Bowl szezon - a mai menü (01/01)

Mivel az új esztendő első napján már BCS Bowlok is vannak az NCAA étlapján, a kínálatot több részben adagoljuk. Jelen cikkünkben a ma esedékes négy non-BCS Bowlt mutatjuk be

TICKETCITY BOWL

 

Mikor?

Január elsején, este 18.00-as kezdettel, az ESPNU-n. Hazánkban az ESPN America január negyedikén, 10.30-kor tűzi műsorára.

 

Hol?

A dallasi Cotton Bowl nevű létesítményben. Hetvenkét éven át itt rendezték az azonos nevű Bowlt is, a Red River Rivalry-nak (Oklahoma-Texas) pedig 1932 óta ad otthont. A Dallas Cowboys a ’60-as éveket töltötte itt, és az SMU Mustangs történetének nagyobbik fele is ehhez a stadionhoz köthető. Több, mint 92 ezer szurkoló befogadására alkalmas, az 1994-es labdarúgó vébén is a helyszínek között volt.

 

Miért?

Mivel a Cotton Bowl elköltözött az újonnan felépített Cowboys stadionba, új Bowl meccset "kellett" megszervezni, ha már egy ekkora stadion a rendelkezésre áll. Karórát és elektronikai ajándékcsomagot kapnak a játékosok.

 

Kik játszanak?

A Big Tenből hatodikként választhatott csapatot magának a TicketCity, míg a Big XII-ből nyolcadikként. Az egyik a Northwestern lett, amely nem túl veretes csapatok ellen 5-0-val nyitotta az évet, ezért is csalódást keltő, hogy mérlegük év végére 7-5-re módosult. Az akkor 13. helyen lévő Iowa elleni siker volt az idény csúcspontja. A Texas Tech is ugyanilyen mérleggel zárt, nekik a Missouri felülmúlása volt a leghangosabb győzelmük. Mindkét csapat eléggé átlagos alapszakaszon van túl, de egy Bowl győzelemmel mindenképpen sokat lehet dobni ezen.

 

Érdekességek az egyetemekről:

Az illinoisi Northwestern egyetem az ország egyik legjobb tanintézménye, az élvonalbeli futballcsapatokkal rendelkező iskolák közül pedig alig van olyan, aki fel tudja velük venni a versenyt. 2008-ban nyitottak egy részleget Katarban is. Chicagoban az első felhőkarcolós oktatási intézményt a N’western építette fel. A profi focistákat Luis Castillo, Barry Cofield vagy a legújabb generációból Mike Kafka és Corey Wootton képviseli.

A Texas Tech azon kevés college között van, melynek nevében a Technological is megtalálható. (Lásd még Virginia Tech, Georgia Tech, Lousiana Tech). A Lubbock városában székellő csapatnak 3 éve mindenki csodájára járt, a Graham Harrell – Michael Crabtree féle csapat rengeteg szurkolót állított akkor maga mellé, de korábban Wes Welker is az iskola falai között nevelődött.

 

 

Kikre figyeljek?

NORTHWESTERN

Jeremy Ebert, WR - Ő vezeti a Big Tent elkapott yardokban (919), ennek ellenére nem került be a konferencia válogatottjába. Slot receiver, aki ügyesen tudja magát tisztára játszani.

Stephen Simmons, RB - A három legjobb futója nem áll rendelkezésre a Wildcats-nek, így az a Simmons léphet előtérbe, aki az év elején még 1. volt a depth charton, de a Badgers előtti 7 meccsen 1 carry-je volt összesen.

Evan Watkins, QB - Mivel a remek formában kezdő Dan Persa elszakította az Achilles-inát, a jó felépítésű (6’6) újonc ugrott be a helyére az elmúlt két meccsre. Nem volt túlságosan remek viszont, hiszen 4 INT és 3 fumble került a neve mellé, szóval kivételesen nem azért került be a neve ebbe a rovatba, mert húzóember, hanem mert abszolút döntő szempont lesz az ő javulása (vagy stagnálása).

 

TEXAS TECH

Lyle Leong, WR - Az országban a második legtöbb touchdown elkapás az övé, tizenhét. Mivel hatalmas a súlypontemelkedése, így az end zone környékén is legfőképpen őt keresik a labdával.

Bront Bird, LB - Hard hitter játékos a védelem közepén, aki a 101 tackle mellé 3 interceptiont is fel tud mutatni és van 4.5 mínusz yardos szerelése.

Jarvis Phillips, CB - Veszélyes visszahordó és ball-hawk. Csapata legtöbb pick-jét jegyzi, a Texas elleni rangadón kettőt is fogott.

 

Mire számítsak?

A Northwestern az 1949-es Rose Bowl óta nem tudott meccset nyerni az utószezonban, szóval a motiváció számukra adott. A Texas Tech védelme a 116. az élvonalban, több, mint 30 pontot kapnak meccsenként. A támadók viszont jók, Taylor Potts (31 TD, 9 INT) irányító már gimiben is együtt játszott a már említett Leonggal és Detron Lewis is szinte ugyanannyi yardot tett meg idén, mint a no1 célpont. Bár a passzjáték dominál a TTU-nál, ne lepődjünk meg ha Baron Batch futásai is zavart tudnak kelteni. A Wildcats offenzív problémáiról már volt szó, emellé 3.3 sacket engednek be meccsenként. A védelem a szezon végére szintén szétesett, az Illinois ellen 48, a Wisconsin ellen 70 pontot engedélyeztek.

A tartalékosság és a kevesebb szurkoló miatt kisebb esélyekkel vág neki a meccsnek a Northwestern, ráadásul már 60 évi kísérti őket a bowlsiker-nélküliség, ugyanakkor az is könnyen elképzelhető, hogy a Red Raiders védelme királyt csinál a beugró játékosokból és akkor a turnover mutató dönthet egy sokpontos meccsen.

 

 

OUTBACK BOWL

 

Mikor?

Másnaposság űző program az Outback Bowl magyar idő szerinti 19:00 órás kezdésével, és az amerikai országos csatorna, az abc közvetíti.

 

Hol?

A csak NFL-t nézőknek is ismerős lehet a helyszín, ami a Tampa Bay Buccaneers arénája, a 65 000 férőhelyes Raymond James Stadium. A város lényegében 3 egymásba épült település, Tampa, St.Petersburg és Clearwater. Az egybefüggő hármas metropolisz dél-florida legnagyobb városa.

 

Miért?

Egy Tampában rendezendő Bowl lehetősége akkor vetődött fel, amikor a College Football Hall of Fame és a Nemzeti Football Alapítvány szakított az együttműködéssel, aminek a keretében az alabamai Birmingham-ben rendezték a Hall of Fame Bowl-t. 1985-ben inkább átjöttek Floridába és itt folytatták a Bowl meccseket. 1995-ig megmaradt az addigi Hall Of Fame Bowl elnevezés, de ekkor lemondott a CFB HoF a rendezésről, amit Tampa városa vett át, a helyi székhelyű étteremlánc segítségével. Ekkor lett az Outback Steakhouse a névadó szponzor. Szintén ekkor változott meg a meghívási rendszer is. Addig ACC csapatok játszhattak itt Big Tenből érkezett ellenfelekkel, de az új vezetőség az SEC-vel kötött inkább szerződést, így azóta a college foci két leggazdagabb konferenciája küldhet ide csapatokat. Legtöbb győzelemmel a Georgia, a Michigan és a most is résztvevő Penn State rendelkezik (1995, 1998, 2006), szám szerint 3-3-mal. A másik résztvevő, a Florida Gators, akárcsak a PSU, negyedszer nyert meghívást ide. Az ő mérlegük 1 győzelem (2005) és két vereség (2002, 2003). Legutóbb az Auburn és a Northwestern mérkőzött egy emlékezetes hosszabbításos thrillerben, aminek a végén a Tigers vihette haza a serleget. Az Outback Bowl legértékesebb játékosai között is találunk pár nagy nevet. Bobby Engram, Drew Brees és Shonn Greene is elnyerte ezt az elismerést, míg a legutóbbi meccs MVP-je, az Auburn WR-je, Darvin Adams lett. A résztvevő csapatok 3,1 millió dollárt vihetnek haza, a játékosok viszont természetesen itt is egy ajándékcsomagot, ami jelen esetben tartalmaz egy Best Buy vásárlási utalványt, egy Fossil orát, egy sapkát, egy Outback utalványt, valamint egy Jostens által gyártott emlékgyűrűt.

 

Kik játszanak?

A szezon egyik legnagyobb csalódása a Gators idei szereplése. Csak a Texasnak sikerült alulmúlnia őket szánalmas teljesítményben. Pedig, ha döcögve is, de 4-0-val indult a szezon. A Bama elleni vereség is vállalható volt, de a nevetséges játékkal abszolvált két otthoni zakó az LSU és a Mississippi State ellen egyszerűen érthetetlen. Az egyetlen pozitívum számukra, hogy a Koktél Party-t legalább megnyerték a Georgia ellen és saját kezükben volt a sorsuk. A South Carolina ellen, hazai pályán megszerezhették volna még így is a SEC East első helyét, de ismét kilátástalan játékkal rukkoltak elő, így két év után elvesztették a divízió trónját. Az elrontott tortán a Florida State elleni szétesés volt a hab. 2003 óta az első olyan meccs volt, ahol SEC-n kívüli ellenféltől kaptak ki. Ezek után nem is csoda, hogy már decemberben bejelentette Urban Meyer, hogy jövőre már inkább a családjával szeretne foglalkozni a foci helyett.

A PSU nagyjából azt hozta idén amit várni lehetett. Csak a tradíciók miatt emlegették őket is Big Ten esélyesként, de a játékoskeret most nem annyira erős, mint volt mondjuk 2 éve. A kötelező meccseket könnyedén hozták a gyengébb non-konf ellenfelekkel szemben és az Alabama ellen is viszonylag mérsékelt verést kaptak. Sőt, még a konferencia alsó fele ellen sem voltak gondjaik, viszont a Big Ten első fele nagyon simán verte őket. Igazán csak a Michigan State dolgát tudták megnehezíteni, az Illinois, az OSU és az Iowa túl nagy falat volna ennek a felforgatott csapatnak. Kijelenthetjük, hogy a kudarcot elkerülték, így az idei küldetés mondhatni teljesítve és a Bowl meccsen sem esélytelenek.

 

 

Érdekességek az egyetemekről:

A University of Florida 50 ezer fős hallgatói létszámával a UCF mögött csak az állam második legnagyobb, viszont kutatási és egyéb tanulmányi eredményei miatt a U.S. News & World Reports ranglistája szerint a világ 53. legjobb egyeteme. Rengeteg ismert ember alma matere, a tudományos-, a művészeti- és természetesen a sportéletben is. Ide járt például Jonathan Demme, aki Oscar-díjat kapott a Bárányok Hallgattnak rendezésért. A televíziós személyiségek közül egykori Gator az ESPN két gyönyörű oldalvonali riporternője, Erin Andrews és Jenn Brown is. A híres úszóprogram olyan sztárokat nevelt ki, mint az itthon nem túl népszerű Ryan Lochte vagy a veterán olimpiai bajnoknő Dara Torres. A feltűnő, hogy rengeteg híres footballedző végzett a UF-en, illetve játszott itt. A South Carolina jelenlegi HC-ja, Steve Spurrier Heisman-trophyt nyert QB-ként, majd 1996-ban bajnoki címet HC-ként. De rajta kívül az Auburn mestere Gene Chizik is gainesville-i és a jelenlegi NFL edzők közül ketten, Todd Haley (Arizona) és Chan Gailey (Buffalo) szintén narancs-kékben töltötték egyetemi karrierjüket. Játékosként a legnagyobb sikereket minden idők talán legjobb NFL RB-je Emmit Smith és a szintén Hall of Famer DE, Jack Youngblood érte el az egykori Florida focisták közül. A jelenlegi NFL-ben játszó ex-gator-öket túl hosszú lenne felsorolni, de Percy Harvin vagy Louis Murphy neve sokat elárulhat a képzés minőségéről.

A Floridához hasonlóan a Penn State egyetem is egy óriási intézmény. 45 ezer tanulójuk van a fő campusban és összesen 94 ezer diák tagja a PSU családnak, persze ebben már az összes szervezetük benne van, és az eredményei alapján a világ 47. legjobbjának tartják. Az üzleti élet jeles képviselői közül Mark Parker, a Nike jelenlegi igazgatója a PSU-n végzett. A filmek szerelmeseinek talán ismerősen csenghet Steven E. DeSouza neve, aki szintén PSU diák volt és forgatókönyvírói karrierje során olyan emblematikus alkotásokat jegyzett, mint a Dredd Bíró, a 48 óra, a Beverly Hills-i zsaru vagy mindannyiunk kedvence, a Die Hard első része. A foci világában csak Linebacker U-ként emlegetik az egyetemet, tekintettel arra, hogy milyen sok jó LB-t adtak az NFL-nek. A régi sztárok közül Jack Ham vagy Matt Millen is itt végzett, míg a mai mezőnyben Paul Posluszny és Tamba Hali öregbíti például a Nittany Lions hírnevét. Akad persze híres támadójuk is. Elég ha Kerry Collins-ra gondolunk, vagy a 70-es évek Steelers dinasztiájának RB-jére, Franco Harris-re.

 

Kikre figyeljek?

FLORIDA

Ahmad Black, S - A meccset sérülés miatt kihagyó Janoris Jenkins mellett egyértelműen a Gators legjobb játékosa volt a 2010-es szezonban Black. 107 szerelése hatalmas szám egy safetytől és mellé még 3 INT, 1 sack és két kierőszakolt fumble is társult. Sokan leszólják a draft esélyeit, mivel a méretei koránt sem ideálisak, főleg az 5-9-es magassága számít picinek, de a játékán kicsit sem látszik, hogy mekkora. Hatalmasakat képes ütni és szinte mindig ott van a labda környékén. Hibázni szinte soha nem szokott. Ha egy jó combine-t, esetleg egy senior bowlt tud maga mögött, akkor 2-3. körre jó lehet. A méretei és az ellenmondást nem tűrő játéka miatt egy bizonyos Troy Polamalu-hoz lehetne hasonlítani

Jeff Demps, RB - A college foci jelenlegi leggyorsabb játékosa, az NCAA regnáló 100 méteres sprintkirálya számára nem volt igazán kiemelkedő ez az év. A szezon elején nagyszerűen játszott, de később állandóan sérülések kínozták. Ennek ellenére 531 futott yardjával vezeti a Gators ranglistáját és a Bowl meccsen is bármikor megvillanhat, ami azonnali TD-hez vezet ismerve a sebességét. Komoly nehézséget okozhat a lassabb és erősebb RB-khez szokott PSU védőknek.

Trey Burton, QB/RB/WR/TE - A freshman mindenes, aki talán Tebow örökébe léphet jövőre. Már idén is megdöntötte az „isteni Tim” TD rekordját a Kentucky elleni 6 pontszerzéssel, de a passzain még sokat kell javítani, hogy valóban veszélyes legyen. Viszont wildcatből nagyon nehéz megállítani, főleg, ha megfelelően rotálják a hasonló stílusó Jordan Reed-del vagy a klasszikus irányító Brantleyvel.

Említésre méltó: Mike Pouncey (OL), Jelani Jenkins (LB), Will Hill (S)

 

PENN STATE

Stephen Wisniewski, OL - Az idei class legjobb center prospectje jelenleg guard poszton játszik, de a legtöbb scout inkább középen képzeli el őt az NFL-ben. Futásblokkolásban elit játékos, míg a passzoknál van hová fejlődnie, de még sok lehetősége lesz rá. A 2-3. körben szinte biztosan elkel majd a játékjoga

Evan Royster, RB - Elég erőteljes visszaesést produkált idén a PSU egyetlen igazi sztárja. 5,7 yardról 4,9-re esett vissza a futásonkénti átlaga és a megítélése is gyorsan zuhant. Küszködött sérülésekkel, de leginkább azzal, hogy nem volt megfelelő a passzjáték a szezon nagy részében, így az összes védő rá figyelt. Jobban járt volna, ha tavaly egy nagyon erős szezon után profinak áll, mivel most már annak is örülhet ha 4-6. körben kiválasztja egy NFL csapat. Viszont ezen a meccsen még nagyon alkothat.

Derek Moye, WR - 806 yard és 7 TD az óriás termetű WR idei eredménye. 6-5-ös magassága megmozgatja a játékosmegfigyelők fantáziáját, de a sebessége és a technikája még nagyon kiforratlan, így nem várható, hogy jelentkezik idén a draftra. Jövőre viszont korai pick lehet, ha képes tartani ezt a fejlődési tempót.

Említésre méltó: Matthew McGloin (QB), Brett Brackett (WR), Mike Mauti (OLB)

 

Mire számítsak?

Két edzőlegenda valószínűleg utolsó találkozása lesz ez. Meglepő módon viszont nem a 84 éves PSU ikon, Joe Paterno készül a visszavonulásra ezzel a meccsel, hanem a 46 éves Urban Meyer... Mind a ketten 2-2 nemzeti bajnoki címmel rendelkeznek, ám JoePa csak eggyel több konferencia bajnoki serleget birtokol. Ha a játékosok egyenkénti képzettségét és játéktudását nézzük, akkor nem lehetne esélye a Nittany Lions-nak, de a Florida rettenetes idei szezonja után bármi megtörténhet. A Gainesville-i szurkolók abban bízhatnak, hogy kedvenceik nem akarják vereséggel búcsúztatni Meyer-t, így felszívják magukat erre a meccsre. Várhatóan rengeteg futást láthatunk, mert mind a két csapatnak ez a fő profilja. Könnyen döntő lehet, hogy sikerül-e labdákat szereznie a sérülésektől tizedelve is nagyon veszélyes Gators secondarynak, az egykori walk-on QB, McGloin ellen. A PSU esélye, hogy minden emberével nyomást próbál gyakorolni John Brantley-re, aki idén semmit sem tudott kezdeni ilyen helyzetekben a gyenge O-line játék és a saját hibái miatt. A győztest nem merném megjósolni, de mindenképpen érdemes megnézni a meccset, ha másért nem, a két HC találkozása miatt.

 

 

CAPITAL ONE BOWL

 

Mikor?

Este 19 órás kezdettel az ESPN-en. Az ESPN Americán másnap reggel 8 órakor lehet felvételről bepótolni.

 

Hol?

Az orlandoi Citrus Bowlban. Mivel a stadionról már a Champs Sports Bowlnál írtunk, ezért egy érdekesebb sztorit vennénk most elő. 1973 korai szakaszában kezdődött el a Tangerine (mai Citrus) Bowl 17000 ülőhelyesről 51000-re történő bővítése. A nyáron azonban a munkálatok megakadtak, mert a kivitelezők nem kapták meg a szükséges engedélyeket. Az akkor még Tangerine Bowlnak nevezett rendezvény szervezői a költözés mellett döntöttek, Orlando helyére East Carolina és az Ohio állambeli Miami pályázott. Novemberben a carolinaiak visszavonták nevezésüket, majd egy hirtelen ötlettől vezérelve (szorított a határidő), és mindenki számára meglepő módon a Florida Gators pályáját, a Gainesvilleben található Florida Fieldet jelölték ki helyszínnek. A nagyobb stadion természetesen nagyobb közönséget igényelt, és különleges szabályozásokat is be kellett vezetni, hogy a Bowl megfeleljen az NCAA előírásainak. Ez megtörtént, de a rendezők meghívott csapatok nélkül maradtak. Kényszermegoldásként a Floridában épp edzőtáborozó két egyetem, a Miami és a Florida játszotta le a találkozót. A Hurrikánok 16-7-re megverték az Aligátorokat, a meccs gúnyneve a „Transzplantációs Bowl” lett. A folyamatos költöztetés félelmétől vezérelve a Bowl 1974-ben visszatért eredeti otthonába, a Tangerine bővítése pedig néhány éven belül megvalósult.

 

Miért?

A mérkőzés a Cotton Bowl és a Sun Bowl után a legrégebbi non-BCS bowl, pontosan 60 éves. Az első összecsapáson körülbelül 9000 néző volt jelen. 1952-ben így jellemezték: „Kis Bowl nagy szívvel”, arra utalva, hogy a teljes bevételt jótékonysági célra fordították. Az 1968-as év előtt jórészt déli iskolák kerültek ide, gyakran a már nem létező Ohio Valley Conference bajnoka. A rákövetkező 8 évben a MAC győztese került össze SEC valamelyik erősebb csapatával. A ’70-es években a nagyobb konferenciák elkezdtek jobban koncentrálni a Bowlokra, ezért a szervezők is komolyabb gárdákat hívhattak meg. 1987 és 1991 között az ACC bajnoka mellé meghívásos alapon került be neves (főleg déli) csapat. Az 1991-es mérkőzés a nemzeti bajnokságról döntött. Az alapszakaszt 11 győzelemmel és 1 döntetlennel végző Georgia Tech nyert a Nebraska ellenében. A nézőcsúcs 1998-ban született meg, 72940 ember tekintette meg a helyszínen, ahogy a Florida diadalmaskodik a Penn State felett. 1947-1982-ig Tangerine Bowl, 1983-2001-ig Florida Citrus Bowl néven volt ismert a CO Bowl. A pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó Capital One cég 2001-ben a főszponzora lett az eseménynek, 2003-ban pedig exkluzív jogként névadóvá vált. Mióta egyike a kiemelt bowloknak, a Capital One Bowl hagyományosan január 1-jén, keleti parti idő szerint délután 1 órakor kezdődik, pontosan a Rose Bowl előtt. Mindkettőt az abc közvetíti, az ESPN felügyeletével. 2004-ben a Capital One Bowl az ötödik számú BCS-Bowl szeretett volna lenni, de erről főleg a stadion rossz állapota miatt egyelőre le kellett mondania.

A Capital One szponzorálja az „Év Kabalája” versenyt is. A szurkolók szavazhatnak a kedvenceikre, akik közül a 10 hét voksait összesítve kerül ki a nyertes. A döntősök a mérkőzés félidejében vonulnak fel, a győztes díjának átadását az abc élőben sugározza. A 2009-es vetélkedő legjobbja The Bearcat, a nyest lett Cincinnattiből. Emellett a 2. és 3. negyed közötti nagyszünetben látványos showműsort nézhet végig a nagyérdemű.

 

 

Kik játszanak?

Amint már szóba került, ha lenne 6. BCS Bowl, akkor ez lenne az. Nem csak azért, mert a SEC-ből és a BigTenből is a legjobb nem BCS bowlozó csapatot választhatják a rendezők, hanem az idei párosítás miatt is. A Michigan State a Big Ten bajnoka lett hármas holtversenyben, de mivel maximum ketten mehetnek a BCS-re egy konferenciából, ők jártak rosszul. Az Alabama pedig még mindig a címvédő, szóval erejét nem igen kell magyarázni. A tuscaloosai csapatba 8 támadó és 4 védő tért vissza a bajnokcsapat kezdőjéből. Mérlegük 9-3 lett, a South Carolina, az LSU és az állami rivális Auburn járt túl az eszükön. A Spartans a Rose Bowlozó Wisconsint 34-24-re győzte le, a bajnoki címtől pedig az Iowa elleni megsemmisítő, 37-6-os vereség ütötte el. A harmadik bajnok Ohio State-tel idén nem találkoztak.

 

Érdekességek az egyetemekről:

Az oldalunkon található ismertetőkből mindent megtudhattok az Alabamáról és az MSU-ról, kár tovább ragozni. Annyi azért megjegyzendő, hogy a Spartans offensive coordinatorát, Don Treadwellt tegnap, szilveszter este nevezte ki főedzőnek a Miami (Ohio).

 

Kikre figyeljek?

ALABAMA

Mark Ingram, RB - A tavalyi Heisman nyertes visszafogott éven van túl, elvégre 816 yardot futott összesen, de nagyban árnyalja a képet, hogy az első két meccsen pihent, illetve váltótársa, Trent Richardson is szorgosan termelt (658 yard). Ne lepődjünk meg, ha a 2011-es draft leghamarabb gazdára találó futója ő lesz.

Julio Jones, WR - Első két évében nem tudott olyan számokat felmutatni, mint arra fizikai felépítése predesztinálja, de ebben a QB is ludas volt. A szezont 75 elkapásból 1084 yarddal zárta, 7 elkapott és egy futott touchdownja is van. Harmadéves, így nem biztos, hogy részt vesz a drafton, pedig top15-ös tehetség.

Marcell Dareus, DE - Korosztálya első számú 3-4-es defensive end-je. Jelen állás szerint biztos top10-es választott, hiszen igazi hiányposzt az övé az NCAA-ben, míg a profik közt nagy igény van rá. All-down játékos, egyértelmű passzhelyzetekben a NT helyet is el szokta foglalni, illetve 4 emberes falban az egyik DT posztot is eljátssza.

Említésre méltó: James Carpenter (OT), Mark Barron (SS), Robert Lester (FS)

 

MICHIGAN STATE

Greg Jones, MLB - A csapat legnagyobb sztárja és kapitánya. A teljes pályát képes bejátszani, 98 szerelése van eddig a szezonban, nem véletlen ő az NCAA legtöbbre taksált középső linebackere

Keshawn Martin, WR/RS - A BigTen legjobb punt returnere 14.2-es átlagot hoz visszahordásonként, és a Wisconsin ellen egy touchdownt is elért

Dan Conroy, K - A másodéves rúgó 15 kísérletből csak egyet hibázott idén, viszont van 50 yardos gólja is

Említésre méltó: Edwin Baker (RB), Chris L. Rucker (CB), Johnny Adams (CB)

 

Mire számítsak?

Ha mindkét csapat mindent belead, akkor újabb ékes példáját láthatjuk, hogy a SEC erősebb, mint Big Ten. Sokkal több a playmaker a Tide-ban, és a védelmük pedig továbbra is ligaelit. Mérleg alapján a Spartans lenne az esélyes, de ez nem így van. Számos junior van a délieknél, akik utolsó meccsükre készülhetnek a draft előtt, így gyaníthatóan mindent meg fognak tenni a győzelemért. Ha McElroy nem fog ki egy nagyon gyenge napot, akkor a Bama offense Ingrammel, Richardsonnal és Jones-szal maximum lelassítható, de nem megállítható. A másik oldalon Kirk Cousins-ék egy olyan védelemmel találkoznak, amilyennel idén még nem és igencsak erőn felül kellene nyújtani ahhoz, hogy a Badgers-veréshez hasonló bravúrt sikerüljön összehozni. Ha viszont sikerül, az hatalmas skalp nem csak a spártaiaknak, de az egész Big Tennek is.

 

 

GATOR BOWL

 

Mikor?

Újév napján, magyar idő szerint este fél 8-kor kezdődik a mérkőzés, amit az ESPN2 közvetít

 

Hol?

A helyszín ezen a Bowlon is NFL stadion, pontosabban a Jacksonville Jaguars pályája, az Everbank Field, ahová College foci eseményeken akár 84 000 ember is jegyet válthat. Ennyien általában csak a szintén mindig itt rendezett Florida-Georgia "koktélpartin" szoktak lenni... NFL-nél a biztonságiaknak kevésbé kell aggódniuk, és most sem valószínű, hogy teljes kapacitással kell majd működnie a létesítménynek, ami megnyitása, 1995 óta a Gator Bowl otthona. Előtte szintén jacksonville-i Gator Bowl stadionban tartották az összecsapást, illetve a lebontása után 1 alkalommal a Florida Gators stadionja, a Swamp volt a helyszín.

 

Miért?

1945-ben 4 jacksonville-i vállalkozó, Charles Hilty, Ray McCarthy, Maurice Cherry és W.C. Ivey hozta létre a Gator Bowl Szövetséget, ami azóta is a mérkőzés rendezője. Az első találkozóra saját zsebből dobták össze a 10 ezer dollárt. Azóta Jacksonville egyik legnagyobb eseménye lett a Gator Bowl, amit idén 65. alkalommal rendeznek meg. Furcsa és tragikus események is köthetőek a meccshez. Az első 1963-ban történt. A helyi Roosevelt Hotel-ben tartották a Gator Bowl utáni bált, ami alatt tűz ütött ki és 22-en életüket vesztették. Később kiderült, hogy a rendezvények nem volt köze a tűzesethez. Egy másik érdekesség az 1978-as meccsen történt. A Clemson és az Ohio State csatájának végén, 17-15-ös Tigers vezetésnél interceptiont szerzett a Clemson játékosa, Charlie Bauman. Kifutott vele az oldalvonalon, de szerencsétlenségére a Buckeyes kispadjához, ahol az eredménytől elborult Woody Hayes, az OSU vezetőedzője, nemes egyszerűséggel leütötte. Az eredményre nem volt hatása a dolognak, de Hayes-t másnap kirúgták az Ohio State-től. A meghívás eléggé kaotikusan alakult az utóbbi időkben. Sokáig az SEC egyik csapata játszhatott itt, majd 1994-től az ACC-vel kötöttek megállapodást, majd a Notre Dame-mel, aztán a Big12, Big East, Big Ten hármassal. Idén megint változott a helyzet, aminek az lett a vége, hogy az SEC és a Big Ten csapatai közül választanak, a többiekkel pedig felbontották a szerződést. Ezen a Bowlon legtöbbször a Clemson csapata vehetett részt, kilencszer. Viszont a legtöbb győzelmet holtversenyben a Florida és a Florida State könyvelheti el 6-6 sikerrel. Utóbbi csapat a címvédő is, miután tavaly ők verték meg a West Virginia-t. Az MVP-k között jó sok nagynevű játékost találtunk, bár az értékét a címnek csökkenti, hogy mindig kettőt választanak belőle és nem offense-defense megosztásban. Fred Biletnikoff, Floyd Little, Archie Manning, Earl Campbell, Thurman Thomas, Donovan McNabb, Michael Vick, Philip Rivers, Pat White, Calvin Johnson csak, hogy tényleg a legnagyobb sztárokat említsük, akik valaha voltak a Gator Bowl legjobbjai. Tavaly ezt a címet E.J. Manuel és Noel Devine kapta meg. A meccs névadó szponzora a Progressive biztosító társaság. A meghívott csapatok számlájára 2 750 000 dollár vándorol a részvételért. Az egyetemek játékosai itt is egy Fossil órát tehetnek zsebre, ami mellé jár egy Oakley napszemüveg, egy bőr utazótáska, valamint egy Gator Bowl gyűrű és labda.

 

Kik játszanak?

A Mississippi State talán legfényesebb sikereit érte el idén a Bulldogs. Csak az SEC 4 legjobb csapata tudta őket megverni. Név szerint az Auburn, Alabama, LSU, Arkansas kvartett. De elverték idegeben a Floridát és a rivális Ole Miss-t, valamint hazai pályán a Georgiát. Az alapszakasz végén a 21. helyet kapták meg a BCS listán, ami minden idők legjobb starkville-i szereplése. 2007 óta először sikerült elérniük a Bowl részvételt, így mondhatjuk két év alatt beérett Dan Mullen munkája, mert egy nagyon jó kis csapatot hozott össze a korábbi SEC pofozógép Miss State-ből.

Ezzel szemben a nagy múltú Michigan továbbra is csak keresi az utat a régi sikerekhez. Hiába kezdték 5-0-val a szezont, hamar kiderült, hogy a védelem gyengesége miatt nincs esélyük komolyabb eredményeket elérni. Hiába rakott össze egy nagyon komoly, Big Ten hagyományoktól abszolút távol álló offense-t Rich Rodriguez, a defense az egész FBS egyik legrosszabb egysége. Vereségeik alkalmával mindig több mint, 30 pontot kaptak, de az Illinois-tól például 65-öt. Azt a meccset ugyan sikerült megnyerniük hosszabbításban, de nem volt egy percig sem reális esélyük a Big Ten első felében végezni. Ez most már könnyen RR állásába kerülhet.

 

 

Érdekességek az egyetemekről:

A Mississippi State University nem tekinthető igazán nagy intézménynek, bár majdnem 20 ezer hallgatójával az állam legnagyobb létszámú egyeteme. Fő profilja az agrármérnök képzés, amiben a legjobbnak tartják az USA dél-keleti régiójában. Sportok közül leginkább a kosárlabdában sikeresek, bár túl könnyű dolguk nincs a hatalmas konferencián belüli ellenfelek miatt. A jelenlegi Major sportágak leghíresebb Mississippi State neveltje Jonathan Papelbon, a Boston Red Sox dobója, aki az MLB egyik legjobb closere. Focistái közül talán még sokan emlékeznek a '90-2000-es évek elnyűhetetlen Bills elkapójára, Eric Moulds-ra, aki ide járt egyetemre. A maiak közül a leghíresebb Tommy Kelly Raiders DT és David Stewart Titans OT.

Az MSU-val szemben a University of Michigan egy igazi óriás. Több mint 41 000 hallgató vesz órákat náluk és számtalan híres politikust, művészt és sportolót képeztek k, az 1817-es alapítás óta. Két olyan zenész is járt ide, akiről nem igazán gondoltuk volna, hogy valaha egyetemi képzést kaptak. Az egyik Madonna, aki táncszakos ösztöndíjat kapott annak idején, de végül hamar elhagyta Ann Arbort. A punk egyik nagy öregje, Iggy Pop is koptatta a Michigan padjait, bár ő sem kapott végül diplomát. Kapott viszont Gerald Ford, az USA 38. elnöke, aki Richard Nixon lemondása miatt lett elnök. Egyetemi évei alatt focizott is a Wolverines-ben, mint center és linebacker. Még az NFL-ből is kapott ajánlatokat, de a foci helyett végül a Yale jogi karát választotta. 2006-os temetésén a UM zenekara eljátszotta tiszteletére az egyetem harci indulóját. Itt végezte az egyetemi tanulmányait a 90-es évek kosársztárjai közül Glen Rice és Chris Webber, de az ugyanebben az időbe, a Rockets csapatával 2 bajnoki gyűrűt nyerő edző, Rudy Tomjanovich is. Nem szabad megfeledkezni minden idők legellentmondásosabb úszózsenijéről, Michael Phelps-ről sem, mint ex-rozsomákról, vagy az NHL-ben sztárrá váló Marty Turco-ról. Adam Schefter, az NFL tudósító is Ann Arbor-ban diplomázott. A college jelenlegi edzői közül Jim Harbaugh és Les Miles kezdte itt a karrierjét, mint játékos. Dan Dierdorf a hall of famer OT, jelenlegi CBS kommentátor szintén. Ty Law, Charles Woodson és Steve Hutchinson, LaMarr Woodley, Braylon Edwards az utóbbi pár évtized legnagyobb Wolverines játékosai. Na és persze itt végzett Magyarország két legnépszerűbb amerikai focistája, Tom Brady és Meskó Zoltán is.

 

Kikre figyeljek?

MISSISSIPPI STATE

Derek Sherrod, OT - Az idei végzősök legjobb támadó falembere. Hatalmas termetű, de meglepően jó technikájú játékos. Főleg a futásblokkolásban erős, fejlődőképes, így bátran állíthatjuk, hogy potenciális franchise LT lehet egy NFL csapatban. Első körös pick.

Chris White, ILB - Egykori JuCo játékos, mint még sokan a Bulldogs-ban. Csak a második szezonja volt ez az NCAA-ben, de idén megállíthatatlan volt. All-SEC szinten játszott. 105 szerelés mellett 6 sack és 2 lehalászott passz fűződik a nevéhez. A felépítése fantasztikus és hatalmas lehetőségek vannak benne. Leginkább 3-4-es védelembe illene a viszonylag limitált sebessége miatt. A 3-4. körben potenciális steal

Vick Ballard, RB - Igazi TD-gyáros a tavaly még Junior College-ben futó Ballard. 892 futott yardjához 16 TD társult, ami megsüvegelendő dolog. Fizikális, de mégis gyors. Jól illik a spread optionbe. Komoly próba elé állíthatja a nevetséges Wolverines védelmet

Említésre méltó: Chad Bumphis (WR), Pernell McPhee (DE), K.J. Wright (LB)

 

MICHIGAN

Denard Robinson, QB - Pat White reinkarnációja. Rich Rodriguez tanítványának távozása óta talán a legdinamikusabb scrambling QB a ligában, aki a futásait arra is felhasználta, hogy passzoljon ha kell. A 2316 passzolt yard melletti 1643 futott egység egészen durva számok, nem is beszélve az összesen szerzett 30 TD-ről. Ennek az árnyoldala, hogy gyenge felépítése miatt ugyan fantasztikus a sebessége, de szinte nincs olyan meccs amit végig tudna játszani Shoelace. Ha szerencséje van akkor csak 1-2 drivera sérül meg, de sokszor már nem is tud visszajönni egy-egy nagyobb ütés után

Stephen Schilling, OG - A Michigan idei legjobb prospectje. Jó kis futásblokkoló guard, aki főleg zone blockingban találhatja meg a számítását. Nem túl erős a guard class, így akár 3. körös is lehet egy jó workouttal

Roy Roundtree, WR - 882 yardos összteljesítményével a Big Ten harmadik legeredményesebb elkapója a sophomore WR. Gyors és jók a kezei, de néha teljesen értelmetlen hibákra is képes. Ha ezeket kiküszöböli akkor jó játékos lehet. Az erős Bulldogs secondary ellen nem lesz könnyű dolga.

Említésre méltó: Vincent Smith (RB), Darryl Stonum (WR), Mike Martin (NT)

 

Mire számítsak?

Sokpontos csatának ígérkezik ez a meccs, két dinamikus offense-t játszó csapattal, főleg futásokra építve. Forma alapján sokkal esélyesebb a Miss State és egy ilyen kisebb Bowl nem biztos, hogy lázba hozza a Wolverines játékosait. Csak akkor van esélyük, ha valami csodás változás történik a védelemben és nem kapnak 30 pont fölött. Dan Mullen viszont első Bowl győzelmére készül, így most nem tennék sokat a rozsomákokra.

 

 

Herczeg Ádám (Höri) és Tálosi Tibor (haromt)