Big XII figyelő - 3.

Az előételek után végre a főmenűbe is belekóstolhattunk, két konferenciameccsel megkezdődött a Big XII érdemi szakasza.

A hét (konferencia)mérkőzése: Texas Tech Red Raiders – Texas Longhorns 14-24.

A nyugat-texasi Lubbock városa a Longhorns-verés lázában égett, a Texas ugyanis baljós előjelekkel érkezett a Jones Stadionba. Nemlétező futójáték, az irányító Garrett Gilbert bizonytalankodása és a domináns elkapók hiánya mind a Longhorns-offense alkonyát vetítették előre. Az első negyed azonban rögtön a Red Raiders-fanatikusok torkára forrasztotta az üvöltést: egy elhibázott Tech-snap után a vendégek rögvest labdát szereztek és a támadódrive Fozzy Whitaker RB hatpontosával zárult. Hamarosan 14-0-ra alakult az állás Mike Davis, a semmiből felbukkanó freshman elkapó jóvoltából, de az éppen a tévé előtt hátradőlő austiniakat Jarvis Phillips 88 yardos interception TD-je gyorsan magához térítette. A meccs képe teljesen megfordult: a Texas támadófala kapitulált, a Tech védők vezérei, Brian Duncan LB és Scott Smith NT felváltva döngölték a talajba Gilbertet. Duncan hat tackle-el és egy sackkel, míg Smith 2 sackkel és egy interceptionnel járult hozzá a nyilvános kivégzéshez. Az ellenkező előjelű végeredmény oka és a Red Raiders egész meccsre kiható balszerencséje, hogy a hazai támadók nem tudtak felnőni a feladathoz. Taylor Potts QB csak a második negyedben játszott jól, egy apró sérülést is összeszedett és a helyére beállt Steven Sheffield irányítófutásai újra nyitottá tették a kezdő QB kérdését. A Texas D a kritikus helyzetekben hozta magát, Blake Gideon egyből visszaszerezte a labdát Scott Smith INT-je után, majd a harmadik negyedben Curtis Brown újabb labdaszerzése már mezőnygól-akciót hozott. A mérkőzés momentuma mégis Gilbert magára találása volt: a Longhorns vezére az utolsó drive-ban hozta magát és a TE Barrett Matthews end zone-elkapása a győzelmet jelentette. Tommy Tuberville boszorkánykonyhájában hatékonyabb támadóstratégiát kell kifőzni.

 

 

 

A hét másik konferenciameccse: Kansas State Wildcats – Iowa State Cyclones 27-20.

A két csapat a Kansas City Chiefs NFL stadionjába vitte a meccset, ami rosszat tett a nézettségnek: az ötvenezres KSU-tábor helyett mindössze 38 468 néző kísérte figyelemmel Daniel Thomas, a Kansas State és a Big XII konferencia legjobb running backjének one-man showját. Thomas karriercsúcsnak számító 34 labdát kapott, ezt száznyolcvanegy yardra és 2 touchdownra váltotta. A Ciklonok végig jól tartották magukat: A.J. Klein 69 yardos interception TD-jával meccsben is voltak, de 24-20-as Wildcats-előnynél Austen Arnaud, az Iowa State tapasztalt irányítója labdát vesztett, amit a meccs végén mezőnygóllal büntetett a K-State. Bill Snyder Vadmacskái továbbra is az Északi Divízió „sötét lovai”, versenyben lehetnek az elsőségért.

 

 

A hét rivalizálása: TCU Horned Frogs (Mountain-West) – Baylor Bears 45-10.

Az őstörténeti korokban a két egyetemnek ugyanaz a város, a texasi Waco adott otthont. 1910-ben tűzvész pusztította el a Texasi Keresztények campusát és ők Isten figyelmeztető ujjának engedelmeskedve meg sem álltak a kilencven mérföldre eső Fort Worth-ig, mai székhelyükig. A Baylor a közös futballtörténelem hajnalán, a TCU pedig napjainkban dominál, a Szarvasbékák a szombati nagy ugrással pedig 49-49-7-re alakították az örökmérleget. Robert Giffin III, a vendég Medvék QB-je passzjátékban ugyan hozta magát, de rettegett futásait brutálisan letörte a hazaiak védőfrontja. Andy Dalton Texas Christian-irányító 21-23-as passzmutatóval, 267 yarddal és két touchdownnal zárt, 91.3-as mutatója a legjobb passzhatékonyság 2004 óta az első osztályban.

 

 

A hét meglepetései, avagy Menekülések a Győzelembe III fejezetben:

I. Oklahoma Sooners – Air Force Falcons (Mountain West) 27-24

A toronymagas esélyes normani Telepesek 27-10-es vezetésről engedték vissza a mérkőzésbe a Légierő ligaelső futójátékát. DeMarco Murray ugyan 110 yarddal és két touchdownnal felvette a vendégekkel a versenyt, de a Sooners-védelem kiharcolt turnovere nélkül melegebb is lehetett volna a mérkőzés vége.

 

 

II. Texas A&M Aggies – Florida International (FIU) Golden Panthers (Sun Belt) 27-20

Az Őstermelők támadófala mellé csődgondnokot rendelhettek ki a meccs után, mert a produkciójuk egyszerűen szánalmas volt. Jerrod Johnson QB-t képtelenek voltak megvédeni, a kiváló irányító hatszor került vízszintbe a gyepszőnyeggel, négy labdaeladása csak a hab volt a tortán. Christine Michael és Cyrus Gray futásai jelentették a visszatáncot a szakadék széléről, az utóbbi running back győztes touchdownja tartotta életben az Aggies veretlenségét.

 

 

III. Missouri Tigers – San Diego State Aztecs (Mountain-West) 27-24

A Tigrisek már az Azték vadászok célkeresztjébe kerültek és egy perc hiányzott a nagyvad elejtéséhez. Ha Blaine Gabbert, a hazaiak irányítója nem találja meg T.J. Moe-t egy rövid keresztpasszal, aki aztán 68 yardon át a végzónáig cipeli, ma a forduló bombameglepetéséről beszélhetnénk. Ronnie Hillman, a SDSU elsőéves futója komplett bohócot csinált a Mizzou védelméből, 75, majd 93 yardos TD-futása a forduló egyik legnagyobb RB-teljesítménye volt. A Missouri futás elleni védekezését sürgősen fel kell turbózni, ezzel a "játékkal" a Nebraska és a Kansas State ellen is az esélytelenség nyugalmával léphetnek majd pályára.

 

 

A hét bukása: Southern Mississippi Golden Eagles (Conference-USA) – Kansas Jayhawks 31-16

Legalább választ kaptunk a Kéksólymok igazi arcának kínzó kérdésére. A Georgia Tech elleni meglepetésgyőzelem után itt az újabb vereség. Félreértés ne essék, a Southern Miss a C-USA egyik legjobbja és senki sem számított kansasi oldalról sétagaloppra, de a vendégtámadók múlt hét pénteki teljesítménye borús képet rajzol a Jayhawks fölé. Jordan Webb QB 138 passzolt yardja vagy James Sims RB hetvennégy yardos futóteljesítménye önmagáért beszél, talán Johnathan Wilson négy elkapásból alkotott 67 yardja és touchdownja volt a fény az éjszakában.

 

A hét támadója: Brandon Weeden QB (Oklahoma State)409 yardot és hat touchdownt passzolt, Justin Blackmon WR 174 yardot és három TD-t ebből el is kapott a Tulsa Golden Hurricane (C-USA) elleni meccsen, megosztva kapják az elismerést.

A hét védője: Eric Hagg S (Nebraska)és Curtis Brown CB (Texas) is fordulópontot jelentő labdaszerzést mutatott be.

További eredmények:    Washington Huskies – Nebraska Cornhuskers 21-56 (Pac-10 figyelő)

                                          

                                            Colorado Buffaloes – Hawaii Warriors (WAC) 31-13

 

 

A Big XII erősorrendje (elől zárójelben az előző heti helyezés, hátul az össz- és a konferenciamutató):

 

Big XII North avagy a Bölények megugrása:

1 (1.) Nebraska (3-0)

2. (2.) Missouri (3-0)

3. (3.) Kansas State (3-0, 1-0)

4. (5.) Colorado (2-1)

5. (4.) Kansas (1-2)

6. (6.) Iowa State (1-2, 0-1)

 

Big XII South, avagy a Kovbojok ég felé lovaglása:

1.(1.) Oklahoma (3-0)

2. (2.) Texas (3-0, 1-0)

3. (4.) Oklahoma State (3-0)

4. (3.) Texas A&M (3-0)

5. (5.) Texas Tech (2-1, 0-1)

6. (6.) Baylor (2-1)

 

Mészáros Gergely (Dzsokijuing)