Bowl szezon - A mai menü (12/30)

Egyre sűrűbb a program, estétől reggelig 4 találkozót kínál az NCAA az aktuális játéknapra.

Armed Forces BowlMikor?

December 30-án este 18:00-s kezdettel. Élőben élvezhetjük majd az ESPN America csatornán is az amerikai ESPN stábjának munkáját.

Hol?
 Az Amon G. Carter Stadiumban, tehát a TCU Horned Frogs otthonában lett volna a találkozó,de augusztus 15-én bejelebtették, hogy ezt elkezdik Forth Worth-ben renoválni és új helyszínt kell keresni. Két évig így a SMU otthona lesz az AFB pályája, a dallas-i University Parkban. A Gerald J. Ford stadionba 32 ezren férnek be, de az idei nézőcsúcs alkalmával ezt háromezerrel át is lépte a szurkolók száma. Komoly nevezetesség a pálya mellett Doak Walker pláza, a gárda egykori legendás halfback-jéről és egyben rúgójáról nevezték el az NCAA legjobb RB-jének járó díjat, ennek pontos másolatát is megtekinthetik az idelátogatók. A Mustangs tehát hazai környezetben fogadja ellenfelét.Miért?
Az AFB 2003-ban jött létre, jelenlegi teljes neve, a Bell Helicopter Armed Forces Bowl még mindig klasszisokkal jobb, mint a kezdeti Plainscapital Bank Fort Worth Bowl. De a Bell Helicopter sem elírás, ez a cég tényleg helikopterek vásárlására buzdítja a fizetőképes nézőket. A futballisták egy-egy Sony ajándékcsomagot, karórát, túristatáskát és labdát is kapnak.

Kik játszanak?
Jelenleg a Conference USA és a Mountain-West áll szerződésben a bowllal. Előbbiből az SMU jutott, viszont az MWC-nek nincs elég Bowl képes csapata, így a független Army lett a beugró. Ők azért is érdekesek, mert az előző három évben riválisuk, az Air Force tette itt tiszteletét.
A katonák 6-6-os szezont zártak és mindent elmond az idényükről, hogy a legnagyobb győzelmet a Duke felett aratták, a többi jelentős párharcban rendre alulmaradtak.
Az SMU konfdöntőt játszott, ahol elvérezett a UCF ellen, így jelenleg 7-6 a mérlegük. A Hawaii Bowlon pár napja parádézó csoportellenfél Tulsát 21-18-ra tudták legyőzni, így az azonos mérleg is elég volt a diviziógyőzelemhez.

Érdekességek az egyetemekről:
Az Army úgy ahogy van egészében egy érdekesség, míg az SMU-ról azonnal két dolog juthat eszünkbe. A metodista vallás és a „death penalty” büntetés a ’80-as évek végéről, ami hosszú évekre kivonta a forgalomból a kisebb powerhouse-nak számító texasi csapatot, mivel kiderült, hogy fizettek játékosaiknak, így Eric Dickersonnak is. Thomas Morstead, Emmanuel Sanders és Bryan McCann tavalyelőtt még itt szerepeltek, mára NFL játékosok.Kikre figyeljek?
SMU
Zach Line (RB):
Walk-onként érkezett a csapathoz kalandos körülmények között, ennek ellenére második évében 1391 yard és 10 TD került a neve mellé egy alapvetően passzra berendezkedő csapat tagjaként, ezzel a C-USA legjobb futója. 6.1 yardos átlaggal halad előre labdacipelésenként.

Aldrick Robinson (WR): Iskolarekorder 13 touchdown elkapással. Már két 1000 yardos szezonja is van, hét meccse mindig szerez pontot és volt már 96 és 94 yardos játéka is.

Taylor Reed (MLB): A triple option ellen fokozott feladatkört kap a pálya közepén dolgozó Reed, aki a UCF elleni konferencia döntőben 11 szerelést és 2 sacket is bemutatott.

Army:
Jared Hassin (FB):
A legeredményesebb futó 931 yardot tett meg a földön. Pályáját az Air Force-nál kezdte, de aztán a szárazföldön kötött ki. Elit blokkolónak is számít.

Stephen Anderson (LB): A legtöbb szerelést bemutató játékos (82), három kiharcolt fumble, egy összeszedett, és 11 kivédekezett passzkísérlet. Harmadévesen is már csapatkapitánynak mondhatja magát.

Josh McNary (DE): A csapat 20 sack-jéből 9.5 fűződik az ő nevéhez. Karrierje alatt 27.5 jött neki össze, ez a legtöbb a program történetében egy játékostól. A Bulsworth díjra is jelölték, amit a legjobb olyan játékos kap, aki walk-onként kezdte karrierjét.

Mire számítsak?
Az SMU-nak sosem ment igazán jól a játék az elmúlt években mikor a Navy ellen játszottak. Mivel az Army játéka rokon a tengerészekkel, így most is meggyűlhet a bajuk, de a papírforma így is a musztángok sikerét ígéri. Kiszámíthatatlan évük van June Joneséknak, simán benne van a levegőben, hogy egy végletekig kiélezett összecsapás lesz ez, annak ellenére, hogy alig van hasonlóság a két gárda között.

New Era Pinstripe BowlMikor?
A találkozóra december 30-án, csütörtökön 21:20-tól kerül sor, a mérkőzést az Egyesült Államokban az ESPN, hazánkban pedig az ESPN America élőben közvetíti.

Hol?
Az összecsapást a 2009 áprilisában megnyitott Yankee Stadiumban rendezik meg, amely a New York Yankees baseballcsapat otthona. Sport terén az idei évig csupán a baseballnak adott otthont a stadion. A változást az Army-Notre Dame mérkőzés hozta, amelyet telt ház, több mint 54000 néző előtt rendeztek meg itt november 20-án. A közeljövőben a Pinstripe Bowl mellett évről évre rendeznek majd egy-egy college foci mérkőzést a bronxi arénában. 2011-ben a Rutgers, 2012-ben az Air Force, 2014-ben pedig a Boston College ellen lép pályára az Army a stadionban. Évről évre pályáznak emellett az újévi NHL meccs, a nyitott pályás Winter Classic megrendezésére, eddig azonban nem jártak sikerrel, de ami késik, nem múlik.

Miért?
A Pinstripe Bowlt idén első alkalommal rendezik meg. 2009-ben állapodtak meg az érintett felek a bowl mérkőzés létrehozásáról, és 2010 áprilisában döntött úgy az NCAA, hogy áldását adja a találkozó lebonyolítására. A bowl névadó szponzora a főképp baseball sapkáiról és egyéb fejfedőiről ismert New Era Cap Company, de mellettük a New York Yankees baseball franchise is jelentős összeggel támogatja a rendezést. A bowl 2 milliós payoutot garantál, amit mindkét résztvevő egyetem megkap. Az ajándéklista nem ismert, de nem hivatalos információk szerint egy-egy Ipad-et, és New Era ajándékcsomagot kapnak a résztvevők, és egészen biztosan kapnak valamiféle baseball relikviát is a Yankeestől.Kik játszanak?
A megállapodásnak megfelelően évről évre a Big East és a Big12 egy-egy reprezentánsa küzd meg egymással Bronxban. Idén a szervezők harmadikként választhattak a Big East bowl képes gárdái közül, míg a Big12-ből a hetedik csapatot foglalhatták le. 2010-ben a Big East konferenciát a gyakorlatilag hazai pályán játszó, 7-5-tel végző Syracuse Orange képviseli, ellenfelük pedig a Kansas State Wildcats lesz, amely szintén 7-5-tel zárta az idényt. A két csapat harmadik bowl találkozója lesz ez. Az 1997-es Fiesta Bowlon a Kansas State örülhetett, Bill Snyder fiai 35-18-re győzték le a Donovan McNabb vezette Cuset, majd a 2001-es Insight.com Bowlon visszavágott a többek Dwight Freeneyvel fémjelzett Orange, 26-3-ra győztek.

Érdekességek az egyetemekről:

A Syracuse University New York államban található. Az egyetem tulajdonában van egy több, mint 45000 műalkotásból álló gyűjtemény, amelyben többek között Picasso és Rembrandt festmények is fellelhetőek. A gyűjteményből több mint 100 alkotás díszíti az egyetem belső terét és udvarait.
A sportokat tekintve a Cuse a múltban elsősorban a futballpályán volt, a jelenben pedig a kosárlabdában és a lacrosseban sikeres. Kosárlabdában Jim Boeheim csapata Carmelo Anthony vezetésével jutott el National Championshipig 2003-ban, lacrosseban pedig évről évre a végső győzelemre esélyesek között kell őket számon tartani. A futballcsapat a háborús hős, Ben Schwartzwalder irányításával érte el legnagyobb sikerét, az 1959-as National Championship győzelmet. Az 50-es, 60-as években olyan futójátékosok szerepeltek az Orangeban, mint Jim Brown, Ernie Davis, Jim Nance, Floyd Little és Larry Csonka. Szintén ide járt egyetemre a Raiders mindenható ura, Al Davis, illetve a kimagasló TE, John Mackey, a center Jim Ringo, illetve az elkapó Art Monk. A közelmúlt legnevesebb Cuse játékosai közé Marvin Harrison, Donovan McNabb, Keith Bulluck és Dwight Freeney sorolható.

A leginkább mezőgazdasági területen jelentős Kansas State University a közeljövőben nyitja meg egyedülálló biológiai kutatóintézetét. Az egyetem egykori hallgatói között található William A. Powell, az E-Trade alapítója, Jerry Wexler, a Rock Hall of Fame tagja, az 1950 és 1980 közötti zenei élet egyik legnevesebb producere, Mitch Richmond, korábbi NBA sztár, Michael Beasley, az elmúlt évek egyik legnagyobb NCAA kiválósága, illetve több olimpiai érmes sportoló. Fociban a legnagyobb névnek Michael Bishop és Martin Gramatica számít. Bishop 1998-ban második volt a Heisman szavazáson, de az irányító profi szinten sehol sem találta meg a helyét. Gramatica, pedig 1997-ben nyerte a legjobb kickernek járó Lou Groza Awardot. A jelenlegi nevesebb NFL játékos: Chris Canty, Terence Newman, Jordy Nelson és Josh Freeman.Kikre figyeljek?

Syracuse Orange

1. Delone Carter (RB):
Carter a Syracuse offensének legnagyobb sztárja. A főként fizikális stílusáról ismert játékos a középső futásoknál megállíthatatlan. A lendületesség, és elkapókészség nem erőssége, igazi régimódi erőfutó. Idén 1035 yarddal és 7 TD-vel zárt annak ellenére, hogy sérülés miatt két mérkőzésen is csak limitált szerepet kapott. A játékát remekül kiegészítő Antwon Baileyvel kiemelkedő futóduót alkotnak.

2. Derrell Smith és Doug Hogue (LB-k): A Cuse védelmének legjobbja a két linebacker, az MLB Derrell Smith és a WLB Doug Hogue. Ösztönös és aktív LB-k, akikre bármilyen playhívás esetén számítani lehet. Smith futás ellen remekel általában, de coverageben és blitzek esetén is megoldja feladatát. Utóbbi azonban inkább Hogue felségterülete, az elmúlt két évben összességében 10 sack felett termelt, állandó a jelenléte a line of scrimmage mögött. A két játékos sokoldalúsága alapozza meg Scott Shafer védelmének blitzek terén való sikerességét.

3. Ryan Bartolomew (C): Ha a Syracuse játékosait NFL szemmel nézzük, akkor általában a szakértők három nevet szoktak kiemelni, a punter Rob Longot (róla majd később), az idén remekül játszó LT-t, Justin Pught, illetve az évek óta jó teljesítményt nyújtó, de idén talán kissé visszafogottabban játszó centert, Ryan Bartolomewt. Bartolomew évek óta ennek a csapatnak az oszlopa, elsősorban azért érdemes figyelnünk, mert ott lesz a drafton 2011 áprilisában és hátsó körös pick lehet zone-blocking rendszerben, akár OG, akár C poszton számítson rá potenciális csapata.

Kansas State Wildcats

1. Daniel Thomas (RB)
: A senior futójátékos két évnyi junior college szereplés után 2009-ben érkezett meg a college foci elsőosztályába. Első szezonjában azonnal az FBS legjobb futójátékosai közé került, tavalyi teljesítményére pedig idén rátett egy lapáttal, 1495 futott yarddal és 16 futott TD-vel zárt. Thomas kiváló erőfutó, és külső futásoknál is jól megállja a helyét. Idén gyakorlatilag egy személyben cipeli vállán a Wildcatst a végzős draft class egyik legnagyobb RB igérete.

2. Zach Kendall (OG) és Wade Weibert (C): Ahhoz, hogy Thomas a nem túl meggyőző passzjáték mellett ilyen fantasztikus számokat tudjon felmutatni, nem akármilyen támadófal kell. Az O-Line közepe Big12 szinten is kiemelkedő. A két említett játékos közül Kendall a nagyobb tehetség posztján, de egyetemi szinten mindketten remekül megállják a helyüket.

3. Ty Zimmermann (FS): A Kansas State védelmében nem hemzsegnek a nagy sztárok, de ha valahol nem volt gond eddig, az a safety poszt, megoldottnak tűnt a pozíció Emmanuel Lamar és Tysyn Hartman révén. Éppen ezért nagy tett a freshman Zimmermanntól, hogy mellettük sikerült bekerülnie a kezdőcsapatba. A fiatal FS idén a legjobb teljesítményt nyújtotta csapatában coverageben és a sokszor rá maradó futók szerelésében is számíthatott rá csapata. Szezonja legjobb teljesítményét a Texas egyetem legyőzésekor nyújtotta, kétszer is a kezében kötöttek ki Garrett Gilbert passzai.

Mire számítsak?
Elsősorban két nagyon motivált együttesre kell számítanunk. A Syracuse 2004 (vereség a Champs Sport Bowlon a Georgia Tech ellen), a Kansas State pedig 2006 (vereség a Texas Bowlon a Rutgers ellen) óta nem szerepelt bowl mérkőzésen, ennek megfelelően a csapatok egyetlen tagja sem vett részt még ilyen eseményen. Mind Bill Snyder, a KSU, mind Doug Marrone, a Syracuse HC-ja nagy sikert ért el azzal, hogy bowlig vezette a csapatát.
A Syracuse motivációját fokozza, hogy gyakorlatilag hazai környezetet (és teltházat) varászol majd nekik a szurkolósereg, illetve Rob Longért is szeretné megnyerni ezt a mérkőzést a Cuse. Long, a csapat senior puntere az alapszakasz utolsó heteiben fejfájásra, látászavarokra panaszkodott, amelyeknek következtében kivizsgálásokra került sor. Ezeken kiderült, hogy a 22 éves játékosnak agydaganata van. December 14-én sikeres agyműtétet hajtottak végre rajta, de az utólagos vizsgálatok során rosszindulatú rákos sejteket találtak, így élete a kemoterápiás kezelések sikerességén múlik majd. Long a csapattal tart a bowl mérkőzésre, játszani azonban érthetően nem fog.

A találkozó esélyeséről a fogadóirodák nem tudtak dönteni, így a mérkőzés pont spread nélkül fogadható legtöbbjüknél. Mindkét csapat megpróbál majd futójátékára alapozni, a gyenge passzjátékok függvényében ez nem is meglepetés. Leegyszerűsítve tehát elmondhatjuk, hogy az a csapat nyerheti meg a mérkőzést, amely sikeresebben védekezik a futás ellen. A Syracuse védelme minden ponton jobbnak mondható a Wildcatsénél. A masszív Orange falnak a két korábban említett remek LB-vel kiegészülve könnyebb dolga van, még ha Daniel Thomas külön kasztot is képvisel. A másik oldalon az egész FBS egyik legrosszabb futás elleni védelme a Kansas State-é. Ritka eset, amikor a line of scrimmage körül sikerül megfogni az ellenfél futóit és ez nagyon is kedvez a Syracusenak. A passzjáték egyik oldalon sem erősség, Carson Coffman a KSU és Ryan Nassib, az Orange irányítója is meglehetősen inkonzisztens. Mindkettejüknek voltak fellángolásai az idény folyamán, de a legváratlanabb pillanatokban képesek hibák elkövetésére. Nassib valamivel hajlamosabb erre, de Coffman néz szembe jobb passz elleni védelemmel és Scott Shafer blitzhegyeivel. Mind a két együttesnél nagy fegyver lehet a play-action, de a nagyobb meglepetések inkább a Kansas Statetől várhatóak. Daniel Thomast szívesen játszatják Wildcat formációban is. Így eggyel több játékos blokkolhat neki a támadófalban, és a védelmek sem kényelmesedhetnek el, hiszen Thomas korábban játszott irányító poszton is, idén is van egy TD átadása. A másik érdekes színfolt Collin Klein, a csere irányító bevetése lehet. Klein a szezon vége felé kapott nagyobb szerepet, és elsősorban option futásaival kergette őrületbe az ellenfeleket. Várható, hogy játszik majd, az viszont kérdéses, hogy mennyi lehetőséget kap Bill Snyder főedzőtől. A special teamben mindkét oldalon lesz egy neves hiányzó, a Cusenál a már többször említett Long, a Kansas Statenél William Powell, aki idén az NCAA egyik legjobb returnere volt.

 

Music City BowlMikor?

Magyar idő szerint december 31-én, éjjel 00:40 perckor rendezik a mérkőzést, amit az ESPN közvetít.

Hol?
A Music City Bowlra, Tennessee állam fővárosában, Nashvilleben kerül sor. Az első kiírásban, 1998-ban, még szintén a városban székelő Vanderbilt Egyetem stadionja volt a helyszín, de azóta folyamatosan a Tennesee Titans NFL csapatának arénája ad otthont a rendezvénynek, ami most éppen az LP Field névre hallgat. Elviekben 68 800 néző láthatná az eseményt.

Miért?
A Bowl elnevezése a város becenevére vezethető vissza. Nashville a countryzene Hollywoodja. Itt található szinte minden műfajjal foglalkozó kiadó székhelye, számtalan club és stúdió. Márpedig az USA-ban messze a country a legnépszerűbb stílus. Ezért is használják Nashville-re a Music City elnevezést, mint becenevet. A mérkőzést 1998-ban rendezték meg először. Az első elképzelés szerint az SEC és BigEast delegálhatott ide csapatot, majd 2002-től SEC-BigTen összecsapást csináltak a Bowlból. A mai rendszer, miszerint a Southeastern Conference és az ACC 1-1 reprezentánsa mérkőzik meg, 2006-ban alakult ki. Eddig egyszer fordult elő, hogy SEC csapat nem játszott, méghozzá 2005-ben, amikor a konferencia nem tudott elég csapatot felvonultatni legalább 50%-os mérleggel. Ekkor a Virginia Cavaliers ugrott be az ACC-ből és mérkőzött meg a Minnesotaval. A Music City Bowl-t legtöbbször, a Kentucky Wildcats csapata hódította el, kettő alkalommal. A címvédő jelenleg a Clemson Tigers. A meccs egykori MVP-jei között olyan játékosokat találhatunk, mint Jason Campbell, Marion Barber, C.J. Spiller vagy a kétszeres győztes Kentucky QB, Andre Woodson. Az idei két résztvevő még soha sem játszott korábban ezen az eseményen. A Bowl főszponzora, a jelzálog-hitelezéssel foglalkozó Franklin American Mortgage Company, és ők biztosítják a meccs díjazását, ami 3,3 millió dollár. Ezt a csapatok kapják, de minden résztvevő játékos is gazdagabb lesz egy ajándékcsomaggal, ami idén a következőket tartalmazza. Egy iPod Shuffle zenelejátszó, iTunes ajándékkártyával és egy Skullcandy fejhallgatóval. Egy Fossil márkájú óra, egy Majestic pulcsi, valamint egy Ogio hátizsák.Érdekességek az egyetemekről:
Két tradicionális déli egyetem találkozik ezen a meccsen. A University of North Carolina-Chapel Hill azon kevés intézmény közé tartozik, amelyik elmondhatja magáról, hogy egy későbbi amerikai elnök is koptatta a padjait. James K. Polk, az USA 11. elnöke, mint született észak-karolinai, itt végezte a tanulmányait. Munkásságát kevesen ismerik, pedig elnöksége alatt (1845-49), olyan fontos dolgok történtek, mint a Mexikói-Amerikai háború, amelynek végén az Egyesült Államok megvette Mexikótól, 15 millió dollárért a mai California, Arizona és Új-Mexikó államok területét. A UNC-Tennessee meccsel is összefüggésbe hozható Polk, mivel elnöksége előtt betöltötte Tennessee állam kormányzói tisztségét is. Viszont az biztos, hogy nem ő a UNC leghíresebb diákja. Ezt a címet nehéz lenne elvennie Michael Jordan-től. De az NFL-nek is számtalan sztárt adott az iskola. Például Julius Peppers-t, vagy Lawrence Taylort. Botrányhőseik is vannak, mégpedig a női sprint koronázott doppingkirálynője, Marion Jones.
Doppingoló sprinterász akad a Tennessee híres sportolói között is, Justin Gatlin személyében. Ő ugyan megpróbálkozott az NFL-lel is, de nem felelt meg a Texans tryout-ján. A leghíresebb itteni focista, ugye Peyton Manning, de a nagyon buta és fegyelmezetlen, bűnöző focisták képzésében is élen jár a knoxville-i intézmény. Ennek bizonyítására csak 4 nevet mondanék. Albert Haynesworth, Jamal Lewis, Travis Henry és Donte Stallworth. Ez a kvartett eddig összesen kb 3 év eltiltást hozott össze az NFL-ben, nem is beszélve néhány hulláról és számtalan törvényen kívüli gyerekről. A rendszeres ESPN America nézőknek ismerős lehet, a Denver Post publicisztája, Woody Paige. Az Around The Horn című műsor nagyhangú bohóca is egykori Önkéntes.

Kik játszanak?
A North Carolina még augusztus elején is úgy állt, hogy sokan a bajnoki címre is esélyesnek tartották őket. Aztán kitört az ügynökbotrány amiben majdnem 20 játékosukat tiltották el hosszabb-rövidebb időre, még a szezon kezdete előtt és ez alapjaiban meghatározta az egész idei szereplésüket, mivel az eltiltottak között volt szinte az egész védelem, illetve annak a meghatározó alakjai, mint Robert Quinn, vagy Marvin Austin. A botrányos előjeleknek megfelelően két vereséggel kezdték a szezont, de a következő 4 gyengébb ellenfelet sikerült maguk alá gyűrni. A Miami elleni vereség tisztázta azt a kérdést, hogy nem lesz esélyük az ACC bajnoki címére, de 2 meccs múlva jött a szezon legnagyobb győzelme, amikor is idegenben elkapták a Florida State-et. Ekkor újra felcsillant a remény, de hamar lelohasztotta a kedélyeket Virginia Tech, majd a nagy rivalizálás, ahol az NC State ellen hagyták el vesztesen a pályát. Bár szépen lassan visszajöhetett az eltiltottak egy része, nem érhettek el ennél a mostani helyezésnél reálisan jobbat ennyi gond mellett.
A szezon közepén 10 fillért nem tett volna szerintem senki arra, hogy a Volunteers Bowlt játszhat majd. Lane Kiffin regnálása, majd viharos távozása egy szétesőfélben lévő programot hagyott hátra és ennek megfelelően, Derek Dooley nagyon lassan tudott csak eredményeket felmutatni. 2-6-os mérleggel indították a szezont és minden SEC ellenfelüktől kikaptak. A szezon mélypontja egyértelműen az LSU elleni meccs volt, ahol a lefújás utánig vezettek, de kiszúrták a bírók, hogy a Tigers által teljesen elrontott utolsó játéknál 13 Vols játékos tartózkodott a pályán, így egy időn túli kísérlettel nyert végül a Louisiana State. A South Carolina elleni szánalmaskodás vezetett oda, hogy Dooley végre lecserélte a gyenge Matt Simms-t és Tyler Bray-t nevezte ki irányítónak. A Freshman QB ezután már nem engedte ki a kezéből a marsall-botot és a következő 4 meccset megnyerte a Knoxville-ieknek, megszerezve ezzel a 6-6-os mérleget és a Bowl szereplés jogát.Kikre figyeljek?
North Carolina:
1. Quan Sturdivant (ILB)

Azon kevés Tar Heels sztárok egyike akiket nem érintett a botrány. Viszont ő is sok meccset hagyott ki sérülés miatt. Ettől függetlenül nagyszerű középső linebacker. Gyors és jól ütközik, igazi tacklegyár. A sérülések miatt kissé visszaesett a draft értéke, de sima második körös játékos még most is. Főleg 4-3-at védekező csapatok szurkolóinak figyelmébe ajánlanám.


2. Deunta Williams (S)
Ő szezon első két meccsét hagyta ki eltiltás miatt, pedig úgy indult volna neki a szezonnak, mint a legtöbbre taksált free safety. Csodálatos a felépítése és a sebessége sem hagy kívánni valót maga után. Ráadásul igazi ball hawk. Junior évében 6 picket is szerzett. Idén neki sem volt ehhez mérhető kiemelkedő szezonja, így most már csak, mint második kör esélyesként tekintenek rá. Fantasztikus fizikai képességei miatt természetesen még léphet előre és a rutintalan Vols offense ellen akár egy nagy meccset is játszhat.


3. T.J. Yates (QB)
Tavaly még mindenki ócsárolta és az ő bénaságának tulajdonította, hogy nem ért el nagyobb sikereket a UNC. Idén viszont karrierje legjobb szezonját futotta. 18 TD mellett csak 8 picket dobott és 148-as QB ratinggel zárta az alapszakaszt. Ami viszont negatívum vele kapcsolatban, hogy éppen a két nagyon fontos meccsen, a Miami és a Virginia Tech ellen betlizett. Ettől függetlenül egy jó combinenal még akár 5-6. körös is lehet, mivel elég jó a felépítése és pro style offenseben játszik. Ne várjunk tőle óriási passzokat, de megbízható, pontos játékot igen.
Említésre méltó még: Dwight Jones(WR), Kendrick Burney (CB), Da'Norris Searcy(S)

Tennessee:
1. Tauren Poole (RB)

A semmiből előhúzott runningback a Vols offense első számú fegyvere. Ez volt az első kezdő szezonja a junior futónak, de 994 yardos teljesítményével a legjobb SEC RB-k közé emelkedett. Nem lehet várni, hogy kijön a draftra, de hasonló végzős év esetén, jövőre a top futók között jegyezhetik. Most még eléggé alulértékelt, de a munkamorálja és teherbírása kiemelkedő, valamint a felépítése és a sebessége is tökéletes egy jövendő nagy RB számára. Képességei sokkal jobbak, mint egykori csapattársáé, a jelenlegi NFL rushing leader Arian Fosteré.


2. Luke Stocker (TE)
Meglepő módon idén ő a Vols egyetlen igazán jónak számító draft prospectje. Hatalmas termető tight end, aki blokkolásban nagyon erős és a labda elkapásánál sem jön zavarba. Igazi all-around TE, aki az idei gyenge classban a legjobbak között van a posztján. Ne várjuk túl magasra, de 3-4 körös lehet. A tejfelesszájú Tyler Bray valószínűleg sokat fogja majd keresni a labdával, de az erős UNC LB-k és safetyk ellen nem lesz könnyű dolga.


3. Janzen Jackson (S)
A Vols talán legértékesebb játékosa, a másodéves defensive back. Méretei alapján jobban illene talán cornerbacknek, de Dooley-ék inkább safety poszton használják ki a hatalmas sebességét és a remek kezeit. Bármikor képes valami nagy játékra. Idén 4 interception-t szedett, de méreteit meghazudtolóan nagy ütésekre is képes. Ha még egy ilyen szezont hoz, akkor szinte biztos, hogy láthatjuk majd a 2012-es drafton és nem tölti ki a 4 évét az egyetemen.
Említésre méltó még: Denarius Moore(WR), Justin Hunter(WR), Nick Reveiz(ILB)

Mire számítsak?
Egy csalódott és egy meglepetésre bowlozó csapat vívja ezt a meccset, így nem kérdéses, hogy melyikük motivációja a nagyobb. Ráaadásul a Tennessee lényegében hazai pályán játszhat Nashville-ben. A UNC-nél az lehet pozitívum, hogy az eltiltások miatt kevesebbet játszó és a draft listákon csúszó sztárok még egy utolsó meccsen megmutathatják magukat a nagyközönségnek és a scoutoknak, emiatt talán nagyobb erőbedobással játszanak majd. A Vols főleg a futásokra épített végig a szezonban, de mióta Bray a kezdő QB, már bátrabban passzolnak is. Nem lesz könnyű dolguk, mert a megtizedelt Tar Heels védelem is nagyon kemény. A UNC legnagyobb baja, hogy szinte minden futójuk sérült, így még azt sem tudni, ki fut majd ki a LP Field gyepére kezdőként. Így biztosan nagyobb lesz a nyomás T.J. Yates-en és várható, hogy sokat fog majd passzolni a chapel hill-i gárda. Első ránézésre a világoskékek tűnnek esélyesnek, de a formákat tekintve ne írjuk le a Volunteers-t mert nagyon beindultak a szezon végére. Véleményem szerint egy szoros, változatos és jó meccsre van kilátás, amin akár egy nagy villanás is dönthet.

 

Holiday BowlMikor?

December 31-én hajnali 4 órás kezdettel. Az ESPN America az élő közvetítés mellett 13:30-kor kezdi az ismétlést, bőven a szilveszteri buliba indulás előtt.

Hol?
Egy az egyben bemásolhatjuk a Poinsettia Bowlnál írtakat, a Holidayt is san diegoi Qualcomm Stadiumban tartják meg: „A Qualcomm a Chargersnél jóval ismeretlenebb San Diego State University (Aztecs) otthona is, és úgy tervezték meg, hogy baseball-meccseket is rendezhessenek benne. 1967-ben húzták fel, '69-től az MLB-s Padres is itt székelt, 2003-as kiköltözésükkor vetődött fel először egy új san diegoi stadion terve, egyelőre ez azonban álom maradt. A névadó Qualcomm vezetéknélküli hálózatokkal foglalkozik, 1997-ben 10 évre fizetett ezért 18 millió dollárt.”Miért?
A Holiday Bowlt megalakulásától, 1978-tól kezdve hét évig hívhattak volna BYU Bowl-nak is, mert a mormonok az első hét alkalommal meghívottak voltak. Nem véletlenül, abban az időszakban különösen ment nekik, 1980-ban az SMU-val olyan hatalmas meccset vívtak, hogy ez nemes egyszerűséggel „Miracle Bowl”-ként vált ismertté, 1984-ben pedig első – és eleddig utolsó – non-BCS csapatként itt szerezték meg (a Michigan ellen) a bajnoki címet, és ha már az elnevezéseknél tartunk, szokták használni az „upset bowl”-t is a HB-re utalva, annyiszor nyert az esélytelenebbnek kikiáltott gárda a BCS Bowlról éppen hogy lecsúszó ellenfelével szemben (pl. 2004-ben a Texas Tech California felett aratott győzelme volt hatalmas meglepetés). 2008-ban egészen frenetikus ütközetet láthattunk (ezt a QB Zac Robinson szó szerint is megérezte...), a Pac-10-es Oregon lenyűgöző módon verte meg a Big XII-es Oklahoma State-t, 2004 óta van életben ezzel a két konferenciával a szerződés. Tavaly a Nebraska lenullázta itt az Arizonát Ndamukong Suh-t méltóképp búcsúztatva. A futballistákat külön-külön Fossil karórával, kapucnis pulcsival, baseball sapkával és Best Buy ajándékutalvánnyal jutalmazzák.

Kik játszanak?
Tavalyhoz hasonlóan, visszatér a Nebraska és ismét a Big12 északi csoportjának győzteseként teszi ezt, de a csoportdöntő veszteseként. Jövőre ez már biztosan nem lesz így, mert átvándorolnak a BigTenbe. Meggyűlt a bajuk idén a déli csoporttal, a végső győztes Oklahomán kívül a Texas A&M és a bűnrossz évet produkáló Texas is két vállra fektette a Huskers-t, akiknek a legnagyobb skalpot az Okie State és a Mizzou legyőzése jelentette.
A 10-3-as Nebraska ellenfele a 6-6-os mérleggel záró Washington Huskies. A harmadik fordulóban már találkoztak, akkor simán 56-21-re nyert a déli csapat. A 3-6-os szezonkezdet nem volt épp diadalittas a Huskies részéről, de innen 50%-osra menteni a szezont mindenképpen bravúr.

Érdekességek az egyetemekről:
Ahogy Logan Hunsberger mondta a Gilmore Girls-ben, Nebraskában 2 dolog van: kukorica és futball. Előbbivel már alighanem mindenki találkozott, utóbbit pedig olyan jelenlegi NFL csillagok képviselik, mint Stewart Bradley, Carl Nicks, Incognito, Ruud, Vandenbosch vagy újabban Suh.
Persze volt Lincolnban kémia Nobel-díjas és ex-MLB commish is mutatóban.

Az U-Dub néven is ismert Washington egyetem a legnagyobb oktatási intézmény az USA északnyugati régiójában. Az NCAA elnöke, Mark Emmert is itt végzett, akárcsak Andrea Peterson, a 2007-es év legjobb tanárának választott pedagógus. Űrutazók, politikusok, katonai nagyságok sora, a tévéből pedig Anna Faris, Bruce Lee és Kyle McLachlan is innen indult. NFL-ben jelenleg tizenketten vannak huskiek Olin Kreutz vezetésével, és tavaly került a profik közé Donald Butler és Deaniel Te’o-Nesheim.Kikre figyeljek?
Washington
Jake Locker (QB):
A tavaly sokáig 1/1-nek jósolt irányító idén egyáltalán nem igazolta jó hírét, és egyre több a kétely vele kapcsolatban. Ha a Huskers ellen nagyot alkotna, rengeteget segítene a draftesélyein. 17 TD, 9 INT, 2209 passzolt és 302 futott yard a mérlege 11 meccs alapján.

Jermaine Kearse (WR): Harmadéves receiver, aki 62 elkapásból lépte át az 1000 yardos álomhatárt. Összesen 11 touchdownt szerzett, de külön kiemelkedő az Oregon State elleni 1 pontos győzelem alkalmával összerakott 4 TD-s performansza.

Mason Foster (LB): A végzős játékos a legnagyobb playmaker a védelemben. Az egész élvonal második legtöbb szerelését, 151-et mutatta be és 11 meccsen is átlépte a 10 tackle-t. 14 mínusz yardos szerelés, 2 fumble okozás és egy blokkolt rúgás utolsó évének termése. A 2011-es draft középső köreibe várható.

Nebraska
Prince Amukamara (CB):
A védelem vezére talán a legjobb cornerback az országban. Tizenhárom passzt ütött el idén, de egyes csapatok egyáltalán nem is dobnak az irányába. CB párja, Alfonzo Dennard így igencsak foglalkoztatva van, ő 4 interceptiont és egy fumble-t is összehozott.

Lavonte David (LB): Hihetetlen sebességel bíró JuCo transzfer, aki első évében azonnal a Big12 éllovasa lett a szereléseket tekintve (145), bevitt 6 sacket és 14-szer mínusz yardon fogta meg a futót.

Jared Crick (DT): Suh távozása után ő lépett elő a védőfal első emberének. Kiemelkedő mennyiségű, 63 szerelést vitt véghez defensive tackle-ként, 9.5 sack, 16 tackle for loss és egy fumble a korábbi statisztikája.

Mire számítsak?
A legvalószínűbb, hogy megismétlődik a 3. hét eredménye, és a Huskers ismét simán nyerni fog. Nézzük akkor mi került a Bowl.hu összefoglalójába:
A mérkőzés embere: Kiel Rasp, P – 9 punt, 48.7 yardos átlag, 2 a 20-ason belülre
… száma: 4 – ennyi sikeres passzot jegyezhetett fel Jake Locker 20 próbálkozásból
… jelenete: Jermaine Kearse 45 yardos elkapott touchdown
… fordulópontja: Taylor Martinez (Nebraska QB) 80 yardos TD-je második félidő első play-e során
Mi történt? Locker Heisman-kampánya körülbelül eddig a meccsig tartott, a freshman Martinez olyan szinten ellopta tőle a showt, ha a gyatra produkció nem lenne elég, hogy ezután egyetlen vérbeli fanatikus sem agitálhat mellette. Sőt, most már lassan az vetődhet fel, hogy ugyan mitől is első körös prospect ő? A U-Dub-ra térve sem mondható el sok jó, a támadófalnak esélye nem volt a Huskers kőkemény védelmével szemben, a védőfal pedig sajnos igazolta rossz hírnevét

 

Herczeg Ádám (Höri), Gaál Sándor (gsn), Tálosi Tibor (haromt)