Bowl szezon - a mai menü (1/7)

A futball "őshazája", Texas állam legnagyobb egyetemi Bowl meccsét, a Cotton Bowlt izgulhatjuk ma végig

Cotton Bowl Classic

 

Mikor?

Magyar idő szerint január 7-én péntekről szombatra éjjel kettőkor kezdődik a mérkőzés. Amerikában a FOX tévécsatornán, itthonról netes streameken követhetjük az összecsapást.

 

Hol?

Immár második éve a mérkőzést nem a névadó dallasi Cotton Bowl Stadionban, hanem a Dallas Cowboys NFL-csapat arénájában, az arlingtoni Cowboys Stadionban rendezik meg.

 

Miért?

1937-ben játszották az első bowlmeccset a dallasi Cotton Bowlban, amiről a meccs is a Cotton Bowl Classic nevet kapta. A meccs szervezői 2007-ben BCS Bowllá kívánták formálni a rendezvényt, de ez kútba esett, mikor a BCS-közvetítési jogokat korábban birtokló Foxtól az ESPN megszerezte azokat. Így is szükség volt arra, hogy az öreg létesítményből elköltözzön a meccs Texas új büszkeségébe, de természetesen a történelmi nevet megtartották. Most az egyik legnagyobb hagyományú non-BCS Bowlként 3 millió dollárt kapnak a résztvevő egyetemek, akik a Southwestern Conference megszűnése után a Big12 és az SEC konferenciákból érkeznek. A főszponzor az AT&T, az USA legnagyobb telekommunikációs cége.

 

Kik játszanak?

A Big 12 konferencia idei reprezentánsa a Texas A&M Aggies. A Mike Sherman vezetőedző által dirigált Őstermelők gyenge szezonkezdés után feltámadtak és az utolsó pillanatig harcban álltak a konferencia Déli Divíziójának elsőségéért. Az Oklahoma State , az Arkansas és a Missouri elleni hármas vereség után már temették a csapatot, de ők rácáfolva a negatív várakozásokra(és köszönhetően a Johnson-Tannehill irányítócserének) 6-0-ás rohanással fejezték be az alapszakaszt. Az Aggies többek között az Oklahoma, a Nebraska és az ősi rivális, egykor szebb napokat látott Texas Longhorns testén át, 9-3-as mérleggel jutott idáig. Híveik hosszú évekig böjtöltek ezért a szezonért, a gárda most szinte hazai pályán tehetné fel a koronát várakozáson felüli teljesítményére.

 


 

Ellenfelük, az SEC-nagyágyú Louisiana State (LSU) Tigers 10-2-vel zárta az évet, köszönhetően brutális védelmének és az Örült Kalapos (The Mad Hatter) becenévre hallgató főedző Les Miles néhol elképesztő szerencséjének, néhol csodás playhívásainak. A Tigrisek csak a nemzeti nagydöntőt játszó Auburntől és a BCS bowlszereplésüket megakadályozó Arkansastól kaptak ki. Az a tény, hogy a néhol siralmas támadójáték ellenére csak két vereséggel fejezték be az alapszakaszt, vegyes szájízt hagyhat a fanatikus baton rouge-i rajongókban: mi lett volna, ha Jarret Lee és Jordan Jefferson helyett a csapat hagyományaihoz és védelméhez méltó irányítókkal vágnak neki az évnek?

 

Érdekességek az egyetemekről

A Texasi Agrár- és Műszaki Egyetem, közismertebb nevén A&M vagy TAMU az állam legrégibb felsőoktatási intézménye. 48039 hallgatójával az USA hetedik legnagyobb egyeteme, 21 négyzetkilométeres campusa ad otthont az idősebb George Bush elnöki könyvtárának. Az univerzitás egyike az Államok hat Senior Military College-ának és ők rendelkeznek a legnagyobb egyenruhás diákszekcióval a hadiakadémiákon kívül. A futballmeccsek szünetében fellépő Fightin’ Texas Aggie Band a világ legnagyobb katonazenekara, elképesztő precizitással.
A zenekar a 12. ember előtt lép fel.A szurkolók a csapat 12. tagjának nevezik magukat, kifejezve ezzel lelkesedésüket és tiszteletüket a pályán küzdők felé. Mi több, az iskola tanulói egész mérkőzés alatt állnak, illetve a csapat indulója alatt és sérülés esetén előrébb lépnek a lelátón. A hagyomány az 1922-es Cotton Bowlon, a Central College ellen kezdődött. A csapat kabalaállata 1931 óta Reveille, a juhászkutya. 2008-ban debütált Reveille VIII, miután elődjét végső nyulaglomra helyezték a Kedvencek Temetőjében, a Reveille Cemeteryben. „First Lady of A&M” – áll az emlékpakettjén.
 

 

Az ellenfél, a Louisianai Állami Egyetem Baton Rouge-ban található, profilja ugyancsak múszaki és agrártudományokra fókuszál. 25215 hallgatójával az állam legnagyobb egyeteme, kabaállata Mike, a Tigris. A sportcsapatok beceneve még a konföderációs időkre nyúlik vissza, a polgárháború idején két helyi osztagot is így hívtak. A csapat nem hivatalos neve (Bayou Bengals) a francia kulturális hagyományra utal.
A Halál Völgyének is nevezett Tiger Stadion 92 ezres nézőszáma ha nem is a leghatalmasabb, de a leghangosabb aréna az egyetemi futball világában. A hazai meccsek előtti kempingező (tailgating) tradíció a legnagyobbnak és a leghangulatosabbnak számít a műfajban, szurkolók ezrei táboroznak le ilyenkor a stadion körül, hogy jókedvű sütögetéssel, ivászattal, koncertekkel készüljenek az aktuális összecsapásra.
Az 1958-as bajnokcsapatból megőrzött szokás a fehér mezek hazai pályás szerepeltetése és a Chinese Bandits dal eljátszása a védelem labdaszerzéseinél, így emlékezve a Kínai Banditákra, a csapat legendás védősorára. H-alakú rögbikapuk díszelegnek a pálya két végén, ezzel is különlegessé és tradicionálissá téve az atmoszférát.

 

Kikre figyeljek?
 

TEXAS A&M
1. Von Miller LB. Személyében a 2011-es draft egyik legnagyobb linebacker prospectjét láthatjuk a pályán. Tim DeRuyter DC 3-4-es védelmében OLB-t játszik. Sérüléssel kezdte a szezont, de felépült és oroszlánrészt vállalt csapata sikeréből. A liga sackkirálya 9 és fél QB-döngölést mutatott be, 14 és fél TFL-al súlyosbítva. Teljesítményéért kiérdemelte azt ország legjobb linebackerét illető Dick Butkus Díjat.
2. Cyrus Gray RB. Christine Michael sérülése után egyfejűvé vált a futójáték, de Gray ezt kiválóan megoldotta. 1033 yarddal és 12 TD-al fejezte be az alapszakaszt. A Nebraska elleni kulcsgyőzelmet az ő futásai alapozták meg és a Longhorns elleni Lone Star Showdownon is csillogott.
3. Jeff Fuller WR. Fantasztikus kezei vannak, 983 yardos és 12 TD-os idei teljesítménye a Big 12 első csapatáig repítette őt.
4. Ryan Tannehill QB. Jerrod Johnson iskolarekord halmozó irányító a szezon közepére inkább csak labdaeladásaival tűnt fel. Sherman nem félt meglépni a szezon közbeni cserét és Tannehill meghálálta a bizalmat: rögtön a texas Tech ellen 449 yardot és 4 TD-t passzolt, egyenletesen jó teljesítménye nagy reményekre jogosítja. Tannehill vezérletével az Aggies mind az északi divíziógyőztes Nebraskát, mint a déli divíziónyertes és Big 12-bajnok Oklahomát legyőzte.
5.a-b. Cyrus Gray és a futójáték eredményességéhez döntően hozzájárul az LSU transzfer Matt Allen és az év Big 12-újoncának választott Luke Joeckel támadófalbeli közreműködése.

 

 

LSU:
1. Patrick Peterson CB. A Sporting News a szezon elején a liga legfélelmetesebb cornerbackjeként harangozta be és ő nem is cáfolt rá rettegett hírére. A North Carolina elleni nyitómeccsen 4 punt returnből 157 yardot és TD-t, három kickoff visszahordásból pedig 100 yardot futott és a további meccseken sem adta alább. 4 INT-ből 134 yarddal és majd’ 30 yardos kirúgás utáni visszahordási átlaggal zárta az alapszakaszt. A West Virginia ellen field goalt blokkolt és a liga legmagasabban jegyzett védőjátékosaként zárta a Heisman-szavazást. All-American, Chuck Bednarik- és Jim Thorpe Award-győztes, valamint posztja legelőkelőbb NFL-prospectje.
2. Drake Nevis DT. A Tigrisek másik All-American védője 64 szóló és 75 assziszt szereléssel, valamint kilenc szóló és két assziszt sackkel várhatja a kupadöntőt, egymaga képes szétszedni egy támadófalat.
3. Kelvin Sheppard LB. Petersonhoz és Nevishez hasonlóan ő is kimegy a draftra: 108 tackle-je, mellyel SEC harmadik, 11 TFL-je és 5 sackje jó ajánlólevél. Csapatelső a szerelések számában és ő a védelem motiváló vezére.
4. a-b.Stevan Ridley RB. Az utolsó pillanatban kapta meg a játékengedélyét, tanulmányi vétsége miatt eltiltás lebegett a feje felett. 1042 yardos és 14 TD-os szezont tudhat a háta mögött, melyből nyolcat az utolsó négy mérkőzésen szerzett. Josh Jasper rúgó is figyelemre méltó, ő meccsenkénti 2,17-es FG-átlaggal ligaelső, az idén 31 kísérletéből 26-ot értékesített.

A Tigers védelem összes játéka az SEC-bajnok Auburn ellen:

 

 

Mire számítsak?
Könnyen a Tigers D és az Aggies O különcsatájává válhat a mérkőzés, hiszen az LSU-nál kiemelt játékosokból is kitűnik, hogy idén nem a Tigrisek támadói domináltak. Mégis, ha a Jordan Jefferson/Jarrett Lee QB-páros megfelelő játékmenedzseléssel átlépi a saját árnyékát, Ridley futásaival, valamint Rueben Randle vagy Terrence Toliver elkapásaival az Aggies secondaryje zavarba hozható. A rettegett Tigris-védelem elsőszámú feladata, hogy az Aggies-támadófal amortizálásával megfogják Gray futásait, mert a Nebraska ellen is kiderült, ha erős blitzeknél Tannehill passzra vált, a texasiak támadójátéka könnyen szétesik. A Shepard/Baker LB-párosra Nevis támogatásában kulcsszerep hárulhat.
A Texas A&M Tannehill-Gray-Fuller támadótandemére a szezon legnagyobb kihívása vár, ezért különösen fontos, hogy megfordítva a képletet, a Von Miller-vezette Aggies-védők mire képesek. Ha a TAMU tacklekirálya, Garrick Williams vagy a fumble specialista DaMontre Moore útját állja a harmatos LSU offense-nek, Petersonék liganyolcadik védelme sem képes megakadályozni a texasiak győzelmét. Kevés pont, szoros meccs és a speciális csapatrészek könnyen az ütközet lényegi elemeivé válhatnak. Patrick Peterson és a TAMU ifjú üdvöskéje, Coryell Judie (13 visszahordásból 408 yard és 2 TD) könnyen kickoff és punt return csatává varázsolhatják az összecsapást.

 

Mészáros Gergely (Dzsokijuing)