Politika

64 feliratkozó

2 hónapja
Josszi San Francisco 49ers Nevada Wolf Pack 4 446
Az, hogy nem mindenki tart ugyanott az életben, magyarázhat egy döntést, de nem veszi le róla az erkölcsi felelősséget.
Josszi
Mi az, hogy erkölcsi felelősség?!

Hova van leírva?
Kiírta le?
Mi a szankció, ha valaki elbassza?
Ki kéri számon?
Hogyan kéri számon?
Honnan tudja mi az, aki nem tudja mi az?

Komolyan érdekel ezt ugyan miként írod le egzaktul, ha nem keversz bele valami szektás vallásos maszlagot vagy ezoterikus spiri baromságot.
Őszentsége Sobri Jóska
So called lelkiismeret, a képesség, hogy jó érzéssel néz bele a tükörbe. Na már most az a trükkös benne, hogy mindenkinél máshol van az erkölcsi minimum. Befolyásolja élethelyzet, személyiség, miegymás.

Mondanám, hogy felesleges ezen rugózni és számon kérni, de azért ez mégis egy valid társadalmi igény és vita.

Minden spiri nélkül.
resistance is futile
Hát ez az.
Valakinek belefér számla nelkül igénybe venni a villanyszerelőt, valakinek nem.
Valaki szexel házasság előtt, van aki nem.
Valaki kurvaanyazik, más nem.
Ésatöbbi.
Ez mind ugyanannyira valid.
Számonkérhetetlen, szankcionálhatatlan, vagyis gyakorlatilag erkölcsi felelősség nem létezik, csak eufemizmus egy belső, személyes érzes- vagy tudatállapotra.
Őszentsége Sobri Jóska
pont most relativizálod az intéményesített lopást, az elesettekekkel való bánásmódot
mert a példáidban olyan privát erkölcsi döntéseket hozol fel, aminek nincs vagy alig van hatása másokra ,ezek valóban nem számonkérhetők a többség részéről.
De a politikai döntés nem ilyen. Az kollektív hatású mások életfeltételeit, jogait, lehetőségeit érinti.
Ott az erkölcsi felelősség nem belső érzés, hanem külső következményekhez kötött viszony.
Tehát ha a fideszes jóanyám még mindig a fideszre szavaz miután évek óta kérjük hogy legalább miattunk ne tegye, akkor viselje a következményeit ha az unokái már nem állnak vele szóba, ez pl lehet egy ilyen következmény

¯\_(ツ)_/¯
2 hónapja
Az, hogy nem mindenki tart ugyanott az életben, magyarázhat egy döntést, de nem veszi le róla az erkölcsi felelősséget.
Josszi

Hova van leírva?
Kiírta le?
Ki kéri számon?
Hogyan kéri számon?

Komolyan érdekel ezt ugyan miként írod le egzaktul, ha nem keversz bele valami szektás vallásos maszlagot vagy ezoterikus spiri baromságot.
Őszentsége Sobri Jóska
Az erkölcsi felelősség nem jogi kategória ezért nincs róla paragrafus, bírság vagy hivatalos szankció. Ettől még létezik, Szerintem 😊 Ugyanúgy, ahogy hazudni, sunyítani vagy mások kárára dönteni sem mindig jogellenes, mégis erkölcsileg minősíthető. Nem az állam kéri számon, hanem más emberek: én, te, a barátaid vagy a gyerekeid, tehát nekünk meg kötelességünk hogy igen is konfrontálódjunk és felhívjuk erre a figyelmüket.

Mert nem lehet és nem is kell szankciója legyen iylen jogi formában tehát nem pénzbüntetés, nem börtön semmi ilyesmi hanem a hitelvesztést terhét viselje pl hogy a gyerekei azt mondják hogy bazdmeg apám az én jövőmet baszod szét azzal hogy lusta vagy tájékozódni hogy nem dugod ki a fejed a buborékodból, nem vállalod fel a következményeidet hanem random faszságokról kezdesz beszélni ha felkérdezlek megkérdezlek.

és mi ez már hogy valaki 2025ben honnan tudja hogy mi ez? nem itt él? nem érzi látja tapasztalja?

És keverj ide nekem vallást vagy spiritualitást ilyen gúnyosan. ez a világi minimum legalább is nekem, ami nélkül nem tudok felelősségről, közéletről vagy politikáról beszélni. Nem lehet mindent csak a jogra redukálni

¯\_(ツ)_/¯
2 hónapja
Őszentsége Sobri Jóska Jacksonville Jaguars 36 150 — #NoStress
De a valosag szempontjabol teljesen mindegy, mi az oka annak, hogy a moralisan vallalhatatlant teszi. A valosag nem az altalad is agyhalottazott atlagos szavazo narrativajat veszi alapul, nem az alapjan dol el, hogy erkolcsos vagy erkolcstelen, hogy fereg vagy sem. Teljesen mindegy, miert jut el a vegul oda, hogy vegul pedofilmentegetokkel vallal kozosseget, a vegen akkor is pedofilmentegetoket fog tamogatni a szavazataval, minimalisan sem arnyalja, azert erkolcstelen a viselkedese, mert bizik a sajat buneinek meguszasaban vagy tul elvakult, hogy meglassa a valasztott kozossege hibait. Ha kell a szavazojog, mert KURVA FONTOS AZ EN VELEMENYEM, akkor feltetelezzuk, kepes meglatni a helyes es helytelent es jelenleg abszolut nem narrativa kerdese, hogy a fidesz pedofilokat menteget vagy sem. Tartjatja magat ez az ember erkolcsosnek, me’ ha’ marika ha’ nem ejjarok a templomba, de a valosagban ugyanugy egy fereg marad, keretezze, narralja, kontextualizalja meg tekergesse a valosagerzekeleset akarhogy.
dankodavid
Morálisan vállalhatatlan - szerinted.
Szerintük meg nem.
Ami biztos, hogy a vélemenyek megoszlanak.
És akkor visszatérünk a vitaindító MC12 állításhoz, hogy "mindenki hazudik, és a választást az dönti el, hogy ki hazudott jobban".
Én ezt maximalisan elfogadom valóságnak, nem a moralitás vagy az erkölcs dönt, hanem -ha már ebben a koordinátarendszerben akarsz értelmezni- akkor az erkölcstelenség. És egy politikai aktornak a sikerességhez immoralitasra van inkább szüksége a nagyobb hatékonysághoz, plusz EV-hez, vagyis teljesen rossz irány neked is, r.baggionak is belekeverni az erkölcsöt, etikát, morált. Ez politika baszki.

2 hónapja
Josszi

Hova van leírva?
Kiírta le?
Ki kéri számon?
Hogyan kéri számon?

Őszentsége Sobri Jóska
So called lelkiismeret, a képesség, hogy jó érzéssel néz bele a tükörbe. Na már most az a trükkös benne, hogy mindenkinél máshol van az erkölcsi minimum. Befolyásolja élethelyzet, személyiség, miegymás.

Mondanám, hogy felesleges ezen rugózni és számon kérni, de azért ez mégis egy valid társadalmi igény és vita.

Minden spiri nélkül.
resistance is futile
Hát ez az.
Valakinek belefér számla nelkül igénybe venni a villanyszerelőt, valakinek nem.
Valaki szexel házasság előtt, van aki nem.
Valaki kurvaanyazik, más nem.
Ésatöbbi.
Ez mind ugyanannyira valid.
Számonkérhetetlen, szankcionálhatatlan, vagyis gyakorlatilag erkölcsi felelősség nem létezik, csak eufemizmus egy belső, személyes érzes- vagy tudatállapotra.

2 hónapja
dankodavid San Francisco 49ers 2 522
A valasz a kérdésemre lemeradt.
Nem szavaztál Fideszre, MSZP-re, SZDSZ-re, ha idősebb vagy MDF-re?
Őszentsége Sobri Jóska
Nem latom a kerdes hasznat, ertelmet. Tudok irni egy valaszt, ami teljesen konzisztens az eddigi hozzaszolasaimmal es a kepviselt allaspontommal, meg tudok adni olyat, amivel megkapod a gotcha pillanatod es egyik valasz eseten sem tudhatod, valos-e.
dankodavid
Ez a posztmodern, rád bízom a válaszod motivációját, ahogy azt is, hogy őszintén vagy őszintétlenül teszed e, megbirkózom vele. Szóval csak bátran.
Őszentsége Sobri Jóska
Ez nem batorsag vagy annak hianya, nem ertem tenyleg, miert relevans. Tegyuk fel, 18 fidesz, 22 mzp, 23 tisza. Maximum annyit jelentene, hogy a sajat elvarasaim szerint en is legalabb reszben szar ember vagyok/voltam, amivel en el tudnek lenni. De sehogyan sem hatna a 25-26-ban is fidesz szavazokra vonatkozo velemenyemre vagy annak ervenyessegere.
dankodavid
Nem mindenki tart ugyanakkor ugyanott az életben. Szerintem ezt el lehet fogadni. Így morálisan nem is lehet számonkérni senkit. Kognitivan igen, tarthatod hülyének, ostobának, agyhalottnak azt, aki mondjuk jövőre a Fideszre/Tiszára/Mi Hazánkra/MKKP-ra szavaz, lehet rá jó vagy rossz érved, tévedhetsz is amikor minősítesz. De erkölcsi alapja senkinek nincs a másik erkölcsi alapját minősíteni. Ez a gondom r.baggio és a te attitűdöddel is, nem egzaktok, hanem csak a saját igazságérzetetek fundamentumaira felépített érvrendszer. Amikor nincs is igazság. Ilyen erkölcsi alapokra felépített logikákkal dolgoznak a széljobb meg szélbal pártok amióta világ a világ, csak mondom.
Őszentsége Sobri Jóska
Amikor minden konszenzust letagadunk vagy velemenynek cimkezunk, na az valoban a tarsadalom vege. Engedtessek mar meg nekem, hogy azt szar embernek tekintsem, aki AKARMILYEN kontextusban komfortos a gyerekek megrontasaval es szexualis kizsakmanyolasaval, vagy toltson el viszolygassal, akinek hobbija masok jogainak csorbitasa es masodrendu allampolgarkent tartasa annak ellenere, hogy azert a “mocskos buzi” adoja, az persze ugyanugy kell a konzervativ csaladmodell finanszirozasara. Van jo erkolcs es a legtobb ember erkolcsi iranytuje a gyerekek megrontasara vagy a lopasra -jo okkal- bejelez, hogy azerr csak nem kene.
dankodavid
Azt tekintesz szar embernek akit csak akarsz.
Én meg ezzel akkor nem értek egyet, amikor csak akarok.
A pedofilokat nyilván a Fidesz-szavazók is megvetik. (Valójában mindenki, aki nem pedofil.) Csak szerintük nem ők a pedofilok. Rossz helyre rakod a hangsúlyt, vagy direkt, vagy nem érted. Mivel az előbbi nem lenne morális, így a másodikra tippelek és röviden elmondom.

A legtöbb ember kb. ugyanazon az erkölcsi szinten van, pártpreferenciától függetlenül. Nagyjából ugyanazt gondolja a korrupcióról, a hazaárulásról, gyerekbántalmazásról, még a droghasználatról, az állatkínzásról vagy a meleg párok házasodásáról is. Meg a jóról vagy a rosszról.
Csak ha politikáról van szó, akkor egy nagy részük azt, ami jó, odarendeli a számára szimpatikus oldalhoz, ami rossz, meg a másikhoz. Nem nagyon variálnak, hogy ez a rossz ehhez tartozik, az meg amahhoz, csomagban gondolkodnak. Ez ostobasag, butaság, nem pedig erkölcsi eltévelyedés.

Ezért abban egyet tudunk érteni, hogy az emberek nagyrésze agyhalott, abban is, hogy aki 26-ban a Fideszre szavaz annak nagyrésze agyhalott, de abban nem, hogy ez erkölcsi okokon múlna. Egyszerűen csak nagyon sok a hülye ember, sokkal több, mint a rossz vagy gonosz ember.
Így ezt az egész témát teljesen felesleges erkölcsileg elemezgetni, sokkal több tanulsággal jár, ha racionálisan (r.baggio szerint fatalista cinizmussal) elemzünk.
De persze megengedtetik neked is, másnak is, hogy ne így járjon el.
Őszentsége Sobri Jóska
De a valosag szempontjabol teljesen mindegy, mi az oka annak, hogy a moralisan vallalhatatlant teszi. A valosag nem az altalad is agyhalottazott atlagos szavazo narrativajat veszi alapul, nem az alapjan dol el, hogy erkolcsos vagy erkolcstelen, hogy fereg vagy sem. Teljesen mindegy, miert jut el a vegul oda, hogy vegul pedofilmentegetokkel vallal kozosseget, a vegen akkor is pedofilmentegetoket fog tamogatni a szavazataval, minimalisan sem arnyalja, azert erkolcstelen a viselkedese, mert bizik a sajat buneinek meguszasaban vagy tul elvakult, hogy meglassa a valasztott kozossege hibait. Ha kell a szavazojog, mert KURVA FONTOS AZ EN VELEMENYEM, akkor feltetelezzuk, kepes meglatni a helyes es helytelent es jelenleg abszolut nem narrativa kerdese, hogy a fidesz pedofilokat menteget vagy sem. Tartjatja magat ez az ember erkolcsosnek, me’ ha’ marika ha’ nem ejjarok a templomba, de a valosagban ugyanugy egy fereg marad, keretezze, narralja, kontextualizalja meg tekergesse a valosagerzekeleset akarhogy.

Pulvis et umbra sumus.
2 hónapja
resistance is futile Las Vegas Raiders Michigan Wolverines 34 520
Josszi

Hova van leírva?
Kiírta le?
Ki kéri számon?
Hogyan kéri számon?

Őszentsége Sobri Jóska

Minden spiri nélkül.
2 hónapja
Josszi

Hova van leírva?
Kiírta le?
Ki kéri számon?
Hogyan kéri számon?

2 hónapja
Ez a poszt egy perfekt prezentáció a kognitív torzításra.
Csak végletesség, tele van elnagyolt altalánosítással, mindenezéssel.
Már írtam, nekem van egy család-, munka-, sportcentrikus fidesz-szavazó barátom (nem ismerős, barát), akit nem érdekel a politika, és egész életében mindig korrekt volt mindenkivel, vagyis rá nem illik az általánositásod. Es ha már van egy kivétel, akkor az allítás is megdől, ha azt "mindennel" használod.
Ő egy buborékban él, és jó ott neki. Lehet általánosan tájékozatlannak is tartanod, ha nem naprakész a NER trógerságaiból. Tarthatod hívőnek is, bár még életében nem ment el egyetlen fideszes rendezvényre, gyűlésre, nem nézi a tévében Orbánt, ha politikára kerül a szó senkit nem győzköd semmiről, leszarja, hogy az egyetemista gyerekei szétcinkelik.
Csak azért írtam ezt, mert -tudom, nehéz elhinni, de- nem mindenkinek a politikáról szól az élete, nem mindenki gonoszságból Fidesz-szavazó, nem mindenki helyezi kontextusba Zsoltibácsi gyerekbaszását, és nem csak politikáról lehet, és pláne nem kell, mindenkivel beszélgetni.
Őszentsége Sobri Jóska
Az ilyen emberekre szoktad azt mondani, hogy agyhalott.
Jughead
És nem is nagyon tévedek.

2 hónapja
Őszentsége Sobri Jóska
Nem latom a kerdes hasznat, ertelmet. Tudok irni egy valaszt, ami teljesen konzisztens az eddigi hozzaszolasaimmal es a kepviselt allaspontommal, meg tudok adni olyat, amivel megkapod a gotcha pillanatod es egyik valasz eseten sem tudhatod, valos-e.
dankodavid
Ez a posztmodern, rád bízom a válaszod motivációját, ahogy azt is, hogy őszintén vagy őszintétlenül teszed e, megbirkózom vele. Szóval csak bátran.
Őszentsége Sobri Jóska
Ez nem batorsag vagy annak hianya, nem ertem tenyleg, miert relevans. Tegyuk fel, 18 fidesz, 22 mzp, 23 tisza. Maximum annyit jelentene, hogy a sajat elvarasaim szerint en is legalabb reszben szar ember vagyok/voltam, amivel en el tudnek lenni. De sehogyan sem hatna a 25-26-ban is fidesz szavazokra vonatkozo velemenyemre vagy annak ervenyessegere.
dankodavid
Nem mindenki tart ugyanakkor ugyanott az életben. Szerintem ezt el lehet fogadni. Így morálisan nem is lehet számonkérni senkit. Kognitivan igen, tarthatod hülyének, ostobának, agyhalottnak azt, aki mondjuk jövőre a Fideszre/Tiszára/Mi Hazánkra/MKKP-ra szavaz, lehet rá jó vagy rossz érved, tévedhetsz is amikor minősítesz. De erkölcsi alapja senkinek nincs a másik erkölcsi alapját minősíteni. Ez a gondom r.baggio és a te attitűdöddel is, nem egzaktok, hanem csak a saját igazságérzetetek fundamentumaira felépített érvrendszer. Amikor nincs is igazság. Ilyen erkölcsi alapokra felépített logikákkal dolgoznak a széljobb meg szélbal pártok amióta világ a világ, csak mondom.
Őszentsége Sobri Jóska
Amikor minden konszenzust letagadunk vagy velemenynek cimkezunk, na az valoban a tarsadalom vege. Engedtessek mar meg nekem, hogy azt szar embernek tekintsem, aki AKARMILYEN kontextusban komfortos a gyerekek megrontasaval es szexualis kizsakmanyolasaval, vagy toltson el viszolygassal, akinek hobbija masok jogainak csorbitasa es masodrendu allampolgarkent tartasa annak ellenere, hogy azert a “mocskos buzi” adoja, az persze ugyanugy kell a konzervativ csaladmodell finanszirozasara. Van jo erkolcs es a legtobb ember erkolcsi iranytuje a gyerekek megrontasara vagy a lopasra -jo okkal- bejelez, hogy azerr csak nem kene.
dankodavid
Azt tekintesz szar embernek akit csak akarsz.
Én meg ezzel akkor nem értek egyet, amikor csak akarok.
A pedofilokat nyilván a Fidesz-szavazók is megvetik. (Valójában mindenki, aki nem pedofil.) Csak szerintük nem ők a pedofilok. Rossz helyre rakod a hangsúlyt, vagy direkt, vagy nem érted. Mivel az előbbi nem lenne morális, így a másodikra tippelek és röviden elmondom.

A legtöbb ember kb. ugyanazon az erkölcsi szinten van, pártpreferenciától függetlenül. Nagyjából ugyanazt gondolja a korrupcióról, a hazaárulásról, gyerekbántalmazásról, még a droghasználatról, az állatkínzásról vagy a meleg párok házasodásáról is. Meg a jóról vagy a rosszról.
Csak ha politikáról van szó, akkor egy nagy részük azt, ami jó, odarendeli a számára szimpatikus oldalhoz, ami rossz, meg a másikhoz. Nem nagyon variálnak, hogy ez a rossz ehhez tartozik, az meg amahhoz, csomagban gondolkodnak. Ez ostobasag, butaság, nem pedig erkölcsi eltévelyedés.

Ezért abban egyet tudunk érteni, hogy az emberek nagyrésze agyhalott, abban is, hogy aki 26-ban a Fideszre szavaz annak nagyrésze agyhalott, de abban nem, hogy ez erkölcsi okokon múlna. Egyszerűen csak nagyon sok a hülye ember, sokkal több, mint a rossz vagy gonosz ember.
Így ezt az egész témát teljesen felesleges erkölcsileg elemezgetni, sokkal több tanulsággal jár, ha racionálisan (r.baggio szerint fatalista cinizmussal) elemzünk.
De persze megengedtetik neked is, másnak is, hogy ne így járjon el.

2 hónapja
Őszentsége Sobri Jóska
dankodavid
Őszentsége Sobri Jóska
dankodavid
Őszentsége Sobri Jóska
Ez szerintem nem igaz.
Az, hogy nem mindenki tart ugyanott az életben, magyarázhat egy döntést, de nem veszi le róla az erkölcsi felelősséget. Mert az van neki, azzal hogy a gyerekeit is leszarja ezek szerint és a barátait is, vagy te a barátod felé nem használsz keményebb hangot vagy plasztkusabb példákat hogy felnyísd a szemét?

szóval nekem az a „kognitívan igen, de morálisan nem” felosztás túl mű ,túl egyszerű . Mert egy politikai döntés nem pusztán tévedés, hanem értékválasztás is egyben, és ennek valós következményei vannak rám nézve is,rád nézve is és másokra nézve is. Nem lehet egyszerre azt mondani, hogy „nem értem a politikát, nem politizálok”, miközben egy olyan rendszerre szavazol, amely aktívan formálja mások életét.
Ha egy döntés rendszerszinten kárt okoz, akkor arról erkölcsileg vetületben is lehet és kell beszélni, nem csak intellektuálisan fingot reszelni

Az sem igaz, hogy „nincs igazság”. Lehet, hogy nincs abszolút metafizikai igazság, de vannak tények, következmények és ismétlődő mintázatok. Aki ezt nem látja 2025 Magyarországán és ha ezek nem érdekelik
ha nem hallgat a saját családjára, barátaira, ha nem ébred fel benne a kíváncsiság, hogy nem véletlen, hogy ennyi embernek van tele a hócipője a rezsimmel vagy a NER uralkodó osztállyal, akkor ez nálam már simán erkölcsi kérdés.
Az erkölcsi szempontok használata nem szélsőség szerintem
A szélsőség ott kezdődik, amikor kizárólagos, nem enged tanulást vagy változást. De megérteni egy döntést nem ugyanaz, mint erkölcsileg felmenteni. És nem meggyőzni a másikat arról, hogy rossz oldalon áll és másoknak árt az szerintem épp a felelősség elkerülése.

¯\_(ツ)_/¯
2 hónapja
Jughead Dallas Cowboys 6 352
Már írtam, nekem van egy család-, munka-, sportcentrikus fidesz-szavazó barátom (nem ismerős, barát), akit nem érdekel a politika, és egész életében mindig korrekt volt mindenkivel, vagyis rá nem illik az általánositásod. Es ha már van egy kivétel, akkor az allítás is megdől, ha azt "mindennel" használod.
Ő egy buborékban él, és jó ott neki. Lehet általánosan tájékozatlannak is tartanod, ha nem naprakész a NER trógerságaiból. Tarthatod hívőnek is, bár még életében nem ment el egyetlen fideszes rendezvényre, gyűlésre, nem nézi a tévében Orbánt, ha politikára kerül a szó senkit nem győzköd semmiről, leszarja, hogy az egyetemista gyerekei szétcinkelik.
Csak azért írtam ezt, mert -tudom, nehéz elhinni, de- nem mindenkinek a politikáról szól az élete, nem mindenki gonoszságból Fidesz-szavazó, nem mindenki helyezi kontextusba Zsoltibácsi gyerekbaszását, és nem csak politikáról lehet, és pláne nem kell, mindenkivel beszélgetni.
Őszentsége Sobri Jóska
Az ilyen emberekre szoktad azt mondani, hogy agyhalott.

Szerkesztette: Jughead
2 hónapja
Őszentsége Sobri Jóska
dankodavid
Őszentsége Sobri Jóska
dankodavid
Őszentsége Sobri Jóska

Pulvis et umbra sumus.
2 hónapja
Sobrinak is annyi a mondanivalója, hogy posztmodern van, évek óta ezt szajkózza, oké, ideje ezen túllépni, mert amúgy meg a semmi semmizik, és pontosan sehova nem vezet.
r.baggio
Igen, ezzel egyetértek. Te nem?
Miért nehéz elfogadni, hogy ez egy kaotikus világ, ahol csak a filmekben nyer üzembiztosan a végén a jó, és csak a könyvekben van az életnek értelme? Miért nehéz ezt elfogadni kiindulópontnak? Ettől még ugyanúgy meglelheted a boldogságodat, harmóniádat.

2 hónapja
Dzsokijuing Dallas Cowboys Texas Longhorns 10 245 — Saturday Night Lights
Amikor a Fideszesség már olyan guilty pleasure, amit inkább titkolna az ember, mert ciki...

telex.hu/belfold/2025/12/20/cziraki-attila-fidesz-jelolt-pecs-kampany
somoskovig
Csepelen ugyanez megy, a Fideszből kizárt "független" polgi a Fidesz-jelölt kampányát tolja pártlogó nélkül.
Dzsokijuing
Es vajon ha nyernek akkor hirtelen nem megint keblére öleli őket a NER?
Toca
Elvileg neki egyetlen emberrel van baja a rendszerben, aki kizáratta a pártból.
Csak szomorú látni, hogy azt a 70%-ot, amit pártok feletti jelöltként kapott az önkorin, hogy dobja a kukába.

Nézz egyenesen előre. Mi van ott?
Ha annak látod, ami,
Sohasem hibázol.
(Bassui Tokusho zen mester tanácsa a Line of Scrimmage-en)
2 hónapja
Őszentsége Sobri Jóska
a fidesz szavazó barátod mit mond a gyerekeinek ha megkérik hogy ne szavazzon a fideszre és tegye meg a kedvükért hogy nem megy el szavazni? Vagy mit mond neked ha próbálod felnyitni a szemét?
Josszi
Semmit. Nem érdekli a téma. Meghallgat, nevet, mondja oké, aztán elmondja amit ő gondol - valami teljesen másról. Mintha egy sorozatról beszélnék, amit nem látott, amiről nem hallott, nem az ő világa. A gyerekei nem kérik meg, mert tudják, hogy apa milyen, apa fideszes, apa nem vitázik, kb. úgy cinkelik, mintha Browns-drukker lenne, vagy az lenne a hobbija, hogy vasútmodellezik.
Nem mindenki olyan aktív politikailag mint azok, akik ide irogatnak.

2 hónapja
Salty Kansas City Chiefs Texas Longhorns 32
En speciel haragudni senkire nem haragszom, nyilvan ez a nyelvezet reszben performativ, sokszor kitertem mar ra. Megvetni megvetem oket, esetleg undorodom, ez pedig kiterjed jelenleg minden fidesz szavazora. Ahogyan a tiszanal is nagyon zavar ez a patoszos nemzethyeskedes, de szart takaritani wc kefevel tudok, nem selyemzsepkendovel - ironikus, mondana Hont Andras.

Mirol szolt a ner, ha nem tizenot ev bosszujarol, ahol a dagi az orszag intelligensebb, muveltebb felen verte le a hatalom elvesztese miatti frusztraciojat? A fideszesek egy masodpercig nem gondolkoztak a korlatlan hatalom birtokaban, a szavazoik pedig elveztek (de semmikepp sem iteltek el) a masik oldal ellehetetleniteset es mindennapos, szandekos triggereleset, sot, igenyeltek es igenylik azt. Mikor vetodott fel 15 ev politikai, kulturalis es gazdasagi teljhatalom soran az a nagyvonalusag, amit te itt most szeretnel propagalni? Miert kellene nekem, nekunk, nekik (akik a ner utan jonnek majd) nem leverni rajtuk es a szavazoikon az elmult tizenot evet, ahogyan tette ezt tizedennyi serelemmel a nepnemzethy oldal? Hol volt az a nagy, kurzusokon ativelo nemzeti minimumra torekves a fideszesekben az elmult tizenot evben, amiert el kellene hinnem, hogy lehetseges veluk egyaltalan ilyet kialakitani? Ugye van a klasszikus mondas, hogy egy ember jellemerol az arulkodik leginkabb, ahogyan az alarendeltjeivel banik. Ha ezt alkalmazom a fideszre es a fidesznek nyilvanosan huseget eskudokre, hat...

De persze, minden lehet relativ, minden lehet szubjektiv es minden lehet "csak egy velemeny". De mindenki magaban huzza meg a hatarokat, amin nem lep at, nalam ez a gyerekbaszasnal es a gyerekbaszas legitimalasanal van; aki ezt kepes olyan kontextusba helyezni a sajat kis belso narrativajaban, hogy komfortos tovabbra is veluk egy platformon maradni, na vele speciel nincs mirol beszelgetnem.
dankodavid
Őszentsége Sobri Jóska
Ha "nem naprakész a NER trógerságaival", akkor nincsen autentikus képe arról, hogy milyen a politikai/társadalmi/gazdasági helyzete az országnak, ergó féligazságokkal és egy hibás képpel a fejében fogja behúzni az ikszet. Hogyha valaki arra sem veszi a fáradtságot, hogy a saját életét befolyásoló döntéseknek utánaolvasson, vagy legalább tájékozódjon róla az bűnt követ el amikor bemegy egy szavazófülkébe, pechre ez a mentalitás pont lefedi a magyar társadalom 50%-át, ha nem többet.

Teljesen rendben van az, hogy nem a politika az élete - sőt talán ez az egészséges -, de bármiféle háttérinformáció nélkül kijelenteni, hogy "én a fideszre szavazok" több millió másik állampolgár fogvatartása, és a demokráciának a szétbarmolása. Be lehet bújni az apolitizáltság mögé, de ez nem fair azokkal szemben, akiknek kiforrott véleményük van arról, hogy változás kell, pláne azokkal szemben akiknek esetleg erről még valami koncepciójuk, vagy racionális, objektív meggyőződésük van, hogy miért.
2 hónapja
r.baggio Miami Dolphins Indiana Hoosiers 64 854 — no es importante
NER-t tégláról / téglára lehet lenyomni és nem a túlvégről, hanem közelről kis dolgokkal átmozgatni az embereket / hibákra építeni és figyelni hol repedezik a fal.
Toca
Én meg ezt gondolom végtelenül idealistának. 15 éve épül ez a rendszer a roncstársadalomra alapozva, felszámolva a polgárságot, és az egészet nem más tartja össze, mint a számító cinizmus. Sobrinak is annyi a mondanivalója, hogy posztmodern van, évek óta ezt szajkózza, oké, ideje ezen túllépni, mert amúgy meg a semmi semmizik, és pontosan sehova nem vezet.

Amíg társadalmi és erkölcsi minimumokat nem vagyunk hajlandóak meghúzni, addig a hipernormalizációban érdekeltek tökéletesen fenntartják a nagy zajban a status quo-t. Épp ez történt kicsiben ebben a topicban is most újfent.

---
"Nincs igazság és nincs emberiség. Csak igazságok vannak és emberek." - Szerb Antal
2 hónapja
nagylaza, főpohárnok Green Bay Packers 17 331 — beers & Packers
Lehet valaki a világ legerkölcsösebb embere is szerinted, más szerint meg lehet egy utolsó tróger.
Ezért jobb tényekkel, érvekkel diskurálni, mint moralitással. Konkrétabb.
Őszentsége Sobri Jóska
Szisztematikusan próbálod kiiktatni az emberi cselekvésből, gondolkodásból, döntésekből a morális, erkölcsi megfontolásokat. Jobb, ha tudod: nem fog sikerülni. Nálad se megy, bármennyire is szeretnéd. (Amennyiben tényleg szeretnéd, és nem pusztán trollkodásból írod.)
2 hónapja
Őszentsége Sobri Jóska
dankodavid
Őszentsége Sobri Jóska
dankodavid

2 hónapja
Őszentsége Sobri Jóska
a fidesz szavazó barátod mit mond a gyerekeinek ha megkérik hogy ne szavazzon a fideszre és tegye meg a kedvükért hogy nem megy el szavazni? Vagy mit mond neked ha próbálod felnyitni a szemét?

¯\_(ツ)_/¯
2 hónapja
Őszentsége Sobri Jóska
dankodavid
Őszentsége Sobri Jóska

Pulvis et umbra sumus.
2 hónapja
Toca Minnesota Vikings 20 288 — Vikings fan
Attól, mert a társadalomban egyre kevesebb a szolidaritás, rég megöltük istent és a moralitás határai lassan teljesen elmosodódnak, az egyénnek nem muszáj cinikus fatalistának lennie, sőt pontosan ennek tudatában kell az erkölcsi iránytűjét helyesen beállítania.

És de, minden diskurzusba, vitába, pláne cselekvésünkbe bele kell vinni a moralitást és az erkölcsiséget, mert ugyan Szerb Antal is felismerte a humanizmus és igazságosság hiányát, sajnos a saját sorsával meg pontosan megmutatta, hogy mindez hova vezethet.
r.baggio
Az a baj, hogy bár egyetértek azzal amit mondasz, ha beállsz a teljes másik végletbe ( itt most a full idealista világkép) azzal nem tudsz semmit elérni csak kapsz egy bélyeget.
Nekem dankodavid monologjával is ez a bajom.
Amit csináltok, az pont az a kommunikacio mint amit tolt az ellenzékünk a sok elbukott valasztás során és amivel aszisztáltak ahhoz a szarhoz amiben vagyunk.

NER-t tégláról / téglára lehet lenyomni és nem a túlvégről, hanem közelről kis dolgokkal átmozgatni az embereket / hibákra építeni és figyelni hol repedezik a fal.
2 hónapja
Őszentsége Sobri Jóska
dankodavid

Attól, mert a társadalomban egyre kevesebb a szolidaritás, rég megöltük istent és a moralitás határai lassan teljesen elmosodódnak, az egyénnek nem muszáj cinikus fatalistának lennie, sőt pontosan ennek tudatában kell az erkölcsi iránytűjét helyesen beállítania.
r.baggio
De szinte mindenki beállítja, csak nem úgy, ahogy te, vagy ahogy te szeretnéd.
Nagyon ritkán hallani, hogy valaki úgy vélné, hogy ő egy erkölcstelen, etikátlan tapló.
Illetve az, hogy ezen iránytű hova mutat nem érv egy politikai vitában.
Lehet valaki a világ legerkölcsösebb embere is szerinted, más szerint meg lehet egy utolsó tróger.
Ezért jobb tényekkel, érvekkel diskurálni, mint moralitással. Konkrétabb.

2 hónapja
Őszentsége Sobri Jóska

Pulvis et umbra sumus.
2 hónapja
r.baggio Miami Dolphins Indiana Hoosiers 64 854 — no es importante

És de, minden diskurzusba, vitába, pláne cselekvésünkbe bele kell vinni a moralitást és az erkölcsiséget, mert ugyan Szerb Antal is felismerte a humanizmus és igazságosság hiányát, sajnos a saját sorsával meg pontosan megmutatta, hogy mindez hova vezethet.

---
"Nincs igazság és nincs emberiség. Csak igazságok vannak és emberek." - Szerb Antal