HIVATALOS: Ebben a fordulóban nem lesz Titans-Steelers mérkőzés!

Virginia Tech Hokies [VT]

Alapítás
1892
Konferencia
ACC
Divízió
Coastal csoport
Város
Blacksburg (Virginia)
Stadion
Lane Stadium (66,233)

Weboldal
http://hokiesports.com

Virginia Polytechnic Institute and State University, ismertebb nevén Virginia Tech, az Egyesült Államok hat "magas rangú" katonai képzést kínáló felsőoktatási intézményének egyike (az első osztályban a Texas A&M még a másik ilyen), bő 30 ezres hallgatói létszámával pedig Virginia állam második legnagyobb egyeteme. Egy kisvárosban, Blacksburgben található, 1872-ben alapították még agrár és műszaki iskolaként, és az évek során előbbi ugyan a hivatalos elnevezésből kikopott (a Polytechnic Műegyetemet jelent), mezőgazdasági tanulmányokat is folytathatnak a diákok a VT-n. Az atlétikai program a 19. század végén Fighting Gobblers-ként ("Harcoló pulykakakasok") vált ismertté, 1896-ban írtak ki versenyt egy új indulóra, amelyet O.M. Stull diák nyert az Old Hokie című szerzeményével. A rövid csatakiáltás [yell] a "Hokie, Hokie, Hokie Hi" sorral kezdődik, és nem sokkal később ez a Hokie fantázianév ragadt a csapatra. Ugyanebben az esztendőben mutatták be a hivatalos színeket, a "Chicago Maroon" és a "Burnt Orange" abszolút egyedi kombinációját. Kabalájuk a Hokie madár, egy pulyka kinézetű szárnyas. A 17 szakosztály egyelőre adós az első bajnoki címmel, az NCAA fennhatósága alá nem tartozó horgászok 2007-ben győztek a maguk kategóriájában.

vt

Történelem
A futballgárdát 1892-ben E. A. Smyth professzor verbuválta, fiai október 21-én a St. Albans Lutheran Boys School középiskolásai ellen debütáltak, 14-10-es győzelemmel. 1898-ban J. Lewis Ingles edzővel megpróbálkoztak a SIAA konftagsággal, de '99-ben már újfent függetlenként játszották mérkőzéseiket, több-kevesebb sikerrel. 1900 és 1903 között - és egy North Carolinai kitérőt követően 1905-ben - húzhatta magára a VT mezét Hunter Carpenter, akit napjainkban csak "The Great Carpenter" néven emlegetnek. Legemlékezetesebb teljesítménye 1903-ból származik, mikor futó létére egy 46 yardos mezőnygólt is lőtt, és felszerelésének leszaggatása miatt tulajdonképpen egy szál gatyában robogott át a masszív Navy alakulatán, győzelemhez segítve a Hokies-t. 1907-ben csatlakozott a Virginia Tech az SAIAA csoporthoz, majd 1922-ben a nagyobb déli egyetemeket tömörítő Southern Conference-hez ("megfordult" itt szinte a teljes jelenlegi ACC és SEC), ahol '64-ig voltak. 1926-tól négy idény erejéig Andy Gustafson, 1932-től '40-ig Henry Reed dolgozott főedzőként és ért el szép eredményeket. A II. világháború idején a '43-as és a '44-es szezont kihagyni kényszerültek, a zűrös helyzeten a '20-as évek "Pony Express"-ének egyik tagja, Herbert McEver tudott úrrá lenni. 1946-ban James R. Kitts ült a kispadon, és noha azt túlzás állítani, hogy a csapat kivívta a Sun Bowl-szereplést, a 3-3-1-es mérleg és a tény, hogy a Sun Bowl szervezője a VT-n végzett, elégnek bizonyult a meghíváshoz. A nap mégis elkerülte 1947. január 1-jén El Paso-t, a Cincinnati hóban-fagyban nyert 18-6-ra. 1954-ben viszont a 8-0-1-et sem övezte különösebb megbecsülés, mivel pont ezt az évet előzte meg az ACC létrejötte. Frank Moseley 1961-ben adta át a stafétát Jerry Claiborne-nak, akivel '63-ban még egyszer behúzták a SoCon-t, ámbátor 1965-ben a komolyabb célokra törő vezetőség a függetlenedés mellett döntött.

Kezdetben ez kifejezetten jó lépésnek tűnt, Claiborne 1966-ban és '68-ban is Liberty Bowlra juttatta a Hokies-t (igaz mindkettőn vereséget szenvedtek, előbb a Miamitól 14-7-re, utóbb a Mississippi State-től 34-17-re), mígnem a Maryland 1973-ban elcsábította a HC-t. Charlie Coffey és Jimmy Sharpe azonban csődöt mondott, ami főleg Coffey-tól volt fájó, hiszen Don Strock QB közben sorra halmozta a rekordokat. Sharpe-ot Bill Dooley váltotta, ő a North Carolina-t hagyta el a blacksburgiek kedvéért. Dooley-nak jelentős fordulatot sikerült kieszközölnie, melyet a '81-es Peach Bowl (vs. Miami) és a '84-es Independence Bowl (vs. Air Force) vereség utáni első Bowl-diadal (1986 Peach Bowl, vs. NC State), illetve Bruce Smith defensive end fémjelzett. Smith-t az 1985-ös Drafton 1/1-esként választotta a Buffalo Bills és lett az NFL első számú sackmestere, Dooley jövője ellenben nem alakult ilyen fényesen, beperelte a VT-t és a liga nyomására leköszönt. Az atlétikai igazgató, Dale Baughman utódjának a másodosztályú Murray State-től érkezett Frank Beamert nevezte ki, kemény kritikák közepette. Beamer ráadásul rendkívül gyengén mutatkozott be, két negatív szezonnal, és mire a fejlődés jelei látszódtak volna, a program független státuszát feladva 1991-től a Big Eastben viaskodott tovább. Hatodik évének zárásával 24-40-2-es mérleggel szégyenkezhetett, de ekkor varázsütésre valami megváltozott, és a szenzációs széria máig kitart, 1993 óta nem rendeztek Bowl-idényt a Virginia Tech nélkül (ezt az aktív sorozatot csak a Florida State és a Florida szárnyalja túl). A Big East trónjára háromszor ülhettek fel (1995, 1996, 1999), sőt '99-ben egyenesen bajnoki döntőt játszhattak, ám a Sugar Bowlon 46-29 arányban a Florida State felülkerekedett Michael Vick irányítón és társain. Ha nincs Vick sérülése 2000-ben, a duplázás sem elképzelhetetlen, hiányában a Miamit nem lehetett megállítani, így a Canes elorozta a konfelsőséget. 2004-ben épp a Miamival karöltve az ACC-hez csatlakoztak, és bár a közvélemény floridai dominanciát várt (a Florida State-nek évekig nem igazán akadt ellenfele), a csoportot 2012-ig a Hokies uralta, három ACC-finálét nyerve. A BCS Bowlokon ennél rosszabb az arány, hatból egy, 2009. január 1-jén verték a meg Cincinnati-t. Frank Beamer edzősködése alatt a védelem és a special team oly sok pontot szerzett már (az ST blokkolt rúgásokban is jeleskedik), hogy a "Beamerball" egyfajta védjeggyé avanzsált, Vick örökébe 2010-ben Tyrod Taylor lépett, az atlantai 1/1-es számos csúcsát átírva. Taylornál is tehetségesebbnek tartották utódját, Logan Thomas-t, ám az irányító sem 2012-ben, sem 2013-ban nem volt képes összerakni a játékát, és többen beelőzték a VT-t a konfban. 2014-ben is csak hajszál-híján lett meg egyáltalán a bowl-szereplés, bár a Military Bowlon viszonylag simán ütötték az esélyesebbnek tartott Cincinnati Bearcats-t Beamer tanítványai.

 

Tradíciók, tragédiák
A Virginia Tech egyetlen igazi riválisa a Virginia Cavaliers, az állami derbin, a Commonwealth Cup-on 53-37-5-re a Hokies vezet. 2005-ig a West Virginiával küzdöttek meg a Black Diamond Trophy-ért, de a Big Easttel való szakítással ez félbemaradt. Otthonuk, a Lane Stadium a college football "leghangosabb" pályái közé tartozik, mikor a Hokies bevonulózenéjeként megszólal a Metallica Enter Sandman című slágere, a stadion majd felrobban.

A futballmérkőzésekhez még két hagyomány kötődik, a Game Ball Run és a Skipper Cannon. A Run egy 100 mérföldes futást takar, melyet az ROTC-s kadétok követnek el a meccslabdával a Homecoming közeledtével, a Cannon meg egy ágyú, amit a Virginia Military Institute zrikáinak hatására öntöttek a VT-sek.

Az egyetemről sajnálatos módon egy borzalmas tragédia juthat elsőként az eszünkbe. 2007 áprilisában egy tanuló lövöldözésbe kezdett, és ámokfutása során 32 embert ölt meg mielőtt öngyilkos lett. Míg Frank Loria, a Virginia Tech egykori játékosa – Frank Beamer csapattársa - 1970-ben a Marshallnál dolgozott segédedzőként, és ő is a szerencsétlenül járt gépen utazott. A katasztrófában 75-en haltak meg.