Big East figyelő 4.

A gyenge első heti szereplés után valamivel jobbra sikerült a második kör a Big East csapatainak, igaz, meglepetésre ezúttal is képtelennek bizonyultak...

A második játékhét mérkőzéseinek összefoglalói:

Marshall Thundering Herd-West Virginia Mountaineers (23.) 21-24, hosszabbítás után
Huntingtonban majdnem megtörtént a csoda. A Marshall hatalmas küzdelemre késztette a WVU-t, de végül nem szerezték meg első győzelmüket a nagy rivális ellen. A szünetben 14-3-ra vezetett a sokkal jobban játszó Herd. A WVU támadófalat dominálta a Marshall D-Line, a védelem sokat hibázott, a futójáték nem működött, és minden egyes hibájukat szinte azonnal büntette az ellenfél. A legnyilvánvalóbb közülük az volt, amikor 7-3-as Marshall vezetlésnél a Mountaineers nekiment egy 4. és 1 szituációnak a Herd 10 yardján belül, de nem sikerült megszerezniük a first downt. Két playjel később 96 yardos TD-t szerzett a Marshall, növelve az előnyt. A harmadik negyedben sem ment igazán a West Virginiának a játék, a negyed vége felé blokkolták Bitancourt FG-ját, és a következő driveból ismét TD-t ért el Antavious Wilson, 6-21-re módosítva az eredményt a morgantowniak szempontjából. A következő WVU drive punttal, az az utáni pedig Vinny Curry sackjével ért véget, amely fumblet eredményezett, és a Marshall megszerezte a labdát az ellenfél térfelén. 6 yardra az endzonetól azonban Tron Martinez fumblet követett el, és jöhettek Devine-ék. Innentől a west virginiaké volt a momentum, és Geno Smith remek játékának köszönhető vissza is tudtak jönni a mérkőzésbe, pedig már csak 8 és fél perc volt hátra és 15 pont volt a hátrány. Smith két 90 yardnál hosszabb drive-ot vezetett, amelyek TD-vel értek véget, és sikerült a második TD után a két pontos is. 12 másodperccel a vége előtt már 21-21 szerepelt az eredményjelzőn, jöhetett a hosszabbítás. Ott elsőként a WVU-é volt a labda, és Bitancourt értékesítette is a FG kísérletet, a másik oldalon viszont hibázott Tyler Warner, így nyert a West Virginia szinte a csodával határos módon. De a lényeg, hogy győztek, méghozzá az első kezdő évében levő QB-jük remeklésével, aki jelenleg a Big East konferencia legjobb formában levő irányítója.
A mérkőzés legjobbja: Geno Smith (QB, West Virginia) 32/45, 316 yard, 1 TDFlorida Gators (8.)-South Florida Bulls 31-14
A USF egy 17 playből álló driveval kezdett, amelynek végén TD-t értek el Andrew Ketchel elkapása révén. A Florida előrelépett az elmúlt héthez képest, hiszen legalább rossz snapek nem voltak, de a játékuk nem sokkal volt különb, puntok követték egymást, és még egy FG-t is kihagytak az első félidőben. A Bulls gyorsaságban tökéletesen felvette a versenyt a Gators-szel, és bizonyos időszakokban felül is múlta. A mérkőzés fordulópontját BJ Daniels első interceptionje jelentette egy perccel a szünet előtt. Pár playjel később Carl Moore révén megszületett az egyenlítés, és innentől már nem volt visszaút, a Florida átvette a mérkőzés irányítását, elsősorban a remek formában játszó Jeff Dempsnek köszönhetően. A 100 méteres síkfutás junior világcsúcstartójának szinte minden megmozdulása összefoglalókba illett ezen a napon. A másik oldalon a futójáték működött, a 107 yardig jutó BJ Daniels mellett Demetris Murray is kiemelhető 62 yardjával és TD-jével, de akkor baj volt, ha passzolni kellett. BJ Daniels 20 passzából mindössze 5 volt sikeres, és 4 interceptiont dobott, ez az oka annak, hogy a USF nem tudta szorosabbá tenni a mérkőzést, pedig első félidei teljesítményük alapján legalább erre rászolgáltak volna.
A mérkőzés legjobbja: Jeffery Demps (RB, Florida) 139 futott yard, 1 TD, 95 return yardConnecticut Huskies-Texas Southern Tigers (FCS) 62-3
Egyetlen percre sem volt veszélyben a UConn győzelme a Northeastern helyére beugró Texas Southern ellen. (Az eredetileg összeállított sorsolás alapján a Northeastern lett volna az ellenfél, de ők időközben megszűntették focicsapatukat.) Jordan Todman remekelt az első félidőben, 3 TD-t szerezve, a másodikban pedig figyelte a partvonalról, hogy mire képes a Huskies cserecsapata. A szünetben 45-0-ra vezettek Edsallék, a Texas Southern 31-0-nál szerezte első first downját. Pozitívum, hogy nagy szerepet kaphattak a csere RB-k, Robbie Frey 101 yardig és két TD-ig jutott, és Meme Wylie is futott egy TD-t. Az összecsapásnak végig edzőmérkőzés hangulata volt.
A mérkőzés legjobbja: Jordan Todman (RB, Connecticut) 151 futott yard, 3 TD

Cincinnati Bearcats-Indiana State Sycamores (FCS) 40-7
A vártnál kisebb arányú győzelmet aratott a hétvégén a Cincy. Kezdés előtt derült ki, hogy a Bearcats RB-je, Isaiah Pead nem tudja vállalni a játékot, így szerepét a csere RB, Darrin Williams vette át. A legtöbben a támadóoldali nehézségek javítását várták ettől a mérkőzéstől, így, amikor a Bearcats mindössze 12-7-es eredménnyel ment a szünetre, kifüfyülte őket a saját közönségük. Collarosnak több ideje volt, mint a Fresno ellen, de így is eléggé körülményes volt a játéka, ráadásul DJ Woodsnak sikerült két labdát elvesztenie az első félidőben. A második játékrészben már magabiztosabb volt a Cincinnati, és végül csak sikerült 40 pontot összehozni. Collaros még mindig nagyon messze van a tavalyi teljesítményétől, és az, hogy az Indiana State ellen sem volt képes parádésnak nevezhető játékra, elgondolkodtató, főleg ha figyelembe vesszük a következő két mérkőzést a North Carolina State és az Oklahoma ellen.
A mérkőzés legjobbja: Armon Binns (WR, Cincinnati) 59 elkapott yard, 2 TD

Pittsburgh Panthers-New Hampshire Wildcats (FCS) 38-16
A Panthers két kiváló védőjátékosa, a sérült Greg Romeus (DE) és Dom DeCicco (SS) nélkül vágott neki a UNH elleni mérkőzésnek. Ennek fényében már kicsit jobban érthető, miért nem jelent meg a héten a Pittsburgh injury reportja (a Panthers nem tett eleget a héten a sérült jelentési kötelezettségének, pedig a szezon előtt az edzők szavazták meg, hogy idéntől minden csapat nyilvánosságra hozza sérültlistáját). A vártnak megfelelően, igen nehezen érvényesült kezdetben a Pitt, csak közvetlenül a szünet előtt sikerült a nagyobb előny kiharcolása, amikor Tino Sunseri megtalálta két yardos passzával az inkább returnerként sokra tartott Cameron Saddlert. A szünet után Jonathan Baldwin TD elkapásával már három TD volt a két csapat közötti különbség. Idén először került a pályára a Panthersben Dion Lewis cseréje, Ray Graham, aki parádés negyedik negyedet produkált. Két futott TD és 115 futott yard került a neve mellé. Graham nagyobb szerepvállalása annak is köszönhető, hogy Dion Lewist teljesen levette a pályáról a Wildcats védelme. Ugyan szerzett egy TD-t a kiváló futójátékos, de 10 futókísérletével csupán 27 yardig jutott. A második félidőben közelebb férkőzött a UNH, de nem volt esélyük arra, hogy folytassák az FBS csapatok elleni remek sorozatukat. Ennek elsődleges oka az volt, hogy a Panthers tökéletesen kikapcsolta a csapat futójátékát, élen az első héten parádézó RB-vel, Dontra Peters-szel.
A mérkőzés játékosa: Ray Graham (RB, Pittsburgh) 115 futott yard, 32 elkapott yard, 2 TD

Louisville Cardinals-Eastern Kentucky Colonels (FCS) 23-13
A Louisville az első félidőben kiváló támadójátékot mutatott be másodosztályú ellenfele ellen. Ennek az eredményei azonban csupán a második negyedben jelentkeztek. Bilal Powell két futott TD-jével, egy endzone-beli holding miatt megítélt safetyvel, illetve Doug Beaumont karrierjének első TD elkapásával 23-0-ás előnyt épített a szünetre a Cards. Nem volt várható, hogy az Eastern Kentucky feltámad, hiszen az első félidőben sem volt sok közük a mérkőzéshez. A Louisville offense azonban látványosan visszaesett a második játékrészre, és a Colonelsnek is voltak momentumai. Ezek közül a leglátványosabb Jeremy Caldwell interceptiont követő 80 yardos visszahordása volt. Végül csupán 10 ponttal nyert a Cards, a mérkőzés második felében pontot sem szerezve, de ezen a napon ennyi is elég volt a sikerhez.
A mérkőzés legjobbja: Rodney Gnat (DE, Louisville) 4 sack, 1 kiharcolt fumble, 1 megszerzett fumble

Washington Huskies-Syracuse Orange 41-20
A Syracuse szurkolói a kezdés láttán azt hihették, hogy a program végre ismét versenyképes, feltámadt hamvaiból. Két drive alatt ugyanis 10-0-ás vezetésre tett szert az Orange Ryan Nassib futott TD-jével, illetve Krautman FG-jával. A Huskies a BYU ellen látott akadozó támadójátékkal kezdett, és fordulat csupán a második negyed végén következett be. Ekkor a Washington a második sikeres FG-ja után a kickoff returnnél fumblet harcolt ki, amelyet a kicker Erik Folk szerzett meg. Innentől pedig nem volt megállás, ez volt a mérkőzés fordulópontja, beindult a Locker-Kearse show. Egy negyednyi idő alatt Jermaine Kearse 3 TD elkapást mutatott be a védelem asszisztálása mellett. Rossz helyezkedések, rossz szerelések követték egymást. Különösen utóbbiak voltak feltűnőek, annyi missed tacklet hozott össze a Cuse D ezen a napon, amennyit 4-5 mérkőzésen látunk tőlük. Sorozatban 27 pontot ért el a Huskies. A negyedik negyedre ugyan életre kelt a Syracuse támadójátéka, de akkor már késő volt, nem volt reális esély a felzárkózásra.
A mérkőzés legjobbja: Jermaine Kearse (WR, Washington) 179 elkapott yard, 3 TD

FIU Golden Panthers-Rutgers Scarlet Knights 14-19
A Rutgers ott folytatta, ahol múlt héten abbahagyta. A védelem labdákat szerzett, a special team remekelt, a támadók pedig szenvedtek. Rögtön egy interceptionnel kezdett a Rutgers D, és ezt a következő két driveban fumble-ök megszerzése követte. A kiváló védelmi produkció ellenére a Knights csupán egy FG-ig jutott, és az első negyed végén már az FIU vezetett. A támadójáték teljesen impotens volt, egészen addig, míg a második negyedben Mohamed Sanu 4. és 2-nél nem adott TD passzt DC Jeffersonnak Wildcat formációból. A második félidőben az első driveban rögtön megszerezte a vezetést a Golden Panthers, és ezt a negyedik negyedig meg is tartották. Sanu ekkor szintén QB-ként felállva ért el 24 yardos futott TD-t, 19-14-re módosítva az eredményt, amely már nem változott a későbbiekben. A Florida International 371 yardnyi offenset mutatott be a mérkőzésen, a Rutgers csupán 172-t, mégis nyertek. Az offense teljesítménye rosszabb volt, mint a Norfolk State ellen, Savagenek nem sikerült semmi, Joe Martinek nem tudott futni és a mérkőzés végén még bokasérülést is szenvedett. Sanu nyújtott egyedül jó teljesítményt az egész támadórészlegből. Gyors javulásra van szüksége Schiano csapatának támadóoldalon, mert a komolyabb ellenfelekkel szemben már kevés lesz a védelem és a special team jó produkciója a győzelemhez...
A mérkőzés legjobbja: Joe Lefeged (SS, Rutgers) 1 interception, 2 kiharcolt fumble, 2 blokkolt punt

A konferencia állása:
 

1. Rutgers 0-0 2-0
  West Virginia 0-0 2-0
3. Cincinnati 0-0 1-1
  Connecticut 0-0 1-1
  Louisville 0-0 1-1
  Pittsburgh 0-0 1-1
  South Florida 0-0 1-1
  Syracuse 0-0 1-1


Erősorrend:
 

Helyezés Csapat Indoklás Előző hét
1. West Virginia Mountaineers Gyengén játszottak, majdnem kikaptak, de fel tudtak állni 15 pont hátrányból. Geno Smith személyében megtalálták a megoldást a QB posztra. 1.
2. Pittsburgh Panthers Javult a csapat teljesítménye az első héthez képest, ez a legfontosabb. Dion Lewis gyengélkedése viszont aggasztó. 2.
3. Connecticut Huskies Remekeltek a Texas Southern ellen, de ebből nem szabad következtetéseket levonni. 3.
4. Cincinnati Bearcats Gyenge teljesítmény az első, közepes/jó a második félidőben egy nagyon rossz képességű ellenféllel szemben. Vajon látjuk idén a pályán a remek támadójátékot, vagy azok az idők elmúltak? 4.
5. South Florida Bulls Egy félidőn keresztül versenyben voltak a tehetségesebb Gators-szel, de utána önmegsemmisítő üzemmódba kapcsoltak. Kezdenek veszélyesek lenni a Cincinnati negyedik helyére. 5.
6. Rutgers Scarlet Knights A védelem és a special team még mindig kiváló, a támadójáték viszont nem létezett ezen a héten Mohamed Sanut leszámítva. Jókor jön a bye week, sokat kell Schianoéknak dolgozniuk... 6.
7. Syracuse Orange Az Orange egész egyszerűen nekiment a falnak ezen a héten. Jól kezdtek, aztán azonban a földbe döngölte őket a Washington. Várni kell még az újabb szint átlépésére... 7.
8. Louisville Cardinals A várható eredményt hozta a Cards a héten, de a továbbiakban egy negyednyi/egy félidőnyi jó játék kevés lesz, ennél több kell majd a jobb csapatok ellen. 8.Az összefoglaló és a PR után térjünk át más vizekre, a hét közben megjelent, Villanova esetleges belépéséhez kötődő  hír kapcsán taglaljuk kicsit a Big East konferencia jövőjét, illetve olvashatnak arról, hogy milyen követelményekkel kellene számolnia a konferenciába lépés esetén a Villanovának.

Jövőkép

A Big East konferencia jövője elég sokat feszegetett téma volt az elmúlt években. Sokan gondolták úgy, hogy a focicsapatok ideális célpontjai lehetnek a Big Ten konferenciának. Különösen a Pittsburgh Panthers neve merült fel igen sokszor a potenciális távozók között, hiszen a Penn Statetel így felújíthatták volna rivalizálásukat. A kosárlabda azonban jobban összetartja ezt a konferenciát, mint azt sokan hinnék. A 16, kosárlabdában Big Eastben szereplő csapatból mindössze nyolc szerepel a konferenciában futballban, és rajtuk kívül csak egy csapat, a Notre Dame elsőosztályú. Van olyan egyetem a tizenhatok között, amely futball programmal egyáltalán nem rendelkezik. Akkor mégis mi köze ennek az egésznek a kosárlabdához? Egyszerű a válasz. A Big Ten szerette volna, ha minden sportban belép(nek) hozzájuk a csapat(ok), de erről nem lehetett szó, hiszen a kosárlabda miatt ezt nem tehették meg. A Big Ten sem rossz kosárlabdában, de a rivalizálásokat teljesen elfelejthettük volna, és csökkent volna a legjobb kosárlabda konferencia színvonala is.

A Big Ten végül a Nebraska mellett döntött, és így 12 csapatossá vált. Pletykák érkeztek és érkeznek arról, hogy a Big East csapatokat ismét megkeresheti a Big Ten év végén egy újabb bővítéssel kapcsolatban. Ez azonban nem hiszem, hogy megvalósul. A 12 csapatos konferenciák korát éljük, ahol a két csoportgyőztes csap össze a konferenciaelsőségért a Championship Game-en. Ez lehetne a Big East előtt álló út is, de ehhez további négy csapat és a konferencia teljes megszilárdítása kellene. A Big Eastnek is vannak elvei, szeretnék, ha a kosárlabdában megmaradhatna a 16 csapat. De mivel az elit kosárlabda konferencia tagság az egyik legvonzóbb hozadéka a Big Easthez való csatlakozásnak, így nem meglepő, hogy alternatív megoldásokat keres a konf. Ezek közül az egyik legkézenfekvőbb a másodosztály címvédőjének, a Villanova Wildcatsnek a megkeresése azzal a céllal, hogy csatlakozzanak futballban is a konferenciához. Is, hiszen minden más sportban már ott vannak, és a futballcsapatuk eredményei is támogatják a változtatást. A megkeresés megtörtént a közelmúltban, és a Villanova atlétikai részlegének vezetője, Vince Nicastro elmondta, hogy csupán az egyetem döntésén múlik, hogy megtörténik-e a váltás.

A Villanova 1980-ban lépett be a Big Eastbe, de a váltáskor megszűntették az addig elsőosztályú focicsapatot. Öt év múlva ismét lett futball szakosztálya az egyetemnek, de ettől a pillanattól kezdve a másodosztályban szerepeltek. 1997-ben már megkeresték őket a Connecticut társaságában a csatlakozással kapcsolatban, de akkor nemet mondtak az elsőosztályú focira. Azóta azonban sok minden megváltozott. A Big East szempontjából már az egy plusz tag is előrelépés lenne, hiszen így nem kellene évről évre  minden csapatnak öt, általában igen költséges konferencián kívüli mérkőzést lekötnie, és nem fordulna elő az sem, hogy egyes csapatok csupán három hazai konferenciameccset játszanak.

A Villanova valószínűleg novemberig, a Big East találkozóig meghozza döntését, amely elsősorban anyagi áldozatokról szól. A legnagyobb költséget az infrastrukturális fejlesztések jelentenék. Ezek vonatkoznak többek között a létesítmények állapotára, az edzéskörülmények javítására, illetve magára a stadionra. Lehetőség a Philadelphia Eagles stadionja, de mivel az Eaglesön kívül a Temple is ott játssza a mérkőzéseit, illetve az idén indított Philadelphia Union MLS csapat is itt szerepel fontosabb összecsapásain, valószínűleg más lehetőség után kell nézni. Ez lehet a Villanova jelenlegi otthona, de mivel az csupán 12000 fő befogadására képes, és az FBS minimum limit 15000 fő, így bővítésre lenne szükség. Lehetőség még a környékbeli PPL Park, illetve a Franklin Field bérlése. Emellett az egyetemnek biztosítania kell az eddigiekhez képest további 22 amerikaifoci-játékos ösztöndíjának költségeit, és az 1972-es Title IX. egyezménynek megfelelően a női sport ösztöndíjak számát is növelni kellene ugyanennyivel.

Ha a Wildcats igent mond, akkor sem beszélhetünk következő évtől kezdődő Big East futball tagságról. Lehetőségük lenne egy évig még a másodosztályban szerepelni, és részt kell venniük a két éves átmeneti fázisban, amikor még csak ideiglenes a tagságuk az FBS-ben. Úgy tűnik tehát, hogy a legvalószínűbb az, hogy a tagságuk egy igen esetén is csupán 2014-től lehetne esedékes.

A Villanova mellett évek óta emlegetett csapat a Memphis, de ők csakis akkor jönnének, ha kosárlabdában is beléphetnek. Már csak a Louisville-lel 1948 óta (főleg a kosárlabdában) tartó rivalizálásuk miatt is érdemes lenne a konferencia tagjává válniuk. Ha olyan csapatot keresünk, akik esetleg csupán fociban érkeznének, akkor leginkább az East Carolináról lehet szó.

Gaál Sándor (gsn)