BleedingGreen

Philadelphia Eagles Penn State Nittany Lions

BleedingGreen
Lakhely
Bp.
Utoljára láttuk
9 órája
Regisztrált
több mint 11 éve
Fórum hozzászólások
2 001
Utolsó 10 fórum hozzászólás

6 napja
BleedingGreen Philadelphia Eagles Penn State Nittany Lions 2 001 — There can be only one ...
Megvan az első hazai győzelem idén. Remélem a következőre nem kell addig várni, amíg újra játszunk a Saints-szel (az előző hazai győzelem is ellenük volt). Idén először nyertünk két egymást követő meccset.

Lehetett arra számítani, hogy a liga elitjébe tartozó futás elleni védelem miatt most esetleg Hurts-nek a karjával kell majd megnyernie a meccset, de végül nem így alakult.
Sirianninak nagy dicséret jár azért, mert nem ijedt meg a Saints futás elleni védelmétől, hanem megpróbálta rájuk erőltetni a mi játékunkat, és nem kezdett el eszetlenül passzolgatni. Ez meg is hozta az eredményét. Kimondhatjuk a mai meccs után, hogy igen veszélyes futójátékkal rendelkezünk.
Azért nem volt minden rózsaszín, a második félidőre leállt az offense. Túlságosan óvatos lett a csapat, plusz sok rosszul kivitelezett játék volt, és fejben is kicsit szétestek. Egymás követő playeknél volt teljes zűrzavar, hogy mi is a játék, amit behívtak Hurts-nek.
A redzone hatékonyság sem volt ma az igazi, sok pontot hagytunk a táblán. Inkább Elliottnak volt ez egy célzó edzés.

Szerencsére, amikor kellett, szépen összeszedték magukat és vittek egy olyan óra-ölő drive-ot, amiket az első félidőben is láthattunk. Ez is fontos, hogy amikor nagyon kellett, mindenki újra ott volt fejben.

Hurts-szel én elégedett voltam ma. A passz számai nem csillogóak, de összességében jó munkát végzett, főleg az első félidőben. A második játékrészben azért az elkapók sem segítették ki, Goedert rá nem jellemző két dropja nem hiányzott.
Hurts jól mozgott a zsebben, nem menekült ki, csak ha nyomás volt és akkor is többször kereste a passz lehetőségét, ami pozitívum (pl. a Goedert-féle meg nem adott TD-nél, és előtte is, amikor a védőfalemberben elakadt a passz).
A második félidőben nem kockáztatott sokat, ha nem volt egyértelműen üres ember. Ez jó döntés volt nagy vezetésnél. Több passzánál is nagyot védekezett valamelyik DB, ezeket sem írnám Hurts rovására, a passzok jók voltak. Amikor nagy szükség volt rá, megdobta a kulcs passzt JJAW-nek, utána pedig megcsinálta a TD-t lábbal.

A támadófalé a meccslabda szerintem. Egy nagyon erős védőfalat sikerült lenyomni futás blokkolásban és a passzjátékban is szépen tudtak időt biztosítani az irányítónak. Jó látni, hogy összeállt az egység.

Howard térdsérülése reméljük nem komoly, mert kell az ő játéka ehhez a futójátékhoz. Bírom, hogy ha bejut a secondarybe, akkor nem is próbálja kicselezni a DB-ket, hanem egyenes ráfut arra aki előtte van és ütközik vele,

Sanders-nél kár a fumbli-ért és a majdnem fumbli-ért. Tudjuk be ezt a visszatérő meccsének, mert amúgy nem egy sokat fumblizó játékos. Ettől eltekintve remekül ment neki a futás.

Smith és Goedert volt a két fő passz-célpont. Goedert-nek még jobb meccs lehetett volna, ha nem ejt el kettőt. Watkins nem nagyon kapott ma labdát. Erős secondary volt az ellenfélnél, ami azért többször is látszott.

A védelem gyakorlatilag mindaddig jó volt, ameddig Gannon fenntartotta az agresszív játékot. Amikor ezt elhagyta azonnal jöttek a bekapott játékok és TD-k.
Tetszettek a blitzek, amiket az első félidőben bedobtunk. Maddox, McLeod, és Singleton is nyomást gyakorolt Siemian-ra, minek vége incomplete passz lett.

A védőfal már meccsek óta elég jó, bár sack nem volt ma, de nem adtak túl sok időt az irányítónak és a futás ellen is egy-két elrontott játékon kívül jók voltak. Cox kiharcolt fumble-je remek volt és Hargrave is többször megvillant. Egy tartalékos OL ellen hozták az elvárt játékot.

Edwards vitte a prímet a linebacker sorban. Ma ragadt hozzá a labda, és a két labdaszerzésen túl is sok játék akadt el rajta.

Bigplay Slay újra lecsapott, reméljük ez már minden meccsen lesz. 😀 Szinte mindenki bemutatott egy-egy nagy védekezést, fontos leütött passzt vagy lefülelt screen játékot. Nagyon jól meccseltük a közepes és rövid zónába szánt route kombinációkat, szinte mindig ott voltunk a megfelelő útvonalon és helyen, csak a 4. negyedben lazult fel ez a szoros védekezés.
Maddox szerződésének lehet örülni, ha így fog játszani továbbra is.

Most már ne hagyjuk abba, ha már elkezdtünk nyerni 😉 Kétszer egymás után megyünk a New Yorkba a bye előtt.


8 napja
BleedingGreen Philadelphia Eagles Penn State Nittany Lions 2 001 — There can be only one ...
Úgy jártunk el vele, mit Ertz-el is anno: még azelőtt hosszabbítottunk vele, mielőtt igazán nagy áttörést érne el.
Igazán azt lehet csak sajnálni, hogy az olcsó éveit nem használtuk ki annyira elkapásokban, mint lehetett volna.
Amíg Ertz itt volt, addig ő dominálta a snapeket (még tavaly is, amikor már nem lett volna indokolt). Goedert sokat volt fent vele együtt, mi használtunk az egyik legtöbb 12 personnel felállást a ligában, amíg Pederson volt a HC. Azonban sokszor csak blokkolásra használtunk őt vagy eleve Ertz kapta a targeteket. Pl. 2019-ban 71%-os snap arány mellett kapott 87 targetet, Ertz 86% mellett 135-öt.

Szépen javultak a számai évről évre, idén szerintem simán ott van az említett top játékosokkal azonos szinten. Ne csak az elkapott yardokat nézzük, mert akkor azt is meg kell nézni ki dobálja a labdát. Hurts a pálya közepét nem annyira szereti megjátszani, pedig ott tud Goedert igazán garázdálkodni. Viszont a hatékonysági mutatói (yards per reception, YAC, catch %, stb.) azt mutatják, hogy igencsak jó játékosról van szó.

Szerkesztette: BleedingGreen


12 napja
BleedingGreen Philadelphia Eagles Penn State Nittany Lions 2 001 — There can be only one ...
Már jóval túl vagyunk a szezon felén, de megvártam ezt a meccset, hátha egy újabb pozitív teljesítmény után lehet ránézni a helyzetre.

Ott hagytuk abba a szezon első negyedénél, hogy nem is a játékosoknál, hanem az edzői karban vannak a legnagyobb talányok, így kezdjük ezzel.
Összességében pozitív és előre mutató folyamat indult el az elmúlt meccseken, főleg a támadó oldalon.

Korábban attól lehetett tartani, hogy tökkelütöttek ülnek a kormánynál az offense esetében, de szerencsére most úgy tűnik erre rácáfolnak. Nem tudni pontosan mi volt az a futás nélküli öngyilkos taktika, amit korábban műveltek, de azóta sikerült egy sokkal kiegyensúlyozottabb játékra váltani.

Nem kellettek nagy megfejtések, mert lényegében az összes egészséges támadófal játékosunknak jobban fekszik a futás blokkolás, és ott van több rutinos skill playerünk is (Sanders, Scott, Howard), szemben a tapasztalatlan elkapókkal és irányítóval.
Írjuk a stáb javára, hogy nem tartottak ki a hülyeség mellett, hanem meglépték a racionális változtatásokat a futball-botanika pápájának vezetésével. Sajátos figura Sirianni, de úgy tűnik a játékosok nem bánják ezt, és nincs jele annak, hogy gond lenne az öltözőben, hajtanak még a nehéz helyzetekben is.

Az utóbbi meccseken összességében a játékhívások is rendben voltak, a szabálytalanságokat is sikerült radikálisan csökkenteni. Ha a Reagorra hívott meccsenkénti egy kötelező -8 yardos játékot is sikerülne megszüntetni, annak még jobban tudnék örülni.

A védelem már sokkal kérdőjelesebb az edzői oldalon, mert nekik még nem sikerült sorozatban jobb meccseket összerakni.
Viszont ne hallgassuk el, hogy Gannon is hajlandó volt változtatásokat megtenni, más kérdés, hogy egyéni hibák és talent hiány miatt ennek az eredménye nem mindig látszott a pályán.
Még mindig a nagy játékok elkerülése a cél, de már több agresszív játékhívás van és több az emberfogás a secondaryban, amikor a szituáció azt diktálja. Jó lenne, ha a hátralévő kevesebb, mint fél szezonban a defense is tudna egymást követő jó meccseket összerakni.

A játékosokra térve, elsőnek ott van a szezon legnagyobb kérdése: Hurts.
Egyre nagyobb már a minta és nem lehet letagadni, hogy a tavalyi évhez képest van előre lépés nála, ha nem is olyan léptékben, mint amiről álmodozhattunk (ezek inkább álmok voltak).
Szerintem a legjobb félidején volt túl tegnap az első félidőben. Ehhez hasonló teljesítmények kellenének tőle minél többször a hátralévő meccseken.
A passz pontosságban van fejlődés (volt honnan) és kevesebb a gyenge passza, mint korábban. Látszik, hogy dolgozik azon, hogy többet maradjon meg a zsebben. A Goedert-nek adott passzt kellene neki mutogatni (aminek a végén Goedert megsérült). Úgy kell mozogni a zsebben a nyomás elől és megtalálni az üres embert.

A csapat viszont minden érdemleges egyetemi Qb-t nézeget, ami nem a legjobb jel Hurts számára. A támadó sor is akkor kezdett működni, amikor limitálták a passzjátékait. Persze sehol sincs az kőbe vésve, hogy valakinek azonnal remekül kell olvasni a védelmeket és hibátlanul kell passzolnia, de Hurts-nek korlátozott idő áll a rendelkezésére, hogy megmutassa, érdemes neki még további időt adni a fejlődésre. Ha első körös Qb lenne, akkor nem lenne kérdés, hogy kap még egy szezont, viszont neki ehhez még többször kellene a tegnapi első félidőhöz hasonló hatékony játékot mutatni.

Az offense-ben más fiatalok is mutatnak fejlődést. Smith fejlődése egyértelmű, végre lesz egy igazi veszélyes elkapónk, minden labdát neki adni, ha lehet. Watkins legjobb képességét (sebesség és mélységi játék) nem igazán tudjuk kihasználni. Jövőre még egy elkapó fegyver nem ártana az offense-be.
Saumalo és Brooks sérülései utat nyitottak Driscoll és Dickerson játékához. Mindkét fiatal játékos mutat előre lépést, Driscoll sokkal magabiztosabb, mint tavaly, Dickerson pedig jobban érzi magát bal guardként és a futás központú is játék jót tett neki. Ott van még Herbig, aki nem rosszabb egyiküknél sem, sőt lehet, hogy jobb is.

A védelem oldalán, ahogy múltkor sem, úgy most sincsenek nagy meglepetések. A védőfal talán kezdi majd felvenni fonalat az új rendszerben. A futás ellen a korábbi helyzethez képest sikerült stabilizálni a védekezést valamelyest.
Edwards feje megvan a játékhoz, sajnos az atletikussága hiányzik. Taylor ennek inkább az ellenkezője, de inkább őt kell játszatni, mint a többi linebackert.
Maddox tartja a jó teljesítményt nickelben. Rajta kívül a fiatalok közül még Epps-re érdemes figyelni, aki szépen bejátszotta magát a 3. safety helyére, kérdés, hogy komolyabb feladatra kész-e. Amikor sérülések miatt a kezdőben volt, nem játszott rosszul.

Jön a menetrend gyengébb része és a csoportmeccsek (a hátralévő 7-ből 5 a csoporton belül). Meglesz a lehetőség arra, hogy folytassuk a megkezdett utat és akinek meg kell mutatnia, az megmutassa mit tud.


12 napja
BleedingGreen Philadelphia Eagles Penn State Nittany Lions 2 001 — There can be only one ...
+ Kiemelném a támadófalat.Nagyon kellettek a jó játékhoz. Passz és futójátékban is remekeltek ami azért idén nem ment mindig egyszerre. 😊 Hurts sokszor megkávézhatott volna annyi ideig tartották a falat és a futásnál is szépen nyitogatták a folyosókat. Dickersont figyeltem sokszor.Volt olyan , hogy 2 denveri védőt is kivett a játékból. Ígéretes(csak maradjon egészséges).
Greengo
Igen, ez így van. Nagyot dobott a támadófal játékán, hogy végre futásnak is blokkolhatnak. Ez igen jót tett a fiatal játékosoknak a falban és a passzblokkolásra is jó hatása van.


13 napja
BleedingGreen Philadelphia Eagles Penn State Nittany Lions 2 001 — There can be only one ...
Legyőztük a csapatot, aki legyőzte a Cowboyst, tehát már jobbak vagyunk, mint a Cowboys. Megkérdőjelezhetetlen a fejlődés. 😀
A viccen kívül, idegenben feltenni 30 pontot megsüvegelendő, egy olyan csapat ellen, ami nem világverő, de nekünk szerintem elég rossz matchupnak tűnt előzetesen.

Szerintem az eddigi legjobbját nyújtotta a szezonban az offense oldalon a stáb. A Broncosnak kiegyensúlyozott védelme van, így nem volt olyan könnyű a megfejtés, hogy mivel kell támadni őket, mint az előző két ellenfél esetén.
Szerencsére maradtak a futásnál, ami működött is végig, és vezetésnél szépen tudtuk ölni ezzel az órát. A Hurts-re hívott direkt futások ma nem sikerültek igazán, pedig látszott, hogy ezzel készültünk, viszont többnyire szépen levédekezték.

A passzjáték működött annyira amennyire ma kellett. Az sem zavarta meg a csapatot nagyon, hogy Goedert-t nagyon korán sikerült kifejelni a meccsből.

Hurts szépen maradt a zsebben több alkalommal is, és adott le jó passzokat. Ezen kívül többször is futásból passzolva talált embert és nem pedig csak eszetlenül menekült. A Watkins által elejtett passzt nagyon sajnálhatja, mert ritkán dob ilyen szép mély passzt.
Sajnos azért megint kijöttek a hibái is az eladott labdánál (bár ott elég nagy nyomás volt rajta), de még inkább annál a passznál, ami csak azért nem lett interception, mert Smith hatalmasat védekezett és kiszedte a corner kezéből a labdát. Volt egy fumble-ja is, de az talán kevésbé az ő hibája volt, gyorsan jött a védő és hátulról.

Smith egy állat, nem csak a legjobb elkapó, hanem a legjobb corner is a csapatban. 😉
Szegény Watkins sajnálhatja, hogy nem kapta el azt a passzt az endzone-ban, mert lehet, hogy 5 meccsig megint nem fog jönni felé ilyen szép passz Hurts-től. Azért pár fontosat ő is elkapott.

A védelem a múltkori rettenet után ma használható volt és segítette a csapatot. Eléggé lehetett attól tartani, hogy majd Bridgewater 90%-os pontossággal szétpasszolja őket 5-10 yardos passzokkal, de ma nem ez történt. A futás elleni védekezés nem ment annyira, de mivel a vezetés végig nálunk volt, így azzal kevésbé tudták támadni a védelmet és néhány kulcs megállítás így is sikerült a futásoknál is.

A védőfal tudott nyomást gyakorolni, középről és a szélről is. Bár nem volt sok sack, de sokszor nem tudott nyugodtan passzolni Bridgewater. Hargrave és Cox sok gondot okozott az ellenfélnek.
Barnett továbbra is egy marha. Az ő játékának mindig nulla a végösszege, mert ami jót hoz időnként a nyomásokkal/sackekkel, azt vissza is veszi a hülye offside-okkal, roughing büntetésekkel.

Az Edwards-Taylor párosnak jó meccse volt. Taylor fumble-je nagyon szép és nagyon fontos játék volt. Úgy látszik addig kombináltuk a linebackereket, amíg legalább egy értelmezhető párost fel tudtunk küldeni. Persze továbbra is egy igen sebezhető része ez a védelemnek.
A secondary a múlt heti borzalom után összeszedte magát, Bigplay Slay is újra jelentkezett. 😀

A Michael Clay vezette speciális csapatnak már kijár egy kalap-emelés, mert azt hiszem egy blokkolt punt után idén már másodszor blokkoltak rúgást.

A végén nagyon kellett izgulni a sérülések miatt, mert miután eldőlt a meccs, minden drive-ban lement valaki (Dickerson, Kelce, Cox, Slay). Kelce visszatért, és Dickerson is a speciális csapatba. Cox, Slay is úgy tűnt megúszták.


20 napja
BleedingGreen Philadelphia Eagles Penn State Nittany Lions 2 001 — There can be only one ...
Legalább ez tényleg egy szoros meccs volt és nem csak a végeredmény mutatja így.

Az offense oldalon sok rosszat nem lehet mondani. Egy kicsit ijesztő volt az elején, hogy passzokkal kezdtünk, de aztán visszatérünk ahhoz, ami működik az offense-ben, a futásokhoz.

A Hurts-re játszott megtervezett futások jók voltak. Végre nem csak menekülés esetén futott, hanem igyekeztünk kihasználni futási képességét néhány megtervezett futó play-jel.
Elhibázta a nyitó drive-ban a tök üres Goedert-et, később pedig az üres Smith-t az endzone-ban. Ezeken kívül a passzai rendben voltak ma.
Smith-szel végre igen jól működött a kapcsolat, amikor végre nem Reagor-ra hívtunk -10 yardos passzokat, hanem a legjobb WR-ünket használtuk. Smith egész meccsen szívatta Harris-t.

A védelem viszont megint kétségbe ejtő volt, különösen a második félidőben. Az elsőben legalább volt két fontos megállított 4. down, de a másodikban teljes tehetetlenség uralkodott, momentuma sem volt a védelemnek.

Gannon hiperpasszív védekezési sémája kizárólag csak a gyenge irányítók ellen ér valamit. Mihelyt egy valamire való Qb kerül a center mögé, értelmezhető elkapókkal, onnantól egy dobó edzés lesz a meccs.

Semmi nyomás nincs az irányítón, így a zónák között előbb utóbb megtalálják a réseket. Blitzeket nem küld Gannon, akkor sem, ha egész meccsen 0 nyomás van 4 emberrel. A védőfalban pedig nincsen egy működő stunt, twist vagy bármi, ami megzavarhatná a támadófalat egy kicsit. Mivel rájuk jött ki az utolsó drive, így szépen zavartalanul elbukták a meccset.

Szerkesztette: BleedingGreen


27 napja
BleedingGreen Philadelphia Eagles Penn State Nittany Lions 2 001 — There can be only one ...
Flower power 😀27 napja
BleedingGreen Philadelphia Eagles Penn State Nittany Lions 2 001 — There can be only one ...
D Smith mi a fenét művel, hogy egy ilyen meccsen sikerül 1 darab elkapást összehoznia?
r.baggio
Nagyon vigyáztak rá.
Greengo
Plusz alig passzoltunk és a 4. negyedben már fenn sem volt. A passzok is főleg a tight end-nek mentek, Watkins és Smith vitték el a védőket. Nem baj, mert Goedert-nek is nagyon kellett már, hogy bevonjuk a játékba.

Smith-nek kissé megszaporodtak az elejtett labdái az elmúlt meccseken. Ma is elejtett egy rövid passzt. Aggódni viszont szerintem nem kell, mert jó keze van, minden meccsen bemutat egy komolyabb elkapást. Ma is, amit elkapott az oldalvonalnál az nehezebb volt, mint amit elejtett. Most ő is minden elkapásból nagy játékot akar (amire nagy szükség is lenne), ezért szerintem nem koncentrál rendesen az elkapás pillanatára. Majd megnyugszik ő is.

Szerkesztette: BleedingGreen


27 napja
BleedingGreen Philadelphia Eagles Penn State Nittany Lions 2 001 — There can be only one ...
Nem kell meglepődni a győzelmen, lényegében olyan volt, mintha saját magunk ellen játszottunk volna. Nem hittem volna, hogy lesz csapat, aki hülye büntetésekben felül tud múlni minket, de Lions most megtette.

Azonban ne adjunk minden érdemet az ellenfélnek.
Sirianniéknak azt a nehéz kérdést kellett megfejteniük a héten, hogy adjuk-e Hurts kezébe a labdát 40-szer passzolás céljából. Jelentem, sikerült megtalálni a helyes választ.
Hurts 14 passzkísérlet, 103 yard. Miközben a csapat összesen 235 yardot futott. Jelenleg így tud nyerni a csapat Hurts-szel.

Goedert-et jól sikerült megtalálni végre, viszont a többi elkapó nem kapott túl sok célbavételt ilyen kevés passzkísérlet mellett.
A futás nagyon jól funkcionált Scottal és Howard-dal. Véletlen-e, hogy ez tűnik az offense működő részének? Stoutland felel a futójátékért ugyebár, aki egyike a kompetens edzőinknek.

A védelem valamennyire agresszívabb volt, nem tudtak rövid passzokból és futásokból 10 yardokat szerezni ellenük. Gannon csak a garbage time-ban vehette elő végre a fétisét, amikor végre hagytuk végig masírozni az ellenfelet a pályán.
Reméljük a védelem merít némi önbizalmat a mai meccsből. Sweat-nek kiváló meccse volt. Milton Williams és Tarron Jackson is megszerezte az első sackjét.

A meccs legszebb jelenete Maddox fumble-je volt. Sok rosszat lehet mondani a stából, de az ő játékát szépen felépítették a slotban, szemben a Schwartz-féle védelmi rezsimmel. Peanut Tillman-re emlékeztetett az a játék (egyik kedvenc olyan védőm, aki soha nem játszott nálunk). Ha így folytatja, második szerződést kell adunk Maddoxnak.

A 4. negyed már előszezon meccsé nemesült. Jó lett volna látni, hogy Minshew miként boldogul a passzjátékkal, de megértem, hogy nem akarták forgatni a kést az ellenfélben, így főleg handoff-ok jutottak neki.

Persze nem úsztuk meg sérülések nélkül. Driscoll kéz sérüléssel ment le, pedig már kezdett jól játszani a elmúlt meccseken. Reagor sérülése hasonló volt, mint Sanders-e a múlt héten, így lehet, hogy neki is komolyabb kihagyása lesz. JJAW is kiesett, ha minden igaz.

Önbizalom növelőnek jól volt. Jövő héten jön a Chargers, legye megint normális gameplan és játékhívás, és a súlyos vereséget kerüljük el.

Szerkesztette: BleedingGreen


1 hónapja
BleedingGreen Philadelphia Eagles Penn State Nittany Lions 2 001 — There can be only one ...
Hihetetlenül fontos lenne ide szerintem legalább 2 magas szintű, jól szerelő, athletikus LB. Amíg ilyen nem lesz, addig maga a rendszer sem fog tudni működni, szerintem.
Shawn84
Én már egynél is győzelmi táncot lejtenék. 😀

Mondjuk ez a védőfal szisztéma pont a linebackereket kellene, hogy segítse, még a gyengébbeket is. Csak nem működik (még) jól. Ha jól emlékszem Jim Johnson alatt játszottunk utoljára hasonló jellegű védőfallal. Mögöttük Omar Gaither-ek és Stewart Bradleyk szaladgáltak. Sajnos a mostani linebackerek még az ő - átlagos - szintjüket sem érik el.

Azt fájlalom, hogy a csapat kommunikációja nem jó. Simán mondhatnák részletek elárulása nélkül, hogy át kell állni a csapatnak egy új rendszerre, ami nem mindenkinek egyszerű. Eheleyett sokszor összahordanak mindent, pl. "I don't have a scheme", miközben nyilvánvalóan van. Nekünk meg a játékosok nyilatkozataiból kell dekódolni a helyzetet. A játékosnak persze az a dolga, hogy a hívott játékot a legjobban végrehajtsa, lehetőleg panaszkodás nélkül.

Szerkesztette: BleedingGreen


Legkedveltebb fórum hozzászólások

több mint 7 éve
BleedingGreen Philadelphia Eagles Penn State Nittany Lions 2 001 — There can be only one ...
Na, úgy gondoltam, hogy a kedvenc draft pickjeim közül Matthews-szal kezdünk, de nem bírtam ki, úgyhogy mégis Taylor Hart lesz az első. Jó sok gif van benne, úgyhogy várjátok meg türelmesen amíg betölt, de aki nem bír várni, annak odaraktam a külön linket is a képek alá.

Értékelőben is írtam, hogy ideális 2-gapes védőfalember. Képes megtartani az OL-t, nehéz elmozdítani, ami alapképesség kell legyen. Kivételesen jó mozog laterálisan a play olvasása után, még akkor is, ha nem tud tökéletesen lejönni a blokkról. Például a következő playben. 5-ös technikáról indul, zone blocking séma, a play a másik irányba megy, Az indulás jó, az OT-nem tudja megblokkolni a play-oldali vállát, igy el tud indulni a jó irányba. Viszont nem tudja szabaddá tenni egyik karját sem, ennek ellenére gyakorlatilag maga után húzza az OT-t a résbe, és végül abban lyukban kötnek ki ahova a futó ment (figyelem, Hart a backside-ról indult, nem a playside-ról). Ja, és közben persze mozdult el szinte semmit a LOS-ről. A többi DL is nagyon szépen dolgozott mellesleg.

http://www.mediafire.com/convkey/44c5/q56vy4p4gjvcga75g.jpg?size_id=4
File sharing and storage made simple
MediaFire is a simple to use free service that lets you put all your photos, documents, music, and video in a single place so you can access them anywhere and share them everywhere.


A következőben felé megy a játék és nagyon szépen visszanyomja a guardot a LOS mögé. Hasznosak azok a hosszú karok, amikor kinyújtja őket a guard 2 yarddal hátrább találja magát. Érdemes nézni, hogy a futónak hol kell megcsinálni a cutot (- 2-3 yardon), mert Hart elé nyomja az OL-t.

http://www.mediafire.com/convkey/8cab/q4lud82470ik2s55g.jpg?size_id=4
File sharing and storage made simple
MediaFire is a simple to use free service that lets you put all your photos, documents, music, and video in a single place so you can access them anywhere and share them everywhere.


A 4-tech-ről indul, nagyon jó a get-off, az OT még a kezét is nehezen tudja rátenni, nemhogy a play oldali vállát megfogni, a LG-t - aki amúgy sem tudja mit is szeretne igazán - félrerakja az útból. Nagyon jól üldözi megint az ellenoldali játékot, szerel és fumble.

http://www.mediafire.com/convkey/75d0/ccdssyqqxz3z35g5g.jpg?size_id=4
File sharing and storage made simple
MediaFire is a simple to use free service that lets you put all your photos, documents, music, and video in a single place so you can access them anywhere and share them everywhere.


Ugyanez pepitában. Félreteszi az OT-t, végigfut a LOS-en (!), és 1 yardon leviszi az ellenkező irányba induló futást.

http://www.mediafire.com/convkey/816a/3gtn7y1k8g6kzw05g.jpg?size_id=4
File sharing and storage made simple
MediaFire is a simple to use free service that lets you put all your photos, documents, music, and video in a single place so you can access them anywhere and share them everywhere.


A védőfalembereknek, különösen 2-lyukas séma esetén futásnál a következő mozdulatsort kell követni:
1. Hit/shoot (= támadd meg (és állítsd meg) a blokkolót)
2. Extend/separate (= a lökd hátra a blokkolót, két karral, kinyújtott karokkal)
3. Shed (= szabadulj meg a blokkolótól, erre több módszer is van pl. shrug, rip stb, részleteke most ne menjünk)
4. Tackle

Akkor nézzünk egy tökéletes végrehajtást. Hart a RDE 66-os számmal. Érdemes figyelni, hogy hova löki hátra az LG-t amikor elkezdi a leválást a blokkról, ezután az egyik karja már szabad, a másikkal pedig szépen távol tartja a blokkolót, aki a fűbe harap, Hart meg szerel.

 fishduck.com/wp-content/uploads/2014/01/Inside-Out.gif

Majd ismét a Texas ellen, csak most a másik oldalon és most a RG az áldozat. Ismét jó olvasás, jó végrehajtás.

 fishduck.com/wp-content/uploads/2014/01/Outside-In.gif

És újra, most az 5-ös technikáról. Hátratolja a LT-t -3 yardra, leválik és szerel, no gain.

 www.mediafire.com/view/ejx3cjf64a77j1e/hart-penetration2.gif

A következőnél nem tud megszabadulni teljesen a RG-tól, de nem gáz,visszatolja és maga után vonszolja egészen a szerelésig. Érdemes megnézni, milyen pozícióban van ő, és hol van a többi védő, amikor Hart szerel. A többeket mind elmozdítják a LOS-ről, őt nem.

 www.mediafire.com/view/sbk297x3gwph8ij/hart-penetration6.gif

Alapvető feladata egy 3-4-es, 2-gapet játszó védőfalembernek, hogy ne hagyja magát elmozdítani a LOS-ről, foglalja le támadófalembert, és ha nem is tud gyorsan lejönni a blokkról, lehetőleg ő legyen, aki eltolja a blokkolót és ne fordítva. Ha ezt meg tudja tenni, akkor már ebből is hasznos játékok sülhetnek ki. A következő felvételen nem jön le a blokkról, sőt, a blokkoló el is fordítja a futás irányából, azonban Hart betolja a blokkolót a résbe, így a futónak nincsen hol elfutnia.

http://www.mediafire.com/convkey/c8a2/pke6cre5z6f9y6k5g.jpg?size_id=4
File sharing and storage made simple
MediaFire is a simple to use free service that lets you put all your photos, documents, music, and video in a single place so you can access them anywhere and share them everywhere.


Hasonló helyzet, visszatolja a guardot, akinek a fenekében lényegében elbotlik a futó.

http://www.mediafire.com/convkey/8a4c/sobc9fayjmvp7yl5g.jpg?size_id=4
File sharing and storage made simple
MediaFire is a simple to use free service that lets you put all your photos, documents, music, and video in a single place so you can access them anywhere and share them everywhere.


A footballban van néhány hangzatos maxima, az egyik ilyen a védőfalemberek jelszava is lehet: „One man can’t block me, two man can’t move me.” Az első mondatra mát láttunk példákat, de egy 3-4-es falembernél fontos, hogy a kettőzéseket is meg tudja tartani. Hart ehhez is rendelkezik képességekkel. Az első felvételen a C és a LG nem tudja háta tolni. A játékból csak azért lesz valami, mert a másik DE elhasal.

 www.mediafire.com/view/38gomjy3gnmqgqz/hart-twomen.gif

A következőn a LG és a LT blokkján küzdi át magát.

 www.mediafire.com/view/74376qn4841nwh3/hart-twomen3.gif.gif

Ismét a C és a LG próbálkozik. Sikertelenül.

http://www.mediafire.com/convkey/b3e6/q751i3827ui04t45g.jpg?size_id=4
File sharing and storage made simple
MediaFire is a simple to use free service that lets you put all your photos, documents, music, and video in a single place so you can access them anywhere and share them everywhere.


Azt hiszem, hogy az már eddigiekből is kiderült, hogy nagyon jó a szerelési készsége, 3-4-es endhez képest sok szerelést csinált meg. Jól üldözi az ellenfeleket, a következőn például Cookst éri utol hátulról, és viszi le 20 yarddal a LOS mögött.

http://www.mediafire.com/convkey/1723/ln3rt56m3t39u375g.jpg?size_id=4
File sharing and storage made simple
MediaFire is a simple to use free service that lets you put all your photos, documents, music, and video in a single place so you can access them anywhere and share them everywhere.


A következő duplán dicséretes játék. Először teljesen elpusztítja a felé irányuló inside zone próbálkozást azzal, hogy RDE-ként a 3-as technikáról teljesen hátraveti a LG-ot, ezzel a futónak azon az oldalon se a B, se az A-lyuk nem opció, így kénytelen irányt váltani. A futó még kicsúszik négy védő szorításából, de ki az 5., aki végül elkapja?

 fishduck.com/wp-content/uploads/2014/01/Whose-Tackle.gif

Egyik nagy erénye, hogy van esze, olvassa a játékokat és jól reagál. Ennek egyik jó mércéje, hogy milyen jól érzi és reagálja a screeneket. A következőnél a 2-es technikáról indul a LG-dal szemben. Sok játékos ilyenkor ész nélkül rohanna a Qb-ra, és maga mögött üresen hagyná a keresztező TE-et előtte egy blokkoló guarddal. Hart azonban leolvassa, hogy itt valami nem oké, visszalép és gyönyörűen belenyúl a passzba.

 www.mediafire.com/view/jsfw572175wmy34/hart-screen.gif

Ismét jól érzi a screent és akadályozza meg, hogy Cooks nagy játékot csináljon.

 www.mediafire.com/view/6bdyr6pvzcxwkcl/hart-cooks.gif

Használja az eszét a blokkok olvasáskor is, észreveszi és szépen kikerüli a low blockot, és egy lehetséges TD-t akadályozott meg a szereléssel.

 www.mediafire.com/view/84tag2rrrj43qch/hart-stop.gif

Passz siettetésben is vannak jó pillanatai, amikor jól kapja el a snapet veszélyes lehet. Itt 1-gapes passrush szituációban 3. és hosszúnál a 3-as technikáról szépen vág be a résbe és akadályozza meg a passzt.

http://www.mediafire.com/convkey/97a4/zob7z8i0381egjk5g.jpg?size_id=4
File sharing and storage made simple
MediaFire is a simple to use free service that lets you put all your photos, documents, music, and video in a single place so you can access them anywhere and share them everywhere.


Hasonló, jó betörés a 4-es technikáról.

http://www.mediafire.com/convkey/977c/m69mj071phbqpvk5g.jpg?size_id=4
File sharing and storage made simple
MediaFire is a simple to use free service that lets you put all your photos, documents, music, and video in a single place so you can access them anywhere and share them everywhere.


Egyébként inkább erőből próbál odaérni az irányítóhoz, túl sok cselt, mozdulatot nem használ.

http://www.mediafire.com/convkey/4d2c/jm9ja82kl14z8715g.jpg?size_id=4
File sharing and storage made simple
MediaFire is a simple to use free service that lets you put all your photos, documents, music, and video in a single place so you can access them anywhere and share them everywhere.


http://www.mediafire.com/convkey/673d/yig9g98vd1txo795g.jpg?size_id=4
File sharing and storage made simple
MediaFire is a simple to use free service that lets you put all your photos, documents, music, and video in a single place so you can access them anywhere and share them everywhere.


 insidethewarroom.files.wordpress.com/2014/01/hart3.gif?w=640

Sok passzt elüt, ezt nálunk is szeretik. Használja az eszét és a kezét, ha nem tud odaérni a Qb-hez.

http://www.mediafire.com/convkey/d4f2/l1ulq1w2oha27uy5g.jpg
File sharing and storage made simple
MediaFire is a simple to use free service that lets you put all your photos, documents, music, and video in a single place so you can access them anywhere and share them everywhere.


Érdekességként: OLB-ként is előfordult a pályán passrush helyzetekben, változó sikerrel. A profiknál nem hiszem, hogy sokat látnánk itt. Amikor eredményes volt, akkor méretéhez képest jó indulásával és a karjainak erejével tudta megverni az OLB-ket, de az igazi OLB-k robbanékonysága és hajlékonysága nem jellemző rá. Az első esetben a 9-es technikáról indul, és leginkább annak köszönhető a jó passrush, hogy a RT-nem ér ki időben a meredekebb szögre, és Hart szépen távol tartja a karjaival.

http://www.mediafire.com/convkey/2271/vczi055dueec9w55g.jpg?size_id=4
File sharing and storage made simple
MediaFire is a simple to use free service that lets you put all your photos, documents, music, and video in a single place so you can access them anywhere and share them everywhere.


Ebben az esetben a 7-es technikáról támad, a RT ismét határozatlan, szinte alig ér Harthoz, meglepi a sebessége, és Hart ügyesen lesöpri a tackle karjait.

http://www.mediafire.com/convkey/eaf6/a6a5cz3u08oz2e25g.jpg?size_id=4
File sharing and storage made simple
MediaFire is a simple to use free service that lets you put all your photos, documents, music, and video in a single place so you can access them anywhere and share them everywhere.


Azért persze vannak hibái is, most nézzünk ezek közül néhányat. Sok fenti felvételen is egy furcsa 3 ill. 4 pontos állásból indul, ahol a súlypontját inkább a sarkára helyezi és nem előre dőlve a lábfejére. Ez látszólag nem befolyásolta túlságosan az indulását és a robbanékonyságát, de ez lehet, hogy a profiknál már nem így lesz, ahol sokkal képzettebb és atletikusabb támadó falemberekkel is találkozni fog. Nem igazán lehet tudni, mire is jó ez a „béka” (vagy inkább kacsa 😀 ) kezdőállás, talán arra, hogy ebből nem tudnak következtetni a támadófalemberek, hogy merre fog indulni a snap után. (A láb és a kezek pozíciójából és a súlypontból is szoktak olvasni a támadó falemberek). Itt látható a furcsa kezdőállás, érdemes nézni, hogy a másik két falembernek mennyivel magasabban van a feneke és előrébb a súlypontja.


Sok fiatal falemberrel előfordul, hogy magasan játszik, vagy nem figyel a pontos kézhasználatra, ami miatt futás esetén eltolhatják őket, passz esetén meg könnyen megállítják. Ez Harttal is előfordul néha. A következőben az 1-es technikán áll fel, nagyon magasan tudja csak megfogni a centert, aki viszont meg tudja támadni Hartot a hóna alatti résznél, ami az egyik legjobb támadási pont lehet. Meg is kapja a pancake-et.

 www.mediafire.com/view/zvp6b91pc05ccqc/hart-toohigh2.gif

Hasonló eset, ezúttal a LT tolja el a B-lyukból, esélye sincs leválni a blokkról, a guard meg tudja fogni a mezét a mellkasi résznél, és Hart nem tud időben megszabadulni a fogástól.

http://www.mediafire.com/convkey/5beb/7daay2cxecdqgi75g.jpg?size_id=4
File sharing and storage made simple
MediaFire is a simple to use free service that lets you put all your photos, documents, music, and video in a single place so you can access them anywhere and share them everywhere.


Passz siettetésnél, ha a támadó falember fel tudja venni vele a kontaktot, akkor leginkább csak a bullrusht ismeri, hatékony passrush mozdulatokat (rip, club, hump stb.) nem sokat látunk tőle. Előfordul az is, ha elsősre nem sikerül nyomást gyakorolnia, akkor kiveszik a játékból. Nem azt jelenti, hogy leáll, hanem ilyenkor az erőből való rohamozást elhagyva sokszor inkább megpróbálja kikerülni a falembert, de ehhez nem használ jó mozdulatokat, ezért általában eredménytelen marad. Például a következőnél megpróbálja megtámadni az A-lyukat a C és a RG között, nem sikerül beférkőznie, ezért megpróbálja megkerülni a centert, de az könnyen előtte marad, és jó távol tartja a Qb-től. Érdemes összehasonlítani a NT-lel, aki eközben 2 blokkon küzdi át magát.

http://www.mediafire.com/convkey/8b14/yfw7cp0tomg26ix5g.jpg?size_id=4
File sharing and storage made simple
MediaFire is a simple to use free service that lets you put all your photos, documents, music, and video in a single place so you can access them anywhere and share them everywhere.


Hasonló helyzet, csak most OLB-ből. Az első rohamot megállítja a LT, utána Hart furcsa testcselekbe kezd, ami a nem nagyon zavarja a blokkolót. Ha erőből próbálta volna a nyomást, amihez ért, akkor talán a Qb-re tolhatta volna az embert.

 www.mediafire.com/view/sdql7g9i9gz82j8/hart-olb5.gif

Összességében szerintem eléggé alul-draftolt játékos volt 5/1-en, nem lett volna meglepetés nekem, ha a 2. napon elviszi valaki, akár mi is. Mivel nem minden sémában lehet azonosan hasznos, inkább a 2-gapes rendszert játszó védelmeknek lehet igazán értékes a játéka. Remélem olyan jó játékokat mutat majd, mint a legtöbb példában, és akkor meg lehetünk vele elégedve.


több mint 5 éve
BleedingGreen Philadelphia Eagles Penn State Nittany Lions 2 001 — There can be only one ...
Itt van Bradford végzete 😀
 philly.blog.hu/2016/04/28/2016_nfl_draft_ismerkedjunk_a_jovo_iranyitojaval#more8670022

Ha Sam Bradford vagy, akkor a megtekintést csak qb edző és szárazdajka felügyelete mellett ajánlom. Rendkívül félelmetes. | gyengébbek kedvéért: irónia |

Szerkesztette: BleedingGreen


több mint 7 éve
BleedingGreen Philadelphia Eagles Penn State Nittany Lions 2 001 — There can be only one ...
Jöjjön a már beharangozott Jordan Matthews. Előrebocsátom, hogy a WR-ekkel soha nem foglalkoztam annyit (a front7 meg az OL harca jobban érdekel), de azért megpróbáltam okosságokat összeszedni.

„The critical factor at wide receiver in my mind, is agility and body control, the ability to change your body position, often off the ground, in order to get your hands in position to make the catch, a la Cris Carter of Minnesota. He would be the ideal in that respect. That particular characteristic must be there for the receiver to be considered a Pro Bowl or a Hall of Fame player. You must have that to get to the highest tier of play.” /Bill Walsh/

Az elkapóknál az egyik legfontosabb képesség, amit figyelni szoktak az elkapási hatókör (catch radius), ami több tényezőből áll össze. Egy része természetesen puszta testi adottság (magasság, karhossz stb.), viszont legalább ilyen fontos például az is, hogy a játékos mennyire tudja a testhelyzetét változtatni, különösen a felsőtestét „tekergetni” annak érdekében, hogy megszerezze a passzt akkor is, ha az kevésbé pontos, vagy nem tud igazán elszakadni a CB-től. Nézzünk erre példákat Matthewstól.

Nem sikerül elszakadni a cornertől, ráadásul a keresztező safety is jó ütemben érkezik. Mégis sikerül egy olyan pozíciót fognia közöttük, ahol megszerezheti a Qb-által inkább csak az általános irányába eldobott passzt. Érdemes megnézni, hogy oldalra és hátra ugorva szerzi meg a labdát (az utolsó kameraállásnál megállítottam ott egy pillanatra), ráadásul a safety keze gyakorlatilag a labdán van az elkapáskor.
Hogy valami negatívumot is említsek, a kéztechnika messze van az ideálistól, bár egy ilyen szorongatott helyzetben ezt nem illik felhánytorgatni. Az kell figyelni, hogy a két keze az elkapás előtti pillanatban is milyen messze van egymástól, és lényegében a labdán zárja össze a kezeit, mintha tapsolna. Az ideális technika esetén a kezek az elkapás előtt megtalálják egymást, tehát vagy érintkeznek, vagy közel vannak egymáshoz. Ha a labdán csapja össze a tenyerét az elkapó, akkor növeli az esélyét, hogy kiperdül a labda, vagy elmegy a kezei között.


A következőnél is ő helyezkedik jól. Pedig a cornernek minden lehetősége megvan a közbeavatkozásra, de kicsit túlfut a labdán (Egy cornernek egyébként sem kell lefutnia a WR-t. Emberfogásnál, ha az elkapót a belső vállánál egy hajszálnyit lemaradva követi, általában akkor van a legjobb pozícióban) A corner rosszul méri fel a passz hosszát, így visszafelé fordulva kell megpróbálnia beleütni. Matthews viszont a helyzethez képest a legjobban helyezkedik, és ismét ő van pozícióban az elkapáshoz.


A következő passz sem pontos. Magasan és mögé megy a passz, nem épp ideális egy slant routehoz, de Matthews ugrás közben, két kézzel visszanyúlva leszedi a passzt, minimális ütemvesztés mellett."You want someone that can separate from one-on-one coverage, be where you’re supposed to be when you’re supposed to be there with separation and catch the football," he said. "And that’s the biggest aspect for it. It can come in a lot of different ways. It can be the speed element of it. It can be the power and size element of it. There’s a lot of different ways to cut it." /Chip Kelly/

Az elkapók előbbi témával is összefüggő lényeges tulajdonsága, hogy el tudnak-e szakadni a kellő pillanatban a védőktől, tudnak-e egy olyan teret kreálni, ahova az irányító be tudja juttatni a labdát. Az elszakadáson nem feltétlenül azt kell érteni, hogy a WR tök üresre játssza magát – ez ritkábban fordul elő a profiknál - hanem sokszor egy fél lépés előny is megfelelő elszakadást jelenthet, ahova az irányítónak be kell dobnia a labdát, az elkapónak pedig el kell tudnia kapni. Nem véletlenül szokták mondani, hogy ez az egyik legnagyobb nehézség, amivel a profivá váló irányítók és elkapók szembesülnek.
Az elszakadás nem pusztán a sebességen múlik, abban nagy szerepe van a pontos technikának (release technikák, route futás stb.), a fizikai erőnek (CB kizárása, elnyomása testtel) és persze az apró trükköknek, mint, pl. egy finom és nehezen észrevehető lökés a CB mellkasán, amikor közeledik a labda.

Az első felvételen látszik, hogy miként segít az elszakadásban egy jól futott route. A corner alapvetően arra számít, hogy a pálya közepe felé (post) fog menni Matthews, ez látszik abból, hogy kissé a pálya közepe felé fordulva helyezkedik. Matthews meg is hagyja e hitében egy apró csellel. A dolog akkor dől el, ahol egy pillanatra meg van állítva a felvétel. Matthews szépen ráfut a cornerre, aki továbbra is a pálya közepe felé mozdul, ezzel olyan hátrányba kerül, amit már nem tud behozni, és Matthews kényelmes előnnyel kapja el a labdát. Alapvető cél, hogy az elkapó elérje azt, hogy a corner az ellenkező irányba kezdjen el fordulni, ellenkező irányba nyissa meg a csípőjét, mint amerre a passz útvonal megy, mert így plusz egy ütem előnyre tehet szert.


A következő fade routenál szép a release, egy apró csellel eléri, hogy szabadon jöhessen el a LOS-ről, a corner nem tudja érinteni. Szépen elszakad a védőtől, és ha a labda a legjobb ütemben jött volna, akkor sima elkapás lenne. Viszont a passz egy kicsit késve érkezik, így le kell lassítania az elkapáshoz, a CB pedig beéri. Itt jön egy másik apróság, a jobb karjával szépen távol tartja a CB-t, nehogy jobban zavarja az elkapásban, így megvan a minimális elszakadás az elkapáskor. Elsőre felesleges virtuskodásnak tűnhet az egykezes elkapás, de a második kameraállásból látszik, kellett, hogy a másik karjával akadályozza a CB-t.


Hasonló route és induló csel a Senior Bowlon. A passz itt jó ütemben jön és sima elkapás. Amire még felfigyel az ember, és az előző playnél is látszik, hogy könnyen találja meg a levegőben lévő labdát a hosszú passzoknál. Magabiztosan kapja el ezeket a válla fölött érkező labdákat. Ez alap dolognak tűnik, de mégsem megy minden elkapónak, ráadásul ő nem túl sok ilyen passzt kapott a Vandy offensében.


Természetesen a pontos route futásnak is nagy szerepe van abban, hogy egy elkapó el tudjon szakadni a védőktől. Sok egyetemi elkapóhoz hasonlóan Matthews sem futotta meg rendszeresen a komplett route tree-t, de sok biztatót lehet látni a felvételeken. Esetében eleve az elkapásainak 42%-a screen passzokból jött, a nem-screeneknek csaknem pedig csaknem fele slant/post/corner route volt. A profiknál használt routeok közül ritkábban találkozott az In és Out routeokkal, a comeback routeokkal és a go/fade routeokkal.
Az összes routeon nem megyünk végig, de nézzük először egy olyat, amit Matthews is alkalmazott és az NFL-ben is alapvető. Ez pedig a quick slant, amelyet minden offense alkalmaz valamilyen szinten.

A quick slant vagy short slant alap játék, nem véletlenül szerepel a combine gyakorlatok között is. Matthews tökéletesen hajtotta végre ezt a routeot a combineon. A slant legfontosabb eleme közvetlenül a 45 fokos fordulást megelőző, ún. „stick” amikor az elkapó egy határozott lépéssel kilép az ellenkező irányba, mielőtt elfordulna. Ez teszi lehetővé a hirtelen elfordulást, ami a slant lényege.
Nézzünk Matthewstól egy tökéletes végrehajtást a combineon (a stick lépés kilassítva).


Persze a combine arra való, hogy tökéletesen hajtsák végre a gyakorlatokat, úgyhogy nézzük meg éles meccsen is. Szépen végrehajtott slant ez is, a body-catch rontja le a dolgot kissé, emiatt majdnem odaér a védő.


Nézzünk egy olyan routeot, amellyel kevesebbet találkozott az egyetemen. A 20 yardos dig route szintén szerepelt a combine programján. Az ilyen routeok lényege, hogy a cornerback elhiggye, hogy az elkapó egy hosszabb routot fut. Ezután egy hirtelen 90 fokos fordulóval üresre tudja magát játszani. Ezt speed cutnak szokták nevezni, azaz a cutnak folyamatosnak kell lennie, nem törhet meg a mozgás, nem lehet megállás. Ezt a routeot szépen teljesítette Matthews, a drop már más lapra tartozik, ez a játékának egyik gyengébb pontja.


Csak az összehasonlítás kedvéért nézzük meg, hogyan nem jó a dig route. Martavis Bryant sem sokszor látta közelről ezt a routeot, vagy, hogy úgy mondjam, az egyetemen nem sokat kellett kanyarodnia 😊 A speed cut itt nincs egészen rendben, onnantól, hogy egy pillanatra megállítottam a képet, elég messze a bójától, elkezd beletopogni, és vagy 4 apró lépéssel lassít le, nem folyamatos a fordulója. A rutinos DB-k pedig az ilyen apróságokból is könnyen olvasnak.


Az egyetemről érkező elkapóknak az egyik legnagyobb kihívás, hogy megbirkózzanak a rendszeres press coverage-dzsel. Az egyetemen kevesen találkoznak igazán kemény presszinggel, pedig az NFL védelmek igazán kedvelik ezt a technikát, és nemcsak emberezésnél, hanem zónázásnál is szívesen használják (lásd Seattle). Persze a press ellen megvannak a megfelelő láb és kéz technikák, amelyeket el kell sajátítani, emellett az OC-k is sokat tehetnek azért, hogy megkönnyítsék egyes elkapók dolgát (pl. a snapnél mozgásban lévő, vagy a LOS mögül induló elkapót nehezebb jammelni).
Matthews sem sokszor találkozott kemény jammeléssel, de van néhány példa, amikor jól megoldotta a dolgot.

Itt egy hozzá hasonló termetű cornerrel szemben szépen használja a testét, hogy el tudjon indulni, és a kellő pillanatban a mezhúzással együtt is elszakad tőle, és megint jól találja meg a hátulról érkező labdát.


A következőnél is szép az inside release, beférkőzik a corner mellé, fontos, hogy szépen odateszi a vállát, így esély sincs ellökni őt a védőnek. A kisegítő safetyt pedig sebességből megveri. Megint szép, jó technikával végrehajtott elkapás.


A Senior bowl edzéseken is jól boldogult. Először egy szép comeback route, jól zárja ki a védőt, aki pedig eléggé tapad. Utána egy nagyon szép indulás a LOS-ről, a corner nagyon megeszi az apró mozdulatot kifele, így a bal lábára kerül a súlypontja, esélye sincs zavarni Matthewst.
Sok olyat lehetett hallani a draft előtt, hogy kevés lesz a sebessége. Nem tudhatjuk biztosan, hogy mire lesz elég a sebessége, de az egyetemen jópárszor lefutotta a védelmeket, úgyhogy lehet bizakodni szerintem. Ugyanaz a típus, mint sok magas elkapó: kell terület neki, hogy felgyorsuljon, de ha ez megvan, akkor nehéz utolérni.
Slip screenből elért szép TD, jó blokkot kap, nemigen van esélyük a DB-knek, hogy utolérjék.


Hasonló játék (ezt inkább jailbreak screenek nevezik, amikor a WR a Qb felé mozogva kapja a labdát), de ugyanaz az eredmény, ismét lefutja a védőket.


Csak nem tanulnak a védelmek, úgyhogy újra megcsinálja.


Azt is lehetett hallani, hogy nem elég mozgékony, nem fog sok védőt kicselezni, kevés yardot fog hozni elkapás után. Nyilván, aki DeSean Jackson-féle mozdulatokat vár tőle, az csalódni fog. Szerintem kellően mozgékony az alkatához képest. Nem ez a legerősebb pontja, de nem is gyengéje. A számai is azt mutatják, hogy a YAC nem gyengéje, átlagban 8,82 yardot hozott. Az összehasonlítás kedvéért Sammy Watkins átlagban 9,71 YAC (még több screent kapott, mint Matthews), Mike Evans 8,53 YAC, Allen Robinson 8,54 YAC. A számait azért megdobják a screenek, mert ezek nélkül 5 YAC felett átlagol éppen elkapásonként, ami csak akkor lenne jó, ha ezt az NFL-ben is megtartaná (pl. Jordy Nelson hozott 2013-ban hasonló átlagot). Szerencsére a Kelly-féle offense segíteni fogja ebben.

Ha lendületbe jön, akkor nem egyszerű megállítani, arm tackle-lel nem tudják levinni.


Ismét a már látott slip screen, de most ki kell cseleznie a keresztező védőket.


Egy elrontott screenből is képes TD-t kihozni, úgy, hogy körbefutja a pályát, és leráz, átugrik egy-két szerelni igyekvő védőt.


Aki még mindig nem hiszi el, hogy elég gyors, annak itt van egy fly sweep. Wingback pozícióból indul a támadófal széléről, és ismét lefutja a védelmet.


Berakták reverse playre is (Andy Reid tapsikola), itt is csak kb. egy cipőfűzőnyin múlt a nagy játék.


A futás blokkolás Kellynél is nagyon fontos. Egy nagy embernek könnyen kell, hogy menjen a blokkolás. Talán ezért is lehet, hogy Matthews megteszi, amit kell, de sokkal többet nem. Blokkolása leginkább kielégítőnek mondható, de lehet, hogy nálunk ennél többet fognak kérni tőle.
Nézzünk először jó blokkokat. Alapvető, hogy a blokkoló elkapó minél hamarabb vegye fel a kontaktot, tehát, ha messzebb van a blokkolandó DB, akkor nem várni kell rá, hanem utána kell menni. Például a következő felvételen szépen támadja meg a cornert és ki is veszi a playből (a 87-es ő)


A következő fontos és szép blokk, jól találja meg és tereli el az ellenfelet a résből.


Azért nem mondhatni, hogy megsemmisítő blokkokat oszt ki, lehet, hogy nagyobb intenzitást fognak tőle kérni majd. Csak összehasonlításul, egy igazán jól blokkolótól WR-től ilyen blokkokat is lehet látni néha (szerencsére ő is nálunk fog játszani 😉 ):
Előfordult néha, hogy kissé lazán vette a blokkolást. A következő esetben ennek látványos következménye is lett. Szépen kezdi a játékot, aztán érthetetlen módon elengedi a CB-t, talán azt gondolta, hogy a védő már nem érhet oda. Mindenesetre, a CB köszöni szépen, csinál egy szép szerelést, amiből fumble lesz.


Ha távolabb helyezkedő védőt kell blokkolni, akkor minél hamarabb oda kell érni hozzá és felvenni a kontaktust. Ehhez képest itt eléggé hezitál, és lényegében nem is ér hozzá a blokkolnadó ellenfélhez.


A következő is hasonló, itt is egy kicsit üldözni kéne az ellenfelet, de nem nagyon igyekszik, inkább megtorpan és még egy testcsel-félét is csinál, amire nem tudni mi szükség lehetett.


Egyik legnagyobb gond vele kapcsolatban az indokolatlanul sok elejtett labda. Láthattuk, hogy milyen passzokat képes elkapni, viszont máskor meg érthetetlenül kővé változik a keze. A 10% feletti drop arány nem túl jó.
A következőnél pontatlan passzt ad a QB, ilyenekkel lehet kórházba küldeni a csapattársakat. Viszont elkapható lett volna, nem volt törvényszerű, hogy felpattanjon a kezéből és majdnem int legyen belőle.


Azért csak összejött neki az interception. Ez viszont már sokkal inkább az ő felelőssége, az ilyen passzokat el kell kapni, pláne ha az ember kezében van a labda. Nem lehet igazán jól látni, de talán nem tökéletes a kezek pozíciója, nem csinálja meg rendesen a háromszöget a kezeivel, hanem megint a labdán akarja összezárni a kezeit, így könnyebben kipattan a labda.


Ezt is el lehetett volna kapni. Viszont pozitívum, hogy ment utána, nehogy hátra-passznak legyen minősítve.


Ez se tökéletes passz, pontatlan és az elkapó épségére veszélyes passz egy slantnél, Matthews is inkább magára ügyel az elkapás helyett (egyetemi karrierjének utolsó meccse volt, így valamennyire érthető)


Amit még fel lehet hozni vele kapcsolatban, hogy kevés TD-t kapott el az endzoneban és közvetlen közelében. Pl. a következő esetben egy gyengén futott route-ot lehet látni. Talán hitch route lenne, de nem igazán felismerhető, mert olyan nem igen van, amelyből balra kell kijönni, majd ellenkező irányba fordulni. Minden esetre nagyon határozatlanul fordul vissza, így a védő könnyel leolvassa, ráadásul utána nem visszafelé, a labda irányába mozog, hanem hátrálva az endzoneba, ami tovább könnyíti a védő dolgát. Egy határozottabb route futással talán nem lett volna egyből TD, de legalább közelebb jutott volna a csapat a gólvonalhoz.


több mint 6 éve
BleedingGreen Philadelphia Eagles Penn State Nittany Lions 2 001 — There can be only one ...
Draft előretekintő oregoni prospectekkel:
 philly.blog.hu/2015/04/22/2015_nfl_draft_eloretekint_oregoni_kiadas#more7388086


több mint 5 éve
BleedingGreen Philadelphia Eagles Penn State Nittany Lions 2 001 — There can be only one ...
Az edzőtábor második hetén történtek:
 philly.blog.hu/2016/08/07/edzotabor_hirek_masodik_het#more9169022


több mint 6 éve
BleedingGreen Philadelphia Eagles Penn State Nittany Lions 2 001 — There can be only one ...
Végre kezdődik a TC, itt a védelem előretekintője:
 philly.blog.hu/2015/08/01/edzotabor_elott_vedelem#more7671468


több mint 8 éve
BleedingGreen Philadelphia Eagles Penn State Nittany Lions 2 001 — There can be only one ...
Aki járatos az Oregon topicban az esetleg elmondaná mi jellemezte a védelmüket?Janek
4 és 3 emberes védőfalat is alkalmaznak, 3-4, 4-4, 4-2-5 felállásokban. Agresszív védelem, többféle blitzet használnak (zone blitz, 5-6 emberes cover-0 stb.) Általában cover-1-ben játszanak (1 mély safety), a cornerek pedig váltogatják az emberezést és a zónázást. Nem használnak kifejezetten nagy tömegű játékosokat, de sok "hosszú" védő van: a front7-ben szint mindenki 6'5-6'7 közötti. Viszonylag sok yardot engednek, de tavaly vezették interceptionban az FBS-t.

Nem annyira az Oregon védelmét, hanem inkább Davis korábbi tevékenységét érdemes megnézni. Legutóbb Arizonai ténykedése alatt DC-ként a "4-3 under"-nek nevezett felállás egyik változatát használta. A 4-3 under alapesetben azt jelenti, hogy a védőfal eltolódik a támadófal gyenge oldalára. Davis ennek a védelemnek egy olyan formáját használta, amelyben 3-4-be is kompatibilis embereket állítottak, így adott rugalmasabb lett a védelem. A Seahawks is alkalmazza ezt a védelmet, ahogy a képen látható.


Amint látszik ez egy 4-emberes front, mivel 4 ember van 3-pontos állásban és nem 3.
A 1-tech védőfalember, vagy NT, fő feladata, hogy lefoglalja a centert és vonzza a kettőzéseket, hogy a gyenge oldali DT-t felszabadítsa, kemény, szívós játékos kell ide. (Patterson/Dixon (??)/FA/draft)

A gyenge oldali DT, vagy 3-tech: ha a NT jól végzi a feladatát ő 1-1ben maradhat a B-lyuknál. Ő a fő passrusher a belső falemberek közül (Jenkins/Cox)

A gyenge oldali DE/OLB: a gyenge oldali OT vonalán kivül helyezkedik, kijjebb, mint egy hagyományos 4-3 DE. Ő a passrush specialista, a Seahawksnál "LEO"-nak, Davis-nél "Predator"-nak nevezik ezt a pozíciót. Ha feláll a 3-pontos állásból, akkor máris egy hagyományosabb 3-4-gyé változhat a felállás. (Cole, Graham)

Az erős oldali DE, vagy 5-tech: nagyobb mint egy normál 4-3-as DE, inkább a 3-4-es DE-re hasonlít. Jónak kell lennie a futás ellen, sokszor kaphat kettőzést a másik oldalra tolódott fal miatt. Annyira nem fontos, hogy jó passrusher legyen, inkább bírja a duplázást, és tudja visszatolni a OL-t. (Patterson/Thornton)

Az erős oldali OLB (SAM): a TE vonalán kívül helyezkedik, közelebb a LOS-hez, mint a normál 4-3 underben. Nagyobb termetű LB, ő kontrollálja a TE kívüli részét a pályának, lezárja ezt a területet. Ha kell képes siettetni az irányítót és védekezni a passz (TE) ellen is. 3-4-es OLB-hez hasonló képességekkel kell rendelkeznie. Talán ilyen játékos van a legkevésbé a keretben. Kendricks gyors, jó a passz ellen, jól blitzel, de nem elég jó a futás ellen.

Középső LB (MIKE): szokásos szerepe van, irányítsa a védelmet, tömje be a középen támadt lyukakat, ha kell tudja legyőzni a blokkot is. (Ryans)

Gyenge oldali OLB (WILL): ebben a védelmi felállásban, ha jól csinálják ő lesz a legszabadabban játszó LB. Elvileg kevesebb blokkot kell, hogy kapjon, "nyugodtan" csinálhatja a szereléseket. Fontos, hogy gyors legyen tudja követni a labdát, és jó legyen passz ellen is (Kendricks).


több mint 4 éve
BleedingGreen Philadelphia Eagles Penn State Nittany Lions 2 001 — There can be only one ...
Megvolt a 3. meccs is, ami annyiban érdekes volt, hogy az eddigi meccseken megszokotthoz képest némileg ellentétes dolgokat láthattunk.

A kezdő támadósor (most tényleg a várható kezdősor áll fel) végre összerakott egy értelmezhető futójátékot. Nem volt persze valami brutál futójáték, de megmutatták, hogy tudnak normálisan blokkolni. Ennyi nekem elég egy előszezon meccsen. Kiderült, nem volt légből kapott, hogy Smallwood játéka tetszett az edzőknek. Ő mozgott a legjobban, találta meg a lyukakat, neki kellettek legkevésbé a jó blokkok. Azért Blount is megmutatta, hogy ha van előtte megfelelő tér, akkor jön a 20 yardos futás (egyébként maradt a 0-2 yardosoknál 😊).

Wentzzel két TD driveot vitt végig a támadósor, egyikben Smith, a másikban Jefferey kapta a TD-passzt (a Jefferey-s egy szép fake screen játék volt). Volt egy LOS-en elütött labdája Wentznek, ami int. lett és 5 yard díján visszahordta a DT a touchdownt. Itt érkezünk el a kevésbé jó dolgokhoz. A passzblokkolása a kezdő OL-nak gyakran volt problémás. Ebből jött az int. is, rátolták a falat Wentzre. Ráadásul volt még egy hasonló eset, amikor szintén emiatt akadt el a passz valahol a falban. Elég sok ütést is kapott Wentz. Volt, hogy a sikeres passz után 3-an estek rá. Ebből elég is volt egy negyed az edzőknek, ki is vették a kezdőket. Jól ment Wentznek és nem volt értelme tovább kockáztatni.

A kezdő védelemből hiányozott Graham és Hicks, ami meg is látszott, és alapból is elég dekoncentráltnak tűntek. Az első Dolphins driveot egy labdaszerzéssel megállították, Curry simán megverte Tunsilt: sack/fumble. (Curry jó meccset hozott ezen kívül is). Utána viszont kapták a nagy játékokat passzban, és Ajayival is igen meggyűlt a bajuk. Darby visszatért a valóságba, 1 hosszú passzt szedett be Parker ellen (rosszul ugrott a labdáért, elüthette volna), később egy hosszú passznál Stills ellen DPI az endzoneban (nem volt nagy DPI, de az volt). Futás védekezése pedig néha Asante Samuelre emlékeztetett (aki látta játszani, az tudja, hogy ez nem dicséret 😊).
3-szor volt a védelem goal line szituációban, mind a háromszor az első playre kapták a TD-t. Szóval nem látszottak nagy erőfeszítések. Ami új volt az inkább a beszedett nagy játékok. Ezeket Schwartz utálja, és üvöltött is velük rendesen, szerintem a nyitómeccsig abba se hagyja.

A második negyedtől tehát újra McGloin mester játékát élvezhettük. Egy horror interceptionnel indított, a saját 8-asunkon a passzát leszedte a LOS-en Timmons, mint a legyet. Szerencse, hogy a következő playben Watkins azonnal visszavette Moore passzát és visszahordta 50 yardot. Előszezon ...

Később viszont a legjobb előszezon játékát hozta McGloin, ezt el kell ismerni. Még TD-driveot is vezetett (persze szigorúan rövid passzokkal), később pedig adott egy szép TD passzt Marcus Johnsonnak az endzoneba. Jobb játéka miatt az elkapóknak is voltak lehetőségei. Főleg Hollins mutogatta magát, de a többieknek is volt 1-1 jó pillanata. A futójáték a csere fallal is ment, Clement megint jó volt, TD-t futott, elkapott, blokkolt. Megdolgozik a rosterért, így rosszabb érzés lesz, ha elküldjük. Hozzá kell tenni, hogy a 2. negyedben a Dolphins kezdő védelemből még sokan fenn voltak, és akkor is mutattak jó dolgokat a csere támadóink.
A védelemnél is hasonló volt a helyzet, Cutler és Ajayi lejött a 2. negyed elején, de a többiek fennmaradtak, így a csere védelmünk erős ellenfelekkel tudott gyakorolni. A csere fal ügyeskedett néha, Tunsilt a cserék közül is volt, aki megverte. A falban McCalister, Means, Qualls, Hamilton is hozott jó játékokat.
Kendricks all-time (pre)seasont tol 😀, 3. meccsén szerez interceptiont (ezt visszahordta TD-re), passrushban szokásosan jó volt a blitzeknél. Mellette még Cherry is fogott egy interceptiont. Walkernek is voltak jó játékai. Gerrynek meghúzódott a combja, ha nem tud jövő héten játszani, a keret-tagságába kerülhet.
A T.Brooks - Watkins csata lehet még érdekes. A TC alapján már úgy tűnt Brooksnak biztos lehet az 53-as tagsága, de én a meccseken Watkinstól több jót láttam, és ő tud cornert is játszani.
Azért nem minden volt jó a csere védelemnél sem, pl. rövid passz után durva elrontott szerelésekkel (Brooks, Douglas) beszívtak egy 70 yardos TD-t.

Nagyon sok volt a büntetés (előszezon szinten is), remélem ezt rendbe teszik a szezonra. A speciális egység gyakorlatilag alig tudott lehozni egy játékot büntetés nélkül. Lehet, hogy idén nem lesznek annyira speciálisak.

Az újoncokról. Barnett a kezdőkkel volt, Graham helyett. Most nem villogott annyira, de nyomást tudott ő is generálni időnként. Douglasnak nem ez volt élete meccse, játszhatna erőszakosabban is. Hollins jó, csereként még az alapszakaszban is pályán lehet a támadósorban. Pumphrey talán valamivel ügyesebb volt, mint eddig, passzjátékban több 1st downt is hozott. Viszont visszahordóként nem magabiztos (de nincs is tapasztalata), megint másodikra tudott csak egy puntot megfogni. Gibson egy passzt elkapott, amúgy nem sok mindent csinált. Quallst és Gerryt már említettem.


1 hónapja
BleedingGreen Philadelphia Eagles Penn State Nittany Lions 2 001 — There can be only one ...
Kösz mindent Zach!


több mint 2 éve
BleedingGreen Philadelphia Eagles Penn State Nittany Lions 2 001 — There can be only one ...
Mozgalmasabb lesz ez a offseason, mint a tavalyi.

Az öregek közül Long valószínűleg visszavonul, nincs szerződése és már tavaly is komolyan fontolgatta, hogy nem folytatja.
Peters visszavonulását már évek óta vizionáljuk, de én csak akkor hiszem majd el, ha ő maga jelenti ki. Ő az egyike azoknak, aki letett már annyit és van akkora respektje a vezetés előtt, hogy szabadon jöhet-mehet, ahogy neki tetszik. A másik ilyen játékos Sporles, aki korábban mondta, hogy folytatná még egy évig. Ha nem ment el a kedve, akkor nyilván fog kapni egy újabb egyéves szerződést. 457 yardra van attól, hogy beérje Tim Brownt 5. helyen az all-purpose yardokban. Ehhez kellene egy egészségesebb szezon.
Maragos szerződése lejár, és ha nem vonul vissza, szerintem őt nem hozzuk vissza.
Rebesgették, hogy Kelce gondolkodik a visszavonuláson. Nagy űrt hagyna, ha szögre akasztaná a felszerelést. Talán még vállal valamennyit, hogy ne ennyire váratlanul érje a csapatot a dolog.

A lejárók közül a legnagyobb kérdés Graham ügye. Ha a szívére hallgat az ember, akkor nyilván automatikus hosszabbítás, írjon be egy összeget az üres helyre és kész. A gyakorlatban nyilván az anyagi oldaltól is jelentősen függeni fog. Már többször nekiszakadtak az egyezkedésnek a felek, de nem sikerült megállapodni. Így azt gondolom jó eséllyel úgy lesz, mint a legutóbb: kiengedjük a piacra, és nézze meg, kap-e olyan ajánlatot, amit szeretne. Korántsem biztos, hogy lesz ilyen ajánlat, mert a sack számok még mindig erősen befolyásolják a passrusherek szerződéseit, és ezek a számok nála nem magasak.
A másik komolyabb lejáró Darby. Szerintem ő nem marad, vagy ha igen, akkor nem nagy szerződéssel. A helyette beszálló cserék sokszor jobban játszottak nála, és nem a legjobban illik a Schwartz által kedvelt zónázásba, ráadásul sok sérülése van.
Corey Grahamet ideje nyugdíjba küldeni, és komolyan utána nézni egy másik safetynek. Ngata nem jön vissza, Treyvon Hester hasznosabb lehet és olcsóbb is. Tate sem kap szerződést szerintem, de ez függ attól is, mi lesz Agholor szerződésével. Wallace is továbbáll, inkább a drafton nézzünk mélységi célpont után. Ajayi is jó eséllyel szedi a sátorfáját, a sérülés betett neki nagyon. Esetleg olcsó szerződéssel maradhat, bár ki kellene pörgetni néhány sérülékeny játékost.

Hicks-szel lehet hosszabbítanék, mert a sérülések miatt nem lesz nagy piaca szerintem. Nem volt a legjobb idénye, viszont Bradham sokkal jobb, amikor Hicks is a pályán van. Sudfelddel hosszabbítani kell, Lovato-val és Elliott-tal is. Elliott kihagyott pár extrát, de ez elmondható a legtöbb rúgóról. Viszont clutch rúgásoknál nem nagyon hibázik. Nem hiszem, hogy találnánk jobbat.

Van pár játékos, akinek van szerződése, de történhetnek események velük kapcsolatban.
Agholornak lehívtuk az 5. éves opcióját, ami 9,3 milliót jelent. Agholor azért nem egy 9+ milliós elkapó. Vagy hosszabbítani kellene vele alacsonyabb fizetéssel vagy elküldeni. A pénze nem garantált, csak sérülés esetére, így nem lenne semmi dead money.

Bennett szerződés alatt van, de nincs garantáltja, 7,2 milliót keres 2019-ben. Őt nem hiszem, hogy elküldenénk, nagyon hasznos volt és az öltözőben is rendben volt, az érkezésekor szállongó rémhírek ellenére. Kaphatna garantált pénzt, cserébe csökkentenénk valamennyire a cap terhelést.

McLeod komoly pénzt keres (9,9 milliót) és lehetne spórolni az elküldésével. Viszont jelenleg nélkülözhetetlennek tűnik. Amikor kiesett, jelentős gondok támadtak a secondaryban. Így inkább a szerződés átstrukturálása jöhetne szóba. Minőségi és tapasztalt helyettest nagyon olcsóbban nem biztos, hogy találunk.

Jernigan akár cut is lehet, mivel a sérülése után átalakítottuk a szerződését úgy, hogy 2019-től megszűnik a garantált tartalom a szerződésében. Valószínűleg azért ment bele, mert olyan tevékenység közben sérülhetett meg, ami miatt a szerződése alapján amúgy is azonnal elvesztette volna a garantált pénzét és elküldhető lett volna. Viszont eléggé űrt hagyna az ő távozása is, és elég jó csapatember, a társak is kedvelik. Szóval vele is az lehet a cél, hogy visszakap valamennyi garantáltat, cserébe a teljes fizetés visszavágásáért. Ilyen súlyos sérülés után szerintem máshol sem nagyon kapna a mostanit elérő szerződést.

Foles kérdés már sokszor ki lett tárgyalva. Jó lenne megoldani a cserét, hogy kapjunk érte valamit.