A pénz általános elmélete

20 feliratkozó

16 napja
Gyurma Pappa New Orleans Saints Tulane Green Wave 15 855 — zászló zászló szív
Alapvetően nem tudjuk, hogy lesz-e szükség megszorításokra, és mekkorára, és ezt ki is fejtem:
1) Magyar állam GDP arányosan viszonylag nagy kamatot fizet az állampapírjaira, aminek a legfőbb oka, hogy igen nagy kockázati felárral kap hitel. A magyar eladósodottság nem kiemelkedő (nem is kevés), ellenben a visszafizetendő kamatok igen magasak. Amennyiben sikerül az EU-val megállapodni (ehhez még a pénzt sem kell azonnal hazahozni), akkor a hitelkamatok csökkenése már elősegíti, hogy olcsóbb legyen a hús.
2) Az oktatás és az egészségügy finanszírozása nem anyagi kérdés volt eddig sem, hanem politikai. Ez nagyon fontos, hogy le legyen szögezve. Az egészségügy finanszírozása a nehezebb falat, ez tény, de az oktatás esetén nagyrészt szervezeti problémák vannak (a központosított beszerzés az életben nem lesz olcsóbb, mint a lokális megoldások, a vízfej fenntartása teljesen felesleges stb.), és az viszonylag gyorsan és látványosan megoldható. Abban nagy igazságod van, hogy az alap infrastruktúra az országban lerohadt. Ennek a visszaépítése idő, viszont gazdaságilag hasznos is. Jelenleg, ha elfogadjuk, hogy recesszív jegyeket mutat a gazdaság, akkor anticiklusan be kell avatkoznia az államnak, és olyan társadalmilag hasznos beruházásokkal, melyek hosszútávon legalább költséget csökkentenek, ha már hasznot nem hoznak.
3) Nyilvánvaló: EU-s források.

Ezzel együtt, nyilván nem lesz egyszerű menet, de az ijesztgetések nagyobbak, mint amitől én tartok.

Visszakanyarodva az eredeti témához. Az EUR bevezetése (ahogy ez írtam is) önmagában nem csodaszer. A gazdaság beindítását várni tőle az olyan, mintha azzal szeretnénk gyógyítani a náthát, hogy befestjük a hajunkat. Az odavezető út által megkívánt gazdasági kiigazítások viszont elősegíthetik, hogy a magyar gazdaság kikerüljön a csapdahelyzetből.
Az egy téves és rossz beidegződés, hogy csak költségvetési hiánnyal lehet a gazdaságot stimulálni, illetve az sem igaz, hogy minden költségvetési hiány rossz. A magyar költségvetéssel nem az a baj, hogy hiánya van, hanem az, hogy mire költötte azt a hiányt. Amikor 3000 mrd kínai megahitelt veszünk fel, és azt elkaszinózzuk a Fertő-tavon, az nyilván nem az előre vezető út. Ahogy a németek is belátták, hogy az agy nélküli költségvetési fegyelem csak lefojtja a gazdaságot, úgy nem várhatják el mástól sem, hogy ezt tegye.
Meglátásom szerint egy annyira sebzett gazdaságnak, mint a magyar, szüksége van egy felelősebb kormányzati gazdaságpolitikára. A 3%-os folyó hiány erőltetése nem feltétlenül előremutató, de ahogy ezt írtam is, politikai alkukkal az puhítható. Azt viszont nem nehéz belátni, hogy az éves hiányt elkölteni májusig, nem igazán előnyös.

(ugyanitt valóéletből: a NAV jogszabályellenesen korán inkasszózgat épp, illetve felpörgették a végrehajtások egyéb módját is. nem tudom, hova sietnek...)

16 napja
szaba Los Angeles Chargers 12 702
Hallod Gyurma, én azért azzal vitatkoznék, hogy a bevezetésre törekedni gazdaságilag hasznos. A román és a lengyel gazdasági növekedés is olyan makrodöntések mellett ment végbe, ami alapból kilőtte náluk az EUR kritériumokat. Én azt látom, hogy a megszorításoknak azért nem lesz megfelelő a környezet, mert a Fidesz teljesen lerohasztotta az országot. Alapvető infrastruktúra hiányosságok vannak, amikre most már költeni kell. Értem a felelős kiadásokat, de itt akkora allokációs kényszer fog nehezedni a kormányzatra - főleg, ha komolyan veszik az oktatási és egészségügyi fejlesztéseket is -, hogy amellett konkrétan nem tudod teljesíteni a kritériumokat. Annyi felesleges költés és egyéb beérkező erőforrás és tőke nem áll fenn, hogy ez összeálljon.
Itt gazdaságilag szerintem a maradék versenyképesség visszaszerzése lenne a fő cél, emellett az EUR, mint szükség labdába sem rúghat. Én ezt az egész EUR témát sokkal inkább látom egy jó politikai kommunikációs húzásnak, a maga szimbolikájával és egyéb járulékos hasznával - HUF árfolyam átmeneti doppingolása - mint egy valós, reális, 4 éves célnak. A valós cél szerintem az lehetne, hogy maga a gazdaság kerüljön olyan irányba, ami aztán képes elvinni ehhez a célhoz.
16 napja
Assurbanapli Denver Broncos 1 985
Plusz ne felejtsuk el, hogy egy Euro bevezetes utan a Nemzeti Bank elnoket leminosited egy nagyon jol fizetett statisztikussa.
csebi
És ez az elnök egóján kívül még kit érdekel?
A legfőbb ügyészért sem aggódom, ha belépnénk az EU ügyészségbe.
vpi
Érte nem is kell, a hatáskörének csak egy kis szelete változna meg azzal.

Szerkesztette: Assurbanapli
17 napja
vpi New England Patriots Rutgers Scarlet Knights 4 656 — Patriot
Plusz ne felejtsuk el, hogy egy Euro bevezetes utan a Nemzeti Bank elnoket leminosited egy nagyon jol fizetett statisztikussa.
csebi
És ez az elnök egóján kívül még kit érdekel?
A legfőbb ügyészért sem aggódom, ha belépnénk az EU ügyészségbe.

Zsebi, Pilla, Szuszi, Pizsi, Pulcsi, Bolka, Bendegúz, Tihamér, Lolka és Pacsi
17 napja
csebi New York Giants Notre Dame Fighting Irish 27 613 — Lucas Scott

Ha meg akarjuk védeni a demokráciánkat, újra kell épitenünk azokat a normákat, amelyek egykor védelmezték. Ám ennel többet kell tennünk. E normákat ki kell terjesztenünk úgy, hogy egy sokszínű társadalom minden tagja számára elerhetők legyenek.
18 napja
Bruce Las Vegas Raiders UCLA Bruins 11 918 — Salus populi suprema lex esto
A programjukban ennyit találtam hirtelen:
Előkészítjük az euró bevezetését, és belátható
céldátummal megvalósítjuk azt.
» Szakmai és társadalmi egyeztetést indítunk az euró bevezetéséről.
» Kitűzünk egy belátható, megvalósítható céldátumot.
» Felvázoljuk és a korrupció visszaszorításával, a gazdaság beindításával
és tartható költségvetéssel megvalósítjuk a csatlakozáshoz szükséges
feltételeket (3% alatti költségvetési hiány, csökkenő államadósság,
tartósan alacsony infláció és kamat, stabil forintárfolyam) teljesítő középtávú makrogazdasági pályát.

A perplexity meg ezt írja:

" A Tisza Párt programja valóban kiemeli az euró bevezetését fontos célként, de a cikkek alapján nem fix bevezetési dátumot, hanem a feltételek megteremtésének céldátumát határozták meg: 2030-ra.

Célkitűzés részletei
Kármán András, a párt pénzügyi felelőse szerint kormányra kerülés esetén négy éven belül (azaz 2030-ig) megteremtenék a maastrichti kritériumok teljesítését, lehetővé téve a pozitív döntést az euróról – ez kedvező esetben akár hamarabb is megtörténhet.

Kapcsolódó nyilatkozatok
Több forrás megerősíti, hogy a Tisza Párt 2030-ast említ ambiciózus tervként a feltételek teljesítésére, bár a tényleges bevezetés ezután következne (pl. 2029–2030 körül technikai minimumként). A párt hivatalos oldala nem részletezi ezt nyilvánosan, de a sajtónyilatkozatok egységesek."
18 napja
De amúgy a 2030 mint dátum nem arra vonatkozott, hogy addigra érnék el a kritériumokat ahhoz, hogy majd elkezdődjön a bevezetési procedúra?
szaba
Nem tudom mi hangzott el, de az az érzésem, hogy inkább azt kellene elérni 2030-ra, hogy reálisan lehessen mondani egy céldátumot, hogy onnan már azért ne csak egy politikai kijelentésként legyen értelmezhető, hanem valóságalapja is legyen.
Bruce
Nekem az rémlik, hogy Péter végülis ebben határozta meg a 2030-31-es éveket.
18 napja
De amúgy a 2030 mint dátum nem arra vonatkozott, hogy addigra érnék el a kritériumokat ahhoz, hogy majd elkezdődjön a bevezetési procedúra?
szaba
Nem tudom mi hangzott el, de az az érzésem, hogy inkább azt kellene elérni 2030-ra, hogy reálisan lehessen mondani egy céldátumot, hogy onnan már azért ne csak egy politikai kijelentésként legyen értelmezhető, hanem valóságalapja is legyen.
18 napja
18 napja
Nem akartam a politika topikba írni, de érdekelne a véleményetek arról hogy be kell e vezetni záros határidőn belül az eurót Magyarországon?

Egy ilyen még egyelőre nem ismert, de biztosan szar költségvetési helyzetben, mi lenne az okos döntés?

Természetesen azt gondolom hogy már akár 20+ éve eurónak kellene lennie, de mivel nincs, így nem tudom hogy mit lenne érdemes tennünk.
Bruce
Szálazzuk szét az egész kérdést.

A politikai részt viszonylag könnyedén lerendezném: az EUR bevezetésének üzenet az, hogy az adott Magyar (sic!) kormány gazdasági stabilitásra törekszik, plusz ezzel is szeretné közelíteni magát az európai egységhez. Ráadásul egy éles szemben állás az orbáni állásponttal.

A gazdasági kérdések, nézzük végig a konvergencia kritériumokat, mert ugye előbb be kell lépni (annak ellenére hogy a gyakorlatban ezt inkább irányadóként tekintették, azért szigorúan, szó szerint mind a négy szabályt egyszerre néhány ország teljesítette tartósan, a bevezetés egy politikai alku része, így inkább azért nézzük meg, hogy mit is kell felmutatni):
1) Inflációs kritérium: jelenleg, ha szigorúan nézzük a szabályokat, akkor ugye a a három legalacsonyabb inflációjú EU‑tagállam inflációjának átlaga + 1,5 százalékpont lehet. A AI szerint (nem számoltam utána) ez most 2.2%, januárban 2.6%-ot hozott Magyarország, tehát ez egyébként megközelíthető felelős gazdaságpolitikával. Politikai haszna ennek könnyen belátható.
2) Költségvetési hiány 3%: ez egy olyan politikai döntés, melynek meghozatala ténylegesen csak a költségvetési önfegyelem kérdése. Nem várják el a szószerint 3%-ot, de a fiskális fegyelmet igen. Alapvetően ez kormányzati felelősség. Hatalmas politikai haszna van, ha azt mondja egy kormány, hogy erre törekszik, ezzel meg lehet magyarázni egy osztogatás elmaradását, és mondjuk úgy lehet neki menni a 2030-as kampánynak, hogy az EUR bevezetés a fő cél.
3) GDP arányos eladósodottság 60%, ezt kb. 4-5 ország tudta csak tartani, ma pl. az olaszok valami 130%-on állnak, szóval az a gumi kitétel, hogy "tartósan csökkenő pályán van, még ha 60% felett is", elég rugalmasan érthető és értendő. Ez a leginkább alkuképes rész, a tapasztalatok alapján.
4) A hitelkamatlábak kérdése: itt a referencia valahol 4-5% között van, jelenleg 6-7% (elnézést) itthon. Ez ugye direkt következménye a rossz gazdaságpolitikának, tehát a gazdaságpolitika megjavul, ez az érték is vele javul. Nem nehéz belátni, hogy az olcsóbb finanszírozás nem hátrány egy költségvetésnek.

Szóval a bevezetésre törekedni minden értelemben véve hasznos. Mi van, ha van?

Az EUR nem csodaszer. A horvátoknak bejött, a bolgároknál nem az a baj, hogy gazdaságilag nem jó (a leva 95 óta a márkához, majd az EUR-hoz volt kötve, fixen 1 EUR = 2 BGN, így igazából sok minden nem változott), hanem hogy az amúgy igen turbulens és változékony politikai környezet nem épp a megfelelő táptalaj egy ilyen változás végigviteléhez. Alapvetően 50% körül volt a támogatottsága a bevezetésnek, de a politika így keresztül vitte, nem fáradtak a meggyőzéssel.

Visszakanyarodva a gazdasági hasznokhoz: nem old meg mindent egycsapásra a bevezetés. Amit megold, és talán ez számunkra a legfontosabb, hogy árstabilitást biztosít. Nem nehéz belátni, hogy a közös piacon, egy ennyire exporttól függő gazdaság számára, az hogy elszámolási valutája a legnagyobb export partnereivel megegyezik, igen hasznos. Viszont egy komoly gond van: jelenleg a magyar "versenyképesség" egyik záloga, hogy végtelenül gyengíthető a forint. Nem nehéz belátni, hogy a német nehézipar számára egy kedvező állapot, hogy az EUR-ban leszámolt cégcsoporton belüli forgalom, egy gyengébb forintra kerül átváltásra, majd abból fizetik az amúgy sem túl veretes béreket, elég csábító a költségszint érzékeny iparágak számára.

Alapvetően a magyar átlagembernek jobb ettől önmagában nem lenne az élete. Akkor lenne jobb, ha több magyar kkv kezdene el exportra termelni, és így számukra megszűnne az árfolyamkockázat kitettsége. Nem egy olyan külföldre termelő szoftvercéget ismerek, akinek most a forint erősödés elviszi a profitját, mert ők bizony nagyon sokat kerestek a gyenge forinton. Viszont ugye ez nagyon rövidtávú volt, mert ugye a bérek is igazodtak ehhez. Most ugye EUR-ban számolva egyre rosszabbak a fizetések, így önmagában nem lesz hirtelen jobb attól, hogy így számolunk.

Ami mindenképp előnyös lenne a gazdaságnak, az a lényegesen olcsóbb hitelezés lenne. A 1-3%-os vállalati hitelezés elérhető lenne állami beavatkozás nélkül is. A mai Széchenyi program csak súlyos dotálva képes hozni ezt a szintet.

Ami még nagyon fontos tényező (és ez a lengyeleknél és a cseheknél adott), hogy fegyelmezett és a napi politikának nem alárendelt, anticiklikus monetáris politikát folytató központi bankok esetében a saját deviza előnyösebb. A lengyeleket a zloty 2008-ban konkrétan megmentette, de a cseh gazdaság stabilitásának is fontos eleme a korona árfolyamának felelős kezelése. Itthon a MNB vezetése tragikus volt az elmúlt évtizedekben, a MSZP kormányok alatt is. Matolcsy növekedési eszközként tekintett (és most nem a korrupcióra gondolok, hanem egyébként, mint monetáris politika) a MNB-re, a NHP-hoz hasonló hitelprogramok futtatása egyszerűen nem feladat egy normálisan működő jegybanknak. Azzal, hogy forintban mértük a gazdaság növekedését, és EUR-ban közben jó esetben is stagnáltunk, elfedett a MNB és a kormány egy rakat strukturális problémát.

Nem nehéz belátni, hogy az EUR bevezetése a későbbi, kevésbé fegyelmezett politikai programmal rendelkező kormányok kezét erősen megkötné (természetesen, egyelőre csak feltételezés hogy a Magyar kormány tényleg fegyelmezett lesz, de most csak ebből tudok kiindulni, amit mondanak). Ha marad a forint, csak az úgy képzelhető el, ha egy erős, független jegybank felelős, anticiklikus árfolyam politikát folytat, tehát gazdasági növekedéssel érintett időszakban erősíti a hazai devizát, válságában pedig gyengíti azt, ezzel is fokozva a gazdasági növekedést. Ugye a Fidesz ennek végig az ellenkezőjét csinálta, ezért is tartunk ott ahol tartunk (fiskálisan is, nem csak monetárisan). És pl. az sem lenne baj, ha mondjuk független lenne a bankfelügyelet is a MNB-től...

Összefoglalva: az euró önmagában nem old meg mindent, de az sem igaz, hogy nem segít semmit. Hazánk poltikai klímáját tekintve, ha a Tisza kormány komolyan gondolja, hogy egy sokkal fegyelmezettebb kormányázást akar vinni, akkor ennek egy szép csúcspontja lenne a bevezetés, akár már 2030-ban is, mert ugye ahogy az elején írtam, a kritériumok felpuhítása csak politikai szándék kérdése.
Gyurma Pappa
Na ez már beszéd! 😊 Köszönöm ezt a kimerítő véleményt.

Alapvetően én távolabbi időpontra tenném a bevezetést, mint 2030. Ez azt üzenné, hogy nem rövid távú politikai sikert, hanem valódi gazdasági stabilitást keresünk. 2030-ra a politikai felhatalmazások is átrendeződhetnek, így egy ilyen horderejű döntéshez szélesebb konszenzus kellene.

Szerintem az elkövetkező években a termelékenység javítására kell fókuszálni. A jelenlegi német gazdasági gyengélkedés mellett nem számíthatunk külső húzóerőre, így a belső struktúra átalakítása az elsődleges. Ebbe a folyamatba nehezen férne bele egy kényszerű, a Maastrichti kritériumok miatti megszorító politika. Azt hiszem Portugáliában volt ebből probléma, hogy az euró bevezetésekor ők alacsonyabb hatékonysággal és bérszinttel rendelkeztek mint az eu átlag 80% és így egy ideig megrekedtek egy szinten és nem igazán tudtak fejlődni.

Ne felejtsük el az ERM II előszobát sem: ott legalább két évig bizonyítani kell az árfolyam stabilitását, amihez egy már eleve egészséges, sokkhatásoknak ellenálló gazdaság kell. Én most azt mondom, hogy a 2033-34 lehetne a legkorábbi reális céldátum, ami elegendő időt hagyna a felkészülésre anélkül, hogy a növekedést feláldoznánk a gyorsaság oltárán.
18 napja
Nem akartam a politika topikba írni, de érdekelne a véleményetek arról hogy be kell e vezetni záros határidőn belül az eurót Magyarországon?

Egy ilyen még egyelőre nem ismert, de biztosan szar költségvetési helyzetben, mi lenne az okos döntés?

Természetesen azt gondolom hogy már akár 20+ éve eurónak kellene lennie, de mivel nincs, így nem tudom hogy mit lenne érdemes tennünk.
Bruce
Szálazzuk szét az egész kérdést.

A politikai részt viszonylag könnyedén lerendezném: az EUR bevezetésének üzenet az, hogy az adott Magyar (sic!) kormány gazdasági stabilitásra törekszik, plusz ezzel is szeretné közelíteni magát az európai egységhez. Ráadásul egy éles szemben állás az orbáni állásponttal.

A gazdasági kérdések, nézzük végig a konvergencia kritériumokat, mert ugye előbb be kell lépni (annak ellenére hogy a gyakorlatban ezt inkább irányadóként tekintették, azért szigorúan, szó szerint mind a négy szabályt egyszerre néhány ország teljesítette tartósan, a bevezetés egy politikai alku része, így inkább azért nézzük meg, hogy mit is kell felmutatni):
1) Inflációs kritérium: jelenleg, ha szigorúan nézzük a szabályokat, akkor ugye a a három legalacsonyabb inflációjú EU‑tagállam inflációjának átlaga + 1,5 százalékpont lehet. A AI szerint (nem számoltam utána) ez most 2.2%, januárban 2.6%-ot hozott Magyarország, tehát ez egyébként megközelíthető felelős gazdaságpolitikával. Politikai haszna ennek könnyen belátható.
2) Költségvetési hiány 3%: ez egy olyan politikai döntés, melynek meghozatala ténylegesen csak a költségvetési önfegyelem kérdése. Nem várják el a szószerint 3%-ot, de a fiskális fegyelmet igen. Alapvetően ez kormányzati felelősség. Hatalmas politikai haszna van, ha azt mondja egy kormány, hogy erre törekszik, ezzel meg lehet magyarázni egy osztogatás elmaradását, és mondjuk úgy lehet neki menni a 2030-as kampánynak, hogy az EUR bevezetés a fő cél.
3) GDP arányos eladósodottság 60%, ezt kb. 4-5 ország tudta csak tartani, ma pl. az olaszok valami 130%-on állnak, szóval az a gumi kitétel, hogy "tartósan csökkenő pályán van, még ha 60% felett is", elég rugalmasan érthető és értendő. Ez a leginkább alkuképes rész, a tapasztalatok alapján.
4) A hitelkamatlábak kérdése: itt a referencia valahol 4-5% között van, jelenleg 6-7% (elnézést) itthon. Ez ugye direkt következménye a rossz gazdaságpolitikának, tehát a gazdaságpolitika megjavul, ez az érték is vele javul. Nem nehéz belátni, hogy az olcsóbb finanszírozás nem hátrány egy költségvetésnek.

Szóval a bevezetésre törekedni minden értelemben véve hasznos. Mi van, ha van?

Az EUR nem csodaszer. A horvátoknak bejött, a bolgároknál nem az a baj, hogy gazdaságilag nem jó (a leva 95 óta a márkához, majd az EUR-hoz volt kötve, fixen 1 EUR = 2 BGN, így igazából sok minden nem változott), hanem hogy az amúgy igen turbulens és változékony politikai környezet nem épp a megfelelő táptalaj egy ilyen változás végigviteléhez. Alapvetően 50% körül volt a támogatottsága a bevezetésnek, de a politika így keresztül vitte, nem fáradtak a meggyőzéssel.

Visszakanyarodva a gazdasági hasznokhoz: nem old meg mindent egycsapásra a bevezetés. Amit megold, és talán ez számunkra a legfontosabb, hogy árstabilitást biztosít. Nem nehéz belátni, hogy a közös piacon, egy ennyire exporttól függő gazdaság számára, az hogy elszámolási valutája a legnagyobb export partnereivel megegyezik, igen hasznos. Viszont egy komoly gond van: jelenleg a magyar "versenyképesség" egyik záloga, hogy végtelenül gyengíthető a forint. Nem nehéz belátni, hogy a német nehézipar számára egy kedvező állapot, hogy az EUR-ban leszámolt cégcsoporton belüli forgalom, egy gyengébb forintra kerül átváltásra, majd abból fizetik az amúgy sem túl veretes béreket, elég csábító a költségszint érzékeny iparágak számára.

Alapvetően a magyar átlagembernek jobb ettől önmagában nem lenne az élete. Akkor lenne jobb, ha több magyar kkv kezdene el exportra termelni, és így számukra megszűnne az árfolyamkockázat kitettsége. Nem egy olyan külföldre termelő szoftvercéget ismerek, akinek most a forint erősödés elviszi a profitját, mert ők bizony nagyon sokat kerestek a gyenge forinton. Viszont ugye ez nagyon rövidtávú volt, mert ugye a bérek is igazodtak ehhez. Most ugye EUR-ban számolva egyre rosszabbak a fizetések, így önmagában nem lesz hirtelen jobb attól, hogy így számolunk.

Ami mindenképp előnyös lenne a gazdaságnak, az a lényegesen olcsóbb hitelezés lenne. A 1-3%-os vállalati hitelezés elérhető lenne állami beavatkozás nélkül is. A mai Széchenyi program csak súlyos dotálva képes hozni ezt a szintet.

Ami még nagyon fontos tényező (és ez a lengyeleknél és a cseheknél adott), hogy fegyelmezett és a napi politikának nem alárendelt, anticiklikus monetáris politikát folytató központi bankok esetében a saját deviza előnyösebb. A lengyeleket a zloty 2008-ban konkrétan megmentette, de a cseh gazdaság stabilitásának is fontos eleme a korona árfolyamának felelős kezelése. Itthon a MNB vezetése tragikus volt az elmúlt évtizedekben, a MSZP kormányok alatt is. Matolcsy növekedési eszközként tekintett (és most nem a korrupcióra gondolok, hanem egyébként, mint monetáris politika) a MNB-re, a NHP-hoz hasonló hitelprogramok futtatása egyszerűen nem feladat egy normálisan működő jegybanknak. Azzal, hogy forintban mértük a gazdaság növekedését, és EUR-ban közben jó esetben is stagnáltunk, elfedett a MNB és a kormány egy rakat strukturális problémát.

Nem nehéz belátni, hogy az EUR bevezetése a későbbi, kevésbé fegyelmezett politikai programmal rendelkező kormányok kezét erősen megkötné (természetesen, egyelőre csak feltételezés hogy a Magyar kormány tényleg fegyelmezett lesz, de most csak ebből tudok kiindulni, amit mondanak). Ha marad a forint, csak az úgy képzelhető el, ha egy erős, független jegybank felelős, anticiklikus árfolyam politikát folytat, tehát gazdasági növekedéssel érintett időszakban erősíti a hazai devizát, válságában pedig gyengíti azt, ezzel is fokozva a gazdasági növekedést. Ugye a Fidesz ennek végig az ellenkezőjét csinálta, ezért is tartunk ott ahol tartunk (fiskálisan is, nem csak monetárisan). És pl. az sem lenne baj, ha mondjuk független lenne a bankfelügyelet is a MNB-től...

Összefoglalva: az euró önmagában nem old meg mindent, de az sem igaz, hogy nem segít semmit. Hazánk poltikai klímáját tekintve, ha a Tisza kormány komolyan gondolja, hogy egy sokkal fegyelmezettebb kormányázást akar vinni, akkor ennek egy szép csúcspontja lenne a bevezetés, akár már 2030-ban is, mert ugye ahogy az elején írtam, a kritériumok felpuhítása csak politikai szándék kérdése.

18 napja

Bruce
Kell, nem kell, amíg a a GDP és az állam hiteleinek az aránya ennyire rossz, addig nem is lehet.
A kérdésed jobban passzolna a politika topikba, mert a bevezetés belengetése színtiszta politikai kommunikáció, semmi más.
Őszentsége Sobri Jóska
Hát ha csak ígéret akkor tényleg politika topikban a helye, de hátha kialakul egy jó kis eszmecsere róla.

Mondjuk az is érdekes lehet hogy mennyit tud erősödni a forint az elkövetkező időben, mert jó és stabil árfolyam esetén nem is annyira érdekes a bevezetés igazából.
18 napja
Nomac New England Patriots 4 446 — balazs.t85@gmail.com

Bruce
Ez az egész euro bevezetés nem is az euroról szól most, hanem az ígéretről hogy vállaljuk a stabilítást az országban. Ezt árazzák a piacok. Fontosabb az ígéret, mint maga az euro bevezetés
Szükségünk nem lenne rá, ha tudnánk hogy olyan kormányok jönnek akik figyelnek a forintra, és nem az a saját érdekükben rángatják, de ezt már megtanultuk hogy nekünk ilyen nagyon ritkán van.
Meglennénk nélküle, sőt jobb is lenne a forint jó kezekben, de ismerjük a múltat. Jobban járunk ha lesz, mintha nem lenne.

Szerkesztette: Nomac
18 napja
Őszentsége Sobri Jóska Jacksonville Jaguars 36 918 — #NoStress

Bruce
Kell, nem kell, amíg a a GDP és az állam hiteleinek az aránya ennyire rossz, addig nem is lehet.
A kérdésed jobban passzolna a politika topikba, mert a bevezetés belengetése színtiszta politikai kommunikáció, semmi más.

18 napja

Bruce
Én mondjuk látva a cseh mintát, azt vélem, hogy maga a valuta nem meghatározó gazdasági stabilitás tekintetében.
18 napja
warr_b Washington Commanders 29 877 — Ő álla halála vérmosta fokán, Diadallal várta be végét.

Bruce
Bulgároknak ha jól láttam, nem annyira jött be.

Hail to the Redskins! - Ad augusta per angusta
"I don't break the horizon
I erase it when I'm born"
18 napja

1 hónapja
zacknorb Green Bay Packers Cincinnati Bearcats 23 983 — Kinek mit intézett a kormánya
 ec.europa.eu/eurostat/en/web/products-eurostat-news/w/ddn-20260407-1

Poloska vagyok.
1 hónapja

S&P 500 $6,470 2025 AUG v S&P 500 $6,470 2026 MAR

Szerkesztette: szaba
1 hónapja
Pár éve nagyot mentek az NTF-ek.
Itt is írta valaki, hogy begyűjtött jópárat, azok még értéküknél vannak? Vagy elmozdultak valamerre markánsan?
Asszem
peterk2005 udvari bolond
volt, ha jól emlékszem.
Őszentsége Sobri Jóska
NFT-re gondolsz, nem?
nagy részük behorpadt
Negritis, a vajda
Persze, csak elírtam.
Igen, azt olvastam, hogy "visszakorrigált", csak ugye a semminél még a behorpadás is lehet pozitív.
És aki innen vásárolt, gondolom nem 10 millió dollárert vásárolt, hanem emberi mértékben, és ez érdekelne, hogy azokkal a kisebb értékűekkel mi a helyzet? Eladhatóak? A vásárlási árhoz képest mennyire? Ilyesmi.

1 hónapja
Negritis, a vajda Denver Broncos 58 187 — The Mathematician
Itt is írta valaki, hogy begyűjtött jópárat, azok még értéküknél vannak? Vagy elmozdultak valamerre markánsan?
Asszem
peterk2005 udvari bolond
volt, ha jól emlékszem.
Őszentsége Sobri Jóska
NFT-re gondolsz, nem?
nagy részük behorpadt

The Stronger you become, the Weaker you really are.

I wanted Champ to be champ!
1 hónapja
Asszem
peterk2005 udvari bolond
volt, ha jól emlékszem.

2 hónapja
MC12 New Orleans Saints Kennesaw State Owls 7 478
Szép kis leárazások vannak. Az aranyban is mehetnek a margin callok.
cartman023
Én ehhez nem nyúltam. 3-5-6% az nálam még nem leárazás, inkább csak csapkodás. Majd -15% körül elkezdek nézelődni 😃
MC12
Tesla 11-t esett, az a 200 napos mozgó, szóval vannak itt azért finomságok 😊

A Microsoftot már tegnap óta elég olcsónak gondolta a piac nagy része
Gyurma Pappa
Eh jogos. De az az igazság, hogy mióta már nem is swingelek, csak olyankor nézek rá komolyabban a piacra, ha valami durva mészárlás zajlik, mint mondjuk tavaly április. Persze, kimaradok egy csomó mindenből, de már kevésbé érdekel.

“A kiábrándult idealistákból lettek a cinikusok”
2 hónapja
cartman023
Én ehhez nem nyúltam. 3-5-6% az nálam még nem leárazás, inkább csak csapkodás. Majd -15% körül elkezdek nézelődni 😃
MC12
Tesla 11-t esett, az a 200 napos mozgó, szóval vannak itt azért finomságok 😊

A Microsoftot már tegnap óta elég olcsónak gondolta a piac nagy része

2 hónapja
MC12 New Orleans Saints Kennesaw State Owls 7 478
cartman023

“A kiábrándult idealistákból lettek a cinikusok”