Politika
70 feliratkozó
több mint 3 éve
Nem tudom hogy jottok ki ennyibol. 95nm-es csaladi haz, 2 ember, full HO, nem regi gepek, van ket klima ami viszonylag sokat ment most a kanikula alatt, nameg a tuzhely amin naponta fozunk. 324kwh + 47 kwh a bojler. 😓Az utóbbi kettő simán eredményezheti. Azt azért az enyémhez is hozzátenném, hogy nyáron ~200kWh, egy kemény januárban meg ~1200 a klímával való fűtés miatt... 😀
JéBé
több mint 3 éve
YoungZeeZee
9 600
Csak a mielle vagy mi!Lassan nyitnunk kellene egy energetika topicot 😀Nekem 150 nm-es lakásnál kb. 200 kW-ra jön ki a havi villany a téli hónapokban, hiszen öten vagyunk, két mosógéppel, szárító - és mosogatógéppel, a fűtéshez használt keringetőszivattyúk is árammal mennek. A két iskolásnak online oktatáshoz két-két tablet és laptop, anyának online tanári munkához külön PC és laptop, nekem céges laptop, mert kb 8 hónapot HO-ban voltam. Ehhez még jön a villanybojler vezérelt fogyasztása, ami kb. 160 kW. Szóval 360 kW volt a maximumunk, nyáron viszont önmagában villanyfogyasztás jóval kisebb.A 200 és 300 kwh között lehet simán csak annyi különbség is, hogy a hűtőszekrény nagyobb, egy energia osztállyal alacsonyabb besorolású, és ritkábban jégtelenítik. Plusz 21 fog helyett mondjuk 24-25 fokhoz szoktak, és annyi van a konyhában. Másnál meg a hűtő a 15 fokos kamrában van, jégmentes mert rendszeresen takarítja, magas energiahatékonyságú, és nem 260 hanem mondjuk 180 literes. A hűtő, fagyasztó fogyasztása nagyot tud szórni ha optimális körülmények között működhet és ha nem.
Willie Parker
peterk2005 udvari bolond
Földnélküli bobi0092
több mint 3 éve
Lassan nyitnunk kellene egy energetika topicot 😀Nekem 150 nm-es lakásnál kb. 200 kW-ra jön ki a havi villany a téli hónapokban, hiszen öten vagyunk, két mosógéppel, szárító - és mosogatógéppel, a fűtéshez használt keringetőszivattyúk is árammal mennek. A két iskolásnak online oktatáshoz két-két tablet és laptop, anyának online tanári munkához külön PC és laptop, nekem céges laptop, mert kb 8 hónapot HO-ban voltam. Ehhez még jön a villanybojler vezérelt fogyasztása, ami kb. 160 kW. Szóval 360 kW volt a maximumunk, nyáron viszont önmagában villanyfogyasztás jóval kisebb.A 200 és 300 kwh között lehet simán csak annyi különbség is, hogy a hűtőszekrény nagyobb, egy energia osztállyal alacsonyabb besorolású, és ritkábban jégtelenítik. Plusz 21 fog helyett mondjuk 24-25 fokhoz szoktak, és annyi van a konyhában. Másnál meg a hűtő a 15 fokos kamrában van, jégmentes mert rendszeresen takarítja, magas energiahatékonyságú, és nem 260 hanem mondjuk 180 literes. A hűtő, fagyasztó fogyasztása nagyot tud szórni ha optimális körülmények között működhet és ha nem.
Willie Parker
peterk2005 udvari bolond
több mint 3 éve
Nekem 150 nm-es lakásnál kb. 200 kW-ra jön ki a havi villany a téli hónapokban, hiszen öten vagyunk, két mosógéppel, szárító - és mosogatógéppel, a fűtéshez használt keringetőszivattyúk is árammal mennek. A két iskolásnak online oktatáshoz két-két tablet és laptop, anyának online tanári munkához külön PC és laptop, nekem céges laptop, mert kb 8 hónapot HO-ban voltam. Ehhez még jön a villanybojler vezérelt fogyasztása, ami kb. 160 kW. Szóval 360 kW volt a maximumunk, nyáron viszont önmagában villanyfogyasztás jóval kisebb.A 200 és 300 kwh között lehet simán csak annyi különbség is, hogy a hűtőszekrény nagyobb, egy energia osztállyal alacsonyabb besorolású, és ritkábban jégtelenítik. Plusz 21 fog helyett mondjuk 24-25 fokhoz szoktak, és annyi van a konyhában. Másnál meg a hűtő a 15 fokos kamrában van, jégmentes mert rendszeresen takarítja, magas energiahatékonyságú, és nem 260 hanem mondjuk 180 literes. A hűtő, fagyasztó fogyasztása nagyot tud szórni ha optimális körülmények között működhet és ha nem.
Willie Parker

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 3 éve
Nem tudom hogy jottok ki ennyibol. 95nm-es csaladi haz, 2 ember, full HO, nem regi gepek, van ket klima ami viszonylag sokat ment most a kanikula alatt, nameg a tuzhely amin naponta fozunk. 324kwh + 47 kwh a bojler. 😓
több mint 3 éve
távfűtéssel, vezetékes hideg-melegvízzel teljesen reális.Én havonta diktálom az áramot, megnéztem év elejéig visszamenőleg.Már jópár éve nem gyártanak hagyományos wolfram szálas izzót. Emlékszem nagy volt a felháborodás azon is, pedig ez egy nagyon jó dolog.mármint sok vagy kevés?egyébként nekünk az utolsó 12 havi fogyasztás 2555 kWh, átlag 213 kWh, 210 feletti fogyasztás hét hónap (októbertől áprilisig, vagyis fűtési időszakban, kondenzációs kazán, cirkó, 123m3, 3,55m belmagasság, 4 fő, sok home office). és még a tűzhely is ide fogyaszt, mert indukciós.El nem tudom képzelni, hogy ezt hogyan csináljátok. Nálunk átlag 325 kilowatt úgy, hogy a az elektromos sütő és főzőlap valamint egy fagyasztó, ami extra. Meg az a havi 10 óra PS, amit a gyerek nyom. Mindez 110 négyzetméteren + garázs.
cserébe mondjuk a gázfogyasztás meg se közelíti a határértéket, 1000-1200 m3 között van már három éve. lehet, hogy meg kéne változtatni a főzési szokásokat, és nem nulláról melegíteni főzéshez a cuccokat, hanem forró vizet kellene engedni az edényekbe?
slowmotion
Szokol
a kis mosdó, a kamra és a háztartási tároló kivételével mindehol LED izzók vannak (még az olvasólámpák is azok, mondjuk az IKEA már nem is csinál mást), padlófűtés a lakás harmadában. és hát ez egy harmadik emeleti lakás, lényegében alulról-felülről-oldalról azért ha nem is fűtve, de szigetelve vagyunk. el nem tudom képzelni, mi lenne családi házban. télen a redőnyöket igyekszünk felhúzni, amikor csak lehet, hogy a napsugarak befűtsék a szobákat.
na mondjuk a nyílászárók nem újak, lehet újra kellene szigetelni őket.
slowmotion
Amúgy nálunk úgy 6-7 ezer a villany (nyáron), hogy durván 100m2 a duplaszintű ház, ketten + a baba szinte mindig itthon vagyunk, villanybojlerünk van (még A1 díjszabással), illetve keveset megy a klíma és még szivattyúval szoktam locsolni is.
Amikor Szegeden albiban laktunk ketten, ahol többnyire hétköznap voltunk csak, akkor a 3 év alatt max 1x volt 2000 forintnál több a villanyunk.
Egyébként, ha már elvárják itt a nagy spórolósdit, nem ártana egy kis továbbképézést tartani az embereknek, mert 10-ből 9 totál vakon van azzal, hogy mi mennyit fogaszt és mit hogyan kellene használni.
Első lépésnek jó lenne pl ha legalább ez meglenne mindenkinek: 1000W-ot fogyasztó tárgy 1 óra alatt használ el 1kWh-t, ami a jelenlegi díjszabással számolva durván 37 forint. Szóval ha egy 10W-os led izzót használsz, kb 100 óra üzemidővel fog 37 forintba kerülni. Egy villanytűzhely ezt lehozza neked 30-60 perc alatt is.
De egy ledhez viszonyítva egy hagyományos izzó is simán megzabál 8x annyit és még sokkal hamarabb tönkre is megy.
dugo93
130 kWh-nál több egyszer sem volt a havi fogyasztásunk. Két felnőtt, két gyerek, földszinti lakás, 73 nm.
Sokat mosunk, átlagban napi egy megvan. Kombinált tűzhely (villanysütő), home office (legalább az idő felében), a gyerekek valahol mindig égetik a villanyt. Jó, bojlerünk nincs és nem villannyal fűtünk, és az összes háztartási gép max másfél éves. De akkor is baromi kevésnek tűnik, ahhoz képest hogy miket lehet mindenhol olvasni 😊
warr_b
több mint 3 éve
Nekem 150 nm-es lakásnál kb. 200 kW-ra jön ki a havi villany a téli hónapokban, hiszen öten vagyunk, két mosógéppel, szárító - és mosogatógéppel, a fűtéshez használt keringetőszivattyúk is árammal mennek. A két iskolásnak online oktatáshoz két-két tablet és laptop, anyának online tanári munkához külön PC és laptop, nekem céges laptop, mert kb 8 hónapot HO-ban voltam. Ehhez még jön a villanybojler vezérelt fogyasztása, ami kb. 160 kW. Szóval 360 kW volt a maximumunk, nyáron viszont önmagában villanyfogyasztás jóval kisebb.Én havonta diktálom az áramot, megnéztem év elejéig visszamenőleg.Már jópár éve nem gyártanak hagyományos wolfram szálas izzót. Emlékszem nagy volt a felháborodás azon is, pedig ez egy nagyon jó dolog.mármint sok vagy kevés?egyébként nekünk az utolsó 12 havi fogyasztás 2555 kWh, átlag 213 kWh, 210 feletti fogyasztás hét hónap (októbertől áprilisig, vagyis fűtési időszakban, kondenzációs kazán, cirkó, 123m3, 3,55m belmagasság, 4 fő, sok home office). és még a tűzhely is ide fogyaszt, mert indukciós.El nem tudom képzelni, hogy ezt hogyan csináljátok. Nálunk átlag 325 kilowatt úgy, hogy a az elektromos sütő és főzőlap valamint egy fagyasztó, ami extra. Meg az a havi 10 óra PS, amit a gyerek nyom. Mindez 110 négyzetméteren + garázs.
cserébe mondjuk a gázfogyasztás meg se közelíti a határértéket, 1000-1200 m3 között van már három éve. lehet, hogy meg kéne változtatni a főzési szokásokat, és nem nulláról melegíteni főzéshez a cuccokat, hanem forró vizet kellene engedni az edényekbe?
slowmotion
Szokol
a kis mosdó, a kamra és a háztartási tároló kivételével mindehol LED izzók vannak (még az olvasólámpák is azok, mondjuk az IKEA már nem is csinál mást), padlófűtés a lakás harmadában. és hát ez egy harmadik emeleti lakás, lényegében alulról-felülről-oldalról azért ha nem is fűtve, de szigetelve vagyunk. el nem tudom képzelni, mi lenne családi házban. télen a redőnyöket igyekszünk felhúzni, amikor csak lehet, hogy a napsugarak befűtsék a szobákat.
slowmotion
Amúgy nálunk úgy 6-7 ezer a villany (nyáron), hogy durván 100m2 a duplaszintű ház, ketten + a baba szinte mindig itthon vagyunk, villanybojlerünk van (még A1 díjszabással), illetve keveset megy a klíma és még szivattyúval szoktam locsolni is.
Amikor Szegeden albiban laktunk ketten, ahol többnyire hétköznap voltunk csak, akkor a 3 év alatt max 1x volt 2000 forintnál több a villanyunk.
Egyébként, ha már elvárják itt a nagy spórolósdit, nem ártana egy kis továbbképézést tartani az embereknek, mert 10-ből 9 totál vakon van azzal, hogy mi mennyit fogaszt és mit hogyan kellene használni.
Első lépésnek jó lenne pl ha legalább ez meglenne mindenkinek: 1000W-ot fogyasztó tárgy 1 óra alatt használ el 1kWh-t, ami a jelenlegi díjszabással számolva durván 37 forint. Szóval ha egy 10W-os led izzót használsz, kb 100 óra üzemidővel fog 37 forintba kerülni. Egy villanytűzhely ezt lehozza neked 30-60 perc alatt is.
De egy ledhez viszonyítva egy hagyományos izzó is simán megzabál 8x annyit és még sokkal hamarabb tönkre is megy.
dugo93
130 kWh-nál több egyszer sem volt a havi fogyasztásunk. Két felnőtt, két gyerek, földszinti lakás, 73 nm.
Sokat mosunk, átlagban napi egy megvan. Kombinált tűzhely (villanysütő), home office (legalább az idő felében), a gyerekek valahol mindig égetik a villanyt. Jó, bojlerünk nincs és nem villannyal fűtünk, és az összes háztartási gép max másfél éves. De akkor is baromi kevésnek tűnik, ahhoz képest hogy miket lehet mindenhol olvasni 😊
warr_b
több mint 3 éve
A jó öreg G-Ras. Kevés irritálóbb pöcsfej van a komplett pesti alter világban. Talán nincs is.Bugaza bugaza a záram: 24.hu/belfold/2022/07/18/igy-sokkoloztak-le-egy-foldon-ulo-tuntetot/De legalább együttérzőek és megértőek voltak a rend éber őrei ahogy a videóbol hallom.
empty taxi
Viszont az meg egy bunkó f.sz aki a kisgyerekével ül ott és várja a rendőri intézkedést.
kittli
“A kiábrándult idealistákból lettek a cinikusok”
több mint 3 éve
Én havonta diktálom az áramot, megnéztem év elejéig visszamenőleg.Már jópár éve nem gyártanak hagyományos wolfram szálas izzót. Emlékszem nagy volt a felháborodás azon is, pedig ez egy nagyon jó dolog.mármint sok vagy kevés?egyébként nekünk az utolsó 12 havi fogyasztás 2555 kWh, átlag 213 kWh, 210 feletti fogyasztás hét hónap (októbertől áprilisig, vagyis fűtési időszakban, kondenzációs kazán, cirkó, 123m3, 3,55m belmagasság, 4 fő, sok home office). és még a tűzhely is ide fogyaszt, mert indukciós.El nem tudom képzelni, hogy ezt hogyan csináljátok. Nálunk átlag 325 kilowatt úgy, hogy a az elektromos sütő és főzőlap valamint egy fagyasztó, ami extra. Meg az a havi 10 óra PS, amit a gyerek nyom. Mindez 110 négyzetméteren + garázs.
slowmotion
Szokol
slowmotion
dugo93

Hail to the Redskins! - Ad augusta per angusta
"I don't break the horizon
I erase it when I'm born"
több mint 3 éve
Bugaza bugaza a záram: 24.hu/belfold/2022/07/18/igy-sokkoloztak-le-egy-foldon-ulo-tuntetot/De legalább együttérzőek és megértőek voltak a rend éber őrei ahogy a videóbol hallom.
empty taxi
Viszont az meg egy bunkó f.sz aki a kisgyerekével ül ott és várja a rendőri intézkedést.
"Kegyes Urunk soká éljen,
egészségben, dicsőségben!"
Zászló, zászló, szív.
több mint 3 éve
az eredeti az volt, de elég sokan átvették és tudok olyat aki komolyan gondoljaŐszintén? a f&sz se tudja. 😀Zsellértelkes VrijAzé' ez már csak troll 😀
dugo93
Zsellértelkes Vrij
The Stronger you become, the Weaker you really are.
I wanted Champ to be champ!
több mint 3 éve
Őszintén? a f&sz se tudja. 😀Zsellértelkes VrijAzé' ez már csak troll 😀
dugo93
'csak az maradt tiéd, mit homlokod megett viselsz.'
"A világ igazságtalan. Ha elfogadod ezt, cinkos lesz a neved, ha pedig megváltoztatnád, hóhér." (Sartre)
Never forget Bucha, Borodyanka, Hostomel, Irpen, Kramatorszk, Mariupol, Rubizne, Popasna, Kremenchuk, Sievierodonetsk, Chasov Yar, Vinnytsia, Mikolajiv, Olenivka, Chaplyny, Izjum, Zaporizzsja, Kijiv, Bakhmut, Pravdyne, Marinka, Kherson, Dnipro, Soledar, Avdijivka, Slovyansk, Uman, Nova Kakhovka, Kryvyi Rih, Odessa, Pervomajszkij,Lviv, Pokrovsk, Chernihiv, Kostyantynivka, Hroza, Harkiv, 2023.12.29., Odessa, Chernihiv, Vovchansk, Harkiv, Okhmatdyt, Poltava, Lviv, Sumi, Ternopil
több mint 3 éve
Már jópár éve nem gyártanak hagyományos wolfram szálas izzót. Emlékszem nagy volt a felháborodás azon is, pedig ez egy nagyon jó dolog.mármint sok vagy kevés?egyébként nekünk az utolsó 12 havi fogyasztás 2555 kWh, átlag 213 kWh, 210 feletti fogyasztás hét hónap (októbertől áprilisig, vagyis fűtési időszakban, kondenzációs kazán, cirkó, 123m3, 3,55m belmagasság, 4 fő, sok home office). és még a tűzhely is ide fogyaszt, mert indukciós.El nem tudom képzelni, hogy ezt hogyan csináljátok. Nálunk átlag 325 kilowatt úgy, hogy a az elektromos sütő és főzőlap valamint egy fagyasztó, ami extra. Meg az a havi 10 óra PS, amit a gyerek nyom. Mindez 110 négyzetméteren + garázs.
slowmotion
Szokol
slowmotion
több mint 3 éve
Szerkesztette: Brouwerij van de Vrij
'csak az maradt tiéd, mit homlokod megett viselsz.'
"A világ igazságtalan. Ha elfogadod ezt, cinkos lesz a neved, ha pedig megváltoztatnád, hóhér." (Sartre)
Never forget Bucha, Borodyanka, Hostomel, Irpen, Kramatorszk, Mariupol, Rubizne, Popasna, Kremenchuk, Sievierodonetsk, Chasov Yar, Vinnytsia, Mikolajiv, Olenivka, Chaplyny, Izjum, Zaporizzsja, Kijiv, Bakhmut, Pravdyne, Marinka, Kherson, Dnipro, Soledar, Avdijivka, Slovyansk, Uman, Nova Kakhovka, Kryvyi Rih, Odessa, Pervomajszkij,Lviv, Pokrovsk, Chernihiv, Kostyantynivka, Hroza, Harkiv, 2023.12.29., Odessa, Chernihiv, Vovchansk, Harkiv, Okhmatdyt, Poltava, Lviv, Sumi, Ternopil
több mint 3 éve
"Már majdnem megfőtt a béka a fazékban. Erre elzárják a gázt és kifizettetik vele a melegvizet. Majd átteszik a sparheltra." hvg.hu-s hozzászólóMég annyival kiegészíteném, hogy előtte tűzifát is kéne szereznie.
P-A-N-I-C
LaFleurt a kávé!
több mint 3 éve
Keveseltem. De az, hogy lakás és nem kertes ház, az már megmagyaráz ezt-azt! 😊mármint sok vagy kevés?egyébként nekünk az utolsó 12 havi fogyasztás 2555 kWh, átlag 213 kWh, 210 feletti fogyasztás hét hónap (októbertől áprilisig, vagyis fűtési időszakban, kondenzációs kazán, cirkó, 123m3, 3,55m belmagasság, 4 fő, sok home office). és még a tűzhely is ide fogyaszt, mert indukciós.El nem tudom képzelni, hogy ezt hogyan csináljátok. Nálunk átlag 325 kilowatt úgy, hogy a az elektromos sütő és főzőlap valamint egy fagyasztó, ami extra. Meg az a havi 10 óra PS, amit a gyerek nyom. Mindez 110 négyzetméteren + garázs.
slowmotion
Szokol
slowmotion
több mint 3 éve
A bejelentés óta minden nap, minden alkalmával, amikor hosszabb időre elmentünk otthonról vagy lefeküdtünk aludni, kihúztam az összes konnektordugót, amihez elektromos cucc csatlakozik. Mindet a hűtő kivételével. Sikerült 2 kW-ot spórolni vele a négy napban. Úgy, hogy a fiam egész héten ottalvós táborban volt, szóval valószínűleg az többet nyomott a latban.Most akkor mondja el nekem egy hozzáértő: ezek reális számok?Reális is meg nem is. A hűtő reális, ha relative fiatal, szárazan van tartva, az ajtó szigetelő gumik még jók, jól zárnak, a fagyasztó részben nincs jegesedés, stb. És tud akár kétszer ennyi is lenni (akár ugyanaz a hűtő), ha az ajtaja nem zár tökéletesen, belül nedves/vizes, esetleg túl hűt (jég is keletkezik a hűtőtest környékén), a fagyasztó pedig nem jégmentes. Mélyhűtő dettól. A TV akkor fogyaszt 75 wattot, ha kis méretű. Egy 55+-os TV azért inkább 120-150W. A laptopot ki tudod számolni, mert az akksi méretét leosztod azzal az idővel amennyit tipikusan kibír nálad. Kijöhet 7WH-ra is de 37-re is, attól függ milyen és mit csinálsz vele. Asztali számítógép és monitor lehet 85W, ha miniPC és nem méretes monitorral használod (mondjuk 22"). Egy rendes asztali gép (nem gamer PC, mert az erőmű, fél kilowattot is megehet, csak egy rendes workstation) inkább úgy 200W monitorral együtt. A router, switch, transmitter nem 1-2 watt, inkább 4-7. A komplexebb egységek (TV, net, telefon jelet is feldolgoz + router és wifi hotspot is egyben) 15W körül megkajálnak. A standby eszközök (kikapcsolt tv, xbox, stb.) ha nem régiek tényleg minimálisat esznek. A telefon töltő kutya füle, nem számít. A melegvííz bojler meg mivel standard méretű, általában mindenkinél körülbelül ugyanannyit fogyaszt (egy modernebb, az ajánlott vízhőmérsékletre beállított 200l-es úgy 150-170 kwH havonta).
www.borsonline.hu/aktualis/2022/07/mennyit-fogyaszt-ha-bedugva-hagyod-a-mobiltoltot-vagy-a-laptopot?utm_source=hirkereso&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator
(Ha igen, akkor nem tiszta, miért kb. 9 ezer forint a villanyszámlánk, amivel elvileg az átlagfogyasztó háztartás fölött vagyunk. A tűzhely sütőrésze villannyal megy ugyan, de havonta csak néhányszor kapcsoljuk be, nem villannyal fűtünk, energiatakarékos izzókat használunk, mosogatógép és légkondi nincs.)
nagylaza, főpohárnok
Abban igaza van egyébként a háborgónak, hogy egy 3-4 fős átlag család, gyerekkel, amelyik nem csak aludni jár haza, az simán elhasználhat 250-300kwh-t havonta úgy, hogy odafigyel, nem pazarol és nem él luxusban. Egyszerűen csak él. Összeszámolni egyenként egyébként nem könnyű, mert manapság rengeteg az elektromos fogyasztó egy átlagos háztartásban is. Nem csak a tévé, hanem - csak a konyhában mondjuk - turmixgép, mikrosütő, kávéfőző, teafőző, vízmelegítő, grill, melegszendvics sütő, pároló, stb. Egyenként egyik sem sok, de összeadva el tud fogyasztani annyit, hogy csak keresed, hogy hova megy az a plusz 50-100kwh és nem találod. Pedig megvan az, csak ezer apróság formájában. 😊
Egyébként ennyi "ezer apróság" sem feltétlenül pazarlás. És még nem is feltétlenül drágább. Aki otthon főz, az nem feltétlenül fogyaszt többet, mint aki a plázába jár ebédelni, és otthon csak egy vajaskenyeret ken meg magának. Csak az egyiknek a lábnyoma a lakásban keletkezik, a másiké a pláza kajáldájának a konyhájában. Összegszerűen meg előbbi valószínűleg olcsóbb is. Még a drágább villannyal is az lehet.
peterk2005 udvari bolond
több mint 3 éve
mármint sok vagy kevés?egyébként nekünk az utolsó 12 havi fogyasztás 2555 kWh, átlag 213 kWh, 210 feletti fogyasztás hét hónap (októbertől áprilisig, vagyis fűtési időszakban, kondenzációs kazán, cirkó, 123m3, 3,55m belmagasság, 4 fő, sok home office). és még a tűzhely is ide fogyaszt, mert indukciós.El nem tudom képzelni, hogy ezt hogyan csináljátok. Nálunk átlag 325 kilowatt úgy, hogy a az elektromos sütő és főzőlap valamint egy fagyasztó, ami extra. Meg az a havi 10 óra PS, amit a gyerek nyom. Mindez 110 négyzetméteren + garázs.
slowmotion
Szokol
Szerkesztette: slowmotion
több mint 3 éve
miért szurkolsz Kínának?Sztem nem lesz sokkal jobbValami létezik, csak nem feltétlenül úgy, ahogy a cikkben le van írva.
Mindig ez jut eszembe.es ez letezik.ez a komoly.
www.portfolio.hu/global/20211024/az-internet-nepe-sikitva-rohog-kina-horrorisztikus-megfigyelorendszeren-506276#
YoungZeeZee
Peszinter Ferenc
több mint 3 éve
Bugaza bugaza a záram: 24.hu/belfold/2022/07/18/igy-sokkoloztak-le-egy-foldon-ulo-tuntetot/

Madden hates me.
Trust, it f*cking hates me...
több mint 3 éve
Sztem nem lesz sokkal jobbValami létezik, csak nem feltétlenül úgy, ahogy a cikkben le van írva.
Mindig ez jut eszembe.es ez letezik.ez a komoly.
www.portfolio.hu/global/20211024/az-internet-nepe-sikitva-rohog-kina-horrorisztikus-megfigyelorendszeren-506276#
YoungZeeZee
több mint 3 éve
egyébként nekünk az utolsó 12 havi fogyasztás 2555 kWh, átlag 213 kWh, 210 feletti fogyasztás hét hónap (októbertől áprilisig, vagyis fűtési időszakban, kondenzációs kazán, cirkó, 123m3, 3,55m belmagasság, 4 fő, sok home office). és még a tűzhely is ide fogyaszt, mert indukciós.El nem tudom képzelni, hogy ezt hogyan csináljátok. Nálunk átlag 325 kilowatt úgy, hogy a az elektromos sütő és főzőlap valamint egy fagyasztó, ami extra. Meg az a havi 10 óra PS, amit a gyerek nyom. Mindez 110 négyzetméteren + garázs.
slowmotion
több mint 3 éve
Most akkor mondja el nekem egy hozzáértő: ezek reális számok?Reális is meg nem is. A hűtő reális, ha relative fiatal, szárazan van tartva, az ajtó szigetelő gumik még jók, jól zárnak, a fagyasztó részben nincs jegesedés, stb. És tud akár kétszer ennyi is lenni (akár ugyanaz a hűtő), ha az ajtaja nem zár tökéletesen, belül nedves/vizes, esetleg túl hűt (jég is keletkezik a hűtőtest környékén), a fagyasztó pedig nem jégmentes. Mélyhűtő dettól. A TV akkor fogyaszt 75 wattot, ha kis méretű. Egy 55+-os TV azért inkább 120-150W. A laptopot ki tudod számolni, mert az akksi méretét leosztod azzal az idővel amennyit tipikusan kibír nálad. Kijöhet 7WH-ra is de 37-re is, attól függ milyen és mit csinálsz vele. Asztali számítógép és monitor lehet 85W, ha miniPC és nem méretes monitorral használod (mondjuk 22"). Egy rendes asztali gép (nem gamer PC, mert az erőmű, fél kilowattot is megehet, csak egy rendes workstation) inkább úgy 200W monitorral együtt. A router, switch, transmitter nem 1-2 watt, inkább 4-7. A komplexebb egységek (TV, net, telefon jelet is feldolgoz + router és wifi hotspot is egyben) 15W körül megkajálnak. A standby eszközök (kikapcsolt tv, xbox, stb.) ha nem régiek tényleg minimálisat esznek. A telefon töltő kutya füle, nem számít. A melegvííz bojler meg mivel standard méretű, általában mindenkinél körülbelül ugyanannyit fogyaszt (egy modernebb, az ajánlott vízhőmérsékletre beállított 200l-es úgy 150-170 kwH havonta).
www.borsonline.hu/aktualis/2022/07/mennyit-fogyaszt-ha-bedugva-hagyod-a-mobiltoltot-vagy-a-laptopot?utm_source=hirkereso&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator
(Ha igen, akkor nem tiszta, miért kb. 9 ezer forint a villanyszámlánk, amivel elvileg az átlagfogyasztó háztartás fölött vagyunk. A tűzhely sütőrésze villannyal megy ugyan, de havonta csak néhányszor kapcsoljuk be, nem villannyal fűtünk, energiatakarékos izzókat használunk, mosogatógép és légkondi nincs.)
nagylaza, főpohárnok
Abban igaza van egyébként a háborgónak, hogy egy 3-4 fős átlag család, gyerekkel, amelyik nem csak aludni jár haza, az simán elhasználhat 250-300kwh-t havonta úgy, hogy odafigyel, nem pazarol és nem él luxusban. Egyszerűen csak él. Összeszámolni egyenként egyébként nem könnyű, mert manapság rengeteg az elektromos fogyasztó egy átlagos háztartásban is. Nem csak a tévé, hanem - csak a konyhában mondjuk - turmixgép, mikrosütő, kávéfőző, teafőző, vízmelegítő, grill, melegszendvics sütő, pároló, stb. Egyenként egyik sem sok, de összeadva el tud fogyasztani annyit, hogy csak keresed, hogy hova megy az a plusz 50-100kwh és nem találod. Pedig megvan az, csak ezer apróság formájában. 😊
Egyébként ennyi "ezer apróság" sem feltétlenül pazarlás. És még nem is feltétlenül drágább. Aki otthon főz, az nem feltétlenül fogyaszt többet, mint aki a plázába jár ebédelni, és otthon csak egy vajaskenyeret ken meg magának. Csak az egyiknek a lábnyoma a lakásban keletkezik, a másiké a pláza kajáldájának a konyhájában. Összegszerűen meg előbbi valószínűleg olcsóbb is. Még a drágább villannyal is az lehet.
Szerkesztette: peterk2005 udvari bolond

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)