Vezetőedzői körkép 2016

Írta: empty taxi — 2016. november 1., 16:58

Nézzük át kiket kellene kirúgni így a szezon felénél és kik jöhetnének helyettük.

Vezetőedzői körkép 2016

Az alapszakasz felénél a rájátszásesélyek mellett az edzőkeringő a footballszurkolók legfőbb témája. Az alábbiakban kezdésnek a veszélyben lévő NFL főedzőkről láthattok egy listát, majd a potenciális utódok is bemutatásra kerülnek.

Kirúgási TOP5:

  1. Gus Bradley, Jacksonville Jaguars: 4. éve vezetőedzőként, 2-5-ös mérleggel áll jelenleg, nem volt még pozitív mérlegű szezonja vezetőedzőként. Shahid Khan kifejezetten türelmes tulaj, de úgy gondolom, hogy a további türelem Bradley felé már inkább butaság mintsem jogos bizalom.
  2. Jeff Fisher, Los Angeles Rams: Fishernek ez az 5. éve a Rams élén, most 3-4-gyel állnak és még neki sem volt pozitív mérlege a csapat élén. Sokan támadják azért is, mert nem adta eddig meg a lehetőséget Jared Goffnak. Ha már Goffnál tartunk, valószínűleg Los Angelesben is úgy fognak edzőt keresni, hogy ki az, aki látja Goffban a jövő franchise QB-ját.
  3. Mike McCoy, San Diego Chargers: McCoy az első olyan edző a listán, aki rájátszásba jutott a csapatával, 2013-ban még a Wild Card kört is túlélte a San Diego, utána maradt alul a Denver Broncos-zal szemben. A következő évben még összejött egy 9-7, utána viszont egy horrorisztikus 4-12 következett. Idén 3-4-gyel áll a Chargers úgy, hogy szinte az összes vereségük olyan volt, hogy a 4. negyedben sikerült elképesztő leolvadásokat produkálni, ami ha tendencia, az bizony edzői felelősség. San Diegoban Philip Rivers révén van franchise QB, így sok jelöltnek vonzó lehet a csapat, ráadásul Tom Telesco general manager az utóbbi időben a védelembe is több tehetséget talált.
  4. Marvin Lewis, Cincinnati Bengals: Jómagam nem hiszek Lewis kirúgásában, de az amerikai sajtóban gyakran cikkeznek arról, hogy az idén vitán felül alulteljesítő Bengals éléről távoznia kellene a mesternek, akinek ez a 14. idénye a Cincinnati élén, 7-szer vezette a csapatot rájátszásba (a legutóbbi 7 idényből 6-szor), ott viszont 0 nyert mérkőzése van. Alapszakaszmérlege 115-98-3, 2009-ben az Év Edzőjének választották.
  5. Chuck Pagano, Indianapolis Colts: A Colts vezetőségében egyértelmű problémák látszanak, akár Ryan Grigson general managerről, akár Paganoról beszélünk. Egy védekező beállítottságú vezetőedzőnek nem lehet olyan siralmas védelmet a pályára engednie, mint amilyet 2016-ban az Indynek sikerült. Látszik a lefelé mutató tendencia, három 11-5-ös alapszakasz után jött egy 8-8, most pedig 3-5-tel áll a csapat.

 

Most pedig alfabetikus sorrendben bemutatnék 10 potenciális NFL főedző-jelöltet:

Edgar Bennett: Nagyon jó hírek érkeznek a Green Bay Packers 47 éves támadókoordinátorának vezetői képességeiről, egy főedző esetében pedig a menedzseri készségek elengedhetetlenek a sikerhez. Bennett játékosként és RB-edzőként is Super Bowlt nyert a Green Bay-jel, 10 évet foglalkozott a futókkal, majd 4-et az elkapókkal, mielőtt 2015-ben előléptették offensive coordinatorrá. A Jaguars számára jól eladható fogás lenne Bennett, elvégre jacksonville-i születésű. A McCarthy keze alól kikerülő vezetőedzők közül Joe Philbin bukott egy nagyot Miamiban, Ben McAdoo new yorki kalandját egyelőre még ne bíráljuk el.

Harold Goodwin: Bruce Arians keze alatt dolgozik már 2007 óta, így volt alkalma eltanulni a szakma csínját-bínját az egyik legjobb támadóedzőtől a ligában. Goodwin támadófal-szakember, pozíciós edzőként dolgozott a Steelersnél és a Coltsnál is, mielőtt 2013-ban Arians a Cardinalshoz kerülve kinevezte támadókoordinátornak. A 43 éves szakembernek nincs ügynöke, így kissé a radar alatt repül az edzőkeringőben, ennek ellenére januárban járt vezetőedzői interjún Tampában.

Vance Joseph: Számomra a legmeglepőbb név a pletykák között a Miami Dolphins 44 esztendős védőkoordinátora. Öszesen 10 évet húzott le a profik között mind DB-edző San Franciscoban, Houstonban és Cincinnatiben. Ligaszerte jóhírű, nagy tudású szakembernek tartják, de mégis csak egy 1. éves koordinátorról beszélünk és a Phins védelme 2016-ban eléggé átlagos egységnek tűnik. Jellemző Joseph respektjére, hogy anno még pozíciós edzőként hívták el vezetőedzői interjúra Denverbe, miután kinevezték Gary Kubiakot, DC-nek is akarták interjúztatni, arra viszont már nem adott engedélyt a Bengals, így került Wade Phillips a Broncos védelmének az élére. Sokan hatalmas fogásnak tartották, hogy Adam Gase Miamiba tudta csábítani. Josephnek is van profi játékosmúltja, 1-1 szezont húzott le DB-ként a Jetsben és a Coltsban a 90-es évek közepén.

Anthony Lynn: A 47 éves Lynnt szeptember végén léptette elő Rex Ryan támadókoordinátorrá, miután kirúgta Greg Romant. Lynn "Ground and Pound" filozófiája kifejezetten illik a Bills keretéhez. Sok futással ölni kell az órát, addig is pihen a védelem, ami így képes lesz bevinni a döntő csapást. Abban hisz, hogy a futójátéknak kell megnyitnia az utat a passzjáték előtt. Inkább az egyszerűbb playbook híve, viszont a benne lévő játékok precíz végrehajtását elvárja. Játékosként 6 idényt húzott le a profik között, 2 Super Bowlt nyert a John Elway vezette Denver Broncos-zal. Edzői pályája elején 3 évig a special teammel foglalkozott Denverben, utána összesen 13 évet volt RB-edző a Jaguars, a Cowboys, a Browns, a Jets és a Bills színeiben. Olyan szakemberek keze alatt dolgozott mint Mike Shanahan vagy Bill Parcells. Még pozíciós edző volt, mikor januárban elhívta interjúra a 49ers és a Dolphins is.

Josh McDaniels: 40 éves, jelenleg a New England Patriots támadókoordinátora, édesapja Thom McDaniels az egyik leghíresebb középiskolai vezetőedző volt Ohio államban, 1997-ben a USA Today az Év Középiskolai Vezetőedzőjének választotta. Josh öccse Ben jelenleg a Chicago Bears edzői stábjának tagja. Josh 2001-08 között dolgozott először Bill Belichick alatt, ’06-ban nevezték ki OC-nek azaz ő hívta a rekordhalmozó, veretlen alapszakasszal záró 2007-es Patriots játékait, majd rá egy évre Brady sérülése miatt Matt Cassel-lel hozott össze egy 11-5-ös alapszakaszt. Ezek után elnyerte a Denver Broncos vezetőedzői posztját, ahol összeveszett Jay Cutlerrel, így az ifjú irányítót Chicagoba cserélték. Eleinte úgy tűnt, hogy McDanielsnek lesz igaza, hiszen első hat meccsét megnyerte vezetőedzőként, utána viszont a következő 22-ből mindösszesen 5-öt így 2010-ben szezon közben elbocsátották. Ezután egy évig a St. Louis Rams támadókoordinátora volt, majd 2012-től újra a Patriots támadókoordinátora. Játékosként a John Carroll egyetemre járt, ahol WR-t képeztek belőle, ugyanis az eredendően irányító McDanielst kiszorította a jelenlegi Patriots player personnel igazgató, Nick Caserio, továbbá csapattársa volt a korszakos linebacker London Fletcher, a Nevada egyetem vezetőedzője Brian Polian és a Chargers general managere Tom Telesco is. Mióta visszatért a Patshez több csapat is hívta interjúra, ám nem mindegyik meghívásra mondott igent, elképzelhető, hogy tanult korábbi hibáiból és ezért bizonyos paramétereknek meg kell felelnie annak a csapatnak, ahol hajlandó munkát vállalni.

Matt Patricia: A 42 éves szakember 2004-ben került Bill Belichick edzői stábjába, első két évében a támadóoldalon kapott munkát (játékosként is támadófalembert játszott az egyetemen), majd 2006-ban nevezeték ki linebacker-edzőnek, 5 évet töltött ebben a pozícióban, majd 1 évig a söprögetők felkészítéséért felelt, védőkoordinátorrá 2012-ben léptették elő, a védelmi játékok hívásáért viszont már 2009-től ő felelt. Januárban járt vezetőedzői interjún Clevelandben és Miamiban is. Kitűnő elemző hírében áll, aki képes a játékoskeretre szabni a sémát. A kérdés nála, hogy a menedzserjellegű feladatokkal hogy tud megbírkózni.

Frank Reich: Az 54 éves Reich 14 évet húzott le az NFL-ben mint csereirányító. Edzői pályafutását Tony Dungy Indianapolis Coltsában kezdte, majd Ken Whisenhunt hívására elment WR-edzőnek Arizonába, Whisenhunttal együtt érkezett meg San Diegoba, ahol 1 év QB-edzősködés után kinevezték a Titans vezetőedzői székébe távozó Whisenhunt helyére támadókoordinátornak. 2 évig volt a Chargers OC-je, Whisenhunthoz képest kevésbé volt meggyőző a teljesítménye, különösen 2. évében. Ettől az idénytől a Philadelphia Eagles támadókoordinátoraként dolgozik, Carson Wentz teljesítménye miatt lett újra népszerű főedzőjelölt. 2015-ben már volt vezetőedzői interjún a New York Jets csapatánál.

Jim Schwartz: 50 éves, az NFL-lel 1993-ban a Bill Belichick vezette Cleveland Brownsnál került kapcsolatba, 3 évig dolgozott itt megfigyelőként, majd a Ravenshez került, ahol szintén 3 évig a külső linebackerek edzője volt. 1999-ben került a Tennessee Titanshez, 2001-től ő volt a csapat védőkoordinátora egészen 2008-ig, ekkor elvállalta az idényt 0-16-tal záró Detroit Lions vezetőedzői posztját. 3 év alatt rájátszás-csapatot épített Detroitban, azonban utána két negatív mérlegű szezon következett, amit sokan annak tudtak be, hogy Schwartz nem tudott fegyelmet tartani a számos nehéz természetű Lions-játékos között az öltözőben. Kirúgása után egy szezonig a Buffalo Bills védőkoordinátora lett, a Bills védelme a ligában 1. lett sackekben, 3. labdaszerzésék számában és a 4. legkevesebb pontot kapta. Ezen szezon végén lépett ki Doug Marrone a buffaloi szerződéséből és a helyét átvevő Rex Ryan nem tartott igényt Schwartz szolgálataira. Ezt a szezont a Philadelphia Eagles védőkoordinátoraként kezdte meg és idén is szinte minden fontos statisztikai mutatóban TOP10-es egységet rakott össze. Detroitban egy fiatal, nehéz személyiségekből álló öltözővel szemben bukott el mint relatíve tapasztalatlan head coach, lehet másodszorra már nem követné el ugyanazokat a hibákat és a munkájából látszik, hogy a védelemhez továbbra is ért. Schwartz összes eddigi állomáshelyén csapatainak védjegye volt a keménység, nem kizárt, hogy lesz olyan GM, aki pont ezt keresi.

Kyle Shanahan: Az Atlanta Falcons 36 éves offensive coordinatora (ő a legfiatalabb jelölt ebben a cikkben) akkor is népszerű edzőjelöltnek számított (2015-ben járt a Billsnél és a 49ersnél is interjún), mikor kevésbé ment az általa koordinált támadósornak, most pedig a liga legtöbb pontját átlagoló offense-ének a vezére. Édesapja Mike Shanahan 2 Super Bowlt nyert a Denver Broncos vezetőedzőjeként. Kyle első koordinátori megbízását 2008-ban kapta Houstonban Gary Kubiaktól (akit anno az édesapja mentorált), a mai napig ő a valaha volt legfiatalabb offensive coordinator a liga történetében. Két houstoni év után csatlakozott az apja stábjához Washingtonban, ahol részese volt Robert Griffin III zseniális újoncidényének. 2013-ban az apjával együtt kirúgták a fővárosból, ezután a Cleveland Browns támadókoordinátoraként vállalt munkát, azonban egy év után lemondott, állítása szerint nem egyezett az álláspontja a front office-szal Johnny Manziel-lel kapcsolatban. Játékosként a Texas egyetem elkapója volt, ahol csapattársa volt számos későbbi NFL-játékos (Roy Williams, Cedric Benson, Bo Scaife, Mike Williams, Quentin Jammer, Chris Simms) valamint a Houston egyetem jelenlegi támadókoordinátora, Major Applewhite is.

Kevin Sumlin: Az 52 éves szakembert a 2019-ig érvényes, igencsak zsíros szerződése miatt nehézkes elmozdítani a Texas A&M egyetem éléről. Támadószisztémája miatt azonban rendre felmerül a neve, számos újgenerációs, mobilis irányító erősségeit ki tudná domborítani. Játékosként Sumlin a Purdue egyetem linebackere volt, ahol olyan 10+ évet a profi ligában játékosként lehúzó csapattársai voltak mint Jim Everett, Mel Gray, Fred Strickland, Cris Dishman (jelenleg ő a Baylor DB-edzője) vagy a Hall of Famer Rod Woodson (jelenleg ő az Oakland Raiders asszisztens DB-edzője). Sokan azt hánytorgatják fel, hogy nincs semmilyen NFL-edzői múltja, de college-ban olyan szakemberek keze alatt dologozott mint Bob Stoops, Mike Price, Joe Tiller, R.C. Slocum, vagy az ex-Seahawks és -49ers vezetőedző Dennis Erickson. Az is érdekes lenne ha esetleg Sean Payton utódja lenne, hiszen az imént említett Tillerrel és a jelenlegi Georgia Bulldogs OC Jim Chaneyvel közösen dolgozták ki a Purduenál a „basketball on grass” („kosárlabda a füvön”) becenevű spread offense-t, amiben anno Drew Brees egyetemei évei alatt rekordot rekordra halmozott. Legutóbb leginkább a Philadelphia Eagles-szel kapcsolatban került szóba a neve, de ők végül Doug Pederson mellett döntöttek.


Hozzászólások

több mint 4 éve
Bazzani Detroit Lions Michigan Wolverines 39 — Axel Foley
Szerintem ennél a top5-nél Jim Caldwell hamarabb repül (szerencsére).
Remélem Patricia lesz a helyettese.

több mint 4 éve
John Fox kirúgása esetleg? Ha most nem nyertünk volna, akkor 1-7-tel a bye weeken is esélyes lehetett volna, nem? Remélem ezzel győzelemmel is csak legfeljebb a szezon végéig húzza Chicagoban.
több mint 4 éve
Jack Zoltán Seattle Seahawks Alabama Crimson Tide 11 — Go Seahawks!
Patriciát biztosan BB utódjának szánják, de én szívesen megnézném hogy mit tudna kihozni egy San Diegóból vagy egy Titansből ( egyébként én hiányolom a listáról Mularkeyt )

Go Seattle Seahawks !
több mint 4 éve
Höri Indianapolis Colts West Virginia Mountaineers 185 — bútor
Lewis-t betenni Pagano elé elég megalázó.