2010-es szabályváltozások

A 2010-es évben, mint az megszokott, az NFL újabb szabálymódosításokat léptetett érvénybe.

A változások legtöbbje egyfelől a játékosok testi épségét jobban védendő lépett életbe, másfelől a játék változását követve aktualizáltak egy-két elavult szabályozást. Először essen szó a két nagyobb horderejű változásról.


A hosszabbítás

Az NFL szabályok szerint ha egy mérkőzés a rendes játékidőben döntetlennel ér véget, akkor egy extra negyedet kell lejátszani, amelynek során az először pontot szerző csapat megnyeri a mérkőzést, legyen a pont 2, 3, vagy 6. Ha senki nem szerez pontot a plusz tizenöt perc alatt, akkor az alapszakaszban döntetlennel ér véget a meccs. Ezt persze nagyjából mindenki tudja, és ez az alapszakaszban nem is változott meg, viszont a rájátszásban bekövetkező esetleges hosszabbítások esetén változik a dolog.

 Sokan fejezték ki az évek alatt az ellenérzésüket azzal kapcsolatban, hogy a kiemelt fontosságú rájátszásmeccseken is elég egy mezőnygóllal nyerni, ráadásul sokszor az a csapat ez, akinek a szerencse kedvezett pénzfeldobáskor, és elsőnek kapta meg a labdát. Tegyük hozzá, hogy a statisztikák szerint 1994 óta (ekkor került a kickoff 35-ről 30-ra) a hosszabbításos alapszakasz meccsek nagyjából 60 %-át nyeri meg az a csapat, amelyik a pénzfeldobást nyeri, tehát nem olyan mértékű azért ez az előny, mint azt esetleg gondolhatnánk. Ezzel együtt az NFL egyik kimondatlan törekvése már régóta, hogy a kickereknek ne adjanak lehetőséget, hogy túl meghatározó játékosok legyenek. Mellékzönge, de ezért van az is, hogy a rúgók kőkeményre pumpált vadonatúj úgynevezett K-ballokat kapnak minden egyes meccsre, amelyek a rúgók elmondása szerint 3-4 yardot is elvesznek a rúgások hosszából.

Az új szabály szerint ha az első támadást vezető csapat csak egy field goalt ér el, akkor a másik csapat megkapja a labdát - egészen pontosan a lehetőséget a visszahordásra -, és van lehetősége kiegyenlíteni, illetve ha TD-t szereznek támadásukból, megnyeri a meccset. Ha kiegyenlítettek, akkor onnantól hirtelen halál lép életbe, bármilyen pontszerzés győzelmet ér, ugyanez igaz akkor is, ha mindkét első drive pontok nélkül zárul le. Ha az első támadást vezető csapat nem ér el pontot, akkor a másik csapatnak már elég a field goal a győzelemhez. Amennyiben safety történik a hosszabbítás akármelyik pontján, a safety-t elérő csapat nyer.

Bár nagy horderejűnek tűnik a változás, olyan gyakran nem fogjuk látni eredményét: 1958 óta mindössze 27 hosszabbításos playoff meccs volt, és ebből mindössze 5 zárult le úgy, hogy nem kapta meg mindkét csapat a labdát.


Az umpire

 Az umpire hosszú évek óta a legtöbb kérdést felvető bírói pozíció az NFL-ben. Helyzete a linebackerek és a safety-k között az események fókuszpontjába helyezte, mind futások, mind passzok esetén az umpire volt a leginkább veszélyeztetve. Ebből fakadóan igen gyakori volt a sérülés köreikben, el lehet képzelni, hogy egy teljesen védtelen átlagember minek van kitéve a hihetetlen sebességgel mozgó sisakos-vállvédős monstrumok között. Csak az elmúlt évben három agyrázkódás, és két műtétet igénylő sérülés következett be az umpire-ök között. Emellett ezt az elhelyezkedést évtizedek óta kihasználták az elkapó játékosok ún. pick play-ek során, amelyek célja az volt, hogy az umpire-t felhasználva pontosan előtte fussanak el, hogy a védőnek ki kelljen őt kerülnie, ezzel az elkapó lépéselőnybe kerüljön egy passz esetén. Bill Walsh edzőlegenda egy volt játékosa, a TE Brent Jones szerint minden évben elmondta elkapóinak, hogy ha van rá esély, hogy az umpire-t "csapdaként" használják, akkor nem szabad habozniuk. Ezzel kis túlzással egy 12. embert kapott az offense. Persze nem teljesen fekete-fehér a kép, pl. Keyshawn Johnson és Hines Ward elmondta, hogy az ő pályafutásuk során az umpire inkább akadály volt, mintsem segítő tényező. 14 éve esett meg, hogy meccset eldöntő tényező vált az umpire-ből. 1995-ben egy Raiders-Chiefs mérkőzésen 17-17-es döntetlennél a Raiders QB Jeff Hostetler Tim Brownt célozta meg egy passzal, de Brown route-ja pontosan Jeff Rice umpire-ba vezetett, összeakadt a játékvezetővel, mindketten elestek. A passzt a Chiefs CB James Hasty elfogta, 64 yardos TD-t vitt az interceptionből, ezzel 23-17-re nyert a Chiefs.

Mindezeket mérlegelve az NFL játékvezetői bizottsága úgy döntött, hogy az umpire új pozíciót fog kapni, átkerül az offense oldalára, egy vonalban a referee-vel, a QB nem-dobó kezének oldalára. A félidők végén két percen belül visszamegy eredeti helyére, ennek oka az, hogy az ilyenkor gyakori siettetett offense-eket ne sújtsa túl nagy hátrány azzal, hogy a labdalerakást végző umpire-re kelljen várniuk. 2 percen kívül hosszabb játékok esetén másik bíró is lehelyezheti a labdát ezentúl, eddig ez kimondottan ritka volt. Field goal kísérletek esetén szintén visszaáll a defense oldalára az umpire.

 Az eddig lezajlott preseason meccsek tapasztalata alapján azt mondhatjuk, hogy ahogy az várható is volt, az umpire-ok átkerülése az offense oldalára több offensive holding bedobást eredményezett. A játékvezetői bizottság úgy ítélte meg, hogy bár 2009-ben nőtt ezen szabálytalanságok száma, még mindig túl sok nyilvánvaló holding maradt büntetlenül, így ezzel ezt a problémát is sikerült orvosolni. Ezzel párhuzamosan a defense több minden úszhat meg, könnyebb lesz pl. egy blitznél utat nyitni szabálytalan eszközökkel a blitzelőnek. Ami kicsit az offense-t segíti, hogy a centerek és a guardok által elkövetett "mini false startok" (egy-egy ujj hirtelen megmozdítása, kisebb fejbiccentés, stb.) könnyebben megúszhatók. Az eddigi előszezon meccseken problémát okozott néhány csapatnál az, hogy miután az umpire lerakta a labdát, az offense túl hamar indította el a playt, nem várták meg amíg az umpire a helyére ér, és ezért illegal snap büntetést kaptak, főleg a Colts fejezte ki rosszalását emiatt. Manningék gyakran huddle nélkül, a LOS-on felállva "építik fel" a play-t, és a Green Bay ellen kétszer is megbüntették őket amiatt, hogy egyből elindították a labda lerakása után a play-t. Emiatt elképzelhető hogy kisebb finomítások elő fognak fordulni az umpire-ok mechanikájában azzal a céllal, hogy elejét vegyék ezeknek a problémáknak.


Walt Coleman NFL játékvezető beszél az umpire posztváltásáról


Egyéb változások

- A védtelen játékosok védelmét kiterjesztették. Az új szabály kimondja, hogy tilos egy védtelen játékost fejbe, vagy nyakon ütni sisakkal, vállvédővel, vagy alkarral a földet elhagyva (az eredeti szövegezés a "launching" kitételt tartalmazza, ezt úgy definiálja az NFL szabálykönyv, hogy az ütközést okozó játékos lába elhagyja a földet ütközés előtt). Eddig ez a szabály csak az elkapókra vonakozott, ezentúl mindenkire, akit a szabályok védtelennek nyilvánítanak. Fontos a védtelenséget hangsúlyozni, nem védtelen embert teljesen nyugodtan fejbe lehet ütni vállvédővel. Védtelennek számít a passzolás folyamatában lévő QB, a labdára koncentráló WR - az elkapás pillanata után is, amíg nem tudja megvédeni magát-, a kick vagy punt returner az elkapás befejezéséig, futójátékos (azaz bárki akinek a kezében az adott pillanatban a labda van) miután megállt előrehaladása, labdabirtoklás-csere után a QB, ha láthatóan nem akar részt venni a játékban, illetve a kicker és a punter a labda elrúgása után. Büntetése unnecessary roughness, 15 yard, automatikus első kísérlet.

Coleman a játékosok biztonságáról

- Az előző évben vezették be a szabályt, mely szerint rúgóformáció esetén olyan védőjátékosnak, aki egy yardnál közelebb helyezkedik el a LOS-hoz, nem lehet a sisakja a long snapper vállvédőjének vonalán belül. Idén még kijjebb kell felállni, egy ilyen játékos testének semelyik része nem lehet a snapper vállvédőjének vonalában. Ez természetesen a lehajtott fejjel snappelő játékosok védelmét célozza. A büntetés illegal formation, 5 yard.

  - Egy rúgást elkapó játékosnak, ha fair catch-et jelez, és a labdát nem kapja el (muffolja), addig amíg a labda nem ér földet, meg kell adni a lehetőséget, hogy elkapja a labdát. Ha a rúgó csapat játékosa kapja el a labdát mielőtt a returnerről való lepattanás után földet érne, akkor a labda halottá válik, és a visszahordó csapathoz kerül, de büntetést nem kap érte a rúgó csapat. A szabály már régóta létezik, a pontosítás a büntetésre vonatkozik. Ez egy tavalyi vitás play miatt van, a Texans és a Titans közötti összecsapáson Jacoby Jones fair catch jelzés után muffolta a labdát, amit a Titans játékos Jason McCourty szemfülesen lekapott és előrehaladt vele. A play után a Texans-nál maradt a labda, és a Titans 15 yardos büntetést kapott fair catch interference miatt. Érthetően a büntetést nehezményezte Jeff Fisher Titans HC, hiszen gyakorlatilag nem történt interference, a visszahordó saját maga ejtette el a labdát, McCourty csak a lehetőséget használta ki. Ezután ilyen esetben nem jár büntetés a rúgó csapatnak, persze a labdát ezután sem kapják meg.

- Ha a labdát birtokló játékos sisakja leesik, a labdát halottá nyilvánítják abban a pontban, ahol a játékos sisakja lejött.

 - A félidők végén, miután az idő lejárt, bármely fél által elkövetett halott labda personal foul - tehát az utolsó play után elkövetett 15 yardos büntetés - a következő félidőben a kirúgáskor lesz kimérve. Eddig a defense által elkövetett ilyen szabálytalanságok időntúli kísérletre adtak lehetőséget az offense-nek, az offense által elkövetetteket viszont egyszerűen eltörölték.

 - A félidők utolsó egy percén belül történt videóvisszanézések esetén, ha a visszanézés olyan play után történt meg, amelynek végén az órának futnia kellett volna, és a visszanézés alapján hozott döntés szerint is futnia kellene az órának, a hátralévő időből 10 másodpercet le kell futtatnia az óra kezelőjének. Ennek célja egyértelmű, ne kapjon ingyen időkérést egyik csapat se.

- Reagálva az egyre közkeletűbb hibrid defense-ekre, ahol nem egyértelműen megállapítható egy játékosról, hogy DE, vagy LB e, a szabályok mostantól engedélyezik mind a védő-falemberek, mind a linebackerek számára az 50-59 és a 90-99 közötti számokat. A centerek eddig csak 50 és 59 közötti számokat használhattak, ezentúl nekik is van lehetőségük 50 és 79 közötti számra (bár ezt eddig sem vették szigorúan, pl. Nick Mangold Jets C egész eddigi karrierje során 74-es volt). Végül ha egy érvényes elkapó poszton játszó játékos egy másik érvényes elkapó posztra vált karrierje során (pl. egy RB-ből WR lesz), akkor megtarthatja eredeti számát.

 - A fentieken kívül még számos apróbb, adminisztratív jellegű szabályváltozás történt, de ezek annyira marginális jellegűek, hogy ezek ismertetésétől eltekintünk.

Demeter Ádám