Ilyen volt a "Last Chance U"

Írta: Höri — 2016. augusztus 6., 22:28

El vagyunk látva jóféle tévéműsorokból, itt még egy fokozottan ajánlott.

Ilyen volt a

Amikor kiderült, hogy a Netflix a nyár közepén kidob egy doku-reality-t futball témakörben, nagyon belelkesedtem, hogy ezt látni. Aztán amikor kiderült, hogy csak 6 rész összesen, akkor még jobban, elvégre még ha nem is olyan jó, kevés időt kell beleölni. Nagyon jó lett.

Korábban egyik egyetemi csapatos hasonló műsorra se vettem rá magam, pedig adtak ki bőven belőlük az előző években, olyan sztárcsapatokkal a főszerepben, mint az Oklahoma, az Ohio State, Penn State, Notre Dame, jövőre meg a Florida State jön. Ezek nem mozgattak meg, de az East Mississippi Community College mindenképp.

Ez ugyebár nem NCAA, hanem Junior College liga. Körítésben közelebb van a középiskolához, hiszen nézők alig vannak és a létesítmények is lepusztultak, viszont a játékosok már egyetemista korúak, és a legjobbak az NCAA-ben folytatják. A rossz tanulók és jó sportolók gyűjtőhelye ez, különösen az East Mississippinél, ami az előző két idény címvédője. Ha valaki tanulmányilag nem tudja kvalifikálni magát az NCAA-be, itt befogadják. Ha valakit kirúgnak az egyetemről, azt is szívesen látják, hogy aztán felépítsék és rövidesen visszaküldjék az elitbe. Elit játékosokból nincs hiány, elég csak abba belegondolni, hogy az előző két NFL idény MVP-je, Cam Newton (Blinn) és Aaron Rodgers (Butte) is megfordult karrierje egy pontján egy community college csapatban, mielőtt befutott volna az Auburn vagy a California ajánlata nekik. Mississippiben oszthatnak futballösztöndíjat a játékosoknak a JuCo csapatok, de államon kívülről csak 8 játékosuk lehet, mivel ebben az államban a legrosszabb az iskolázottsági arány az USA-ban. Tehát van nagyjából húsz játékos, aki ingyen tanulhat, a többiek fizetik a 15 ezer dollár körüli éves díjat a tartózkodásért.

Jelenleg 9 olyan játékos van az NFL-ben, aki korábban az East Mississippi CC növendéke volt, LeGarrett Blounttól kezdve a frissen draftolt, Alabamát megjárt Jarran Reedig. Az NCAA élvonalában a legtöbb kisebb program elmarad ettől a számtól.

A sikeresség ellenére ne képzeljük, hogy ez egy boldog környezet. A játékosok azért jönnek ide, hogy minél hamarabb továbbállhassanak, az igazi fényűző életmód felé. Van olyan játékos, aki külön appot telepített, ami jelzi, hogy hány nap, hány óra múlva szabadul innen. Némileg büntetés ez nekik azért, amiért korábban nem tettek meg mindent, hogy jobb helyre kerüljenek. Ráadásul az igazi kihívás nem a pályán éri őket, hiszen ez egy összeverbuvált, de elit tehetségekből álló bagázs - az igazi szenvedést azt jelenti, hogy elérjék a 2.5-ös tanulmányi átlagot, különben nem játszhatnak jövőre. (A magyarországi számítás szerint ez 3.5-ös átlagnak felel meg).

Nem véletlen, hogy a sorozat főszereplője nem valamelyik játékos, vagy vezetőedző, hanem Brittany Wagner, a tanulmányi ügyekért felelős tanácsadó. Valószínűleg ő profitált legtöbbet abból, hogy a Netlix megérkezett a városba, hiszen megláthattuk azt, hogy mennyire nehéz a focistáit rábírni, hogy az órák látogatására. Külső szemlélőként vele együtt kiabálunk a monitorra, hogy a sok hülyegyerek miért nem érti meg, hogy a saját érdeke az, hogy még három évig biztosan ne kallódjon el, többeknek vonzóbb ötlet semmit tenni az utcán, mégha maguk se tudnak B-tervet megnevezni a foci után. Aki szerette Sandra Bullockot a Blindside-ban, annak Miss Wagner is szimpi lesz.

Ennek ellenére a show megoldja, hogy megkedveljük valamennyire a főbb szereplőket. Nekem legalábbis kettőt sikerült a három kiemelt szerepet kapó játékosból.
Amerikában biztos, hogy John Franklin III miatt kapcsolták be a streamet legtöbben, hiszen a quarterback versenyben van azért, hogy spoiler!!! ősszel ő kezdjen az Auburnben /spoiler!!! Franklin története jól mutatja, hogy ezen a szinten mennyire a potenciál számít. A csávó idejött a Florida State-ből és nem tudta kiszorítani azt a Wyatt Roberts-t, akinek a div2-nél magasabb ajánlata nem is érkezett. Szerintem Franklin nem egy jó játékos, annyi alapján, amit itt láttam, mert egészen amatőr hibákra képes, de simán lehet, hogy kinövi amikor jobb stáb lesz körülötte, meg aztán Nick Marshall se lehetett sokkal képzettebb amikor beküldték a center mögé. A villanásai azok kétségtelenül emlékezetesek. Mindenesetre jó volt látni, hogy nem név alapján állítják be a kezdőcsapatot ezen a szinten, és a megbízhatóbb játékot nyújtó Wyatt megkapta a lehetőséget.

Franklinnel ellentétben Ronald Ollie-nak nagyon tudtam szurkolni. A neki szentelt 3. rész, ami a múltját mutatja be, lebilincselő volt. Ronald Ollie egy baromi tehetséges fiú. Azért merem ezt a szót használni, mert az aránylag jó adottságai mellé nem szorgalmas és nem is túl értelmes. Szóval az, hogy langyos hozzáállással ekkora hatása volt a játékra, mint amit néha láttunk, az előrevetíti, hogy belőle rengeteget ki lehetne hozni, ha olyan környezetbe kerülne. Az, hogy Marcel barátjával együtt írakoztak be a Nicholls State-re, szerintem remek döntés, hiszen akinek ennyire bizalmi problémái vannak, minden ismerős arcra szüksége van. Remélem, hogy belőle lesz valami a futballban, mert máskülönben nehéz lesz az életével kezdeni bármit is. Állítólag volt magasabb szintről ajánlata, de visszautasította, ami egy átgondolt döntésnek tűnik, ha Marcel is belejátszott. Twitteren most nagyon élvezi a népszerűséget.

Tipikus történetnek tűnik DJ Law-é, aki még nem tudta elérni a kívánatos tanulmányi szintet. Ahhoz képest mekkora futó fenoménnak kiálltották ki, a freshman Isaiah Wright rendszeresen lenyomta, amikor labdát adtak neki. A volt Utah-játékos, Law nyilván hibás azért, hogy idáig jutott, de láthattuk, hogy az övé sem volt épp alkotói környezet Floridában. A rokonlátogatásban benne volt minden, meg az ex-Marshall futó, Pitts sztorijában is. Ha minden jól megy, Law vissza fog térni az FBS-be, de azt nehezen látom, hogy ő NFL-kaliberré nője ki magát. Gimiben még elit atléta volt, NCAA-ben nem lesz az. A térdsérülését brutális volt végignézni, ott látszott az arcán, hogy lehet véget ért a karrier. Akármekkora lókötő, megkönnyebbültem, hogy csak pár meccset kell kihagynia.

Amit mindenképp el lehet tenni tanulságnak, hogy ugyan papíron a lecsúszóban lévő, elit tehetségek nagyon mamlasznak tűnnek, amiért eldobják maguktól az esélyt, de ilyen háttérrel semmin se csodálkozom.

A végére hagytam Bud Stephens mestert, akiről azt hittem a 6. rész közepéig, hogy nagyon rosszakat fogok írni, de a fő hibáját beismerte. Komoly vitatéma lehetett volna, hogyha sokan látták volna a műsort, hogy kinek volt igaza a bunyó utáni jelenetnél. Elvégre a Delta játékosok csoportosan rugdosták a földön fekvő Law-t, a mesternek mégis az volt a legfontosabb, hogy be ne merjen menni senki a pályára, mert azzal eltiltás jár. Első az eredményesség, akár egy játékosa árán? WTF? Még jó, hogy a videó meggyőzte, hogy mi a szitu. Az ez előtt látott All or Nothing esetében fontos volt, hogy Bruce Arians-re sok érdekes szegmenst fel lehetett építeni, Stephens nem ez a kategória, csak a sok káromkodás stimmel.
Stephens ezen a szinten biztos, hogy nagyon jó edző, mert a tough love nagyon kell, de az se véletlen, hogy nem az NCAA-ben van. Túl forrófejű. Meg a tough love-ból a love-ot ritkán láttam.
Azért nem hibáztatom, amiért minden meccsen szarrá akarja verni az ellenfeleket. Elsőre nem értettem, hogy miért kell 69 pontos előnynél rámenni a 80-ra, de az évad közben megtudtuk, hogy a JuCo kiemelési rendszere is szereti a nagy pontkülönbséget. Újabb ember, aki a rendszer áldozata.

A rengeteg negatív felhangú sor után azért megjegyzem, hogy vannak mosolygós pillatai is a részeknek. Eleve ez egy erős csapat, szóval a meccseket megnyerik. Kapnak ajánlatokat nívós egyetemekről. Szakmailag sok mindennek lehet örülni. Ollie hatalmas bohóc Miss Wagner irodájában, de a többiek illetlen megszólalásai is odavernek néha. A dance-off volt a legsúlyosabb látvány a 6x55 perc alatt. Illetve, hogy a tanácsadónál nem volt egyetlen játékos se ennyi idő alatt, akinek ne lett volna füllhallgató a fülében és ne a telefont nyomkodta volna. Egy idő után vicces, hogy minden srác ugyanúgy működött.

A Netflix nagyon ritkán kaszál, szóval ha jön 2. évad akár az EMCC-ről, akár másik gárdáról, írjatok fel rá, jönni fogok. JuCo meccseket úgy se néz senki, legalább itt megkapom a kellő dózist.

A sorozathoz felirat nem készült, de a magyar Netflix előfizetők remélem elkezdenek reklamálni érte és akkor akár segítek is csinálni.


Hozzászólások

több mint 5 éve
Wyatt New England Patriots 24 — Three-time EL-champ^^
Köszi a szurkolást, igyekszem is élni a lehetőséggel!