BleedingGreen

Philadelphia Eagles Penn State Nittany Lions

BleedingGreen
Lakhely
Bp.
Utoljára láttuk
1 órája
Regisztrált
több mint 12 éve
Fórum hozzászólások
2 115
Utolsó 10 fórum hozzászólás

3 napja
BleedingGreen Philadelphia Eagles Penn State Nittany Lions 2 115 — Beware the Slim Reaper!
Már csak egy hét 🫣
Sokszor fikáztuk a draftot főleg Reagor miatt...
Eszembe jutott hogy a kezdő offense-ből hány az akit mi draftoltunk. Nem néztem utána de szerintem majd mindenkit...
zsoeo
Ja, Aj Brown az egyetlen sas kakukk fióka 😛 mondjuk ő elèg jól sikerült "idegen" 😊
dande2
Nálunk a támadósor többsége saját draftolt, a Chiefs-nél a védelem többsége származik a saját draftról.8 napja
BleedingGreen Philadelphia Eagles Penn State Nittany Lions 2 115 — Beware the Slim Reaper!
Remélem a Super Bowl-ra még tartogatunk az ilyenekből néhányat.


8 napja
BleedingGreen Philadelphia Eagles Penn State Nittany Lions 2 115 — Beware the Slim Reaper!
A már linkelt cikkből kiemelve, akiről még mindig nem esik elég szó (tán mert nincsen rá 😊)

LANE JOHNSON

The Eagles’All-Pro right tackle has allowed zero sacks and zero QB hits on 57 pass block snaps this postseason, according to Pro Football Focus. And this despite playing through his groin injury.
Warrior.
He’s so good that even a divisional rival feels the need to praise him:

I dot think people realize what lane Johnson is doing rn! Freaking heroic! One of my favorites players in this league!
— Micah Parsons (@MicahhParsons11) January 29, 2023
Here’s Lane talking about his situation:

Lane Johnson explains what he’s been going through to play these games. pic.twitter.com/Gy9iGGvzL7
— Dave Zangaro (@DZangaroNBCS) January 29, 2023

And here is perhaps an encouraging sign ahead of the big game:
Lane Johnson said his injury wasn’t as uncomfortable to play with in this game as it was against the Giants last weekend.
— Jimmy Kempski (@JimmyKempski) January 30, 2023

By the way, the whiners accusing Johnson of constantly false starting should watch the following clip.
It’s not being called, because it is not a false start!@AndrewWhitworth @geoffschwartz @BrandonThornNFL @BBulaga  t.co/CDEMAaYAyj pic.twitter.com/R4LyMLUJl6
— Duke Manyweather (@BigDuke50) January 22, 2023
dande2
+ Chris Long elismerő véleménye:

Én sem hittem, hogy folyamatosan tud majd ezzel a sérüléssel játszani.


10 napja
BleedingGreen Philadelphia Eagles Penn State Nittany Lions 2 115 — Beware the Slim Reaper!
Lehet en vagyok tul erzekeny, lapozzunk.

Hurts jateka kapcsan azt irod hogy kockaztkerulo. Inkabb pontatlannak latszik kivulrol pld amikor Brown elszakadt de tuldobta, tobbszor checkdown-nal is az elkaponak kellett kicsit visszanyulnia. Serulese befolyasolja ennyire, vagy a teljesitmenye esett vissza?

Nagyon kell meg amugy ide egy top10 pick … 😀
Blevi
Szerintem a playhívás volt nagyon óvatos és ilyen utasítások is jöttek az edzőktől Hurts felé.
Nem néztem meg még újra, de a sikeretlen passzainak közel fele mély passz volt. 1/5 volt a mély passzoknál, de szerintem nem mind az ő hibája.
Smith elkapása eleve egy rendszeren kívüli játék volt, bal oldalra kifutva a zsebből ez egy nagyon nehéz dobás, amit sok irányító nem tud megdobni.
Az AJ Brown felé a túldobott passz tűnt a legegyértelműbb hibának.
Volt egy másik hosszabb passz Smith felé, ami meg kicsit rövid lett, így elütötte a corner. Egy másik Brown felé, amikor a corner mellett jött a safety is keresztbe, így az inkább direkt túldobott labdának tűnt az oldalvonal felé. Quez Watkins felé szerintem rendben volt a passz, a védő nagyot mentett.

A hosszú próbálkozásokon kívül, szinte csak rövid passzok voltak, 10-20 közé nem is tudom ment-e egyáltalán passz. Csak azt próbáltuk elvenni amit a védelem adott, ami abban a helyzetben érthető volt + szerintem nagyon tartottunk a labdaeladástól.
Ez a nagy checkdown-ozás azért nem Hurts kedvenc játéka, nem szereti megdobni ezeket a passzokat, általában inkább meghosszabbítja a játékot, hátha elszakad valaki mélyebben.

A rövidebb passzok közül volt olyan, amikor direkt az elkapó mögé passzolt. Lehet, hogy néha egy kicsit túl jól sikerült, de többször éreztem ezeknél, hogy midenképpen távol akarja tartani a labdát a védőktől.

Pl. Smith lábához ment egy passz, amit elkapott, de két védő is már közel volt hozzá, így szerintem ezért nem dobta a játkos elé, mert nagyot kaphatott volna. Kicsit túl alacsonyra ment passz, de ez a pötyögtetés nem igazán az ő játéka.

AJ Brown lábához is ment egy passz az első drive-ban, amit sikerült elkapni. Ott nyomás alatt volt Hurts, és az utolsó pillanatban tudta eldobni menekülés közben, csoda volt, hogy sikerült ember felé irányítani.

Később magasan Brown fölé dobta a passzt 3. és hosszúnál az endzone-ból. Ez nyilván egy rossz passz volt, szerintem nagyon tartott egy safety-től, nem állt bele rendesen. Az egész drive egy katasztrófa volt, a megelőző playben is majdnem safety lett a vége. Volt még talán 2-3 passz, amit menekülés után kidobott az oldalvonalon, mert nem volt üres ember.

Szerintem a sérülése nem befolyásolta annyira, mint a 49ers védelme. Nincs még all-22, de szerintem jól elvették azt a passzjátékot, amit szeret az offense, és inkább engedték a rövidebb passzokat, bízva abban, hogy jól szerelnek.

Két meccsen eddig nem igazán volt szükség a passzjátékra. A döntőben ez megváltozhat, főleg, ha nem tudjuk az oldalvonalon tartani Mahomes-t. Akkor ennél jóval pontosabb és bevállalósabb passzjátékra lehet szükség majd Hurts-től is.

Szerkesztette: BleedingGreen


10 napja
BleedingGreen Philadelphia Eagles Penn State Nittany Lions 2 115 — Beware the Slim Reaper!
Nagy védelmi csata volt, ahogy várható volt, de Purdy sérülése miatt a mi védelmünknek jóval könnyebb dolga volt, szinte csak a futás ellen védekezve. Így a 9ers védelemnek vagy speciális csapatnak kellett volna pontokat szerezni, hogy szorosabb legyen.

A támadó oldalon végig kerültük a kockázatos passzjátékokat. Mélyebb passzok szinte csak a pálya oldala felé mentek, ahol kevesebb az esély a labdaeladásra. Az ellenfél secondary-ja ezeknél is szorosan ott volt az elkapón a legtöbb esetben. Egy eset volt, amikor Brown el tudott lépni a corner-től, de az a passz pedig túl hosszú lett.
A futójátékot a mezőnyben le tudta lassítani a védelem, de erre lehetett is számítani a legjobb futás elleni védelemtől. Viszont a redzone-ban sikerült többször is utat nyitni Sanders-éknek, ami nagyon fontos volt.

Hurts nagyon óvatosan játszott szerintem a passzjátékban, mindenképpen el akarta kerülni a hibákat. Tőle kicsit szokatlanul többször inkább dobta a biztos checkdown-okat. Ebben benne lehetett az edzői utasítás is, mert Purdy sérülése után nyilvánvaló volt, hogy nem szabad sokat kockáztatni.
A mély passzoknál nem volt pontos, és több olyan passza volt, amikor nagyon szoros őrzés volt az elkapón és a védőnek sikerült leütnie a passzt.
A futásokba bátran belement, bár én biztos vezetésnél biztos nem hívtam volna Qb power-t Steichen helyében, de végül jól sült el az is. Az éneklést el kellene felejtenie 😀 , inkább át kellett volna adni a mikrofont Mailata-nak. 😉

A támadófal amikor nagyon kellett, tudott utat nyitni a futásnak, de nem volt olyan dominancia, mint amit már láttunk párszor. Passzblokkolás szerintem jól ment, többször inkább azért nem volt sikeres a passzjáték, mert nem volt üres elkapó. Dickerson jobb könyöke nem nézett ki jól, hiányozhat a döntőben, ha nem jön rendbe.

A futókat dicséret illeti, odatették magukat egy kemény front7 ellen, többször is kijöttek a szerelésekből és harcoltak az extra yardokét. Gainwell megint nagyon jó volt, és Sanders pedig kulcs helyzetekben megtalálta a folyosókat a redzone-ban. Scott nem csak a Giants ellen tud TD-t futni?

Az elkapóknak ilyen nehéz dolga még nem volt idén. Viszont az egyik kulcs játékot még is egy elkapó mutatta be a meccs elején. Azonnal meg kellett volna challengelni, mit gondoltak miért integetett Smith, mint az őrült? Azért szép volt.


A védelemé volt a másik kulcs játék már a meccs elején. Nyilván nem az volt Reddick szándéka, hogy kiüsse a meccsből Purdy-t, a kontakt sem ilyen jellegű volt, de végül sérülés lett belőle. Ez azért meccs döntő sérülés volt, mert Josh Johnson már nem nagyon volt értékelhető, és ráadásul ő is kiesett, de lőtte még sikerült eladnia is a labdát. Reddick amúgy végig terrorizálta a támadófal jobb oldalát, már amíg voltak passzok.

A futás elleni védekezés így annál is fontosabb lett, mint amire egyébként is számíthattunk. Néhány jó játéka volt McCaffrey-nak, de nem engedte a védelem, hogy átvegye a meccset. A futott TD-je volt az egyedül igazán fájdalmas játék, amikor 3 védő nem tudta szerelni. Epps volt a fő bűnös, aki a LOS-en megállíthatta volna, mert a jó gap-ben volt, csak borzasztó szerelési kísérletet mutatott be.

A linebacker sornak és a secondary-nak is a fő feladata a fegyelmezett futás elleni védekezés volt. TJ Edwards és White rendben volt középen, nem ették meg a snap előtt mozgásokat, így általában jó helyen voltak.. Amitől jobban kellett tartani, azok a külső futások voltak, de ezeket is sikerült megölni, mivel a cornerek is fegyelmezettek voltak és odaálltak rendesen a szerelésekhez. Maddox jó, hogy visszatért, mert a screen-ek és horizontális játékok kiszimatolása eléggé megy neki.

Volt néhány kedvező zászló, leginkább a második TD előtt, de az ellenfél is beszedett felesleges és elkerülhető büntetéseket. A szezon közben sem foglalkoztam különösebben azzal sem, ha nekünk kedvezőtlen fújás volt, mert volt ilyen is.

A Super Bowl teljesen más kihívás lesz. Biztos, hogy klasszis irányító ellen játszunk, és egy olyan HC ellen, aki már volt Super Bowl-ban. Megint nagy feladat áll majd a védelem előtt, de most másképp. Gannon megmutathatja, hogy tud limitálni egy elit Qb-t. Sirianni és Steichen pedig valószínűleg nem elégedhet majd meg egy biztonsági offense-zel, amit az elmúlt két meccsen megengedhettek maguknak. A döntőben valószínűleg nem csak az óra ölése lesz a feladat a második félidőben.
Jöjjön Andy, az jó mulatság lenne.


16 napja
BleedingGreen Philadelphia Eagles Penn State Nittany Lions 2 115 — Beware the Slim Reaper!
Fel lesz adva a lecke Gannon-nak és a védelemnek.
Nem láttam sokat idén a 9ers-t, de gondolom az alapok nem változtak. A zóna futásokat szeretik használni, sok OL mozgással, húzásokkal. A zone blockingot mi is szívesen használjuk, de ők fullback-et is alkalmaznak időnként és jóval több a külső zóna futás, stretch play, mint pl. nálunk. A passzjátéknál pedig a playaction-re kell nagyon figyelni, mert előszeretettel húzzák be vele a linebackereket.

A belső és külső zóna futásokkal biztos le lesz tesztelve a védelem. Ami jó hír lehet, hogy a Gannon által alkalmazott stratégia alkalmas lehet ennek megállítására, különösen az 5 emberes frontok, ami eddig jól működik Gannon-nál.
Gannon-nál az alap technika a gap-and-a-half, Vic Fangio után. Ennek a lényege leegyszerűsítve, hogy a nagyon agresszív 1-gapes technikánál (pl. Jim Schwartz) jobban kontrollálja a támadófalat, de nem annyira passzív a LOS-en, mint a tiszta 2-gapes technika. A védőfalember alapvetően egy lyukat támad azonnal, de fenntartja a kontaktot a támadó falemberrel, és ha az elsődleges gap nincsen fenyegetve a játékkal, akkor van egy második felelőssége is. Ehhez nyilván nagyobb fegyelmezettség kell, mert nem lehet azonnal berongyolni az elsődleges gap-be, hanem fel is kell venni a támadófallal kontaktot és olvasni kell a játékot. Voltak is nehézségek 2021-ben azoknál, akik évekig a Schwartz-féle agresszív 1-gap rendszerhez szoktak, pl. Cox.

Ez a rendszer viszont ha jól működik és a játékosok követik a szabályait, akkor hatékony lehet a zóna futások ellen, mert meg lehet zavarni pl. a duplázásokat és a leválásokat, ami ennek a rendszernek a lényege. Erre megvannak a technikák a falban, pl. a fal közepén a "lag" technika, amikor a védőfalember fenntartja a kontaktot a centerrel/guarddal, ezzel lefoglalja, így nem tud fellépni a második szintre, hanem ott marad az elsődleges résben. Ha pedig megvan a játék iránya (vagy passz van), akkor push-pull, és ideális esetben a védőfalember leválik és betör abba a résbe, amerre a játék megy, de legalábbis leválik a blokkról, amikor a labdás játékos átmenne a résen.
Nyilván persze ennek a rendszernek is megvan a sebezhető pontja, pl. a gap és a power futások ellen nem annyira hatékony. Pl. a Commanders is sikeresen használta ezeket ellenünk. Edzésen gyakorolhatnak, mert az offense-ünk ezeket is jól alkalmazza, pl. a Packers védelmét többek között gap scheme futásokkal szívattuk meg 360+ yardra. 😊

Ami még fontos, hogy a külső zóna futások nagyobb nyomást helyeznek a DB-kre és a linebackerekre, hogy a pálya külső része felé irányuló játékoknál is fegyelmezetten megtartsák a gap-eket. Ez nem mindig egyszerű, főleg ha sok a félrevezető mozgás, misdirection (szintén szereti Shanahan), ami elvonhatja a figyelmüket, és egy-két rossz irányba tett lépés elég lehet, hogy lekéssenek vagy éppen túl kompenzáljanak és túlfussanak a játékon. Az ilyen playeknél, ha a védőknek sikerül belépni a résekbe, akkor a futót arra kényszerítik, hogy a pálya széle felé fusson, vagy vágjon vissza a backside felé, ahol kell lenni blokkoltan védőnek, aki szerelheti.
Elvileg vannak játékosainak, akik rutinosak, nem kapkodnak, de kellően agresszívan tudnak reagálni az ilyen helyzetekre. Viszont időről-időre előjönnek náluk az elhibázott szerelések (CJGJ, Epps, Bradberry, Maddox, ha játszana), ami még okozhat problémát.
Száz szónak is egy a vége, úgyis az lesz a jobb, aki jobban kivitelezi a saját sémáját, mert a táblán minden működik, de mégis csak a gyakorlatban dől el, hogy mit érnek a tervek.


17 napja
BleedingGreen Philadelphia Eagles Penn State Nittany Lions 2 115 — Beware the Slim Reaper!
Egyébként pedig hogy adott esetben Sirianni mièrt reagál úgy ahogy a pálya mellett amit van aki nagykèpűsègnek túl reagálasnak tart, a tegnapi meccs után így állnak hozzánk, ha jól èrtem mindenkèp mi leszünk az underdogok:

After the way the Eagles looked last night like they did when they were the best team in the NFL for the better part of the season, I would guess:

If SF wins, Eagles (-1.5)
If DAL wins, Eagles (-4.5)

Szóval ez nem szól másról mint a respectről. Rohadtul nem kapja meg a csapat azt a hypeot amit megèrdemelne. Az edzői gárdáról nem is beszélve.

Komolyan megkérdőjelezhető az, ha Sirianni fel merül COY szinten. Mi a szent szrt kell mèg csinálnia...persze keret, de a keret összerakásáná esetleg talán ő is ott van ès talán kezdeni is kell valamit a játèkosokkal...

No ezek után majd jól kikapunk 😀 s ez a kifakadás mèg akkor is áll ha a fenti oddsot rosszul èrtelmeztem 😊

De inkább legyünk underdogok mint èrdemtelenül hypoltak.
dande2
Engem ezek a címek pont nem hatnak meg, hogy ki az év edzője meg ki az év vizes fiúja...stb. Pont leszarom kategória. Egy a lényeg..., de odáig még el kell jutni.
Greengo
Doug-ot sem választották meg soha semminek, de nem is számított.


17 napja
BleedingGreen Philadelphia Eagles Penn State Nittany Lions 2 115 — Beware the Slim Reaper!
Remélhetőleg Brown sérülése nem lesz komoly. A meccs végén, amikor az öltözőbe mentek, nem látszott rajta semmi, nem húzta a lábát, illetve ugyanúgy felugrált a nézőkhöz pacsizni, mint a többiek.
Viszont eléggé pipa volt, de szerintem inkább azért, mert többet akart hozzátenni elkapásokban, és a végén már nem is engedték vissza, amikor rosszul érkezett le egy hosszú passznál. Gondolom ő ment volna vissza, de egy eldőlt meccsen már nem akarták kockáztatni. Egy extra motivált AJ még jól jöhet az NFC döntőben.


18 napja
BleedingGreen Philadelphia Eagles Penn State Nittany Lions 2 115 — Beware the Slim Reaper!
Nagyon jó összefoglaló, egyetlen dolgot tennék hozzá: nem visszataláltunk ehhez a játékhoz, hanem egyszerűen akkor húzzuk elő ha kell. 18. héten nem kellett, ha kellett volna, ott is felrakunk 50-et.
Hulkeinstein
A Saints elleni teljesítmény jobban fájt, ott azért eléggé rosszul ment minden a támadóknál, még Minshew-tól függetlenül is.


18 napja
BleedingGreen Philadelphia Eagles Penn State Nittany Lions 2 115 — Beware the Slim Reaper!
Sikerült visszatérnünk arra az útra, amiről az alapszakasz utolsó heteiben letértünk. Nagyon kellett ehhez szerintem az extra pihenő hét.
Minden csapatrész nagyon koncentráltan játszott, különösen az első félidőben. Így nem sok esélye volt a Giants-nek, mivel kb. az összes szinten minőségileg jobbak vagyunk, és ezt a fölényt ma sikerült is érvényesíteni.
A második félidőben lényegében már csak az órát kellett járatni, amihez hosszú drive-ok kellettek a labda mindkét oldalán. A feladatot sikerült is jól megoldani, bár a második félidőben érthetően már becsúsztak hibák (pl. Hurts sack/fumble, Smith elejtett passz 3rd down-nál), de ez már nem befolyásolt semmit.

A támadó oldalon taktikai szempontból talán az volt a legnagyobb kérdés, hogy tudjuk-e kezelni a sokféle blitz-et, mivel az utolsó héten ezzel komoly problémája volt a támadófalnak.
Viszont végül ezzel nem kellett gyakran megküzdeni, mivel Martindale a Vikings ellen meccshez hasonlóan light boxokat alkalmazott, kevesebb volt a blitz, és inkább az elkapók limitálására ment rá. Amellett, hogy ez nem igazán működött az elején sem (Goedert-tel, Smith-el nem bírtak), viszont kb. a második drive-tól válaszul megtaláltuk a futást is (köszi Steichen, hogy nem akartuk megmutatni, hogy mi akkor is tudunk passzolni, ha az ellenfél erre számít 😉)

A támadófal elvégezte a házi feladatot a bye weeken és összekapták magukat. Az utolsó 2 fordulóban nem igazán volt önmaga ez a csapatrész. Segített a run heavy taktika, amit szinte minden falember jobban szeret, mint amikor sokat kell passz-blokkolni. Lane Johnson visszatérése is sokat jelentett, tudjuk, milyen a csapat mérlege, ha ő nem játszik. Néhányszor odakapott a sérült tájékra, de összességében sokkal jobban bírta ezzel a sérüléssel, mint arra számítottam. Kelce újabb legendás meccset hozott 😊


Hurts jól kezelte az RPO-kat, a passzjátékban inkább a gyors passzokra hagyatkoztunk, kevés volt a hosszú lefolyású passzjáték. Ezeket többnyire jól és gyorsan olvasta. Egy komolyabb hibája volt talán, amikor nem észlelte a jobbról blitz-elő DB-t, és szerencséje volt, hogy ő tudott ráesni a labdára. Sok kockázatot nem kellett vállalnia, mivel annyira ment a futójáték, és nem is hősködött feleslegesen. Lábbal is hozzátette, amit kellett, de örültem, hogy nem ő volt a futójáték fókuszában. Ezekben a helyzetekben nagyon nehéz megállítani őt:


Elszabadult a futószörny a támadó oldalon. 1949 óta nem futott ennyi yardot a csapat egy playoff meccsen. A meccs első felét remekül megoldotta Sanders. A kedvenc drive-om volt, amikor a harmadik TD-nél a redzone-ig mentünk csak Miles futásokkal. A második félidőben tudtuk pihentetni is, mivel a két másik futónknak is jól ment.
Gainwell az első futónk Westbrook óta, aki a túllépte a 100 futott yardot egy playoff meccsen. Westbrook a végén letérdelt volna, de egy csere futónál megértem, hogy élni akart a lehetőséggel. Boston Scott is nagyon hatékony volt, és megvolt a szokásos Giants elleni TD-je is.

A elkapóknál Goedert és Smith meccse volt a mai, már az első drive-ban megadták az alaphangot. Brown megkaphatta a bracket-et, ahogy Jefferson is, és Adoree Jackson is viszonylag jól védekezett rajta. A külső futásoknál és a screenek-nél is több jó blokkot kiosztott Brown. Devonta Smith nagyon csúszósnak bizonyult, többször is nehezen tudták szerelni. Goedert pedig mindent elkapott, ami felé ment, ha kellett egy kézzel:


A védelemnél a futás megállítása volt a fő feladat, illetve, hogy Jones játékát limitálják, amikor meghosszabbítja a play-eket. Gyakorlatilag ezt is sikerült közel tökéletesen megoldani. A TD-t is egy wildcat felállásból kapták, szóval "normális" játékból végülis nem kaptak pontot 😉 Gannon jó meccset hívott, nem volt beszari, több jól időzített blitz-et is küldött.
Az első félidőben megadták az alaphangot azzal, hogy az első két drive-ban 4. down-os védekezéssel, majd egy interception-nel sikerült megszerezni a labdát. Utána pedig három 3 and out-tal sikerült dominálni a félidőt.

A secondary-ban megtaláltuk a megoldást Maddox hiányára ma is. Ezt főleg Blankenship-nek köszönhetjük, aki lehetővé tette, hogy CJGJ többször a slot-ban játsszon. Lényegében csak a garbage time-ben engedett a secondary egy hosszú játékot, illetve ekkor volt egy potenciális hosszú TD, amit tök üresen elejtett az elkapó.

A védőfal dominálta a meccset, sokszor volt nyomás Jones-on. A gyors passzoknak valamint a menekülési képességének köszönhette, hogy nem volt több sack már az elején. Jones többször is ügyesen bújt ki a nyomás alól.
Reddick egy szörny volt szinte végig. Változatos helyekről küldtük az irányító után, többször is stunt-tal a guard vagy center ellen ment, akik nem tudtak mit kezdeni vele.

Reddick emellett a futójáték elleni védekezésből is kivette a részét, nem csak az irányító érdekelte, mint annak idején Jason Babin-t. 😀

Josh Sweat visszatérése is nagyon fontos volt. Ő a legkomplettebb emberünk futás és passz ellen. Többször is beomlasztotta a fal bal oldalát, ezzel futásokat megakadályozva, és passzjátékban is jött tőle nyomás.

A futás elleni védelemben is döntő része volt a védőfalnak. Joseph és Davis jól akadályozták a futásokat a fal közepén. Egy hosszú futást engedélyezett a védelem Barkley-nak, de azon kívül sikerült megállítani, nem tudtak vele 4-5 yardos futásokkal haladni (a hosszú futás nélkül 3 yard alatt volt az átlaga).
A linebackereknek és a cornereknek figyelniük kellett Jones futásaira is a pálya külső részén. Ezt is sikerült jól megoldani, Jones kevesebb yardot hozott össze ilyenekből, mint szokott. Egyébként a fal jó játéka miatt kevés nyomás volt Edwards-ékon is.

A secondary agresszívan játszhatott, amiben segített a nyomás is, de jól sikerült felvenni az elkapókat is, és többször is jó ütemben értek oda, hogy megakadályozzák a sikeres passzt. Emellett ma a szerelésekkel sem volt gond, ami egyébként nem erős oldala a secondary-nek.
Talán Bradberry volt a legjobb, megszerezte a bosszú int-et volt csapata ellen, kár, hogy nem lett pick-6, pedig benne volt a játékban. Emellett több levédekezett passz is fűződött a nevéhez.


Gardner-Johnson mindenhol feltűnt, közelebb játszott a LOS-hez, mert volt a slot-ban is. A Bradberry interception-nél az ő jól kivitelezett siettetése vezetett ahhoz, hogy Jones kapkodva dobta el a labdát.

Blankenship is remek volt. Ha kellett mélysében védekezett, ha kellett odaért a LOS mögött, vagy passzt ütött le, a végén majdnem az int is meglett. Nagy találmány ő idén, rugalmasságot adhat az offseason-ban is, hiszen mindkét kezdő safety-nek lejár a szerződése.

Ki legyen a következő? Eagles szurkolóként szerintem egyértelmű:

Legutóbb 1981-ben volt ilyen, amikor az NFC döntőben találkoztunk. 😉

Szerkesztette: BleedingGreen


Legkedveltebb fórum hozzászólások

több mint 8 éve
BleedingGreen Philadelphia Eagles Penn State Nittany Lions 2 115 — Beware the Slim Reaper!
Na, úgy gondoltam, hogy a kedvenc draft pickjeim közül Matthews-szal kezdünk, de nem bírtam ki, úgyhogy mégis Taylor Hart lesz az első. Jó sok gif van benne, úgyhogy várjátok meg türelmesen amíg betölt, de aki nem bír várni, annak odaraktam a külön linket is a képek alá.

Értékelőben is írtam, hogy ideális 2-gapes védőfalember. Képes megtartani az OL-t, nehéz elmozdítani, ami alapképesség kell legyen. Kivételesen jó mozog laterálisan a play olvasása után, még akkor is, ha nem tud tökéletesen lejönni a blokkról. Például a következő playben. 5-ös technikáról indul, zone blocking séma, a play a másik irányba megy, Az indulás jó, az OT-nem tudja megblokkolni a play-oldali vállát, igy el tud indulni a jó irányba. Viszont nem tudja szabaddá tenni egyik karját sem, ennek ellenére gyakorlatilag maga után húzza az OT-t a résbe, és végül abban lyukban kötnek ki ahova a futó ment (figyelem, Hart a backside-ról indult, nem a playside-ról). Ja, és közben persze mozdult el szinte semmit a LOS-ről. A többi DL is nagyon szépen dolgozott mellesleg.

http://www.mediafire.com/convkey/44c5/q56vy4p4gjvcga75g.jpg?size_id=4
File sharing and storage made simple
MediaFire is a simple to use free service that lets you put all your photos, documents, music, and video in a single place so you can access them anywhere and share them everywhere.


A következőben felé megy a játék és nagyon szépen visszanyomja a guardot a LOS mögé. Hasznosak azok a hosszú karok, amikor kinyújtja őket a guard 2 yarddal hátrább találja magát. Érdemes nézni, hogy a futónak hol kell megcsinálni a cutot (- 2-3 yardon), mert Hart elé nyomja az OL-t.

http://www.mediafire.com/convkey/8cab/q4lud82470ik2s55g.jpg?size_id=4
File sharing and storage made simple
MediaFire is a simple to use free service that lets you put all your photos, documents, music, and video in a single place so you can access them anywhere and share them everywhere.


A 4-tech-ről indul, nagyon jó a get-off, az OT még a kezét is nehezen tudja rátenni, nemhogy a play oldali vállát megfogni, a LG-t - aki amúgy sem tudja mit is szeretne igazán - félrerakja az útból. Nagyon jól üldözi megint az ellenoldali játékot, szerel és fumble.

http://www.mediafire.com/convkey/75d0/ccdssyqqxz3z35g5g.jpg?size_id=4
File sharing and storage made simple
MediaFire is a simple to use free service that lets you put all your photos, documents, music, and video in a single place so you can access them anywhere and share them everywhere.


Ugyanez pepitában. Félreteszi az OT-t, végigfut a LOS-en (!), és 1 yardon leviszi az ellenkező irányba induló futást.

http://www.mediafire.com/convkey/816a/3gtn7y1k8g6kzw05g.jpg?size_id=4
File sharing and storage made simple
MediaFire is a simple to use free service that lets you put all your photos, documents, music, and video in a single place so you can access them anywhere and share them everywhere.


A védőfalembereknek, különösen 2-lyukas séma esetén futásnál a következő mozdulatsort kell követni:
1. Hit/shoot (= támadd meg (és állítsd meg) a blokkolót)
2. Extend/separate (= a lökd hátra a blokkolót, két karral, kinyújtott karokkal)
3. Shed (= szabadulj meg a blokkolótól, erre több módszer is van pl. shrug, rip stb, részleteke most ne menjünk)
4. Tackle

Akkor nézzünk egy tökéletes végrehajtást. Hart a RDE 66-os számmal. Érdemes figyelni, hogy hova löki hátra az LG-t amikor elkezdi a leválást a blokkról, ezután az egyik karja már szabad, a másikkal pedig szépen távol tartja a blokkolót, aki a fűbe harap, Hart meg szerel.

 fishduck.com/wp-content/uploads/2014/01/Inside-Out.gif

Majd ismét a Texas ellen, csak most a másik oldalon és most a RG az áldozat. Ismét jó olvasás, jó végrehajtás.

 fishduck.com/wp-content/uploads/2014/01/Outside-In.gif

És újra, most az 5-ös technikáról. Hátratolja a LT-t -3 yardra, leválik és szerel, no gain.

 www.mediafire.com/view/ejx3cjf64a77j1e/hart-penetration2.gif

A következőnél nem tud megszabadulni teljesen a RG-tól, de nem gáz,visszatolja és maga után vonszolja egészen a szerelésig. Érdemes megnézni, milyen pozícióban van ő, és hol van a többi védő, amikor Hart szerel. A többeket mind elmozdítják a LOS-ről, őt nem.

 www.mediafire.com/view/sbk297x3gwph8ij/hart-penetration6.gif

Alapvető feladata egy 3-4-es, 2-gapet játszó védőfalembernek, hogy ne hagyja magát elmozdítani a LOS-ről, foglalja le támadófalembert, és ha nem is tud gyorsan lejönni a blokkról, lehetőleg ő legyen, aki eltolja a blokkolót és ne fordítva. Ha ezt meg tudja tenni, akkor már ebből is hasznos játékok sülhetnek ki. A következő felvételen nem jön le a blokkról, sőt, a blokkoló el is fordítja a futás irányából, azonban Hart betolja a blokkolót a résbe, így a futónak nincsen hol elfutnia.

http://www.mediafire.com/convkey/c8a2/pke6cre5z6f9y6k5g.jpg?size_id=4
File sharing and storage made simple
MediaFire is a simple to use free service that lets you put all your photos, documents, music, and video in a single place so you can access them anywhere and share them everywhere.


Hasonló helyzet, visszatolja a guardot, akinek a fenekében lényegében elbotlik a futó.

http://www.mediafire.com/convkey/8a4c/sobc9fayjmvp7yl5g.jpg?size_id=4
File sharing and storage made simple
MediaFire is a simple to use free service that lets you put all your photos, documents, music, and video in a single place so you can access them anywhere and share them everywhere.


A footballban van néhány hangzatos maxima, az egyik ilyen a védőfalemberek jelszava is lehet: „One man can’t block me, two man can’t move me.” Az első mondatra mát láttunk példákat, de egy 3-4-es falembernél fontos, hogy a kettőzéseket is meg tudja tartani. Hart ehhez is rendelkezik képességekkel. Az első felvételen a C és a LG nem tudja háta tolni. A játékból csak azért lesz valami, mert a másik DE elhasal.

 www.mediafire.com/view/38gomjy3gnmqgqz/hart-twomen.gif

A következőn a LG és a LT blokkján küzdi át magát.

 www.mediafire.com/view/74376qn4841nwh3/hart-twomen3.gif.gif

Ismét a C és a LG próbálkozik. Sikertelenül.

http://www.mediafire.com/convkey/b3e6/q751i3827ui04t45g.jpg?size_id=4
File sharing and storage made simple
MediaFire is a simple to use free service that lets you put all your photos, documents, music, and video in a single place so you can access them anywhere and share them everywhere.


Azt hiszem, hogy az már eddigiekből is kiderült, hogy nagyon jó a szerelési készsége, 3-4-es endhez képest sok szerelést csinált meg. Jól üldözi az ellenfeleket, a következőn például Cookst éri utol hátulról, és viszi le 20 yarddal a LOS mögött.

http://www.mediafire.com/convkey/1723/ln3rt56m3t39u375g.jpg?size_id=4
File sharing and storage made simple
MediaFire is a simple to use free service that lets you put all your photos, documents, music, and video in a single place so you can access them anywhere and share them everywhere.


A következő duplán dicséretes játék. Először teljesen elpusztítja a felé irányuló inside zone próbálkozást azzal, hogy RDE-ként a 3-as technikáról teljesen hátraveti a LG-ot, ezzel a futónak azon az oldalon se a B, se az A-lyuk nem opció, így kénytelen irányt váltani. A futó még kicsúszik négy védő szorításából, de ki az 5., aki végül elkapja?

 fishduck.com/wp-content/uploads/2014/01/Whose-Tackle.gif

Egyik nagy erénye, hogy van esze, olvassa a játékokat és jól reagál. Ennek egyik jó mércéje, hogy milyen jól érzi és reagálja a screeneket. A következőnél a 2-es technikáról indul a LG-dal szemben. Sok játékos ilyenkor ész nélkül rohanna a Qb-ra, és maga mögött üresen hagyná a keresztező TE-et előtte egy blokkoló guarddal. Hart azonban leolvassa, hogy itt valami nem oké, visszalép és gyönyörűen belenyúl a passzba.

 www.mediafire.com/view/jsfw572175wmy34/hart-screen.gif

Ismét jól érzi a screent és akadályozza meg, hogy Cooks nagy játékot csináljon.

 www.mediafire.com/view/6bdyr6pvzcxwkcl/hart-cooks.gif

Használja az eszét a blokkok olvasáskor is, észreveszi és szépen kikerüli a low blockot, és egy lehetséges TD-t akadályozott meg a szereléssel.

 www.mediafire.com/view/84tag2rrrj43qch/hart-stop.gif

Passz siettetésben is vannak jó pillanatai, amikor jól kapja el a snapet veszélyes lehet. Itt 1-gapes passrush szituációban 3. és hosszúnál a 3-as technikáról szépen vág be a résbe és akadályozza meg a passzt.

http://www.mediafire.com/convkey/97a4/zob7z8i0381egjk5g.jpg?size_id=4
File sharing and storage made simple
MediaFire is a simple to use free service that lets you put all your photos, documents, music, and video in a single place so you can access them anywhere and share them everywhere.


Hasonló, jó betörés a 4-es technikáról.

http://www.mediafire.com/convkey/977c/m69mj071phbqpvk5g.jpg?size_id=4
File sharing and storage made simple
MediaFire is a simple to use free service that lets you put all your photos, documents, music, and video in a single place so you can access them anywhere and share them everywhere.


Egyébként inkább erőből próbál odaérni az irányítóhoz, túl sok cselt, mozdulatot nem használ.

http://www.mediafire.com/convkey/4d2c/jm9ja82kl14z8715g.jpg?size_id=4
File sharing and storage made simple
MediaFire is a simple to use free service that lets you put all your photos, documents, music, and video in a single place so you can access them anywhere and share them everywhere.


http://www.mediafire.com/convkey/673d/yig9g98vd1txo795g.jpg?size_id=4
File sharing and storage made simple
MediaFire is a simple to use free service that lets you put all your photos, documents, music, and video in a single place so you can access them anywhere and share them everywhere.


 insidethewarroom.files.wordpress.com/2014/01/hart3.gif?w=640

Sok passzt elüt, ezt nálunk is szeretik. Használja az eszét és a kezét, ha nem tud odaérni a Qb-hez.

http://www.mediafire.com/convkey/d4f2/l1ulq1w2oha27uy5g.jpg
File sharing and storage made simple
MediaFire is a simple to use free service that lets you put all your photos, documents, music, and video in a single place so you can access them anywhere and share them everywhere.


Érdekességként: OLB-ként is előfordult a pályán passrush helyzetekben, változó sikerrel. A profiknál nem hiszem, hogy sokat látnánk itt. Amikor eredményes volt, akkor méretéhez képest jó indulásával és a karjainak erejével tudta megverni az OLB-ket, de az igazi OLB-k robbanékonysága és hajlékonysága nem jellemző rá. Az első esetben a 9-es technikáról indul, és leginkább annak köszönhető a jó passrush, hogy a RT-nem ér ki időben a meredekebb szögre, és Hart szépen távol tartja a karjaival.

http://www.mediafire.com/convkey/2271/vczi055dueec9w55g.jpg?size_id=4
File sharing and storage made simple
MediaFire is a simple to use free service that lets you put all your photos, documents, music, and video in a single place so you can access them anywhere and share them everywhere.


Ebben az esetben a 7-es technikáról támad, a RT ismét határozatlan, szinte alig ér Harthoz, meglepi a sebessége, és Hart ügyesen lesöpri a tackle karjait.

http://www.mediafire.com/convkey/eaf6/a6a5cz3u08oz2e25g.jpg?size_id=4
File sharing and storage made simple
MediaFire is a simple to use free service that lets you put all your photos, documents, music, and video in a single place so you can access them anywhere and share them everywhere.


Azért persze vannak hibái is, most nézzünk ezek közül néhányat. Sok fenti felvételen is egy furcsa 3 ill. 4 pontos állásból indul, ahol a súlypontját inkább a sarkára helyezi és nem előre dőlve a lábfejére. Ez látszólag nem befolyásolta túlságosan az indulását és a robbanékonyságát, de ez lehet, hogy a profiknál már nem így lesz, ahol sokkal képzettebb és atletikusabb támadó falemberekkel is találkozni fog. Nem igazán lehet tudni, mire is jó ez a „béka” (vagy inkább kacsa 😀 ) kezdőállás, talán arra, hogy ebből nem tudnak következtetni a támadófalemberek, hogy merre fog indulni a snap után. (A láb és a kezek pozíciójából és a súlypontból is szoktak olvasni a támadó falemberek). Itt látható a furcsa kezdőállás, érdemes nézni, hogy a másik két falembernek mennyivel magasabban van a feneke és előrébb a súlypontja.


Sok fiatal falemberrel előfordul, hogy magasan játszik, vagy nem figyel a pontos kézhasználatra, ami miatt futás esetén eltolhatják őket, passz esetén meg könnyen megállítják. Ez Harttal is előfordul néha. A következőben az 1-es technikán áll fel, nagyon magasan tudja csak megfogni a centert, aki viszont meg tudja támadni Hartot a hóna alatti résznél, ami az egyik legjobb támadási pont lehet. Meg is kapja a pancake-et.

 www.mediafire.com/view/zvp6b91pc05ccqc/hart-toohigh2.gif

Hasonló eset, ezúttal a LT tolja el a B-lyukból, esélye sincs leválni a blokkról, a guard meg tudja fogni a mezét a mellkasi résznél, és Hart nem tud időben megszabadulni a fogástól.

http://www.mediafire.com/convkey/5beb/7daay2cxecdqgi75g.jpg?size_id=4
File sharing and storage made simple
MediaFire is a simple to use free service that lets you put all your photos, documents, music, and video in a single place so you can access them anywhere and share them everywhere.


Passz siettetésnél, ha a támadó falember fel tudja venni vele a kontaktot, akkor leginkább csak a bullrusht ismeri, hatékony passrush mozdulatokat (rip, club, hump stb.) nem sokat látunk tőle. Előfordul az is, ha elsősre nem sikerül nyomást gyakorolnia, akkor kiveszik a játékból. Nem azt jelenti, hogy leáll, hanem ilyenkor az erőből való rohamozást elhagyva sokszor inkább megpróbálja kikerülni a falembert, de ehhez nem használ jó mozdulatokat, ezért általában eredménytelen marad. Például a következőnél megpróbálja megtámadni az A-lyukat a C és a RG között, nem sikerül beférkőznie, ezért megpróbálja megkerülni a centert, de az könnyen előtte marad, és jó távol tartja a Qb-től. Érdemes összehasonlítani a NT-lel, aki eközben 2 blokkon küzdi át magát.

http://www.mediafire.com/convkey/8b14/yfw7cp0tomg26ix5g.jpg?size_id=4
File sharing and storage made simple
MediaFire is a simple to use free service that lets you put all your photos, documents, music, and video in a single place so you can access them anywhere and share them everywhere.


Hasonló helyzet, csak most OLB-ből. Az első rohamot megállítja a LT, utána Hart furcsa testcselekbe kezd, ami a nem nagyon zavarja a blokkolót. Ha erőből próbálta volna a nyomást, amihez ért, akkor talán a Qb-re tolhatta volna az embert.

 www.mediafire.com/view/sdql7g9i9gz82j8/hart-olb5.gif

Összességében szerintem eléggé alul-draftolt játékos volt 5/1-en, nem lett volna meglepetés nekem, ha a 2. napon elviszi valaki, akár mi is. Mivel nem minden sémában lehet azonosan hasznos, inkább a 2-gapes rendszert játszó védelmeknek lehet igazán értékes a játéka. Remélem olyan jó játékokat mutat majd, mint a legtöbb példában, és akkor meg lehetünk vele elégedve.


több mint 6 éve
BleedingGreen Philadelphia Eagles Penn State Nittany Lions 2 115 — Beware the Slim Reaper!
Itt van Bradford végzete 😀
 philly.blog.hu/2016/04/28/2016_nfl_draft_ismerkedjunk_a_jovo_iranyitojaval#more8670022

Ha Sam Bradford vagy, akkor a megtekintést csak qb edző és szárazdajka felügyelete mellett ajánlom. Rendkívül félelmetes. | gyengébbek kedvéért: irónia |

Szerkesztette: BleedingGreen


több mint 8 éve
BleedingGreen Philadelphia Eagles Penn State Nittany Lions 2 115 — Beware the Slim Reaper!
Jöjjön a már beharangozott Jordan Matthews. Előrebocsátom, hogy a WR-ekkel soha nem foglalkoztam annyit (a front7 meg az OL harca jobban érdekel), de azért megpróbáltam okosságokat összeszedni.

„The critical factor at wide receiver in my mind, is agility and body control, the ability to change your body position, often off the ground, in order to get your hands in position to make the catch, a la Cris Carter of Minnesota. He would be the ideal in that respect. That particular characteristic must be there for the receiver to be considered a Pro Bowl or a Hall of Fame player. You must have that to get to the highest tier of play.” /Bill Walsh/

Az elkapóknál az egyik legfontosabb képesség, amit figyelni szoktak az elkapási hatókör (catch radius), ami több tényezőből áll össze. Egy része természetesen puszta testi adottság (magasság, karhossz stb.), viszont legalább ilyen fontos például az is, hogy a játékos mennyire tudja a testhelyzetét változtatni, különösen a felsőtestét „tekergetni” annak érdekében, hogy megszerezze a passzt akkor is, ha az kevésbé pontos, vagy nem tud igazán elszakadni a CB-től. Nézzünk erre példákat Matthewstól.

Nem sikerül elszakadni a cornertől, ráadásul a keresztező safety is jó ütemben érkezik. Mégis sikerül egy olyan pozíciót fognia közöttük, ahol megszerezheti a Qb-által inkább csak az általános irányába eldobott passzt. Érdemes megnézni, hogy oldalra és hátra ugorva szerzi meg a labdát (az utolsó kameraállásnál megállítottam ott egy pillanatra), ráadásul a safety keze gyakorlatilag a labdán van az elkapáskor.
Hogy valami negatívumot is említsek, a kéztechnika messze van az ideálistól, bár egy ilyen szorongatott helyzetben ezt nem illik felhánytorgatni. Az kell figyelni, hogy a két keze az elkapás előtti pillanatban is milyen messze van egymástól, és lényegében a labdán zárja össze a kezeit, mintha tapsolna. Az ideális technika esetén a kezek az elkapás előtt megtalálják egymást, tehát vagy érintkeznek, vagy közel vannak egymáshoz. Ha a labdán csapja össze a tenyerét az elkapó, akkor növeli az esélyét, hogy kiperdül a labda, vagy elmegy a kezei között.


A következőnél is ő helyezkedik jól. Pedig a cornernek minden lehetősége megvan a közbeavatkozásra, de kicsit túlfut a labdán (Egy cornernek egyébként sem kell lefutnia a WR-t. Emberfogásnál, ha az elkapót a belső vállánál egy hajszálnyit lemaradva követi, általában akkor van a legjobb pozícióban) A corner rosszul méri fel a passz hosszát, így visszafelé fordulva kell megpróbálnia beleütni. Matthews viszont a helyzethez képest a legjobban helyezkedik, és ismét ő van pozícióban az elkapáshoz.


A következő passz sem pontos. Magasan és mögé megy a passz, nem épp ideális egy slant routehoz, de Matthews ugrás közben, két kézzel visszanyúlva leszedi a passzt, minimális ütemvesztés mellett."You want someone that can separate from one-on-one coverage, be where you’re supposed to be when you’re supposed to be there with separation and catch the football," he said. "And that’s the biggest aspect for it. It can come in a lot of different ways. It can be the speed element of it. It can be the power and size element of it. There’s a lot of different ways to cut it." /Chip Kelly/

Az elkapók előbbi témával is összefüggő lényeges tulajdonsága, hogy el tudnak-e szakadni a kellő pillanatban a védőktől, tudnak-e egy olyan teret kreálni, ahova az irányító be tudja juttatni a labdát. Az elszakadáson nem feltétlenül azt kell érteni, hogy a WR tök üresre játssza magát – ez ritkábban fordul elő a profiknál - hanem sokszor egy fél lépés előny is megfelelő elszakadást jelenthet, ahova az irányítónak be kell dobnia a labdát, az elkapónak pedig el kell tudnia kapni. Nem véletlenül szokták mondani, hogy ez az egyik legnagyobb nehézség, amivel a profivá váló irányítók és elkapók szembesülnek.
Az elszakadás nem pusztán a sebességen múlik, abban nagy szerepe van a pontos technikának (release technikák, route futás stb.), a fizikai erőnek (CB kizárása, elnyomása testtel) és persze az apró trükköknek, mint, pl. egy finom és nehezen észrevehető lökés a CB mellkasán, amikor közeledik a labda.

Az első felvételen látszik, hogy miként segít az elszakadásban egy jól futott route. A corner alapvetően arra számít, hogy a pálya közepe felé (post) fog menni Matthews, ez látszik abból, hogy kissé a pálya közepe felé fordulva helyezkedik. Matthews meg is hagyja e hitében egy apró csellel. A dolog akkor dől el, ahol egy pillanatra meg van állítva a felvétel. Matthews szépen ráfut a cornerre, aki továbbra is a pálya közepe felé mozdul, ezzel olyan hátrányba kerül, amit már nem tud behozni, és Matthews kényelmes előnnyel kapja el a labdát. Alapvető cél, hogy az elkapó elérje azt, hogy a corner az ellenkező irányba kezdjen el fordulni, ellenkező irányba nyissa meg a csípőjét, mint amerre a passz útvonal megy, mert így plusz egy ütem előnyre tehet szert.


A következő fade routenál szép a release, egy apró csellel eléri, hogy szabadon jöhessen el a LOS-ről, a corner nem tudja érinteni. Szépen elszakad a védőtől, és ha a labda a legjobb ütemben jött volna, akkor sima elkapás lenne. Viszont a passz egy kicsit késve érkezik, így le kell lassítania az elkapáshoz, a CB pedig beéri. Itt jön egy másik apróság, a jobb karjával szépen távol tartja a CB-t, nehogy jobban zavarja az elkapásban, így megvan a minimális elszakadás az elkapáskor. Elsőre felesleges virtuskodásnak tűnhet az egykezes elkapás, de a második kameraállásból látszik, kellett, hogy a másik karjával akadályozza a CB-t.


Hasonló route és induló csel a Senior Bowlon. A passz itt jó ütemben jön és sima elkapás. Amire még felfigyel az ember, és az előző playnél is látszik, hogy könnyen találja meg a levegőben lévő labdát a hosszú passzoknál. Magabiztosan kapja el ezeket a válla fölött érkező labdákat. Ez alap dolognak tűnik, de mégsem megy minden elkapónak, ráadásul ő nem túl sok ilyen passzt kapott a Vandy offensében.


Természetesen a pontos route futásnak is nagy szerepe van abban, hogy egy elkapó el tudjon szakadni a védőktől. Sok egyetemi elkapóhoz hasonlóan Matthews sem futotta meg rendszeresen a komplett route tree-t, de sok biztatót lehet látni a felvételeken. Esetében eleve az elkapásainak 42%-a screen passzokból jött, a nem-screeneknek csaknem pedig csaknem fele slant/post/corner route volt. A profiknál használt routeok közül ritkábban találkozott az In és Out routeokkal, a comeback routeokkal és a go/fade routeokkal.
Az összes routeon nem megyünk végig, de nézzük először egy olyat, amit Matthews is alkalmazott és az NFL-ben is alapvető. Ez pedig a quick slant, amelyet minden offense alkalmaz valamilyen szinten.

A quick slant vagy short slant alap játék, nem véletlenül szerepel a combine gyakorlatok között is. Matthews tökéletesen hajtotta végre ezt a routeot a combineon. A slant legfontosabb eleme közvetlenül a 45 fokos fordulást megelőző, ún. „stick” amikor az elkapó egy határozott lépéssel kilép az ellenkező irányba, mielőtt elfordulna. Ez teszi lehetővé a hirtelen elfordulást, ami a slant lényege.
Nézzünk Matthewstól egy tökéletes végrehajtást a combineon (a stick lépés kilassítva).


Persze a combine arra való, hogy tökéletesen hajtsák végre a gyakorlatokat, úgyhogy nézzük meg éles meccsen is. Szépen végrehajtott slant ez is, a body-catch rontja le a dolgot kissé, emiatt majdnem odaér a védő.


Nézzünk egy olyan routeot, amellyel kevesebbet találkozott az egyetemen. A 20 yardos dig route szintén szerepelt a combine programján. Az ilyen routeok lényege, hogy a cornerback elhiggye, hogy az elkapó egy hosszabb routot fut. Ezután egy hirtelen 90 fokos fordulóval üresre tudja magát játszani. Ezt speed cutnak szokták nevezni, azaz a cutnak folyamatosnak kell lennie, nem törhet meg a mozgás, nem lehet megállás. Ezt a routeot szépen teljesítette Matthews, a drop már más lapra tartozik, ez a játékának egyik gyengébb pontja.


Csak az összehasonlítás kedvéért nézzük meg, hogyan nem jó a dig route. Martavis Bryant sem sokszor látta közelről ezt a routeot, vagy, hogy úgy mondjam, az egyetemen nem sokat kellett kanyarodnia 😊 A speed cut itt nincs egészen rendben, onnantól, hogy egy pillanatra megállítottam a képet, elég messze a bójától, elkezd beletopogni, és vagy 4 apró lépéssel lassít le, nem folyamatos a fordulója. A rutinos DB-k pedig az ilyen apróságokból is könnyen olvasnak.


Az egyetemről érkező elkapóknak az egyik legnagyobb kihívás, hogy megbirkózzanak a rendszeres press coverage-dzsel. Az egyetemen kevesen találkoznak igazán kemény presszinggel, pedig az NFL védelmek igazán kedvelik ezt a technikát, és nemcsak emberezésnél, hanem zónázásnál is szívesen használják (lásd Seattle). Persze a press ellen megvannak a megfelelő láb és kéz technikák, amelyeket el kell sajátítani, emellett az OC-k is sokat tehetnek azért, hogy megkönnyítsék egyes elkapók dolgát (pl. a snapnél mozgásban lévő, vagy a LOS mögül induló elkapót nehezebb jammelni).
Matthews sem sokszor találkozott kemény jammeléssel, de van néhány példa, amikor jól megoldotta a dolgot.

Itt egy hozzá hasonló termetű cornerrel szemben szépen használja a testét, hogy el tudjon indulni, és a kellő pillanatban a mezhúzással együtt is elszakad tőle, és megint jól találja meg a hátulról érkező labdát.


A következőnél is szép az inside release, beférkőzik a corner mellé, fontos, hogy szépen odateszi a vállát, így esély sincs ellökni őt a védőnek. A kisegítő safetyt pedig sebességből megveri. Megint szép, jó technikával végrehajtott elkapás.


A Senior bowl edzéseken is jól boldogult. Először egy szép comeback route, jól zárja ki a védőt, aki pedig eléggé tapad. Utána egy nagyon szép indulás a LOS-ről, a corner nagyon megeszi az apró mozdulatot kifele, így a bal lábára kerül a súlypontja, esélye sincs zavarni Matthewst.
Sok olyat lehetett hallani a draft előtt, hogy kevés lesz a sebessége. Nem tudhatjuk biztosan, hogy mire lesz elég a sebessége, de az egyetemen jópárszor lefutotta a védelmeket, úgyhogy lehet bizakodni szerintem. Ugyanaz a típus, mint sok magas elkapó: kell terület neki, hogy felgyorsuljon, de ha ez megvan, akkor nehéz utolérni.
Slip screenből elért szép TD, jó blokkot kap, nemigen van esélyük a DB-knek, hogy utolérjék.


Hasonló játék (ezt inkább jailbreak screenek nevezik, amikor a WR a Qb felé mozogva kapja a labdát), de ugyanaz az eredmény, ismét lefutja a védőket.


Csak nem tanulnak a védelmek, úgyhogy újra megcsinálja.


Azt is lehetett hallani, hogy nem elég mozgékony, nem fog sok védőt kicselezni, kevés yardot fog hozni elkapás után. Nyilván, aki DeSean Jackson-féle mozdulatokat vár tőle, az csalódni fog. Szerintem kellően mozgékony az alkatához képest. Nem ez a legerősebb pontja, de nem is gyengéje. A számai is azt mutatják, hogy a YAC nem gyengéje, átlagban 8,82 yardot hozott. Az összehasonlítás kedvéért Sammy Watkins átlagban 9,71 YAC (még több screent kapott, mint Matthews), Mike Evans 8,53 YAC, Allen Robinson 8,54 YAC. A számait azért megdobják a screenek, mert ezek nélkül 5 YAC felett átlagol éppen elkapásonként, ami csak akkor lenne jó, ha ezt az NFL-ben is megtartaná (pl. Jordy Nelson hozott 2013-ban hasonló átlagot). Szerencsére a Kelly-féle offense segíteni fogja ebben.

Ha lendületbe jön, akkor nem egyszerű megállítani, arm tackle-lel nem tudják levinni.


Ismét a már látott slip screen, de most ki kell cseleznie a keresztező védőket.


Egy elrontott screenből is képes TD-t kihozni, úgy, hogy körbefutja a pályát, és leráz, átugrik egy-két szerelni igyekvő védőt.


Aki még mindig nem hiszi el, hogy elég gyors, annak itt van egy fly sweep. Wingback pozícióból indul a támadófal széléről, és ismét lefutja a védelmet.


Berakták reverse playre is (Andy Reid tapsikola), itt is csak kb. egy cipőfűzőnyin múlt a nagy játék.


A futás blokkolás Kellynél is nagyon fontos. Egy nagy embernek könnyen kell, hogy menjen a blokkolás. Talán ezért is lehet, hogy Matthews megteszi, amit kell, de sokkal többet nem. Blokkolása leginkább kielégítőnek mondható, de lehet, hogy nálunk ennél többet fognak kérni tőle.
Nézzünk először jó blokkokat. Alapvető, hogy a blokkoló elkapó minél hamarabb vegye fel a kontaktot, tehát, ha messzebb van a blokkolandó DB, akkor nem várni kell rá, hanem utána kell menni. Például a következő felvételen szépen támadja meg a cornert és ki is veszi a playből (a 87-es ő)


A következő fontos és szép blokk, jól találja meg és tereli el az ellenfelet a résből.


Azért nem mondhatni, hogy megsemmisítő blokkokat oszt ki, lehet, hogy nagyobb intenzitást fognak tőle kérni majd. Csak összehasonlításul, egy igazán jól blokkolótól WR-től ilyen blokkokat is lehet látni néha (szerencsére ő is nálunk fog játszani 😉 ):
Előfordult néha, hogy kissé lazán vette a blokkolást. A következő esetben ennek látványos következménye is lett. Szépen kezdi a játékot, aztán érthetetlen módon elengedi a CB-t, talán azt gondolta, hogy a védő már nem érhet oda. Mindenesetre, a CB köszöni szépen, csinál egy szép szerelést, amiből fumble lesz.


Ha távolabb helyezkedő védőt kell blokkolni, akkor minél hamarabb oda kell érni hozzá és felvenni a kontaktust. Ehhez képest itt eléggé hezitál, és lényegében nem is ér hozzá a blokkolnadó ellenfélhez.


A következő is hasonló, itt is egy kicsit üldözni kéne az ellenfelet, de nem nagyon igyekszik, inkább megtorpan és még egy testcsel-félét is csinál, amire nem tudni mi szükség lehetett.


Egyik legnagyobb gond vele kapcsolatban az indokolatlanul sok elejtett labda. Láthattuk, hogy milyen passzokat képes elkapni, viszont máskor meg érthetetlenül kővé változik a keze. A 10% feletti drop arány nem túl jó.
A következőnél pontatlan passzt ad a QB, ilyenekkel lehet kórházba küldeni a csapattársakat. Viszont elkapható lett volna, nem volt törvényszerű, hogy felpattanjon a kezéből és majdnem int legyen belőle.


Azért csak összejött neki az interception. Ez viszont már sokkal inkább az ő felelőssége, az ilyen passzokat el kell kapni, pláne ha az ember kezében van a labda. Nem lehet igazán jól látni, de talán nem tökéletes a kezek pozíciója, nem csinálja meg rendesen a háromszöget a kezeivel, hanem megint a labdán akarja összezárni a kezeit, így könnyebben kipattan a labda.


Ezt is el lehetett volna kapni. Viszont pozitívum, hogy ment utána, nehogy hátra-passznak legyen minősítve.


Ez se tökéletes passz, pontatlan és az elkapó épségére veszélyes passz egy slantnél, Matthews is inkább magára ügyel az elkapás helyett (egyetemi karrierjének utolsó meccse volt, így valamennyire érthető)


Amit még fel lehet hozni vele kapcsolatban, hogy kevés TD-t kapott el az endzoneban és közvetlen közelében. Pl. a következő esetben egy gyengén futott route-ot lehet látni. Talán hitch route lenne, de nem igazán felismerhető, mert olyan nem igen van, amelyből balra kell kijönni, majd ellenkező irányba fordulni. Minden esetre nagyon határozatlanul fordul vissza, így a védő könnyel leolvassa, ráadásul utána nem visszafelé, a labda irányába mozog, hanem hátrálva az endzoneba, ami tovább könnyíti a védő dolgát. Egy határozottabb route futással talán nem lett volna egyből TD, de legalább közelebb jutott volna a csapat a gólvonalhoz.


10 napja
BleedingGreen Philadelphia Eagles Penn State Nittany Lions 2 115 — Beware the Slim Reaper!
Nagy védelmi csata volt, ahogy várható volt, de Purdy sérülése miatt a mi védelmünknek jóval könnyebb dolga volt, szinte csak a futás ellen védekezve. Így a 9ers védelemnek vagy speciális csapatnak kellett volna pontokat szerezni, hogy szorosabb legyen.

A támadó oldalon végig kerültük a kockázatos passzjátékokat. Mélyebb passzok szinte csak a pálya oldala felé mentek, ahol kevesebb az esély a labdaeladásra. Az ellenfél secondary-ja ezeknél is szorosan ott volt az elkapón a legtöbb esetben. Egy eset volt, amikor Brown el tudott lépni a corner-től, de az a passz pedig túl hosszú lett.
A futójátékot a mezőnyben le tudta lassítani a védelem, de erre lehetett is számítani a legjobb futás elleni védelemtől. Viszont a redzone-ban sikerült többször is utat nyitni Sanders-éknek, ami nagyon fontos volt.

Hurts nagyon óvatosan játszott szerintem a passzjátékban, mindenképpen el akarta kerülni a hibákat. Tőle kicsit szokatlanul többször inkább dobta a biztos checkdown-okat. Ebben benne lehetett az edzői utasítás is, mert Purdy sérülése után nyilvánvaló volt, hogy nem szabad sokat kockáztatni.
A mély passzoknál nem volt pontos, és több olyan passza volt, amikor nagyon szoros őrzés volt az elkapón és a védőnek sikerült leütnie a passzt.
A futásokba bátran belement, bár én biztos vezetésnél biztos nem hívtam volna Qb power-t Steichen helyében, de végül jól sült el az is. Az éneklést el kellene felejtenie 😀 , inkább át kellett volna adni a mikrofont Mailata-nak. 😉

A támadófal amikor nagyon kellett, tudott utat nyitni a futásnak, de nem volt olyan dominancia, mint amit már láttunk párszor. Passzblokkolás szerintem jól ment, többször inkább azért nem volt sikeres a passzjáték, mert nem volt üres elkapó. Dickerson jobb könyöke nem nézett ki jól, hiányozhat a döntőben, ha nem jön rendbe.

A futókat dicséret illeti, odatették magukat egy kemény front7 ellen, többször is kijöttek a szerelésekből és harcoltak az extra yardokét. Gainwell megint nagyon jó volt, és Sanders pedig kulcs helyzetekben megtalálta a folyosókat a redzone-ban. Scott nem csak a Giants ellen tud TD-t futni?

Az elkapóknak ilyen nehéz dolga még nem volt idén. Viszont az egyik kulcs játékot még is egy elkapó mutatta be a meccs elején. Azonnal meg kellett volna challengelni, mit gondoltak miért integetett Smith, mint az őrült? Azért szép volt.


A védelemé volt a másik kulcs játék már a meccs elején. Nyilván nem az volt Reddick szándéka, hogy kiüsse a meccsből Purdy-t, a kontakt sem ilyen jellegű volt, de végül sérülés lett belőle. Ez azért meccs döntő sérülés volt, mert Josh Johnson már nem nagyon volt értékelhető, és ráadásul ő is kiesett, de lőtte még sikerült eladnia is a labdát. Reddick amúgy végig terrorizálta a támadófal jobb oldalát, már amíg voltak passzok.

A futás elleni védekezés így annál is fontosabb lett, mint amire egyébként is számíthattunk. Néhány jó játéka volt McCaffrey-nak, de nem engedte a védelem, hogy átvegye a meccset. A futott TD-je volt az egyedül igazán fájdalmas játék, amikor 3 védő nem tudta szerelni. Epps volt a fő bűnös, aki a LOS-en megállíthatta volna, mert a jó gap-ben volt, csak borzasztó szerelési kísérletet mutatott be.

A linebacker sornak és a secondary-nak is a fő feladata a fegyelmezett futás elleni védekezés volt. TJ Edwards és White rendben volt középen, nem ették meg a snap előtt mozgásokat, így általában jó helyen voltak.. Amitől jobban kellett tartani, azok a külső futások voltak, de ezeket is sikerült megölni, mivel a cornerek is fegyelmezettek voltak és odaálltak rendesen a szerelésekhez. Maddox jó, hogy visszatért, mert a screen-ek és horizontális játékok kiszimatolása eléggé megy neki.

Volt néhány kedvező zászló, leginkább a második TD előtt, de az ellenfél is beszedett felesleges és elkerülhető büntetéseket. A szezon közben sem foglalkoztam különösebben azzal sem, ha nekünk kedvezőtlen fújás volt, mert volt ilyen is.

A Super Bowl teljesen más kihívás lesz. Biztos, hogy klasszis irányító ellen játszunk, és egy olyan HC ellen, aki már volt Super Bowl-ban. Megint nagy feladat áll majd a védelem előtt, de most másképp. Gannon megmutathatja, hogy tud limitálni egy elit Qb-t. Sirianni és Steichen pedig valószínűleg nem elégedhet majd meg egy biztonsági offense-zel, amit az elmúlt két meccsen megengedhettek maguknak. A döntőben valószínűleg nem csak az óra ölése lesz a feladat a második félidőben.
Jöjjön Andy, az jó mulatság lenne.


9 hónapja
BleedingGreen Philadelphia Eagles Penn State Nittany Lions 2 115 — Beware the Slim Reaper!
Már csak másfél hét van a draftig, érdemes megnézni hol tartunk most, habár nem voltunk túl aktívak a szabadügynök piacon. Nem bánom, hogy nem szórtunk ki nagy pénzeket veteránoknak, nem tartunk még ott a csapatépítésben. Viszont egy-két igazolás még elfért volna, illetve elférne a csapatba.

Jöjjön először az offense.

Quarterback: Jalen Hurts, Gardner Minshew, Reid Sinnett

Úgy tűnik, inkább afelé megyünk, hogy Hurts kap még egy évet, szóval mindenki legyen erős 😀 Viszont senki nem mondhatja majd, hogy nem kapott elég esélyt.

Jelenleg két csere szintű irányítónk van. Szóval, ha ezt nézzük, akkor nyilván kellene upgrade. Más kérdés, hogy nem biztos, hogy ez a draft lesz erre alkalmas. Nagyobb esély lenne rá, hogy egy harmadik csere Qb-t is „sikerülne” beszereznünk. Ettől függetlenül, ha valamelyik Qb-ben látnak kezdő potenciált, akkor megpróbálhatják, de nem szeretném, ha komoly árat adnának, például egy nagyobb felcsere keretében.

Running back: Miles Sanders, Kenneth Gainwell, Boston Scott, Jason Huntley

Ez egy jó társaság, de a tackle-ek közötti erő-ember hiányzik, vele igazán teljes ez az egység. Lehet, hogy majd megint visszahozzuk Howard-ot, de látszik, hogy ő 4-5 meccsnyi terhelésnél nem bír többet (hihetetlen, hogy még csak 27 éves, de mintha már 15 éve a ligában lenne). Ezért a drafton tudnék örülni egy fiatal futónak, aki átvehetné ezt a szerepet. A harmadik napon szinte mindig lehet találni hasonló játékosokat, most is lesznek ilyenek, pl. Brian Robinson, Kevin Harris, Jerome Ford, Hassan Haskins.

Arról se feledkezzünk meg, hogy Sanders szerződése jövőre lejár, és korántsem biztos, hogy hosszabbítunk vele. Így az sem kizárt, hogy az ő pótlására jöjjön valaki, de szerintem ez inkább jövőre fog megtörténni.

IOL: Jason Kelce (C), Landon Dickerson (G/C), Isaac Seumalo (G), Jack Driscoll (G/T), Nate Herbig (G/C), Sua Opeta (G), Brett Toth (G/T/C), Kayode Awosika (G/T), Jack Anderson (C/G)

Az offense (de lehet, hogy az egész csapat) legerősebb része a támadófal, ami egy jó dolog. A támadófal belső része nagyon stabil és mély. Kelce még mindig klasszis. A guard mélység tavaly komolyan le lett tesztelve, amikor a top4 guard lesérült, de jól vizsgáztak a cserék, jelentős visszaesés nem volt a poszton. Nem volt olyan játékosunk a belső támadófalból, aki ne hozott volna legalább átlag feletti teljesítményt (a fentiek közül mindegyik kapott játékidőt), bár a guardok között nincs igazi klasszisunk (Dickerson lehet). Ráadásul szinte mindenki több poszton is hadra fogható, ez Stoutland-nél igen fontos.

Kelce utódlása a kérdés továbbra is, mert úgy tűnik az idei már tényleg az utolsó szezonja lehet. A draft elárulhat valamit arról, hogy már a rosteren lévő játékossal képzelik-e a pótlását (Dickerson, esetleg Seumalo?) vagy draftolunk valakit.

OT: Jordan Mailata, Lane Johnson, Andre Dillard, Le'Raven Clark

Két remek játékos a kezdő. Johnson tavaly túllépett a sérülésbeli és mentális problémáin, így vele kapcsolatban sincs most ok kételkedni. Lennének olyan csapatok, ahol Dillard kezdő lehetne annak alapján, amit tavaly láthattunk. A probléma vele, hogy csak a bal oldalon tud játszani, így cserének nem ideális.

Clark egy tapasztalt veterán, de szerintem szívesen lecserélnék egy fiatalabb, fejlesztendő játékosra. Tudjuk, hogy a falba szeretünk draftolni, így nem lenne meglepő, ha OT érkezne valamikor, de nem a draft elején. Olyan valakire lehet gondolni, akin még kellene fejleszteni, több poszton bevethető lehet, hosszú távon majd a fal jobb oldalán (Rasheed Walker, Thayer Munford?).

TE: Dallas Goedert, Jack Stoll, Richard Rodgers, Tyree Jackson, Noah Togiai

Goedert lehetőségeit még messze nem használtuk ki, főként Hurts miatt, de már így is igen meggyőző volt. Utána viszont nem túl erős az egység, bár minden szerepre megvan az ember. Stoll, mint blokkoló TE, Rodgers a veterán, Jackson a fiatal, fejlesztendő elkapó TE. Nem kizárt, hogy a drafton fel fogjuk zavarni az állóvizet Goedert mögött (pl. Jelani Woods, Jake Ferguson).

WR: DeVonta Smith, Quez Watkins, Jalen Reagor, Greg Ward, Zach Pascal, J.J. Arcega-Whiteside, John Hightower, Deon Cain, Devon Allen

Smith személyében tavaly végre sikerült betalálni a drafton egy elkapóval. Mögüle viszont továbbra is nagyon hiányzik a támogatás. Watkins okés, szépen fejlődött tavaly, de ő inkább egy erős 3. számú elkapó/mélységi célpont szerepre lenne alkalmas jelenleg.

A legnagyobb gondunk Reagor eltávolítása a kezdő csapatból. Talán lehetett volna többet tenni ezért a szabadügynök piacon, de amilyen indokolatlan pénzek repkedtek néha, lehet jobb, hogy mégsem tettük. Pascal érkezett, akit Sirianni kedvel, de ő inkább Ward és JJAW helyét veszélyezteti, Reagort nem biztos, hogy ki tudná szorítani, mivel őt az első körös pick tartja a pályán.

A drafton benne van, hogy a 2000-es évek eleji Lions mintájára egymást követő három évben elkapót húzunk az első körben (ez szerintem nem annyira biztos, mint amennyire sok helyen tényként kezelik). Ha mégsem így teszünk így, akkor van jópár olyan játékos a későbbi körökben is, akiket meg lehet próbálni (pl. Khalil Shakir, Jalen Tolbert, Alec Pierce).

Szerkesztette: BleedingGreen


több mint 7 éve
BleedingGreen Philadelphia Eagles Penn State Nittany Lions 2 115 — Beware the Slim Reaper!
Draft előretekintő oregoni prospectekkel:
 philly.blog.hu/2015/04/22/2015_nfl_draft_eloretekint_oregoni_kiadas#more7388086


18 napja
BleedingGreen Philadelphia Eagles Penn State Nittany Lions 2 115 — Beware the Slim Reaper!
Sikerült visszatérnünk arra az útra, amiről az alapszakasz utolsó heteiben letértünk. Nagyon kellett ehhez szerintem az extra pihenő hét.
Minden csapatrész nagyon koncentráltan játszott, különösen az első félidőben. Így nem sok esélye volt a Giants-nek, mivel kb. az összes szinten minőségileg jobbak vagyunk, és ezt a fölényt ma sikerült is érvényesíteni.
A második félidőben lényegében már csak az órát kellett járatni, amihez hosszú drive-ok kellettek a labda mindkét oldalán. A feladatot sikerült is jól megoldani, bár a második félidőben érthetően már becsúsztak hibák (pl. Hurts sack/fumble, Smith elejtett passz 3rd down-nál), de ez már nem befolyásolt semmit.

A támadó oldalon taktikai szempontból talán az volt a legnagyobb kérdés, hogy tudjuk-e kezelni a sokféle blitz-et, mivel az utolsó héten ezzel komoly problémája volt a támadófalnak.
Viszont végül ezzel nem kellett gyakran megküzdeni, mivel Martindale a Vikings ellen meccshez hasonlóan light boxokat alkalmazott, kevesebb volt a blitz, és inkább az elkapók limitálására ment rá. Amellett, hogy ez nem igazán működött az elején sem (Goedert-tel, Smith-el nem bírtak), viszont kb. a második drive-tól válaszul megtaláltuk a futást is (köszi Steichen, hogy nem akartuk megmutatni, hogy mi akkor is tudunk passzolni, ha az ellenfél erre számít 😉)

A támadófal elvégezte a házi feladatot a bye weeken és összekapták magukat. Az utolsó 2 fordulóban nem igazán volt önmaga ez a csapatrész. Segített a run heavy taktika, amit szinte minden falember jobban szeret, mint amikor sokat kell passz-blokkolni. Lane Johnson visszatérése is sokat jelentett, tudjuk, milyen a csapat mérlege, ha ő nem játszik. Néhányszor odakapott a sérült tájékra, de összességében sokkal jobban bírta ezzel a sérüléssel, mint arra számítottam. Kelce újabb legendás meccset hozott 😊


Hurts jól kezelte az RPO-kat, a passzjátékban inkább a gyors passzokra hagyatkoztunk, kevés volt a hosszú lefolyású passzjáték. Ezeket többnyire jól és gyorsan olvasta. Egy komolyabb hibája volt talán, amikor nem észlelte a jobbról blitz-elő DB-t, és szerencséje volt, hogy ő tudott ráesni a labdára. Sok kockázatot nem kellett vállalnia, mivel annyira ment a futójáték, és nem is hősködött feleslegesen. Lábbal is hozzátette, amit kellett, de örültem, hogy nem ő volt a futójáték fókuszában. Ezekben a helyzetekben nagyon nehéz megállítani őt:


Elszabadult a futószörny a támadó oldalon. 1949 óta nem futott ennyi yardot a csapat egy playoff meccsen. A meccs első felét remekül megoldotta Sanders. A kedvenc drive-om volt, amikor a harmadik TD-nél a redzone-ig mentünk csak Miles futásokkal. A második félidőben tudtuk pihentetni is, mivel a két másik futónknak is jól ment.
Gainwell az első futónk Westbrook óta, aki a túllépte a 100 futott yardot egy playoff meccsen. Westbrook a végén letérdelt volna, de egy csere futónál megértem, hogy élni akart a lehetőséggel. Boston Scott is nagyon hatékony volt, és megvolt a szokásos Giants elleni TD-je is.

A elkapóknál Goedert és Smith meccse volt a mai, már az első drive-ban megadták az alaphangot. Brown megkaphatta a bracket-et, ahogy Jefferson is, és Adoree Jackson is viszonylag jól védekezett rajta. A külső futásoknál és a screenek-nél is több jó blokkot kiosztott Brown. Devonta Smith nagyon csúszósnak bizonyult, többször is nehezen tudták szerelni. Goedert pedig mindent elkapott, ami felé ment, ha kellett egy kézzel:


A védelemnél a futás megállítása volt a fő feladat, illetve, hogy Jones játékát limitálják, amikor meghosszabbítja a play-eket. Gyakorlatilag ezt is sikerült közel tökéletesen megoldani. A TD-t is egy wildcat felállásból kapták, szóval "normális" játékból végülis nem kaptak pontot 😉 Gannon jó meccset hívott, nem volt beszari, több jól időzített blitz-et is küldött.
Az első félidőben megadták az alaphangot azzal, hogy az első két drive-ban 4. down-os védekezéssel, majd egy interception-nel sikerült megszerezni a labdát. Utána pedig három 3 and out-tal sikerült dominálni a félidőt.

A secondary-ban megtaláltuk a megoldást Maddox hiányára ma is. Ezt főleg Blankenship-nek köszönhetjük, aki lehetővé tette, hogy CJGJ többször a slot-ban játsszon. Lényegében csak a garbage time-ben engedett a secondary egy hosszú játékot, illetve ekkor volt egy potenciális hosszú TD, amit tök üresen elejtett az elkapó.

A védőfal dominálta a meccset, sokszor volt nyomás Jones-on. A gyors passzoknak valamint a menekülési képességének köszönhette, hogy nem volt több sack már az elején. Jones többször is ügyesen bújt ki a nyomás alól.
Reddick egy szörny volt szinte végig. Változatos helyekről küldtük az irányító után, többször is stunt-tal a guard vagy center ellen ment, akik nem tudtak mit kezdeni vele.

Reddick emellett a futójáték elleni védekezésből is kivette a részét, nem csak az irányító érdekelte, mint annak idején Jason Babin-t. 😀

Josh Sweat visszatérése is nagyon fontos volt. Ő a legkomplettebb emberünk futás és passz ellen. Többször is beomlasztotta a fal bal oldalát, ezzel futásokat megakadályozva, és passzjátékban is jött tőle nyomás.

A futás elleni védelemben is döntő része volt a védőfalnak. Joseph és Davis jól akadályozták a futásokat a fal közepén. Egy hosszú futást engedélyezett a védelem Barkley-nak, de azon kívül sikerült megállítani, nem tudtak vele 4-5 yardos futásokkal haladni (a hosszú futás nélkül 3 yard alatt volt az átlaga).
A linebackereknek és a cornereknek figyelniük kellett Jones futásaira is a pálya külső részén. Ezt is sikerült jól megoldani, Jones kevesebb yardot hozott össze ilyenekből, mint szokott. Egyébként a fal jó játéka miatt kevés nyomás volt Edwards-ékon is.

A secondary agresszívan játszhatott, amiben segített a nyomás is, de jól sikerült felvenni az elkapókat is, és többször is jó ütemben értek oda, hogy megakadályozzák a sikeres passzt. Emellett ma a szerelésekkel sem volt gond, ami egyébként nem erős oldala a secondary-nek.
Talán Bradberry volt a legjobb, megszerezte a bosszú int-et volt csapata ellen, kár, hogy nem lett pick-6, pedig benne volt a játékban. Emellett több levédekezett passz is fűződött a nevéhez.


Gardner-Johnson mindenhol feltűnt, közelebb játszott a LOS-hez, mert volt a slot-ban is. A Bradberry interception-nél az ő jól kivitelezett siettetése vezetett ahhoz, hogy Jones kapkodva dobta el a labdát.

Blankenship is remek volt. Ha kellett mélysében védekezett, ha kellett odaért a LOS mögött, vagy passzt ütött le, a végén majdnem az int is meglett. Nagy találmány ő idén, rugalmasságot adhat az offseason-ban is, hiszen mindkét kezdő safety-nek lejár a szerződése.

Ki legyen a következő? Eagles szurkolóként szerintem egyértelmű:

Legutóbb 1981-ben volt ilyen, amikor az NFC döntőben találkoztunk. 😉

Szerkesztette: BleedingGreen


9 hónapja
BleedingGreen Philadelphia Eagles Penn State Nittany Lions 2 115 — Beware the Slim Reaper!
A védelmet jóval kevésbé látom rendezettnek, mint a támadók oldalát. Ezért inkább a védelembe várok játékosokat a drafton. A posztot lényegében nem is lehet elhibázni, minden poszton ráférne az erősítés a csapatrészre, már „csak” a játékost kell eltalálni.

Egyébként is sémaváltás közben vagyunk. A Schwartz-féle klasszikus 1 gapes agresszív 4 emberes fronthoz képest Gannon egy divatosabb hibrid, multiple frontos védelmet szeretne. Ez a védőfalra nagyobb felelősséget tesz, és több fegyelmezettséget követel tőlük, voltak is gondok az átállással tavaly.

A draft előtt vagy után még a secondarybe várok veterán játékost, mert ez a keret, az esetlegesen draftolt újoncokkal együtt sem tűnik életbiztosításnak.

IDL: Javon Hargrave, Fletcher Cox, Milton Williams, Marlon Tuipulotu, Renell Wren, Marvin Wilson

Látszólag itt megvagyunk, legalábbis idénre, de a dolgok mélyére nézve ide is kelleni fog ember, főleg hosszú távon.

Van most három emberünk, akire lehet számítani. A Cox-szal végzett manőverek azt mutatják, hogy ő már sokáig nem lesz itt. Willams további fejlődésében lehet reménykedni a tavalyi szezon alapján. Ridgeway távozott a rotációból, így egy hely értékelhető játékidővel kiadóvá vált.

A top DT-k iránt eléggé érdeklődünk a draft előtt (Davis, Wyatt). Nem feltétlenül vagyok híve a top10 környékén való DT választásnak, hacsak nem Donald vagy Cox kaliberű játékos lesz belőle, de végülis nálunk már van hagyománya ennek. Ettől függetlenül hátrább is lesznek prospectek, akikben van fejlődési lehetőség, és azonnal be lehetne illeszteni őket a rotációba (pl. Perrion Winfrey, Travis Jones, Phidarian Mathis).

Edge: Brandon Graham, Josh Sweat, Haason Reddick (DE/SAM), Derek Barnett, Tarron Jackson, Cameron Malveaux, Joe Ostman (DE/SAM), Matt Leo

Sackekben tavaly utolsó előtti volt a csapat (29 sack), csak a tökutolsó Falcons szerzett kevesebbet (18), ami nagy visszaesés a Schwartz érához képest, amikor rendszerint az élcsapatok között voltunk. Azért ennyire nem tragikus a helyzet, mert pressure rate-ben legalább ott voltunk a középmezőnyben (24%). Az említett sémaváltás is nyilván közrejátszik a visszaesésben.

Graham achilles sérülésből jön vissza, de benne nem vagyok hajlandó kételkedni. Hosszú távon viszont az ő pótlását is meg kell majd megoldani valamikor. Remélhetőleg Sweat teljesen átveszi a másik kezdő posztot Barnett-től. Utóbbit szívesen lecseréltem volna másra, és kissé meglepő volt, hogy visszahozták, de a szerződése alapján nem is számítanak rá hosszú távon. Ha Jackson el tudna venni tőle játékidőt az remek lenne a jövő szempontjából.

Reddick egy hibrid szerepre érkezett, ami tavaly nem volt igazán megoldott. Ha kell OLB, ha kell 5 emberes falban DE lesz, elsődlegesen mindig inkább passrusher szerepben. Hagyományos DE-k iránt kevésbé érdeklődünk eddig a draft előtt, inkább hasonló hibrid játékosok után nézelődtünk, pl. Ebiketie vagy Jessie Luketa.

Linebacker: TJ Edwards, Kyzir White, Davion Taylor, Patrick Johnson (SAM/DE), Shaun Bradley, JaCoby Stevens, Christian Elliss

Edwards tavaly elég jól bejátszotta magát az MIKE szerepkörbe, de mellé állandó jelleggel nem nagyon tudott felnőni senki. Lényegében Singleton-t lecseréltük White-ra a WILL pozícióban. White az eddigi pályafutása alapján megbízhatóbbnak tűnik. Ha már elhibázott szerelése jóval kevesebb lesz, mint a missed tackle bajnok Singletonnak, akkor White már előrelépés lesz.

Tegye fel a kezét, aki szerint lehetetlen, hogy ezzel Roseman teljesítettnek tekinti a linebacker poszt fejlesztését. 😀 A magas linebacker picket szerintem jó eséllyel elfelejthetjük a Howie által képviselt filozófia alapján.

Viszont továbbra sincs olyan linebacker a csapatban, aki passz elleni védekezésben erős lenne. Végignézve a rosteren lévő neveken, a második napon (a harmadik körben két pickünk is van) vagy a harmadik napon nem kizárt, hogy jön még valaki, akivel passz védekezésben is lehet próbálkozni (pl. Christian Harris, Chad Muma, JoJo Domann, Terrel Bernard).

Cornerback: Darius Slay, Avonte Maddox, Zech McPhearson, Craig James, Josiah Scott, Tay Gowan, Mac McCain, Kary Vincent Jr.

Slay adott, ahogy Maddox is a slot-ban. Viszont Nelson távozásával megüresedett a másik külső corner pozíció. Nelson nem futott valami jó szezont, szóval nem volt ördögtől való, hogy nem marasztaltuk, főleg annyiért amennyit kapott Houstonban.

McPhearson nyilván nem kaphatja meg a kezdő posztot csak úgy. Eléggé egyértelmű, hogy ide draftolni is fogunk, viszont ettől függetlenül vártam volna/várok egy veteránt biztosítékként rövid szerződéssel. Pl. Xavier Rhodes az utóbbi években csak Gannon alatt tudott normális játékot hozni és ő még szabad.

Ha a drafton mondjuk Booth és McDuffie közül kellene választani az első körben, én McDuffie-t vinném. Nem száz százalék az első körös corner draft, mert a Gannon-féle zónavédekezésbe nem feltétlenül kellenek extra atletikus cornerek. A 2-3. körben is lesznek használható emberek és szinte mindegyiket meg lehetne próbálni ebben a rendszerben, ami inkább kedvez a cornereknek (pl. Kyler Gordon, Coby Bryant, Alontae Taylor, Tariq Woolen).

Safety: Anthony Harris, Marcus Epps, K'Von Wallace, Andre Chachere, Jared Mayden

McLeod ment, Harris maradt, de Harris nem volt jobb, mint McLeod, legfeljebb csak sérülés mentesebb. Epps egy korrekt 3. számú safety, de a kezdőt nem bíznám rá. Ezzel a névsorral azért elég meredek lenne nekimenni a szezonnak.

Hasonló a helyzet, mint a cornereknél. Veteránra még mindenképpen szükség lenne. Van még néhány játékos, pl. Collins, Edmunds, Tartt, akik, ha egy kicsit még száradnak, akkor kellően olcsóak lehetnek Howie-nak. 😉

Jó ez a safety osztály a mi szempontunkból, mert Hamiltonon kívül talán nincsen elitnek kikiáltott játékos, viszont több (4-5) olyan játékos is van, aki megér majd egy 2. napos picket, ahol Roseman inkább hajlandó lehet safety-t választani. Egyesek szerint Hamilton lecsúszhat az első kör közepéig, amely esetben Howie érdekes dilemma előtt állna. Eddig Jaquan Brisker és Jalen Pitre volt nálunk viziten, nekem tetszik az irány.

Specialisták: Jake Elliott (K ), Arryn Siposs (P), Rick Lovato (LS)

Siposs jól kezdte a tavalyi szezont, de a vége felé egészen borzasztó produkciói is voltak, így kellene neki egy versenytárs. A másik két poszt teljesen rendben van.

Évek óta küzdünk a visszahordó poszttal is (köszi Reagor). Itt szóba jöhetne pl. Marcus Jones, aki egyben slot cornerként is be tudna segíteni.


több mint 6 éve
BleedingGreen Philadelphia Eagles Penn State Nittany Lions 2 115 — Beware the Slim Reaper!
Az edzőtábor második hetén történtek:
 philly.blog.hu/2016/08/07/edzotabor_hirek_masodik_het#more9169022


több mint 7 éve
BleedingGreen Philadelphia Eagles Penn State Nittany Lions 2 115 — Beware the Slim Reaper!
Végre kezdődik a TC, itt a védelem előretekintője:
 philly.blog.hu/2015/08/01/edzotabor_elott_vedelem#more7671468