Bowl szezon - A mai menü (12/28)

Éjszaka újabb 2 mérkőzéssel gazdagodunk, ráadásul ezúttal igazán nívós párosítások kerülnek terítékre

 CHAMPS SPORTS BOWL Mikor?
A találkozóra december 29-én, szerdán 00:30-tól kerül sor, a mérkőzést az Egyesült Államokban az ESPN, hazánkban pedig az ESPN America élőben közvetíti. Az ESPN America 12:30-tól ismétli meg az összecsapást.

Hol?
A mérkőzést az 1936-ban megnyitott Florida Citrus Bowlban rendezik meg Orlandoban, amely az évek során sok nagy sportesemény helyszíne volt. Többek között az 1994-es labdarúgó vb mérkőzéseinek is otthont adott. Jelenleg a Florida Tuskers UFL franchise hazai stadionja, és emellett négy fontos college mérkőzést is itt rendeznek meg. Ezek közül kiemelkedik a Capital One Bowl és a Champs Sports Bowl, valamint a college foci egyik all-star mérkőzése, az East-West Shrine Game. A negyedik esemény a Florida Classic néven ismert rivalizálás a Florida A&M és a Bethune-Cookman FCS csapatok között.

Miért?
A Champs Sports Bowlt 1990 óta minden évben megrendezik. Eredetileg még Sunshine Classic néven alakult, majd szponzorok érkezése és távozása után végül 2004-től lett a bowl mérkőzés elnevezve a Champs Sports szabadidő-felszereléseket forgalmazó üzletláncról, mint főszponzorról. A Bowl idén 2,125 millió dollárt garantál a két egyetem számára. A résztvevők egyenként kapnak egy $420 értékű vásárlási utalványt, amelyet bármely Best Buy üzletben felhasználhatnak, illetve egy Timely Watch Co. által gyártott órát.

Kik játszanak?
A megállapodásnak megfelelően évről évre a Big East és az ACC egy-egy reprezentánsa küzd meg egymással a bowlon, de a Notre Dame helyettesítheti a következő három évben egy alkalommal a Big East képviselőjét. Idén a szervezők nem éltek ezzel a lehetőséggel, másodikként választottak a Big East bowl képes gárdái közül, míg az ACC-ből a harmadik csapatot foglalhatták le. 2010-ben a Big East konferenciát a 9-3-mal végző West Virginia Mountaineers képviseli, ellenfelük pedig a North Carolina State Wolfpack lesz, amely 8-4-gyel zárta az idényt. A két csapat korábban 9 alkalommal találkozott, az összesített mérleg 5-4 a WVU javára.Érdekességek az egyetemekről:
A West Virginia egyetem híres az FBI-al való együttműködés révén kialakított kriminalisztika szakáról, de ezen kívül több tudományterületen is igen jó híre van az intézménynek. A leghíresebb hallgatója az egyetemnek a Cisco System CEO-ja, John Chambers, de több neves politikus, kormányzó járt ide. Sport terén kiemelkedik Jerry West, az NBA irányító csillaga, Hall of Famer játékos, többször díjazott csapatvezető. West az NBA logójában is szerepel. Fia, Jonnie jelenleg is a West Virginia kosárcsapatában játszik. Westen kívül a WVU hallgatója volt az NFL Hall of Famer LB, Sam Huff is, aki a Giantsben és a Redskinsben töltötte pályafutását. Jelentős futballedzők (Rich Rodriguez, Terry és Tommy Bowden) és a közelmúlt és a jelen NFL játékosai között is találunk sok-sok egykori hallgatót (Jerry Porter, Todd Sauerbrun, Steve Slaton, Kyle Boller, Owen Schmitt, Pat McAfee, Adam Pacman Jones és a fiatalon elhunyt elkapó, Chris Henry). A WVU a legtöbb college futball győzelemmel rendelkezik azon elsőosztályú csapatok közül, amelyek még nem nyertek National Championshipet.
A North Carolina State a Research Triangle egyik tagja, amely az egymáshoz közel levő NC State, North Carolina és Duke kutatásban nagy eredményeket felmutató egyetemekre használt kifejezés. Az egyetemeknek nagy része van a háromszögön belül a gazdasági fejlettségben, illetve abban, hogy több komolyabb vállalkozás települt a Chapell Hill-Raleigh-Durham régióba. Az egyetem leghíresebb volt hallgatói között említhetjük John Edwards korábbi kétszeres elnökjelöltet, Robert Gibbst, a Fehér Ház jelenlegi sajtófőnökét, és Donald Bitzert, a plazma tv feltalálóját, aki jelenleg is az egyetem professzora. A sportolók közül kiemelkedik a 70-es évek NBA sztárja, a Hall of Famer David Thompson, a 2010-ben PGA Championshipet nyerő golfozó, a dél-afrikai Tim Clark, illetve az olimpiai bajnok úszó, Cullen Jones. Edzők közül kiemelhető a Steelers korábbi SB győztes HC-ja, Bill Cowher, illetve két NBA edző, Vinny Del Negro az LA Clippers, illetve Nate McMillan, a Portland TrailBlazers HC-ja. A közelmúlt és jelen legnevesebb futballjátékosai közül pár: Torry Holt, Philip Rivers, Mario Williams, Adrian Wilson, Jerricho Cotchery, Stephen Tulloch, Tank Tyler, Manny Lawson és John McCargo.

Kikre figyeljek?
WEST VIRGINIA


1. Geno Smith (QB): Bár a védelemről szólt idén leginkább a West Virginia játéka, kellemes színfolt volt Geno Smith teljesítménye. Smith egy triple optiont játszó csapatba került be, korábban futásra építő QB játék volt jellemző West Virginiában. Ezzel szemben Smith inkább passzoló QB, és idén magasan a WVU offense legjobb játékosa volt. 23 TD-je mellett mindössze 6 interceptiont dobott első kezdő idényében.


2. Robert Sands (FS): Sands tavaly robbant be a köztudatba, miután kiváló teljesítményt nyújtott FS poszton a csapatban. A közel két méteres magasságával furcsa látvány a védelem hátsó soraiban, és bár idén annyira nem kimagasló a játéka, egészen biztosan gondot okoz majd hatalmas méretéhez képest remek gyorsasága miatt az NC State QB-jének. Sands juniorként jelentkezhet a 2011-es draftra, amennyiben lesz NFL idény, reális esélye van arra, hogy előkelő helyen vigyék el.


3. Noel Devine (RB): Devinetól azt várták a szakértők a szezont megelőzően, hogy Heisman esélyes is lehet. Aztán amikor elkezdődött az idény, kiderült, hogy a WVU fala nem kellően jó futásblokkolásban. Ehhez jött még az, hogy Devine sérült volt az idény nagy részében. Szűnni nem akaró lábujj- és bokasérülése is közrejátszott abban, hogy mindössze 886 futott yardig jutott. A bowlon nagyon szeretne javítani a lendületességben és méretben leginkább Darren Sprolesra emlékeztető futójátékos.
Említésre méltó: Ryan Clarke (FB), Chris Neild (NT), Keith Tandy (CB)

NORTH CAROLINA STATE


1. Russell Wilson (QB): Wilson 2010-ben ismét a Wolfpack legfontosabb játékosa volt. Az alacsony, de mobilis QB-ra idén is számíthatott a csapat mind passzjátékban, mind futásban, sőt ezúttal is jól dobott futás közben is. Talán a döntéshozó-képesség az, ahol kisebb kritika érheti, de alapvetően ezen a téren sem volt rosszabb idénye, mint sophomoreként. 35 TD-t köszönhetett idén a QB-nek a csapat, 26 TD átadás mellett 9-et futva ért el az ACC legjobb irányítója.


2. Nate Irving (ILB): Csodálatos teljesítményt nyújtott idén az autóbalesete után visszatérő játékos. Irving passz ellen és futás ellen is remekelt, sőt, a QB-kat is őrületbe kergette blitzeivel. Az egész NCAA talán legkomplexebb LB teljesítménye volt az idén az övé. Ami külön kiemelendő, az a Wake Forest elleni 8 negatív yardot eredményező szerelése, illetve 19,5 negatív yardos szerelése az évben, amivel megdöntötte a Houston Texans DE, Mario Williams csapatrekordját.


3. George Bryan (TE): Az ACC legjobb TE-jéről beszélünk, aki már évek óta egyik legfontosabb tagja a State elkapóállományának. A tavalyi előrelépése után idén sokan azt várták tőle, hogy még előkelőbb helyet vív ki a rotációban és a 800-1000 yardot közelíti majd, de erre végül nem került sor. Ettől függetlenül maradt a 2012-es draft class egyik legtöbbre tartott TE tehetsége.
Említésre méltó: Owen Spencer (WR), Michael Lemon (DE), Dwayne Maddox (OLB)Mire számítsak?
Mindkét csapat kissé csalódott lehet, hiszen mindkettejüknek volt lehetősége arra, hogy megszerezzék konferenciájuk automatikus BCS helyét. A WVU két gyenge meccsének köszönhetően (a Syracuse ellen Geno Smith, a UConn ellen az RB-k gyengélkedése miatt maradt le így végül a Big East BCS helyéről a csapat), az NC State pedig Maryland elleni veresége miatt maradt le arról, hogy a BCS helyről döntőn ACC Championship Game-en szerepeljen. A Maryland és a Cincinnati az a két csapat, amely a két gárda szezonját összeköti, igaz, az összehasonlítás nem teljesen fair. A Cincyt mindketten legyőzték. Amikor a Marylanddel játszott a WVU, akkor még a futásra épített a Terrapins és Jamar Robinson volt a QB, amikor az NC State ellen léptek pályára Friedgenék, akkor már a Danny O’Brien vezette passzjáték tette félelmetessé a Terpst. Ettől függetlenül elmondható, hogy a WVU könnyedén nyert a csapat ellen, az NC State pedig döntő meccset bukott ellenük. Ha azonban eltekintünk a közös ellenfelektől, akkor is elmondhatjuk, hogy a fogadóirodák is a West Virginiát tartják a mérkőzés két pontos favoritjának.

A Mountaineerst idén a védelme repíti előre, amely az NCAA egyik legjobb védekező egysége. Jeff Casteel hihetetlen munkát végzett, és remekül hívja a 3-3-5-ös védelem playeit. Igazán kiemelkedő egyéni teljesítmény nélkül engedélyezte a WVU idén átlagban a második legkevesebb pontot az ellenfeleknek. Egyetlen csapat sem tudott ellenük 21 pontnál többet szerezni. A D erőssége leginkább a védőfal, amelynek az erős NT, Chris Neild az oszlopa, illetve Scooter Berry az, akinek a teljesítménye az NCAA egyik legjobb futás elleni védelmévé tette a WVU-ét. Neild és Berry mellett igazi sackspecialisták is találhatóak az Eersnél, Julian Miller és Bruce Irvin személyében, akikkel nagyon meggyűlhet az idén igen gyengén teljesítő State fal baja. Annak ellenére, hogy a kiváló QB, Russell Wilson mobilitása sokszor megmenti őket, az NCAA legrosszabbjai között volt ennek a falnak a teljesítménye QB védésben. Az NC State ahogy egész évben, ezúttal is inkább a passzjátékra lesz utalva, ami nem meglepő, hiszen Wilson fantasztikus idén is. Ráadásul segíti az is a junior irányítót, hogy a Big East legjobb CB-je, Brandon Hogan ACL-szakadása miatt kihagyja majd a találkozót. A WVU idén egyszer találkozott hasonló csapattal, mint a Wolfpack. A Cincinnati Bearcats ellen remekeltek Hoganék, még akkor is fontos ezt megemlítenünk, ha a Cincy idén nagyon alulteljesített. Az azonban igaz, hogy hasonló kaliberű QB és WR állományuk van, illetve egy hasonlóan gyenge támadófal, és visszafogott futójáték volt rájuk jellemző, mint idén az NC State-re.

A Wolfpack védelme azonban legalább egy-két poszton jobb, mint a Cincyé. Kimagaslik az idén futás ellen jól teljesítő védőfal és az LB sor. Az LB-k legjobbja az a Nate Irving, akiről már korábban írtunk, nem túlzás azt mondani róla, hogy a konferencia egyik legjobb védőjátékosa. A problémák elsősorban a secondaryben voltak 2010-ben, a szezon elején meglepően jól játszottak, novemberre azonban a tavalyi évre emlékeztetett a produkció. Több nagy playt engedtek, mint ahány passzt kivédekeztek. Talán a pihenés használ az egységnek, mert nagy szükség lenne arra, hogy előrelépjenek ezen a téren. A WVU ugyanis az elmúlt éveket meghazudtolva a passzjátékával veszélyesebb. Geno Smith gyors, jó ritmusváltó WR-ei, Tavon Austin, Jock Sanders, Stedman Bailey és Brad Starks mind mélységi passzokkal, mind rövid screenekkel életveszélyesek. A sok screenre azonban egészen biztosan felkészíti majd Tom O’Brien a Wolfpacket. A WVU futójátéka idén hatalmas csalódás volt, Devine gyenge teljesítményét csupán a short yardage RB, Ryan Clarke produktuma múlta alul. A 8 TD mellett Clarke elmondhatja magáról, hogy több eladott labdája volt, mint ahány mérkőzést játszott. Nagy változás ezen a téren nem várható, hiszen még fokozza a problémákat, hogy a WVU kezdő centerének, Joe Madsennek tanulmányi problémák miatt ki kell hagynia a mérkőzést. De abban azért biztosak lehetünk, hogy Noel Devine egy jó produkcióval akar búcsúzni az NCAA-től.


 INSIGHT BOWL Mikor?
Magyar idő szerint december 29-én hajnali négy órakor. Az Egyesült Államokban az ESPN, idehaza az ESPN America közvetíti élőben.

Hol?
A helyszín az Arizona State egyetem hetvenhatezer főt befogadni képes stadionja, a Sun Devil Stadium, amely Tempében, Arizonában található. Korábban az Arizona Cardinals NFL együttese is itt játszotta hazai találkozóit, sőt, Super Bowlt is játszottak már a patinás létesítményben. Tempe városában azonban a stadionon kívül csupán néhány nevezhető említésre méltó nevezetességet találunk, természetesen az Arizona State egyetem legnagyobb campus-a itt található, de a US Airways légitársaság központja is ebben a kisvárosban van.

Miért?
1989 óta vív meg egymással két egyetem évente ezért a bowlért, amely Arizona állam második legjelentősebbje a Fiesta Bowl után. Korábban Copper Bowlként és Insight.com Bowlként is futott, 2001 óta nyert el jelenlegi elnevezését. Bár korábban előfordult, hogy a Pac-10 és a WAC is küldhetett csapatot Arizonába, 2006 óta mindig a Big 12 és a Big Ten konferencia negyedik-ötödik helyezett együttesei csapnak össze. A bowl főszponzora az Insight számítástechnikai cég, amelynek székhelye Tempében található. A résztvevő játékosok egy-egy Sony ajándékcsomagot, egy Tourneau karórát, egy emléksapkát, valamint egy Ogio Cooper hátizsákot kapnak ajándékként, míg a bowl összdíjazása 1,25 millió dollár.Kik játszanak?
A két csapat közül az Iowa vágott neki nagyobb reményekkel a szezonnak, mint amit végül összehozott, az NCAA egyik legjobb védelmével és a Ricky Stanzi-vezette offense-el egy BCS bowlba vágytak, mint azt 2009-ben is tették, akkor az Orange Bowlt sikerült hazavinniük. Kirk Ferentz főedző együttese azonban idén már a harmadik héten vereséget szenvedett (a Tempéhez közeli Tucsonban az Arizonától), majd három siker után hazai környezetben kaptak ki a Wisconsintól, de még így is lett volna esélyük egy nevesebb bowlra, viszont utolsó három találkozójukat elveszítették, különösen fájó, hogy mindet négy, vagy annál kevesebb ponttal, a Northwestern és a Minnesota elleni kudarc pedig előzetesen fix győzelemnek elkönyvelt találkozó volt. Így 5-5-ös mérleggel csak holtversenyes negyedikek lettek a konferencián belül, összmérlegük pedig 7-5 lett.
A Missouritól nem vártak szezon előtt egy ilyen közepes bowlnál sokkal többet, mégis kiválóan kezdték a szezont Blaine Gabbert QB vezetésével. 7-0-val indítottak, legyőzték az akkor még elsőnek rangsorolt Oklahomát is, ezt követően azonban jött két zakó a Nebraska valamint a Texas Tech ellen, és elszálltak a nagyobb remények. A Tigers három győzelemmel fejezte be a szezont, így néhány nagy skalppal a birtokukban a Big 12 északi csoportjának másodikjaként, 10-2-es összmérleggel zárták az alapszakaszt, tizenötödikként a BCS-rangsorban

Érdekességek az egyetemekről
Az Iowa egyetem az USA ötven legjobb felsőoktatási intézménye között van számon tartva, és mivel területén egy neves kórház is működik, egészségügyi képzésben és kutatásban a legjobbak közé sorolható. Rengeteg NFL-játékossal büszkélkedhetnek, jelenleg harminchatan aktívak, a legnevesebbek talán Bob Sanders és Dallas Clark, de neves edzők is jártak ide, mint például a Stoops fivérek, Lou Holtz vagy éppen Brett Bielema.
A Missouri oktatása nem igen neves, egyedül nagy hagyományokra visszatekintő újságíróiskoláját érdemes kiemelni. Futballistákból azonban sincs hiány, itt végzett többek között Jeremy Maclin is. Sportkötődésű még a több nagy franchise-t, köztük a St. Louis Rams-t is irányító E. Stanley Kroenke is.Kikre figyeljek?
IOWA


1. Ricky Stanzi (QB): Stanzi a Hawkeyes tavalyi menetelésének arca volt, úgy tekintettek rá, mint aki bármilyen meccset képes megfordítani, még akkor is, ha nem ő a legjobb irányító az NCAA-ben. Nagyok voltak az elvárások vele szemben az idény előtt, és Stanzi ugyan egyénileg fejlődött, a csapatot nem tudta döntő pillanatokban győzelemre vezetni. A végzős irányítók között azonban ő az egyik legjobb, és feltehetően a drafton is el fog kelni valamikor a második napon.


2. Adrian Clayborn (DE): az NCAA talán legjobb, legkomplettebb passrushere Clayborn. Hatalmas elvárások voltak vele szemben is, amelyeknek többé-kevésbé megfelelt, bár a számok tekintetében nem sikerült hatalmasat alkotnia, de ez annak köszönhető, hogy minden ellenfél rendkívül koncentrált rá. Rendkívül atletikus, mind futás ellen is nagyon hasznos, draft szempontjából is érdekes őt nézni, és ő a Hawkeyes kiváló védelmének legjobbja.


3. Christian Ballard (DT): A másik Hawkeye, akiből első napos pick lehet, de valahol a középső körökben minden bizonnyal el fog kelni, főleg 3-4- DE-ként lehet őt elképzelni az NFL-ben. Az idei szezonja fergetegesre sikerült, a Clayborn elleni védekezésnek köszönhetően nagyobb tér jutott neki, és ebből kihozta a maximumot, öt sack és ötven tackle szép teljesítmény a posztján. Méreteihez képest gyors, és kiválóan szerel, a semmiből előtörve is oda tud érni a futókhoz.
Említésre méltó: Tyler Sash (S), Marvin McNutt (WR), Brett Greenwood (CB)

MISSOURI


1. Blaine Gabbert (QB): a Mizzou irányítója Chase Daniel utódjához méltóan teljesített idén, és hatalmas szerepe van abban, hogy a Tigrisek a Big 12 elitjébe tartoztak 2010-ben. Amellett, hogy remek passzoló, rendkívül jól mozog ki a zsebből, és futásaival is zavarba képes hozni a védelmeket. Érdemes őt úgy is nézni, mint jövőbeli NFL irányítót, ugyanis a szakértők jóslatai szerint jövőre jó esélye lehet arra, hogy hamar kiválasszák a drafton.


2. T.J. Moe (WR): Moe hatalmas középiskolai sztár volt az egész ország egyik legjobb irányítójaként, azonban az egyetemi játékosmegfigyelők inkább safety-ként, esetleg elkapóként láttak benne potenciált – ő pedig élt az utóbbi lehetőséggel, és átkonvertálta magát elkapónak. Tavalyi freshman évében sérülések akadályozták abban, hogy kibontakozzon, idén azonban kulcsjátékok fűződnek a nevéhez, és a csapat kimagaslóan legjobb receivere lett. Ha őt megállítják, nehéz dolga lesz a Missourinak.


3. Andrew Gachkar (OLB): Bár a Missouri védelmét nem szokás a legjobbak között említeni, mégis inkább ez az egység volt az, ami miatt 10-2-vel tudtak zárni a Tigrisek. A nehéz menetrend ellenére az egész NCAA hatodik legjobb defense-e ez, kiemelni közülük egy játékost nehéz, mivel rendkívül kiegyensúlyozottak. Gachkar az egyik tacklegyár a csapatban, és négy turnoverével playmakernek is tekinthető. Külön érdekesség vele kapcsolatban, hogy két évvel ezelőtt több életmentő műtéten esett át egy nagyobb méretű vérrög miatt, és akkor úgy tűnt, soha többé nem léphet pályára – kis hasonlóság Mark Herzlich-el.
Említésre méltó: Kenji Jackson (S), Zaviar Gooden (LB), De’Vion Moore (RB)

Mire számítsak?
Két kiváló védelem csap össze, bár az Iowa defense-e jóval többre van taksálva egyénileg és csapatként is, az eredmények nem támasztják ezt alá. A támadóknál is inkább Ricky Stanzit ismerjük, mint a Mizzou játékosait, mégis a Tigers mutathat fel jobb statisztikákat és eredményeket. Mindkét csapat inkább passzol, de az utóbbi időben gyengélkedő Hawkeyes elkapókkal elbánhat a Missouri „nevesincs” secondary-je, akik rendkívül atletikusak, és bármikor készen állnak labdát szerezni, ezzel szemben az Iowa védelme nem bírt átlagosnál alig jobb irányítókkal sem (pl. Persa, Tolzien). A mérkőzésre egyértelműen a Tigrisek érkeznek jobb passzban, hiszen a Nebraska és a Texas Tech elleni egymást követő vereségek után talpra álltak, ás három értékes skalpot szereztek be, ezzel egy időben az Iowa három förtelmes vereséget szenvedett (igaz, ezen volt idejük gondolkodni). A Hawkeyes-ban nem lesz ott a kezdő futó Adam Robinson és cseréje, Jewel Hampton sem, miután nem feleltek meg a csapat magatartási elvárásainak. Derrell Johnson-Koulianos, a csapat legjobb receivere is eltiltást kapott, miután drogügyletekbe keveredett, ezen veszteségek pedig nagyon nehéz helyzetbe hozzák az Iowa támadóegységét. A szezon alatt mutatott produktum alapján még egy bowlra sem lenne érdemes rakni őket, ez tulajdonképpen az Iowa jól csengő nevei miatt következhetett be. Nem ragozom sokáig: a találkozó esélyese a Missouri, de tévedés azt hinni, hogy nem nyerhet a Hawkeyes minden problémája ellenére, én szoros meccset várok, megéri fennmaradni vagy megtekinteni az ismétlést.


Gaál Sándor (gsn) és Rajnai Gergely (Rajna)