Big XII figyelő - 2.

Újra felemás érzések kavaroghatnak bennünk a dél- és középnyugati államokat tömörítő konferencia második hete láttán. Mesékbe illő feltámadások és váratlan gyengélkedések is akadtak

A hét mérkőzése (lehetett volna): Oklahoma Sooners – Florida State Seminoles 47-17.

Az ACC egyik élcsapatának Normanbe érkezését komoly várakozás előzte meg. Christian Ponder Florida State irányító játéka és a Stoops-testvérek támadó-védekező háborúja (Bob a hazaiak vezetőedzője, Mark a vendégek védőedzője) az első negyedig kiegyenlített küzdelmet is hozott. A második játékrész döntötte el a meccset, méghozzá Landry Jones passzparádéjával: a másodéves QB előbb Cameron Kenney-t, majd James Hannát kínálta meg egy 36 és egy 46 yardos TD-t érő átadással és ezzel olyannyira elkapta a fonalat, hogy a meccs végén 30-40, 380 yard és négy TD állt a neve mellett. Ryan Broyles is villogott, tizenkét elkapásból 124 yardot és egy TD-t szorgoskodott össze. Nem véletlen, hogy a kimagasló WR-játék okán DeMarco Murray RB-t is takaréklángra tehették, szerény, 51 yardos futómennyisége így is két hatpontost ért. A teljesen szétesett Seminoles csak a meccs utolsó pillanataiban hajtotta végre egyetlen passzolt TD-t érő akcióját, azt is a csereirányító, E.J. Manuels indította.

Kimondhatjuk, a Florida State-nél Chrisitian Ponder meccsvégi cseréje a Heisman-álmok végét is jelentette. A Sooners Landry Jones - Demarco Murray - Ryan Broyles hármasa viszont az összes szezonvégi támadódíjat besöpörheti.

 

És a 3. héten? Az oklahomai Telepesek a Mountain-West konferencia egyik legjobbjával, a BYU-t verő Air Force Falconsszal találkoznak. A Légierő majdnem 850 yardot futott az első két meccsén és ha a kiváló secondaryjük is jól muzsikál, a Biletnikoff-díjra aspiráló Sooner, Broyles eddigi legnagyobb kihívása elé nézhet.

 

A hét rivalizálása: Iowa Hawkeyes – Iowa State Cyclones 35-7.

            Az Iowa állambeli Cy-Hawk Trophy ( Iowa City és Ames városának küzdelme) talán csak a statisztikák miatt tartogatott izgalmakat: a Big Ten konferenciában szereplő. eleve esélyesnek számító Sólyomszemek tavaly szinte az összes meccsüket a negyedik negyedben döntötték el. Nos, ez az apró izgalom is hamar tovaszállt: a hazaiak az első öt támadó drive-jukból négyet touchdownnal fejeztek be, ami az amesi egyetemi campus televíziós nézettségi mutatóit gyorsan letörte. A Ciklonok szempontjából nem sok pozitívum történt a meccsen, 2006 óta ugyan először TD-t szereztek neves ellenfelük ellen, de mindez két perccel a meccs vége előtt történt, amikor már minden eldőlt. A harmadik negyedben 28-0-ás Iowa vezetésnél Austen Arnaud minden mindegy alapon elkezdett dobálgatni, aminek zsinórban három interception lett a vége. Arnaud a mérkőzést végül 20-44-es mutatóval és 197 yarddal fejezte be. Míg az Iowa futói közül Adam Robinson karriercsúcsnak számító 156 yarddal és TD-nal végzett, névrokona, az Iowa State-éljátékos Alexander Robinsont negyvennyolc yardon tartotta a Hawkeyes D.

            Egy nemzeti bajnoki címért és egy Big XII utolsó előtti helyezésért küzdő csapat „rangadóját” láthatták Iowa állam lakói és ugyan Paul Rhoads Iowa State HC jó úton jár az építkezésben, az épülő Ciklon-házon jókora lyukak tátonganak.

            És a harmadik héten? A Cyclones a Kansas City Chiefs stadionjába látogat, hogy begyűjtse második potenciális zakóját az eddig remeklő Kansas State Wildcats gárdájától. Elnézve az Iowával szembeni futás elleni „védekezést”, ha a Vadmacskák vezető RB-je, Daniel Thomas újra 100 yard körül zár, az Iowa State (szinte) biztos vereséggel kezdi konferenciamenetelését.

 

A hét bukása: California Golden Bears – Colorado Buffaloes 52-7.

            A két év múlva már teljes jogú Pac-10 konferenciatag Bölények kis ízelítőt kaphattak a rájuk váró Csendes-óceán parti megpróbáltatásokból. Tyler Hansen irányító és a Nate Solder-vezette támadófal rossz döntések sorozatával tette naggyá a Cal védőfrontját, 5 labdaeladással és 241 yard össztámadásbeli „teljesítménnyel” fejezve be a meccset. Hansen egymaga három interceptiont dobott, az egyiket bal kézzel (!), ezt Mike Mohamed, a Mackók belső linebackere egy gyors köszönöm kíséretében TD-ig vitte végig. A múlt heti Rocky Mountain Showdown alapján még nem kaptunk teljes képet a csapatról, de a kirajzolódó festményen a sötét színek dominálnak.

 

És a 3. héten?A Colorado hazai pályán, Boulderben a Hawaii ellen javíthat, ha nem is a játékán, de legalább az eredményességén. A Warriors sem kápráztatta el eddig a szurkolóit túlságosan, de az Army elleni hárompontos siker megmutatta, hogy tudnak küzdeni. Erre szükségük is lesz, mert a Buffs számára is élet-halál kérdése ez a győzelem. A Hawaii után a Georgia és a Mizzou következik a coloradói naptárban és Dan Hawkins főedző számára az esetleges 1-5-ös szezonkezdés a kirúgással lehet egyenértékű.

 

A hét meglepetése: Kansas Jayhawks – Georgia Tech Yellow Jackets 28-25.

Turner Gill főedző és a Kéksólymok bebizonyították, hogy van élet a halál után. A múlt heti North Dakota State elleni 3-6-os fiaskót sikerült a tudatalattiba száműzniük egy több elemében kicserélt csapattal. A eddigi kezdőirányító Kale Pick (nomen est omen) a partvonalra szorult, a helyére beállítot freshman Jordan Webb pedig meghálálta a bizalmat: 179 passzolt yardja mellé három touchdownt és mindössze egy interceptiont dobott. Őt sikerrel egészítette ki támadásban az ugyancsak újonc James Sims RB: 101 yardja és hatpontosa önmagáért beszél. A meccs hőse az elkapó Daymond Patterson lett, aki egy rövid passzot elkapva három blokkot is legyűrve cipelte 35 yardon át a végzónáig a labdát.

 

És a harmadik héten? Alaposan feladta a leckét a Kansas az egyetemi futballt szerető társadalomnak: vajon melyik a csapat igazi arca? A Southern Mississippi otthonában valódi kétesélyes meccset láthatunk, a Jake Laptad DE vezette Jayhawks-védelem passzáradattal nézhet szembe.

A hét támadója: Landry Jones. Az Oklahoma irányítója 380 passzolt yardjából 321-et az első félidőben szerzett, szinte egymaga eldöntve a Florida State elleni meccset.

A hét védője: Justin Springer. A kansas linebackere tizenöt TFL-t és egy sacket mutatott be a Georgia Tech elleni győztes mérkőzésen.

 

További eredmények:   

Nebraska Cornhuskers – Idaho Vandals (WAC) 38-17

                                   

 

Missouri Tigers – McNeese State Cowboys (FCS) 50-6

                                  

 

Oklahoma State Cowboys  -Troy Trojans (Sun Belt) 41-38

                                  

Baylor Bears – Buffalo Bulls (MAC) 34-6

                                           

 

Texas A&M Aggies – Louisiana Tech Bulldogs (WAC) 48-16

                                  

Texas Longhorns – Wyoming Cowboys (MWC) 34-7

                                  

Kansas State Wildcats – Missouri State Bears (FCS) 48-24

                                  

 

Texas Tech Red Raiders – New Mexico Lobos (MWC) 52-17

 

 

A Big XII erősorrendje a második forduló után:

           

                Big XII North, avagy a kansasi keringő 2.:

 1. (1.) Nebraska (2-0)
 2. (2.) Missouri (2-0)
 3. (3.) Kansas State (2-0)
 4. (6.) Kansas (1-1)
 5. (4.) Colorado (1-1)
 6. (5.) Iowa State (1-1)

 

Big XII South avagy Délen a helyzet változatlan:

 1. (1.) Oklahoma (2-0)
 2. (2.) Texas (2-0)
 3. (3.) Texas A&M (2-0)
 4. (4.) Oklahoma State (2-0)
 5. (5.) Texas Tech (2-0)
 6. (6.) Baylor (2-0)

 

És végezetül az extra beharangozó: a harmadik hét főmérkőzése szombatról vasárnapra virradóra, éjjel kettőkör a Texas Tech Red Raiders és a Texas Longhorns meccse lesz, amit az ESPN America élőben közvetít. Bár 2009-ben a csúcsra járatott Longhorns viszonylag simán kiütötte a Vörös Lovagok újjáépülő csapatát, a 2008-as lubbocki drámát amíg élünk, nem felejtjük el.

A Crabtree-varázslat felidézésével kíván hasonló izgalmakat és jó meccsnézést:

 

Mészáros Gergely (Dzsokijuing)