Washington State Cougars [WSU]

Alapítás
1894
Konferencia
Pac-12
Divízió
Északi csoport
Város
Pullman (Washington)
Stadion
Martin Stadium (32,952)

Weboldal
http://www.wsucougars.com

A Washington State University az USA északnyugati részében található Washington állam második legnagyobb egyeteme. A főbb tanszékek és épületek egy mindössze 25000 lelket számláló kisvárosban, Pullmanben helyezkednek el. A kiemelt sport természetesen a Wazzunál is az amerikai futball, emellett az iskola még kosárlabdázóiról híres.

wsu

Történelem
A WSU atlétikai részlegének 19. századi históriájáról, azaz a kezdetekről igen keveset tudunk. A futball térhódítása 1893-ra gyűrűzött be annyira Pullmanbe, hogy megalakult a futballcsapat. A játék ezen vérzivatarosnak nevezhető korszakában sorra váltották egymást az edzők, bár az évente lejátszott 2-3 mérkőzés különösebb felkészülést nem is igényelt. A századfordulótól kezdve némileg megélénkült az élet, az áttörést az indián származású John R. Bender érte el, 1906-ban és 1907-ben összesen csak egyszer kellett fiainak fejet hajtaniuk legyőzőik előtt. A következő nagy név a sorban ugyancsak rézbőrű volt, az illető nem más, mint William Henry „Lone Star” Dietz, aki a Carlisle College-on barátjával, Jim Thorpe-al együtt a zseniális Pop Warner keze alatt fejlődhetett. 1915-ben került az akkor még csapatnévvel nem rendelkező W-State-hez. Első idényében azonnal nem hivatalos bajnokot faragott a gárdából, a Rose Bowlon a Brown-t verték 14-0-ra. Regnálása nem sokáig tartott, mert az Államok keleti partjára utazott, ahol a formálódó Boston Redskins (mai Washington Redskins) főedzői posztját vette át. Távozása után két évvel azért még segített a gárda "megkeresztelésében", 1919-től lett Cougars a mai Cougars. Az 1931-es Rose Bowl szereplésen kívül - ahol a nagy örömnek az Alabama vetett véget 24-0-al – sokáig semmi nem sikerült. Pedig ez idő tájt edzősködött Babe Hollingberry, aki a maga 93 győzelmével listavezető a Cougs HC-k között.

1931 után 1981-ben (!) kaptak újra Bowl meghívót, a lassú felemelkedés a zseniális Dennis Erickson rövid itteni karrierje alatt kezdődött el. Egy nagyszerű program alapköveit fektette le, amire Mike Price építkezhetett '89-től. Price 1998-ban és 2003-ban is Rose Bowlra vezette csapatát, viszont mindkettő vereséggel - a Michigan és az Oklahoma ellen - ért véget. A WSU fanatikusok nagy bánatára Erickson már az Arizona State-nél, Price a UTEP-nél munkálkodik. 2003-tól Bill Doba javítgatta az iskola megtépázott reputációját, a 30-29-es mérleg elfogadhatónak minősíthető. Ígéretei ellenére a nagy áttörés elmaradt, ezért ő is repült, utóda a sokat megélt Paul Wulff lett (anyja eltűnt, apja alkoholista volt és verte, első felesége agyrákban meghalt). Nehéz feladatot kapott, a Wazzu a Pac-12 legsikertelenebb és egyben a legkisebb befogadóképességű stadionnal rendelkező csapata (amiben ne feledjük így is bőven elfér Pullman teljes lakossága), ráadásul számos szankció és botrány is sújtotta őket Doba baklövései okán. Wulffnak bele is tört a bicskája, 2012-től a renitens Mike Leach próbálkozott tovább.

Hagyományok, érdekességek
A Wazzu legnagyobb vetélytársa a Washington Huskies. Kettejük összecsapását Wahington fő mezőgazdasági terménye után Apple Cup-nak [Alma kupa] nevezik. Tradicionálisan minden november harmadik szombatján rendezik meg, az alapszakaszuk zárásaként, páratlan években a Seattle-i Husky Stadiumban, páros években a Martin Stadiumban (mely 2450 méterrel a tengerszint felett fekszik). 2012-ben találkoztak százötödszörre egymással, összesítésben a Huskies vezet 67-32-6-ra, legutóbb a WSU nyert, hosszabbításos ütközetben. Komoly rivalizálás dúl még más közeli Pac-12-es iskolákkal, az Oregon Ducks-al és az Oregon State Beavers-el. Pullmantől csupán 8 mérföldre található az idahoi Moscow település, az Idaho Vandals otthona, csatájuk neve a Battle of the Palouse. Amelyik alakulat veszít, annak szó szerint haza kell kullognia, azaz gyalog megtenni a két egyetem közötti távot. Ez az úgynevezett Loser’s Walk.

A puma: 1927-ben Washington állam akkori kormányzója Roland H. Hartley egy állatkölyköt adományozott az egyetem hallgatóinak. A kis pumát eredetileg „Governor Hartley”-nak hívták, de a politikus a kor nagy játékosának tiszteletére Butchnak nevezte el, Herbert "Butch" Meeker of Spokane után. Néhány esztendő múlva igaz elpusztult, ám ez nem jelentette az élő állatok eltűnését az oldalvonal mellől. Butch II-t 38-ban, a Butch ikreket (III és IV) 42-ben, Butch V-t 55-ben mutatták be. Butch VI 78-ban került az örök vadászmezőkre, innentől már a humánusabb megoldást választva kosztümös pumák töltik be ezt a posztot. A kabala megtestesítője a szezon utolsó hazai kosármeccsén fedi fel kilétét, addig vigyáznia kell anonimitására.

Victory Bell (A győzelem harangja): Az 1900-as centenáriumhoz közeledvén egy harangot állítottak fel a kampusz közepén, ezt alkalmazták a be- és kicsengetéseknél. Később átkerült az Old College Hall-ba, majd a Bryant Hall-ba, utóbbi csarnokban szólaltatták meg sportsikerek idején. Jelenleg az Alumni Centre-ben található, a Student Alumni Connection diákszervezet harangozhat vele, ha a futballisták győzelmet aratnak.

ESPN College GameDay: A méltán népszerű GameDay műsor soha nem jelentkezett még a WSU-ról (minden játékhéten egy nagy rangadó helyszínre mennek Lee Corso-ék beharangozni az aktuális fordulót). Egy jól szervezett magánakciónak köszönhetően egyszer azonban a Wazzu drukkerek elérték, hogy az összes kamerakép hátterében a csapat zászlója látszott, azt a hatást keltve, mintha Pullmanben zajlott volna a felvétel, és azóta sincs GameDay Wazzu zászló nélkül.