Wyoming Cowboys [WYO]

Alapítás
1892
Konferencia
MWC
Divízió
Mountain csoport
Város
Laramie (Wyoming)
Stadion
War Memorial Stadium (29,181)

Weboldal
http://www.gowyo.com

Az 1885-ben alapított University of Wyoming atlétikai szakosztályaival egyedülálló szerepet tölt be Wyoming sportéletében. Kevés olyan hely akad az Egyesült Államokban, ahol egy egész állam tulajdonképpen egy intézmény mögött áll ha a felsőoktatásról, és egy egyetemi sportcsapat mögött ha a szurkolásról van szó. Bár a világ leghíresebb nemzeti parkját, a Yellowstone-t nagy részben magába foglaló Wyoming az USA egyik legritkábban lakott régiója (533.000 fő), de látványban kevesen tudják felvenni vele a versenyt. Az iskola a hozzá tartozó létesítményekkel a festői szépségű Laramie fennsíkon helyezkedik el a Laramie és a Snowy Range hegyek lábainál, a változatosság kedvéért Laramie városában, majd 2200 méter magasban. A 83 wyomingi középiskola nebulói nem sok választás előtt állnak, amennyiben helyben szeretnék megszerezni – négy éves képzés utáni - diplomájukat, mindenképpen a csak “U-Dub”-ként ismert egyetemet jelölhetik meg a felvételi lapon. Az sem állítható, hogy a sportélményre vágyó helyi lakosok képtelenek lennének dönteni a sok esemény közül, ugyanis a University of Wyoming meccsei mellett minor league baseballban a Casper Ghosts és alacsonyabb osztályú arénafociban a Wyoming Cavalry nyújt némi alternatívát. Szerencsére azonban a Cowboys névre hallgató csapatok több sportágban is jeleskednek. Az eredményesség persze relatív, a pénzügyi és egyéb lehetőségekhez képest pozitív az összkép. A Cowboys eddigi egyetlen nemzeti bajnoki címét a férfi kosarasok szállították még 1943-ban, ám úszásban, női kosárlabdában, síelésben és női rögbiben (!) is sokszor örvendeztetik meg a nézőket.

uw

Persze ahogy szinte mindenhol az országban, Wyomingban is a futball a legnépszerűbb, az emberek “második vallása”. A Cowboys elnevezés már 1891-ben, két évvel az első hivatalos meccset megelőzően megragadt. Egy Cheyenne-i felkészülési találkozón egy “eredeti, hús-vér” cowboy is segédkezett a játékosoknak, és az öltözőből kijövet az ellenfél egyik tagja meglepődve, felkiáltva konstatálta a nagy kalappal és sarkantyús csizmával felszerelkezett tehenészt, és mivel több ex-cowboy is a keretben tartózkodott, ez a kérdés hamar eldőlt. A barna és a sárga színek kicsivel később, 1895-ben terjedtek el, az iskola első végzős évfolyamának bankettjén. A dekoráció fő motívuma a barna szemű borzas kúpvirág (brown-eyed susans) volt, ami gyönyörű színeivel ámulatba ejtette a jelenlévőket, a rektorok pedig azonnal “levédették” a kombinációt (a sárgát később aranyra módosították). Jelenleg két kabala aktív, Cowboy Joe-t, a pónilovat a cheyenneiek ajándékozták 1950-ben az intézménynek, jelenleg a negyedik generációs Joe teszi tiszteletét a pályákon. 2002 óta kíséri őt útjaira az újragondolt Pistol Pete, a cowboy. A harci induló a Fight, Wyoming, Fight nevű nóta, melyet az igen népszerű "Western Thunder" Marching Band ad elő a mérkőzések előtt, ismert még a Ragtime Cowboy Joe, és a diákok még gyakran rázendítenek a “Sördalra” (Beer song) is. A logó azonos az állam 1936 óta rendszámtáblákon látható jelképével, a lovát betörni igyekvő cowboy sziluettjével. Ez a kép mára legendássá vált, 1991-ben szoborba öntve is megjelent a Pokes stadionja, a War Memorial Stadium előtt. A futballpálya északi végzónája mögött van egy másik, kisebb bronzszobor. Az a monda járja, hogy jó szerencsét hoz annak, aki megérinti, ezért a focisták a hazai összecsapások mindkét játékrésze előtt meg is teszik ezt.

A Pokes sok hasonlóságot mutat a Nebraskával (hazai mérkőzések idején a stadion itt is az állam harmadik legnépesebb városává válik például), a Huskers-hez hasonló sikereket viszont megközelítőleg sem tud felmutatni a U-Dub. A 20. század első felét tulajdonképpen “átaludta” a csapat, 1950-től kezdett el pislákolni a remény szikrája. Sőt rögvest lángra is kapott, mivel az ebben a szezonban elért veretlen, 10-0-ás mérleg a Wyoming első Bowl meccsét eredményezte, mely az 1951-es Gator Bowlon győzelemmel zárult, Bowden Wyatt főedző vezetésével. A Tennesseehez távozó Wyatt utóda '53-ban Phil Dickens lett, aki ugyancsak lelépése előtti utolsó idényében, '56-ban ért el hibátlan évet fiaival. A nebraskai párhuzam újra a képbe jöhet, mivel ezt követően került az irányítás Bob Devaney-hez, a kukoricacsuhésok későbbi ikonjához. Sokatmondó adat viszont, hogy Devaney 101–20–2-es mutatója a Nebraskánál “csupán” a második pozícióra elegendő az örökranglistán, míg a Pokesnál összehozott 35-10-5 a legjobb az egyetem történetében. A hatvanas esztendők végén még kijutott a ragyogásból (Sun Bowl diadal 1966-ban, ötödik kiemeltként részvétel a Sugar Bowlon '68-ban), ám ezt követően újra hosszú böjt várt a szimpatizánsokra. Az ebben az időben a WAC-ban viaskodó gárda 1987-ben tudta újra megszerezni a csoport koronáját, majd a duplázás is sikerült. De ez mindössze átmeneti feléledésnek bizonyult, az egyéni elismeréseken kívül sok örömben azóta sem volt része a csapatnak. 1999-ben többekkel együtt kiváltak konferenciájukból és létrehozták az MWC-t, bár egyelőre ez sem javított a dolgok állásán. Egyetlen apró részsiker, a UCLA Bruins megtréfálása és így a 2004-es Las Vegas Bowl elhódítása jutott osztályrészül, ez legalább megszakította a Pokes 38 évig tartó bowl-nyeretlenségi sorozatát. A 2009-es szezonnak újra nagy reményekkel telve vágtak neki a Cowboyok, és a frissiben HC-nek kinevezett ex-Mizzou OC, Dave Christensen nem okozott csalódást; parádés módon 7-6-os mérlegnek és New Mexico Bowl-diadalnak lehetett örülni az év végén. 2010-ben visszaesés, 2011-ben megint New Mexico Bowl, 2012-ben a sormintát tartva regresszió.

Érdekességek:
Az 1950-ben átadott War Memorial Stadium az elsőosztályú bajnokság legmagasabban fekvő stadionja (7215 lábra, azaz 2200 méterre húzódik a tengerszinttől). Az építési költsége másfél millió dolllár volt hajdanán, a rekord nézőszám 1997-ben született, mikor 34.745-en tekintették meg a Colorado State elleni rangadót. A pályát az állam gázmezőinek elnevezése után két szponzor javaslatára keresztelték el Jonah Field-re

Egy fő és egy kevésbé súlyos riválissal bír a Cowboys, a Colorado State-tel a Bronze Boot-ért vívnak meg, a Hawaii-al a Paniolo Trophy-ért

Ha valamilyen jól hangzó eposzi jelzőt kellene illeszteni az egyetemre, az a “Receiver U” lehetne. Ryan Yarborough és Marcus Harris személyében két korábbi csúcstartó is megfordult a barna-arany színekben, Harris college karrierje végeztével, 1996-ban (ekkor Biletnikoff-díjat is nyert) éppen Yarborough rekordját döntötte meg az egyetemi évek alatt elért legtöbb elkapott yard képzeletbeli versenyében. Különös, hogy Harris ennek ellenére soha egy percet nem játszott az NFL-ben, nem úgy mint a produktív TE, Jay Novacek, aki Cowboy “múltját” nem meghazudtolva három Super Bowlt is begyűjtött a Dallas-al.

Az iskola a legnagyobb adományt 2000-ben kapta a Rochelle családtól 4.2 millió dollár értékben, mely javarészt fedezte a modern RAC atlétikai komplexum költségeit.

A közelmúltban folyt egy dokumentumfilm forgatása, mely az 1943-ban országos bajnok wyomingi kosarasok hírhedt new yorki meccsét dolgozta volna fel. Akkor és ott történt meg első ízben, hogy a Tourney és az NIT királya csaphatott össze egymással, és különös pikantériát adott az eseménynek, hogy a játékosok már a katonai behívóval léptek a parkettre, fejben a világháború borzalmaira készülve... A projectet pénzhiány miatt leállították.

Az említett két szobor a közvélekedés szerint minden idők “legbokrosabb lovát”, a méltán híres Steamboat-ot ábrázolja (a történetről még könyv is íródott, dióhéjban annyi a lényege, hogy a képen levő lovas Guy Holttól Kid Moore-ig a legkiválóbb rodeósok is alaposan megszenvedtek vele, soha senki nem tudta véglegesen megszelídíteni). A “Fanning a Twister” munkacímű alkotást egy 1903-ban készült fotó ihlette, melyre 1920 környékén lelt rá a szertáros, Deane Hunton.