20. Carolina Panthers

Írta: shawnka — 2013. augusztus 16., 03:33

Végre itt az idő rájátszásról beszélni Észak-Karolinában?

20. Carolina Panthers

 Kulcsjátékosok: Cam Newton (QB), Steve Smith (WR), Greg Olsen (TE), Charles Johnson (DE), Greg Hardy (DE), Luke Kuechly (MLB), Jon Beason (OLB)

Fontos távozók: James Anderson (OLB -> Bears), Sherrod Martin (S -> szabadügynök), Chris Gamble (CB -> visszavonult)

Idén draftoltak:
14. Star Lotulelei, DT (Utah)
44. Kawann Short, DT (Purdue)
108. Edmund Kugbila, OG (Valdosta State)
148. A.J. Klein, ILB (Iowa State)
182. Kenjon Barner, RB (Oregon)

Kiemelt mérkőzések:
Október 24. (8. hét) @ Tampa Bay (TNF)
November 3. (9. hét) vs. Atlanta
November 18. (11. hét) vs. New England (MNF)
December 22. (16. hét) vs. New Orleans

2012 dióhéjban
Bőven volt potenciál a tavalyi csapatban egy hosszabb idényre, de aztán néhány szerencsétlenül alakult edzői/játékos mozzanat megoldotta, hogy a szurkolóknak ne legyen mi miatt aggódni januárban. A szezon első felében a Giants elleni meccset leszámítva végig pár pontos vereségeket szenvedtek, nem egyszer az utolsó negyedben leadva a találkozót. Az idény végére sikerült ezt a problémát kiküszöbölni, az utolsó 6 meccsből 5-öt megnyertek, egyedül a Kansastől kaptak ki egy emocionális töltetű találkozón (a KC-s Belcher öngyilkossága után közvetlenül), viszont a csoportrivális Atlantát és New Orleanst is sikerült megskalpolni. Ennek ellenére bőven csalódásnak mondható a 7-9-es mérleg.

Az edzői stáb
Én már tavaly is Ron Rivera elűzése mellett kampányoltam szinte mindegyik körképben, de az év végi győzelmi széria megmentette az amúgy kiváló defenzív szakembert. Rivera 2011 óta van a Panthers élén. Egyelőre egy 6-10-es és egy 7-9-es szezont tud felmutatni, viszont még olyan erős kerettel nem dolgozhatott ez idő alatt, mint amilyet idénre összetákoltak. A védőkoordinátor továbbra is Sean McDermott, aki 1998-tól 2010-ig a Philadelphia Eagles kötelékében állt ilyen-olyan feladatokat ellátva: szinte mindenféle edzőnek volt asszisztense, dirigálta a linebackereket és secondary-t, majd 2010-ben megbízták a teljes védelem vezetésével is. Carolinában remek munkát végez már 2 éve, bár a másodvonal problémáját még neki se sikerült megoldania. Mike Shula személyében új támadókoordinátorral indulnak idén neki a nemzetnek, de azon sem kell fennakadni, hogy szinte minden poszt élére új koponyát hoztak. A szakember 1988 óta dolgozik különféle NFL csapatoknál, a Panthers-nél 2011 óta irányítóedző. Rob Chudzinski Clevelandbe távozása után mindképpen kellett új ember ide, és látva Newton fejlődését, illetve bízva abban, hogy még jobban rá lehet szabni a támadósort kapta meg Shula az állást, elvégre ő dolgozott vele a legtöbbet a csapatnál. A speciális csapatért Richard Rogers a felelős, aki tavaly még ennek a pozíciónak az asszisztense volt. Rosszabbat úgyse tud művelni, annyira siralmas volt tavaly ez az egység, meglátjuk mire megy majd vele a sok NFL tapasztalattal nem rendelkező Rogers.

Támadósor
A Panthersnél nem igazán árulnak zsákbamacskát, az egész csapat játéka attól függ, hogy Cam Newton milyen lábbal kelt ki az ágyból a meccsnap reggelén. Persze ezt elmondhatjuk sok csapattal kapcsolatban, hiszen az irányító jobb helyeken központi szerepet tölt be, de itt fokozottan igaz, hiszen Newton nem csak a passzokért felelős, de a futott yardok javarészét is ő szállítja a csapatának, ráadásul többször is bebizonyította már, hogy erre négy negyeden keresztül is képes, nem kell annyira tehermentesíteni, mint a hasonló stílusú játékosokat. Kérdés, hogy a 2012 végén mutatott formáját át tudja-e menteni szeptemberre is. Ha igen, akkor a Panthers szimpatizánsok szája nagyon nagy ívben fog felfelé görbülni, de Newton ezidáig mindkét évében lassan rázódott formába. Igaz Shula sémái lehet jobban igazodnak majd hozzá és egy sokkal dinamikusabb karolinai offense rohan majd ki a gyepre már az első játékhéttől. A támadóknál egyébként szinte egy az egyben maradt a tavalyi felállás, ami az összeszokottság miatt mindenképpen plusz, de ez azt is jelenti, hogy Steve Smith-en és Greg Olsenen kívül továbbra sincs Newtonnak legitim célpontja. Brandon LaFell ugyan villantott már, de nem egészséges dolog az, hogy ő egy NFL csapat második számú elkapója lehet 2013-ban. Futókban papíron kielégítő, amit itt látunk, de amióta megkapták a nagy pénzt, azóta se Jonathan Stewart, se DeAngelo Williams nem teljesítettek úgy, amiért aláírhatták azokat a szerződéseket. Ide kívántak új színt hozni Kenjon Barner draftolásával, de az oregoni playmakertől ne várjunk csodákat a profik között, elég csak megnézni LaMichael James mire volt eddig képes San Franciscóban. Persze egyáltalán nem könnyítette meg a dolgukat a futóknak a támadófal botrányosan gyenge játéka. Ryan Kalil és Jordan Gross mondjuk pont stabilan hozták magukat, de a jobb szélen Byron Bell brutálisan gyenge volt, főleg futásblokkolásban, de a két guard, Amani Silatolu és Geoff Hangartner sem emelkedtek ki semennyire, igaz Silatolu a szezon második felében varázsütésre elkezdett javulni, szóval utóbbinál van még remény. Hangartnernél már nincs, helyette Garry Williams próbálkozhat majd, őt viszont az újonc Edmund Kugbila megszorongathatja majd az első csapatba kerülésért. Bellre egyelőre nincs alternatíva, főleg, hogy a backup RT Bruce Campbell kidőlt egész évre.

Védelem
Ha a Panthers egy ennyire passzorientált ligában komolyan gondolja a rájátszást, akkor – meglepő módon – hatástalanítani kéne az irányítók fegyvereit, amire a legegyszerűbb megoldás egy életképes secondary felépítése. Na ez Carolinában nincsen. Chris Gamble visszavonulása után Captain Munnerlyn és Josh Norman léptek előrébb. Előbbi nem volt rossz, utóbbi újonc volt tavaly, de ide bőven elfért volna némi erősítés. Mondjuk jött Drayton Florence és D.J. Moore, de egyikük sem az a kifejezett erősítés, bár jelen állás szerint még nincs semmi sem eldőlve Norman és Florence között. Söprögetők, azaz a safety-k terén sem jobb a helyzet. Charles Godfrey lehet fantasyben szépen termeli a pontokat, de a valóságban közel sem tudja a formáját hétről-hétre magas szinten tartani, pedig láttunk már tőle nagy mérkőzéseket, de sajnos ez kevés, ha a maradék 13 találkozón csak rohangál céltalanul a pályán. A másik oldalt sem sikerült rendbe hozni, pedig Haruki Nakamura mindent megtett tavaly, hogy valaki mást állítsanak sürgősen a helyére. A Panthers vezetése a Nakamura-problémára mindössze egy Mike Mitchellel tudott reagálni, aki már Oaklandben is szörnyű volt, mégis az egzotikus nevű játékos elé tudott kerülni az edzőtáborban. Ugyanitt meg kell védenünk a vezetést, hiszen a védőfal közepe legalább volt annyira borzalmas, mint a hátvédsor, azt viszont okos draft választásokkal egyből helyre is tették. Star Loutulelei és Kawann Short instant javulást kell jelentsenek itt. Őket a félelmetes Charles Johnson-Greg Hardy páros fogja majd közre. Ha mind a négyen tudásokhoz híven játszanak, akkor jóllehet az NFL egyik legfélelmetesebb védőfala van kialakulóban Charlotte-ban. Szerencsére a linebacker sor is kitűnő állapotban van. Luke Kuechly újoncként az NFL legtöbb szerelését jegyezte tavaly, Jon Beason és Thomas Davis pedig remek szárnysegédek oldalra, ha egészségesek tudnak maradni. Ide érkezett biztosításképpen a drafton A.J. Klein és New Yorkból Chase Blackburn, és ismerve a Panthers védők kórtörténetét fognak is kapni jelentős játékidőt az idény során. Mindenesetre az egész front sevennek erőn felül kell majd teljesítenie, hogy ki tudják egyensúlyozni a mögöttük lévő egység bajait.

Speciális csapat
Nem a Carolina rendelkezik a legjobb speciális egységgel. Ugyan nem voltak szörnyűek a visszahordásokkal szemben, de a sajátjaikkal sem tudtak úgy élni, hogy a támadóknak ne kelljen sokat dolgozniuk. Ezt orvosolandó igazolták ide Ted Ginn Jr.-t, aki ha elkapni annyira nem is tud, de rúgásokkal visszafutni annál inkább. Állított helyzetből továbbra is Graham Gano próbálkozhat, de elnézve eddigi karrierjét senki nem fog csodálkozni, ha a 17. játékhétre már nem ő fog a labdák mögé állni. A punter maradt Brad Norman, aki nem volt annyira jó, viszont rossz. Elvétve talált csak be a húszason belülre, és a rúgásátlaga is rendre elmaradt az élmezőnytől.

Summa-summárum
Észak-Karolinában szinte minden adott egy nagyszerű idényhez. Az emberanyag megvan, a problémák palástolhatók, az új edzőkkel kapcsolatban pedig nyugodtan lehet bizakodni. Ugyanakkor a sorsolásuk miatt nem lehet őket irigyelni, hiszen 5 olyan csapattal is találkozni fognak, akik tavaly a playoff résztvevők voltak, és ezek mellett még ott lesz a Saints, a Bucs, a Rams és a Giants is. Ennek ellenére, ha megtanulnak a lefújásig játszani és még a lépés is jól jön ki a többiekkel szemben, akkor könnyen az NFC középmezőnyének elején találhatják magukat, de előzetesen botorság lenne így elragadtatni magunkat.

 

Carolina Panthers
briareos
18.
empty taxi
22.
gabokocka
18.
gabtsi
21.
habi
15.
kristof
19.
rajna
26.
shawnka
15.
vassadi
19.

 

Bowl.hu NFL Visszaszámláló
20. Carolina Panthers
21. St. Louis Rams
22. Kansas City Chiefs
23. Detroit Lions
24. Philadelphia Eagles
25. Buffalo Bills
26. Tennessee Titans
27. Cleveland Browns
28. San Diego Chargers
29. Arizona Cardinals
30. New York Jets
31. Oakland Raiders
32. Jacksonville Jaguars

 

Parrag Zsombor (shawnka)