2011 Orange Bowl

Nem kell aggódni, az NFL 17. játékhetében is lesz Monday Night Football!

Mikor?

Magyar idő szerint január 4-én hajnali 2 óra 30 perckor veszik kezdetét a mérkőzés. Az Egyesült Államokban az ESPN sportcsatorna, míg hazánkban az ESPN America közvetíti az eseményt.

 

Hol?

A Sun Life Stadionban Miamiban, Floridában. Az új név egy régi stadiont takar, korábban LandShark vagy Dolphins stadionnak is hívták. Az utolsó névből kitalálható, hogy ez a létesítmény ad otthont az NFL-ben szereplő Miami Dolphins csapatának. Rajtuk kívül az NCAA-ben szereplő Miami Hurricanes és az MLB-ben szereplő Florida Marlins hazai pályája. Népszeru helyszín ez nagy meccsekhez: tavaly a Super Bowl és a Pro Bowl is itt került megrendezésre, három korábbi egyetemi nagydöntő, valamint négy Super Bowl mellett. 1996 óta állandó helyszínt nyújt az Orange Bowlnak, bár 1999-ben a Dolphins egyik rájátszásmérkőzésével való ütközés miatt az Orange Bowlban játszották le, ahol a kezdetektől 1995-ig játszották a találkozókat, azonban az Orange Bowl stadiont azóta már ledózerolták.

 

 

Miért?

1935-ben játszották az első mérkőzést a "Narancs Kupáért", de a találkozónak volt elődje, 1932-ben már Palm Festival Game néven rendeztek Miamiban egyetemi összecsapást az alapszakasz után, hogy nyújtsanak egy kis szórakozást a világválság közepette. Ezekben azonban még garantált hely járt a Miami University-nek. 1935-től azonban már nem volt lefoglalva a Hurricanes számára az egyik hely, így innentől számítanak ezek a mérkőzések hivatalos bowlnak, amelynek a környék sokat termesztett gyümölcse után az Orange nevet adták. 1968-tól az egyik résztvevő a Big Eight konferencia (a mai Big 12 elődje) bajnoka volt, amennyiben annak nem volt kötelezettsége a döntőben. 1994-ben és '95-ben a Bowl Coalition rendszer részeként bajnoki döntő is volt ez a találkozó, 1998-tól viszont megérkezett a BCS rendszer, és az akkori szabályok szerint vagy bajnoki döntőként, vagy a Big East és az ACC konferencia győzteseinek összecsapásaként funkcionált. Így került sor három további döntőre (1998, 2001, 2005) az Orange Bowl keretei között, 2006 óta a négy BCS bowl (a Rose, a Fiesta és a Sugar még) egyike a mérkőzés. Az ACC bajnoka jelenleg is automatikus meghívott (ez idén a Virginia Tech), az ellenfél azonban egy szabadon (általában a BCS rangsor elején rangsorolt csapat valamelyike) választott meghívott csapat. Az összecsapást 1989-től egészen tavalyig a FedEx, a világ egyik legnagyobb szállítmányozási cége támogatta névszponzorként. Idéntől azonban a Discover pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó cég a fő mecénás, ezzel a hivatalos név is Discover Orange Bowlra változott.

 

A korábbi fellépések

A Virginia Tech-nek ez lesz a negyedik Orange Bowl részvétele, korábban kétszer (2008, 2009), mint az ACC bajnoka (amihez 2004-ben csatlakoztak) és egyszer (1997), mint a Big East képviselői játszottak itt. Korábbi szereplésük mérlege egy győzelem és két vereség.

A Stanfordnak ez lesz az első Orange Bowl szereplése és összességében csupán a negyedik Pac-10 konferenciából érkező csapat, amelyik erre a meccsre meghívót kapott.

 

2010 – Út az Orange Bowlig

A Vitginia Tech két vereséggel indította a szezont a Boise State és a másodosztályú (FCS) James Madison ellen. Ettől kezdve azonban megtáltosodtak és 11 mérkőzés nyertek egyhuzamban beleértve az ACC bajnoki döntőt is a Florida State ellen, az ACC-ben veretlenül végezve. A Stanford iskolai rekordot jelentő 11-1-es mérleggel zárt a Pac-10 konferencia második helyén. Egyetlen vereségüket attól az Oregontól szenvedték el, akik a BCS Chapionship Game-en szerepelnek majd.

 

 

A csapatok

 

Stanford Cardinal

 

Kivel is kezdhetnénk a sort, mint az idei Heisman Trófea második helyezettjével, Andrew Luckkal. A redshirted junior irányító már tavaly is megvillantotta tudását, de akkor majdnem mindenki Toby Gerhartról beszélt. Luck idén bizonyította, hogy a legérettebb irányító az egyetemi bajnokságban és ha kijön az idei draftra elég nagy pénzzel lehet arra fogadni, hogy 1/1-ként fogják elvinni. Erőssége, hogy pro style offenseben játszik, jól lát a pályán, dobásai pontosak. Persze mit sem ér a jó irányító egy kiváló támadófal nélkül. Már tavaly is az egyik legjobb egységnek számítottak az NCAA-ben, idén ez nem sokat változott, mivel csak egy ember távozott a kezdőből. Nekik köszönhető, hogy Stepfan Taylor személyében ismét 1000 yardos futóval büszkélkedhet a Stanford. De nem csak Taylor az egyetlen futója a csapatnak. Rajta kívül még Tyler Gaffney és Anthony Wilkerson is az aktív rotáció tagja. Ne feledkezzünk meg az egyetemi bajnokság egyetlen kétposztos játékosáról sem. Owen Marecic a támadó oldalon, mint FB szerepel és teszi ezt az egyik legjobb technikával. Természetesen az ő érdemei sem elvetendőek a futójáték sikerességét tekintve. Az elkapások terén rengeteg célpontja van Lucknak. Idei kedvenc célpontja Doug Baldwin volt, 829 yardot és 9 TD ért el a végzős elkapó. Ryan Whalen és Chris Owusu körülbelül ugyanannyi yardot értek el Owusu azonban sérülések miatt csak hét mérkőzésen szerepelt (jó hír, hogy az OB-ra teljesen felépült). A TE-k is aktív szerepet kapnak a támadójátékban és nem kizárólag a futások blokkolásánál. A senior Coby Fleener a negyedik legtöbb yardot kapta el idén és volt négy TD-je is. Rajta kívül Konrad Reuland és Zach Ertz is sokszor kapnak labdát, utóbbi is négy TD elkapással büszkélkedhet 2010-ben.

A védelem ettől az évtől kezdett el 3-4-es rendszerben játszani az új védekező koordinátor Vic Fangio-nak köszönhetően. A váltás sokkal jobban sikerült, mint azt várni lehetett. Köszönhetően annak is, hogy Sione Fua személyében egy kicsit alulméretezett, de jó technikával játszó NT állt a rendelkezésükre. Idén 22 tackle, közte hat a line of scrimmage mögött és 4,5 sack fűződik a nevéhez. A linebacker sor a legerősebb egysége a védelemnek. Olyan játékosokkal, mint a csupán másodéves Shane Skov, aki 71 tackle-vel a legtöbbet szerezte idén vagy a támadóknál már említett „vasember” Owen Marecic. Chase Thomas az egyik szélső LB is remek évet tudhat maga mögött. A DE-ből átkonvertált játékos 65 szereléssel végzett, amiből 11-szer negatív yardon tartotta az ellenfelet és hét sackje legtöbb a csapaton belül. A secondaryből a senior corner Richard Sherman és a junior safety Delano Howell egyaránt négy-négy interceptiont szerzett 2010-ben.

A special teamben Chris Owusu neve csenghet ismerősen. A kickoff visszahordásai tavaly élményszámba mentek, de idén nem muzsikált olyan jól, ez javarészt az említett sérüléseinek tudható be. Mellette a sophomore futó Usua Amanam kapott még szerepet a kickoff visszahordásoknál. A puntokat Drew Terrell vagy Doug Baldwin hordták vissza ebben a szezonban. Hogy a rúgójátékosokat se hagyjuk ki a felsorolásból, említsük meg az NCAA egyik legkevesebbet foglalkoztatott punterét Daniel Zychlinski-t. Nate Whitaker pedig 19 mezőnygól kísérletéből 17-et sikeresen teljesített, míg az extra pontoknál 60 kísérletből 57-et rúgott be.

 

 

Virginia Tech Hokies

 

Itt is kezdjük az irányítóval. Tyrod Taylor ennek a csapatnak a megkérdőjelezhetetlen vezére. Idén őt választották meg az ACC Év Játékosának, iskolai és karrier csúcsot jelentő 23 TD-t passzolt, valamint csapata második legtöbb yardját is ő futotta 637 yarddal. Igaz a szezon második felében a futásainak a száma erősen lecsökkent. A Hokies hármas futógépezete a Wisconsinéhoz fogható. Először ott van a térdsérülés miatt az egész tavalyi évet kihagyó Daren Evans, aki idei 813 yardjával és 11 futott TD-jával csapata legjobb futója volt. Mellette az a Ryan Williams, aki tavaly Evans sérülését követően több mint 1600 yardot hozott össze. Idén sérülés is hátráltatta emiatt négy találkozók kénytelen volt kihagyni és végül 477 yarddal és 9 TD-al zárta a 2010-es alapszakaszt. Végül, de nem utolsó sorban David Wilson, aki 616 yardot és öt TD-t szerzett a szezonban. Ha a passzjátékra kerül a sor Taylor Jarret Boykint keresi előszeretettel. A 188 cm magas WR-nek idén 48 elkapása volt 763 yardért és hat TD-ért. Mind a három mutatóban a csapatrangsor első helyén végzett. Másik kedvenc célpontja Danny Coale, aki 32 elkapásból 640 yardot és három TD ért el. A tight end Andre Smith öt elkapott TD-ért felelős.

A defense nagy hiányzója Lyndell Gibson lesz, akinek megsérült a válla és műtét miatt 6-8 hónapot is ki kell hagynia. Az újonc Tariq Edwards veszi majd át a helyét a linebacker sorban, kulcskérdés, hogy palástolni tudja-e majd rutintalanságát. Ugyanez a baja Bruce Taylornak is, aki az 1. negyedben hagyta el a pályát az ACC döntőjében. Ma visszatér, kérdés, hogy milyen formában. Ő persze nem egy sztárjátékos, ellenben Steven Friday-jel. A gárda első számú pass rusherén hatalmas teher lesz, hiszen tőle várhatják el a szurkolók, hogy kiemelkedő nyomást tegyen Luckra. A futást Antoine Hopkins és a nagy John Graves feladata elhárítani főként, utóbbira hívnám fel a figyelmet, hatalmas erejű játékos. A secondary remek erőkből áll, ballhawkok gyülekezete. Jayron Hosley-tól szabályosan rettegni kell, mert 8 picket fogott az alapszakaszban, nem véletlen került be az ACC álomcsapatába. Sebességét a punt returnben is megcsodálhatjuk majd, rengeteg short fieldes szituációt köszönhet neki a Hokies. A párja már érdekesebb kérdés, mert a Florida State ellen az újonc Kyle Fuller kezdett, és szenvedett is eléggé, ezért a rutinos, all-star meghívót is kapó Rashad Carmichael bokasérüléssel kellett, hogy beálljon, stabilizálni a védekezést. Mondani se kell, sok jót ez nem tett a rehabilitációjának, dehát ez már régen volt.

Fontos megjegyezni, hogy a Hokies védelme 4-2-5-ös alapfelállású, ami 4-3-ba tud igen gyorsan konvertálódni. Davon Morganre (#2) érdemes figyelni a Rover poszton, ami a LB és a SS poszt átmenete esetében. Jól zónázik, és a blitzeire is lehet számítani, hogy elbizonytalanítsa Luckot. 22 Interceptiont szerzett a Virginia Tech, az országban a 3. legtöbbet. Turnover mutatójuk a legjobb az élvonalban (+18), szóval méltó ellenfelet kapott a Stanford offense.

A special team is a legjobb az ACC-ből. Chris Hazley kicker az első heti hibája után zsinórban 20 rúgást értékesített, ez nem lehet véletlen. A punter, Brian Saunders pedig a puntok hosszának átlagában első a konferenciában. A special team remeklésnél nem kell meglepődni, Frank Beamer csapata ilyen tekintetben minden évben, bármilyen összeállításban képes villanni. A már említett Hosley-n kívül David Wilson is elit returner a kirúgásoknál.

 

 

Az edzők

Jim Harbaugh 1963. december 23-án született az ohioi Toledo városában. Korábbi Mcihigan Wolverines és több NFL-es csapat irányítója, a Baltimore Ravens vezetőedzőjének John Harbaughnak az öccse. Apja Jack Harbaugh a Western Kentucky University vezetőedzője volt 14 évig. Edzői pályafutását még mint NFL játékos kezdte meg 1994-ben. Az NCAA által is elfogadott fizetetlen segédedző volt apja irányítása alatt a WKU-n. Ezután 2002 és 2003-ban az Oakland Raiders irányítóit edzette, majd 2004-ben visszatért az egyetemi focihoz. Első vezetőedzői állását a San Diegoi egyetemen kapta. Három ott eltöltött év alatt 29-6-os győzelem vereség mutatót ért el a Torreros, az utolsó két évben ez 11-1 volt. 2007-ben nevezték ki a Stanford Cardinal élére. Kinevezését megelőző évet 1-11-el zárták, de Harbaugh szisztematikusan felépítve a csapatot idénre ezt a mérleget megfordította 11-1-re.

Frank Beamer 1946. október 18-án született a North Carolina-i Mount Airy-ban. Edzői karrierjét 1972-ben kezdte meg, mint a Marylandi egyetem egyik segédedzője. Egy évre rá a The Citadel-hez ment segédedzőnek, ahol hét évet töltöttel, ebből az utolsó kettőt, mint a csapat védekező koordinátora. 1979-től a Murray State védelméért volt felelős két éven át, ezután lett vezetőedző, ezt a feladatot 1986-ig látta el. 1987-ben került a Virgina Tech élére. Beamer edzősködése alatt a Hookies a független státuszból előbb a Big East konferenciába került, ahol három bajnoki címet szereztek. 2004-től az ACC konferencia Coastal csoportjában szerepelnek és az utóbbi négy évből háromszor meg is nyerték a konferenciát, holott Beamer első hat (!) VT-s éve maga volt a katasztrófa, a vezetők mégis bíztak benne, nem hiába.

 

A taktika

Stanfordi oldalról egy erős futójátékra alapozott passzjáték várható. Talán az NCAA legkiegyensúlyozottabb támadójátékát játsszák. Sok Stepfan Taylor futás és ezek után jöhetnek a play-action passzok Andrew Lucktól. Ehhez mindenképpen szükséges az O-Line jó játéka futásblokkolásban és az irányító megvédésében egyaránt. Védekezésben elsősorban a futás megállításán lesz a hangsúly. Ez Sione Fua valamint a két középső LB Skov és Marecic feladata lesz. Valamint Chase Thomas többször fog Tyrod Taylorra figyelni ("spy"-ként), nehogy meglepje őket a futásaival.

A Virginia Tech is elsősorban a futójátékában bízik, így azt fogják erőltetni a háromfejű futószörnyeteggel. Esetleg ha ezt megfogná a Cardinal védelme, akkor jöhetnek a Tyrod Taylor futások. A védelemnek elsősorban a futójátékot kell megállítania, mert abban van Luck és a Stanford sikerességének a titka.

 

Mire számítsak?

Mind a két csapat megpróbálja majd ölni az időt a futójátékával, amelyik sikeresebben teljesíti ezt a feladatot annak nagyobb az esélye a győzelemre. Egy csapatnak sikerült a szezon során 20 pont alatt tartania a Stanford támadóit, még az Oregon elleni vesztes mérkőzésen is szereztek 31 pontot. Ebből is látszik, hogy rendkívül erős támadójátékkal néz szembe a Hokies védekező alakulata. A Virginia Tech is csupán két alkalommal szerzett 20-nál kevesebb pontot ebből egyszer vonultak csak le vesztesen a pályáról.

A mérkőzés esélyese a fogadóirodák szerint a Stanford, 3,5 ponttal. Egyébként is hatalmas teljesítmény tőlük a BCS Bowl szereplés és motivációval sem lesz gondjuk, hogy mindent megtegyenek a győzelemért. A Hokies számára ez a harmadik Orange Bowl részvétel négy éven belül. 2008-ban kikaptak a Kansas-től, de 2009-ben győztesen hagyták el a pályát a Connecticut ellenében.

 

 

Kiss Ferenc (Fucu)