Politika
65 feliratkozó
több mint 4 éve
Elég kristálytiszta a taktika. Amit egyébként nem volt nehéz megjósolni az önkormányzatokról rendeletileg elvont pénzek után. Az ellenzéki vezetésű települések véreznek, a kormányzatiaknál visszatámogatva kipótolják az elvett pénzeket. Azért ez az 500-szoros különbség megint egy olyan arány, amire még 10 év megélt Fidesz éra után sem számítottam. Még mindig túl naív vagyok időnként.szokásos megalomán történet.
24.hu/belfold/2021/02/19/mtu-palyazat-fidesz-kozpenz/
peterk2005
több mint 4 éve
Elég kristálytiszta a taktika. Amit egyébként nem volt nehéz megjósolni az önkormányzatokról rendeletileg elvont pénzek után. Az ellenzéki vezetésű települések véreznek, a kormányzatiaknál visszatámogatva kipótolják az elvett pénzeket. Azért ez az 500-szoros különbség megint egy olyan arány, amire még 10 év megélt Fidesz éra után sem számítottam. Még mindig túl naív vagyok időnként.24.hu/belfold/2021/02/19/mtu-palyazat-fidesz-kozpenz/

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 4 éve
No de csak hogy valami aktuális is legyen:1. Még csak potenciális induló. Előválasztás lesz. Ha Tóth Csaba ennyire biztosan ül a nyeregben, akkor nyilván nincs miért aggódnia.
Mivel Sobri, én, meg páran nem értünk hozzá és véleményünk se lehet, ezért a jelenlévő ellenzéki kollégák elmondhatnák, hogy mi a jó büdös franc értelme volt szerencsétlen Hadházyt elindítani ZUGLÓBAN??? Tóth Csaba konkrétan megeszi reggelire és még kér valami desszertet. Az egyik legdörzsöltebb (a szó rossz értelmében), legsunyibb politikus az ellenzéki oldalon valaha - akinek kirivóan nagy helybeli támogatottsága van és mögötte áll az mszp-s polgármester is. Ennyi erővel indíthatták volna Angyalföldön is....Ha meg is verné Tóth-ot, az mindent el fog követni, hogy ne válasszák meg a rendes választáson, ha kikap, akkor meg nem fogják felrakni a listára. Szóval mi értelme volt ennek? Vagy 10 körezetet lehetne mondani, ahol egy rendes kampánnyal simán verte volna a Fideszes indulót.
MC12
2. Hadházy szeretné megtisztítani az ellenzéket (jelen esetben az MSZP-t) a Fidesz-tégláktól. Hajrá!
3. Ez nincs meg?
444.hu/2019/09/26/karacsony-egy-kiszivargott-felvetelen-arrol-beszel-hogy-az-mszp-s-toth-csaba-fenyegeti-a-csaladjat-szetlopjak-zuglot-es-elassak-ha-oda-visszater
több mint 4 éve
A Karigeri meg má pápa is szívesen lenne jé mily meglepő 😛
több mint 4 éve
Sidenote: az életemből röpke 4 évet foglalkoztam Kormányablakokkal így az azzal kapcs részéről az államigazgatásnak tényleg elsőkézből vannak infóim.Nu, azt nem tudtam, hogy a kormányablak Szabó Erika alkotása. Piros pont.Az elmúlt 10 évet kérdezted, nem a komplett karriert, Rogánnál is erre az időszakra írtam, amit írtam. Az elmúlt 10 évben kétségkvül sikeres volt.Rogán: Magyar Vizsla, elbukott választás, egyik botrány a másik után. Egyébként tényleg nem a nímand kategória, csak az a baj, hogy az öltönye szabása és az aktuális cicababája mindig fontosabb lesz bármi másnál. Lázár: tehetséges, de a kormányzati munkában nagyobb a füstje, mint a lángja. Karrieristának remek. Martonyi+Varga: aláírom. Szabó Erikának jó híre volt. Kérdés: mit sikerült elérnie? Süli Jánoshoz nem tudok érdemben hozzászólni. Pakstól hidegrázást kapok.Na most az erkölcsöt felejtsük el, mert akkor a történelemből senkit nem tudnánk mondani Jézuson kívül, mint erkölcsileg rátermett vezető 😊 Mivel az erkölcs egy alapvetően szubjektív műfaj, ezért nem lehet szempont egy vezető megítélésében. Churchill erkölcsei finoman szólva sem voltak magaslatokban, mégsem hiszem, hogy ne lenne benne a történelem top 5 politikusában. Maradjunk inkább a szakmánál.Szóval minisztereket meg államtitkárokat könnyű lesz kinevezniKinevezni tényleg könnyű... Az elmúlt tíz évből tudsz 5, azaz öt olyan minisztert/ államtitkárt mondani, aki szerinted erkölcsi+szakmai értelemben egyaránt rátermett volt a feladatra és legalább két évig betöltötte a posztját? Őszintén érdekel.
MC12
nagylaza
Ha szigorúan a szakmát nézzük mindenféle politikai megítélés nélkül, akkor Rogán Antal egy sikeres miniszter. A minszterelnök kitűzött neki célokat és Ő azt el is éri. A Fidesz támogatottsága 11 év kormányzás, megannyi korrupciós ügy, botrány, Szájer, pandémia stb, után minimum pariban van az ellenzékkel. Ez pedig köszönhető az Ő minsiztériumának is sokban.
Lázár János szintén sikeres, Varga Mihály, Martonyi, Szabó Erika ügyes volt a területi államigazgatás átszervezésében, de azért Süli Jánosra se lehet rásütni, hogy nem ért Pakshoz - gondoljunk egyébként bármit a beruházásról, így fejből.
De ez egyébként igaz bárkire, aki kormányzik legalább 2 ciklust, a vezető pozíciók számossága miatt még a szociknál is lehetne találni bármikor 5-öt 2002-2010 között aki szakmailag kompetens volt.
MC12
nagylaza
Szabó Erika volt a motorja annak, amit ma struktúrálisan kormányablak-rendszernek nevezünk, a KIM-ben. Az, hogy a Kormányablakok (egyrészt szerintem tök szépek és igényesek mégha ez szubjektív szempont is) így működnek ahogy, szerintem egy siker a 2010 előtti korszakhoz képest sok tekintetben.
MC12
nagylaza
To sum up: Szabó Erika legnagyobb előnye, hogy utána jött Kovács Zoltán, aki 4 évig azzal volt elfoglalva h átszervezze fejlesztési forráselosztást, mert hogy mikor kormánymegbízott volt nem tetszett neki a rendszer. Majd amikor elkészült, hát nem kiderült, hogy nem véletlen mentek úgy a dolgok előtte, ahogy és az új megoldás kvázi senkinek sem jó. Ráadásul Kovács Zoltánt meg Tuzson váltotta, aki tényleg annyira ért a dologhoz h néhány megyét a térképen kellett megmutatni neki...
Szal mint felsővezető Szabó Erika kompetensebb volt, de a Ter. Közig. Államtitkárságon dolgozó emberállomány szvsz jobb volt KZ idejében, nem véletlen, hogy a KAB-program is igazán '14-17 között virágzott ki.
Szerkesztette: empty taxi

Madden hates me.
Trust, it f*cking hates me...
több mint 4 éve
Valószínűleg ő akart ott indulni, mert Szekszárdon kìvül alig ismerik, ott meg ismerik és utálják, mint a szartÉs mi van, ha ő akart ott indulni? 😊 Feltételezük, hogy hülye, de közben nem feltételezzük, hogy hülye? 😀No de csak hogy valami aktuális is legyen:Ugye osszeszedtem én 35+ körzetet is ahol el lehetett volna indítani de tényleg nem értem. Ha csak a Momentum nem merte be h elegük van az embereknek Zuglóban az MSZP-ből és van rá esély h legyőzik
Mivel Sobri, én, meg páran nem értünk hozzá és véleményünk se lehet, ezért a jelenlévő ellenzéki kollégák elmondhatnák, hogy mi a jó büdös franc értelme volt szerencsétlen Hadházyt elindítani ZUGLÓBAN??? Tóth Csaba konkrétan megeszi reggelire és még kér valami desszertet. Az egyik legdörzsöltebb (a szó rossz értelmében), legsunyibb politikus az ellenzéki oldalon valaha - akinek kirivóan nagy helybeli támogatottsága van és mögötte áll az mszp-s polgármester is. Ennyi erővel indíthatták volna Angyalföldön is....Ha meg is verné Tóth-ot, az mindent el fog követni, hogy ne válasszák meg a rendes választáson, ha kikap, akkor meg nem fogják felrakni a listára. Szóval mi értelme volt ennek? Vagy 10 körezetet lehetne mondani, ahol egy rendes kampánnyal simán verte volna a Fideszes indulót.
MC12
csebi
peterk2005
több mint 4 éve
Az ifjabbik Bencsik egyébként a normálisabb figurák közül való az újabb NER-generationből.telex.hu/belfold/2021/02/16/demokrata-a-jobboldali-emberek-erosebbek-szebbek-okosabbak-boldogabbak-es-meg-a-szexualis-eletuk-is-jobb-mint-a-baloldaliakem.hvg.hu/itthon/20210216_bencsik_david_helyettes_allamtitkar
De egyébként tessék, kontextus.
Gyurma Pappa
r.baggio

Madden hates me.
több mint 4 éve
Akkor a momentumot nem értem, ha így van, hogy miért állnak be mögé? Mit nyernek ezzel? Azon kívül hogy a szocikat mint pártot megszereztèk ellenségnek. Értem, hogy döglődő oroszlán az, de azért direkt belekötni. Bátor.És mi van, ha ő akart ott indulni? 😊 Feltételezük, hogy hülye, de közben nem feltételezzük, hogy hülye? 😀No de csak hogy valami aktuális is legyen:Ugye osszeszedtem én 35+ körzetet is ahol el lehetett volna indítani de tényleg nem értem. Ha csak a Momentum nem merte be h elegük van az embereknek Zuglóban az MSZP-ből és van rá esély h legyőzik
MC12
csebi
peterk2005
“A kiábrándult idealistákból lettek a cinikusok”
több mint 4 éve
Ez is lehet 😊És mi van, ha ő akart ott indulni? 😊 Feltételezük, hogy hülye, de közben nem feltételezzük, hogy hülye? 😀No de csak hogy valami aktuális is legyen:Ugye osszeszedtem én 35+ körzetet is ahol el lehetett volna indítani de tényleg nem értem. Ha csak a Momentum nem merte be h elegük van az embereknek Zuglóban az MSZP-ből és van rá esély h legyőzik
MC12
csebi
peterk2005
Mi vagyunk a homok a gépezetben, a bot a küllők között, a tüske a köröm alatt. Mi vagyunk, akikbe beletörik a fog és a bicska, és beleszorul a fejsze is. Mi vagyunk az a Dávid, akit jobb, ha elkerül, a Góliát. A párttal, a néppel egy az utunk, a jelszavunk munka és béke.
több mint 4 éve
És mi van, ha ő akart ott indulni? 😊 Feltételezük, hogy hülye, de közben nem feltételezzük, hogy hülye? 😀No de csak hogy valami aktuális is legyen:Ugye osszeszedtem én 35+ körzetet is ahol el lehetett volna indítani de tényleg nem értem. Ha csak a Momentum nem merte be h elegük van az embereknek Zuglóban az MSZP-ből és van rá esély h legyőzik
MC12
csebi

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 4 éve
No de csak hogy valami aktuális is legyen:Szegény mártírok!!!
MC12
Hát a szívem vérzik 😕
Amúgy én sem értek hozzá, ezért nem is foglalkozom a kérdéssel.
😀
több mint 4 éve
No de csak hogy valami aktuális is legyen:Ugye osszeszedtem én 35+ körzetet is ahol el lehetett volna indítani de tényleg nem értem. Ha csak a Momentum nem merte be h elegük van az embereknek Zuglóban az MSZP-ből és van rá esély h legyőzik
MC12
Mi vagyunk a homok a gépezetben, a bot a küllők között, a tüske a köröm alatt. Mi vagyunk, akikbe beletörik a fog és a bicska, és beleszorul a fejsze is. Mi vagyunk az a Dávid, akit jobb, ha elkerül, a Góliát. A párttal, a néppel egy az utunk, a jelszavunk munka és béke.
több mint 4 éve
fixedLátjátok, csak a baj van belőle, ha az asszony nem találja meg az önmegvalósítást a konyha és a gyereknevelés terén... 😊Mi lesz most a MOcsokkal? 😔
telex.hu/belfold/2021/02/13/blikk-varga-judit-igazsagugyminiszter-valik
somoskovig
Amadeus

Madden hates me.
több mint 4 éve
index.hu/kulfold/2021/02/20/kolumbia-ledobtak-hidrol-perui-fiatalt/Szerintem ez valami bátorságpróba lehetett, mondjuk felvételi valamelyik bandába vagy kartellbe...
Hát ez mi baszki....
FLZOLI

Hail to the Redskins! - Ad augusta per angusta
több mint 4 éve
index.hu/kulfold/2021/02/20/kolumbia-ledobtak-hidrol-perui-fiatalt/Gyilkosság?
Hát ez mi baszki....
FLZOLI
több mint 4 éve
index.hu/kulfold/2021/02/20/kolumbia-ledobtak-hidrol-perui-fiatalt/Hát ez mi baszki....
több mint 4 éve
No de csak hogy valami aktuális is legyen:hadházi egy pojáca, és el kell tüntetni
MC12
sokkal többet árt mint használ
The Stronger you become, the Weaker you really are.
I wanted Champ to be champ!
több mint 4 éve
No de csak hogy valami aktuális is legyen:Kurva vicces, de már most a koncon marakodnak, mikor még meg sem nyerték azt.
MC12
több mint 4 éve
No de csak hogy valami aktuális is legyen:Mivel Sobri, én, meg páran nem értünk hozzá és véleményünk se lehet, ezért a jelenlévő ellenzéki kollégák elmondhatnák, hogy mi a jó büdös franc értelme volt szerencsétlen Hadházyt elindítani ZUGLÓBAN??? Tóth Csaba konkrétan megeszi reggelire és még kér valami desszertet. Az egyik legdörzsöltebb (a szó rossz értelmében), legsunyibb politikus az ellenzéki oldalon valaha - akinek kirivóan nagy helybeli támogatottsága van és mögötte áll az mszp-s polgármester is. Ennyi erővel indíthatták volna Angyalföldön is....Ha meg is verné Tóth-ot, az mindent el fog követni, hogy ne válasszák meg a rendes választáson, ha kikap, akkor meg nem fogják felrakni a listára. Szóval mi értelme volt ennek? Vagy 10 körezetet lehetne mondani, ahol egy rendes kampánnyal simán verte volna a Fideszes indulót.
több mint 4 éve
Ez így nem igaz, nem jó a kiindulási pont 😊 a politikus a SAJÁT választóinak dolgozik ugyanis szeretné a következő választást is megnyerni. Orbánt a saját szavazói bízták meg, nem az ellenzéki szavazók, ők mást bíztak volna meg.Nekünk nem kell egyetértenünk, mert objektíven megítélhető: az ember akkor végzi megfelelően, sikeresen a munkáját, ha egybeesik azzal, amiért a fizetését kapja. Ha nem elégedett vele a főnöke, akkor kirúgja, vagy megbünteti. Ez megítélhető propagandaminiszternél, építésznél, autóalkatrészgyártó melósnál egyaránt, nulla erkölcs beintegrálásával az elméletbe. Nem kell nekünk konszenzusra jutnunk, hogy mi a siker fokmérője, megméri annak az elégedettsége, akinek dolgozik.Oké. Akkor a politikus a választóinak dolgozik, hiszen ők bízzák meg. És a választók nem elégedettek egyik Fideszessel sem. A felmérések szerint ez a helyzet, a választók többsége elégedetlen a kormánnyal. A fideszes választóknak is egy markáns része. (Az, hogy megválasztották - eddig - egy más dolog. Ha úgy érzed/gondolod/tudod, hogy csak egy internet szolgáltatótól van lehetőséged internetet vásárolni, akkor megveszed tőle. De ettől még elégedetlen leszel, ha szakadozik.)
És ha nem magáncégnél dolgozik, ahol egyértelmű a tulajdonosi szerkezet, akkor annak a számára kell megfelelnie, az képviseli számára a "tulajdonosi jogokat" akinek módjában áll ezt a fizetést megvonnia, elvennie tőle.
Mint a Dűnében, "azt uralod, amit el tudsz pusztítani".
Ilyen egyszerű.
Sobri Jóska
Szóval ha ez a kritérium, akkor a Fidesz rosszul dolgozik.
peterk2005
A fidesz saját szavazói pedig általában 60-90% között szoktak elégedettek lenni a pártjukkal így elmondható, hogy masszívan sikeresek. A Fidesz akkor dolgozna rosszul, ha a támogatottsága az átlagos támogatottságához képest megzuhant volna, az azt jelentené, hogy elvesztette a támogatói bizalmát. De a Závecz szerint most vasárnap a teljes népesség 31%-a, azaz 2 és fél millió ember szavazna rájuk plusz a határontúli 2-300 ezer szavazat, az szűk 3 millió. Nálam ez nem a rosszul dolgozás szinonímája.
több mint 4 éve
Nem jól érted. Nyilván bármikor leakasztható 5000 szakértő is nem vitatom. De nem véletlenül írtam a Drazsét meg a Vágót ugyanis 1000 káder kell, aki lojális és nem baj ha szakértő. Nélkülük baszhatod a 25 kulcsemberedet mert egyszerűen nem lesz aki végrehajtsa alacsonyabb szinten az utasításokat. Többek között ebbe is bukott bele Gyurcsány összes reform kísérlete.Mielőtt valaki azt hinné, nem azért ül Drazsé meg a Vágó a különböző FB pozíciókban mert olyan kurva okosak, hanem mert nincs más. És itt ki is lyukadunk az ellenzék egyik legnagyobb problémájához, a káderhiányhoz. Nincs 1000 szakértő emberük, amivel át tudnák venni a rendszert úgy, hogy azt befolyásolni is tudják. A Fidesz-nek is szar az utánpótlása, de ők vannak hatalmon, az meg önmagában egy elszívó faktor.MC12Ez csak részben igaz. Az ellenzéknek nincs 1000 _finanszírozható_ szakértője, mert anyagilag kis pártok, és a hazai párfinanszírozási rendszer ezt nem engedi. De ez nem azt jelenti, hogy ne tudnának - bárki ne tudna - leakasztani bármikor néhány ezer szakembert, ha megnyílik a pénzcsap, tudják finanszírozni. Egyszerűen csak az van, hogy a "szakértők" a Fidesz környékén most a Fidesz által meg vannak finanszírozva, ezért Fidesz környékén látszanak. Az ellenzék szakértői meg dolgoznak a piacon. Ha jön egy váltás, akkor meg átmenetileg politikussá avandzsálnak majd. Aztán vissza a magán szektorba, ha lejárt a ciklusuk.
Egy kormányzáshoz nem az ezer "szakértőt" nehéz megtalálni, hanem azt a 20-25 kulcs embert, aki ezt jól elirányítja. Jó, hatékony munkakörnyezetet teremt, ahol a szándékok fentről lefelé és alulról felfelé is tudnak áramlani, és akkor nem ezer, de ötezer "szakértőt" is simán be lehet állítani a sorba bármikor.
(És persze a politika legnagyobb problémája az, hogy az a 20-25 - ha tágabban értelmezem akkor mondjuk 100 - ember, akin múlnak a dolgok, a peferenciáikban időnként vagy konstansan hátra teszi a hatékonyságot a fontossági sorrendben. A hatalom megtartás, aktuálpolitikai célok, stb. mind megelőzik azt. És persze az is bőven előfordul, hogy ő az aki alkalmatlan a szerepére.)
peterk2005
Azért kellenek ezek a káderek, mert az általad említett piaci szakértők egyszerűen nem fogják végrehajtani az utasításokat, ha azok nem egyeznek a saját gondolataikkal - mivel vannak saját gondolataik, többek között ezért vannak a piacon 😊 azt fogja mondnai, hogy basszál egyedül, én ezt a szart nem csinálom, megyek vissza a piacra. Egy politikusnak pedig nincs szüksége arra, hogy minden egyes döntéséről győzködje az aktuális főov-t, helyettes főov-t meg a háttérizntézmény vezetőt.
Abban igazad van, hogy ez az kulcs 20-40 ember leakasztható a piacról, mert nekik már belefér a politizálás. Megvan a vagyon. Azonban a piaci középvezető akire égető szüksége lenne mind a kormánynak mind az ellenzéknek dehogy fog bejönni a politikai térbe, pontosan azért mert rosszul látod, idehaza nincs visszaút, vagy nagyon ritka, ha te egyszer beszálltál a politikába onnan rohadt nehéz visszamenni a piacra középvezetőként. Rád sütötték a bélyeget szoci/fideszes vagy és jónapot. Vagy indítasz egy saját vállalkozást (és bedolgozol.....a politikának) vagy igyekszel káderré válni vagy elmész külföldre. Nagyon ritka a Persányi karrier idehaza.
És ez nem csak nálunk van így, Amerikában nagyköveti meg államtitkári pozíciókat osztanak azért mert a jó embert finanszíroztad a kampányban (lásd a mindenkori amerikai nagykövet nálunk) ezt hívják káder-politikának. Biden is azzal kezdte, hogy lojális embereket nevezett ki a fontosabb intézményekre akik mellesleg szakértők voltak de elsősorban lojálisak. Mondjuk ott nem 1000, hanem ha jól rémlik 5-8000 ilyen káder kell. És ez jól van így, ettől működik a rendszer. A politikában a lojalitás fontosabb vagy legalább olyan fontos, mint a szakértelem ez így van 1000 és 1000 éve, is így is lesz, még ha ez nem tetszik akkor is. És ebből hiány van a fidesz-nél is, de az ellenzéknél még jobban (ezt egyébként a Harangozó 1-2 éve egy interjúban el is panaszolta, hogy nem találnak normális kádereket mszp-nek és hiányuk van belőle, ezért kell régi arcokhoz nyúlni)
több mint 4 éve
A közvélemény kutatások eredményei is tények. Tény, hogy évek óta negatív a kormány megítélése az országban. Az nem jelent semmit, hogy ennek ellenére megválasztották. Lásd internet szolgáltató példa.Bár nem értek egyet a premisszáddal ("a politikus a választóinak dolgozik"), de a kommunikáció fenntartása érdekében elfogadom, és még így is tévedsz.Nekünk nem kell egyetértenünk, mert objektíven megítélhető: az ember akkor végzi megfelelően, sikeresen a munkáját, ha egybeesik azzal, amiért a fizetését kapja. Ha nem elégedett vele a főnöke, akkor kirúgja, vagy megbünteti. Ez megítélhető propagandaminiszternél, építésznél, autóalkatrészgyártó melósnál egyaránt, nulla erkölcs beintegrálásával az elméletbe. Nem kell nekünk konszenzusra jutnunk, hogy mi a siker fokmérője, megméri annak az elégedettsége, akinek dolgozik.Oké. Akkor a politikus a választóinak dolgozik, hiszen ők bízzák meg. És a választók nem elégedettek egyik Fideszessel sem. A felmérések szerint ez a helyzet, a választók többsége elégedetlen a kormánnyal. A fideszes választóknak is egy markáns része. (Az, hogy megválasztották - eddig - egy más dolog. Ha úgy érzed/gondolod/tudod, hogy csak egy internet szolgáltatótól van lehetőséged internetet vásárolni, akkor megveszed tőle. De ettől még elégedetlen leszel, ha szakadozik.)
És ha nem magáncégnél dolgozik, ahol egyértelmű a tulajdonosi szerkezet, akkor annak a számára kell megfelelnie, az képviseli számára a "tulajdonosi jogokat" akinek módjában áll ezt a fizetést megvonnia, elvennie tőle.
Sobri Jóska
peterk2005
Nem igaz, hogy a Fidesz rosszul dolgozik, ez a te feltételezéseid, a te benyomásaid eredője. Szerintem Orbán jól dolgozik. De valójában egyik se igaz, se nem hamis, ugyanis nem tudhatjuk még. 2010 és 2018 között jól dolgozott, mert megválasztották, ez már tény.Sobri Jóska
De hagyjuk Orbánt, a Fideszt és a választókat. Mondok másik példát: Karácsony bármelyik beosztottja. Vagy bármelyik DK-s felső vezető. Ritka kivétel - ha akad egyáltalán - amelyikre azt mondtad, mondanád, hogy jól dolgozik. Pedig a kritériumaid szerint papíron jól dolgoznak, mert Gyurcsány / Karácsony elégedett velük.
A lényeg, hogy a kritériumaid önkényesek. Amikor neked úgy tetszik, akkor ezeket a kritériumokat mondod, amikor meg nem tetszik, akkor más kritériumok szerint értékelsz te magad is embereket. Amivel nincs is baj, politikusokat értékelsz, értékelünk, ennek része a szimpátia is, meg bármilyen más, szubjektíven kiválasztott szempont is. Az enyémek is önkényesek időnként, én is magam döntöm el, hogy mikor mit veszek figyelembe, nem vagyok full következetes ebben.
Amit lejjebb írtam az csak annyi, hogy nincs értelme erről győzködnünk a másikat. Azt próbálhatjuk meg, hogy arról győzzük meg egymást, hogy a másikunk kritériumai szerint is jól vagy rosszul dolgozik valaki. Arról próbálj megggyőzni, hogy XY az én kritériumrendszereim szerint is jó. Vagy ha ez nem megy, akkor próbálj meggyőzni, hogy a te kritériumrendszered jobb, mint az enyém. De ne ezt a "megválasztották, ergó jó"-t erőltesd, mert ezzel soha, senkit nem fogsz meggyőzni aki elégedetlen akár Orbánnal, akár az ellenzékben valakivel. Aki nem hiszi, hogy mondjuk Karácsony jó miniszterelnök lesz, az nem fogja akkor sem ezt gondolni, ha esetleg elviszi majd a hazai ellenzéki primary-t. Nem is érdemes próbálkozni ezzel a érvvel emiatt. Téged sem lehet meggyőzni ezzel, ha valakit egyébként alkalmatlannak tartasz. És számtalan ilyen akad neked is, csak nem pont Orbánnak vagy tudomisén Rogánnak hívják, hanem Németh Erzsébetnek vagy Tüttő Katának.
Szerkesztette: peterk2005 udvari bolond

több mint 4 éve
Inkább a te premisszád szerint. Mert peterk2005 akkor is rossz elnöknek tartaná Trumpot, ha újraválasztották volna, szvsz.Bár nem értek egyet a premisszáddal ("a politikus a választóinak dolgozik"), de a kommunikáció fenntartása érdekében elfogadom, és még így is tévedsz.Nekünk nem kell egyetértenünk, mert objektíven megítélhető: az ember akkor végzi megfelelően, sikeresen a munkáját, ha egybeesik azzal, amiért a fizetését kapja. Ha nem elégedett vele a főnöke, akkor kirúgja, vagy megbünteti. Ez megítélhető propagandaminiszternél, építésznél, autóalkatrészgyártó melósnál egyaránt, nulla erkölcs beintegrálásával az elméletbe. Nem kell nekünk konszenzusra jutnunk, hogy mi a siker fokmérője, megméri annak az elégedettsége, akinek dolgozik.Oké. Akkor a politikus a választóinak dolgozik, hiszen ők bízzák meg. És a választók nem elégedettek egyik Fideszessel sem. A felmérések szerint ez a helyzet, a választók többsége elégedetlen a kormánnyal. A fideszes választóknak is egy markáns része. (Az, hogy megválasztották - eddig - egy más dolog. Ha úgy érzed/gondolod/tudod, hogy csak egy internet szolgáltatótól van lehetőséged internetet vásárolni, akkor megveszed tőle. De ettől még elégedetlen leszel, ha szakadozik.)
Mint a Dűnében, "azt uralod, amit el tudsz pusztítani".
Ilyen egyszerű.
Sobri Jóska
peterk2005
Nem igaz, hogy a Fidesz rosszul dolgozik, ez a te feltételezéseid, a te benyomásaid eredője. Szerintem Orbán jól dolgozik. De valójában egyik se igaz, se nem hamis, ugyanis nem tudhatjuk még.
2010 és 2018 között jól dolgozott, mert megválasztották, ez már tény.
Ha 2022-ben nem választják meg, akkor azonnal igazad lesz, és ténnyé válik, hogy 2018 és 2022 között nem dolgozott jól.
De amíg nincs meg a következő Parlament összetétele, addig ez Schrödinger macskája. Vagy jól dolgozik vagy nem, de még nem tudhatjuk, csak tippelgethetünk. Majd ha kinyílik a doboz 2022 áprilisában, akkor kiderül.
Mint Trump esete.
2016-tól 2020 novemberéig azt mondtad szar elnök, én azt, hogy jó elnök.
Aztán 2020 novemberében kinyitottuk a dobozt és kiderült a fenti feltevésed alapján, hogy rossz elnök volt. A te állításaid változtak igazzá, az enyémek hamissá.
Eldőlt. De csak 2020 novemberében.
Már a te premisszád szerint.
Sobri Jóska
Szerkesztette: ender1112
több mint 4 éve
Ha toldozgatod-foltozgatod az eredeti mondást, akkor persze, hogy el tudod takarni az alap tévedést. Elmehetnél teológusnak ezzel a hozzáállással, ha nem lennél ennyire vallásellenes 😉Valóban.Mint a Dűnében, "azt uralod, amit el tudsz pusztítani".Baromság volt már ez a Dűnében is, de ugyanaz a való világban is. Legalább három atomhatalom külön-külön el tudná pusztítani az emberiséget, oszt még se uralja egyik sem.
Ilyen egyszerű.
Sobri Jóska
ender1112
Tudod miért?
Mert nem ezt jelenti, amit írtam.
"azt uralod, amit el tudsz pusztítani".
Ez azt jelenti, hogy amit nem tudsz elpusztítani, azt nem tudod uralni, amit el tudsz, azok között vannak azok a dolgok, amik közül uralhatsz (befolyásolhatsz, irányíthatsz) ezt-azt. Bizony Paul Atreides el tudta volna pusztítani a fűszert, módja és lehetősége volt rá, és anélkül baszhatták volna az űrutazást, és az elit az életmódját. Ő eléldegélt volna enélkül is a fremenjei között.
Igaz volt ez a Dűne univerzumában is, és igaz egy állami állásban lévő ember egzisztenciája és Orbán relációjában is, pláne, hogy egy "tulajdonosi viszony", egy főnöki-beosztotti helyzet szemléltetésére analógiaként használtam.
De ha az atomhatalmaiddal akarod értelmezni, arra nem jó analógia ez, mivel egyikük se tudja úgy elpusztítani a világot, hogy túlélje, vagyis valójában nem tudja elpusztítani se, és így uralni se. De pl. Belgium pláne nem uralhatná, hiszen még elpusztítani se tudná.
De Orbán ki tud baszni bárkit anélkül, hogy a saját egzisztenciáját ezáltal veszélyeztetné, vagyis rá jó a hasonlat.
Sobri Jóska
Szerkesztette: ender1112