24. Philadelphia Eagles

2013. augusztus 11., 20:09

Sok a kérdés, de vajon válasza is lesz az új edzőnek?

24. Philadelphia Eagles

 Kulcsjátékosok: Michael Vick/Nick Foles (QB), DeSean Jackson (WR), LeSean McCoy (RB), Jason Peters (LT), Evan Mathis (LG), Fletcher Cox (DE)

Fontos távozók: Cullen Jenkins (DT -> Giants), Nnamdi Asomugha (CB -> 49ers), Dominique Rodgers-Cromartie (CB -> Broncos)

Idén draftoltak: 
1/4 (4.) Lane Johnson, OT (Oklahoma)
2/3 (35.) Zach Ertz, TE (Stanford)
3/5 (67.) Bennie Logan, DT (LSU)
4/1 (98.) Matt Barkley, QB (USC)
5/3 (136.) Earl Wolff, SS (North Carolina State)
7/6 (212.) Joe Kruger, DE (Utah)
7/12 (218.) Jordan Poyer, CB (Oregon State)
7/33 (239.) David King, DE (Oklahoma)

Kiemelt meccsek:
Szeptember 09: (1. hét) @ Washington Redskins (MNF)
December 15: (15. hét) @ Minnesota Vikings
December 29: (17. hét) @ Dallas Cowboys

2012 dióhéjban:
A Dream Team 2011-es leszereplése után kevesebb sztárigazolással ugyan, de egy összeszokottabb gárdával, ebben az évben is nagy reményekkel indult a philadelphiai csapat szezonja. Aggasztó jelek ugyan már szeptemberben is mutatkoztak, ám a 3-1-es kezdés után általános meglepetésre mindössze 4-12-vel zártak, ami Andy Reid HC 14 éves regnálásának legrosszabb mérlegét jelentette. Ez köszönhető volt részben a kulcsjátékosok sérülésének, a csapaton belüli rossz hangulatnak és az ezekből fakadó motiválatlanságnak, de mutatott játékra ez sem lehetett mentség, aminek komoly áldozatai lettek, leginkább maga Reid.

Az edzői stáb:
Chip Kelly egyértelműen a legkeresettebb főedző-jelölt volt az idei holtidény során, noha 49 éves kora ellenére még nem dolgozott az NFL-ben és az Oregon Ducks-nál is csak 4 évig volt teljhatalma. Bevállalós és egyetemi szinten rendkívül eredményes támadók jellemezték, de a védelemben vagy akár a két falban is a leggyorsabb embereket kereste, melynek igen impresszív eredményei voltak, feltehetőleg ezt szeretné meghonosítani az NFL-ben is. Nagyon radikális változásokat nem alkalmazhat (XP helyett állandó kétpontos vagy 4. kísérletekkel való folyamatos próbálkozás), mivel még nem tudta teljesen a saját képére formázni a keretet, így jó ötletnek tűnik Pat Shurmur kinevezése támadó-koordinátori posztra, hisz az ő sokkal konzervatívabb felfogása ellensúlyozhatja Kelly „újonc hibáit”. A Reid-érából mindössze ketten maradtak, mindketten új pozícióban, de egyaránt az offense oldalán (Ted Williams – összekötők (tight endek), Duce Staley – futók), ám szerintünk a legjobb segédedzői kinevezés Jeff Stoutland leigazolása volt. NFL tapasztalata neki sincs, cserébe 18 éve foglalkozik támadó-falemberekkel, a Michigan State, Miami és az Alabama egyetemen is rendkívül sikeresen dolgozott, nagy szükség van egy ilyen minőségi szakemberre elnézve az egység tavalyi teljesítményét.
A védelmi koordinátor szerepét Billy Davis kapta meg, ami némi meglepetés, de ő legalább NFL szinten is bizonyított edző, és komoly tapasztalata van mindkét védelmi sémában, vagy a köztük lévő átállásban, így a legfontosabb szerep ebben hárul rá. Jerry Azzinaro lehet a legnagyobb segítője, aki nem csak a védőfalat edzi, hanem HC helyettes is, 2009 óta dolgoznak Kellyvel ebben a felosztásban, igen sikeresen. A speciális egység gondjait Dave Fipp hivatott megoldani, amire minden esély meg is van, hisz az egyik legjobb ezen a területen. Chip Kelly nem egyedül érkezett, régi emberei nagy részét hozta magával, közülük azonban sokan most dolgoznak először az NFL-ben, kérdéses, hogy milyen gyorsan sikerül felvenniük a liga ritmusát.

Támadósor:
Nehéz megjósolni, hogy milyen lesz az Eagles „új” O-ja, de az biztos, hogy szükségük van egy jó falra, ami a tavalyi évhez képest idén adottnak tűnik. Első pickjükkel a drafton behúzták Lane Johnsont RT posztra, így a hírhedt "Toddfather", Todd Herremans visszamozoghat eredeti helyére. Jason Peters sérülése után állítólag újra bombaformában és Jason Kelce (C) is felépült, minden megvan tehát a jó futásblokkoláshoz, de pass-protection gondjaik is sokkal kevésbé lesznek. LeSean McCoy ilyen támogatással újra elit számokat hozhat amennyiben egészséges, Bryce Brown pedig jól tehermentesítheti. A fullback pozíció megszűnt, H-Back-ként azonban a frissen igazolt James Casey valamint az újonc Zach Ertz is bevethető, sőt ha ide vesszük még Brent Celeket is, Kellyt ismerve jóval több 2 TE-s felállást láthatunk majd a Philadelphiában megszokottnál. Az elkapóknál már nem ilyen rózsás a helyzet, DeSean Jacksontól hiába várható kiugróan jó év, legfontosabb társa, Jeremy Maclin már az edzőtábor elején egész évre kidőlt, így Jason Avanton és a rasszista balhéja után a csapathoz visszakerülő Riley Cooperen a sor, hogy feljebb lépjenek. Arrelious Benn szintén IR-re került, de Damaris Johnson, Ifeanyi Momah vagy akár Greg Salas is könnyen pótolhatja őt.
A cikksorozat előzői részeiben már említésre került, hogy egy csapat legfontosabb posztja továbbra is az irányító, nos, az Eagles talán itt van a legnagyobb bajban, holott két olyan játékosuk is van, akik máshol kezdhetnének. Michael Vick és Nick Foles párosa küzd a kezdő helyért (a rookie Matt Barkley még közel sem áll készen), amivel a legnagyobb baj, hogy két nagyon különböző irányítóról beszélünk. Vick már korosodik, cserébe nyilván tapasztalt, mobilis irányítóként illene egy spread-option rendszerbe, de vajon tud vigyázni a labdára? Foleshoz inkább a West Coast séma passzol, de a Kellyhez közel álló hurry-up rendszerben még nem bizonyított, illetve összesen hatmeccsnyi kezdő tapasztalata van az NFL-ben. Az edzői stábnak minél hamarabb döntenie kell, hogy a többi játékosnak is legyen ideje beletanulni az élesben is használt rendszerbe, a 3. pre-season meccsre valószínűleg már meglesz a kezdő, kérdés, hogy a választás elodázása nem fog-e ez visszaütni a szezon elején.


Védelem:
Egy komplett secondary mellett még 2-3 potenciális kezdőt igazoltak a védelembe a szabadügynök piacról, az új koordinátorral a 3-4-es alapfelállás is érkezett, ami óriási káoszt eredményezett egy amúgy sem túl magabiztos egységben. Fletcher Cox (DE) és Isaac Sopoaga (NT) helye biztos a kezdőben, de a védőfalban egyébként is sok fiatal és tehetséges játékos van, megfelelő rotációval ez lehet a csapatrész erőssége. Hátrébb nézve mondjuk ez nem túl nagy szó, hisz a linebackerek között csupa rendszeridegen vagy formahanyatlás utáni játékos van a szélen, mind a pass rush, mind a coverage terén sokat kéne fejlődniük Trent Cole-nak és társainak, hogy legalább egy közepes front-7 szintjét tudják hozni. Középen DeMeco Ryans éppen a 3-4-es rendszer miatt távozott a Texanstól, Mychal Kendricks pedig hiába indította jól tavalyi újonc évét, decemberben már inkább lefelé lógott ki a csapatból, és igazi depth sincs. A hátvédsorban már említettük, hogy feltehetően a teljes kezdő kicserélődik, és ugyan Asomugha vagy DRC rengeteg bosszúságot okozott a Philly szurkolóknak, a Bradley Fletcher – Cary Williams duó sem biztos, hogy jobb lesz. Söprögető (safety) poszton legalább várható némi előrelépés, amennyiben Chung és/vagy Phillips egészséges marad, de hát a tavalyi Coleman féle ámokfutástól úgyis nehezen láthatunk rosszabbat. Nickel poszton a másodéves Brandon Boykin játszhat, róla is felemás híreket lehetett olvasni a TC alatt, nyugodtan mondhatjuk tehát, hogy nem éppen idilli a helyzet a D#-ben.


Speciális csapategység:
2012-ben sok probléma volt itt is, de az edzőknél már említett Dave Fipp neve garancia lehet arra, hogy javulni fog az egység. Punter poszton az UDFA ausztrál, Brad Wing és a veterán Donnie Jones küzd meg egymással az egyetlen roster helyért. A rúgó egyértelműen Alex Henery, nem is hoztak vetélytársat neki az edzőtáborba, és LS poszton is marad a kiváló Jon Dorenbos (igaz, a Patriots elleni első pre-season meccsen agyrázkódást szenvedett, reméljük nem súlyos). A visszahordásokat DeSean Jackson, Damaris Johnson, Brandon Boykin trió végezheti, a három apró termetű, de szélvészgyors játékosban egyaránt megvan a nagy játék esélye.

Summa-summárum és prognózis:
Chip Kelly oregoni meccseiből kiindulva biztosak lehetünk benne, hogy bárki is kezdjen QB poszton, a pontszerzéssel nem lesz gond ilyen társakkal körülvéve, és a sorsolás sem tűnik olyan erősnek. A defense-ben viszont ha lehet, még több kérdéses pont van, de egyik opció sem tűnik kecsegtetőnek, így az Eagles meccsei könnyen pontháborúba fulladhatnak, amiből bármelyik fél jól jöhet ki. DeSean Jackson lehet a legfontosabb támadófegyver de a speciális csapatrészben is villognia kell, ha szeretnének elkerülni az NFC East utolsó helyéről, mert ilyen védelemmel ez egyáltalán nem lesz könnyű.

 

Philadelphia Eagles
briareos
23.
empty taxi
27.
gabokocka
23.
gabtsi
23.
habi
27.
kristof
25.
rajna
23.
shawnka
22.
vassadi
21.

 

Bowl.hu NFL Visszaszámláló
24. Philadelphia Eagles
25. Buffalo Bills
26. Tennessee Titans
27. Cleveland Browns
28. San Diego Chargers
29. Arizona Cardinals
30. New York Jets
31. Oakland Raiders
32. Jacksonville Jaguars

 

Varga Kristóf (kristof)


Hozzászólások

több mint 10 éve
Őszentsége Sobri Jóska Jacksonville Jaguars 8 — #NoStress
Nem hiszem ez annyira lényeges lenne, de gabtsi-nál a Bills is és az Egales is egyszerre 20.?
Csak megakadt rajta a szemem.

több mint 10 éve
vassadi Pittsburgh Steelers Alabama Crimson Tide 46
Nem hiszem ez annyira lényeges lenne, de gabtsi-nál a Bills is és az Egales is egyszerre 20.?
Csak megakadt rajta a szemem.Sobri Jóska
Csak elírás volt, az Eagles 23.
több mint 10 éve
Törölt felhasználó
Így van, köszi az észrevételt és a javítást. A cikk megírása óta egyébként Dorenbos agyrázkódása miatt a csapat leigazolta James Winchestert.
több mint 10 éve
Shawn84 Philadelphia Eagles North Carolina Tar Heels 17
Andy Reid nem 12 évig volt HC hanem 14.
több mint 10 éve
Törölt felhasználó
Andy Reid nem 12 évig volt HC hanem 14. Shawn84
ejj, sose volt erősségem a matek, köszi, hogy szóltál, javítottam!
több mint 10 éve
13 évig😊

Az eagles a következő 2-3 évben nem lesz rájátszásban ezt mondtam a szezon előtt és ezt mondom most is...Ha tele vannak pénzzel akkor is rossz döntéseket hoznak...egyszerüen szakértelem hiány van a csapatban

Ha eljön az idő a szurkolásra:

___@/°° HomeRun for TouchDown ___@/°° ___@/°°