevethető lehet, hosszú távon majd a fal jobb oldalán (Rasheed Walker, Thayer Munford?).

TE: Dallas Goedert, Jack Stoll, Richard Rodgers, Tyree Jackson, Noah Togiai

Goedert lehetőségeit még messze nem használtuk ki, főként Hurts miatt, de már így is igen meggyőző volt. Utána viszont nem túl erős az egység, bár minden szerepre megvan az ember. Stoll, mint blokkoló TE, Rodgers a veterán, Jackson a fiatal, fejlesztendő elkapó TE. Nem kizárt, hogy a drafton fel fogjuk zavarni az állóvizet Goedert mögött (pl. Jelani Woods, Jake Ferguson).

WR: DeVonta Smith, Quez Watkins, Jalen Reagor, Greg Ward, Zach Pascal, J.J. Arcega-Whiteside, John Hightower, Deon Cain, Devon Allen

Smith személyében tavaly végre sikerült betalálni a drafton egy elkapóval. Mögüle viszont továbbra is nagyon hiányzik a támogatás. Watkins okés, szépen fejlődött tavaly, de ő inkább egy erős 3. számú elkapó/mélységi célpont szerepre lenne alkalmas jelenleg.

A legnagyobb gondunk Reagor eltávolítása a kezdő csapatból. Talán lehetett volna többet tenni ezért a szabadügynök piacon, de amilyen indokolatlan pénzek repkedtek néha, lehet jobb, hogy mégsem tettük. Pascal érkezett, akit Sirianni kedvel, de ő inkább Ward és JJAW helyét veszélyezteti, Reagort nem biztos, hogy ki tudná szorítani, mivel őt az első körös pick tartja a pályán.

A drafton benne van, hogy a 2000-es évek eleji Lions mintájára egymást követő három évben elkapót húzunk az első körben (ez szerintem nem annyira biztos, mint amennyire sok helyen tényként kezelik). Ha mégsem így teszünk így, akkor van jópár olyan játékos a későbbi körökben is, akiket meg lehet próbálni (pl. Khalil Shakir, Jalen Tolbert, Alec Pierce).

Szerkesztette: BleedingGreen


több mint 7 éve
BleedingGreen Philadelphia Eagles Penn State Nittany Lions 2 038 — Beware the Slim Reaper!
Draft előretekintő oregoni prospectekkel:
 philly.blog.hu/2015/04/22/2015_nfl_draft_eloretekint_oregoni_kiadas#more7388086


1 hónapja
BleedingGreen Philadelphia Eagles Penn State Nittany Lions 2 038 — Beware the Slim Reaper!
A védelmet jóval kevésbé látom rendezettnek, mint a támadók oldalát. Ezért inkább a védelembe várok játékosokat a drafton. A posztot lényegében nem is lehet elhibázni, minden poszton ráférne az erősítés a csapatrészre, már „csak” a játékost kell eltalálni.

Egyébként is sémaváltás közben vagyunk. A Schwartz-féle klasszikus 1 gapes agresszív 4 emberes fronthoz képest Gannon egy divatosabb hibrid, multiple frontos védelmet szeretne. Ez a védőfalra nagyobb felelősséget tesz, és több fegyelmezettséget követel tőlük, voltak is gondok az átállással tavaly.

A draft előtt vagy után még a secondarybe várok veterán játékost, mert ez a keret, az esetlegesen draftolt újoncokkal együtt sem tűnik életbiztosításnak.

IDL: Javon Hargrave, Fletcher Cox, Milton Williams, Marlon Tuipulotu, Renell Wren, Marvin Wilson

Látszólag itt megvagyunk, legalábbis idénre, de a dolgok mélyére nézve ide is kelleni fog ember, főleg hosszú távon.

Van most három emberünk, akire lehet számítani. A Cox-szal végzett manőverek azt mutatják, hogy ő már sokáig nem lesz itt. Willams további fejlődésében lehet reménykedni a tavalyi szezon alapján. Ridgeway távozott a rotációból, így egy hely értékelhető játékidővel kiadóvá vált.

A top DT-k iránt eléggé érdeklődünk a draft előtt (Davis, Wyatt). Nem feltétlenül vagyok híve a top10 környékén való DT választásnak, hacsak nem Donald vagy Cox kaliberű játékos lesz belőle, de végülis nálunk már van hagyománya ennek. Ettől függetlenül hátrább is lesznek prospectek, akikben van fejlődési lehetőség, és azonnal be lehetne illeszteni őket a rotációba (pl. Perrion Winfrey, Travis Jones, Phidarian Mathis).

Edge: Brandon Graham, Josh Sweat, Haason Reddick (DE/SAM), Derek Barnett, Tarron Jackson, Cameron Malveaux, Joe Ostman (DE/SAM), Matt Leo

Sackekben tavaly utolsó előtti volt a csapat (29 sack), csak a tökutolsó Falcons szerzett kevesebbet (18), ami nagy visszaesés a Schwartz érához képest, amikor rendszerint az élcsapatok között voltunk. Azért ennyire nem tragikus a helyzet, mert pressure rate-ben legalább ott voltunk a középmezőnyben (24%). Az említett sémaváltás is nyilván közrejátszik a visszaesésben.

Graham achilles sérülésből jön vissza, de benne nem vagyok hajlandó kételkedni. Hosszú távon viszont az ő pótlását is meg kell majd megoldani valamikor. Remélhetőleg Sweat teljesen átveszi a másik kezdő posztot Barnett-től. Utóbbit szívesen lecseréltem volna másra, és kissé meglepő volt, hogy visszahozták, de a szerződése alapján nem is számítanak rá hosszú távon. Ha Jackson el tudna venni tőle játékidőt az remek lenne a jövő szempontjából.

Reddick egy hibrid szerepre érkezett, ami tavaly nem volt igazán megoldott. Ha kell OLB, ha kell 5 emberes falban DE lesz, elsődlegesen mindig inkább passrusher szerepben. Hagyományos DE-k iránt kevésbé érdeklődünk eddig a draft előtt, inkább hasonló hibrid játékosok után nézelődtünk, pl. Ebiketie vagy Jessie Luketa.

Linebacker: TJ Edwards, Kyzir White, Davion Taylor, Patrick Johnson (SAM/DE), Shaun Bradley, JaCoby Stevens, Christian Elliss

Edwards tavaly elég jól bejátszotta magát az MIKE szerepkörbe, de mellé állandó jelleggel nem nagyon tudott felnőni senki. Lényegében Singleton-t lecseréltük White-ra a WILL pozícióban. White az eddigi pályafutása alapján megbízhatóbbnak tűnik. Ha már elhibázott szerelése jóval kevesebb lesz, mint a missed tackle bajnok Singletonnak, akkor White már előrelépés lesz.

Tegye fel a kezét, aki szerint lehetetlen, hogy ezzel Roseman teljesítettnek tekinti a linebacker poszt fejlesztését. 😀 A magas linebacker picket szerintem jó eséllyel elfelejthetjük a Howie által képviselt filozófia alapján.

Viszont továbbra sincs olyan linebacker a csapatban, aki passz elleni védekezésben erős lenne. Végignézve a rosteren lévő neveken, a második napon (a harmadik körben két pickünk is van) vagy a harmadik napon nem kizárt, hogy jön még valaki, akivel passz védekezésben is lehet próbálkozni (pl. Christian Harris, Chad Muma, JoJo Domann, Terrel Bernard).

Cornerback: Darius Slay, Avonte Maddox, Zech McPhearson, Craig James, Josiah Scott, Tay Gowan, Mac McCain, Kary Vincent Jr.

Slay adott, ahogy Maddox is a slot-ban. Viszont Nelson távozásával megüresedett a másik külső corner pozíció. Nelson nem futott valami jó szezont, szóval nem volt ördögtől való, hogy nem marasztaltuk, főleg annyiért amennyit kapott Houstonban.

McPhearson nyilván nem kaphatja meg a kezdő posztot csak úgy. Eléggé egyértelmű, hogy ide draftolni is fogunk, viszont ettől függetlenül vártam volna/várok egy veteránt biztosítékként rövid szerződéssel. Pl. Xavier Rhodes az utóbbi években csak Gannon alatt tudott normális játékot hozni és ő még szabad.

Ha a drafton mondjuk Booth és McDuffie közül kellene választani az első körben, én McDuffie-t vinném. Nem száz százalék az első körös corner draft, mert a Gannon-féle zónavédekezésbe nem feltétlenül kellenek extra atletikus cornerek. A 2-3. körben is lesznek használható emberek és szinte mindegyiket meg lehetne próbálni ebben a rendszerben, ami inkább kedvez a cornereknek (pl. Kyler Gordon, Coby Bryant, Alontae Taylor, Tariq Woolen).

Safety: Anthony Harris, Marcus Epps, K'Von Wallace, Andre Chachere, Jared Mayden

McLeod ment, Harris maradt, de Harris nem volt jobb, mint McLeod, legfeljebb csak sérülés mentesebb. Epps egy korrekt 3. számú safety, de a kezdőt nem bíznám rá. Ezzel a névsorral azért elég meredek lenne nekimenni a szezonnak.

Hasonló a helyzet, mint a cornereknél. Veteránra még mindenképpen szükség lenne. Van még néhány játékos, pl. Collins, Edmunds, Tartt, akik, ha egy kicsit még száradnak, akkor kellően olcsóak lehetnek Howie-nak. 😉

Jó ez a safety osztály a mi szempontunkból, mert Hamiltonon kívül talán nincsen elitnek kikiáltott játékos, viszont több (4-5) olyan játékos is van, aki megér majd egy 2. napos picket, ahol Roseman inkább hajlandó lehet safety-t választani. Egyesek szerint Hamilton lecsúszhat az első kör közepéig, amely esetben Howie érdekes dilemma előtt állna. Eddig Jaquan Brisker és Jalen Pitre volt nálunk viziten, nekem tetszik az irány.

Specialisták: Jake Elliott (K ), Arryn Siposs (P), Rick Lovato (LS)

Siposs jól kezdte a tavalyi szezont, de a vége felé egészen borzasztó produkciói is voltak, így kellene neki egy versenytárs. A másik két poszt teljesen rendben van.

Évek óta küzdünk a visszahordó poszttal is (köszi Reagor). Itt szóba jöhetne pl. Marcus Jones, aki egyben slot cornerként is be tudna segíteni.


több mint 5 éve
BleedingGreen Philadelphia Eagles Penn State Nittany Lions 2 038 — Beware the Slim Reaper!
Az edzőtábor második hetén történtek:
 philly.blog.hu/2016/08/07/edzotabor_hirek_masodik_het#more9169022


több mint 6 éve
BleedingGreen Philadelphia Eagles Penn State Nittany Lions 2 038 — Beware the Slim Reaper!
Végre kezdődik a TC, itt a védelem előretekintője:
 philly.blog.hu/2015/08/01/edzotabor_elott_vedelem#more7671468


több mint 9 éve
BleedingGreen Philadelphia Eagles Penn State Nittany Lions 2 038 — Beware the Slim Reaper!
Aki járatos az Oregon topicban az esetleg elmondaná mi jellemezte a védelmüket?Janek
4 és 3 emberes védőfalat is alkalmaznak, 3-4, 4-4, 4-2-5 felállásokban. Agresszív védelem, többféle blitzet használnak (zone blitz, 5-6 emberes cover-0 stb.) Általában cover-1-ben játszanak (1 mély safety), a cornerek pedig váltogatják az emberezést és a zónázást. Nem használnak kifejezetten nagy tömegű játékosokat, de sok "hosszú" védő van: a front7-ben szint mindenki 6'5-6'7 közötti. Viszonylag sok yardot engednek, de tavaly vezették interceptionban az FBS-t.

Nem annyira az Oregon védelmét, hanem inkább Davis korábbi tevékenységét érdemes megnézni. Legutóbb Arizonai ténykedése alatt DC-ként a "4-3 under"-nek nevezett felállás egyik változatát használta. A 4-3 under alapesetben azt jelenti, hogy a védőfal eltolódik a támadófal gyenge oldalára. Davis ennek a védelemnek egy olyan formáját használta, amelyben 3-4-be is kompatibilis embereket állítottak, így adott rugalmasabb lett a védelem. A Seahawks is alkalmazza ezt a védelmet, ahogy a képen látható.


Amint látszik ez egy 4-emberes front, mivel 4 ember van 3-pontos állásban és nem 3.
A 1-tech védőfalember, vagy NT, fő feladata, hogy lefoglalja a centert és vonzza a kettőzéseket, hogy a gyenge oldali DT-t felszabadítsa, kemény, szívós játékos kell ide. (Patterson/Dixon (??)/FA/draft)

A gyenge oldali DT, vagy 3-tech: ha a NT jól végzi a feladatát ő 1-1ben maradhat a B-lyuknál. Ő a fő passrusher a belső falemberek közül (Jenkins/Cox)

A gyenge oldali DE/OLB: a gyenge oldali OT vonalán kivül helyezkedik, kijjebb, mint egy hagyományos 4-3 DE. Ő a passrush specialista, a Seahawksnál "LEO"-nak, Davis-nél "Predator"-nak nevezik ezt a pozíciót. Ha feláll a 3-pontos állásból, akkor máris egy hagyományosabb 3-4-gyé változhat a felállás. (Cole, Graham)

Az erős oldali DE, vagy 5-tech: nagyobb mint egy normál 4-3-as DE, inkább a 3-4-es DE-re hasonlít. Jónak kell lennie a futás ellen, sokszor kaphat kettőzést a másik oldalra tolódott fal miatt. Annyira nem fontos, hogy jó passrusher legyen, inkább bírja a duplázást, és tudja visszatolni a OL-t. (Patterson/Thornton)

Az erős oldali OLB (SAM): a TE vonalán kívül helyezkedik, közelebb a LOS-hez, mint a normál 4-3 underben. Nagyobb termetű LB, ő kontrollálja a TE kívüli részét a pályának, lezárja ezt a területet. Ha kell képes siettetni az irányítót és védekezni a passz (TE) ellen is. 3-4-es OLB-hez hasonló képességekkel kell rendelkeznie. Talán ilyen játékos van a legkevésbé a keretben. Kendricks gyors, jó a passz ellen, jól blitzel, de nem elég jó a futás ellen.

Középső LB (MIKE): szokásos szerepe van, irányítsa a védelmet, tömje be a középen támadt lyukakat, ha kell tudja legyőzni a blokkot is. (Ryans)

Gyenge oldali OLB (WILL): ebben a védelmi felállásban, ha jól csinálják ő lesz a legszabadabban játszó LB. Elvileg kevesebb blokkot kell, hogy kapjon, "nyugodtan" csinálhatja a szereléseket. Fontos, hogy gyors legyen tudja követni a labdát, és jó legyen passz ellen is (Kendricks).


4 hónapja
BleedingGreen Philadelphia Eagles Penn State Nittany Lions 2 038 — Beware the Slim Reaper!
Egy teszt szezon volt a mostani és annak szerintem igen jól sikerült. Ha a játékosok között az egyéneket nézzük, akkor szerintem igazi csalódást szinte senki sem okozott. Nem volt olyan, akitől előre sokkal többet vártunk, de nem teljesítette az elvárásokat. Ellenben sokkal többen voltak, akik bizonyították, hogy a jövőben lehet majd rájuk számítani:

1. Jordan Mailata, LT: a 2020-as borzalom évben már voltak biztató meccsei, de a szezon előtt még semmi sem volt biztos vele kapcsolatban. Az edzőtáborban még Dillard-dal küzdött a kezdő pozícióért (elég rövid küzdelem volt), aztán a szezonban sorra tüntette el az ellenfél védőfalembereit a pályáról, és egyértelműen a liga top tackle-jei közé emelkedett. Ez hihetetlen előrelépés ennyi idő alatt, főleg ha hozzávesszük, hogy 2018 előtt még egy snapet sem játszott életében. Sőt, ha jól emlékszem még amerikai futball meccset sem nagyon látott. Félelmetes, hogy még mindig van benne fejlődési lehetőség, pl. a kézhasználata még messze van a tökéletestől. Ha a sérülések nem szólnak közbe, hosszú időre megvan egy igen fontos poszton egy elit játékosunk.

2. DeVonta Smith, WR: minden, amit akartunk ezen a poszton, az első naptól kezdve. Kár, hogy az edzők és Hurts sokszor nem kezelték úgy, mint ami a WR1-et megilletné. Megengedhetetlen, hogy többször is előfordult, hogy félidőkön keresztül elfelejtik, miközben utólag látszik, hogy akkor is kirázta a gatyájukból a cornereket. A nagyobb felelősség neki nem lett volna terhes, mivel kivételesen józan gondolkodású és okos játékosról van szó. Kellene egy erőteljesebb passzjáték és ehhez irányító, hogy tényleg kiforrja magát és az elitbe léphessen. Az ő részéről minden adott ehhez, a játékán tényleg csak apróságokat lehet csiszolgatni.

3. Josh Sweat, DE: ide teszem, abban a reményben, hogy a múlt heti életmentő beavatkozás nem jelenti a karrierje végét. Évről-évre tapasztalható volt nála a fejlődés és az idei szezonban sem volt ez másként. Graham sérülése miatt komoly szerep hárult rá a védőfalban és nem okozott csalódást. Nem elit szinten játszott, de nagyon megbízható teljesítményt nyújtott mind a passz elleni, mind a futás elleni védekezés terén. Graham potenciális örököse lehet. A posztján az elitbe kerüléshez még kellene a komolyabb ugrás. Van még benne fejlődési lehetőség, és segítene az is, ha a másik oldalra egy komolyabb passrusher kerülne.

4. Avonte Maddox, NB: igazi pozitív meglepetés volt az ő előrelépése ebben a szezonban. Az Eagles-es karrierje szempontjából az utolsó pillanatban jött Schwartz távozása és az új vezetés érkezése. Gannonék megtalálták a helyét a nickel poszton, nem keverték mindenfelé a pályán, mint Schwartz. Meg is hálálta jó játékkal, és bőven a jobb nickel backek közé tartozott a ligában. A következő szezonban, ha már kényelmesebben érzi magát a rendszerben remélhetőleg több nagy játékot tud majd bemutatni, benne van a játékában. Nagy terhet vett le a free agency-ről és a draftról is azzal, hogy erre a kvázi kezdő posztra nem kell játékost keresnünk.

5. TJ Edwards, LB: tudtuk, hogy az esze megvan a játékhoz és alkalomadtán az előző szezonokban is jól szállt be a védelembe, de inkább special teamer volt. Ebben a szezonban fokozatosan növelte a snap számait a védelemben és a szezon felétől lényegében átvette a kezdő MLB posztot és folyamatosan a pályán volt. Ettől nem visszaesett, hanem magabiztosabb lett a játéka. A fizikai korlátai miatt valószínűleg sosem lesz elit linebacker, de egy megbízható építő elem lehet a jövőben. Ha lesz mellette egy megfelelő szintű, atletikusabb poszttárs, akkor igazán hatékony párost alkothatnak.

6. Dallas Goedert, TE: azért csak ide sorolom, mert róla már tudtuk, hogy jó, csak azt kellett bizonyítania, hogy Ertz hiányában is tudja hozni a teljesítményt. Év közben is írtam, hogy szerintem a legmagasabb kategóriába tartozik már a posztján. Jó lenne, ha kevesebb passzt ejtene el, hogy még előrébb lépjen, 6,6%-os drop rate-nél tud ő jobbat is. 121-es rating-gal dobáltak rá, elkapásban és blokkolásban is jó, és veszélyes labdával a kezében. Még ki sem használtunk teljesen a lehetőségeit, mivel például a redzone-ban kevés játék ment felé, pedig egy kevéssé pontos irányítónak ott komoly segítséget jelentene.

7. Darius Slay, CB: már nem a jövő embere, szóval egy ilyen felsorolásban nem feltétlenül lenne helye, de az idei teljesítménye miatt megérdemli, hogy kiemeljük. Azt hihettük a korábbi szezonjai után, hogy Bigplay Slay már végleg a múlté, de mégis visszatért és a megfelelő rendszerben megmutatta, hogy még mindig képes elit teljesítményre. Igen jó mentalitású játékos, akitől a remélhetőleg érkező fiatal CB is sokat tanulhat majd.

A fent kiemelteken túl még több fiatal játékos volt, aki előre léptek és a jövőre nézve reményt keltő teljesítményt tettek le az asztalra, így többek között Dickerson, Driscoll, Quez Watkins, Milton Williams, Gainwell, Dillard (végre nem volt sérült és amikor játszott nem volt rossz, de nem Mailata).

Persze ott vannak azok a veteránok, akikről eddig is tudtuk, hogy jók így nem kellett különösebben izgulni, legfeljebb az egészségükért (Kelce, Johnson, Hargrave, Sanders stb.), és vannak a "jómunkásemberek", akik hozták amit tudnak, azon a szinten amit tudnak (Nelson, Epps, McLeod, Scott, Howard, Ridgeway stb.)

Talán a támadófal érdemel külön kiemelést, ahol lényegében bárki került a pályára, nyújtotta is a tőle elvárható teljesítményt. Leginkább a guard pozícióban volt nagy a fluktuáció a sérülések miatt, de ez alig járt színvonal eséssel, még akkor sem, amikor a 6. számú Opeta vagy a PS-ből feljött Awosika játszott. Kiváló edzői munka.

A tavalyi draft osztály is reményteljesnek tűnik. Nyilván húzza felfelé a draftot, hogy az elejét most nem rontotta el Roseman. Ugyanakkor a fentebb már említetteken kívül szinte minden újonc játékosnak volt legalább momentuma a szezon során, amikor hozzátett a játékhoz (McPherson, Tarron Jackson, Patrick Johnson). Nyilván tartósan nem mindenki fog megragadni itt, de talán hosszabb távon is kikerül közülük néhány hasznos játékos.
Külön említést érdemel Jack Stoll, aki UDFA-ként a támadó snapek 32%-ában is pályán tudott lenni a speciális csapatbeli játékán kívül. A másik UDFA, aki szerephez jutott Awosika volt, aki a gyakorló csapatban szinte egész szezonban védett játékosként volt megjelölve, szóval lát benne lehetőséget Stoutland. A Dallas elleni utolsó meccsre fel is hozták, nem volt rossz.

Elliott-ról is tudtuk, hogy jó rúgó, de vissza kellett térnie a korábbi útra, amit idén meg is tett.

Komoly csalódás számomra nem volt. Azt már tudtuk a szezon előtt, hogy az ilyen Reagor-ok, JJAW-k mire jók, szóval ott csak pozitív meglepetés lehetett volna. Vannak olyanok, akiknek a korábbi magasabb szintű játékukhoz képest már várható volt a lefelé menő tendencia (pl. Cox), de ez sem volt váratlan.
Az irányítóról majd külön, de Hurts sem okozott negatív meglepetést, csak annak, aki azt hitte, hogy Brady-vé válik az offseasonban. Igaz, hogy nagy pozitív revelációk sem voltak vele kapcsolatban.

Szerkesztette: BleedingGreen