ACC figyelő 3.

Újabb felemás hetet zártak a konferencia csapatai, de most legalább nem a meglepő vereségeik vannak a címlapokon.

 

ACC – Big East 1-1

Cincinnati @ North Carolina State 19-30

Maryland @ West Virginia 17-31

 

A Big East figyelő már pár napja megemlékezett erről a két összecsapásról.

A North Carolina State lassan ott tart, hogy komolyan számolni kell velük az ACC trónjáért vívott harcban is, mert bár nem játszottak kiemelkedő csapatokkal, de a játékuk meggyőző és a 3 győzelem az 3 győzelem. A szombati, Georgia Tech elleni csoportnyitómeccs vízválasztó lesz, hiszen eldől, hogy egy riválissal szemben is tud-e hasonló szintet tartani a csapat.

A Maryland a kezdeti lelkesedés után gyorsan a realitások talaján találta magát Nyugat Virginiában, ahol kezdettől a hazaiak dominálták a mérkőzést. A vereség ellenőre biztosan hasznos túrán vannak túl, elvégre egy sokkal erősebb csapattal szemben gyűjtöttek rutint. Legyinteni azért így sem lehet a Florida Internationalre, mert a szombati ellenfél igen meleg pillanatokat okozott a sokkal többre tartott Texas A&M-nek is legutóbb, szóval újabb kiélezett párharcra lehet számítani.

 

Azért nem felejtettünk el focizni!

BYU – Florida State 10-34

East Carolina @ Virginia Tech 27-49

 

Két nagy pofonba beleszaladó élcsapat is sikeresen feledtette (?) szurkolóival a múlt heti botlást. Ráaásul egyikőjük sem egy pofozógéppel találkozott, hanem a Conference USA illetve a Mountain West egy-egy elit tagjával.

 

A Seminoles nem csak múltheti, hanem azelőtti önmagára sem hasonlított 2 dolog miatt.

  1. Volt pass rush! Összesen 8 sacket vittek be a hazaiak, ezzel 53 yardnyi veszteséget okozva, Riley Nelson kezdő QB-t pedig már az első drive után le kellett cserélni a sokra tartott újoncra, Jake Heaps-re. Az első félidő végén 121-6 volt a yardok aránya a FSU javára.

  2. A futójáték dominált! Chris Thompsoné volt az első pontszerzés egy 83 yardos TD képében, ő végül 123 yarddal zárt, míg a 2 touchdownt jegyző Ty Jones 95-tel.

 

Christian Ponder az első félidőben csak 68 yardot tudott felmutatni, és volt egy csúnyán túldobott labdája is, amivel TD-t halasztottak el és csak Dustin Hopkins mezőnygólja lett a támadás vége. A mindössze 3 pontos előnyben kezdődő második félidőre aztán ő is feljavult, előbb Jones-nak adott egy TD passzt, majd saját maga oldott meg egy 1 yardos szituációt.

Az újabb sikeréménynek hála a hétvégi Wake Forest elleni ACC nyitómeccsnek is bizakodva mennek neki az indiánok, ahol egyértelműen kötelező a győzelem ha komolyan gondolják a csoportdöntőbe táplált reményeiket.

 

A Virginia Tech megint pocsékul kezdett (0-10), és bár az offense kezdett visszatérni az élők sorába, az első félidő teljesen kiegyenlített volt, és East Carolina vezetéssel ért véget. (24-21). A nem túl nagy különbség ellenére sem volt bizakodó a hangulat, hiszen Ryan Williams, a gárda első számú játékosa megsérült és 7 perccel a szünet előtt elhagyta a pályát és vissza sem tért. A futómunka így a tavalyi évet kihagyó Darren Evans-re, és a redshirt-öt az utolsó percben megúszó David Wilsonra maradt. A Pirates szerezte az első pontokat a második félidőben is, de Michael Barbour mezőnygólja után valami megváltozott és újra a tavalyi Hokies-t láthattuk. Wilson két rövid yardos futásával már a harmadik negyed végére 8 pontos előnyt hoztak össze, a korábban brillírozó, kétszer is end zone-ba jutó futót, Jonathan Williams-t pedig megfogták. A záró játékrész meghozta a szezon első interceptionjét is, amit Rashad Carmichael 68 yardos rohanással pontokra is váltott. A következő drive-ban szintén a nagyra tartott CB szerezte meg a Boston College-t is megjárt QB, Dominique Davis passzát, de ebből nem ő, hanem Jarrett Boykin szerzett újabb TD-t egy 68 yardos elkapás során. Boykin 3 elkapásból 118 yarddal tudta le a mérkőzést, de így sem ő, hanem az ECU színeiben pályára lépő Dwayne Harris volt a találkozó legeredményesebb elkapója. Tyrod Taylor kiosztott egy TD passzt Dyrell Roberts-nek is, és végül 199 yard került a neve mellé.

Megvan tehát az első győzelem a szezonban, a hétvégén pedig számukra is elkezdődik az ACC-n belüli versenyfutás. Kezdésképp Bostonba látogatnak, ahol Ryan Williams nélkül nagyon nem lesz egyszerű nyerni. Ha a másodéves fenomént sikerül játékra alkalmas állapotba hozni a hátralévő napokban, arról természetesen a hírekben beszámolunk.

 

Szép volt, jó volt, elég volt...

Wake Forest @ Stanford 24-68

Alabama @ Duke 62-13

Clemson @ Auburn 24-27 (OT)

 

Hárman próbálták ki a "nagyok játékát", és az NCAA élvonalának elit gárdáit választották ehéten ellenfélül. A Clemson helyt is állt, hiszen majdnem győzött Auburnben, de őket nem is lehet egy lapon említeni a két north carolinai gárdával játékerőt tekintve. A Wake Forest és a Duke is könnyűnek találtatott nagynevű ellenlábasával szemben, és ebben nincs is semmi meglepő. A tanulópénzen kívül túl sok pozitívumot nehéz leszűrni ezekből a párharcokból.

 

Kezdjük a Clemsonnal. 1899-ben kezdődött kisebb rivalizálásuk az alabamai tigrisekkel, és 1951 óta nem tudtak ellenük nyerni pedig 14 alkalmuk is volt rá. Most itt volt a lehetőség, hiszen 17-0-val kezdtek, a végén mégis nekik kellett döntetlenre menteni a meccset. Jamie Harper RB egy 8, majd egy 24 yardos, elkapott TD-vel villant a bordasérüléssel játszó Kyle Parker passza után, míg a meccs végi pontokat a 140+48 kombinált yardot produkáló másik futó, Andre Ellington jegyezte.

A védelemből Xavier Brewert szolgáltatta a legnagyobb playt, mikor az ígéretes első drive-ból a második félidőben interceptiont csinált saját egy yardos vonalán. A hosszabításban az Auburn field goallal kezdett, a Clemson pedig egyenlíthetett volna Chandler Catanzaro rúgásával, és meg is tette, ám egy szabálytalanság miatt 5 yardról hátrábbról ismételni kellett, 31-ről pedig mellélőtt a kicker, a dél-karolinaiak pedig kikaptak.

Érdekesség, hogy a Clemson soha korábban nem lépett pályára ennyi néző előtt. Saját pályájukon 86 042 szurkoló volt jelen 1999-ben a Florida State ellen, itt viszont még ennél is többen voltak 1400 rajongóval.

 

A Duke – Alabama mérkőzés hozott egy az ördögökre nem túl hízelgő rekordot. Mark Ingram ezen a meccsen tért vissza térdsérüléséből, és Heisman címvédőhöz méltóan tette mindezt. Első carry-jéből 48 yardot futott. Összesen 9 labdacipelés kellett neki hozzá, hogy átlépje a 150 yardot, ez pedig korábban egyetlen játékosnak sem sikerült a BCS konferenciák csapatai közül. Glenn Coffee, Marlon Lucky és CJ Spiller mindezt 10 carry-ből oldotta meg, de mostantól vége a hármas holtversenynek. A mindenkori bajnoki címvédő ellen egyébként 0-7 a mérlege az ACC csapatainak, nem túl bíztató. Ingramen kívül Marcel Dareus, az eltilott DE is Durhamben szerepelt először idén a Tide-ban, akik 10 perc alatt szereztek egy 28-0-s előnyt, és egy másodpercig sem volt veszélyben a győzelmük.

Mi motivál egy kiscsapatot arra, hogy kihívja a bajnoki címvédőt, aki aztán 626 yardot tegyen meg ellene saját otthonában? Több kapocs is van a két gárda között. A Duke stadionját Wallace Wade-ről nevezték el, aki Alabamában is edzősködött, három bajnoki címet szerezve. David Cutcliffe mester pedig náluk diplomázott, és a Tide-nál kezdte segédedzői karrierjét még a legendás Bear Bryant idejében. Furcsa volt látni, hogy a 39 042 nézőnek majdnem a fele az idegenbeli csapat színeiben ment ki a találkozóra.

A "gálameccs" után szombaton már vérremenő ütközet vár a Blue Devils-re. Az Army ellen mindenképpen nyerni kell, ha idén Bowl meccset akarnak játszani, mert az ehhez szükséges 6 győzelemből egyelőre csak 1 van meg. Tavaly sikerült legyőzni a katonákat, de a triple option és a Duke rush defense találkozása nem épp szerencsés párosítás.

 

A Wake Forest is beleszaladt a késbe Kaliforniában, ezzel megtört eddigi makulátlan mérlege a Pac-10 csapatok ellen, és ötödik meccsükön először, vesztesként hagyták el a pályát. Tavaly kikapott a Cardinal a diakónusoktól, így Andrew Luckék kiemelkedő motiváltsággal kezelték a mérkőzést. Ennek az lett az eredménye, hogy az elmúlt 42 év legtöbb pontját vitték be a célterületre. Luck formája már a Jake Locker-fanatikusokat is kezdi elbizonytalanítani arról, hogy a védencük a legnagyobb 1/1 esélyes. A szezonban most debütáló Chris Owusunak két TD passzt adott az ifjú fenomén, 4 passzolt touchdownja mellett egy 52 (!) yardos futással is end zone-ig jutott. Sok köze tehát nem volt a Deacons-nek a meccshez, bár 7-0 után Chris Givens egy reverse futással még egyenlített, itt véget is ért a meccs izgalmas része.

 

Csoportmeccs

Georgia Tech @ North Carolina 30-24

 

Javított a Georgia Tech is a múlt heti kudarc után, de ahhoz képest, hogy a North Carolina továbbra is nélkülözte 12 játékosát, nem volt túl nagy a különbség. Az LSU elleni állapothoz képest egyedül Shaun Draughn running back nyert felmentést, ám az ő 6 futásból összehozott 22 yardja sokat nem lendített csapata szekerén. Johnny White lépett a "feature back" posztra így, és 113 yarddal vezette a UNC offense-t. Az első héten parádézó TJ Yates ezúttal is effektív passzjátékot hozott, Erik Highsmith-nek egy 52 yardos TD passzt is kiosztott, igaz egy rontott snap utáni fumble így is az ő lelkén szárad, amit az ellenfélből Brad Jefferson szedett össze. A márkőzés végig szoros volt, szünetben és a 3. negyed végén is döntetlen volt az állás, az utolsó játékrészben viszont csak két Scott Blair FG-t láthatott a nagyérdemű, ugyanis mikor győztes drive-ot indított a Tar Heels, Brad Jefferson egy 4. kísérletnél visszanyomta Johnny White-ot kiharcolva ezzel a turnover on downs-t és a GT győzelmet.

A sárga kabátosoknál Josh Nesbitt QB 104 yardot és egy TD-t futott, ráadásul 4-ből 3 passzkísérlete sikeres volt. Kettőt Roddy Jones kapott el, egyiket touchdownra váltva. Orwin Smith-é volt a meccs leghosszabb játéka (73 yardos TD az első negyedben), a legtöbb yard pedig Anthony Allen nevéhez fűződik (115).

Mint már szóba került, hétvégén a GT vívja a hét rangadóját az ACC-ben a Wolfpack ellen, míg a North Carolina a Rutgers-hez látogat egy újabb Big East csapat elleni erőfelmérőre. Ez is szoros és érdekes meccs lehet, mert ennyi eltiltottal nehéz belőni a Tar Heels valódi erejét.

 

bye week: Boston College, Miami, Virginia

 

A Miami meccse nyitja majd a játéknapot csütörtökről péntekre virradó éjszaka. A Pittsburgh Panthers eddig alulteljesít a Big Eastben (hol máshol?), ezáltal a hurrikánok az esélyesebbek (ha már továbbra is ők az egyedüli rangsorolt gárda a konferenciában), de bármelyik meccsen magához térhet Dion Lewis, és akkor egyik percről a másikra boríthatja a papírformát.

A Virginia egy a másodosztályban szereplő katonai akadémia, a Virginia Military Institute ellen lép pályára a bye week után és hangol reményeik szerint győzelemmel a nagyobb kihívásokra. Nem árt az óvatosság, a kadétok mindig szívós ellenfélnek számítanak.

 

Az ACC csapatok mérkőzései a 3. játékhéten magyar idő szerint:

 

Szép hétvége előtt áll az ACC-t szerető, de éjszakázni nem kívánó szurkoló, hiszen szombaton az összes csapat korai időpontban kezd, míg a hétközi rangadót péntek délben megismétlik a tévében.

 

Szeptember 24., péntek

1:30 Miami @ Pittsburgh (tv: ESPNA)

 

Szeptember 25., szombat

18:00 North Carolina State @ Georgia Tech (tv: ESPNA)

18:00 Virginia Tech @ Boston College

18:00 Florida International @ Maryland

19:30 VMI @ Virginia

21:00 Army @ Duke

21:30 Wake Forest @ Florida State

21:30 North Carolina @ Rutgers

 

szabadnapos: Clemson

 

Herczeg Ádám (Höri)