HIVATALOS: Ebben a fordulóban nem lesz Titans-Steelers mérkőzés!

UTSA Roadrunners [UTSA]

Alapítás
2011
Konferencia
C-USA
Divízió
Nyugati csoport
Város
San Antonio (Texas)
Stadion
Alamodome (65,000)

Weboldal
http://www.goutsa.com

A University of Texas at San Antonio több mint 30 000 hallgatójával Texas állam nyolcadik legnagyobb felsőoktatási intézménye, a texasi állami egyetemi rendszer része. Maga az intézmény jelenleg azért küzd, hogy a még jóval ismertebb University of Texas at Austin és a Texas A&M University mögött az ő nevük és diplomájuk is országszerte jól csengő legyen, Ennek a tervnek a része volt a csupán 2009-ben elindított futballprogram is, mely a majd' másfél milliós metropolisz, San Antonio első komoly focicsapata. Ha sport, akkor SA nyilván a profi kosarasairól híres, a San Antonio Spurs már ötszörös NBA-bajnok, rajtuk kívül a városról először talán mindenkinek az Alamo (az erőd, az 1836-os csata és a későbbi misszió helyszíne) ugrik be. Ehhez kapcsolódik a szólássá vált "Remember the Alamo" felkiáltás is, ez a köznyelvben egyfajta emlékeztető, mementó minden rossz helyzetre.

utsa

Az amerikai futball szervezett keretek között tehát 2009-ben jelent meg az 1969-ben alapított egyetemen. Az első főedzőnek a 2001-ben Miami Hurricanes-szel bajnok, később kegyvesztetté váló Larry Cokert nevezték ki, kezdetben az ő dolga volt még a felszerelések beszerzése is. Érdekes módon viszont a stadion már nem jelentett problémát, az 1990-ben felhúzott Alamodome két évtizede arra várt, hogy végre rendszeresen focizzanak benne (eredetileg egy NFL franchise-t szerettek volna vele idecsábítani, 2002-ig a Spurs használta, amúgy az Alamo Bowl otthona). Egy felkészítő, meccsmentes idényt követően 2011. szeptember 3-án a Northeastern State ellen indult el hivatalosan is hódító útjára a UTSA Roadrunners. A hazai rendezésű találkozót 56743-an tekintették meg élőben, ez abszolút NCAA rekord az induló programok tekintetében. A szedett-vedett menetrendet 4-6-tal abszolválták Cokerék, és a college football nagy átrendeződéseinek hatására már második évükben az első osztályban, a WAC konferenciában találták magukat. Itt bámulatos 8-4-es mutatóval zártak, de bowl-szereplésre sem 2012-ben, sem '13-ban nem voltak egyelőre jogosultak. Holott a megszűnő WAC-ból a Conference USA-be átlépve sem vesztettek a lendületből, hét győzelem mellett csak ötször szenvedtek vereséget, újabb pozitív szezont elérve, mondani sem kell, óriási bravúrt végrehajtva ezzel. 2014-nek abban a tudatban vághattak neki, hogy a keret talán minden idők legrutinosabbja az FBS-ben, közel 40 végzős játékossal, mégse jött össze a bowl. 

Különösebb tradíciókról futballban természetesen nem beszélhetünk, és a többi szakosztály sem halmozta az elmúlt években a sikereket, szóval a UTSA számára igazán új élmény a focisták menetlése. A hivatalos színek a narancssárga és a fehér, az atléták a Roadrunners néven futnak, utóbbi az USA déli részén honos kaliforniai földikakukkra, vagy más nevén nagy futókakukkra utal. Ez a madár volt a Looney Tunes mesék egyik sztárja is, a prérifarkas életének megkeserítóje, a Kengyelfutó Gyalogkakukk (The Road Runner). A UT-San Antonio legismertebb öregdiákja Michelle Beadle, az ESPN műsorvezetője, de Teddy Williams személyében már egy NFL játékossal is büszkélkedhetnek, bár Williams csak atletizált az egyetemen, tojáslabdát itt nem fogott a kezébe.