BleedingGreen

Philadelphia Eagles Penn State Nittany Lions

BleedingGreen
Lakhely
Bp.
Utoljára láttuk
1 órája
Regisztrált
több mint 13 éve
Fórum hozzászólások
2 175
Utolsó 10 fórum hozzászólás

1 napja
BleedingGreen Philadelphia Eagles Penn State Nittany Lions 2 175 — Beware the Slim Reaper!
Jurgens átmeneti kiesése annyiban sajnálatos, hogy az utóbbi két meccsen már jól belerázódott a RG pozícióba és a fal erőssége volt.

Chris Long reakciói is jól mutatják, mit kellett itt átélni tegnap 😀


Szerkesztette: BleedingGreen


2 napja
BleedingGreen Philadelphia Eagles Penn State Nittany Lions 2 175 — Beware the Slim Reaper!
Köszi Ron, hogy nem mentél rá a kétpontosra a végén, mert akkor már 3-1 lenne a mérlegünk. Ha lenne olyan a fociban, hogy egy csapat megérdemel valamit, akkor ezen a meccsen rászolgáltunk a vereségre, mert a játékosok ökörségeit csak az edzők ökörségei tudták felülmúlni. Viszont szerencsénkre az érdemeknek nincsen sok köze ahhoz, hogy végül ki milyen mérleggel áll.

A Washington hozzánk hasonlóan a falakra próbál építeni, és ez meg is látszott ezen a meccsen, mert egyik csapat sem tudta egyértelműen uralni az LOS-t, eléggé hullámzó volt a falak teljesítménye. Voltak is emiatt komoly nehézségeink, amit csak súlyosbítottak a játékosok és az edzők kőagyú megmozdulásai.

A támadók a mintaszerű első drive után (a legjobb offense drive volt a szezonban) leálltak , amiben a büntetéseken kívül a játékhívásnak is komoly szerepe volt:
- A második drive-ban 3.&1-nél miért nem az a játék lett behívva (mindenki tudja melyik 😉), amit kb. 95%-os eredményességgel csinálunk? Azért mert egyesek picsognak miatta? Azzal a rossz döntéssel sikerült is megágyazni a büntetésnek és punt-nak a 4. down-nál (emlékszünk a SB-on hasonló helyzetben Seumalo false start-jára?)

- A 4. negyed elején 24-17-es állásnál nagyot léphettünk volna a győzelem felé, ha sikerül a redzone-ban TD-t szerezni. Ehelyett három ritkán látható hülyeség következett:
A 1st down-nál kommunikációs probléma Hurts és Goedert között, Goedert nem várta a labdát és Hurts más útvonalra is dobta. Mivel hasonló eset nem először fordul elő idén, ezért nem varrnám csak a játékosok nyakába.
2nd down: Qb draw a védőfal közepébe, ami az ellenfél legerősebb pontja. Eredmény: -1 yard, köszi Brian Johnson!
3rd down (11 yard kell): outside zone futás Gainwell-lel (igen), aki csak az oldalvonal felé fut és természetesen elveszti a labdát, órási szerencse, hogy L. Johnson rá tudott feküdni. Itt mondtam, hogy az OC-nk egy idióta.

- Persze a cseresznye a torta habján a 4. negyed végi drive, amikor TD-re mentek mezőnygól helyett, hogy visszaadják a labdát az ellenfélnek és rábízzák egy lyukas passzvédelemre a meccs befejezését. Gondolom ez a döntés Sirianni - Johnson koprodukció volt. A statisztika gyártáson kívül, itt nem volt értelme olyan play-t hívni, aminek azonnali TD lehet az eredménye. 2. és 4 volt a Washington 28 yardnál, 1:43-mal a vége előtt, egy időkérés az ellenfélnél. Simán csak arra kellett volna törekedni, hogy menjen az óra, és Elliott-nak legyen jó helyzete rúgni. Ha ki is hagyja, minimális idő lett volna hátra, időkérés nélkül, ugyanígy OT lett volna. A sors fintora, hogy így is mezőnygóllal kellett megnyeri, csak nehezebb rúgás volt, mintha a rendes játékidőben befejezzük.

Az edzői okosságokhoz jöttek még a támadófal büntetései és az elejtett passzok. A játékosok mindig fognak hibázni, de azt várnánk, hogy a pálya széléről inkább segítik őket higgadt döntésekkel és nem súlyosbítják a problémákat.

Még mindezekkel együtt is az offense volt a jobban működő csapatrész, ami nem éppen hízelgő a védelemre nézve.

A védelem oldalán az volna a fő kifogásom Desai-jal kapcsolatban, hogy cover-ben mintha elővette volna Gannon tavalyi gameplan-jét a hazai Washington elleni meccsről. Értem, hogy McLaurin-tól tartani kell, de mitől jobb az, ha idén nem Heinicke, hanem Howell passzol szét, mert az elkapók rendszeresen üresen maradnak a rövidebb útvonalaknál?

Továbbá ez a play. Örülök, hogy már megtanultuk a pre-snap mozgások kezelését a SB után... | várj, ja mégsem | :


Ami tetszett, hogy néha sikerült jókor küldeni a blitz-et, és megzavarni Howell-t. A linebackereink nem éppen a passzvédekezés ördögei, így időnként nyugodtan el lehet őket küldeni blitzelni, mert nagyobb baj nem lehet belőle, mintha zónázni próbálnak. Viszont nem lehetett eléggé hátraszorítani az ellenfél támadóit, hogy 3. és hosszúnál ne találjon üres elkapót Howell.

Annyiban más volt ez, mint a tavalyi hazai meccs, hogy erős futásvédelemmel jöttünk a meccsre, ezért jóval kevesebb futással próbálkoztak. Viszont ugyanúgy hosszú drive-okat vezettek, rövidebb lefolyású játékokkal, csak ezúttal több passzal. Tavaly is meggyűlt a bajunk ezzel a taktikával, és most sem sikerült megnyugtató választ adni.

Ami a játékosokat illeti:

Hurts-nek a legeredményesebb meccse volt idén, de még ennél is tud sokkal jobban játszani. Még mindig nem marad elégszer a zsebben, amikor még lenne ideje. Többször lehetett látni, ha kb. még 1 mp-ig a zsebben marad, már lett volna üres elkapó.
Viszont azt sem először lehet látni, hogy próbálja meghosszabbítani a játékot, de nincs kinek dobni a labdát, mert az elkapók nem igazán segítenek a mozgásukkal. Pedig a scramble drillt is lehet és kell gyakorolni, és akkor nem olyan esélytelen mély passzokat kell dobni Brown felé, mint amiből majdnem eladott labda lett.
Voltak klasszis passzai a két hosszú TD mellett is. Remek passzal találta meg Zaccheaus-t a pálya közepén, 3. és hosszúnál, a 4. negyed vége felé. Korábban Goedert-nek ívelt egy tökéletes passzt a védő keze fölött.

A támadófal számára sok kihívást rejtett az erős Washington védőfal. A fal bal oldalán főleg a passzblokkolással voltak nehézségek. Mailata-nak a gyors edge rusherekkel mindig több baja van, és most Young esetén is ez történt. Dickerson pedig büntetésekkel hozott negatív yardokat. Lane Johnson volt a fal legjobbja az ő oldaláról kevés nyomás jött és futásoknál is jól törte az utat. Jurgens a félidőben kiszállt lábsérüléssel. A helyette belépő Opeta gyengébb kezdés után fokozatosan belejött.

A futójáték messze volt az elmúlt meccsek dominanciájától, látszott, hogy mindenképpen le akarják lassítani a futásokat. Swift így is hozott jópár yardot kontakt után és meglett a második TD-je a szezonban, de most hosszú futásra nem tudott elszabadulni.
Gainwell jelenleg nálam legfeljebb RB3 lenne, mert minden amit tud, azt szerintem Boston Scott tudná jobban is.

AJ Brown megint dominált az elkapásokat és rendszerint a védelmet is, és egy interception-t is megakadályozott, ezt is beírhatjuk nyugodtan pozitív játéknak. Sajnos muszáj volt Forbes-nak beszólnia a második TD-je után, és az a 15 yard valószínűleg hozzájárult a meccs végi egyenlítő drive-hoz is. Persze már bánja a bűneit, de máskor nem ártata előbb gondolkodni.
Nem kerül annyiszor szóba, de életveszélyes az elkapás után is (és szépen jött a segítség Smith-től és OZ-tól):


Smith csaknem 80 yardot úgy is összekapkodott, hogy Brown volt a fő célpont. Mérete ellenére mennyire jó ezekben a nyújtózkodós elkapásokban (is):

Goedert-nek a 4 célbavétel még mindig kevés, de ma elejtett egy elkapható passzt. Zaccheaus elkapott egy fontos 3. down-os passzt, miután a megelőző down-nál ő ejtette el a passzt.

A védelemnél arra lehetett számítani, hogy a védőfal közepe majd uralja a meccset, mert az ellenfél támadófala ott tűnt gyengébbnek.
Ez nem annyira valósult meg, a védőfal a meccs elején meg volt fogva gyors passzokkal, és futás ellen sem voltak annyira hatékonyak, mint a megelőző meccseken.
Ahogy haladt előre a meccs, sikerült több fontos szituációban nyomást tenniük Howell-re, amire nagy szükség volt, mert, amikor erre nem voltak képesek, akkor a secondary általában elkapást engedett. Viszont négy emberrel nem sikerült állandó nyomást gyakorolni, így Deasai többször nyúlt a blitz-ekhez.

A fiatal georgiai különítmény ma nem villogott annyira, mint az eddigi meccseken. Davis és Carter kevésbé volt aktív az iránytó siettetésben, és futásnál is volt, hogy szerelhettek volna a LOS-en, de lecsúsztak a futóról. Nem baj, tanulni fognak ebből is. Helyettük inkább a veterán játékosok tűntek fel, Sweat, Cox, Williams tűnt stabil pontnak.
Reddick három negyeden át megint nem volt látható, de a negyedik negyedben és a hosszabbításban többször is odaért Howell-re, és az első sack-je is meglett.

A linebacker-ek futás ellen szokásosan stabilak voltak, de az elhibázott szerelések náluk is gondot okoztak, ahogy a védelem minden szintjén sok volt a rossz szerelés. Nicholas Morrow három sack-kel tűnt ki, amivel nagyban segítette a front7-t.

A secondary a múltkori jobb meccs után sokszor kritikán aluli volt. Lényegében csak Blankenship-ről lehet néhány jó szót szólni. Ha a hosszabbításban nem liheg McLaurin nyakában, akkor megcsinálja a 3. down-os elkapást és valószínűleg elveszítjük a meccset. Így is millimétereken múlt. Levédekezett még egy hosszú passzt és általában jó helyen volt a mély zónában, nem tudtam mögé kerülni. Viszont a Robinson TD-nél egy határozottabb szerelési kísérletet szerettem volna látni.

Edmunds lyukas kezű és rendszeresen lekésik, a teljes corner sor pedig ki tudja merre járt. McLaurin-t sikerült valamennyire limitálni, de mire jó ez, ha másik három elkapó hozta helyette a 150 yardot? Ebben persze benne van Desai is, aki Gannon-szintű soft cover-be küldte néha a DB-ket és a bunch formation-t sem tanította meg rendesen kezelni.

Hozzá kell tenni, hogy a bíráskodás nem kedvezett a passzvédekezésnek, mert sokszor a legkisebb kontaktra is repült a sárga, mindkét oldalon. Persze ennek a felfogásnak az a hátránya, hogy azért mindenre nem mernek dobni ezek a bírók sem, így egyes játékoknál teljesen egyértelmű szabálytalanságok büntetlenül maradnak (pl. egyértelmű DPI Brown-on, amikor elhúzta védő a kezét, mielőtt elkaphatta volna a labdát).

Elliott jelenleg a csapat legmegbízhatóbb játékosa, szemrebbenés nélkül vágta be a hosszabbításban az 54 yardost. Nem is értettem, hogy a rendes játékidő végén miért nem rá akartuk bízni, amikor nagyon jó a fontos rúgásokban.
Covey-nak megint volt egy fontos hosszabb visszahordása. Ne kiabáljuk el, de a speciális csapatrész már több meccs óta pluszt ad hozzá a csapat játékához.

Utazunk LA-be. A Rams ellen általában menni szokott a játék. Esetleg a defense adhatna egy csattanós választ a kritikákra.


7 napja
BleedingGreen Philadelphia Eagles Penn State Nittany Lions 2 175 — Beware the Slim Reaper!
Nem jó ez a sok hétköznapi meccs, mert mire az ember írni tud valamit, addigra már elfelejti a fél meccset. 😀

Nem látszott egyenlő erők küzdelmének, pedig sokan ezt várták. Amikor az első negyedben nem sikerült TD-kre váltani a megszerzett yardokat, akkor sem látszott ok az aggodalomra, mert a védelem stabilan állt a lábán.

A támadófal volt újfent a letéteményese annak, hogy az offense kontrollálni tudta a meccset. Az elmúlt héten a fal bal oldala volt kiemelkedő, most a jobb oldal volt az erősebb Johnson és Jurgens vezetésével. A leghatékonyabb futások pedig a fal közepén és jobb oldalán mentek. Ezen a meccsen is a belső zóna futások voltak a legeredményesebbek. Vea-t a futásoknál önmagához mérten ki tudták kapcsolni, ez kulcsmozzanat volt.
A passzblokkolásban már a második meccs óta kevés nyomást enged a fal, és rendszerint elég időt kap Hurts a passzokhoz. Egy sack sem volt beírható a rovásukra, Hurts gólvonalas-elbotlós játékát inkább a vicc rubrikába kell behúzni.
Dickerson akkorát blokkolt egy védőn, hogy beütötte a térdét. Nem jött vissza a pályára, de valószínűleg csak elővigyázatosságból, mert a meccs végén gond nélkül sétálgatott a többiekkel.

Azért nem teljesen mindegy egy jó támadófal esetén sem, hogy ki fut a labdával. Elég, ha összehasonlítjuk Swift és Gainwell eredményességét. Swift megint könnyedén elérhette volna újra a 200 futott yardot, ha nem spórolunk vele, de végülis nem muszáj csapágyasra hajtani őt sem.
Amikor viszont Gainwell volt fenn, akkor lelassult a futójáték, Swift sokkal határozottabban találta meg a támadófal által nyitott réseket, és a kontakt utáni yard szerzésben is jobb volt. Azért ennyi hely nem volt mindig 😉

Gainwell szerintem azért van Penny előtt a depth chart-on, mert jobb elkapónak és blokkolónak tartják.

A passzjátékkal a magam részéről a két eladott labda ellenére is elégedettebb voltam, mint az előző meccseken. Hurts szerintem több jó döntést hozott, mint az elmúlt hetekben. Nem csupán a nagy játék keresése és a rövid pötyögtetés létezett, hanem a pálya minden szintjére és több elkapónak is osztott passzokat.

A döntései jobbak voltak, de a kivitelezésben akadtak még gondok bőven. Pl. jól meglátta az 5-6 yard-os passz lehetőséget Stoll-felé, de a passz nem volt jól helyezve, így volt lehetősége a védőnek közbeavatkozni. Az első interception-nál is jó volt a reakció, hogy a hirtelen középső nyomás esetére ott van Swift hot route-ja. Nem biztos, hogy Hurts hibája volt, de Swift mozgásából úgy látszott, hogy neki nem kellett volna ott megállnia, ahova Hurts szánta a passzt.

A hosszú passzból dobott eladott labda kevésbé fájt, mert a játékunkban benne van az ilyen big playek megkísérlése, így végül ezzel készítettük elő a safety-t. 😉 Megpróbáltuk befejezni a meccset azzal a passzal, de csak akkor jöhetett volna össze, ha tökéletes passzt dob Hurts. Egyébként a védő is bravúros elkapást hozott össze. A legtöbb esetben ez incomplete passz, még ha a védő oda is ér.

Viszont a Zaccheaus-nak dobott TD közel tökéletes volt, a zsebbéli mozgás is példás volt.

Lehet, hogy most a betegsége is befolyásolta a játékát, de a következő héten már jó lenne, ha összerakná a játékát és hozna egy turnover-mentes meccset.

AJ Brown-t a mezőnyben nem tudták tartani, az elkapás utáni yardokat is szépen hozta. Most nem panaszkodhat a célbavételek számára, de tőle még egy ilyen meccsen sem fér bele két elejtett passz az endzone-ban. Hurts eredményessége is máshogy nézett volna ki, ha elkapja ezeket.
Smith-nek ma nem volt kiemelkedő meccse, néhány first down-nal kellett megelégednie. A második int-nél törekedhetett volna jobban a labda felé, és akkor talán a DB kevésbé fért volna a labdához, de valószínűleg nem is látta az oldalról érkező védőt.
Zaccheaus-t sikerült bevonni a játékba, kell egy jó opció WR3-ban, és ma mindkét elkapása eléggé fontos játék volt.
Végre Goedert is kapott labdákat, tudott szerezni first down-okat. A vörös zónában nem nagyon keressük viszont, amin változtatni kellene. Továbbra is kb. olyan volt blokkolásban, mint egy hatodik OL ember.

Összességében lehet hiányérzet még a offense kapcsán, mivel az ipari mennyiségű yardot kevés pontra sikerült csak beváltani. 3 turnover (2 int + 1 downs) volt, amivel pontokat buktunk, 3-szor rúgtunk mezőnygólt a vörös zónából, és a védelem által szerzett két labdából sikerült összesen 3 pontot feltenni, úgy, hogy mindkétszer bőven az ellenfél térfeléről indulhattunk. Ezeken már rövidesen változtatni kell, mert ennyi esélyt nem kapunk majd az erősebb ellenfelekkel szemben.
Johnson játékhívásai nem voltak rosszak, kevesebb volt az eredménytelen laterális játék, viszont többször éppen a vörös zónában hagytuk el a futást a passzjáték kedvéért, nem túl jó eredménnyel. Swift-et jobban be kellene vonni a passzjátékba (is). Az olyan brainfart-okat hagyjuk inkább, hogy 4. és 1-nél miért hozzuk fel Gainwell-t középen futni. Nem is jött össze a first down.

A védelemben a fal dominálta a futójátékot, nemigen hagyva helyet pozitív játékoknak. Ezt a részét a védekezésnek egyelőre szépen összerakta Desai és nem arról van szó, hogy 7-8 emberes box-okkal állnánk fel.
Köszönet a Tampa OC-jének is, hogy az 1 yardról futást hív egy erős runD ellen, ami dominálja az LOS-t. Itt ez nagyon kockázatos, és nem is jutott a futó a LOS közelébe se, mert ment a run blitz tőlünk. Gyakorlatilag a tökéletes támadó hívás volt ehhez a védekezéshez.


Továbbra is folytatja a védőfal azt a szép hagyományt, hogy minden meccsen mások lépnek elő: a csütörtöki meccs Sweat és Davis meccse volt, a main leginkább Carter, Cox és Graham villogott és kiegészítő emberek, pl. Tuipulotu is hozzátették a maguk játékait.
Carter a legjobb belső védőfalemberünk eddig, bár még csak három meccs ment le, de erősen az ifjú Cox-ra emlékeztet.


Reddick adós még a megszokott színvonallal. Ő többre képes, mint egy-két felvillanás, amit jelenleg látunk. Hajlok arra, hogy amiatt nincs még formában, hogy az edzőtábor nagy részében limitált volt, és a kéz sérülése miatt még merevítőt kell hordania, ami az általa használt technikáknál lehet némi akadály. Remélhetőleg a szezon második felére megérkezik ő is.
Most tudtam először figyelni Nolan Smith-t, bár a védelemben nagyon sokat nem volt fenn. A széleket zárta futásnál és egy passzjátéknál keményen megütötte Mayfield-et.

Morrow szépen bejátszotta magát a kezdőbe a PS-ből, és még az sem vehető biztosra, hogy Dean visszatérése után ő ül vissza a padra és nem Cunningham. Elliss inkább edzőtábori hype volt, és inkább a rutinosakra bízza a játékot Desai, és egyelőre talán többet is hoznak valamivel a vártnál. Futás ellen, szerelésekben nagyon stabilak voltak ma is. Cunningham mintha nem értené a passz elleni védekezésben a zónák és route kombinációk jelentőségét, sokszor nem ott van, ahol lennie kellene, viszont Morrow passz ellen is elfogadható volt tegnap.

A secondary-ba visszatérő embereknek volt látszatja védelemben. Maddox hiányában érdekesen volt megoldva a nickel: néha Bradberry volt a slot-ban, és Jobe volt a szélen, máskor pedig Sidney Brown volt a slot-ban big nickel (3 safety) felállásban. Egy igen szép, TD-t mentő védekezése volt Brown-nak, nem volt tökéletes a passz, de oda kellett érni.

A Bucs veszélyes elkapóit jól sikerül limitálni a meccs érdemi részében, és csak azután tértek magukhoz, amikor már nem sok esélyük volt a győzelemre. Bradberry otthonosan mozgott a slot-ban is, ő volt a legjobb corner ezen a meccsen.
Azt nem értem, hogy Jobe-t miért játszatjuk 6-8 yard-ra a LOS-től, off cover-ben, amikor elvileg a press az erőssége. Gondolom féltünk a nagy játéktól, pedig így is dobáltak felé rendesen.

Blankenship-nél viszont nem volt megalapozatlan az edzőtábori hype. Ott nagyon szedte a labdákat, és végül nem kellett sokáig várni, hogy a szezonban is meglegyen az első. Tökéletes olvasás és elkapás.

A másik safety poszton most Edmuds volt, miután Evans nyaksérüléssel az elején kiszállt és később Brown sem tért vissza comb sérülés miatt. Jó lenne egy hasonlóan jó társ Blankenship mellé, talán Brown idővel felnő a feladathoz.

A védelem eddig minden meccsen több labdát is szerzett, ami jó, és meglátjuk meddig tartható. A komoly teszt nekik az lesz, hogy egy top irányítót le tudnak-e fékezni, mert a közepes és gyenge irányítók ellen tavaly is ment.

A speciális egységben Covey visszahordása szép volt. A punt visszahordásaink egy ideje működnek.

Elliott szépen rugdossa a mezőnygólokat, bár extra pontoknak jobban örülnénk. Az új punter egyelőre csak egyet rúgott, de a labdákat szépen tartotta Elliott-nak. 😀

Rövid hét lesz, csoportmeccsel. Esetleg játszatnánk olyan meccset, ahol nem zuhog az eső? 😀

Szerkesztette: BleedingGreen


8 napja
BleedingGreen Philadelphia Eagles Penn State Nittany Lions 2 175 — Beware the Slim Reaper!
Könnyen hoztuk a meccset, mivel a védelem (és az OL) dominálta a meccset.
Az offense kiegyensúlyozottabb volt, és a passzjáték jobban nézett ki az eladott passzok ellenére (+2 elejtett TD passz), de továbbra is rengeteg jó helyzetet elszórakoztak és sokkal hamarabb lezárható lett volna a meccs.

Szerkesztette: BleedingGreen


15 napja
BleedingGreen Philadelphia Eagles Penn State Nittany Lions 2 175 — Beware the Slim Reaper!
Ja és CGJ se járt jól, ahelyett, hogy próbált volna velünk megegyezni egy kevesebb összegű de hosszabb távúval elment a Lionshoz és meg is sérül esélyes, hogy egész évre...na ezek után akarjon több pénzt szerezni...amellett, hogy a karaktere egyáltalán nem hiányzik.
dande2
Sajnos eddig az történt, amit márciusban is írtam, hogy el kellett volna fogadnia itt a hosszabb szerződést. Így lehet, hogy ezúttal nem jött be a kockáztatás.
Jó nagy kockázatot vállalt így ő is, mert ha bejön egy komolyabb sérülés, akkor a következő szezonban fele ennyiért kapja a következő 1 éves szerződést. Viszont semmi biztosíték nincs arra, hogy még jó játék esetén is jövőre más lesz a piac.

Ha most ide vagy máshova aláírt volna 3 évre, akkor is csak 28 éves lenne, amikor lejárna a szerződése, és még akkor is kaphatna egy még jobb szerződést. Ráadásul pl. Roseman hajlandó a meglévő szerződéseket is hosszabbítani, és plusz pénzeket beletenni (mint most Slay-nél). Eltaktikázták ezt most CJ-ék is.
BleedingGreen


15 napja
BleedingGreen Philadelphia Eagles Penn State Nittany Lions 2 175 — Beware the Slim Reaper!
Új punterünk van: elküldtük Siposs-t a gyakorlócsapatból és Braden Mann jött helyette. Siposs volt Elliott holdere is, így valószínűleg Mann fog belépni oda is.

Maddox mellizmát megműtötték. Valószínűleg ebben a szezonban már nem tér vissza.


15 napja
BleedingGreen Philadelphia Eagles Penn State Nittany Lions 2 175 — Beware the Slim Reaper!
Tavaly szintén a 2. fordulóban játszottunk a Vikings-szal, így érdekes lehet összehasonlítani a két meccset.

Az idei offense eredményesebb volt, 34 pontot tettek fel, míg tavaly 24-et. Ha csak a TD-ket nézzük, akkor 4-3 az állás,

Jelentős különbség, hogy tavaly Hurts vitte a prímet 390 yarddal (333 passzolt + 57 futott), addig idén Swift volt a fő yard szerző 181 yarddal (175 futott + 6 elkapott).

Az idei meccsen 228 yardot (193 + 35) hozott Hurts, jelentősen kevesebb próbálkozásból, mint tavaly (2022: 31, 2023: 23 passzkísérlet).

Az eredményesség keveset változott (26/31 vs 18/23), de a yard átlag jelentősen csökkent az idei meccsen(10,74 yard/passz vs 8.39 yard/passz).
Tegyük hozzá, hogy a 10 yard fölötti átlag durva és nem is tartható. A 8.4 yard/passz elméletben jónak mondható (Hurts karrier átlaga 7.5, Mahomes-é 8.1.).
Mindkét meccsen 1 passzolt és 2 futott TD-vel és 1 Int-tel zárt Hurts.

Nyilván ezek a számok, de a meccset megnézve a kiegyensúlyozott passzjáték hiányzott, és a két nagy játék segítette a passz átlagot (bár nem vagyok híve annak, hogy arról beszéljünk, hogy mi lenne, ha ezt vagy azt a játékot kivennék).

Ami nem volt ezen a meccsen (szemben a tavalyival), az a középtávú passzjáték. A két hosszú passzon kívül minden sikeres passzjáték max 10 yard körüli eredményt hozott. 10 és 20 yard között mindössze két próbálkozás volt, az egyik interception, a másik incomplete.

Az eredményes passzok több elkapó között oszlottak meg tavaly, amikor senki nem jutott 100 yard fölé, de 4-en is 50 yard fölé jutottak, míg idén főleg Skinny Batman hasított a passzjátékban 131 yarddal.

Összességében elmondható szerintem, hogy a támadók idén legalább annyira eredményesek, ha nem eredményesebbek voltak a Vikings ellen, mint tavaly, de más úton-módon sikerült a hasonló eredményt elérni.

A tavalyi szezon eleje szerintem már diadalmenetként él mindenkinek az emlékeiben, pedig tavaly is volt morgás, pl. amikor a Vikings ellen az első félidőben szerzett 24 pont után nullázott az offense a második félidőben.

A védelem oldalánt szembeötlőbb a különbség a sikerességben.

A futás elleni védekezés ugyanolyan hatákony volt, sőt idén még annyi yardot sem engedtünk, mint tavaly (62 yard vs 28 yard).
A passrush is maradt hasonló, a tavalyi 16 nyomás után idén 15-ször helyezték nyomás alá Cousins-t, hasonló mennyiségű passzkísérlet mellett.

A secondary-ban volt a nagy különbség.
Tavaly 60% alatt tartottuk Cousins sikeres passzait, míg idén 70% fölött volt, és 150 passzolt yarddal többet is nyelt be a védelem. A linebackereknek ebben csak kis része volt: tavaly 79 yardot, idén csak 48-at kaptak.
Tavaly sikerült limitálni Cousins-t: nem volt 20 yardot elérő sikeres passza, idén pedig 5 ilyen is volt.

Viszont az idei védelem is tudott labdákat szerezni: míg tavaly 3-szor szedték le Cousins passzait, addig idén kiharcolt fumble-ből volt három, amihez +1-et a sepciális csapat is hozzátett.

Összességében én most optimista vagyok. Szerintem az offense meg fogja találni magát, főleg, ha az ellenfeleknek újra félni kell a futójátéktól. Az új coordinátorral kicsit útkeresés is zajlik, mint 2021 első felében, amikor Steichen-t szerettük volna szinte minden meccs után máglyára vetni.

A védelem szerintem nehezebb dió lehet, és eltarthat egy ideig, amíg összecsiszolódnak a Desai-féle elképzelésekkel. A visszatérő sérültek is remélhetőleg segíteni fognak.

Szerkesztette: BleedingGreen


17 napja
BleedingGreen Philadelphia Eagles Penn State Nittany Lions 2 175 — Beware the Slim Reaper!
Ehhez képest a bleeding green nation-ön így elemzik a játékát:
"Left tackle Jordan Mailata getting shoved back by Vikings’ defensive end Danielle Hunter for a 12-yard sack on a third-and-22 at the Vikings’ 49 with 12:04 to play. The sack pushed the Eagles out of field goal range. It was the fourth sack the Eagles gave up for minus-22 yards—and third sack given up by Mailata, who at one time seemed to have a promising future, though has been inconsistent for the last few years."
 www.bleedinggreennation.com/2023/9/15/23874946/eagles-vs-vikings-good-bad-ugly-nfl-week-2-analysis-reaction-dandre-swift-jalen-hurts-aj-brown
LOL
skizofita
Nem szokasom a PFFt vèdeni de itt most a kollèga valamit nagyon benèzett.... Az elején valóban nem volt tökéletes a fal de amit pont említ arról erősen Hurts tehetett. Eleve rossz irányba mozgott ki sokáig is tartotta a labdát Mailata már csak holdingot csinalhatott volna Hunteren. Előtt meg 9 azaz 9!!!! secig vèdtèk Hurtst mire sikerült eldöntenie hogy akkor inkább nem dobok meg semmit hanem előre futok kemèny 3 yardot. Szóval az elejèt leszámítva valahogy nem őket tennèm felelőssè ezèrt...

Vègre van duma, köszi nektek 😁😁😁
dande2
Annál a játéknál konkrétan még élőben is lehetett látni, hogy Hurts ugrott bele a sack-be. Szóval ez a nézőpont tényleg eléggé LOL, kicsit ott ragadtak a Patriots meccsen.
Direkt megnéztem most a számokat, és passz védekezésben még nyomást sem írtak be Mailata-nak a meccsen, nemhogy sack-et. Idén még nem engedett sacket, csak pár nyomást az előző meccsen.

Akit érdekel itt részletesebben végigmennek a csütörtöki fal teljesítményen:


17 napja
BleedingGreen Philadelphia Eagles Penn State Nittany Lions 2 175 — Beware the Slim Reaper!
Köszönöm én is az összefoglalót!
Nekem még annyi észrevételem lenne, hogy szerintem Edmunds rendesen tett azért a fumble-ért, én úgy láttam, hogy megfogta JJ jobb kezét hátulról, és mintha az akadályozta volna a td megszerzésében, úgyhogy én 90%-ban nekik adnám azt a fumblet.
MrMiksa
Élőben nem vettem észre, de valóban, hivatalosan is megkapta a kiharcolt fumble-t. Az első volt neki a profi karrierjében (nem egy turnover gép), de jobb pillanatban nehezen csinálhatta volna.


18 napja
BleedingGreen Philadelphia Eagles Penn State Nittany Lions 2 175 — Beware the Slim Reaper!
Kevés idő volt a felkészülésre, és volt is csütörtöki meccs beütése az összecsapásnak, főleg az első félidőben, ahol sokszor egymást múlták alul a csapatok. Viszont sikerült tennünk egy lépést a jó irányba, elsősorban a támadó szekciót nézve, de még messze van ez a csapatrész (is) a kívánatos játéktól.

A támadóknak eléggé nyögvenyelősen indult a meccs. A scriptelt játékok eddig nem működtek a meccsek első negyedeiben. Ritmus nélküliek és néha kiszámíthatóak voltak ezek a play-ek, illetve már megint erőltettük a horizontális passzokat a WR-ek felé, ismét kevés sikerrel. Érthető, hogy a meccs eleji blitz-eket akartuk ezzel kezelni, de más módszert is választhatnánk, mert ez nem működik.
Az olyan tervezett irányító futásokat, mint a QB power és draw most egy ideig lehetséges, hogy nem kellene hívni, mert az ellenfelek szemmel láthatóan készülnek ezekre.

Viszont a második negyedre sikerült váltani Johnsonnak, és elkezdtük komolyan venni a futójátékot. Ha meg lehet fogni egy védelmet futójátékkal, akkor nem kell szégyenlősködni és le kell tuszkolni a labdát az ellenfél torkán. Sirianni alatt ez mindig a csapat alapvetése volt, de sajnos néha elfelejtjük (Steichen-nel is előfordult, hogy elfelejtette a futójátékot).

A passzjátékban annyi előrelépés mindenképpen volt, hogy sikerültek nagy játékok. Viszont a szisztematikus előrehaladás hiányzott tegnap is. Jobban nézne ki a helyzet , ha Brown felé az egyik potenciális TD sikerült volna.

Egy jobb formában lévő offense ennyi szerzett labda után már az első félidőben eldönthette volna a meccset, de sajnos a félidőig a három szerzett labdából sikerült mindösszesen 0 pontot szerezni.
A harmadik negyedben is eldőlhetett volna, de ott a bírókon is múlott a dolog. Amikor szorulni kezdett a hurok, akkor viszont ismét sikerült egy kulcs drive-ot végig vinni. A labdabirtoklást is sikerült fölényesen megnyerni, ami nem rossz jel az álmoskönyvek szerint.

Az offense javuló játékának a fő letéteményese, mint általában, a támadófal volt. Valóban le kellett magukról rázniuk a rozsdát, és ahogy várható volt, Stoutland rendbe szedte a társaságot.
Az előző meccset eléggé a szívükre vehették, mert tegnap a passz blokkolás remek volt. Ami sack vagy nyomás összejött abból a legtöbb Hurts labdatartásai vagy a protector RB bénázása miatt történt.
Futás blokkolásban elsősorban a fal bal oldala emelkedett ki. Amikor a két óriás Mailata és Dickerson megindul előre, akkor ez az úthenger sokakat kilapít.

Mondhatjuk, hogy mindennek a gyümölcsét D'Andre Swift aratta le, de vaknak kell lenni ahhoz, hogy ne lássa az ember, hogy jobb futó, mint Gainwell. Kíváncsi lennék, hogy Stoutland döntése volt-e, hogy az első meccsen Gainwell-t erőltették vagy átnyúltak a feje fölött? Swift labdacipeléseiben mindig benne volt a nagy játék és végül sikerült is elszabadulnia egy hosszú futásra. Amikor kellett, akkor türelmes is tudott lenni, pl. a futott TD-nél meg tudta találni a rést.

Shady McCoy és a Snow Bowl óta nem futott egy futónk sem ennyi yardot egy meccsen. Erről nem is lehet többet mondani, talán csak egyet lehet érteni Smith tudományos értékelésével D'Andre Swift játékáról 😀

30 körüli labdacipelést nem kaphat minden meccsen Swift, így szükség lesz a társakra is. Most a hot hand mellett a futók sérülései is magyarázzák ezt a magas számot. Penny-ben szerintem még nem bíznak igazán, pedig jó páros lennének Swift-tel.

Scott is igen jól tette a dolgát, amíg agyrázkódással ki nem esett. Amúgy BoSco passz blokkolása a legjobb a futók között, ezért sem lehet kihagyni a meccskeretből. Swift-ék lelkesek, de elég bénák ebben a műfajban.

Hurts is összességében javuló tendenciát mutat, de még bőven van hova javulnia. Sokszor mintha a játékhívások sem kedveznének neki, de ő most megy át azon a perióduson, hogy a tavalyi kiemelkedő szezonja után tanulmányozták a játékát és megpróbálják elvenni a hatékonyabb játékait. Az edzői stábbal karöltve alkalmazkodnia kell és ez szerintem meg is fog történni, de ne várjunk azonnali csodákat. Még Mahomes-nak sem volt mindig könnyű, amikor alakítani kellett a játékán.

Az interception csúnya volt, mintha megunta volna a tökölődést, és csak feldobta volna Smith felé két védővel a nyakán, hogy hátha lesz valami.
Viszont két játék alatt két TD passzt is adhatott volna Brown-nak, és nem rajta múlt, hogy nem jött össze. Az egyiknél nem dobták be a DPI-t. A másik passznál Penny-re bedobták a holding-ot. Lehet az ilyen akciókra zászlót dobni, csak akkor a Sweat ellen elkövetett 3-4 hasonló „gyenge” holding-ból is dobjanak többet be.

A blitz-ek kezelésében jó volt és a játékokat is többször sikeresen hosszabbította meg. Nem mindig szabadult gyorsan a labdától (ez nála benne van), de többször úgy lehetett látni, hogy nem volt szabad elkapó, már amennyire ezt a tv-n lehet észlelni.
Viszont így kell megbüntetni a blitz-et, ahogy ebben a játékban tette. 6 emberes rush, 5 blokkoló, szóval valaki át fog jutni, de csak egy kicsi időt kell nyerni ahhoz, hogy valaki üresen maradjon a hiányos secondary ellen:


Az elkapóknál DeVonta Smith-é volt a meccs, és igen könnyen lehetett volna 2 TD-je is, ha Hurts bele tud állni az elején a hosszú passzba (Swift elcseszte a blokkot, így a védő miatt nem tudott igazán belelépni), így „csak” egy nehéz hosszú elkapás lett belőle.

Szemét lennék, ha azt mondanám, hogy AJ Brown legérdekesebb mozzanata a pálya széli hisztikéje volt, de azért volt fontos elkapása, first down-ja is a meccsen.
Az nem mondom, hogy nem volt igaza, ha eltekintünk a külsőségektől. Ha valakinek, akkor neki lehet erőltetni a labdát úgy is, ha nem két lépéssel a védő előtt van, hiszen tudjuk, hogy ő „always open”. Végül elérte amit akart, mert ezt követően mentek felé a passzok és nem is igazán rajta múlt, hogy nem lett TD.
AJ-t nem az eszéért és a buddhista szerzeteseket megszégyenítő nyugalmáért kedveljük, de mi sem mutatja jól a közte és Smith közti különbséget, hogy Smith-től nem láttunk ilyet az előző szezon elején, amikor nem ő kapta a legtöbb és legjobb labdát.

Goedert-t megpróbáltuk jobban bevonni a játékba, más kérdés, hogy többször hülye horizontális playekkel (a TE screen-t viszont szeretem Goedert-tel, de ez most nem volt). Az irány jó, folytatni kell, mert luxus, hogy csak blokkolásra használjuk, persze abban is elit volt tegnap.

A védelem oldalán lehetett számítani arra, hogy a passz védekezésben gondok lesznek a sérülések miatt, és ráadásul a meccs közben még tovább fogyatkoztak a kezdők. Ezért viszonylag egyszerűen próbálta tartani Desai a coverage-eket, így viszont megkönnyítette az ellenfél elkapóinak dolgát. Az Osborn TD-nél még így is sikerült egy Super Bowl-ra emlékeztető kommunikációs zavart összehozni Slay-éknek.

A labdaszerzésekkel viszont összességében valamennyire egyensúlyba hozták ezt a teljesítményt. A futás elleni védekezés továbbra is kiváló, a korai fumble csak rásegített arra, hogy elvegyük az ellenfél kedvét a futástól.

A védőfalban ma Sweat vitte a prímet, aki végig terrorizálta a csere LT-ket. Övé volt a meccs egyik legfontosabb játéka, amivel megalapozta a második félidő hangulatát. Szép klasszikus vak oldali sack/fumble, nem lehet nem szeretni Sweat játékát.


Nagyon jó, hogy ismét Jordan Davis-t kell kiemelni a passrush terén is a futás elleni védekezése mellett. Látszik, hogy foglalkozott ezzel a nyáron és már nem csak erőből, hanem robbanékonysággal és többféle technikával is próbál dolgozni. Irányítóként félelmetes lehet, amikor egy ekkora ember áthúzza magát a guard-on és elindul feléd.

Carter-nak nem volt olyan látványos meccse, mint a múlt héten, de többször is siettette Cousins-t és dicséretes módon Milton Williams és Davis mellett ő volt a futás elleni védekezés letéteményese.

Graham-nek, Cox-nak és Reddick-nek nem volt kiemelkedő meccse, de Graham kiharcolt egy holding-ot, Cox pedig megszerezte Sweat fumble-jét. Ezért jó a mély védőfal, mert nem kell mindig mindenkitől elit játék.

A linebacker sorban örömteli, hogy Cunningham mind passz, mind futás ellen stabilabb volt, mint az előző meccsen és Morrow is jól szállt be erre a meccsre, egyből elrabolva Elliss snap-jeit a védelemben. Ráadásul Morrow a speciális csapatban is hasznos volt.

A secondary most nem tudott gátat vetni Jefferson-nak. Mindent megpróbáltak, főleg Slay, de van, hogy nem jön össze egy elit elkapó levédekezése. A TD legalább nem jött össze neki, de az is inkább rajta múlott.

Nagyon sajnálom Maddox-ot, de csalódott nem vagyok, mert tudtam, hogy a sérülés jönni fog valamikor. Sajnos fizikailag nem alkalmas a folyamatos játékra, Jason Verrett 2.0. lehet belőle. A sérüléséig szokás szerint megbízható volt és kiharcolt egy fumble-t is futójátéknál.
Kíváncsi leszek Goodrich-et léptetjük-e elő, vagy Bradberry lesz a nickel (edzőtáborban próbálták) és Jobe marad a szélen? Goodrich nem kezdett jól, amikor bejött azonnal ráküldték Hockenson-t, de később belejött és elfogadható meccset hozott. Lett volna egy kiharcolt fumble-je neki is, ha a védőfalember nem áll lesen (köszi Street 😉)

Jobe-t megverte Addison egy hosszú TD-re, de ez előfordul egy CB-vel, viszont voltak biztató játékai is.

Justin Evans jobb meccset hozott a múlt hetinél, a védelemben megszerzett, a speciális egységben kiharcolt egy fumble-t. Utóbbi igen fontos volt, mert egy jó visszahordást sikerült vele elhárítani. Látni, hogy miért került Edmunds elé, a depth chart-on, akivel most éppen párban voltak.
Edmunds nem hibázott nagyon látványosat, de jobb, ha hamar visszajön Blankenship. Jefferson endzone-os fumble-jénél ő sertepertélt ott a szerelési kísérlettel, de labdához nem volt köze.

Elliott bevágta a 61 yardos mezőnygólt, természetesen. Egy 55-öst ugyan kihagyott, de így is magasan legjobb a speciális egységben.
Covey labdavesztése meredek volt és megköszönheti Ringo-nak, hogy vissza tudta szerezni. A punt cover team majdnem beszedett egy hosszabb visszahordást, Evans kiharcolt fumble-lel mentette a helyzetet. Továbbra is sok izgalom forrása ez a csapatrész és inkább a rosszabb értelemben.

Lesz egy kicsit hosszabb idő, hogy a sérültek gyógyuljanak. A Tampa Bay ellen utoljára 2013-ban nyertünk, szükség lesz minden hadra fogható emberre.

Szerkesztette: BleedingGreen


Legkedveltebb fórum hozzászólások

több mint 9 éve
BleedingGreen Philadelphia Eagles Penn State Nittany Lions 2 175 — Beware the Slim Reaper!
Na, úgy gondoltam, hogy a kedvenc draft pickjeim közül Matthews-szal kezdünk, de nem bírtam ki, úgyhogy mégis Taylor Hart lesz az első. Jó sok gif van benne, úgyhogy várjátok meg türelmesen amíg betölt, de aki nem bír várni, annak odaraktam a külön linket is a képek alá.

Értékelőben is írtam, hogy ideális 2-gapes védőfalember. Képes megtartani az OL-t, nehéz elmozdítani, ami alapképesség kell legyen. Kivételesen jó mozog laterálisan a play olvasása után, még akkor is, ha nem tud tökéletesen lejönni a blokkról. Például a következő playben. 5-ös technikáról indul, zone blocking séma, a play a másik irányba megy, Az indulás jó, az OT-nem tudja megblokkolni a play-oldali vállát, igy el tud indulni a jó irányba. Viszont nem tudja szabaddá tenni egyik karját sem, ennek ellenére gyakorlatilag maga után húzza az OT-t a résbe, és végül abban lyukban kötnek ki ahova a futó ment (figyelem, Hart a backside-ról indult, nem a playside-ról). Ja, és közben persze mozdult el szinte semmit a LOS-ről. A többi DL is nagyon szépen dolgozott mellesleg.

http://www.mediafire.com/convkey/44c5/q56vy4p4gjvcga75g.jpg?size_id=4
File sharing and storage made simple
MediaFire is a simple to use free service that lets you put all your photos, documents, music, and video in a single place so you can access them anywhere and share them everywhere.


A következőben felé megy a játék és nagyon szépen visszanyomja a guardot a LOS mögé. Hasznosak azok a hosszú karok, amikor kinyújtja őket a guard 2 yarddal hátrább találja magát. Érdemes nézni, hogy a futónak hol kell megcsinálni a cutot (- 2-3 yardon), mert Hart elé nyomja az OL-t.

http://www.mediafire.com/convkey/8cab/q4lud82470ik2s55g.jpg?size_id=4
File sharing and storage made simple
MediaFire is a simple to use free service that lets you put all your photos, documents, music, and video in a single place so you can access them anywhere and share them everywhere.


A 4-tech-ről indul, nagyon jó a get-off, az OT még a kezét is nehezen tudja rátenni, nemhogy a play oldali vállát megfogni, a LG-t - aki amúgy sem tudja mit is szeretne igazán - félrerakja az útból. Nagyon jól üldözi megint az ellenoldali játékot, szerel és fumble.

http://www.mediafire.com/convkey/75d0/ccdssyqqxz3z35g5g.jpg?size_id=4
File sharing and storage made simple
MediaFire is a simple to use free service that lets you put all your photos, documents, music, and video in a single place so you can access them anywhere and share them everywhere.


Ugyanez pepitában. Félreteszi az OT-t, végigfut a LOS-en (!), és 1 yardon leviszi az ellenkező irányba induló futást.

http://www.mediafire.com/convkey/816a/3gtn7y1k8g6kzw05g.jpg?size_id=4
File sharing and storage made simple
MediaFire is a simple to use free service that lets you put all your photos, documents, music, and video in a single place so you can access them anywhere and share them everywhere.


A védőfalembereknek, különösen 2-lyukas séma esetén futásnál a következő mozdulatsort kell követni:
1. Hit/shoot (= támadd meg (és állítsd meg) a blokkolót)
2. Extend/separate (= a lökd hátra a blokkolót, két karral, kinyújtott karokkal)
3. Shed (= szabadulj meg a blokkolótól, erre több módszer is van pl. shrug, rip stb, részleteke most ne menjünk)
4. Tackle

Akkor nézzünk egy tökéletes végrehajtást. Hart a RDE 66-os számmal. Érdemes figyelni, hogy hova löki hátra az LG-t amikor elkezdi a leválást a blokkról, ezután az egyik karja már szabad, a másikkal pedig szépen távol tartja a blokkolót, aki a fűbe harap, Hart meg szerel.

 fishduck.com/wp-content/uploads/2014/01/Inside-Out.gif

Majd ismét a Texas ellen, csak most a másik oldalon és most a RG az áldozat. Ismét jó olvasás, jó végrehajtás.

 fishduck.com/wp-content/uploads/2014/01/Outside-In.gif

És újra, most az 5-ös technikáról. Hátratolja a LT-t -3 yardra, leválik és szerel, no gain.

 www.mediafire.com/view/ejx3cjf64a77j1e/hart-penetration2.gif

A következőnél nem tud megszabadulni teljesen a RG-tól, de nem gáz,visszatolja és maga után vonszolja egészen a szerelésig. Érdemes megnézni, milyen pozícióban van ő, és hol van a többi védő, amikor Hart szerel. A többeket mind elmozdítják a LOS-ről, őt nem.

 www.mediafire.com/view/sbk297x3gwph8ij/hart-penetration6.gif

Alapvető feladata egy 3-4-es, 2-gapet játszó védőfalembernek, hogy ne hagyja magát elmozdítani a LOS-ről, foglalja le támadófalembert, és ha nem is tud gyorsan lejönni a blokkról, lehetőleg ő legyen, aki eltolja a blokkolót és ne fordítva. Ha ezt meg tudja tenni, akkor már ebből is hasznos játékok sülhetnek ki. A következő felvételen nem jön le a blokkról, sőt, a blokkoló el is fordítja a futás irányából, azonban Hart betolja a blokkolót a résbe, így a futónak nincsen hol elfutnia.

http://www.mediafire.com/convkey/c8a2/pke6cre5z6f9y6k5g.jpg?size_id=4
File sharing and storage made simple
MediaFire is a simple to use free service that lets you put all your photos, documents, music, and video in a single place so you can access them anywhere and share them everywhere.


Hasonló helyzet, visszatolja a guardot, akinek a fenekében lényegében elbotlik a futó.

http://www.mediafire.com/convkey/8a4c/sobc9fayjmvp7yl5g.jpg?size_id=4
File sharing and storage made simple
MediaFire is a simple to use free service that lets you put all your photos, documents, music, and video in a single place so you can access them anywhere and share them everywhere.


A footballban van néhány hangzatos maxima, az egyik ilyen a védőfalemberek jelszava is lehet: „One man can’t block me, two man can’t move me.” Az első mondatra mát láttunk példákat, de egy 3-4-es falembernél fontos, hogy a kettőzéseket is meg tudja tartani. Hart ehhez is rendelkezik képességekkel. Az első felvételen a C és a LG nem tudja háta tolni. A játékból csak azért lesz valami, mert a másik DE elhasal.

 www.mediafire.com/view/38gomjy3gnmqgqz/hart-twomen.gif

A következőn a LG és a LT blokkján küzdi át magát.

 www.mediafire.com/view/74376qn4841nwh3/hart-twomen3.gif.gif

Ismét a C és a LG próbálkozik. Sikertelenül.

http://www.mediafire.com/convkey/b3e6/q751i3827ui04t45g.jpg?size_id=4
File sharing and storage made simple
MediaFire is a simple to use free service that lets you put all your photos, documents, music, and video in a single place so you can access them anywhere and share them everywhere.


Azt hiszem, hogy az már eddigiekből is kiderült, hogy nagyon jó a szerelési készsége, 3-4-es endhez képest sok szerelést csinált meg. Jól üldözi az ellenfeleket, a következőn például Cookst éri utol hátulról, és viszi le 20 yarddal a LOS mögött.

http://www.mediafire.com/convkey/1723/ln3rt56m3t39u375g.jpg?size_id=4
File sharing and storage made simple
MediaFire is a simple to use free service that lets you put all your photos, documents, music, and video in a single place so you can access them anywhere and share them everywhere.


A következő duplán dicséretes játék. Először teljesen elpusztítja a felé irányuló inside zone próbálkozást azzal, hogy RDE-ként a 3-as technikáról teljesen hátraveti a LG-ot, ezzel a futónak azon az oldalon se a B, se az A-lyuk nem opció, így kénytelen irányt váltani. A futó még kicsúszik négy védő szorításából, de ki az 5., aki végül elkapja?

 fishduck.com/wp-content/uploads/2014/01/Whose-Tackle.gif

Egyik nagy erénye, hogy van esze, olvassa a játékokat és jól reagál. Ennek egyik jó mércéje, hogy milyen jól érzi és reagálja a screeneket. A következőnél a 2-es technikáról indul a LG-dal szemben. Sok játékos ilyenkor ész nélkül rohanna a Qb-ra, és maga mögött üresen hagyná a keresztező TE-et előtte egy blokkoló guarddal. Hart azonban leolvassa, hogy itt valami nem oké, visszalép és gyönyörűen belenyúl a passzba.

 www.mediafire.com/view/jsfw572175wmy34/hart-screen.gif

Ismét jól érzi a screent és akadályozza meg, hogy Cooks nagy játékot csináljon.

 www.mediafire.com/view/6bdyr6pvzcxwkcl/hart-cooks.gif

Használja az eszét a blokkok olvasáskor is, észreveszi és szépen kikerüli a low blockot, és egy lehetséges TD-t akadályozott meg a szereléssel.

 www.mediafire.com/view/84tag2rrrj43qch/hart-stop.gif

Passz siettetésben is vannak jó pillanatai, amikor jól kapja el a snapet veszélyes lehet. Itt 1-gapes passrush szituációban 3. és hosszúnál a 3-as technikáról szépen vág be a résbe és akadályozza meg a passzt.

http://www.mediafire.com/convkey/97a4/zob7z8i0381egjk5g.jpg?size_id=4
File sharing and storage made simple
MediaFire is a simple to use free service that lets you put all your photos, documents, music, and video in a single place so you can access them anywhere and share them everywhere.


Hasonló, jó betörés a 4-es technikáról.

http://www.mediafire.com/convkey/977c/m69mj071phbqpvk5g.jpg?size_id=4
File sharing and storage made simple
MediaFire is a simple to use free service that lets you put all your photos, documents, music, and video in a single place so you can access them anywhere and share them everywhere.


Egyébként inkább erőből próbál odaérni az irányítóhoz, túl sok cselt, mozdulatot nem használ.

http://www.mediafire.com/convkey/4d2c/jm9ja82kl14z8715g.jpg?size_id=4
File sharing and storage made simple
MediaFire is a simple to use free service that lets you put all your photos, documents, music, and video in a single place so you can access them anywhere and share them everywhere.


http://www.mediafire.com/convkey/673d/yig9g98vd1txo795g.jpg?size_id=4
File sharing and storage made simple
MediaFire is a simple to use free service that lets you put all your photos, documents, music, and video in a single place so you can access them anywhere and share them everywhere.


 insidethewarroom.files.wordpress.com/2014/01/hart3.gif?w=640

Sok passzt elüt, ezt nálunk is szeretik. Használja az eszét és a kezét, ha nem tud odaérni a Qb-hez.

http://www.mediafire.com/convkey/d4f2/l1ulq1w2oha27uy5g.jpg
File sharing and storage made simple
MediaFire is a simple to use free service that lets you put all your photos, documents, music, and video in a single place so you can access them anywhere and share them everywhere.


Érdekességként: OLB-ként is előfordult a pályán passrush helyzetekben, változó sikerrel. A profiknál nem hiszem, hogy sokat látnánk itt. Amikor eredményes volt, akkor méretéhez képest jó indulásával és a karjainak erejével tudta megverni az OLB-ket, de az igazi OLB-k robbanékonysága és hajlékonysága nem jellemző rá. Az első esetben a 9-es technikáról indul, és leginkább annak köszönhető a jó passrush, hogy a RT-nem ér ki időben a meredekebb szögre, és Hart szépen távol tartja a karjaival.

http://www.mediafire.com/convkey/2271/vczi055dueec9w55g.jpg?size_id=4
File sharing and storage made simple
MediaFire is a simple to use free service that lets you put all your photos, documents, music, and video in a single place so you can access them anywhere and share them everywhere.


Ebben az esetben a 7-es technikáról támad, a RT ismét határozatlan, szinte alig ér Harthoz, meglepi a sebessége, és Hart ügyesen lesöpri a tackle karjait.

http://www.mediafire.com/convkey/eaf6/a6a5cz3u08oz2e25g.jpg?size_id=4
File sharing and storage made simple
MediaFire is a simple to use free service that lets you put all your photos, documents, music, and video in a single place so you can access them anywhere and share them everywhere.


Azért persze vannak hibái is, most nézzünk ezek közül néhányat. Sok fenti felvételen is egy furcsa 3 ill. 4 pontos állásból indul, ahol a súlypontját inkább a sarkára helyezi és nem előre dőlve a lábfejére. Ez látszólag nem befolyásolta túlságosan az indulását és a robbanékonyságát, de ez lehet, hogy a profiknál már nem így lesz, ahol sokkal képzettebb és atletikusabb támadó falemberekkel is találkozni fog. Nem igazán lehet tudni, mire is jó ez a „béka” (vagy inkább kacsa 😀 ) kezdőállás, talán arra, hogy ebből nem tudnak következtetni a támadófalemberek, hogy merre fog indulni a snap után. (A láb és a kezek pozíciójából és a súlypontból is szoktak olvasni a támadó falemberek). Itt látható a furcsa kezdőállás, érdemes nézni, hogy a másik két falembernek mennyivel magasabban van a feneke és előrébb a súlypontja.


Sok fiatal falemberrel előfordul, hogy magasan játszik, vagy nem figyel a pontos kézhasználatra, ami miatt futás esetén eltolhatják őket, passz esetén meg könnyen megállítják. Ez Harttal is előfordul néha. A következőben az 1-es technikán áll fel, nagyon magasan tudja csak megfogni a centert, aki viszont meg tudja támadni Hartot a hóna alatti résznél, ami az egyik legjobb támadási pont lehet. Meg is kapja a pancake-et.

 www.mediafire.com/view/zvp6b91pc05ccqc/hart-toohigh2.gif

Hasonló eset, ezúttal a LT tolja el a B-lyukból, esélye sincs leválni a blokkról, a guard meg tudja fogni a mezét a mellkasi résznél, és Hart nem tud időben megszabadulni a fogástól.

http://www.mediafire.com/convkey/5beb/7daay2cxecdqgi75g.jpg?size_id=4
File sharing and storage made simple
MediaFire is a simple to use free service that lets you put all your photos, documents, music, and video in a single place so you can access them anywhere and share them everywhere.


Passz siettetésnél, ha a támadó falember fel tudja venni vele a kontaktot, akkor leginkább csak a bullrusht ismeri, hatékony passrush mozdulatokat (rip, club, hump stb.) nem sokat látunk tőle. Előfordul az is, ha elsősre nem sikerül nyomást gyakorolnia, akkor kiveszik a játékból. Nem azt jelenti, hogy leáll, hanem ilyenkor az erőből való rohamozást elhagyva sokszor inkább megpróbálja kikerülni a falembert, de ehhez nem használ jó mozdulatokat, ezért általában eredménytelen marad. Például a következőnél megpróbálja megtámadni az A-lyukat a C és a RG között, nem sikerül beférkőznie, ezért megpróbálja megkerülni a centert, de az könnyen előtte marad, és jó távol tartja a Qb-től. Érdemes összehasonlítani a NT-lel, aki eközben 2 blokkon küzdi át magát.

http://www.mediafire.com/convkey/8b14/yfw7cp0tomg26ix5g.jpg?size_id=4
File sharing and storage made simple
MediaFire is a simple to use free service that lets you put all your photos, documents, music, and video in a single place so you can access them anywhere and share them everywhere.


Hasonló helyzet, csak most OLB-ből. Az első rohamot megállítja a LT, utána Hart furcsa testcselekbe kezd, ami a nem nagyon zavarja a blokkolót. Ha erőből próbálta volna a nyomást, amihez ért, akkor talán a Qb-re tolhatta volna az embert.

 www.mediafire.com/view/sdql7g9i9gz82j8/hart-olb5.gif

Összességében szerintem eléggé alul-draftolt játékos volt 5/1-en, nem lett volna meglepetés nekem, ha a 2. napon elviszi valaki, akár mi is. Mivel nem minden sémában lehet azonosan hasznos, inkább a 2-gapes rendszert játszó védelmeknek lehet igazán értékes a játéka. Remélem olyan jó játékokat mutat majd, mint a legtöbb példában, és akkor meg lehetünk vele elégedve.


több mint 7 éve
BleedingGreen Philadelphia Eagles Penn State Nittany Lions 2 175 — Beware the Slim Reaper!
Itt van Bradford végzete 😀
 philly.blog.hu/2016/04/28/2016_nfl_draft_ismerkedjunk_a_jovo_iranyitojaval#more8670022

Ha Sam Bradford vagy, akkor a megtekintést csak qb edző és szárazdajka felügyelete mellett ajánlom. Rendkívül félelmetes. | gyengébbek kedvéért: irónia |

Szerkesztette: BleedingGreen


2 hónapja
BleedingGreen Philadelphia Eagles Penn State Nittany Lions 2 175 — Beware the Slim Reaper!
Kezdődik az edzőtábor, ami már a szezon előszele, így ideje megnézni hol tartunk roster-ügyileg. A támadókkal kezdjük, ahol tisztább a helyzet. Brian Johnson vette át Steichen-től az OC posztot. Ez nem egy Mike Groh szintű előléptetésnek tűnik. Johnson-hoz sokan fűznek nagy reményeket, és más csapatoknál is volt esélye az OC posztra, mielőtt itt kinevezték. Hurts-nek biztos nem fog rosszat tenni, hogy marad valamennyi folyamatosság, de nyilván koordinátorként már nem lesz annyi lehetősége a QB-val külön foglalkozni. Arra az éles meccsekig valószínűleg várni kell, hogy lássuk, Johnson milyen újdonságokat hoz a támadósorba és miként boldogul a játékhívásokkal.

Quarterback
Jalen Hurts, Marcus Mariota, Tanner McKee (R), Ian Book

Micsoda változás tavaly óta! Ebben az időben még Hurts utolsó és legnagyobb esélyére készült, hogy megmutassa, lehet rá építeni a franchise jövőjét. Elég határozottan megválaszolta ezt a kérdést, és megkapta a megérdemelt szerződését is, így ezen a területen már nincsen miről beszélni. Az előszezonban nem sokat fogjuk látni, talán csak egy meccsen fog játszani valamennyit.

Az új szezonban másfajta nyomás lesz rajta, hogy tartsa a színvonalat, és ha lehet, fejlődjön is egyes területeken. Ha valami ebben megakadályozza, az nem az elszántság és a szorgalom hiánya lesz.
Ha egy kívánságom lehet, akkor többet használhatná a checkdown lehetőségeket, ahelyett, hogy futással oldja meg a first downt. Swift jó elkapó és Gainwell is el tudja kapni a labdát, még ha tavaly az alapszakaszban nem is ezt mutatta. Ez segíthetné azt, hogy a mezőnyben kevesebbet kelljen ütköznie. Az elmúlt két szezonban is hagyott ki meccseket kisebb sérülések miatt, és tavaly ez jelentősen kihatott arra, hogy az offense játéka megtorpant az alapszakasz vége felé.

Mariota végül csak itt kötött ki, és nem is kellett érte a fél csapatot odaadni, ahogy Kelly mester szerette volna anno. 😀 Komolyra fordítva, ő jobban működhet ebben az offense-ben, mint Minshew. Az előző szezonokból kiindulva lehetséges, hogy lesz majd dolga 1-2 meccsen.

McKee és Book fog küzdeni a QB3 pozícióért. Book-nak van annyi előnye, hogy már tavaly is a csapattal volt. McKee-t viszont draftolták, így szerintem Book-nak egyértelműen jobbnak kellene lennie a TC-ben és előszezonban ahhoz, hogy kiszorítsa őt. McKee játékstílusa szöges ellentéte Hurts-nek, de 3. irányítóként ez nem sokat számít már.

Offensive line
Jason Kelce (C), Cam Jurgens (C/G), Cameron Tom (C), Landon Dickerson (G), Tyler Steen (G/T - R), Jack Driscoll (G/T), Dennis Kelly (G/T), Fred Johnson (G/T), Sua Opeta (G), Tyrese Robinson (G), Brett Toth (C/G/T), Julian Good-Jones (G/T), Lane Johnson (T), Jordan Mailata (T), Roderick Johnson (T), Trevor Reid (T – R), Chim Okorafor (T – R)

Egybe vettem a támadófalat, mert annyi a több posztos játékos, hogy nincsen értelme szétszedni őket posztonként.
A kezdő fal 4/5 része adott, Seumalo távozásával egyedül a RG poszton van kérdőjel. A kérdés itt is legfeljebb az, hogy a több alkalmas emberből ki lesz a kezdő. Egyelőre Jurgens-t írtam be, mert úgy hírlik, hogy a csapat nem szeretné még egy szezon ültetni Kelce mögött. Vannak, akik szerint kicsi erre a posztra, de a tömege dekára annyi, mint Seumalo-nak és a technikát pedig meg tudja tanulni.

Az újonc Steen és Driscoll lehetnek a további kihívók a RG poszton. Steen-nek valószínűleg nincs elég tapasztalata, hogy egyből kezdő lehessen, mivel az egyetemen OT volt. Driscoll szerintem inkább guard-ként van elemében, mint tackle-ként. 2021-ben, amikor RG-t játszott, sokkal jobb volt, mint tavaly, amikor OT-t. Ennek ellenére lehetséges, hogy őt továbbra is inkább swing tackle-ként akarja bevetni Stoutland.

A RG posznál nagyobb kérdés, hogy ki lesz az elsőszámú csere az OT poszton, főleg a bal oldalon. Stoutland meg fogja oldani, de eddig abban a luxus helyzetben voltunk, hogy a korábbi első körös Dillard volt az elsőszámú csere LT és LG poszton is. A csere OT poszton a korábbi évekhez képest bizonytalanabb a helyzet. Jelenleg Driscoll néz ki az elsőszámú cserének a fal mindkét oldalán, de ő nem egy életbiztosítás OT-ként, és probléma lenne, ha hosszabb ideig neki kellene kezdenie.

Vannak még rutinos jelentkezők, akik közül Kelly-nek van a legtöbb tapasztalata mindkét OT poszton. Neki voltak jobb szezonjai a korábbi években, de tavalyi nem az ő éve volt, szóval először rostert kellene fognia.
Fred Johnson-ról először a sci-fi irodalom ugrott be, de nem is csoda, mert utoljára 3-4 éve játszott értelmezhető mennyiséget, és akkor sem jól.
Roderick Johnson szintén 2020-ban jutott utoljára játéklehetőséghez, ő inkább RT.
Tyler Steen-nek jelentős tapasztalta van az egyetemről az LT poszton, de vele kapcsolatban a csapat többször is elmondta, hogy inkább guard-ként számítanak rá. Persze tudjuk, hogy Stoutland szereti több poszton is kipróbálni az embereket.

Számításaim szerint összesen 7 támadó falember helyzete tekinthető biztosnak a szűk keretben, így ha 10 OL-t tartunk meg, mint tavaly, akkor a maradék 3 helyért 10 játékos fog küzdeni.

Wide receiver
A.J. Brown, DeVonta Smith, Quez Watkins, Olamide Zaccheaus, Britain Covey, Greg Ward, Deon Cain, Tyrie Cleveland, Charleston Rambo, Devon Allen, Joseph Ngata (R), Jadon Haselwood (R)

Nem kell magyarázni, hogy a Brown – Smith páros a liga legjobbjai közé tartozik, tökéletes kiegészítői egymásnak.

Mélysége viszont nem nagyon van ennek a csapatrésznek. Ezért főleg Watkins-t hibáztatom, akinek minden lehetősége megvolt tavaly, hogy fejlődjön, de ehhez képest volt kb. két jó meccse, a többi produkciója viszont szinte kivétel nélkül gyenge volt a korábbi önmagához képest. Pedig amikor draftoltuk, nagyon reménykedtem benne, mivel az egyik kedvenc sleeper-em volt, és jól is indult a karrierje nálunk. Tavaly viszont látványosan becsődölt slot elkapóként. Ezt ráadásul nem lehet arra sem fogni, hogy nem illik hozzá ez a pozíció, mert 2021-ben csaknem ugyanennyit játszott a slot-ban és sokkal jobb volt. Valószínűleg fejben lehetett gondja tavaly, ami ad némi reményt arra, hogy visszatérhet a korábbi útra, ha rendben lesz mentálisan.

Watkins komolyan vehető vetélytársat is kapott Zaccheaus személyében. OZ egy rutinos slot receiver, de más karakterű, mint Quez. Inkább a route futásaival érvényesül a rövid és közepes útvonalakon, de a sebessége nincsen meg ahhoz, hogy mélységben úgy kettévágja a pályát, mint Watkins. Ha be tud férni az 53-as keretbe, akkor akár Watkins elé is kerülhet a depth chart-on.

Covey volt tavaly az első számú punt visszahordó és a szezon második felében egyre jobban belejött a szerepébe. Valószínűleg most is ebben a szerepben foghat egy helyet a szűk keretben.
Zach Pascal távozásával lehet még egy kiadó hely egy special teamer+izomember kombinációnak. Ide még akár valamelyik draftolatlan újoncunk is odaérhet.

Deon Cain-nel kapcsolatban érdekesség, hogy USFL bajnokként és döntő MVP-ként érkezik vissza hozzánk (a tavalyi edzőtábort is itt töltötte), de ettől még nem kell attól tartani, hogy az új Mike Quick érkezett meg a személyében.

Tight end
Dallas Goedert, Jack Stoll, Grant Calcaterra, Dan Arnold, Tyree Jackson, Brady Russell (R)

A TE1 nem kérdés, Goedert liga szinten is legjobbak között van szerintem, és az egyetlen komplett TE a rosteren.
Stoll helye is viszonylag biztosnak tekinthető blokkoló TE-ként, Russell valószínűleg kevés lesz ahhoz, hogy kiszorítsa.
A harmadik TE helyért lehet komolyabb harc az elkapó TE-ek között. Calcaterra fiatal és van benne tehetség, Arnold viszont rutinos elkapó, akinek lehet esélye kiszorítani őt. Jackson-t a korábbi években több sérülés is hátráltatta, így most komolyat kellene villantania.

Running back
Rashaad Penny, D'Andre Swift, Boston Scott, Kenneth Gainwell, Trey Sermon, Kennedy Brooks

Roseman megint összehozta a tescogazdaságos csapatrészt. Sok fog múlni sérüléseken (ahogy Sanders esetén is) mert a tehetség megvan az újonnan jött játékosokban is.

Penny-nek megelőlegeztem a kezdő pozíciót, mert ő a legtehetségesebb tiszta futó a keretben. Érdekes az ő helyzete, mert gyorsan akár a csapaton kívül is találhatja magát, ha pl. sérülés miatt nem tudna bizonyítani az edzőtáborban és az előszezonban. Swift helyzete bizonyos értelemben biztosabb, mivel újonc szerződésén van és draft picket is adunk érte. Elkapóként ő a legveszélyesebb a futók között.

Scott keres a legtöbbet a futóink között, már rutinos róka, egy mindenes futó és special teamer. A helye elvileg nincs veszélyben a szűk keretben.

Idén komolyabb rotáció lehet ezen a poszton, így lehet, hogy 4 futó is helyet foghat az 53-as keretben. Ha Gainwell úgy folytatja, ahogy a rájátszásban játszott, akkor nem okozhat neki gondot bekerülni a szűk keretbe, de ha úgy játszik, ahogy a tavalyi alapszakasz nagyobb részében, akkor Sermon is veszélyes lehet rá.


több mint 9 éve
BleedingGreen Philadelphia Eagles Penn State Nittany Lions 2 175 — Beware the Slim Reaper!
Jöjjön a már beharangozott Jordan Matthews. Előrebocsátom, hogy a WR-ekkel soha nem foglalkoztam annyit (a front7 meg az OL harca jobban érdekel), de azért megpróbáltam okosságokat összeszedni.

„The critical factor at wide receiver in my mind, is agility and body control, the ability to change your body position, often off the ground, in order to get your hands in position to make the catch, a la Cris Carter of Minnesota. He would be the ideal in that respect. That particular characteristic must be there for the receiver to be considered a Pro Bowl or a Hall of Fame player. You must have that to get to the highest tier of play.” /Bill Walsh/

Az elkapóknál az egyik legfontosabb képesség, amit figyelni szoktak az elkapási hatókör (catch radius), ami több tényezőből áll össze. Egy része természetesen puszta testi adottság (magasság, karhossz stb.), viszont legalább ilyen fontos például az is, hogy a játékos mennyire tudja a testhelyzetét változtatni, különösen a felsőtestét „tekergetni” annak érdekében, hogy megszerezze a passzt akkor is, ha az kevésbé pontos, vagy nem tud igazán elszakadni a CB-től. Nézzünk erre példákat Matthewstól.

Nem sikerül elszakadni a cornertől, ráadásul a keresztező safety is jó ütemben érkezik. Mégis sikerül egy olyan pozíciót fognia közöttük, ahol megszerezheti a Qb-által inkább csak az általános irányába eldobott passzt. Érdemes megnézni, hogy oldalra és hátra ugorva szerzi meg a labdát (az utolsó kameraállásnál megállítottam ott egy pillanatra), ráadásul a safety keze gyakorlatilag a labdán van az elkapáskor.
Hogy valami negatívumot is említsek, a kéztechnika messze van az ideálistól, bár egy ilyen szorongatott helyzetben ezt nem illik felhánytorgatni. Az kell figyelni, hogy a két keze az elkapás előtti pillanatban is milyen messze van egymástól, és lényegében a labdán zárja össze a kezeit, mintha tapsolna. Az ideális technika esetén a kezek az elkapás előtt megtalálják egymást, tehát vagy érintkeznek, vagy közel vannak egymáshoz. Ha a labdán csapja össze a tenyerét az elkapó, akkor növeli az esélyét, hogy kiperdül a labda, vagy elmegy a kezei között.


A következőnél is ő helyezkedik jól. Pedig a cornernek minden lehetősége megvan a közbeavatkozásra, de kicsit túlfut a labdán (Egy cornernek egyébként sem kell lefutnia a WR-t. Emberfogásnál, ha az elkapót a belső vállánál egy hajszálnyit lemaradva követi, általában akkor van a legjobb pozícióban) A corner rosszul méri fel a passz hosszát, így visszafelé fordulva kell megpróbálnia beleütni. Matthews viszont a helyzethez képest a legjobban helyezkedik, és ismét ő van pozícióban az elkapáshoz.


A következő passz sem pontos. Magasan és mögé megy a passz, nem épp ideális egy slant routehoz, de Matthews ugrás közben, két kézzel visszanyúlva leszedi a passzt, minimális ütemvesztés mellett."You want someone that can separate from one-on-one coverage, be where you’re supposed to be when you’re supposed to be there with separation and catch the football," he said. "And that’s the biggest aspect for it. It can come in a lot of different ways. It can be the speed element of it. It can be the power and size element of it. There’s a lot of different ways to cut it." /Chip Kelly/

Az elkapók előbbi témával is összefüggő lényeges tulajdonsága, hogy el tudnak-e szakadni a kellő pillanatban a védőktől, tudnak-e egy olyan teret kreálni, ahova az irányító be tudja juttatni a labdát. Az elszakadáson nem feltétlenül azt kell érteni, hogy a WR tök üresre játssza magát – ez ritkábban fordul elő a profiknál - hanem sokszor egy fél lépés előny is megfelelő elszakadást jelenthet, ahova az irányítónak be kell dobnia a labdát, az elkapónak pedig el kell tudnia kapni. Nem véletlenül szokták mondani, hogy ez az egyik legnagyobb nehézség, amivel a profivá váló irányítók és elkapók szembesülnek.
Az elszakadás nem pusztán a sebességen múlik, abban nagy szerepe van a pontos technikának (release technikák, route futás stb.), a fizikai erőnek (CB kizárása, elnyomása testtel) és persze az apró trükköknek, mint, pl. egy finom és nehezen észrevehető lökés a CB mellkasán, amikor közeledik a labda.

Az első felvételen látszik, hogy miként segít az elszakadásban egy jól futott route. A corner alapvetően arra számít, hogy a pálya közepe felé (post) fog menni Matthews, ez látszik abból, hogy kissé a pálya közepe felé fordulva helyezkedik. Matthews meg is hagyja e hitében egy apró csellel. A dolog akkor dől el, ahol egy pillanatra meg van állítva a felvétel. Matthews szépen ráfut a cornerre, aki továbbra is a pálya közepe felé mozdul, ezzel olyan hátrányba kerül, amit már nem tud behozni, és Matthews kényelmes előnnyel kapja el a labdát. Alapvető cél, hogy az elkapó elérje azt, hogy a corner az ellenkező irányba kezdjen el fordulni, ellenkező irányba nyissa meg a csípőjét, mint amerre a passz útvonal megy, mert így plusz egy ütem előnyre tehet szert.


A következő fade routenál szép a release, egy apró csellel eléri, hogy szabadon jöhessen el a LOS-ről, a corner nem tudja érinteni. Szépen elszakad a védőtől, és ha a labda a legjobb ütemben jött volna, akkor sima elkapás lenne. Viszont a passz egy kicsit késve érkezik, így le kell lassítania az elkapáshoz, a CB pedig beéri. Itt jön egy másik apróság, a jobb karjával szépen távol tartja a CB-t, nehogy jobban zavarja az elkapásban, így megvan a minimális elszakadás az elkapáskor. Elsőre felesleges virtuskodásnak tűnhet az egykezes elkapás, de a második kameraállásból látszik, kellett, hogy a másik karjával akadályozza a CB-t.


Hasonló route és induló csel a Senior Bowlon. A passz itt jó ütemben jön és sima elkapás. Amire még felfigyel az ember, és az előző playnél is látszik, hogy könnyen találja meg a levegőben lévő labdát a hosszú passzoknál. Magabiztosan kapja el ezeket a válla fölött érkező labdákat. Ez alap dolognak tűnik, de mégsem megy minden elkapónak, ráadásul ő nem túl sok ilyen passzt kapott a Vandy offensében.


Természetesen a pontos route futásnak is nagy szerepe van abban, hogy egy elkapó el tudjon szakadni a védőktől. Sok egyetemi elkapóhoz hasonlóan Matthews sem futotta meg rendszeresen a komplett route tree-t, de sok biztatót lehet látni a felvételeken. Esetében eleve az elkapásainak 42%-a screen passzokból jött, a nem-screeneknek csaknem pedig csaknem fele slant/post/corner route volt. A profiknál használt routeok közül ritkábban találkozott az In és Out routeokkal, a comeback routeokkal és a go/fade routeokkal.
Az összes routeon nem megyünk végig, de nézzük először egy olyat, amit Matthews is alkalmazott és az NFL-ben is alapvető. Ez pedig a quick slant, amelyet minden offense alkalmaz valamilyen szinten.

A quick slant vagy short slant alap játék, nem véletlenül szerepel a combine gyakorlatok között is. Matthews tökéletesen hajtotta végre ezt a routeot a combineon. A slant legfontosabb eleme közvetlenül a 45 fokos fordulást megelőző, ún. „stick” amikor az elkapó egy határozott lépéssel kilép az ellenkező irányba, mielőtt elfordulna. Ez teszi lehetővé a hirtelen elfordulást, ami a slant lényege.
Nézzünk Matthewstól egy tökéletes végrehajtást a combineon (a stick lépés kilassítva).


Persze a combine arra való, hogy tökéletesen hajtsák végre a gyakorlatokat, úgyhogy nézzük meg éles meccsen is. Szépen végrehajtott slant ez is, a body-catch rontja le a dolgot kissé, emiatt majdnem odaér a védő.


Nézzünk egy olyan routeot, amellyel kevesebbet találkozott az egyetemen. A 20 yardos dig route szintén szerepelt a combine programján. Az ilyen routeok lényege, hogy a cornerback elhiggye, hogy az elkapó egy hosszabb routot fut. Ezután egy hirtelen 90 fokos fordulóval üresre tudja magát játszani. Ezt speed cutnak szokták nevezni, azaz a cutnak folyamatosnak kell lennie, nem törhet meg a mozgás, nem lehet megállás. Ezt a routeot szépen teljesítette Matthews, a drop már más lapra tartozik, ez a játékának egyik gyengébb pontja.


Csak az összehasonlítás kedvéért nézzük meg, hogyan nem jó a dig route. Martavis Bryant sem sokszor látta közelről ezt a routeot, vagy, hogy úgy mondjam, az egyetemen nem sokat kellett kanyarodnia 😊 A speed cut itt nincs egészen rendben, onnantól, hogy egy pillanatra megállítottam a képet, elég messze a bójától, elkezd beletopogni, és vagy 4 apró lépéssel lassít le, nem folyamatos a fordulója. A rutinos DB-k pedig az ilyen apróságokból is könnyen olvasnak.


Az egyetemről érkező elkapóknak az egyik legnagyobb kihívás, hogy megbirkózzanak a rendszeres press coverage-dzsel. Az egyetemen kevesen találkoznak igazán kemény presszinggel, pedig az NFL védelmek igazán kedvelik ezt a technikát, és nemcsak emberezésnél, hanem zónázásnál is szívesen használják (lásd Seattle). Persze a press ellen megvannak a megfelelő láb és kéz technikák, amelyeket el kell sajátítani, emellett az OC-k is sokat tehetnek azért, hogy megkönnyítsék egyes elkapók dolgát (pl. a snapnél mozgásban lévő, vagy a LOS mögül induló elkapót nehezebb jammelni).
Matthews sem sokszor találkozott kemény jammeléssel, de van néhány példa, amikor jól megoldotta a dolgot.

Itt egy hozzá hasonló termetű cornerrel szemben szépen használja a testét, hogy el tudjon indulni, és a kellő pillanatban a mezhúzással együtt is elszakad tőle, és megint jól találja meg a hátulról érkező labdát.


A következőnél is szép az inside release, beférkőzik a corner mellé, fontos, hogy szépen odateszi a vállát, így esély sincs ellökni őt a védőnek. A kisegítő safetyt pedig sebességből megveri. Megint szép, jó technikával végrehajtott elkapás.


A Senior bowl edzéseken is jól boldogult. Először egy szép comeback route, jól zárja ki a védőt, aki pedig eléggé tapad. Utána egy nagyon szép indulás a LOS-ről, a corner nagyon megeszi az apró mozdulatot kifele, így a bal lábára kerül a súlypontja, esélye sincs zavarni Matthewst.
Sok olyat lehetett hallani a draft előtt, hogy kevés lesz a sebessége. Nem tudhatjuk biztosan, hogy mire lesz elég a sebessége, de az egyetemen jópárszor lefutotta a védelmeket, úgyhogy lehet bizakodni szerintem. Ugyanaz a típus, mint sok magas elkapó: kell terület neki, hogy felgyorsuljon, de ha ez megvan, akkor nehéz utolérni.
Slip screenből elért szép TD, jó blokkot kap, nemigen van esélyük a DB-knek, hogy utolérjék.


Hasonló játék (ezt inkább jailbreak screenek nevezik, amikor a WR a Qb felé mozogva kapja a labdát), de ugyanaz az eredmény, ismét lefutja a védőket.


Csak nem tanulnak a védelmek, úgyhogy újra megcsinálja.


Azt is lehetett hallani, hogy nem elég mozgékony, nem fog sok védőt kicselezni, kevés yardot fog hozni elkapás után. Nyilván, aki DeSean Jackson-féle mozdulatokat vár tőle, az csalódni fog. Szerintem kellően mozgékony az alkatához képest. Nem ez a legerősebb pontja, de nem is gyengéje. A számai is azt mutatják, hogy a YAC nem gyengéje, átlagban 8,82 yardot hozott. Az összehasonlítás kedvéért Sammy Watkins átlagban 9,71 YAC (még több screent kapott, mint Matthews), Mike Evans 8,53 YAC, Allen Robinson 8,54 YAC. A számait azért megdobják a screenek, mert ezek nélkül 5 YAC felett átlagol éppen elkapásonként, ami csak akkor lenne jó, ha ezt az NFL-ben is megtartaná (pl. Jordy Nelson hozott 2013-ban hasonló átlagot). Szerencsére a Kelly-féle offense segíteni fogja ebben.

Ha lendületbe jön, akkor nem egyszerű megállítani, arm tackle-lel nem tudják levinni.


Ismét a már látott slip screen, de most ki kell cseleznie a keresztező védőket.


Egy elrontott screenből is képes TD-t kihozni, úgy, hogy körbefutja a pályát, és leráz, átugrik egy-két szerelni igyekvő védőt.


Aki még mindig nem hiszi el, hogy elég gyors, annak itt van egy fly sweep. Wingback pozícióból indul a támadófal széléről, és ismét lefutja a védelmet.


Berakták reverse playre is (Andy Reid tapsikola), itt is csak kb. egy cipőfűzőnyin múlt a nagy játék.


A futás blokkolás Kellynél is nagyon fontos. Egy nagy embernek könnyen kell, hogy menjen a blokkolás. Talán ezért is lehet, hogy Matthews megteszi, amit kell, de sokkal többet nem. Blokkolása leginkább kielégítőnek mondható, de lehet, hogy nálunk ennél többet fognak kérni tőle.
Nézzünk először jó blokkokat. Alapvető, hogy a blokkoló elkapó minél hamarabb vegye fel a kontaktot, tehát, ha messzebb van a blokkolandó DB, akkor nem várni kell rá, hanem utána kell menni. Például a következő felvételen szépen támadja meg a cornert és ki is veszi a playből (a 87-es ő)


A következő fontos és szép blokk, jól találja meg és tereli el az ellenfelet a résből.


Azért nem mondhatni, hogy megsemmisítő blokkokat oszt ki, lehet, hogy nagyobb intenzitást fognak tőle kérni majd. Csak összehasonlításul, egy igazán jól blokkolótól WR-től ilyen blokkokat is lehet látni néha (szerencsére ő is nálunk fog játszani 😉 ):
Előfordult néha, hogy kissé lazán vette a blokkolást. A következő esetben ennek látványos következménye is lett. Szépen kezdi a játékot, aztán érthetetlen módon elengedi a CB-t, talán azt gondolta, hogy a védő már nem érhet oda. Mindenesetre, a CB köszöni szépen, csinál egy szép szerelést, amiből fumble lesz.


Ha távolabb helyezkedő védőt kell blokkolni, akkor minél hamarabb oda kell érni hozzá és felvenni a kontaktust. Ehhez képest itt eléggé hezitál, és lényegében nem is ér hozzá a blokkolnadó ellenfélhez.


A következő is hasonló, itt is egy kicsit üldözni kéne az ellenfelet, de nem nagyon igyekszik, inkább megtorpan és még egy testcsel-félét is csinál, amire nem tudni mi szükség lehetett.


Egyik legnagyobb gond vele kapcsolatban az indokolatlanul sok elejtett labda. Láthattuk, hogy milyen passzokat képes elkapni, viszont máskor meg érthetetlenül kővé változik a keze. A 10% feletti drop arány nem túl jó.
A következőnél pontatlan passzt ad a QB, ilyenekkel lehet kórházba küldeni a csapattársakat. Viszont elkapható lett volna, nem volt törvényszerű, hogy felpattanjon a kezéből és majdnem int legyen belőle.


Azért csak összejött neki az interception. Ez viszont már sokkal inkább az ő felelőssége, az ilyen passzokat el kell kapni, pláne ha az ember kezében van a labda. Nem lehet igazán jól látni, de talán nem tökéletes a kezek pozíciója, nem csinálja meg rendesen a háromszöget a kezeivel, hanem megint a labdán akarja összezárni a kezeit, így könnyebben kipattan a labda.


Ezt is el lehetett volna kapni. Viszont pozitívum, hogy ment utána, nehogy hátra-passznak legyen minősítve.


Ez se tökéletes passz, pontatlan és az elkapó épségére veszélyes passz egy slantnél, Matthews is inkább magára ügyel az elkapás helyett (egyetemi karrierjének utolsó meccse volt, így valamennyire érthető)


Amit még fel lehet hozni vele kapcsolatban, hogy kevés TD-t kapott el az endzoneban és közvetlen közelében. Pl. a következő esetben egy gyengén futott route-ot lehet látni. Talán hitch route lenne, de nem igazán felismerhető, mert olyan nem igen van, amelyből balra kell kijönni, majd ellenkező irányba fordulni. Minden esetre nagyon határozatlanul fordul vissza, így a védő könnyel leolvassa, ráadásul utána nem visszafelé, a labda irányába mozog, hanem hátrálva az endzoneba, ami tovább könnyíti a védő dolgát. Egy határozottabb route futással talán nem lett volna egyből TD, de legalább közelebb jutott volna a csapat a gólvonalhoz.


1 hónapja
BleedingGreen Philadelphia Eagles Penn State Nittany Lions 2 175 — Beware the Slim Reaper!
Előszezon meccshez képest nézhető volt, amíg be nem jött Book. 😀

A kezdők nem voltak egyik oldalon sem. Mi a Steen-Sills-Andrews-Opeta-Driscoll támadófallal kezdtünk. Kb. a második negyedtől fokozatosan cseréltük őket is, előbb Kelly jött RT-be, utána Fred Johnson a bal oldalra, utánuk pedig a többi poszton is jött a harmadik sor.

Igaznak tűnik, hogy Jurgens a TC-ben megszerezte a kezdő RG posztot, mivel a színét sem láttuk ezen a meccsen.
Steen, ahogy várható volt LT-ként is kipróbálásra került, és az edzőtábori hírek és a mai meccs alapján nem esélytelen arra, hogy ő legyen a csere LT.
Josh Sills-hez nem véletlenül ragaszkodtunk, a büntető ügye ellenére. Tavaly is sokat láttak benne, UDFA-ként bekerült az 53-ba. Most pedig pár nap edzés után is jól nézett ki LG-ként.

Az összes fal kombinációra elmondható, hogy passz blokkolásban voltak erősebbek, a futásnak nem sikerült olyan gyakran utat nyitni, mint ami kívánatos lett volna.

Az első félidőben domináltunk a labdabirtoklást, hosszú drive-okat vezettünk, de ehhez képest kevés pontot sikerült feltenni, mivel sok hiba és pontatlanság volt. Elliott kihagyott egy 47 yardos mezőnygólt (43 és 49 yardost viszont berúgott), előtte 2&1-nél false start, majd a következő játékban nem állunk fel időben, delay of game. Még szerencse, hogy Mariota rutinos Qb. 😉 Egy másik drive azért állt meg, mert McKee a flat-ben nem tudta odadobni az üresen lévő Penny-nek a labdát.

Mariota egy negyedet játszott kb. Főleg lábbal volt veszélyes, távolabbi passzt nemigen vállalt be, és amikor igen, akkor sem tűnt pontosak. Egy hosszabb passznál csúnyán elhibázta az üres Calcaterra-t.

Tanner McKee játékát jó volt nézni. Az elmúlt évek béna QB3-jai után ő irányítónak nézett ki. Lényegében a 2.-3. negyedet kapta meg, és vele tudott legjobban mozogni az offense. Bevállalósabb volt a passzoknál, mint Mariota, többször is feldobta az elkapó külső vállára, mikor látta, hogy a védő háttal van. Jól is helyezte ezeket a passzokat. Szebben repültek ki a passzok a kezéből, mint Mariota-nak. Ez volt az első passza:

A kommentátorok az újonc Nick Foles-hoz hasonlították. Eddig én még nem mennék el, nekem az újonc Nate Sudfeld jutott eszembe, ami szintén egy pozitív hasonlat.
Viszont a mozgékonysága közel van a nullához. Eléggé szoborszerű a zsebben, így amikor nyomás jön, akkor bajban lesz.

Quez Watinks összeszedett egy hamstring sérülést a héten, és Zaccheaus-t sem láttam a pályán. Így a még tartalékosabb Greg Ward - Joseph Ngata - Tyrie Cleveland hármassal kezdünk az elkapó sorban. Ehhez mérjük, hogy sikerült haladni az offense-nek.

Ward volt Mariota fő célpontja, rutinos elkapóként ő megélt a Ravens cseresor ellen. Cleveland-nek jó játékkapcsolata volt McKee-vel, és sokszor akkor is ment felé a passz, amikor nem tudott elszakadni a védőtől. Ezekből a nehezebb passzokból is többet lehúzott.

A futóknál Scott és Gainwell pihenőt kapott, ők majd a Browns ellen fognak játszani. Így a Swift-Penny-Sermon-Brooks négyes kapott lehetőséget. Swift-tel kezdtünk és ő is nézett ki a legjobban közülük. Penny egy nagyon türelmes back, többször is ennek köszönhette, hogy talált helyet, amikor elsőre nem tudott rést nyitni a támadófal. Sermon vitte a TD-nket, és pass protection-ben ő nézett ki a legjobban. Brooks nevéhez leginkább egy elvesztett fumble kötődik, de neki amúgy sem voltak itt komoly esélyei.

Amikor a második félidőben bejött Book, azzal a lendülettel meg is szűnt a passzjáték. Az ember nem nevezhető irányítónak, mivel nem hajlandó eldobni a passzokat. Vagy első szándékból fut vagy fejetlen csirkeként menekül a magára húzott nyomás elől. A Clayton Thoroson vándorserleg egyértelmű győztesének tűnik egy előszezon meccs után. Csak a helyet foglalja a roster-en, én minél hamarabb elküldeném.

A védelemben is pihentek a kezdők. Jordan Davis és Jalen Carter csak néhány snap-et játszott, de Carter ennyi idő alatt is bejelentkezett. A csere guard-ok neki nem fognak problémát okozni:


A védőfalban inkább a 3. soros játékosok játszottak: Marlon Tuipulotu, Kentavius Street, Ojomo kapott sok lehetőséget. Nolan Smith az első félidőt kapta meg. A fal jobb és bal szélén is felbukkant, off ball linebacker-ként nem láttam.

Dean nem játszott (teljes biztos a helye), az Elliss-Morrow kezdő párossal álltunk fel. Elliss nem sokat volt fenn, rövidesen váltotta Bradley és a többiek.

A cornerek-nél a Jobe - McPhearson (slot) - Ringo hármassal kezdtünk. Utána már kissé keveredtek a dolgok, de a Greedy Willams - Mario Goodrich - Mekhi Garner triót láttam a legtöbbet fenn, majd Eli Ricks váltotta Williams-t.

Az Edmunds - Evans safety páros kezdett, Blankenship kezdő helye biztos, ő pihent. Justin Evans kezdése jelentős fejlemény, mivel azt jelentheti, hogy Wallace előtt van a depth chart-on. Egyébként Evans nem is volt rossz, több kemény ütést is bevitt. Wallace az újonc Sidey Brown-nal volt párban.

A védelem összességében stabil volt, kevés volt a nagy baki és látványos elrontott szerelés, ami már önmagában nem rossz a 2-3. és sokadik soros védőktől. Morrow jól mozgott, amíg pályán volt. Noah Elliss a méretéhez képest mozgékony, csinált egy szép TFL-t. Goodrich több passzt is levédekezett a slot-ban.
A második félidőben Huntley játszott a Ravens-nél, aki tapasztalt és hadra fogható csere, ennek megfelelően vele gyűlt meg leginkább a baja a védőknek.

Egy látványos hiba volt, amikor az első félidőben a fal mögött elvesztették Justice Hill nyomát, amiből egy nagy futás lett. Hárman is hibáztak, először Nolan Smith nem zárta jól a fal szélét, ráadásul Ringo és Edmunds túlságosan behúzódott, így nem érdek oda időben az oldalvonalhoz.

Desai próbálkozott blitz-ekkel, de ezek nem jöttek be túlságosan. Az egyik ilyen játéknál TD-t kaptunk, mivel Ringo egyedül maradt egy rutinos elkapó ellen.

Az újoncokról majd külön, de nem lehet elmenni Eli Ricks mellett, aki a legnagyobb játékot mutatta be a védelemben (a trash talk-ot a végén meg lehetne spórolni, mert éles meccsen erre mehet zászló):


A specális egységben a punt és kickoff cover team továbbra is sebezhetőnek tűnik. Nem kaptak nagy visszahordást, de néha úgy tűnt, nem sokon múlik.
Volt egy szép kiharcolt fumble egy punt után, amit Garner ütött ki és Rick Lovato a longsnapper ért oda a labdáért legelőször. Lovato nagy forma, rutinos longsnapper, akinek nem kell már küzdeni a helyért, de mégis ő ér oda elsőnek a fumble-re egy előszezon meccsen.
A Siposs - Zentner punter harc e meccs alapján döntetlen közeli.

Sajnos komoly veszteség is volt a meccsen. Shaun Bradley súlyosnak látszó térdsérülést szenvedett, kiskocsin vitték le, erős fájdalmak között. Az amúgy sem acélos speciális csapat ezzel komoly csapást szenvedett, mivel Bradley volt az egyik legjobb ebben a csapategységben. Szükség lesz rá, hogy valaki előre lépjen, esetleg az újoncok közül.

Az újoncokról el lehet mondani, hogy a legtöbbnek hullámzó volt a játéka jó és rossz megoldások is voltak, de szinte mindenki hozzá tudott tenni valamilyen pozitív játékot.
- McKee-ről és Carter-ről már volt szó.
- Eli Ricks a visszahordott TD-jén túl is jól védekezett, passzt is leütött, fizikálisan, magabiztosan játszott.
- Nolan Smith sokat volt fenn az első félidőben. A hibájáról már volt szó. A pozitív oldalon szerepel, hogy sebességből tudott nyomást gyakorolni az irányítóra. Főleg az atletikusságára és robbanékonyságára építhet újoncként, a nagyobb méretű és fizikálisabb támadókkal már ma is meggyűlt a baja. Az edzőtábori hírekhez képest nem volt domináns a játéka, inkább villanásai voltak.
- Steen a meccs elején elnézett egy blitz-et, ezen kívül viszont jól játszott, otthon volt a LT poszton.
- Sydney Brown volt a védelemből a másik meghatározó újonc. Többnyire mélységi safety posztról indult és számos játékot ő fejezett be szereléssel, lényegében hiba nélkül. Rakétaként száguldozott a pályán. A legtöbb szereléssel fejezte a meccset, pedig nem ő játszotta legtöbbet. Nagyon biztató.
- Ringo hullámzó volt, de ez egy újonc CB-től nem meglepő. Bizonytalanabbul kezdett, kaptunk róla egy TD-t, de később belejött és volt levédekezett passza is.
- Ojomo nevét is többször lehetett mondani, többször is ő ért oda a labdás emberhez. Kiharcolt egy holding-ot, ami miatt visszafújtak egy futott TD-t.
- Mekhi Garner-nek a speciális csapatban bemutatott nagy játékán kívül a védelemben is volt levédekezett passza. Fizikális játékos, lehet, hogy safety-ként is ki lehet próbálni.
- Joseph Ngata és Jadon Haselwood közül Ngata kapott sokkal nagyobb hype-ot az edzőtábor alapján, de most Haselwood volt a jobb. Ngata sokat szerepelt a képen, sokat keresték az irányítók, de az elszakadással gondjai voltak.
- Ben VanSumeren meglepően kompetensnek tűnt linebacker-ként a meccs második felében. Kevés a tapasztalata, de nem láttam tőle nagy hibát, és Brown-hoz hasonlóan ő is sokat szerelt. PS-re esélyes lehet ő is, de a szűk kerethez a speciális csapatban kellene kitűnnie.
- A héten igazolt Johnny King (létező személy, nem a Madden-ben generált név 😊) kapta el leghosszabb passzt (33 yard), 3. és 11-nél McKee-től.


2 hónapja
BleedingGreen Philadelphia Eagles Penn State Nittany Lions 2 175 — Beware the Slim Reaper!
Jöjjön a védelem, ahol jelentős változásokat láthattunk a holtszezonban. A pályán csaknem a kezdő védelem fele kicserélődött és új koordinátor is van Sean Desai személyében. A védelem legfontosabb részei, a védőfal és a passrush, valamint a cornerek egyben maradtak, de a linebacker sorban és a safety-k között nagy változások lesznek. Nem kell meglepődni, ha ez egy átmeneti év lesz a védelem tekintetében, több nehézséggel, mint amit az előző szezonban láthattunk.
A sémában hatalmas változás nem várható, Desai is hasonló filozófiát követ, mint Gannon, ő is a Vic Fangio féle alapokra épít. A játékhívásban jó lenne több rugalmasságot látni, mint ami Gannon esetén volt. Nem lesz hiány kihívásokból sem, hiszen több magasan rangsorolt irányítóval fog találkozni a védelem, mint a tavalyi alapszakaszban.

Az előző szezonban a felállásaink többségében 3 igazi falember volt a pályán. A snapek kb. háromnegyed részében 3-3-5-ös vagy 3-4-4-es eloszlásban küldtük fel a védőket. Természetesen a 3 vagy 4 linebacker-ből az egyik szinte mindig Reddick volt, és sokszor állt fel Sweat is kvázi OLB-ként, így valójában 4-5 ember volt ilyenkor a LOS-en. A klasszikus 4 DL-t azért alkalmazhattunk ritkábban, mert a felállásban volt a legsebezhetőbb a védelem a futás ellen.

Defensive tackle
Jordan Davis, Fletcher Cox, Milton Williams (DE/DT), Jalen Carter (R), Marlon Tuipulotu, Kentavius Street (DE/DT), Moro Ojomo (R), Noah Elliss

Hargrave távozása nyilván jelentős lyukat hagyott maga után, legalábbis, ami a belső passrush-t illeti, mert futás ellen finoman szólva sem volt jó. Valószínűleg kezdetnek Milton Williams fog fellépni a helyére, aki a szezon második felében és a döntőig vezető úton egyre jobb teljesítményt nyújtott. Futás ellen ő simán jobb, mint Hargrave volt, de passz siettetésben nem fogja tudni pótolni.

Valószínűleg a passrush-beli segítséget Jalen Carter-től várhatjuk a leginkább, akihez szerintem kezdetben ez a szerep illene legjobban. Nem ideális, ha a draft-ról várjuk az azonnali segítséget, de Carter-nél erre alkalmasabb DT-t a drafton nem találhattunk volna.

Davis tavaly jól kezdte a szezont, de a sérülése visszavetette kissé, és utána kellett neki idő, hogy újra magára találjon. Ha a sérülések elkerülik, akkor kulcs szerepe lehet idén is a futás ellen. Jó lenne látni, hogy emellett az irányítóra is több veszélyt jelent. Az atletikus képességei megvannak ehhez is, annak ellenére, hogy valószínűleg nem lesz olyan játékos, aki a snapek 60-70%-át a pályán tölti.

Cox képviseli a rutint az egységben, de tudjuk, hogy már nem elit. Az ideális állapot az lenne, ha a szezon végére Carter mögött rotációs szerepbe kerülne.

Komoly rotáció várható idén is ezen a poszton, így ebből a névsorból 6 ember is bekerülhet az 53-as keretbe. Ojomo-nak is van esélye, hogy 7. körös újoncként is bekerüljön a rotációba, ha mutat valamit abból, ami miatt egyesek második napos tehetségnek tartották a drafton. Futás ellen az egyetemen elit volt, erre nálunk is szükség lenne.

Szükség lenne egy cserére is Davis mögött NT poszton. Tavaly komoly gondok támadtak, amikor ő kiesett, végül Linval Joseph-et kellett hozni a posztra. Jelenleg erre a pozícióra a fenti nevek közül csak Noah Elliss lenne alkalmas (Christian és Kaden Elliss testvére). Az előző szezonban UDFA-ként került ide, de végig sérült listán volt a pro day-én összeszedett „ismeretlen sérülés” miatt, ami inkább egy kvázi redshirt évnek tűnt.

Defensive end
Josh Sweat, Brandon Graham, Derek Barnett, Tarron Jackson (DE/SAM), Janarius Robinson

Már volt szó arról, hogy visszaesett a klasszikus 4 falemberes felállásaink aránya, így kevesebb olyan DE-re van szükségünk, akik 5-ös vagy 7-es technikán állnak fel. Ennek megfelelően kevesebb ilyen játékosok száma is a bő keretben.

Sweat-ben az a jó, hogy ő szinte mindenre használható. A klasszikus DE szerep mellett fel lehet küldeni kétpontos állásba is OLB-ként, be lehet tenni a 4-es technikába is az OT-vel szemben. Ideális ember ebbe a védelembe. Sweat mellett Graham helye is biztos természetesen. Ő már tavaly is csökkentett snap számmal játszott, ami igen jót tett neki, mert az egyik legjobb szezonját hozta. Rotációs játékosként továbbra is remek lehet és az öltözőben is fontos szerepe van.

Könnyen lehet, hogy csak három játékos lesz ezen a poszton az 53-ban, így a többiek ebben az esetben csak egy fennmaradó helyért küzdhetnek. Barnett valahogy mindig itt marad nekünk, mert ahhoz elég jó, hogy mások nem tudják könnyen kiszorítani a keretből. Mindenesetre pár hülye büntetésre mindig jó lesz.

Tarron Jackson a tavalyi évben általában nem volt benne a meccskeretben, később pedig a gyakorló csapatba került. 2021-ben, amikor több lehetőséghez jutott, nem mondanám, hogy rosszabb volt, mint Barnett. Robinson a profi karrierje nagy részét IR-on töltötte a Vikings-nál és nálunk is sérült listán landolt. Tavaly ősszel a Vikings gyakorló csapatából igazoltuk le az 53-as keretbe, szóval valamit látnak benne a csapatnál.

SAM linebacker
Haason Reddick, Nolan Smith (R), Patrick Johnson, Kyron Johnson

Külön posztnak tekinthető nálunk a linebackerek között a SAM, lényegében passrusher OLB szerep, de le kell tudni zárni a széleket is futás ellen. Reddick tavaly a snapjeinek kevesebb, mint 10%-át töltötte coverage-ben.

Reddick-nek van kitalálva ez a poszt, telitalálat volt a szerződtetése tavaly, és idén nem várunk tőle kevesebbet. Tavaly nem volt igazi potens váltótársa, de idén kapott egy komoly tehetséggel bíró padawant Nolan Smith személyében. Passz siettetésben még tanulnia kell, de értékes kiegészítője lehet Reddick-nek futás ellen us, ahol Reddick legfeljebb közepes, míg Smith-nek az egyetemen ez (is) erőssége volt. Elképzelhető, hogy coverage-be is lehet majd küldeni, az atletikus képességei megvannak hozzá (persze nem csak ez kell ahhoz, hogy jó legyen passz ellen). Az sem zárható ki, hogy off ball linebacker-ként is kipróbálják Smith-t.

Tavaly a két Johnson közül Patrick volt az előző szezonban a második számú SAM, de ezt idén valószínűleg fel kell adnia. Mindketten a speciális csapatban kapták a legtöbb szerepet, de nem éppen fényesen szerepeltek a gyengélkedő coverage egységekben. Idén lehet, hogy nem jut mindkettejüknek hely a szűk keretben, így aki összeszedi magát a special team-ben, annak jó esély lesz bekerülni.

Off ball linebacker
Nakobe Dean, Nicholas Morrow, Christian Elliss, Shaun Bradley, Davion Taylor, Ben VanSumeren (R)

Ami a támadósorban a futó pozíció, az a védelemben a linebacker poszt Roseman-nél. Tulajdonképpen tavaly sem volt ez másként, hiszen Edwards és White összesen alig több mint 3 milliót foglaltak a fizetési sapkából, de idén még sikerült ebből is kb. 1 milliót faragni. 😉 A különbség, hogy az előző szezonban tapasztalt és jó játékosok alkották a kezdősort, míg idén komoly kérdőjelek vannak.

Nakobe Dean-en nagyban fog múlni, hogy a kérdőjelek kiegyenesednek-e. Komoly bizalmat tükröz, hogy minden jel szerint övé lesz a rádiós sisak. Szurkolóként csak kis minta áll rendelkezésünkre, ami a tavalyi előszezon meccsekből, illetve a Titans és a Giants elleni fél-fél meccsből áll. Ezeken a találkozókon nagyon bíztató volt a játéka, de nyilván ennyiből még nem lehet messze menő következtetéseket levonni. A stáb persze többször és közelebbről látja, hogy mire képes.

Morrow az egyetlen komoly tapasztalattal rendelkező off ball linebacker jelenleg a rosteren, de ez nem jelenti, hogy jó is lesz. Az előző szezonban pont ellenünk játszotta kb. a legjobb meccsét az évben (azon a meccsen tényleg elit volt, néztem is, hogy ki ez?) ennek is nagy szerepe lehetett abban, hogy őt szerződtettük. Egyébiránt pont ugyanolyan tucat játékosnak tűnik, amilyenből még most is lehet igazolni a szabadügynök piacról.

Christian Ellis nagy hype-ot kapott az újságíróktól az OTA-k után, de tudjuk, hogy ez mennyit jelent, amikor elkezdődik az igazi foci. Nagy reményeket fűznek hozzá is, de ő még annyit sem játszott tavaly a védelemben, mint Dean. Szóval inkább várjunk legalább az előszezon meccsekig, mielőtt pajzsra emeljük.

A kezdő pároson kívül a többiek inkább special team játékosok és komoly mélység jelenleg nincsen ezen poszton. Nem lenne meglepő, ha a szezon előtt a biztonság kedvéért jönne a piacról még egy tapasztalt LB a szezon kezdete előtt.

Cornerback
Darius Slay, James Bradberry, Avonte Maddox, Zech McPhearson, Kelee Ringo (R), Greedy Williams, Josiah Scott, Josh Jobe, Mario Goodrich, Eli Ricks (R), Mekhi Garner (R)

A Slay-Bradberry-Maddox trió kezdő helye nem kérdőjelezhető meg, ők liga szinten is erős sornak számítanak. A sérülés esetét kivéve a többiek a depth pozíciókét fognak küzdeni és ez jó is így.

A pozíció mélységét persze nem lehet félvállról venni, különösen Maddox esetén, aki egészségesen nem szokta végigbírni az alapszakaszt. Kár, mert amikor nem sérült a legjobb slot cornerek között van. Tavaly főként Scott volt helyettese, de az sem volt egy diadalmenet. Most McPhearson, aki eddig külső corner volt, szintén próbálkozni fog a slot-ban, reméljük több sikerrel.

Ringo-nak ez egy tanuló év lehet, és ideális esetben nem kell sűrűn játszania a védelemben. Egyébként az utóbbi két draft után több magasan jegyzett UDFA corner-t gyűjtöttünk be, meglátjuk valamelyikük befér-e az 53-ba idén. Tavaly Jobe-nak sikerült.

Egyébként az idén érkezett cornerek (Ringo, Willams, Ricks, Garner) meglehetősen hasonló adottságokkal bírnak: magas és atletikus zóna cornerek, akik a press-bail technikában érvényesülhetnek a legjobban a pálya külső részén, de nem az erősségük, hogy keresztbe is kövessék az elkapót, mert ahhoz már nem elég fordulékonyak.

Safety
Reed Blankenship, Terrell Edmunds, Sydney Brown (R), Justin Evans (CB/S), K'Von Wallace

Itt is távozott a kezdő páros, így hasonló a helyzet, mint a linebackerek-nél, azzal a különbséggel, hogy itt jobbnak látom a névsort.

Blankenship sok játéklehetőséghez jutott CJGJ sérülése idején, és bizonyított annyit, hogy az egyik kezdő helyet megpályázhassa. Valószínűleg ő lesz az, akit mélységi safety-ként lehet majd többet látni.

Kérdés, hogy CJGJ labdaszerzéseit tudja-e valaki pótolni? Valószínűbb, hogy nem. Edmunds mesterségének címere sem a sok labdaszerzés. Ha jól definiált feladatköre lesz, és nem kell nagyon sokat mélységben játszania, akkor nem lesz gond vele, nem jelent majd visszaesést Epps után. Szerelésekben viszont lehet előrelépés, mert ez a páros ebben a műfajban jobbnak tűnik, mint a tavalyi.

Sydney Brown elvileg lehet kihívója Edmunds-nak a kezdő helyért, de valószínű, hogy kezdetben inkább a tapasztalat fog győzedelmeskedni és Brown-nak eleinte többet kell vitézkednie a speciális egységben.

Ha 4 safety-t tartunk meg, akkor a fennmaradó helyért Evans és Wallace küzdhet meg. Wallace eddig nem váltotta be a reményeket, de nem megoldhatatlan feladat neki, hogy Evans-t maga mögött tartsa. Evans mellett szólhat, hogy több poszton is bevethető, slot corner-t is tud játszani, ha muszáj.

Szerkesztette: BleedingGreen


7 hónapja
BleedingGreen Philadelphia Eagles Penn State Nittany Lions 2 175 — Beware the Slim Reaper!
Nem sikerült befejezni, amit elkezdett a csapat, sajnos. A Chiefs kevesebb hibával játszott, ott minden csapatrész kiegyensúlyozottabban tudott hozzátenni a győzelemhez, és a végén nekik jött ki a lépés az utolsó támadásnál. Nálunk talán látványosabb játékok voltak (a támadósorban), de a nagyobb hibákat is nálunk hozták össze.

Nyilván az egész csapat benne volt a vereségben, de nem mindenki azonos mértékben felelős. Három komolyabb tényező, amiben szerintem benne vannak az okok:
- Hurts fumble ret. TD, egy egyéni hiba,
- 65 yardos punt visszahordás az 5 yardosunkra, előtte nem elég bátor edzői döntés a puntolással,
- a védelem szinte teljes kudarca, Gannon-t végig oktatták.

A támadók vitték a vállukon a csapatot, szinte végig. Viszont a védelem gyenge játéka miatt, szinte tökéletes játék kellett volna tőlük, amit nem sikerült megvalósítani. Ha a második félidőben minden támadásból TD-t szereznek, akkor nyerhettük volna, de ez talán nem is volt reálisan elvárható.

A visszahordott TD és az előtte való szerencsétlenkedés volt a mélypont az offense-nél:
- 2&1-nél Gainwell elcsúszik a kriminális minőségű talajon, így nulla yard lett a 1st down helyett,
- 3&1-nél Seumalo false start,
- 3&6-nál kontakt nélkül kiejti a labdát Hurts.

Végül ez nem lett szerintem döntő tényező, mivel az offense egyből felállt a padlóról és később is eredményesek tudtak lenni.

Sirianni és Steichen szerintem jól vezérelték az offense-t, látszott, hogy volt terv arra az esetre is, ha megfogják a futóinkat. A passzjátékban lényegében végig tudtuk játszani, amit szeretünk.

A punt visszahordás előtt viszont szerintem rossz döntés született 4&3-nál. Igaz, hogy a saját 32-n voltunk, de ott, abban a helyzetben, 10 perccel a vége előtt, hátrányban, ennek neki kellett volna menni. Az offense jó százalékban megoldotta az ilyen stresszes helyzeteket. Ilyen helyzetben nem lett volna szabad a védelemben bízni, akiket az egész második félidőben úgy rángattak, ahogy akartak. Ironikus, hogy az óvatoskodás azonnal visszaütött, és a punt után a saját 5 yardon találta magát a védelem. Ennél még egy sikertelen 4. down is jobb lett volna.

Hurts mozgatta az egész támadósort, nem csak a passzjátékot, hanem a futójátékot is ő jelentette. A látványos fumble-ön kívül nehéz komoly hibát találni a játékában. Igazán felnőtt a feladathoz az éjjel, néhányan példát vehetnek róla.
A passzjáték nem volt egysíkú, a védelem minden szintjét támadtuk passzokkal. Ahogy azt megszokhattuk, a mély passzok mellett elsősorban a pálya két oldala felé mentek a passzok. Most volt középtávú passzjáték is, Hurts többször is jól találta meg a 10+os route-okon az elkapókat. Ezt például remekül odatette Goedert-nek két védő közé:


A pálya közepe viszont ma fekete lyuk volt, de nagy hiányérzet ezért most nem lehet. Viszont hosszabb távon érdemes lehet a passzjátékot ebbe az irányba is fejleszteni, hogy többet támadjuk a pályának ezt a részét is. Goedert mellett egy ütőképes slot receiver is segíthet ebben.


A mély passzok is nagyon rendben voltak. A sikertelen passzok közül is kettő az elkapók kezében volt, Smith-ét nem adták meg végül, Watkins pedig lyukas kezű.

Viszont az AJ Brown-nal megszokott signature play-t sikerült megcsinálni megint. A magyar közvetítésben valaki elmondta vagy ötször, hogy nem volt jó ez a passz. Szerintem pedig csaknem tökéletes volt. Két védővel a területen muszáj volt bedobni a védők mögötti területre, és ha nem az oldalvonal felé dobja, akkor odaért volna az egyik védő. Urambocsá' a liga egyik legjobb elkapójának ki kellett nyújtani érte a karjait, de így lehetett megadni neki az esélyt, hogy behúzza.


Az elkapókon sem múlt semmi, a fő emberek mindannyian hozták magukat. Smith 100 yardos elkapó lett a SB-ban is, Brown is elkapta az elkapható passzokat és csak 4 yarddal lett kevesebbje, mint Smith-nek. Goedert több nagy 3rd down-os elkapást húzott be, és Pascal-nak is volt egy fontos elkapása. Elkapás után viszont nem jött össze nagyon sok yard, mert az ellenfél védelme elég jól szerelt.
Sajnos Quez Watkins is a leépült önmagát hozta, amikor elejtette Hurts mély passzát. Egy ilyet vetődve is el kell kapni, de nem is lett volna szükség vetődésre, ha a route felénél nem lassít le (biztos Reagor-tól tanulta).

Visszatért hezitáló Sanders, akivel legutóbb a tavalyi Tampa elleni rájátszás meccsen találkozhattunk. Kb. hasonló volt a mai teljesítménye is ahhoz. Már az eleje rosszul indult, amikor egy külső zóna futásnál nem vágott be a résbe, inkább kiüttette magát az oldalvonalnál, és később sem lett jobb a helyzet. Gainwell több hasznot hajtott, tőle legalább jöttek pozitív játékok futásokkal és elkapásokkal is. Azonban végül Hurts jelentette a futójátékot is, a redzone-ban nagyon nehéz megállítani.

A támadófal kevés nyomást engedett, Hurts-nek nem kellett sokszor menekülnie. Seumalo büntetése sokba került, de egyébként működött a gépezet, a 4th down-oknál is hozták magukat. A futásblokkolás volt már jobb is, de az ellenfél is fel volt készülve és fegyelmezetten ügyeltek a gap-ekre.

A védelemre sok szót nem is lenne érdemes pazarolni, mert már láttunk hasonlót idén tőlük, csak most egy jobb csapat látványosabban kihasználta a séma gyengeségeit. Játékosokat kár is negatívan kiemelni a védelemből, mert szinte mindenkit fel lehetne sorolni.

Gannon a passz elleni védekezés kedvéért feladott a futás elleni védekezésből, amit a Chiefs örömmel elfogadott. A hosszabb passzjátékokat sikerült meggátolni elvileg (nem tudom mennyire akart volna egyáltalán ilyeneket a Chiefs), de a rövid távú passzjáték ellen nem volt orvosság.

Semmi meglepő nem történt tulajdonképpen, csak ami a 2021-es meccsünkön is. Akkor Mahomes semmi extrát nem csinálva simán szétszedte Gannon védelmét (24/30 278 yd, 5 TD, 1 INT). A mostani meccs sem mutat nagy különbséget sem a statisztikában sem a játék képében.

Érdemes ide tenni Mahomes pass chart-ját, csak az összehasonlítás végett, hogy mennyire más területeket támadtak, és nem voltak mély próbálkozások. Elég jól látszik T. Kelce melyik részen kapott passzokat.


Szóval ezt már láttuk '21 őszén, és most láthattuk újra, mert Gannon ugyanazzal a taktikával állt ki, és más eredményt várt. Persze lehetett reménykedni abban, hogy a védőfal jobban teljesít, mint legutóbb, de a gyors passzjátékban nagyon jó volt Mahomes akkor is és most is. Ezzel félig kivették a passrush-t, ráadásul a támadófal is jól játszott, és odafigyeltek akikre kellett, pl. Reddick többször kapott duplázást. Mahomes-nak nem is kellett varázsolnia, anélkül is simán megoldották.

Nem is lett volna olyan nagy problémám Gannon-nal, ha az utolsó drive-ban nem ugyanazzal állunk ki ismét, mint amivel egész meccsen előtte. Ha valamikor, akkor és ott minden be kellett volna vetni, kockáztatni kellett volna, hogy megállítsuk a futást és a gyors passzokat. 7 emberes box, zero blitz, tök mindegy, csak ne engedjük, meg, hogy Pacheco 10 yardos first down-t fusson, Mahomes megiramodjon a labdával.
A legrosszabb, ami történhetett, hogy 5-6 perces, türelmes drive-val elmennek mezőnygólig. Ha kockáztatunk és beszedünk gyorsabb TD-t, akkor is jobb helyzetben lettünk volna, cserébe ott lett volna az esély, hogy összejön egy mínuszos játék és sikerül visszavenni a labdát.

Sajnos a védelem az egész meccsen nem volt képes hátravetni az ellenfelet, szinte minden játékból pozitív yardokat hoztak, összesen egy TFL-re volt képes a védelem. Két hét volt egy jó gameplan-t összerakni, és Gannon ugyanazzal a tervvel jött elő, amellyel mindig. Nem éreztem, hogy a Chiefs erősségeit megpróbáltuk volna elvenni, csak a szokásost játszottuk, amit Gannon mindig játszik a jó offense-ek ellen.

Megfogták a védelmet a pre-snap mozgásokkal, ezekre teljesen felkészületlennek tűntek, pedig nem történt semmi korszakalkotó, soha nem látott újítás. Pl. már láttuk idén azt a play koncepciót, amiből most a redzone-ban két nevetségesen könnyű TD-t is kaptunk. Andy is látta.


Gannon most elmegy enerváltan interjúzni és vissza is postázzák nekünk.

Érdekes lesz, hogy Roseman milyen irányba indul. 2018-ban megpróbálta egyben tartani a csapatot, többen kaptak hosszabbítást a veteránok közül. Most szerintem nem lesznek jellemzőek az ilyen jutalom szerződések.
Az esély most elúszott, és ki tudja lesz-e egyhamar újra. Egy vesztes SB után nagyon nehéz visszajutni a következő szezonban, ezért nem elsősorban ennek kellene a prioritásnak lennie, hanem inkább arra kellene törekedni, hogy építsük tovább a csapatot néhány poszt fiatalításával, és pár szezon múlva talán visszajuthassunk a döntőbe.

Szerkesztette: BleedingGreen


8 hónapja
BleedingGreen Philadelphia Eagles Penn State Nittany Lions 2 175 — Beware the Slim Reaper!
Nagy védelmi csata volt, ahogy várható volt, de Purdy sérülése miatt a mi védelmünknek jóval könnyebb dolga volt, szinte csak a futás ellen védekezve. Így a 9ers védelemnek vagy speciális csapatnak kellett volna pontokat szerezni, hogy szorosabb legyen.

A támadó oldalon végig kerültük a kockázatos passzjátékokat. Mélyebb passzok szinte csak a pálya oldala felé mentek, ahol kevesebb az esély a labdaeladásra. Az ellenfél secondary-ja ezeknél is szorosan ott volt az elkapón a legtöbb esetben. Egy eset volt, amikor Brown el tudott lépni a corner-től, de az a passz pedig túl hosszú lett.
A futójátékot a mezőnyben le tudta lassítani a védelem, de erre lehetett is számítani a legjobb futás elleni védelemtől. Viszont a redzone-ban sikerült többször is utat nyitni Sanders-éknek, ami nagyon fontos volt.

Hurts nagyon óvatosan játszott szerintem a passzjátékban, mindenképpen el akarta kerülni a hibákat. Tőle kicsit szokatlanul többször inkább dobta a biztos checkdown-okat. Ebben benne lehetett az edzői utasítás is, mert Purdy sérülése után nyilvánvaló volt, hogy nem szabad sokat kockáztatni.
A mély passzoknál nem volt pontos, és több olyan passza volt, amikor nagyon szoros őrzés volt az elkapón és a védőnek sikerült leütnie a passzt.
A futásokba bátran belement, bár én biztos vezetésnél biztos nem hívtam volna Qb power-t Steichen helyében, de végül jól sült el az is. Az éneklést el kellene felejtenie 😀 , inkább át kellett volna adni a mikrofont Mailata-nak. 😉

A támadófal amikor nagyon kellett, tudott utat nyitni a futásnak, de nem volt olyan dominancia, mint amit már láttunk párszor. Passzblokkolás szerintem jól ment, többször inkább azért nem volt sikeres a passzjáték, mert nem volt üres elkapó. Dickerson jobb könyöke nem nézett ki jól, hiányozhat a döntőben, ha nem jön rendbe.

A futókat dicséret illeti, odatették magukat egy kemény front7 ellen, többször is kijöttek a szerelésekből és harcoltak az extra yardokét. Gainwell megint nagyon jó volt, és Sanders pedig kulcs helyzetekben megtalálta a folyosókat a redzone-ban. Scott nem csak a Giants ellen tud TD-t futni?

Az elkapóknak ilyen nehéz dolga még nem volt idén. Viszont az egyik kulcs játékot még is egy elkapó mutatta be a meccs elején. Azonnal meg kellett volna challengelni, mit gondoltak miért integetett Smith, mint az őrült? Azért szép volt.


A védelemé volt a másik kulcs játék már a meccs elején. Nyilván nem az volt Reddick szándéka, hogy kiüsse a meccsből Purdy-t, a kontakt sem ilyen jellegű volt, de végül sérülés lett belőle. Ez azért meccs döntő sérülés volt, mert Josh Johnson már nem nagyon volt értékelhető, és ráadásul ő is kiesett, de lőtte még sikerült eladnia is a labdát. Reddick amúgy végig terrorizálta a támadófal jobb oldalát, már amíg voltak passzok.

A futás elleni védekezés így annál is fontosabb lett, mint amire egyébként is számíthattunk. Néhány jó játéka volt McCaffrey-nak, de nem engedte a védelem, hogy átvegye a meccset. A futott TD-je volt az egyedül igazán fájdalmas játék, amikor 3 védő nem tudta szerelni. Epps volt a fő bűnös, aki a LOS-en megállíthatta volna, mert a jó gap-ben volt, csak borzasztó szerelési kísérletet mutatott be.

A linebacker sornak és a secondary-nak is a fő feladata a fegyelmezett futás elleni védekezés volt. TJ Edwards és White rendben volt középen, nem ették meg a snap előtt mozgásokat, így általában jó helyen voltak.. Amitől jobban kellett tartani, azok a külső futások voltak, de ezeket is sikerült megölni, mivel a cornerek is fegyelmezettek voltak és odaálltak rendesen a szerelésekhez. Maddox jó, hogy visszatért, mert a screen-ek és horizontális játékok kiszimatolása eléggé megy neki.

Volt néhány kedvező zászló, leginkább a második TD előtt, de az ellenfél is beszedett felesleges és elkerülhető büntetéseket. A szezon közben sem foglalkoztam különösebben azzal sem, ha nekünk kedvezőtlen fújás volt, mert volt ilyen is.

A Super Bowl teljesen más kihívás lesz. Biztos, hogy klasszis irányító ellen játszunk, és egy olyan HC ellen, aki már volt Super Bowl-ban. Megint nagy feladat áll majd a védelem előtt, de most másképp. Gannon megmutathatja, hogy tud limitálni egy elit Qb-t. Sirianni és Steichen pedig valószínűleg nem elégedhet majd meg egy biztonsági offense-zel, amit az elmúlt két meccsen megengedhettek maguknak. A döntőben valószínűleg nem csak az óra ölése lesz a feladat a második félidőben.
Jöjjön Andy, az jó mulatság lenne.


több mint 1 éve
BleedingGreen Philadelphia Eagles Penn State Nittany Lions 2 175 — Beware the Slim Reaper!
Már csak másfél hét van a draftig, érdemes megnézni hol tartunk most, habár nem voltunk túl aktívak a szabadügynök piacon. Nem bánom, hogy nem szórtunk ki nagy pénzeket veteránoknak, nem tartunk még ott a csapatépítésben. Viszont egy-két igazolás még elfért volna, illetve elférne a csapatba.

Jöjjön először az offense.

Quarterback: Jalen Hurts, Gardner Minshew, Reid Sinnett

Úgy tűnik, inkább afelé megyünk, hogy Hurts kap még egy évet, szóval mindenki legyen erős 😀 Viszont senki nem mondhatja majd, hogy nem kapott elég esélyt.

Jelenleg két csere szintű irányítónk van. Szóval, ha ezt nézzük, akkor nyilván kellene upgrade. Más kérdés, hogy nem biztos, hogy ez a draft lesz erre alkalmas. Nagyobb esély lenne rá, hogy egy harmadik csere Qb-t is „sikerülne” beszereznünk. Ettől függetlenül, ha valamelyik Qb-ben látnak kezdő potenciált, akkor megpróbálhatják, de nem szeretném, ha komoly árat adnának, például egy nagyobb felcsere keretében.

Running back: Miles Sanders, Kenneth Gainwell, Boston Scott, Jason Huntley

Ez egy jó társaság, de a tackle-ek közötti erő-ember hiányzik, vele igazán teljes ez az egység. Lehet, hogy majd megint visszahozzuk Howard-ot, de látszik, hogy ő 4-5 meccsnyi terhelésnél nem bír többet (hihetetlen, hogy még csak 27 éves, de mintha már 15 éve a ligában lenne). Ezért a drafton tudnék örülni egy fiatal futónak, aki átvehetné ezt a szerepet. A harmadik napon szinte mindig lehet találni hasonló játékosokat, most is lesznek ilyenek, pl. Brian Robinson, Kevin Harris, Jerome Ford, Hassan Haskins.

Arról se feledkezzünk meg, hogy Sanders szerződése jövőre lejár, és korántsem biztos, hogy hosszabbítunk vele. Így az sem kizárt, hogy az ő pótlására jöjjön valaki, de szerintem ez inkább jövőre fog megtörténni.

IOL: Jason Kelce (C), Landon Dickerson (G/C), Isaac Seumalo (G), Jack Driscoll (G/T), Nate Herbig (G/C), Sua Opeta (G), Brett Toth (G/T/C), Kayode Awosika (G/T), Jack Anderson (C/G)

Az offense (de lehet, hogy az egész csapat) legerősebb része a támadófal, ami egy jó dolog. A támadófal belső része nagyon stabil és mély. Kelce még mindig klasszis. A guard mélység tavaly komolyan le lett tesztelve, amikor a top4 guard lesérült, de jól vizsgáztak a cserék, jelentős visszaesés nem volt a poszton. Nem volt olyan játékosunk a belső támadófalból, aki ne hozott volna legalább átlag feletti teljesítményt (a fentiek közül mindegyik kapott játékidőt), bár a guardok között nincs igazi klasszisunk (Dickerson lehet). Ráadásul szinte mindenki több poszton is hadra fogható, ez Stoutland-nél igen fontos.

Kelce utódlása a kérdés továbbra is, mert úgy tűnik az idei már tényleg az utolsó szezonja lehet. A draft elárulhat valamit arról, hogy már a rosteren lévő játékossal képzelik-e a pótlását (Dickerson, esetleg Seumalo?) vagy draftolunk valakit.

OT: Jordan Mailata, Lane Johnson, Andre Dillard, Le'Raven Clark

Két remek játékos a kezdő. Johnson tavaly túllépett a sérülésbeli és mentális problémáin, így vele kapcsolatban sincs most ok kételkedni. Lennének olyan csapatok, ahol Dillard kezdő lehetne annak alapján, amit tavaly láthattunk. A probléma vele, hogy csak a bal oldalon tud játszani, így cserének nem ideális.

Clark egy tapasztalt veterán, de szerintem szívesen lecserélnék egy fiatalabb, fejlesztendő játékosra. Tudjuk, hogy a falba szeretünk draftolni, így nem lenne meglepő, ha OT érkezne valamikor, de nem a draft elején. Olyan valakire lehet gondolni, akin még kellene fejleszteni, több poszton bevethető lehet, hosszú távon majd a fal jobb oldalán (Rasheed Walker, Thayer Munford?).

TE: Dallas Goedert, Jack Stoll, Richard Rodgers, Tyree Jackson, Noah Togiai

Goedert lehetőségeit még messze nem használtuk ki, főként Hurts miatt, de már így is igen meggyőző volt. Utána viszont nem túl erős az egység, bár minden szerepre megvan az ember. Stoll, mint blokkoló TE, Rodgers a veterán, Jackson a fiatal, fejlesztendő elkapó TE. Nem kizárt, hogy a drafton fel fogjuk zavarni az állóvizet Goedert mögött (pl. Jelani Woods, Jake Ferguson).

WR: DeVonta Smith, Quez Watkins, Jalen Reagor, Greg Ward, Zach Pascal, J.J. Arcega-Whiteside, John Hightower, Deon Cain, Devon Allen

Smith személyében tavaly végre sikerült betalálni a drafton egy elkapóval. Mögüle viszont továbbra is nagyon hiányzik a támogatás. Watkins okés, szépen fejlődött tavaly, de ő inkább egy erős 3. számú elkapó/mélységi célpont szerepre lenne alkalmas jelenleg.

A legnagyobb gondunk Reagor eltávolítása a kezdő csapatból. Talán lehetett volna többet tenni ezért a szabadügynök piacon, de amilyen indokolatlan pénzek repkedtek néha, lehet jobb, hogy mégsem tettük. Pascal érkezett, akit Sirianni kedvel, de ő inkább Ward és JJAW helyét veszélyezteti, Reagort nem biztos, hogy ki tudná szorítani, mivel őt az első körös pick tartja a pályán.

A drafton benne van, hogy a 2000-es évek eleji Lions mintájára egymást követő három évben elkapót húzunk az első körben (ez szerintem nem annyira biztos, mint amennyire sok helyen tényként kezelik). Ha mégsem így teszünk így, akkor van jópár olyan játékos a későbbi körökben is, akiket meg lehet próbálni (pl. Khalil Shakir, Jalen Tolbert, Alec Pierce).

Szerkesztette: BleedingGreen


több mint 8 éve
BleedingGreen Philadelphia Eagles Penn State Nittany Lions 2 175 — Beware the Slim Reaper!
Draft előretekintő oregoni prospectekkel:
 philly.blog.hu/2015/04/22/2015_nfl_draft_eloretekint_oregoni_kiadas#more7388086